Samsung Galaxy Note 8 - hass, alkoss, gyarapíts!

Visszaül a trónra a produktív mobilok királya és dupla hátlapi kamerával kattintgat. Az árazás viszont olyan erősre sikeredett, hogy az S Pen színaranyból is lehetne.

Bevezető, méretek

Ha az óriástelefon nem is egyenlő a Galaxy Note szériával, a Samsung tette a mindennapok részévé a phablet kategóriát, és bár számos kitűnő riválist kapott, amikor valamelyik S Pennel szerelt ketyere befut, a konkurencia helyet foglal és csendben jegyzetel. Ezért volt az elmúlt időszak kínkeserves a széria rajongóinak: a Note7 jött, majd füstölögve távozott, a Note6 név kimaradt, a Note5-öt elsőre pedig be se hozták Magyarországra, de később sem volt könnyű beszerezni. Ehelyett pluszos iPhone-ok, gigantikus Mate-ek és tollatlan Galaxyk jelentették az itthoni XXL méretválasztékot. Ám, ha nem sikerül kétszer belelépni ugyanabba a folyóba, akkor a Galaxy Note végre ismét itt van és marad is – nézzük, hogy a 8-as sorszámút is megilleti-e régi trónja!

A Note8 (balra) minden ponton szögletesebb a Galaxy S8+-nál
A Note8 (balra) minden ponton szögletesebb a Galaxy S8+-nál [+]

Totális kijelződominancia, edge panel, por- és vízálló védelem, valamint szimmetrikusan ívelt, komfortos fogású fém-üveg ház: ha a részleteit nézem, a Note8 egy Galaxy S8+ klón, ha viszont az egészet, egy elegánsabb, férfiasabb és elitebb hatású csúcsmasina. Míg a kamerarészt hátul a kerekded fivér igyekszik festéssel rejtegetni, a Note8 a megduplázott rendszert, a villanót, a pulzusmérőt és a praktikátlanul magasra került ujjlenyomat-olvasót kifejezetten hangsúlyozza – mintha egy jegyzetfüvet címkéje volna.

Hangsúlyosabb az immáron dupla kamerarendszer a Note8 hátlapján (jobbra)
Hangsúlyosabb az immáron dupla kamerarendszer a Note8 hátlapján (jobbra) [+]

A karakteresebb sarokívek és képernyősarkak a Galaxyk és az Xperiák formája közé helyezik az új jövevény formáját, ami egyszerre teszi a márkát azonosíthatóvá, a Note8-at pedig az S8+-tól megkülönböztethetővé. Ugyanolyan, mégis más: a formát a Samsung remekül igazította a stylusszal szerelt sorozat filozófiájához, és ismét azon kaptam magam a villamoson, hogy egy nagydarab kijelzőt tartok a kezemben, és mindenki azt szemléli, ahogyan böködöm.

Nincs Note S Pen nélkül
Nincs Note S Pen nélkül [+]

Azért is vonzza az új Note a tekinteteket, mert hatalmas. Elképesztő mérnöki munka eredménye, hogy a 6,3”-es Infinity Displayjel együtt is keskenyebb és alig nyúlánkabb az 5,5”-es iPhone 7 Plusnál, ám valljuk be: az egykezes használat már ott ki volt lőve, és itt még messzebb van a képernyő teteje. Nincs mese: ez a mobil két kezet igényel, és éppen ezért lapul 162,5 x 74,8 x 8,6 milliméteres és 195 grammos gyomrában az S Pen, amivel pontosabban és kreatívabban kezelhető. Annyira természetes a 10,3 milliméteres, jó fogású tollal gépészkedni, hogy csoda, más nem kínál stylust és digitalizálót. A Samsung úgy volt vele: a Note8 nagy dolgokra hivatott, ezért legyen tényleg nagy, aki kisebbre vágyik és maradna egy tenyér mozgatásánál, annak meg ott az S8.

A fém/üveg ház tartós, de nem árt tokkal védeni
A fém/üveg ház tartós, de nem árt tokkal védeni [+]

Megemésztve a méretkategória testi szükségleteit, a használatra terelődhet a diskurzus, és bár a két Gorilla Glass 5 védőüveg a keskeny fémperemmel együtt ezúttal is baljóslatúan csúszós, a Note8-nak éppen a szélesebb mivolta ad jobb fogásbiztonságot. Azért is illik jobban a tenyérbe, mint az S8+, mert picit vastagabb, az edge panel kevésbé ívelt és a hátlapi védőüveg is visszafogottabb kanyarulatot kapott, így nagyobb a tapadófelület. Egy kézzel fogni és a benyomással kibújó S Pennel kezelni pedig tökéletes, csak a 195 gramm zsebre gyakorolt gravitációs hatásával kell megbékélni, ugyanis lehúzza.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Kelendőbb a Galaxy Note8, mint pórul járt elődje?

    Az egyik forgalmazó szerint 30%-kal több tartozékot rendeltek eddig az új phablethez, mint a Note7-hez tavaly. Felbukkant a rózsaszín Note8 variáns is.

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

  • Samsung Galaxy Note7 - nézz mélyen szemembe!

    Az S szériához közeledő Note7 kijelöli a csúcs Galaxyk csapásirányát: ívelt kijelző, retinaszkenner, 64 GB tárhely, Android 7 stílusú TouchWiz – ja, és víz alatt működő S Pen, hogy az egyéniségből is maradjon.

Hirdetés