Jony Ive: ha van jobb út, ne ragaszkodjunk a régihez!

A gyártósorok kezdik felvenni a ritmust: aki most rendel iPhone X-et, 2-3 héten belül hozzájuthat, az iPhone 8 és 8 Plus pedig nagy mennyiségben elérhető hetek óta, bár sokan inkább a kedvezőbb árú iPhone 7-et választják. Az mindenesetre közös az említett modellekben, hogy elhagyták a jack portot, és ennél is megosztóbb változást hozott a prémiumáras X, amelynek közel kávamentes megjelenítőjébe felül betüremkedik a TrueDepth kamerarendszer, az előremutató Face ID arcalapú azonosítással.

Az iPhone X mindent újraír az Apple okostelefonok történetében
Az iPhone X mindent újraírt az Apple okostelefonok történetében [+]

Ezt az almás tábornak jobb mihamarabb megszoknia: Dan Riccio, az Apple főmérnöke szerint a X (ejtsd: tíz) ugyanis előrevetíti az iPhone-ok következő tíz évét, a pletykák szerint jövőre pedig csak Face ID-s modellek érkeznek. Riccio mellett az Apple főtervezője, Jonathan „Jony” Ive is nyilatkozott a Time-nak, amely az iPhone X-et 2017 legjobb 25 innovációja közé sorolta. A hasznos képernyőfelület növelése a főgomb és a Touch ID eltüntetésével járt, ami „kiemelkedően nehéz feladat elé állított bennünket, amit meg kellett oldani” – mondta Ive. A gomb helyét új gesztusfunkciók vették át, és a főmérnök szerint a tervezéskor a technológiatörténet elmúlt fejezeteire visszatekintve sikerült hitet meríteni ahhoz, hogy végül úgyis megtalálják a megfelelő utat a felhasználóbarát kezeléshez.

Íme, az iPhone X elölről, lekerekített sarkokkal és betüremkedő TrueDepth kamerarendszerrel
Az Apple eleve kávamentes dizájnban gondolkodott, a betüremkedésre az arcalapú azonosítás miatt volt szükség [+]

„Úgy gondolom, hogy a bevált recepthez mindenáron ragaszkodni, és megtartani olyan dolgokat, amelyek jól működtek, idővel zsákutcához vezet. Nem a legkényelmesebb olyan ötletekkel előállni, amelyek szerinted előrelépést hoznak, ugyanis ez olyan dolgok feladásával járhat, amiket korábban sikeresnek tartottak” – utal számos vásárló tavalyi elégedetlenségére, amikor a jack kimenet eltűnt. „Felhasználóként bizonyos dolgok nyilvánvalóan feltűnnek a termékeken, más apró változásokat viszont tudat alatt könyvel el az ember. Ilyen például az iPhone X OLED paneljének beillesztése a rozsdamentes acélkeretbe és az üveggel zárt házba.”

A Lightning port ezúttal is alul várja a töltő- és adatkábelt, illetve a füleseket
A 3,5 milliméteres kimenet leradírozása tavalyi fejlemény, az OLED típusú panel idei újítás [+]

Ive szerint az árnövekedés természetes velejárója a fejlődésnek, hiszen a remek megjelenítő mellett a roppant ütőképes Apple A11 Bionic SoC is többletköltséggel jár a gyártónak. „Anyagi következményei vannak ennyi lóerőt egy ilyen apró szerkezetbe sűríteni” – tette hozzá, amivel Riccio is egyetértett: „mindig a legjobbnak gondolt készülék piacra dobásását tűzzük ki célul, nem pedig a legjobban árazottét.” A Time szerint az első pillanattól kezdve egy kávamentes okostelefon képe lebegett a tervezők szemei előtt, a X pedig ezt az utat nyitotta meg a következő évekre.

Egyre biztosabb, hogy ez a forma jelenti az okostelefonos jövőt az Apple-nél
Egyre biztosabb, hogy ez a forma jelenti az okostelefonos jövőt az Apple-nél [+]

Mindeközben komoly pereskedés folyik az Apple és a Qualcomm között, amely hálózati modemjeivel fontos beszállítója Cupertinónak. A Fast Company belső információi szerint a jövőben ugyanakkor kizárólag az Intel megoldásaira hagyatkozhat az Apple, idővel az SoC-be integrált 5G modemmel. Végeredményben az Apple és az Intel közösen tervezheti a rendszerchipet, az utóbbira hárítva a legyártás feladatát, ami jelenleg a TSMC reszortja. Állítólag több ezren dolgoznak az Intelnél azon, hogy már 2019-re versenyképes 5G modemet tudjanak biztosítani, ekkor indulhat ugyanis az első olyan hálózatok kiépítése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés