Apple iPhone X - vissza a jövőbe

Brutális hardver, előremutató arcazonosítás, szuper kamerák, kakis animoji és jó pár ellentmondás – íme, az Apple jövőképe a jelenben, egy kisebb vagyonért.

Bevezető

Végső soron ezt az iPhone-t is a márka szerelmesei, az Apple szolgáltatások kedvelői, az egyszerűen nagyszerű kamerára vágyók és a dadogásmentes, gyakran frissülő felület szimpatizánsai fogják boldogan beszerezni, nem kevés felhasználót nyerve az animált hangulatjelekkel és a kávamentes OLED kijelzővel. Mások pedig legyinteni fognak: mobiltelefont négyszázezerért értelmetlen, az Android a töredékéért kínál nyitottabb és testreszabhatóbb rendszert, az iPhone 8-at könnyebb kezelni és a Touch ID praktikusabb, az arcmimikát követő animoji meg a marketingosztály ravasz fegyvere, dőljön be neki az, aki hagyja.

Az iPhone X mindent újraír az Apple okostelefonok történetében
Az iPhone X mindent újraír az Apple okostelefonok történetében [+]

Ez volna a jubileumi iPhone X esszenciája, ám legyen a Kedves Olvasó rajongó vagy szkeptikus, nyilván nem két tételmondatért tévedt ide, hanem azért, hogy részleteiben megismerje: mégis mi ez a nagy felhajtás a tizedik évfordulós, eddigi legmegosztóbb Apple okostelefon körül? Már a neve is zavarba ejtő: nem iksznek kell ejteni, hanem iPhone tíznek, de akkor mi történt az iPhone 9-cel, és miért van kétféle számozás egy esztendőben? Mintha az Apple se tudta volna eldönteni, elérkezett-e a soká halogatott dizájnváltás ideje, avagy a technológiai korlátok miatt jobb még várni vele, úgyhogy lett régi küllemű, Touch ID-s iPhone 8 és 8 Plus, és mindent újraíró, Face ID-s iPhone X is, némi késedelemmel és a gyanúval: mintha siettették volna.

Az Apple iPhone Steve Jobs kezében, 2007-ben
Az Apple iPhone Steve Jobs kezében, 2007-ben (forrás: DesignCrowd) [+]

Nyújt viszont az elit modell néhány olyat, amiben első: először került okostelefonba tényleg praktikus és vele egy időben biztonságos arcalapú azonosítás, csak az ember ikertestvére ne kószáljon a közelben. Először nyugdíjazták a főgombot, így gesztusvezérlések sorával kell kezelni ezt az iPhone-t. Először akad valós mélységérzékelős kamerarendszer az előlapon, hozzá passzoló portrémegvilágítással. Először virít OLED kijelző egy iPhone-on, méghozzá Full HD-nál nagyobb felbontással, HDR-rel, kávamentes kivitellel és felül betüremkedő kamerarésszel. Végül pedig a többi modellben is fellelhető, brutális Apple A11 Bionic rendszerchip és a kiemelkedő, 4K / 60 fps és 1080p / 240 fps videofelvétel mellett itt optikailag stabilizált teleobjektíves kamera is fellelhető.

A jubileumi iPhone X Tim Cook kezében, 2017-ben
A jubileumi iPhone X Tim Cook kezében, 2017-ben (forrás: Fortune) [+]

Az viszont, hogy mindezek jobbá teszik-e a X-et társmodelljeinél, amelyek üveg hátlapja ugyancsak lehetővé teszi a vezetékmentes töltést – magyarán megéri-e a jubileumi modell a tekintélyes felárat, olyan kérdés, aminek oldalakat érdemes szentelni, aztán szubjektív konklúziót levonni. Az mindenesetre látszik, hogy a legendás Steve Jobs mobilkorszakának leáldozott: az apró okostelefon az alapító kezében szöges ellentéte a sokkalta nagyobb és bonyolultabb iPhone X-nek, márpedig úgy tűnik, Tim Cook és csapata elkötelezte magát ebben az irányban.

Függőleges, kiemelkedő kamerapúp, üveg hátlap, négy LED: hátul is változtak a dolgok
Függőleges, kiemelkedő kamerapúp, üveg hátlap, négy LED: hátul is változtak a dolgok [+]

A piac persze most is reagálni fog, és várhatóan megpróbál az eddigi legelőremutatóbb iPhone-ból inspirációt meríteni, ahogy tette a korábbi modellek esetében. Az Apple formálta az okostelefóniát praktikussá és felhasználóbaráttá, aztán méretben és funkcióban maga is reagált a gyorsan fejlődő konkurencia vívmányaira. Ez a kölcsönös versengés és egymásrautaltság 2007-es szemmel egy elképzelhetetlenül nagy piacot szült, temérdek technológiai vívmánnyal, megváltoztatva azt, ahogy a technológiához hozzáférő modern ember kommunikál és informálódik. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás korszakába lépve pedig tovább változik a forma és a funkció, az iPhone X pedig kétségtelenül a legbátrabb húzás az Apple telefonok történetében, bár nem mindegyik változás hozott korábban osztatlan sikert (lásd a jack port elhagyását).

A csomagolás a megszokott, a benne lévő csúcskészülék viszont merőben más, mint az eddigiek
A csomagolás a megszokott, a benne lévő csúcskészülék viszont merőben más, mint az eddigiek [+]

A legkevésbé a csomagolás jelzi a paradigmaváltást (hozzánk a VIP-Phone közbenjárásával került egy darab): ugyanaz a hófehér doboz rejti a főszereplőt és tartozékait, amit korábban megszokhattunk. A tetejére nyomtatott, színes és furcsa tetejű készülékfotó ugyanakkor előrevetíti a változásokat, a kartontetőt leemelve az elmúlt hónapok kémfotói pedig valósággá válnak: az iPhone X itt van és kézbe fogható. Olyannyira a készülék a főszereplő, hogy a dobozbelső maradékára semmi izgalom nem jutott: előcsalható a változatlan, Lightning portos EarPods mikrofonos füles, a Lightning - jack átalakító, a SIM-tű, némi ábrázott olvasnivaló, a töltőkábel és az 1 amperes töltő. Bizony: az iPhone X, bár gyorstöltésre alkalmas, a megfelelő adaptert és Type-C-s Lightning kábelt magunknak kell beszerezni egy kövérebb összegért. Valljuk be: a mobil 380 ezer forintos nyitóárával ez sunyi lehúzás, ennyiért a vezetékmentes AirPods fülest is illett volna mellékelni.

Forma, Face ID, animojik

Betüremkedés, horpadás, benyúlás, hasadék, bevágás, kávapúp – nevezzük bárminek a keretmentes dizájnba belerondító TrueDepth kamerarendszert, ott van, és nem lehet nem vele kezdeni a külső bemutatását. Az iPhone-ok formáját eddig olyannyira az esztétika határozta meg, hogy a mutatós küllem a vastag kávákkal a hasznos képernyőtartalom rovására ment. Most meg mintha direkt a másik végletnél kötöttünk volna ki: a szögletes, 16:9-es érintőpanelből ugyanis ez lett, és ez minden, csak nem egy esztétikai műremek:

Íme, az iPhone X elölről, lekerekített sarkokkal és betüremkedő TrueDepth kamerarendszerrel
Íme, az iPhone X elölről, lekerekített sarkokkal és betüremkedő TrueDepth kamerarendszerrel [+]

A száraz paraméterek: az iPhone X 143,6 x 70,9 x 7,7 milliméteres, azaz inkább a 4,7”-es iPhone 8-hoz áll közelebb, 174 grammos tömege és 5,8”-es képátlója mégis az 5,5”-es iPhone 8 Plust juttatja az ember eszébe. A nagyobb képátló persze csalóka: a 19,5:9-esre nyúlt képátlóval, a betüremkedéssel és a saroklevágásokkal az iPhone X hasznosítható képernyőtartalma nem nagyobb az 5,5”-es modellénél, hosszúkás OLED panel miatt pedig sokan inkább egy megnyúlt iPhone 8-ként tekintenek rá. A kávamentes jelzőt egyébként is fenntartásokkal szabad csak dobálni: a képernyőt körülölelő keret meglehetősen vastag, úgyhogy akad rivális előnyösebb kijelzőaránnyal úgy, hogy panelja nem ér a készülék aljáig és az előlapi azonosítást betüremkedés nélkül lezavarja.

Az iPhone X az LG G6 társaságában
Az iPhone X az LG G6 társaságában [+]

Az Apple tehát megosztó kivitel mellett döntött, de hogyan jutottunk el az egyszerűséget kukázó és a teljes képernyős tartalmakba bevágó megjelenítőhöz? A válaszhoz vissza kell utazni az időben. Az iPhone és főgombja a kezdetektől fogva összefonódott, és egészen mostanáig szétválaszthatatlan maradt. A gomb megtartását erősítette a remek Touch ID ujjlenyomat-olvasó, ám a piac egyértelműen a káváktól szabaduló trendek felé mozdult, és a Xiaomi Mi Mix, az LG G6, illetve a Galaxy S8 után az Apple sem maradhatott ki a képernyő megnyújtásából. Csakhogy a megjelenítőbe integrált ujjlenyomat-olvasóba ugyanúgy beletört az Apple bicskája, mint a Samsungé, ehelyett egy évek óta dédelgetett és komoly mérnöki munkával lekicsinyített, arcalapú TrueDepth rendszerre fordítottak minden energiát, az pedig a kijelző tetejébe belekontárkodott.

Az előlap teteje kicsit közelebbről
Az előlap teteje kicsit közelebbről [+]

Eddig a mobilpiacon az arcot két dimenzióban vizsgáló és könnyen átverhető védelmi rendszerek, illetve a sokkal biztonságosabb, ám megfelelő fényviszonyokat és pontos arc elé emelést igényélő íriszleolvasók domináltak. A Kinectre emlékeztető, parányi TrueDepth rendszer és a Face ID védelem ugyanakkor három dimenziós felvételt rögzít az arcról, és a gyártó szerint egy az egymillióhoz az esélye, hogy illetéktelen át tudja verni. A Face ID ráadásul pofonegyszerűen működik: beüzemeléskor az ember két fejkörzéssel bevizsgáltatja arcformáját, majd megad egy jelkódot. Utána a készüléket egy gomb megnyomása nélkül az arca elé emeli, vagy egyetlen érintéssel felvillantva a képernyőt fölé hajol, és egy másodperc alatt feloldja a zárat.


A Face ID működés közben (forrás: Red Flag Deals) [+]

Tapasztalataim szerint olyan 20-70 centiméteres arctávolság között operál az azonosítás, és kb. 30 fokos előre-hátra döntés is belefér, tehát nem kell pontosan fölé hajolni, bár 30-60 centiméter között igazán hatékony. Ráadásul szemüvegben, sapkában, állig érő kabátban és változó fej- és arcszőrzettel is felismeri a tulajdonosát az iPhone X, a gépi tanulás miatt egyre hatékonyabban. Közvetlen rátűző napfényben viszont nem egyszer megy a dolog félre, a szemüveg becsillanása is problémás lehet, plusz a telefont jobbra-balra döntve és fordítva sem az igazi a dolog. Sötétben viszont nem gond a feloldás, nyilván ebben a kijelző fénye is segít, plusz a TrueDepth rendszer infravörös fényvetője. Gyorsan meg lehet szokni a Face ID-t a Touch ID ellenében, de így is komolyabbak az arcalapú azonosítás korlátai a bárhol, bármikor működő ujjlenyomat-olvasóval szemben, éppen ezért visszavárom azt a képernyő aljába, ahova eredetileg tervezték – kétféle védelem csak jobb, mint egy. Ám a jack port sem tért vissza, és az Apple szerint a Face ID eleve biztonságosabb az ujjlenyomat-olvasónál, úgyhogy a felbukkanására nem vennék mérget.


Az animojik felveszik a küldő arcvonásait (forrás: Red Flag Deals) [+]

A Face ID használata egyszerű, működése viszont olyan bonyolult, hogy eme miniatűr technológiai csodának az összerakása végül többhetes késedelmet szült. A pontprojektor 30 ezer, az emberi szemnek láthatatlan lézerpöttyöt vetít az arcra (sötétben a szintén nem látható infravörös fényvető is besegít), és az infravörös kamera a részletes, három dimenziós képet összeveti az A11 Bionic chipben titkosítva tárolt adatokkal. Csukott szemmel a Face ID nem oldja fel a zárat (ez a korlátozás kikapcsolható), szóval nem kell attól tartani, hogy valakinek szundítás közben jutnak hozzá az adataihoz (és most nem az Eredet című filmre gondolok). A rendszerből profitál a 7 megapixeles szelfikamera is (portrémegvilágítás), a betüremkedésben pedig helyet kapott még a távolságmérő, az intelligens fényérzékelő, a beszélgetési hangszóró (ami a sztereó hangleadó egyik eleme) és egy rejtett mikrofon. Értesítő LED nincs, ahogy vaku sem, mivel szelfiknél a képernyő villan fel.

Akad egy sor praktikus előnye a TrueDepth kamerarendszernek: képes lekövetni és a képernyőn élőben animálni a tulaj arcmimikáját és fejforgatását (bár mondjuk a nyelvnyújtogatását nem), amivel jópofa dolgokra is használható, ezek sora biztosan bővülni fog.

A legfontosabb a híres-hírhedt animoji: a csirkétől az űrlényen át a kakiig jelenleg 12 figura tudja ellesni, és az Üzenetek alkalmazásban tíz másodpercig rögzíteni a tulaj mimikáját hanggal. Ehhez azért jól jönnek a megfelelő fényviszonyok, a lámpafény is be tud zavarni, viszont bárki összedobat animojit, nem csak a készülék tulajdonosa.

Hirdetés

Az animoji iMessage üzeneteket az iOS 11-es készülékek tudják megjeleníteni, de küldés után menteni és megosztani is lehet őket, hogy más app és beszélgető program se maradjon ki a mókából. De akár animoji karaoket is össze lehet vágni a kis klipekből zenét alászerkesztve, ami valóságos trend lett.

Amíg egyébként az ember a képernyőt bámulja, az nem kapcsol ki, és az értesítések is halkabban futnak be, a Face ID a feloldás mellett pedig bevethető az iTunes vásárláshoz, az Apple-féle bejelentkezésekhez és a Safari űrlap kitöltéseihez.

Az iPhone X zárképernyője
Az iPhone X zárképernyője [+]

Akad még egy ügyes biztonsági velejárója is: értesítés befutásakor a képernyőn alapból csak a személy és a küldő alkalmazás neve jelenik meg, a tartalma csak akkor, ha a tulajdonos feloldja a védelmet, bár ez a korlátozás is kikapcsolható. A képernyőzár viszont nem: hiába a feloldás, nem jut azonnal a tulaj a főképernyőre, és ha egy darab olvasatlan értesítés sincs, akkor is az egyesített zár- és értesítési panel jelenik meg, balra a widgetekkel, jobbra a kamerával és alul pedig az erős 3D Touch nyomásra induló zseblámpával és kamerával. Az is bosszantó, hogy nem elég bárhol végighúzni az ujjat, a főképernyőre csak legalulról felfele simítva lehet jutni. Ahogy jeleztem, adott most is a képernyő nyomásérzékelése, ahogy a haptikus és a jófajta rezgéses visszajelzések.

Külső, OLED kijelző, összeszerelés

A szerves fénykibocsátó diódák évek óta piacon vannak, az Apple Watchban is OLED panel van, ám most debütál a technológia egy iPhone-ban, méghozzá pazar eredményekkel. Az 1125 x 2436 pixeles felbontás (mínusz a sarkok és a betüremkedés levágása) rekord az iPhone-ok között, akárcsak a 458 ppi-s képpontsűrűség, a tartalmak ennek megfelelően tűélesek. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy míg a 1080 x 1920 pixeles iPhone 8 Plus minden egyes képpontja három apró alpixelből áll (egy piros, egy kék és egy zöld kombinációja), addig az iPhone X képpontjai kettőből: vagy piros-zöld, vagy kék-zöld kombinációból, így nem feltétlenül ennek az Apple mobilnak a legélesebb a képernyője.

Az iPhone X gyémántformájú, RG BG pixelelrendezésű OLED panelje közelebbről
Az iPhone X gyémántformájú, RG BG pixelelrendezésű OLED panelje közelebbről

A HDR 10 és Dolby Vision támogatást élvező OLED panel mindenesetre fantasztikus: remek a maximális fehér fénysűrűség odabent (513 nit), némi extra garantálja a tökéletes láthatóságot napfény alatt (616 nit), pontszerű felületen pedig 775 nitet mértem, aminél csak a Galaxy Note8 tud többet kis felületen, viszont kevesebbet teljes fehér képernyőn. Mindkettő Samsung panelt használ.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPhone X Apple iPhone 8 Plus Samsung Galaxy S8 HTC U11
Képátló 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1125 x 2436 1080 x 1920 1440 x 2960 1440 x 2560
Technológia OLED IPS-LCD Super AMOLED Super LCD5
Fehér fényerő (max.) 513 / 616 / 775 nit 665 nit 403 / 902 nit 482 / 586 nit
Fehér fényerő (min.) 2,0 nit 2,5 nit 1,7 nit 5,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,46 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány végtelen 1457:1 végtelen 1661:1
Színhőmérséklet 6769 K + TrueTone 6995 K 7575 / 6498 K + kézi 6935 K

Az Apple nem húzta túl a színeket: tartalomtól függően pontos és természetes, sRGB (mondjuk fotók) vagy DCI-P3 szabvány szerinti a kalibráció (filmet nézve). Ha pedig a TrueTone mód aktív (alapból az), a fényerő és a színhőmérséklet is a környezethez igazodik. Kékfényszűrő is akad Night Shift néven, akár automatikus bekapcsolással, illetve monokróm nézet, néhány mód színtévesztőknek, plusz a színek is invertálhatók. Az intelligens invertálás néhány alkalmazásban (Fotók) érintetlenül hagyja a képeket, ám máshol minden színt kifordít, így nincs sok haszna. Amiben mindenképp az IPS technológiájú fivérei előtt jár az oledes iPhone X, az a tökéletesen sötét feketék, jobb kontrasztarányt és betekintési szögeket szülve.

Immár az iPhone X is tökéletes feketéket jelenít meg
Immár az iPhone X is tökéletes feketéket jelenít meg [+]

Csak abba a minimális elszíneződésbe lehet belekötni, ami a panel komolyabb elfordításakor előáll – ez az OLED sajátossága, akárcsak a potenciális beégés. Idővel az apró diódák fényereje ugyanis csökken, és amikor néhány közülük mindig ugyanazt a tartalmat jeleníti (állapotsáv, alsó vonal), idővel árnykép jelenhet meg egyes részeken. Bár ez egyre kevésbé jellemző (a Pixel 2 XL tulajdonosok erről vitatkoznának), nem elkerülhetetlen, úgyhogy kíváncsian várom, az iPhone X megjelenítője hogyan változik idővel (Samsung amoledes OnePlus 3T-m egy év alatt semmilyen beégést nem produkált). Jövőre már két iPhone is OLED panelt kaphat, ennek többek között a gyorsabb válaszidő az előnye, amit az Apple AR, vagyis kiterjesztett valóság megoldásai ki is használnak.

Az iPhone X roppant mutatós hátulról, ám jócskán kiáll és ront az esztétikán a kamerarendszer
Az iPhone X roppant mutatós hátulról, ám jócskán kiáll és ront az esztétikán a kamerarendszer [+]

Az iPhone X többi része már kevésbé rendhagyó, bár a 2716 mAh-s telepet is elzáró, rozsdamentes acél keret újdonság, jelentősen hozzátéve a tömeghez és a szívóssághoz. A végtelenül lekerekített, csúszós és csak hosszanti oldalon, vékony antennakivezetéssel megszakított keret ívesre csiszolt, edzett üveglapokkal találkozik két oldalon. A képernyő felől egy keskeny műanyag sáv is megpillantható, ami a vétlen becsapódások energiáját hivatott elnyelni. Az iPhone X-re egyébként nem árt odafigyelni, mert méregdrága a kijelzőcsere AppleCare+ garancián kívül, minden mást (így a hátlapot) pedig csillagászati, felfoghatatlan összeg javítani. A hátoldali üveget a Qi-kompatibilis vezetékmentes töltés indokolja. Egy töltőlappal az Apple is készül 2018-ra, addig más Qi-szabványúval lehet próbálkozni.

A Lightning port ezúttal is alul várja a töltő- és adatkábelt, illetve a füleseket
A Lightning port ezúttal is alul várja a töltő- és adatkábelt, illetve a füleseket [+]

A Lightning porton történik a vezetékes töltés és az adatátvitel, és persze ide megy az EarPods, a passzoló csatlakozású fülesek, illetve a mellékelt jack átalakító. Alul jobbra lelni rá a sztereó hangszóró másodelemére, mikrofonból ebbe a rácsba és a bal oldaliba is jutott egy. A hangerőgomb a bal hosszanti oldalon pont kézre esik, felette az eleve túl apró némító kapcsoló már nem. Jobbra találni a meghosszabbodott bekapcsolót, aminek immáron oldalsó gomb a neve, mivel hosszan lenyomva a Sirit indítja. A kikapcsoláshoz ezt és az egyik hangerőbillentyűt kell nyomva tartani. Ha mindezt nagyon sokáig tesszük, SOS hívás kezdeményezhető. Az éppen hüvelykujjra eső billentyű alatt lehet a nanoSIM-et a mellékelt tűvel behelyezni. Az iPhone X tehát még nem váltott eSIM-re, és ugyebár a microSD foglalat is kimaradt, cserébe 64 és 256 gigabájtos tárolók közül lehet választani.

A hátlapi dupla kamera közelebbről
A hátlapi dupla kamera közelebbről [+]

A külső második vitatható eleme a hátul jócskán kitüremkedő, fémkerettel körbevett és zafírkristállyal védett, dupla 12 megapixeles kamerarendszer. Az előlapi bevágás csak furcsa és idővel megszokható, a függőleges hátsó elem viszont belerondít az esztétikus összképbe, és ha az asztallapon megkarcolódik vagy az üveg megsérül, horrorösszegért javítják. Akad itt egy nagyobb látószögű szenzor f/1,8-as rekeszértékű lencsével, valamint egy 2x-es nagyítású teleobjektíves, f/2,4-es optikával. Mindkét rendszert optikai stabilizálás segíti, plusz négyelemes LED villanó és fáziskülönbség érzékelésen alapuló autofókusz. Errefelé egy negyedik mikrofon is helyet kapott, ezért számít egyre ósdibbnak a monó hangrögzítés videózáskor.

Az iPhone X remekül egybe lett rakva, ám vigyázni kell rá, mert ha az üveglap betörik, sokba fog kerülni a javítás
Az iPhone X remekül egybe lett rakva, ám vigyázni kell rá, mert ha az üveglap betörik, sokba fog kerülni a javítás [+]

Apple logó és iPhone felirat zárja a látnivalók sorát hátul, asztroszürke vagy ezüst festésre nyomtatva, de az egykezes használatról még nem árt beszélni – főleg, mivel megoldható. Kétségtelenül könnyebb az iPhone 8 kijelzőjén hüvelykujjal végigérni, aki viszont egy átlagos 5,5”-es phabletet elnavigál fogásváltás nélkül, itt sem fog genetikai korlátokba ütközni, csak győzze a gesztusfunkciókat eltanulni. Én gond nélkül elérem a jobb hüvelykujjal a jobb felső sarkot, bár a bal felsőt problémásabb, és általában arrafelé van a visszalépés funkció. Az iPhone X természetesen IP67-es minősítést kapott, és bár számos videó szerint bírja a víz alá merítést, az Apple ezt nem javasolja: a telefon hivatalosan porálló, cseppálló és vízlepergető, nedvesen tilos tölteni és a folyadék okozta sérülésekre nem terjed ki a jótállás. A konstrukció mindenesetre makulátlan, és hozza az árért elvárt, tökéletes összeszerelési minőséget, hajlítási problémák nélkül.

Hardver és kezelés

A 10 nanométeres csíkszélességen gyártott, hatmagos Apple A11 Bionic két teljesítmény (Monsoon, 2,39 GHz) és négy alsóbb rendű feladatokra szakosodott Mistral processzormagot használ, amelyek egymástól függetlenül is munkára bírhatók. Melléjük házi fejlesztésű, hárommagos GPU dukál, gépi tanulásra szakosodott, kétmagos neurális motorral és beágyazott M11 mozgáskövető koprocesszorral. A RAM mérete az iOS-en bőséges 3 GB, a belső tároló pedig 64 vagy 256 gigabájtos és nem bővíthető (a rendszer 9,5 GB-ot foglal). A hardver és a szoftver közös fejlesztésének hála az Apple lekever a konkurenciának egy akkora pofont, hogy körbeér az arcon. Nem számít, melyik teljesítménytesztet nézem, tetemes a CPU és a GPU előnye, a felület tökéletesen gördülékeny (ráérős tempójú animációkkal), az alkalmazáskezelés pedig villámgyors, részben a fürge tároló miatt.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPhone X OnePlus 5 Samsung Galaxy Note8 Huawei Mate 10 Pro LG V30
Rendszerchip Apple A11 Bionic Snapdragon 835 Exynos 8895 HiSilicon Kirin 970 Snapdragon 835
AnTuTu Bench. 6.x 232934 pont 172928 pont 176023 pont 174854 pont 173080 pont
Vellamo Browser n/a 7046 pont 7316 pont n/a 4811 pont
Vellamo Metal n/a 3638 pont 3378 pont 2735 pont 3361 pont
Geekbench 4 (single/multi) 4249 / 10547 pont 1949 / 6786 pont 2021 / 6809 pont 1910 / 6753 pont 1908 / 6379 pont
GFXBench Man. onscreen 58,1 fps 56 fps 42 fps 56 fps 35 fps
GFXBench Man. offscreen 86,7 fps 61 fps 65 fps 62 fps 61 fps
GFXBench T-Rex onscreen 59,5 fps 60 fps 60 fps 60 fps 59 fps
GFXBench T-Rex offscreen 180 fps 114 fps 124 fps 113 fps 113 fps

Míg a riválisok mostanság leginkább GPU-ban lépnek előre (de ott sem rúgnak labdába), addig kis CPU-s fejlődésükhöz képest az A-sorozatos Apple SoC-k rendre hatalmasat ugranak, amit a 4000 pont feletti egyszálas és a 10000-t meghaladó többszálas GeekBench eredmények demonstrálnak. A játékok java hibátlanul elfut, és a Real Racing 3 is csak azért dadog, mert még nem optimalizálták a hardverre (vagy a megnyúlt kijelzőre). Melegedés legfeljebb a teljesítménytesztek futtatásakor és maximális fényerőn kamerázva fordul elő, de nem jellemző. Az A11 Bionic jövője is ígéretes: egyre több AR, vagyis kiterjesztett valóság játék és tartalom felbukkanására lehet számítani, a Metal 2 API-kal a fejlesztők konzolszintű grafikát hozhatnak a mobilra, a neurális motor pedig egyre több fronton bevetésre került (tárgyfelismerés, fotók stb.).


[+]

A főgomb eltűnt, úgyhogy immáron legalulról felfele simítva lehet a főképernyőre visszajutni, ami nem a legkényelmesebb megoldás, de hamar megszokható. Ennél kissé sutább a multitasking ablak elérése: felfele mozdulat közben meg kell állni, és az ujjat a kijelzőn hagyni – rövidesen felugrik az alkalmazások kártyapaklija. Jóval praktikusabb alul egyszerűen jobbra-balra simítani a gyors alkalmazásváltáshoz. Álló és fekvő helyzetben egyébként egy vonal jelöli alul, honnan érdemes feltolni az ujjat, bár szerintem ez teljesen felesleges vizuális visszacsatolás, nem hülye a júzer, megtanulja. A testreszabható és erős nyomásra további opciókat kínáló vezérlőközpont immár a panel jobb felső sarka felől gördíthető le, míg az értesítési/zárképernyő középről és balról. Ilyenkor is vonal jelzi alul, honnan kéne feltolni az ujjat a főképernyőre jutáshoz, bár akkor már logikus lett volna, ha innen is elérhető a multitasking ablak és a vízszintes lapozás az alkalmazások között.


[+]

Felmerülhet az a kérdés is, hogy nem lett volna-e praktikusabb 3D Touchcsal megoldani a főoldal, a multitasking és a vissza funkciókat. Egyébként sem 100%-os a helykihasználás: a betüremkedés és a nagy betűméret miatt az állapotsávra csak az óra, a mobilhálózat, a WiFi és a töltöttség ikonja fér. Magyarán nem látni, hogy a telefon el van-e némítva, nem fért oda a Bluetooth állapotjelző, az akkumulátorszázalék, az elmulasztott hívások vagy akár az ébresztő ikonja. Kisebb betűmérettel márpedig néhány elem még megjelenhetne, de az is értelmezhetetlen, hogy miért vastagabb az állapotsáv a betüremkedésnél, ami miatt az alkalmazások legteteje nem ér egészen a TrueDepth kamerarendszerig. Akad persze néhány, amely a teljes képernyőt kitölti, ilyen a Safari olvasásmódja, a videós appok pedig dupla koppintással vagy csíptetőmozdulattal vehetők a 5,8 hüvelyk kitöltésére, nyilván itt-ott levágva a mozgóképek széleiből.


[+]

Jelen pillanatban ugyanakkor számtalan harmadik féltől származó alkalmazás 16:9-es, „régi képarányon” ragadt, alul-felül jókora kihasználatlan sávot hagyva. Ebbe több fájlkezelő, Google-alkalmazás és játék is beletartozik, egyelőre tehát a fejlesztőkre kell várni. Az Asphalt Xtreme esetében ráadásul nem csak ezek az említett sávok maradtak meg, hosszanti oldalon a főképernyő hírhedt vonala is levág a tartalomból. Ha viszont már adott a 19,5:9-re nyúlt képarány, nem igazán látom a logikát abban, miért maradt ki az iPhone Plus széria kétoszlopos elrendezése a telefont fekvő nézetbe fordítva, mintha egészen nem gondolták volna végig az iPhone X szoftverelését.


[+]

Vannak extrafunkciók, amelyek eléggé el lettek dugva. Ilyen az elérhetőség, azaz a képernyőtartalom tetejének lejjebb ugrása, hogy ne kelljen érte hüvelykujjal nyújtózkodni. Ez a kisegítő lehetőségek között kapcsolható be, és a képernyő alján, lefele ujjmozdulattal eszközölhető, ami nem túl praktikus a gyakorlatban. Aki nem tud elszakadni a főgombtól, AssertiveTouch néven egy bárhova elhúzható és mindig látható lebegőgombot aktiválhat, és rövid, hosszú, dupla és erős lenyomásához a főgomb megszokott funkcióit, vagy bármilyen más műveletet hozzárendelhet. Az is megadható, hogy érintésre akár nyolc gyorskapcsoló felugorjon, de aki a vissza funkciót kapcsolná hozzá, gond nélkül intézheti. Én mellé még a képernyőzárat társítottam, hosszú lenyomásra.


[+]

A készülék aljáig nyúló megjelenítő miatt a billentyűzet kapott egy vastag sávot, nélküle ugyanis kényelmetlen volna elérni az alsó sorokat. Akad még egykezes elrendezés, a gyári billentyűzet pedig korrigál magyarul is, de lecserélhető az ujjhúzós bevitelt kínáló SwiftKeyre vagy bármilyen másikra. Kár, hogy a számsor és az átméretezés iOS-en nem opció. A főképernyő újabb sor ikonnal bővült, bár a rácsméret továbbra sem állítható, a tálcára is csak négy ikon fér. Nincs témázási lehetőség sem, pedig egy sötét köntös jól állna az OLED panelnek. Azért akad sötét háttér és dinamikusan változó is, illetve a színek invertálhatók, a kontrasztok pedig csökkenthetők. Akit egyébként zavar az állapotsáv színes háttere, annak kitaláltak nem egy alkalmazást, amivel feketére változtathatja, ám csak a fő-, a zárképernyő és a widgetek esetében. A kezelésről végeredményben elmondható: bonyolultabb, mint a korábbi iPhone-oké, amelyekbe sokan éppen az egyszerűségük miatt szerettek bele. Ugyanakkor gyorsan bele lehet tanulni a dologba, inkább a helykihasználásra vagy a DPI csökkentésére lehetne rágyúrni.

Az iOS 11

Az iOS jelen pillanatban 11.1.1-es verziónál tart és organikus továbbfejlesztése a korábbi verzióknak. Küllemében picit vastagabb betűk és sötétebb dizájnelemek jellemzik, ám radikális változás nincs. Ügyes újítás, hogy a zseblámpa erejét négy fokozatban lehet állítani, egyébként továbbra is adottak a lehetőségek ikonokra vagy akár galériaképekre erősen nyomva, a megszokott 3D Touch funkciókkal. Az új Fájlok alkalmazás számos online fiókhoz hozzáfér, az ingyenesen 5 GB-ot kínáló iCloud vagy a Google Drive-ot beleértve, akárcsak a helyben tárolt, bizonyos alkalmazásokhoz kötődő állományokhoz. A belső tárhely azonban továbbra sem barangolható be szabadon, és az iTunesszal, az AirDroppal vagy az AirDroid-féle megoldásokkal átmozgatható állománytípusok száma is korlátozott. A képernyőképek mellett (amelyek ügyesen kitöltik a betüremkedést) immár képernyővideók is rögzíthetők, a kamera kapott egy dokumentumolvasó funkciót, a vezetéshez pedig külön ne zavarj mód társítható.


[+]

A Siri magyarul továbbra sem kommunikál, bár diktálni lehet vele, és a call XY vonalon simán érti a magyar Aput, az Anyut, a Gemeiner Brigit és a Szentkuti Ákost is, amibe általában beletörik a rivális Google Segéd bicskája. Az asszisztens egyébként természetesebben artikulál, mint korábban, illetve kontextuálisan is jobban ért. Továbbra is hozzáfér az online tartalmakhoz, az Apple szolgáltatásokhoz, a GPS pozícióhoz és a személyes preferenciákhoz, mostantól pedig a Safari keresési előzményeihez is. Gond nélkül fordít angolról kínaira, spanyolra, olaszra, franciára, németre és vissza, a hunglisht egész jól érti, és nem csak szóban, billentyűzeten bepötyögve is kommunikálni lehet vele. Az Apple Pay itthon még nem elérhető, másutt viszont komoly fizetőplatformmá fejlődött a beépített NFC-vel, ami immár tageket is leolvas, bár az Android-féle, érintéses gyorskapcsolódás és megosztás továbbra sem opciót.


[+]

Az Apple egyértelműen az AR mellett kötelezte el magát a virtuális valóság helyett, önálló kiterjesztett valóság eszköz is érkezhet. Ezt a a Térkép remekül demonstrálja: amelyik város vagy helyszín támogatja a virtuális bejárást (Flyover), ott a telefonnal az ember maga körül forogva és sétálva szétnézhet, mondjuk Manhattanben, részletesen kidolgozott 3D-s épületek között. A HomeKit rendszerbe épülő okoslámpákat, termosztátokat és egyéb elemeket az Otthon rendszerezi, a csatlakoztatott hangszórókra vagy tévére pedig az AirPlay 2-vel lehet átjátszani. A munkát és egyéb tevékenységeket a Handoff-fal lehet az Apple eszközök között megosztani és gond nélkül folytatni. A Wallet egy helyen tárolja a digitális beszállókártyákat, az e-jegyeket, a kuponokat stb., a számos beépülő szolgáltatással felvértezhető Egészség pedig a tulaj testmozgását, testtömegét, alvásciklusait, és tápanyag-bevitelét monitorozza.


[+]

Az Óra, a Részvények, az Emlékeztetők, az Időjárás, a Mail, az iBooks, a Naptár, a Podcastok, a Számológép, a Watch, az Iránytű, a Tippek és a Hangjegyzetek nevek magukat definiálják. A Keynote prezentációs alkalmazás, a Numbers a táblázatokat kezeli, a Pages pedig az egyéb dokumentumokat. A Clipsszel pofás videók dobhatók össze mindenféle effektet beleértve, komolyabb szerkesztésre az iMovie-t érdemes használni. A GarageBand zeneszerkesztésre, rögzítésre és vágásra is alkalmas kiegészítő. A FaceTime és az iTunes Store nem hiányozhat, az alkalmazásokat pedig az átszabott App Store-ból lehet beszerezni.


[+]

A több lapot rendben kezelő Safari a webes bejelentkezési adatokat eltárolja, hogy legközelebb könnyebben, a Face ID-val túljusson a felhasználó a védelmen, és roppant praktikus a teljes képernyős olvasási mód, ami az állapotsávot is elrejti, bár ez nem minden holnap esetében adott. A Kontaktok minimalista dizájnt kínál, ahogy a tárcsázó, a kedvencek és az előzmények megjelenése is lényegre törő, a 3D Touch funkciók pedig nem meglepő módon gyorsítják a használatot. A telefonkönyv több fiókot rendben szinkronizál és néhány rendezési elv is adott. Az iOS 11 számos apró változást hozott, összességében viszont ideje volna nyitottabbá tenni a fájltámogatás és a testreszabás oldaláról. Az azonnal érkező rendszerfrissítések és a vizuálisan, illetve logikailag is egységes felület ugyanakkor még mindig fejfájásmentesebb a komplexebb és eklektikusabb rivális platformokkal szemben.

Fotózás

A legütősebb iPhone természetesen a legerősebb kamerarendszerrel érkezik, aminek az előlapon a portrémegvilágítás a hozadéka, a TrueDepth rendszerrel ez is megoldható. A 7 megapixeles fotók ugyanazokat az effekteket használhatják, mint a hátlapi portrék: természetes fény, stúdiólámpa, kontúrfény, színpadi lámpa (a háttér elsötétítése) és ugyanez fekete-fehérben. Mindez roppant praktikus a szelfigenerációnak, mivel segítség nélkül is jófajta portrék dobhatók fel a közösségi oldalakra. Egyébként szimplán csak elmosni is lehet a hátteret, és ez ugyanolyan jól működik az előlapi kamerával, mint a hátlapi kettőssel, és a vakuról sem kell lemondani: elöl az OLED panel nyújt segédfényt.


A portrémód funkciói, amelyek az iPhone X esetében elöl és hátul is bevethetők [+]

A hátlapi portrémódról az iPhone 8 Plus kapcsán írtunk részletesebben, íme egy példa és még egy a X-zel. Ezúttal is két 12 megapixeles kamera dolgozik a hátoldalon: az egyik nagy látószöggel és f/1,8-as rekeszértékkel, a másik pedig az iménti viszonylatában kétszeres optikai nagyítással és f/2,4-es javult optikával. Újdonság, hogy mindkét rendszer optikailag stabilizált, a lassú szinkronú, négyelemes, kéttónusú LED villanóval pedig a portrék és a sötét tartalmak esetében is természetesen megvilágított felvételek lőhetők. Mondjuk a makróknál vakuzva gyakran kiég a végeredmény, expozíciókorrekcióra lehet szükség. Pár közelkép normál fotó módban:


[+]

A kameraszoftver idén nem nagyon változott, a kézi módot leszámítva persze elég sokat tud. Az egyik oldalon a vaku, a Live Fotó (a fényképekhez rövid klip rögzül), az önkioldó és az effektek állíthatók, a másikon három sávban pedig a lencsék között váltó zoom (1x - 2x és digitális), a módok (time lapse, lassítás, videó, portré, négyzetes és panoráma), a szélen meg a galéria, az exponáló és a kameraváltó. Akadnak rácsvonalak, a helyszíninformáció menthető, a HDR-t akár automatán is lehet hagyni (így tettem), a telefon némításával pedig az exponálóhang is elhalkul. A fókuszálás fáziskülönbség érzékelésen alapul (PDAF) és a főkamera esetében ultragyors, a teleobjektíves pedig csak szimplán fürgén élesít. Érintőfókusz után állítható az expozíció függőleges ujjhúzással. A 2x ikont megragadva finoman, folyamatosan is lehet zoomolni. Aki a záridőt (1/4 másodpercig), a fehéregyensúlyt, a fókuszt (csúszkával), a mérési módot és a fókuszmódot állítaná, nem kell bánkódnia: a ProCam és harmadik féltől származó társai mindhárom kamera esetében lehetővé teszik a babrálást, DNG RAW és TIFF mentés is van, plusz vízszintező vonal és expozíciósorozat. Következzenek a nappali fotók a nagylátószögű és a teleobjektíves kamerával, normál fotó módban:

Nem csak a hardverek, idővel a szoftverek hatékonysága is fejlődik, és ma már több gyártó használ nagy bitrátájú videorögzítés esetében a régi, H.264-es kódolás helyett fejlettebb, helytakarékosabb, ám kevesebb készüléken visszajátszható H.265/HEVC tömörítést. Az iPhone X alapból ezt a nagy hatékonyságú, minőségveszteséget nem hozó kódolást használja, JPEG helyett pedig a HEIF formátumot. Ez utóbbinak a kezelése az iOS 11-es mobilokon és a High Sierrát futtató macOS rendszeren megoldott, a korábbiakon és a Windowsos számítógépeken viszont nem. Sebaj: a kompatibilis Macekre a HEVC/HEIF fájlok mennek át másoláskor, a régebbiekre és a windowsos masinákra pedig a H.264/JPEG kódolásúak, átmozgatáskor élőben konvertálva, szemre minőségveszteség nélkül. Beállítható egyébként, hogy az iPhone X eleve ezekbe mentsen (kivéve a 4K / 60 fps és a 1080p / 240 fps felvételeket, azok mindig HEVC kodeket használnak), bár a fenti okokból felesleges.

Az első pozitív élményt a sebesség hozza: a szoftver pillanatok alatt betölt, a fókusz nappal azonnal megvan, kattintásra rögvest elkészül a felvétel és a minőség kiemelkedő. Remek a dinamikatartomány, az ISO16-ig lemenő érzékenységgel alacsony a képzaj, akkurátusak a színek és pazar a vonalélesség, tehát eddig minden stimmel. A főkamera képei középen talán élesebbek a teleobjektívesnél, a szélein viszont puhább a lencserajzolat.

100%-osan belenagyítva a felvételekbe azért előjönnek a hibák. Komoly élesítést használ a szoftveres algoritmus, ahogy pedig romlanak a fényviszonyok, úgy válnak egyre festményszerűbbé a hasonló tónusú és az árnyékos részek. A fájlméret eleve túlzott tömörítésre utal (a HEIC fájlok ritkán haladják meg a 3-4 megabájtot, a JPG állományok pedig a 6-7-et, míg akad rivális akár 10-12 megabájtos eredményekkel és finomabb részletekkel), ami azért fura, mert tárhely bőven van. Ezért is érdemes megnézni, mi van az algoritmuson túl, amihez az alábbi nyolc, ProCammel RAW-ban lőtt, majd általam a számítógépen feldolgozott képet mellékeltem.

A napfényes példák égboltján is feltűnhet a maszatos szenzorzaj, amit az algoritmusnak ugye kapásból el kell tüntetnie. Árnyékos területeken, rossz időben és legfőképpen este pedig komoly mennyiségű színes zaj is felbukkan, főleg a puhább rajzolatú szélek felé haladva. Érdekes módon a zaj határozottabb a jobb fényerejű főkamera esetében, de igazából egyik szenzor sem produkál olyan valid vonalélességet hardveresen, amit az ember elvárna, vagy amit egyik-másik konkurens nyújt. De térjünk vissza az iPhone X kameraszoftveréhez, naplemente után:

A phablet szerencsére nem jön zavarba este sem: az automatika egészen 1/4 másodpercig kitolja a záridőt, jófajta stabilizálással elkerülve a bemozdulást, és rengeteg részletet előcsal a sötétből, tetemes zajmentesítéssel. Meg kell ugyanakkor jegyezni: hiába bök az ember a 2x-es nagyításra, az esetek abszolút többségében a főkamerával és digitális nagyítással készül az esti felvétel, a rosszabb fényerejű teleobjektíves felvételek ugyanis sokkalta zajosabbak lennének. Azért akad olyan eset, amikor az automatika mégis a zoomlencsét használja, ProCammel pedig ez minden esetben elérhető, bár a harmadik fél alkalmazása mintha nem használná a remek stabilizálást. Van jobb fotós telefon a piacon? Abszolút minőségben igen, ám az iPhone X-et bárhol, bármikor előrántva, késedelem nélkül, megbízhatóan születnek a nyomtatásra alkalmas, dinamikus felvételek, videózásban pedig ellép a konkurenciától.

Videók, multimédia

A brutális hardver lehetővé teszi a 30 képkocka/másodperces rögzítés mellett (Full HD-s példa, 4K-s példa) a felvételt 60 fps-sel is (Full HD-s példa, 4K-s példa), ultra HD tévéken visszanézve is tűéles és roppant gördülékeny felvételeket biztosítva. Ráadásul besegít a jófajta optikai képstabilizálás mindkét lencse esetében, ügyesen kompenzálva a kézremegéseket és valamennyire a lépéseket, amihez Full HD-ban még elektronikus rásegítés is jár, bár néha pont emiatt darabosabb a mozgás. A fókusz rendkívül stabil, a dinamika annyira jó, hogy az az ember érzése: HDR felvételeket lát, közeli témára pedig villámgyorsan átélesít a rendszer. Mindezt aztán agyonvágja az Apple a tiszta, ám alacsony bitrátájú monó, azaz egycsatornás hanggal. Amikor az LG V30 és társai majdnem annyi figyelmet fordítanak a kristálytiszta, többcsatornás hangzásra, mint a képre, az iPhone X-nek meg két hangszórója és négy mikrofonja van, a monó hangot erőltetni ostobaság, főleg az alábbi képminőséget látva:

Az Apple lassított felvételben legendásan erős: bár nem érhető el az Xperia XZ Premium-féle 960 fps-es felvétel, ott az tizedmásodpercekre korlátozott, itt pedig 1080p-ben akármeddig forgathatók 240 fps-es videók. Ezeket akár normál sebességgel, akár a telefonon szerkesztve és a kívánt részekre rálassítva is átmozgathatjuk és megoszthatjuk, menő eredményekkel. Kevés fénynél egyébként nem árt a LED lámpát bekapcsolni, egyébként pedig témája válogatja, hogy a nagylátószögű vagy a zoomkamera felvétele a jobb, mindkettő bevethető.

A multimédiás helyzet iOS-en mindig kettős: adott a szuper hardver és a jófajta zenés-videós szolgáltatások (iTunes, iMovies), ugyanakkor erősen korlátozott, milyen típusú állományokat lehet saját forrásból átvinni. Zenei oldalon kiesik a WMA és néhány veszteségmentes formátum, a mozgóképek közül pedig a DivX, az Xvid, az AC3 és még a HEVC kódolás is MP4 formátumban, plusz a MKV / AVI kiterjesztés. Így leginkább a H.264 formátumú MP4 fájlok és, az ilyen, az Mpeg4 és a HEVC kódolású MOV fájlok, illetve a Motion JPEG elemek jelentik a telefonra dobható forrást, no meg a vásárlások. A készülék ugyanakkor lejátssza a Netflix, az Amazon és más HDR szolgáltatók HDR 10 és Dolby Vision támogatású, megnövelt kontrasztú videóit, bár az LG HEVC kódolású sakkvideóját nem sikerült átmozgatni.

A képernyőbe lógó beszélgetési hangszóró is kiveszi a részét a minőségi sztereó hangzásból
A képernyőbe lógó beszélgetési hangszóró is kiveszi a részét a minőségi sztereó hangzásból [+]

A mozgóképek a Videók alkalmazással és a legtöbb helyi vagy online játszóval az egész, 5,8”-es képernyőre kiteríthetők, persze ilyenkor belevág az iPhone X a képbe, főleg a betüremkedés. Akit ez zavar, 16:9-en hagyhatja az ilyen képarányú mozikat, oldalt fekete sávokkal. A lejátszáshoz az eddigi legjobb iPhone hangszórópáros dukál: bár az alsó rácsot könnyű eltakarni a tenyérrel, a beszélgetési hangszóróval osztozkodó előlapi pedig kevésbé erélyes, összességében megfelelően hangos a sztereó kombináció, és meglepően telten szól. Mély, közép és magas tartományban sem vall szégyent, és bár bulit vagy moziélményt nem nyújt, egy kisebb szobát rendben megtölt minőségi hanggal, plusz a bejövő hívást is simán meghallani.


[+]

A jack átalakító kényelmetlenségét leszámítva kitűnő a fülesre menő hangminőség, mind dinamika, mind pedig részletesség oldaláról, a komolyabb fejhallgatókra is elég hang jut, a frekvenciaátvitelt az Apple pedig nem buherálja. Nyilván sok Lightning portos füles is akad már (vagy vezetékmentes, pl. az AirPods), ilyen a mellékelt, egész korrekt EarPods headset, ami zenehallgatásra éppenséggel alkalmas, bár azért, amit a Galaxy Note8-hoz vagy a HTC U11-hez mellékeltek, komplettebb élményt nyújt. A Zenelejátszó az Apple-féle ajánló és az online rádióadások mellett (FM-rádió nincs) listák, dalok és albumok szerint listázza az átmásolt és a letöltött állományokat. A hangszínszabályzó az általános beállítások felől érhető el.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az iPhone X egy nanoSIM-et fogad be Cat.12-es LTE modemmel, minden hazai frekvencia támogatásával, remek vételi minőséggel és kellően hangos, telt, tiszta beszélgetési minőséggel. A VoLTE is adott, valamint a kétcsatornás WiFi (802.11a/b/g/n/ac, HotSpot, AirDrop, MIMO), a Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), az NFC (Apple Pay, NFC tagek olvasásra) és persze a villámgyors navigációs modul (A-GPS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS), ami szobabelsőben is gyorsan pozicionál. Akad még iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp és barométer, csak az infra maradt ki. A Lightning portra néhány minősített periféria is rámehet, akárcsak a fülesek átalakítóval vagy Lightning csatlakozóval, megfelelő kábellel a tükrözés is működik 1080p-ig, a számítógépre csatlakozva pedig hozzá lehet férni a médiakönyvtárhoz, máskülönben az iTunes az első számú fájlátviteli szoftver.

Ha ki van kapcsolna a képernyő, a betüremkedés lényegében láthatatlan
Ha ki van kapcsolna a képernyő, a betüremkedés lényegében láthatatlan [+]

Az akkumulátorkapacitást az Apple ritkán közli, a GSM Arena szerint mindenesetre 2716 mAh-s a telep lapul a X-ben, amivel egy intenzív napot kibír, ám este feltétlenül töltőre kell dugni. A mobilfüggők nyilván ezt az iPhone-t is letudják nullázni naplementéig, és tekintélyes egy Mate 10 Pro-féle konkurens üzemidőbeli előnye. Ám a 150 niten mért, 11,5 óra netezés vagy 14 óra videózás teljesen elfogadható a mobilpiacon, a vegyes használat pedig másfél napra is kitolható, ha kevesebbszer nyúl az ember a mobilért. Aztán jön a feketeleves: a mellékelt, 5W-os adapterrel kerek három óra egy teljes töltés, és bár vásárolható kompatibilis gyorstöltő és Type-C kábel az USB Power Delivery előírásoknak megfelelő gyorstöltéshez (az Apple 30 perc alatt 50%-ot ír), a kombináció drága, nem beletenni a csomagba pedig pofátlanság. Cserébe a Qi szabvány szerinti töltőpadokra helyezve az idei iPhone hármas vezetékmentesen is tölthető. Ez is lassú folyamat, bár állítólag az iOS 11.2-től némi gyorsulás várható. Ha fogytán az energia, akkumulátorkímélő móddal húzható ki a hátralévő idő a töltőig, egyébként pedig sötét hátteret használva és extrém esetben a színinverziót bekapcsolva lehet az OLED panel oldaláról takarékoskodni.

A hátlap mögött kettéosztott kialakítású akkumulátor lapul és egynapos működést biztosít
A hátlap mögött kettéosztott kialakítású akkumulátor lapul és egynapos működést biztosít [+]

Összefoglaló

Értékelés: Apple iPhone X
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 10 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az iPhone X, vagyis a Tíz az eddigi legelőremutatóbb, legtöbb funkciót kínáló és összességében a legjobb Apple okostelefon, furcsa volna más konklúzióval zárni. Csak nem a legpraktikusabb. Az iOS vs. Android vitát félretenném, mert mindkét oldalon akadnak kitűnő csúcsajánlatok, a legtöbben pedig már elkötelezték magukat valamelyik platform és szolgáltatásai mellett. Inkább arról érdemes beszélni, hogy a megdöbbentő, 380 ezer forintos nyitóáron jobb vétel-e a X, mint a két iPhone 8 olcsóbban, és a válasz árral kalkulálva nem egyértelmű. Kétségtelenül odaver a HDR OLED kijelző, amit nappal, éjszaka és esőben is fantasztikus használni, bár egy hét után is furcsa a TrueDepth kamerarendszer betüremkedése, illetve az állapotsor-ikonok felének a kitakarása.

Egyébként is jellemző, hogy az iPhone X valahol hozzátesz, máshonnan viszont elvesz: simán odafért volna a hátlapra a remek Touch ID, és bár a Face ID tényleg jövőbemutató technológiát rejt, kényelmesebb és biztonságos arcalapú azonosítással a konkurenciánál, az ujjlenyomat-olvasó még mindig praktikusabb. Nyilván hatalmas sláger az animoji és az előlapi portrémegvilágítás, a TrueDepth kamerához kapcsolódó lehetőségek tárháza pedig még bővülni fognak, úgyhogy jobb megbékélni ezzel a formával és funkcióval, jó eséllyel maradni fog. Mindez persze új kezelés eltanulását kívánja, hiszen oda a főgomb, a multitasking és az egykezes elrendezés elérése pedig nem lett az igazi. Persze hozzá lehet szokni, de van egy sejtésem, hogy ha valaki odanyomja az iPhone X-et 2007-ben Steve Jobs kezébe, azt orrba vágja. Ez már nem az a koncepció, ami persze nem feltétlen baj, csak sokaknak lesz furcsa.

Az Apple szerint a jövő: az iPhone X-et jövőre valószínűleg több hasonló modell követi
Az Apple szerint a jövő: az iPhone X-et jövőre valószínűleg több hasonló modell követi [+]

A két iPhone 8 máskülönben hasonló előnyöket nyújt a konkurenciával szemben: ott a mindenkit lealázó A11 Bionic SoC a szerteágazó (bár eléggé zárt) Apple ökoszisztémával, a döccenés mentes felülettel és a kibontakozó AR-megoldásokkal. Az elképesztő videós képességek is megvannak az olcsóbb variációk esetében, bár a dupla optikai képstabilizálás a X privilégiuma. Az állóképek az egész 2017-es generáció esetében kiválóak, némi fenntartással a feldolgozás oldaláról, telés kamerája pedig 8 Plusnak is van. Szóval akkor melyik iPhone legyen? Elengedném ez ügyben az Olvasó kezét, hiszen innentől a dolog egyfelől szubjektív és anyagi döntés kérdése, másfelől az árkülönbség nagyjából szinkronban van az extra tudással.

Az iPhone X az LG G6 hátlapján pihen
Az iPhone X az LG G6 hátlapján pihen [+]

Magánvéleményem persze van: én biztosan az iPhone X-et választanám a kitűnő OLED panel és a kevés káva miatt. Elfogadtam, hogy erre tart a mobilpiac, akár kezelési kompromisszumokkal. Az sem zavar különösebben, hogy a másik két modell szebb, itt meg belóg a TrueDepth kamera, a Face ID meg tényleg praktikus. Egy töltéssel egy napot kibír, egy kézzel rendben tudom kezelni, és ha ez, vagy a két ódivatú iPhone 8 a választék, nem gondolkozom kétszer. Ha viszont az LG V30, a Galaxy S8 / Note8, a HTC U11+, a Mate 10 Pro vagy az Xperia XZ Premium is játszik, már nehezebb dönteni. Ők a mobilpiac abszolút zászlóshajói, és mind rendelkezik olyan extrával, ami egyedivé teszi. Vagy csak szebbé. Ám végeredményben az összes szereplő hálás lehet a másiknak, mert egymást túllicitálva és trükkjeit ellesve a felhasználó a csúcskategóriában egyre nehezebben tud mellényúlni – jó mélyre viszont feltétlenül szükséges.

Apple iPhone X

Hidegkuti Zoltán a.k.a. Bone123

A tesztkészüléket a VIP-Phone küldte el nekünk, ezúton is köszönjük a felajánlást. A vásárláshoz, kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Apple iPhone X
Apple iPhone X Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 143,6 x 70,9 x 7,7 milliméter
Tömeg 148 gramm
Színvariációk asztroszürke, ezüst
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,8 hüvelyk
Kijelző felbontása 1125 x 2436 (458 ppi)
Kijelző típusa OLED Szuper Retina HD kapacitív érintőkijelző (HDR 10, Dolby Vision)
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Apple A11 Bionic + neurális motor + M11 mozgáskövető koprocesszor
Processzor típusa 2,39 GHz-es hatmagos, 64-bit-es (2 x Monsoon + 4 x Mistral)
Processzor csíkszélessége 10 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Apple GPU (hárommagos)
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 / 256 GB (a rendszer 9,5 GB-ot foglal)
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
LTE B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B12 / B12 / B17 / B19 / B20 / B25 / B26 / B28 / B29 / B30 / B66
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 600 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, AirDrop, MIMO
Vezetékes csatlakozás Lightning (analóg audiokimenet átalakítóval)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, Glonass, Galileo, GZSS)
NFC van (Apple Pay, NFC tagek)
Alapfunkciók
Profilok Néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iOS 11.1
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Iránytű, Game Center, Részvények, Térkép, Újságos, Hírek, iTunes Store, App Store, Passbook, Egészség, iBooks, Game Center, FaceTime, 3D Touch, Watch, animojik (iMessage alkalmazáson belül)
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, f/1,8-as rekeszérték, PDAF-autófókusz, OIS + 12 megapixel, 2x-es zoom, f/2,4-es rekeszérték, OIS, autofókusz, négyledes, kéttónusú villanó, portrémegvilágítás
Másodlagos kamera 7 megapixel, portrémegvilágítás, animoji
Videófelvétel 4K (30 / 60 fps), 1080p (240/120/60/30 fps), 720p
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 2716 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő akár 240 óra
Beszélgetési idő akár 21 óra
Zenelejátszási idő (Bluetooth) akár 13 óra
Zenelejátszási idő (vezetékes) akár 67 óra
Egyebek
IP67-es por és nedvesség elleni védelem, intelligens fényérzékelő, közelségérzékelő, giroszkóp, gyorsulásmérő, barométer, Qi-szabványú vezetékmentes töltés, TrueDepth kamerarendszer Face ID arcalapú azonosítással, 3D Touch nyomásérzékeny kijelző, vezetékes gyorstöltés (külön megvásárolható kiegészítővel), VoLTE
 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • Gyorsabb lesz az iPhone-ok töltése

  Egy kiegészítőgyártó fecsegte ki, hogy az iOS következő verziója már biztosítani fogja a gyorsabb vezeték nélküli töltést.

 • Dél-Korea kifogyott az iPhone X-ből

  Az Apple évfordulós készüléke percek alatt elfogyott, minden szolgáltatónál hiánycikk a főleg ezüstben népszerű készülék.

 • Jony Ive: ha van jobb út, ne ragaszkodjunk a régihez!

  Az Apple fődizájnere beszél az iPhone X megosztó formájáról és az olyan döntésekről, mint az 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet elhagyása. Mindeközben komoly Apple-Intel összefogás készülődhet.

 • Késik az Apple HomePod

  Az ünnepek alatt még biztosan nem az Apple prémium hangszórója fogja nyújtani a zenei aláfestést, a gyártás ugyanis kissé meglassult.

Előzmények

Hirdetés