Apple iPhone X - vissza a jövőbe

Brutális hardver, előremutató arcazonosítás, szuper kamerák, kakis animoji és jó pár ellentmondás – íme, az Apple jövőképe a jelenben, egy kisebb vagyonért.

Hirdetés

Külső, OLED kijelző, összeszerelés

A szerves fénykibocsátó diódák évek óta piacon vannak, az Apple Watchban is OLED panel van, ám most debütál a technológia egy iPhone-ban, méghozzá pazar eredményekkel. Az 1125 x 2436 pixeles felbontás (mínusz a sarkok és a betüremkedés levágása) rekord az iPhone-ok között, akárcsak a 458 ppi-s képpontsűrűség, a tartalmak ennek megfelelően tűélesek. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy míg a 1080 x 1920 pixeles iPhone 8 Plus minden egyes képpontja három apró alpixelből áll (egy piros, egy kék és egy zöld kombinációja), addig az iPhone X képpontjai kettőből: vagy piros-zöld, vagy kék-zöld kombinációból, így nem feltétlenül ennek az Apple mobilnak a legélesebb a képernyője.

Az iPhone X gyémántformájú, RG BG pixelelrendezésű OLED panelje közelebbről
Az iPhone X gyémántformájú, RG BG pixelelrendezésű OLED panelje közelebbről

A HDR 10 és Dolby Vision támogatást élvező OLED panel mindenesetre fantasztikus: remek a maximális fehér fénysűrűség odabent (513 nit), némi extra garantálja a tökéletes láthatóságot napfény alatt (616 nit), pontszerű felületen pedig 775 nitet mértem, aminél csak a Galaxy Note8 tud többet kis felületen, viszont kevesebbet teljes fehér képernyőn. Mindkettő Samsung panelt használ.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPhone X Apple iPhone 8 Plus Samsung Galaxy S8 HTC U11
Képátló 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1125 x 2436 1080 x 1920 1440 x 2960 1440 x 2560
Technológia OLED IPS-LCD Super AMOLED Super LCD5
Fehér fényerő (max.) 513 / 616 / 775 nit 665 nit 403 / 902 nit 482 / 586 nit
Fehér fényerő (min.) 2,0 nit 2,5 nit 1,7 nit 5,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,46 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány végtelen 1457:1 végtelen 1661:1
Színhőmérséklet 6769 K + TrueTone 6995 K 7575 / 6498 K + kézi 6935 K

Az Apple nem húzta túl a színeket: tartalomtól függően pontos és természetes, sRGB (mondjuk fotók) vagy DCI-P3 szabvány szerinti a kalibráció (filmet nézve). Ha pedig a TrueTone mód aktív (alapból az), a fényerő és a színhőmérséklet is a környezethez igazodik. Kékfényszűrő is akad Night Shift néven, akár automatikus bekapcsolással, illetve monokróm nézet, néhány mód színtévesztőknek, plusz a színek is invertálhatók. Az intelligens invertálás néhány alkalmazásban (Fotók) érintetlenül hagyja a képeket, ám máshol minden színt kifordít, így nincs sok haszna. Amiben mindenképp az IPS technológiájú fivérei előtt jár az oledes iPhone X, az a tökéletesen sötét feketék, jobb kontrasztarányt és betekintési szögeket szülve.

Immár az iPhone X is tökéletes feketéket jelenít meg
Immár az iPhone X is tökéletes feketéket jelenít meg [+]

Csak abba a minimális elszíneződésbe lehet belekötni, ami a panel komolyabb elfordításakor előáll – ez az OLED sajátossága, akárcsak a potenciális beégés. Idővel az apró diódák fényereje ugyanis csökken, és amikor néhány közülük mindig ugyanazt a tartalmat jeleníti (állapotsáv, alsó vonal), idővel árnykép jelenhet meg egyes részeken. Bár ez egyre kevésbé jellemző (a Pixel 2 XL tulajdonosok erről vitatkoznának), nem elkerülhetetlen, úgyhogy kíváncsian várom, az iPhone X megjelenítője hogyan változik idővel (Samsung amoledes OnePlus 3T-m egy év alatt semmilyen beégést nem produkált). Jövőre már két iPhone is OLED panelt kaphat, ennek többek között a gyorsabb válaszidő az előnye, amit az Apple AR, vagyis kiterjesztett valóság megoldásai ki is használnak.

Az iPhone X roppant mutatós hátulról, ám jócskán kiáll és ront az esztétikán a kamerarendszer
Az iPhone X roppant mutatós hátulról, ám jócskán kiáll és ront az esztétikán a kamerarendszer [+]

Az iPhone X többi része már kevésbé rendhagyó, bár a 2716 mAh-s telepet is elzáró, rozsdamentes acél keret újdonság, jelentősen hozzátéve a tömeghez és a szívóssághoz. A végtelenül lekerekített, csúszós és csak hosszanti oldalon, vékony antennakivezetéssel megszakított keret ívesre csiszolt, edzett üveglapokkal találkozik két oldalon. A képernyő felől egy keskeny műanyag sáv is megpillantható, ami a vétlen becsapódások energiáját hivatott elnyelni. Az iPhone X-re egyébként nem árt odafigyelni, mert méregdrága a kijelzőcsere AppleCare+ garancián kívül, minden mást (így a hátlapot) pedig csillagászati, felfoghatatlan összeg javítani. A hátoldali üveget a Qi-kompatibilis vezetékmentes töltés indokolja. Egy töltőlappal az Apple is készül 2018-ra, addig más Qi-szabványúval lehet próbálkozni.

A Lightning port ezúttal is alul várja a töltő- és adatkábelt, illetve a füleseket
A Lightning port ezúttal is alul várja a töltő- és adatkábelt, illetve a füleseket [+]

A Lightning porton történik a vezetékes töltés és az adatátvitel, és persze ide megy az EarPods, a passzoló csatlakozású fülesek, illetve a mellékelt jack átalakító. Alul jobbra lelni rá a sztereó hangszóró másodelemére, mikrofonból ebbe a rácsba és a bal oldaliba is jutott egy. A hangerőgomb a bal hosszanti oldalon pont kézre esik, felette az eleve túl apró némító kapcsoló már nem. Jobbra találni a meghosszabbodott bekapcsolót, aminek immáron oldalsó gomb a neve, mivel hosszan lenyomva a Sirit indítja. A kikapcsoláshoz ezt és az egyik hangerőbillentyűt kell nyomva tartani. Ha mindezt nagyon sokáig tesszük, SOS hívás kezdeményezhető. Az éppen hüvelykujjra eső billentyű alatt lehet a nanoSIM-et a mellékelt tűvel behelyezni. Az iPhone X tehát még nem váltott eSIM-re, és ugyebár a microSD foglalat is kimaradt, cserébe 64 és 256 gigabájtos tárolók közül lehet választani.

A hátlapi dupla kamera közelebbről
A hátlapi dupla kamera közelebbről [+]

A külső második vitatható eleme a hátul jócskán kitüremkedő, fémkerettel körbevett és zafírkristállyal védett, dupla 12 megapixeles kamerarendszer. Az előlapi bevágás csak furcsa és idővel megszokható, a függőleges hátsó elem viszont belerondít az esztétikus összképbe, és ha az asztallapon megkarcolódik vagy az üveg megsérül, horrorösszegért javítják. Akad itt egy nagyobb látószögű szenzor f/1,8-as rekeszértékű lencsével, valamint egy 2x-es nagyítású teleobjektíves, f/2,4-es optikával. Mindkét rendszert optikai stabilizálás segíti, plusz négyelemes LED villanó és fáziskülönbség érzékelésen alapuló autofókusz. Errefelé egy negyedik mikrofon is helyet kapott, ezért számít egyre ósdibbnak a monó hangrögzítés videózáskor.

Az iPhone X remekül egybe lett rakva, ám vigyázni kell rá, mert ha az üveglap betörik, sokba fog kerülni a javítás
Az iPhone X remekül egybe lett rakva, ám vigyázni kell rá, mert ha az üveglap betörik, sokba fog kerülni a javítás [+]

Apple logó és iPhone felirat zárja a látnivalók sorát hátul, asztroszürke vagy ezüst festésre nyomtatva, de az egykezes használatról még nem árt beszélni – főleg, mivel megoldható. Kétségtelenül könnyebb az iPhone 8 kijelzőjén hüvelykujjal végigérni, aki viszont egy átlagos 5,5”-es phabletet elnavigál fogásváltás nélkül, itt sem fog genetikai korlátokba ütközni, csak győzze a gesztusfunkciókat eltanulni. Én gond nélkül elérem a jobb hüvelykujjal a jobb felső sarkot, bár a bal felsőt problémásabb, és általában arrafelé van a visszalépés funkció. Az iPhone X természetesen IP67-es minősítést kapott, és bár számos videó szerint bírja a víz alá merítést, az Apple ezt nem javasolja: a telefon hivatalosan porálló, cseppálló és vízlepergető, nedvesen tilos tölteni és a folyadék okozta sérülésekre nem terjed ki a jótállás. A konstrukció mindenesetre makulátlan, és hozza az árért elvárt, tökéletes összeszerelési minőséget, hajlítási problémák nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • Gyorsabb lesz az iPhone-ok töltése

  Egy kiegészítőgyártó fecsegte ki, hogy az iOS következő verziója már biztosítani fogja a gyorsabb vezeték nélküli töltést.

 • Dél-Korea kifogyott az iPhone X-ből

  Az Apple évfordulós készüléke percek alatt elfogyott, minden szolgáltatónál hiánycikk a főleg ezüstben népszerű készülék.

 • Jony Ive: ha van jobb út, ne ragaszkodjunk a régihez!

  Az Apple fődizájnere beszél az iPhone X megosztó formájáról és az olyan döntésekről, mint az 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet elhagyása. Mindeközben komoly Apple-Intel összefogás készülődhet.

 • Késik az Apple HomePod

  Az ünnepek alatt még biztosan nem az Apple prémium hangszórója fogja nyújtani a zenei aláfestést, a gyártás ugyanis kissé meglassult.

Előzmények

Hirdetés