Új hozzászólás Aktív témák

• Alu

senior tag

Sziasztok!

Készítettem egy Windows Forms App -ot, amivel egy ubuntu alapokon lévő "házi szerver pc" -t szeretnék néhány egyszerű funkcióval vezérelni/státuszt lekérdezni. Ezek a következők lennének:

- Szerver pc pingelése
    - Wake on lan küldése a szerver pc -nek (mac alapján)
    - Ssh -n keresztül bejelentkezés, illetve parancs küldés és fogadás (egyenlőre rsync és shutdown parancsok lennének)

Addig eljutottam, hogy létrehoztam egy Win Form App -ot, elkészítettem a felhasználói felületet és megírtam az összes függvényt, ami a fenti funkciókhoz szükségesek. A funkciókat az UI -on lévő gombokkal lehet elindítani és a függvények logolják egy multiline text boxba, hogy milyen szekvenciák futottak le, vagy éppen milyen válasz jött vissza ssh -n. A program egész jól működik azzal a szépséghibával, hogy amíg a háttérben futnak a függvények, addig az UI teljesen megfagy. Ez nem is lenne akkora probléma, de van, hogy az rsync parancs hosszú percekig, akár egy óráig fut, mire megjön a report, hogy mit sikerült szinkronizálnia. Ennek orvoslására ki szeretném rendezni a függvényeket külön szálba, hogy legalább az asztalra le lehessen tenni az UI -t és ne "Nem válaszol" státuszba kerüljön, amikor véletlenül rákattintok. A kiszervezésnél addig jutottam, hogy létrehozom a párhuzamos szálat, de amint abból a szálból szeretnék egy a fő formon lévő komponensre (pl. label, button, stb.) hivatkozni vagy annak értéket beállítani, egyből "Szálak közötti művelet érvénytelen" hibát kapok. Ezt egy logolást végző függvénynél már sikerült feloldanom Invoke használatával, de egy buttonEnable beállításnál újra előjött.

A kérdésem az lenne, hogy ezt az Invoke -os megoldást minden egyes komponensnél el kell játszani vagy van erre valami egyszerűbb út, amire még nem sikerült rátalálnom?
    Eddig jellemzően mikrokontrollereket programoztam C -ben, a Win Forms, C# és oop teljesen újak számomra, de nagy a motiváció. :U

Minden segítséget előre is köszönök! :R

λŁƯ™

Új hozzászólás Aktív témák