- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Honor Magic V2 - origami
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Mobilhasználat külföldön
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
-
Mobilarena
Először is szeretnénk mindenkit üdvözölni a topikunkban. Igyekszünk rövidre fogni a következőket és remélem sok kérdésre tudunk válaszolni ezzel a kis összefoglalóval. Jó fórumozást mindenkinek és hosszú aksiidőt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #37625 üzenetére
Sajnos a hivatalos ROM letöltő oldalon már nincs is kint a Note 4 mido..
mirom.ezbox-on még megvannak a gyári ROM linkek és működnek is még:
V11.0.2.0.NCFMIXM - Global Stable
Recovery:
https://bigota.d.miui.com/V11.0.2.0.NCFMIXM/miui_HMNote4XGlobal_V11.0.2.0.NCFMIXM_83170d3e3a_7.0.zip
Fastboot:
https://bigota.d.miui.com/V11.0.2.0.NCFMIXM/mido_global_images_V11.0.2.0.NCFMIXM_20191107.0000.00_7.0_global_91ed4d2a3f.tgzMeg az utolsó Xiaomi.EU ez volt: V10.2.2.0.NCFCNXM
xiaomi.eu_multi_HMNote4X_V10.2.2.0.NCFCNXM_v10-7.0
https://androidfilehost.com/?fid=11410963190603903469
Ma már csak AndroidFileHost-on érhető el, a Sourceforge tárhelyükről törölték.
Nekem még megvan a Mega tárhelyemen is ha kellene. -
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #37623 üzenetére
Marmint pontosan mire is volna szukseged? A gyari ROM-ra esvagy "eu" ROM alatt a Xiaomi.EU ROM-ra?
Azért kérdezem mert erre még nem volt olyan hogy EEA ROM
Olyan van gyári ROM hogy Global (MIXM) meg Chinese (CNXM)
azon belül is volt Stable meg Developer.
Meg ha "EU" és Xiaomi.EU-ra gondoltál akkor az CNXM-ből lett csinálva.Szóval melyikre van szükséged?
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #35121 üzenetére
Ezt már igen (ujjlenyomatolvasós dologot már írtam, OpenGApps még nincs csak beta ami most épp 2019-12-08-n lett kiadva utoljára).
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #35111 üzenetére
Azt a részt már több mint egy éve beszántotta teljesen, azt a vonalat be is fejezte ott és akkor.. utána jött a LOSExt, aztán 2019 áprilisban az is "personal build" lett teljesen. Azóta a sourceforge könyvtára is eltűnt, az AFH megmaradt de lehet azt csak "elfelejtette".
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #35109 üzenetére
Oh, RR? Azt nem néztem csak hogy Alexey.. csinált RR-t? Én csak a LineageOS 15.1-re alapuló EXTended-ről tudok, AFH-n is csak az van. Mert ugyan az XDA thread neve [mido] Unofficial Resurrection Remix ROMs discussion (eg, LineageOS eXtended etc) de hogy itt én RR ROM-ot nem láttam letölthetőt csak a LOS Ext-et.. én úgy emlékszem, hogy a sima ("vanilla") Lineage 15.1 volt mindig is a ROM-jának az alapja + azért lett Extended mert a Resurrection Remix forrásából még cherry-pick-elt sok dolgot meg mégtöbbet írt hozzá ő maga. De szerintem az RR-t alapnak nem használta (jó, okay, az RR alapja meg a Lineage.. szóval..) és nem is csinált unofficial RR-t sose. De pörgesd végig az XDA thread-et ha gondolod, 11 oldal nem olyan sok.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #35107 üzenetére
Csak természetes hogy le lehet!
Itt tárolja a cloud.mail.ru-n az összes ROM-ot és kiegészítőt:
https://cloud.mail.ru/public/EMRR/NBoWdCGf9/Ennek a gyökrében van a mindenkori legfrissebb ROM is - pont mint a GDrive linken csak itt a "Старые сборки" mappában ott van az összes régebbi ROM is.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #35091 üzenetére
Ahh, akkor értem a kérdésed, nem tudtad mi az AROMA: az AROMA egy grafikus keretrendszer amit amarullz csinált custom recovery alá amit konfigfájlokkal lehet beállítani hogy mit jelenítsen meg és mit csináljon: alapvetően egy installer keretrendszer volt amiben a user-ek könnyen, GUI-val tudták kiválasztani mit szeretnének telepíteni/törölni/bármi egyebet csinálni amit "leprogramozott" az AROMA ZIP-et kiadó ember. Ez lehetett, mondom, akár egy installer mint ez az Alexey féle pakk vagy ott van szintén amarullz-től az AROMA file manager custom recovery alá (nagyon nagyon profi, mentéshez csak ezt használom) de rengetegen használták ilyen "gyorsköltöztetéses" megoldásnak is anno hogy egyszerre sok appot lehetett vele installálni. Pikk-pakk össze lehet vele állítani elég jó cuccokat (:
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #35089 üzenetére
Jaaa hogy így érted: az az Alexey féle GApps meg mindenegyébmásextra csomag amiből ki tudod választani mit szeretnél még feltenni. Bocs, úgy értettem a kérdést hogy "mindenképp az Aroma kell hozzá" hogy telepíteni lehessen azt a ROM-ot, hogy csak azzal megy de nem, azt ki is hagyhatod ha akarod, tehetsz fel másik GApps-ot is ha akarsz vagy akár GApps nélkül is használhatod (a GApps-on kívül még nagyon sok egyebet lehet azzal az AROMA installer-el fel- illetve leszedni).
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #34860 üzenetére
MIUI:
Tárcsázó: *#*#MIUI#*#* majd (1) version info: Fingerprint vendor: goodix?
vagy ugyanaz a metódus mint a Nem-MIUI esetén.Nem MIUI:
Egy terminálba írd be, hogy
getprop | grep goodix
vagy
getprop sys.fp.goodix
ha a sys.fp.goodix = 1 akkor Goodix
vagy Device Info HW-ben ha a FP manufacturer: FPC/Goodix -
vadkörte
addikt
válasz
Petrónius #34836 üzenetére
Jó app és tudsz vele ütemezni is.
Én naponta lementem vele a komplett híváslistám és az összes SMS-t (évekre visszamenően megvan minden, több ezer bejegyzés) ha kell a kontaktlisát is menti.
Havonta törlöm a legutolsó kivételével a feleslegeseket.
Tud off-line és on-line menteni is -
Oldman2
nagyúr
válasz
Petrónius #34821 üzenetére
Én mind az SMS-ek, mind a Híváslista mentésére az SMS Backup & Restore appot használom évek óta.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #34670 üzenetére
Igen, a ZIP-et egy teljes mentés után TWRP-ből fel tudod tenni csak utána egyből NE restart-olj hanem tedd fel még onnan TWRP-ből a TWRP image-et az install alatt csak válaszd ki hogy image-et flash-elsz, tallózd be és mikor kéri melyik partíció akkor add meg, hogy recovery (a ZIP felülírja a TWRP-t a Mi Recovery-vel, ahogy vornia is beleszaladt). Ha volt fent Magisk akkor megint kell a Magisk is, meg most még maradjon a V20.0 mert írtam hogy gond van vele.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #33718 üzenetére
Csinálj egy logcat-et (simán
a main elég) és tedd fel pastebin-re vagy valami..És|vagy csinálj egy bugreport zip-et:
PC-ről:
adb bugreport bugreport.zip
Telefonról terminálból:
su -c bugreportz
Aztán megmondja szépen hogy hova tette
te meg egy file manager-el másolhatod ahova akarod.Aztán megnézem, hátha valami egyszerű vagy triviális..
-
ktomcat
senior tag
válasz
Petrónius #33645 üzenetére
Szia!
Az sms app tulajdonságain belül értesítések és itt nekem szürke a az értesítések mutatása, de alatta meg ott van az üzenetek és úgy néz ki mintha ez is csak egy pipálható pont lenne de ha rámész akkor behozza a viselkedést és alatta ott lesz a lenyílóban (nálam angol az egész így nem biztos hogy ugyanúgy hívják a pontokat) -
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #33607 üzenetére
A különbség? Sokminden de mégse..
2 naponta van build, a hivatalos általában 10..14 naponta frissül. Több olyan apróság kerül bele a Luis-ba mint a hivatalosba amit felhasználók kértek (QS tile-ok pl.). A kernel custom, kb annyira más mint amennyi a különbség a LineageOS 15.1 és a LineageOS Extended közt (: Könnyebb elérni a fejlesztőt (nekem spec. lényeges).
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #33596 üzenetére
Semmire nincs szükséged ha van root: szépen felteszed Play-ből a TWRP hivatalos appot és az majd szépen felteszi neked a legújabbat és akár frissítheted is innen is.. a legfrissebb most a májusi twrp-3.3.1-0-mido.img Szólj ha nincs root, ekkor kitalálok valamit.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #33594 üzenetére
Ja, az.. tedd szépen át angolra. Iborkával privátban meg a fordítókkal a fordító oldalon beszéltünk erről.. nagyon el lett cseszve a fordítás XML átforgatása az image-be.. ha mutatna is file-okat akkor se tudnád flash-elni, a fordítás XML-je el van csúszva a 400+-adik sortól 1000 föléig végig, a gombok felirata totál hülyeség pár helyen, az egyik fordító srác meg is jegyezte hogy valaki kicsit nem figyel oda és magyarul használja (egy másik telefon) OrangeFox-át simán téglázza a telefont null másodperc alatt.
Régóta mondom és én is így tanultam: az informatika nyelve az angol.. angolul használjon mindenki ilyesmit.
"Ez volt az Iborkával folytatott privátok vége a részemről:
Na, leadtam a dolgot, azt mondják hogy hát nincs mindenre idejük meg nem is ismerik ugye a nyelveket és nem tudnak mindent tesztelni.. (főoldali gomb, azért kicsit nekem nevettséges hogy nem nyomkodták végig legalább a főoldali gombokat..) meg hogy lehet hogy "valami hiba van" a fordításban - amit amúgy nagy százalékban én csináltam - és valószínű ezért nem megy vagy azért mert "biztos töröltem a gombot" (persze, crowdin.com-on az XML-ből úgy, hogy ott annyi lehetőség van, hogy bal oldalon angol szöveg - jobb oldalon amit beírsz meg egy OK gomb, kb ennyi - valamint a screenshot-on látható szöveg egyébként se egyezik a fordításunkkal ; D ).
Na itt mondtam hogy hagyjuk a francba mert már 3x toltam bele ilyen 3..4 órákat a fordításokba amik vagy be se kerültek vagy úgy kerültek be hogy fele az enyém/mienk fele meg valahogy Google Translate maradt : D Úgy, hogy több ezer sort írtunk be, 3x már, és még mindig tele van valamiért Google translate-es sztringekkel : D
Úgyhogy az van hogy se el nem ismerik hogy hiba van se ötletük nincs mi lehet : D Részemről amúgy is azt akartam mondani hogy ilyesmit használj angolul mert úgyis csak angol van valóban használható dokumentáció mindenhez ; ) Meg szerintem én innentől az OrangeFox fordításból kiszállok mert nincs értelme időt és energiát pazarolni rá.
Pár jól összerakott kiegészítővel meg józan ésszel mindenre is elég a TWRP is ( :"
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #33579 üzenetére
V19.3 a legutolsó.
Ez a Magisk XDA thread.
Itt van az összes release.
Itt van a V19.3De Logout blogomban minden fent van, keress arra, hogy "Magisk: Az új iskola." meg amúgy Google
-
pulutodurumo
őstag
válasz
Petrónius #33579 üzenetére
Ide tetszik kattyintani, azt' kész.
-
aRm1n
aktív tag
válasz
Petrónius #33396 üzenetére
Gondolom arra gondolt a fórumtárs, hogy miért olvassa ezt minden op-ban. Alapvetően az a hátránya, hogy ha valami balul sül el a frissítés során, megnehezíti vagy ellehetetleníti a debugolást, mivel senki nem tudja, milyen változtatásokat csináltál még a rom-on (pl. Xposed, Magisk, stb...). Ezért minden fejlesztő melegen ajánlja a clean flash-t, de ha ugyanazt a rom-ot frissíted, nagy valószínűséggel nem lesz baj. OF vagy TWRP mentés mindig ajánlott előtte.
-
kmarci25
veterán
válasz
Petrónius #33192 üzenetére
Én ilyet vettem, de még nem használtam, nem volt rá szükség. Pihen a fiókban, így nem tudok a használatáról nyilatkozni. Az biztos, hogy ha használnám mindig tokban tartanám a telefont.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #33196 üzenetére
Általában azt hívják adapternek. De aliexpressen ügyesen keresve "USB 2.0 OTG adapter" hamar megvan.
Amit Gézengúz linkelt az egy lényegében egy pendrive amin van microSD csatlakozó is (átfordítható, nekem is van, a VoLTE mókolás miatt most én is így használok egy Telekom meg egy Digi SIM-et microSD-vel) de neked - a leírásod alapján - nem egy USB pendrive kell ami OTG-s hanem microSD olvasó ami OTG-s vagy OTG ami csak adapter mert van hozzá sima USB 2.0 microSD olvasód, nem? Mindegy, legyen jó (: -
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32759 üzenetére
Nem igazán mondanám hogy kár, számomra alma-körte dolog ez. Az Android One - ha elolvasod hogy mire és hogy is jött létre - akkor látod hogy csak bizonyos (a Google által "elfogadott") telefonokra csinálják és a gyártó egyáltalán nem nyúlhat hozzá
(ami mondjuk a Xiaomi Mi A2 esetében minimum fura, mert van rajta Xiaomi rendszerapp.. de ez most mellékes). Szóval mivel a mi telefonunk (mido) nem Android One készülék így a Google nyilván nem is csinált hozzá ROM-ot se, szóval ha lenne akkor is csak port lehetne. De minek portolnának rá bármit amikor annyi de annnnyi ROM van már hogy nemhogy Dunát de a Duna+Tisza+Rába+Rábca+Rajna+Szajna+.* lehetne már a ROM-okkal rekeszteni : D Kicsit olyan az Android One mint régen a Nexus program volt, csak a telefont most nem a Google gyártatja hanem kvázi akkreditáltatja a gyártók telefonjait és gyárt rájuk ROM-ot. De ha a tiszta Android érzés kell mido-ra arra is van szerintem min. 3 ROM. Ha Android One-ra vágysz akkor ezek a telefonok vannak terítéken. -
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32706 üzenetére
Mobilnet + APN? Logout blogom olvastad már? Keress arra, hogy "APN beállítások" - meg kicsivel felette az 5.c pont és APN: standardnet.vodafone.net
-
vadkörte
addikt
válasz
Petrónius #32531 üzenetére
Mintpl.?
Én inkább jegelném, mivel lehet, hogy valami használja/használhatja őket. Ha jegelés és restrt után a telefon rendben működik, akkor minden OK, ekkor lehet esetleg törölni.
Futottam már bele meggondolatlan eltávolítás után teljes reinstallbaazóta óvatosabb vagyok.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32522 üzenetére
Nem MIUI ROM-okban egyáltalán nincs benne, még a legtöbb MIUI alapú custom ROM-ból is kiveszik (főleg az ARB óta..), így Pie frissítéssel se kapsz semmit ebből (többit leírták).
A gyári MIUI-ban van benne alapvetően, és egy jófej arc XDA-n írt rá script-et ami ZIP-el flash-elhetővé teszi a firmware-t és frissítheted anélkül, hogy MIUI-t kellene húznod. -
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32436 üzenetére
Ahogy a művelt svédek mondják: your milage may vary, van, akinek az akkuhasználatra nézve a használati szokásaival jól passzol de van akiével meg nem. Egy-két töltési cikluson keresztül próbáld ki aztán meglátod hogy többet fogyazt-e meg hogy tetszik-e úgy. De egyszerre csak egy dolgon változtass, mert utána nem tudod majd megmondani hogy minek az eredményét látod / érzed.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32434 üzenetére
Az input boost egy custom kernelekbe manapság elég sokszor behúzott paraméter / funkció, ami bekapcsoláskor azt csinálja, hogy a kijelző megérintésekor a beállítható boost időig a megadott frekvenciára emeli a CPU-k órajeleit (akár minden CPU-ra lehet más és más). Módosítani egy kernel beállításokat módosítani képes app-ra van szükséged (Kernel Adiutor, EX Kernel Manager, Franco Kernel Manager, Darkness Control..) és a CPU szekcióban van rá lehetőséged, root-al. Ha letiltod akkor nyilván nincs hatása, akkor fog úgy működni mint a vanilla rendszer (a "módosítatlan", ez a funkció vagy nincs is benne a kernelekben vagy le van tiltva). Ha engedélyezed és alapvetően pl. sokszor görgetve, sokat "tapizva" használod a telefont akkor elég gördülékennyé tudja tenni a felhasználói élményt, ellenben a sok CPU freq. mozgás miatt többet is fogyaszhat a rendszer.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32423 üzenetére
Most került fel épp frissítés egy pár órája:
lineage-15.1-20190516_201105-Extended-mido.zip
Mega tárhelyemre is megy fel.. -
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32421 üzenetére
Persze, de ez az a Lineage Extended amiről már beszéltünk ( :
Itt, ebben az XDA thread-ben szokta linkelni ha van feltöltött file.
https://forum.xda-developers.com/redmi-note-4/how-to/mido-unofficial-resurrection-remix-roms-t3787185Valahogy így:
https://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=79390719&postcount=774Vagy Teleframon jelentik be ezen a csatornán
https://t.me/rn4dlÉs általában ide szokott mutatni a posztja:
https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1EQCRrAVSPkzGQk1pVjDe67KaY12caGJ4A legutolsó most május 15-ei build.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32369 üzenetére
Ahogy itt írtam olvasd el a Swap Torpedo XDA thread-jének első hozzászólását valamint Logout blogomban keress rá arra hogy "zRAM", azt hiszem mindent leírtam amit tudni szeretnél (a MIUI RAM optimalizálás résznél van).
Egyetlen körmondatban: a memóriában a memória tartalmát bizonyos előre megadott nagyságig külön tömöríti ami által több tömörítetlen memória fog rendelkezésre állni azon az áron, hogy oda-vissza k-be kell majd tömörítenie a RAM tartalmát (ami idő és CPU használat ami egyébként hatni fog az akkuhasználatra is nyilván amit an Android rendszer alatt fog számolni), ami multitasking alatt olyan lagolást eredményez ami miatt általában ROM-ot vált az ember (vagy földhöz csapja a telefont).
-
ktomcat
senior tag
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32176 üzenetére
Amit normál esetben clean install-nál wipe-olnál, azokat (persze aminek nincs értelme azt nem, ilyen pl. a cache és a Dalvik/ART cache). Párat simán vissza se tudsz álítani, csak extra instrukciókkal, párat meg ne is piszkálj, ne is állíts vissza, inkább írj ha van valami gond vele (pl. firmware, EFS, persist..). Amiről nem ír a ROM telepítési útmutatója semmit azt ne is állítsd vissza.
Én visszaállítani is úgy szoktam, hogy amit kell azt visszaállítok aztán ugyanazzal a ROM-al ami fent volt csinálok egy dirty flash-t. -
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32171 üzenetére
Nézd, én szoktam, sose lehet tudni, 5 perccel több mintha rátolnád csípőből az update-et és utána visszaállni még 5 ha beüt a s.*r. Ellenben ha nincs mire visszaállni és valami megborul akkor kezdheted az egészet elölről. A minden bejelölésére meg azt mondom hogy igen. Amit lehet mentek, az ésszerűség határain belül - mert pl. én nem mentem a belső memória tartalmát.
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #32049 üzenetére
Ohh, kérlek, legalább eleve úgy álltál hozzá, hogy mielőtt megcsináltad volt mentésed!!
ADB-vel a window manager-el (wm, amivel a DPI-t / felbontást is lehet állítani) el lehet tolni a status bar helyzetét így "megnagyobbítva" azt valamint egy ilyen [1] [2] vagy hasonló Substratum mod-al szeirntem meg lehet csinálni amit szeretnél az órával (akkukijelzőre is van hasonló).
-
-
-
-
crok
Topikgazda
válasz
Petrónius #31837 üzenetére
Vagy nem olvastad el az összes linket és hozzászólást vagy nem értelmezted vagy nem értelmezted jól, mert amit írsz abból az jön le hogy nem tudod miért is van ez az egész.
Nem tudom mibe zavarodtál bele, a telefonnak nincs /vendor partíciója így alapból nem Treble kompatibilis, többek közt ezért sincs hozzá és nem is lesz Oreo alapú MIUI. Soha. A trükk ott volt, hogy van ez a - csak MIUI által használt - /cust partíció ami ugye nem-MIUI custom ROM-oknak nem hasznos info-kat, file-okat, apk-kat tartalmaz így azt újrahasznosították: leformázták és újracsatolták /vendor néven. Csakhogy ebből rengeteg gond lehet, gondolj bele ha pl. MIUI ROM-ot akarsz telepíteni akkor nincs /cust.. csak /vendor.. visszafelé ugyanez pepitában: nincs /vendor, MIUI-ról érkezve csak /cust van.. ezt kellett valahogy áthidalni, úgyhogy mivel végig ugyanarról a partícióról csak más névről beszélünk így meghagyták /vendor-nak és ha MIUI a telepítendő ROM akkor a ROM zip-ben levő /cust-ra vonatkozó dolgokat kvázi automatikusan a /vendor-ra teszik..
Nem, ne tegyél fel régebbi ROM-ot ha nem szeretnél, tehetsz fel újat és újabbat is, csak legyél tisztában vele hogy mit csinálsz - különben ne kezdj bele mert jön a téglásítás meg az újrahúzás meg.. meg ezer más anomália.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ez a fő topikja a kiváló akkumulátor idővel rendelkező Redmi Note 4 készüléknek. Minden felhasználót várunk szeretettel aktív topikunkban! Kérdés előtt kérünk mindenkit, hogy olvassa el az összefoglalót!
-SOS segítségnyújtás
-OFF témák, baráti beszélgetés
-PH-n maradjon mindenki, ez a fő hely a telefonnak!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest