Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zrubi

senior tag

válasz proximus #520 üzenetére

Én is kacsintgatok a Getoo felé, most van egy üres vinyóm ki is fogom próbálni nem sokára.
    És akkor kelleni fog az új topic ;)

Már jön is lefelé az iso :DD

• Sipi

addikt

válasz proximus #519 üzenetére

De. :)

Na jó, ennyire nem vészes. Kiválaszthatod, hogy milyen procid van, és az annak megfelelő ISO-n előfordított bináris csomagok vannak. Általában az alapvető könyvtárak, X, KDE, Gnome, OpenOffice szokott a CD-ken lenni.

De ha van egy hely, ahonnan tudsz töltögetni, szerintem megéri kipróbálni.

Sipi

• Sipi

addikt

válasz proximus #517 üzenetére

Egy CD-s sem...:) Ha akarod, letölthetsz egy ISO-t, hogy telepítsd. De mivel forrásból telepít, mindent a netről tölt le. Ha van csak modemed van, egy másik géppel érdemes letölteni a sokszor igen nagy file-okat, és bemásolni a Gentoo megfelelő könyvtárába.

A Gentoo-ban (is) több ezer alkalmazás van. Sőt, többnyire több, mint másban. Ugyanis a még nem tesztelt verziók is benne vannak, csak persze alapból nem települnek (ahhoz Neked kell szólnod, hogy Gentoo, légy szíves, nem stabil cuccot akarok feltenni).
    KDE3.1.1a, OpenOffice1.ö.3 vagy akár 1.1beta, Koffice 1.2.1, stb.

A doksijai kiválóak, én mindennemű segítség nélkül, csak azok alapján tettem össze a rendszert.

Ha érdekel, olvasd el, esetleg tarthatok egy rövid összefoglalót. De azt már másik topicban, ha lehet...:)

Sipi

• Sipi

addikt

válasz proximus #515 üzenetére

Gentoo-nál szerencsére nincs ilyen gubanc. Amióta asználom (két gépen is), csak egyszer volt apró probléma (eltűnt a gcc), de könnyen javítható volt.

Nem kell nulláról újrahúzni. Beállíthatod, hogy kész csomagot is készítsen a lefordított programból (bináris), és azt is telepítheted. A kész binéris csomagok elég kis helyet fognak.

Itt az egyedüli gondot a rengeteg forráskód jelenti, sok helyet fog (2-3 giga). Persze letörölhető, de akkor minden fordításnál újra le kell tölteni.

Igen, a program írójának eredeti tar.gz-jéből.

Sipi

• Sipi

addikt

válasz proximus #510 üzenetére

Szerintem a Mandrake jobb valamivel, mint a RedHat. Speciel én egyiket sem szeretem...:)

A csomagok attól, hogy a vinyón vannak, szerencsére nem lassítanak semmit. A Linux a szükséges megnyitandó dinamikus könyvtárakat cache-eli, mind magát a könyvtárat, mind azt, hogy hol vannak, honnan kell megnyitni. És egy program futásának legtöbb része pont a dinamikus könyvtárak használata.
    A Linuxos file-rendszerek iszonyúan fejlettek. A maiaknál nem gond, ha több tízezer file van egy könyvtárban, nem lassítja számottevően.

Igen, srpm-ből a legtöbb részt újra lehet fordítani. Sajnos, rpm alapú rendszernél nem tudom, hol lehet beállítani, milyen procira, milyen egyéb opciókkal fordítson...
    Végül is két fontos dolgot jó újrafordítani: a gcc-t, hogy goyrsabban fordíthasd a golgokat, és a glibc-t, mert ez tartalmazza az összes olyan könyvtárat, amit MINDEN Linuxos program használ. Sajnos, ezt újratenni nem mindig egyszerű, Gentoo alatt semmiség, de lehet, hogy más rendszer összeomlik tőle. (22-es csapdája lesz: az újrainstall során elérkezhetsz egy olyan ponthoz, hogy már az új glibc van meg, de még nem frissítetted fel, hogy az újat használja. Emiatt a régit keresné, de az nincs, emiatt nem lehet frissíteni. És reboot után már semmi sem indul el. Én jártam már így, igaz, floppy-ról bootolva, visszamásoltam a régit, és simán működött. Itt kb. ez felelhet meg a registry megsérülésének...:):) )

Sipi

• Sipi

addikt

válasz proximus #501 üzenetére

A lassúság több ok miatt lehet (mint írták egy részét):

- Alapból nincs mindig bekapcsolva, hogy a vinyódsat maximumon hajtsa (nehogy bootnál lefagyjon). man hdparm, ezzel iszonyúan meg lehet gyorsítani a lemezműveleteket
    - Alapból a kernel is lassú lehet. Érdemes MINDEN disztribúciónál telepítés után újat fordítani - a régi beállításait figyelembe véve. Nem kell lefordítani azt, ami nincs a gépben, ráadásul be lehet állítani, hogy milyen procira akarod optimalizálni.
    - XFree konfigurálás. Ez erősen videokártya-függő. Érdemes a kártyád gyártójának honlapján szétnézni - az nVidia-t sokan szidják, de nekem egy jól beállított GeForce2 GTS-em van, gond egy szál sem, atomgyors, pedig KDE alatt minden csicsát bekapcsoltam, és csak egy Athlon 800-asom van.
    - Ablakkezelő. KDE, Gnome sokat zabál memóriában, sok csicsát ismer, amelyek lassabb grafkártya esetén megfogják a procit. Egy modernebb kártya szinte minden fontosabb (és lassú) XFRee-s függvényt gyorsít, érdemes ilyet tenni bele.
    - Két vinyó esetén célszerű a swap partíciót külön vinyóra tenni. Szintúgy a tmp-t. De tényleg igaz: a Linux keveset swappal, és ha igen, ott már baj van...:)
    - Az UHU-ban OK, hogy vannak hibák, de elég sűrűn javítják is őket.
    - A föltett csomagoktól nem lassul a rendszer. Csak több helyet foglal. Itt nincs registry....)
    - Még egy dolog sokat dob a gyorsaságon: milyen procira optimalizálták a csomagokat. Sajnos, UHU esetén nem tudom, de ha van lehetőség forrásból újrafordítani (mint RedHat, Mandrake esetén az rpm formátum tud ilyet), az szuper! Én Gentoo-t használok, amióta az alap könyvtárakat (is) optimalizáltam a procimra, megdöbbentően begyorsult minden.

Kérdések? :)
    Sipi

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés