Apple iPhone X - vissza a jövőbe

Brutális hardver, előremutató arcazonosítás, szuper kamerák, kakis animoji és jó pár ellentmondás – íme, az Apple jövőképe a jelenben, egy kisebb vagyonért.

Hirdetés

Videók, multimédia

A brutális hardver lehetővé teszi a 30 képkocka/másodperces rögzítés mellett (Full HD-s példa, 4K-s példa) a felvételt 60 fps-sel is (Full HD-s példa, 4K-s példa), ultra HD tévéken visszanézve is tűéles és roppant gördülékeny felvételeket biztosítva. Ráadásul besegít a jófajta optikai képstabilizálás mindkét lencse esetében, ügyesen kompenzálva a kézremegéseket és valamennyire a lépéseket, amihez Full HD-ban még elektronikus rásegítés is jár, bár néha pont emiatt darabosabb a mozgás. A fókusz rendkívül stabil, a dinamika annyira jó, hogy az az ember érzése: HDR felvételeket lát, közeli témára pedig villámgyorsan átélesít a rendszer. Mindezt aztán agyonvágja az Apple a tiszta, ám alacsony bitrátájú monó, azaz egycsatornás hanggal. Amikor az LG V30 és társai majdnem annyi figyelmet fordítanak a kristálytiszta, többcsatornás hangzásra, mint a képre, az iPhone X-nek meg két hangszórója és négy mikrofonja van, a monó hangot erőltetni ostobaság, főleg az alábbi képminőséget látva:

Az Apple lassított felvételben legendásan erős: bár nem érhető el az Xperia XZ Premium-féle 960 fps-es felvétel, ott az tizedmásodpercekre korlátozott, itt pedig 1080p-ben akármeddig forgathatók 240 fps-es videók. Ezeket akár normál sebességgel, akár a telefonon szerkesztve és a kívánt részekre rálassítva is átmozgathatjuk és megoszthatjuk, menő eredményekkel. Kevés fénynél egyébként nem árt a LED lámpát bekapcsolni, egyébként pedig témája válogatja, hogy a nagylátószögű vagy a zoomkamera felvétele a jobb, mindkettő bevethető.

A multimédiás helyzet iOS-en mindig kettős: adott a szuper hardver és a jófajta zenés-videós szolgáltatások (iTunes, iMovies), ugyanakkor erősen korlátozott, milyen típusú állományokat lehet saját forrásból átvinni. Zenei oldalon kiesik a WMA és néhány veszteségmentes formátum, a mozgóképek közül pedig a DivX, az Xvid, az AC3 és még a HEVC kódolás is MP4 formátumban, plusz a MKV / AVI kiterjesztés. Így leginkább a H.264 formátumú MP4 fájlok és, az ilyen, az Mpeg4 és a HEVC kódolású MOV fájlok, illetve a Motion JPEG elemek jelentik a telefonra dobható forrást, no meg a vásárlások. A készülék ugyanakkor lejátssza a Netflix, az Amazon és más HDR szolgáltatók HDR 10 és Dolby Vision támogatású, megnövelt kontrasztú videóit, bár az LG HEVC kódolású sakkvideóját nem sikerült átmozgatni.

A képernyőbe lógó beszélgetési hangszóró is kiveszi a részét a minőségi sztereó hangzásból
A képernyőbe lógó beszélgetési hangszóró is kiveszi a részét a minőségi sztereó hangzásból [+]

A mozgóképek a Videók alkalmazással és a legtöbb helyi vagy online játszóval az egész, 5,8”-es képernyőre kiteríthetők, persze ilyenkor belevág az iPhone X a képbe, főleg a betüremkedés. Akit ez zavar, 16:9-en hagyhatja az ilyen képarányú mozikat, oldalt fekete sávokkal. A lejátszáshoz az eddigi legjobb iPhone hangszórópáros dukál: bár az alsó rácsot könnyű eltakarni a tenyérrel, a beszélgetési hangszóróval osztozkodó előlapi pedig kevésbé erélyes, összességében megfelelően hangos a sztereó kombináció, és meglepően telten szól. Mély, közép és magas tartományban sem vall szégyent, és bár bulit vagy moziélményt nem nyújt, egy kisebb szobát rendben megtölt minőségi hanggal, plusz a bejövő hívást is simán meghallani.


[+]

A jack átalakító kényelmetlenségét leszámítva kitűnő a fülesre menő hangminőség, mind dinamika, mind pedig részletesség oldaláról, a komolyabb fejhallgatókra is elég hang jut, a frekvenciaátvitelt az Apple pedig nem buherálja. Nyilván sok Lightning portos füles is akad már (vagy vezetékmentes, pl. az AirPods), ilyen a mellékelt, egész korrekt EarPods headset, ami zenehallgatásra éppenséggel alkalmas, bár azért, amit a Galaxy Note8-hoz vagy a HTC U11-hez mellékeltek, komplettebb élményt nyújt. A Zenelejátszó az Apple-féle ajánló és az online rádióadások mellett (FM-rádió nincs) listák, dalok és albumok szerint listázza az átmásolt és a letöltött állományokat. A hangszínszabályzó az általános beállítások felől érhető el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • Gyorsabb lesz az iPhone-ok töltése

  Egy kiegészítőgyártó fecsegte ki, hogy az iOS következő verziója már biztosítani fogja a gyorsabb vezeték nélküli töltést.

 • Dél-Korea kifogyott az iPhone X-ből

  Az Apple évfordulós készüléke percek alatt elfogyott, minden szolgáltatónál hiánycikk a főleg ezüstben népszerű készülék.

 • Jony Ive: ha van jobb út, ne ragaszkodjunk a régihez!

  Az Apple fődizájnere beszél az iPhone X megosztó formájáról és az olyan döntésekről, mint az 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet elhagyása. Mindeközben komoly Apple-Intel összefogás készülődhet.

 • Késik az Apple HomePod

  Az ünnepek alatt még biztosan nem az Apple prémium hangszórója fogja nyújtani a zenei aláfestést, a gyártás ugyanis kissé meglassult.

Előzmények

Hirdetés