Hirdetés
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
-
Mobilarena
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
-
CsodaPOK
senior tag
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
bugizozi
üzenetére
Olyat próbáltál, hogy az upgrade előtt a cert manager-rel csinálsz egy full cert resetet (asszem 8-as pont) és self-signed cert-tel futsz neki az upgrade-nek?
Esetleg ezeket a check-eket futtatni (bár ha ezekkel baj lenne, az a napi működésben is gondot okozna):
https://kb.vmware.com/s/article/79248
https://kb.vmware.com/s/article/82332Illetve érdemes lenne a DNS-t alaposan átnézni. Forward, reverse bejegyzések, figyelve a kis és nagybetűkre.
-
CsodaPOK
senior tag
(#5977) bugizozi
Nem tudom, hogy Lenovo-éknál hogyan nevezik, de biztos van nekik is BOSS kártyájuk. HPE-nél ez az ns204i. Szvsz inkább ilyet vetess a szerverbe, mint diszkdobozt, kábelezést, RAID kártyát, akkut, diszkeket, stb. -
CsodaPOK
senior tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Ha nem egy nagy VM-ről van szó, akkor tegyél egy tizenezres bármilyen SSD-t a gépbe és arra rakd át a VM-et.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
Zsolt_16
üzenetére
El kell szépen magyarázni, hogy a való világban nem Besenyő Pista bácsi logikája alapján mennek a dolgok. Itt kérem a semmi, az semmi és nem valami. Ha vannak igények, akkor azokat meg kell támogatni a megfelelő pénzmaggal.
Két út lehet:
1. rendes shared storage
2. valami szoftveres replikáció, pl Veeam.Mindkettőnek van előnye-hátránya.
-
CsodaPOK
senior tag
Hagyd a francba. 6.5 se támogatott már.
Jó eséllyel ami vason 5.5 fut, az nem lesz támogatott 7-es alatt. Vagy kora miatt egyszerűen nem éri meg a vesződést. Ha erre a tesztlaborra "elfelejtettek" az elmúlt 5-10 évben költeni, akkor itt van most a lehetőség... Vagy ki kell húzni a konnektorból. -
CsodaPOK
senior tag
válasz
bugizozi
üzenetére
https://kb.vmware.com/s/article/2042141#In_vSphere_PowerCLI
PowerCLI-vel csatlakozol a hostra, majd
Get-VMHostFirmware -VMHost 10.0.0.1 -BackupConfiguration -DestinationPath C:\DownloadsA cél mappának léteznie kell a gépeden.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
[Newman]
üzenetére
Jajaja. Vagy amikor a HA mellé még konfigoljunk SRM-et és akkor már egyből ki is pipáltunk minden magas rendelkezésre állással és DR-rel kapcsolatos követelményt. Minden is megoldva, nincs itt semmi látnivaló

Persze amikor aztán kiderül, hogy pl. csak aszinkron replikációt tudunk adni vagy hogy az SRM átállás az nem automatikus, akkor megy a fejcsóválás, hogy hát azért az infrán még illene reszeljünk, mert ez így nem az igazi
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
tasiadam
üzenetére
"ha pl lehal a hálózat a VM-en, akkor indítsa újra"
Szvsz rossz az a megközelítés, hogy az infra oldja meg a VM-en belüli bajt.
Mit értesz azon normál esetben, hogy lehal a hálózat a VM-en?
- Ha infra oldali probléma miatt esik le a hálóról a VM, akkor az újraindításával semmit nem érsz el.
- Ha a VM-en belül van valami hálózati gubanc, akkor azt a VM-en belül detektáld és VM-en belül kezeld.
- Ha kívülről nézed a VM elérhetőségét valamilyen monitorozó rendszerrel, akkor pl az ott definiált riasztás automatikus válaszlépése lehet az, hogy meghív egy PS scriptet vagy API-n keresztül megszólítja a vCenter-t és reseteli a VM-et. (Vagy bármilyen automatizációs megoldás is megcsinálhatja ugyanezt.) Persze itt is valamilyen módon kell tudni ellenőrizni, hogy valóban a VM resetelése a megoldás-e vagy máshol van a baj. Nem fog jót tenni, ha 5 percenként kap a guest OS egy reset-et.A virtualizációs infrának az a feladata, hogy fussanak a VM-ek. Ne akard megerőszakolni és egy monitorozó, automatizáló izének használni. Arra megvannak a megfelelő eszközök.
-
CsodaPOK
senior tag
Valójában, amikor rányomtam a hozzászólás írására, akkor némi trollkodásként gondoltam berakni a cikket, az "őőő izé hallottunk róla, de még gőzünk nincs" jeligére. Aztán néztem én is meglepődve, hogy frissítették

De hogy egy kis ON is legyen. A vCenter-t már nem kell fájlonként kézzel hegeszteni, van rá script a fenti KB-ben.
-
CsodaPOK
senior tag
-
CsodaPOK
senior tag
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
ratkaics
üzenetére
Az ESXi-t ezer éve azzal a koncepcióval fejlesztik, hogy ott van felette a vCenter és azon keresztül történik a menedzsment. Persze lehet mókolni vCenter nélkül is, de nem arra találták ki. Egy-két host-hoz meg vCenter-t telepíteni elég luxus (égeted a licencet, meg az erőforrásokat, a munkaóráidat, stb.).
Én azt gondolom, hogy egy VMware infra legnagyobb előnye az MS-el szemben a menedzsment. De ez csak akkor tud kijönni, ha egy nagyobbacska környezetről van szó.
Hypervisor-ként ma már a Hyper-V is van annyira stabil és megbízható, mint egy ESXi. Ha nincs Failover Cluster meg SCVMM és stb. felette, akkor nagyon nehéz kirúgni alóla a talajt. És talán eme puritánsága miatt mondom azt, hogy kisvállalati környezetbe jobb választásnak tartom. Összedobsz két Windows Server-t Hyper-V-vel, köztük max. Hyper-V Replica és kb. örökös, mint a nyomor. Amíg a vas vagy a hálózat ki nem hullik alóla, addig az menni fog.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
ratkaics
üzenetére
1.: VMware Converter. 99%-ban tökéletesen működik. A maradék 1%-ban meg a Windows VSS kakkantja össze magát.
2.: https://partnerlocator.vmware.com/#sort=relevancy&f:@sfaccountcountryc=[HUNGARY]
3.: ESXi-t csak olyan gépre rakj, ami rajta van a HCL-en. HPE, Dell ízlés szerint. Support legyen rá.
A helyedben én maradnék Hyper-V-n. WS2016/2019 azért ég és föld a 2012-hez képest.
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Ismer valaki olyan megoldást, ami menedzsereknek való színes-szagos dashboardokat rajzol vSphere infra kapacitásáról?
Mennyi CPU/memória/diszk van összesen, mennyi van használva, mennyi szabad, "mikor fog elfogyni", mikor kell gépet rendelni, stb.Nem csillagháborús hardcore monitoring kell, hanem valami faék egyszerű megoldás, ami kitesz a képernyőre pár kockát. Ha zöld, akkor örülünk, ha sárga, akkor aggódunk, ha piros, akkor sikítunk.
Köszi!
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Állítólag ugyanazon a vason jobb teljesítményt nyújt, mint a VSAN.
Tud működni storage node only és HCI konfigurációban is. Licencelése TB alapú, sok esetben jobban jön ki, mint a VSAN, főleg mixelt környezetben. Dell eléggé nyomja mostanság.Amit én láttam belőle, az alapján egyszerűen konfigolható, elég rugalmas felépítésű. A riportolás, monitoring nem tűnt nagyon acélosnak a felületén.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
kraftxld
üzenetére
De örülnék, ha használhatnánk thin provisioninget. Úgy kérik az 1-2-5-10 terrákat, mint ahogy a Tescoban a 10 ft-os zsemlét veszed le a polcról. Aztán szerintem a kiosztott tárhely felét se használják soha. Viszont a fél éves átfutású beszerzésekkel nem lehet thin provisioningel tervezni

-
CsodaPOK
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Pont fordított a logika. Ha nem tudod, hogy mekkora kell, akkor adsz egy minimális méretet, majd növeled, ha kevés a hely. .
-
CsodaPOK
senior tag
Egy olyan vasra telepítesz ESXi-t, ami teljesen unsupported VMware oldalról.
Aztán szivatni akarod magad RDM-el, amivel kb pont azt veszted el, ami az egyik célja a virtualizációnak.
Aztán meg akarod oldani az RDM-et local storage-n, ami (amúgy nem véletlenül) alapból le van tiltva. A linkelt cikk ír bizonyos feltételeket, amiket a vezérlőnek támogatnia kell. Ezekről megbizonyosodtál, hogy támogatja?
Mi olyan kritikus rendszert akarsz futtatni, ahol ennyit számít a performancia, hogy RDM-et akarnál használni? Mi az, ami nem bírja ki a mondjuk max 5% (talán még sokat is írok) performancia vesztést?
(https://blogs.vmware.com/vsphere/2013/01/vsphere-5-1-vmdk-versus-rdm.html)Amúgy igen, a mapping fájl csak egy hivatkozás arra a LUN-ra, amit odaad neki az ESXi RDM-ként.
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
ESXi 6-os clusteren futkosó VM-nek kellene USB-s hardver kulcsot átadni.
Milyen bevált és támogatott usb --> ethernet átalakítót érdemes nézegetni?Köszi!
CsodaPOK. -
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
vSpehere kliensben hogy lehet letiltani a hotkey-eket. (Shutdown, reset, stb).
Köszi!
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
Vasinger!
üzenetére
Először azt kéne tudjuk, hogy ez egy teszt/játszós vagy éles környezet?
Aztán azt is kéne tudni, hogy milyen alkalmazások futnak a virtuális gépeken.Általánosságban, tesztkörnyezetet feltételezve:
XP, Server 2003: az OS 512-vel is elvan, de 1 GB-t én adnék neki.
Win7, Server 2008R2 (GUI-val): 2 GB-tal vigan elvan.
Server 2008R2 (Server Core): 1 GB-tal vigan elvan.Alkalmazások. Pl. Exchange-nél ha minden role 1 szerveren van, akkor asszem 8GB az ajánlott. 4-6-tal el lehet játszadozni.
SQL a világ minden RAM-ját feléli.Vinyó. Minél több vinyóra vannak szétosztva a virtuális gépek, annál jobb.
Proci. Játszós környezetben ritkán fut az ember proci limitbe. 1-2 szál bőven elég.
-
CsodaPOK
senior tag
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
adidas4death
üzenetére
Röviden: nem.
-
CsodaPOK
senior tag
Ha ingyenesben gondolkodsz, akkor VMware területen a Player jöhet szóba. Azt meg kell nézni, hogy van-e linuxos verziója.
Ha nem VMware, akkor a Virtualbox-t próbálhatod meg.Az, hogy kell-e hardveres virtualizáció támogatás, az attól függ, hogy megköveteli-e az adott program. (Jelen esetben VMware Player vagy Virtualbox.) Tudomásom szerint a Player biztos nem követeli és szerintem a Virtualbox sem.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Hát még mindig keresem az államat...

Mondjuk ma IBM-re kicsit morci lettem. Van egy DS3300-s storage, amin egy LUN-t meg kellett volna növelni. Jah, hát ez nem tud ilyet...
@MMA87:
a WS08-nak legyen két kártyája. Az egyik néz a nagyvilágba a router fel, a másik a kliensek felé. A kliensek is ugyanazon a VMNET-n legyenek, mint a WS08 belső kártyája.
Ezután WS08-n RRAS telepít, konfigol. DHCP-ben megadod a WS08 belső lábát, mint átjáró és mint DNS Server. -
CsodaPOK
senior tag
válasz
üzenetére
Az első kérdésed gyakorlatilag arra irányul, hogy mi a virtualizáció és mire jó. Ezt sajnos nem lehet egy pár soros hozzászólásban összefoglalni. Neten keresgélve több tíz, száz oldalas leírásokat találhatsz a témáról, ha igazán érdekel.
2. A Player valóban faék nehézségű, Workstationbe már lehet szép dolgokat csinálni. Viszont, pl egy VMware vSphere már sok-sok komponensből áll, amiknek együtt kell működni. Ehhez még hozzágondolod, hogy az infrastuktúra mondjuk áll 100 fizikai hostból, az ezekhez kapcsolódó storageból, hálózatból. Aztán ezt valahogy felügyelni, monitorozni kell. Biztosítani kell, hogy biztonságos legyen a rendszer. Garantálni kell a sok 9-ces rendelkezésre állást. És még millió szempont... Talán így már van olyan bonyolult, hogy egy pár napos tanfolyam kijöjjön belőle

-
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
jerry311
üzenetére
Ez sokban függ attól, hogy milyen funkciókat szeretnél használni:
Kis és középvállalati: Compare vSphere KitsNagyvállalati: Compare vSphere Editions
Vagy akár használhatod az ingyenes ESXi-t, ha megelégedsz a szolgáltatásaival.
Általánosságban annyit, hogy fizikai processzor alapon licencelődik.Tehát 4 CPU-hoz 4 licence-t kell venni.
(Kérj Enterprise Plus-t és akkor nem kell gondolkodni
) -
CsodaPOK
senior tag
válasz
Aventurium
üzenetére
Kipróbálva.
64 bites guest OS-hez kell a hardveres VT támogatás. -
CsodaPOK
senior tag
válasz
Aventurium
üzenetére
Amennyire tudom, kell a VT a 64 bites guest OS-hez.
Ha írsz egy PÜ-t valamikor estefele vagy hétvégén, akkor kipróbálom 64 bites hoston VT nélküli CPU-val. -
CsodaPOK
senior tag
válasz
Betty1980
üzenetére
Igen, ez lemaradt.
A gépednek támogatni kell a hardveres virtualizációt. A hibaüzenet szerint támogatja, csak a BIOS-ban le van tiltva. Tehát a (fizikai) géped indulásakor belépsz a BIOS-ba és keresel olyat, hogy Intel-VT, amit engedélyezel.
Ezután mentés, kilépés és teljesen ki kell kapcsolni a gépet, majd újra indítani.Ezután elvileg menni fog.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
Betty1980
üzenetére
VMware Server-rel nem tudom, hogy menni fog-e, de 7.1-es Workstation-nel biztos. A virtuális gép létrehozásakor VMware ESX 4-est választod a virtuális oprendszer típusának és csont nélkül elindul benne az ESXi (és az abba telepített virtuális gépek is).
VMware Server-nél elvileg mókolni kell a virtuális gép konfigurációs fájljaiban, de elvileg ott is működhet. (Én még ezt nem teszteltem.)Az ESXi-nek (és valószínűleg az ESX-nek) is kell minimum 2GB RAM, az alatt nem indul el. Se a telepítés, se utána. Tehát a 4GB RAM-mal, 1 db ESXi-t tudsz futtatni.
ESX/ESXi röviden: az ESX-szel együtt települ egy virtuális gép, úgynevezett Service Console. Ebbe lehet akár programokat telepíteni, meg sok mindent csinálni vele. Az ESXi-nél ez nincs, ott szimplán csak a hypervisor települ. Ha most kezded tanulni, ESXi-t válassz, mert az ESX rövid időn belül ki lesz vezetve a termékpalettáról.
vSphere Client kis ingyenes programocska, netről letölthető (pl vmware oldaláról). Simán feltelepíted egy windows-s gépre (ami hálózaton keresztül eléri az ESXi-t), majd csatlakozásnál megadod az ESXi IP-jét vagy nevét és a beállított felhasználót/jelszót.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
Sobi_888
üzenetére
(Feltételezem, hogy közvetlen kapcsolódsz a Digi hálózatára a gépeddel, nincs routered.)
Nem hiszem, hogy a Digi támogatja ezt a megoldást. Kipróbálni úgy tudod, hogy egy Workstationbe telepítesz tökmind1, milyen OS-t. A lényeg, hogy a LAN kártyáját bridge módba állítsd. Ezt követően kifele a virtuális gép ugyanolyannak tűnik, mint a fizikai géped, ugyanúgy kell beállítsd.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
CsodaPOK
üzenetére
Én közbe sikerült megoldanom a problémámat, kicsit nyakatekert módon, de sikerült.
Leírom, hátha valaki ilyen helyzetbe kerülne.
Szóval úgy kezdtem, hogy .vmsn és a .vmem fájlokat áthelyeztem (bátrabbak ki is törölhetik, nem fognak kelleni
). Ezután ha megnyitjuk a virtuális gépet, akkor már nem lesz szünetelve, le lesz állítva. Ekkor "Edit virtual machine settings" és ott mostmár át lehet állítani, hogy egy procit akarjon használni.Ezt követően akár lehetne indítani, de ekkor egy újabb probléma lép fel, keresi a vmsn fájlt. Amit eredetileg kiszedtünk belőle az továbbra se jó természetesen. Én ezt úgy hidaltam át, hogy az "Edit virtual machine settings" alatt van egy olyan, hogy "Enable ACE features", ezt bekapcsoltam (hogy mi ez arról lövésem sincs
), majd "Preview in player".
Ekkor elindul végre az OS, és csinál egy ilyen .vmsn fájlt. Ez már fél siker. Az így elindított rendszert leállíthatjuk, majd próbálhatjuk indítani rendesen. Nálam itt dobott mégegy hibát, hogy kell még egy vmsn fájl. Szimpla átnevezés nem jó (akkor arra fog hivatkozni ami előzőleg volt a neve
), kimásoltam a meglévőt, átneveztem és visszamásoltam az eredeti mellé. (Nálam ez annyit jelentett, hogy kelett egy xxxx.Snapshot7.vmsn és xxxx.Snapshot8.vmsn). Ezután örömbódottá, bootol szépen a win, csodás 
Ha akarjuk azt az ACE featuret le is tilthatjuk ezek után.
Kicsit talán kusza, de remélem érthető lesz annak akinek netalán szüksége lesz erre

-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Adott egy előre beállított virtuális gép, amit suliban bekonfigoltak és kirakatak netre. Ebben tudunk majd gyakorolni itthon. Egyetlen problémám van vele, hogy duplamagos procira konfigolták és nekem csak 1 magos van, ezért nem tudom "elindítani". (VMware dob egy hibaüzenetet, hogy ez így nem fog menni.) Megtaláltam az opciót, ahol lehetne állítani, hogy 1 vagy 2 mag, de mivel a virtuális gép "suspend"-elve van, azért azt mondja, hogy előbb állítsam le. Leállítani viszont így nem tudom.
Van valami módja, hogy át tudjam állítani 1 procira vagy csak az a megoldás van, hogy kerítek egy 2 magos gépet, azon átállítom és utána tudom használni?
VMware Workstation 6.5-t használok.
Minden segítséget köszönök!
CsodaPOK.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- EA Sports WRC '23
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- iPhone topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- LEGO klub
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- Hálózati / IP kamera
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Humble szökevények 500-2500Ft
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4250, 100% Akksi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3972
- Dell Alienware AW3423DW 34 QD-OLED Gaming Monitor 27% ÁFÁS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest