- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Elfogytak a Vivo X300s titkai
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Telekom mobilszolgáltatások
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
válasz
proximus
üzenetére
A lassúság több ok miatt lehet (mint írták egy részét):
- Alapból nincs mindig bekapcsolva, hogy a vinyódsat maximumon hajtsa (nehogy bootnál lefagyjon). man hdparm, ezzel iszonyúan meg lehet gyorsítani a lemezműveleteket
- Alapból a kernel is lassú lehet. Érdemes MINDEN disztribúciónál telepítés után újat fordítani - a régi beállításait figyelembe véve. Nem kell lefordítani azt, ami nincs a gépben, ráadásul be lehet állítani, hogy milyen procira akarod optimalizálni.
- XFree konfigurálás. Ez erősen videokártya-függő. Érdemes a kártyád gyártójának honlapján szétnézni - az nVidia-t sokan szidják, de nekem egy jól beállított GeForce2 GTS-em van, gond egy szál sem, atomgyors, pedig KDE alatt minden csicsát bekapcsoltam, és csak egy Athlon 800-asom van.
- Ablakkezelő. KDE, Gnome sokat zabál memóriában, sok csicsát ismer, amelyek lassabb grafkártya esetén megfogják a procit. Egy modernebb kártya szinte minden fontosabb (és lassú) XFRee-s függvényt gyorsít, érdemes ilyet tenni bele.
- Két vinyó esetén célszerű a swap partíciót külön vinyóra tenni. Szintúgy a tmp-t. De tényleg igaz: a Linux keveset swappal, és ha igen, ott már baj van...
- Az UHU-ban OK, hogy vannak hibák, de elég sűrűn javítják is őket.
- A föltett csomagoktól nem lassul a rendszer. Csak több helyet foglal. Itt nincs registry....)
- Még egy dolog sokat dob a gyorsaságon: milyen procira optimalizálták a csomagokat. Sajnos, UHU esetén nem tudom, de ha van lehetőség forrásból újrafordítani (mint RedHat, Mandrake esetén az rpm formátum tud ilyet), az szuper! Én Gentoo-t használok, amióta az alap könyvtárakat (is) optimalizáltam a procimra, megdöbbentően begyorsult minden.
Kérdések?
Sipi
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Renault, Dacia topik
- Samsung kuponkunyeráló
- MWC 2026: Megérkezett a Xiaomi Pad 8 sorozat
- A kisebb független stúdiók álma lehet a DLSS 5
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Már fut az Intel grafikus vezérlőin az év egyik legjobban várt címe
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Synology NAS
- További aktív témák...
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- The Elder Scrolls Online Imperial Collector s Edition
- PC Játékok
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- Raktáron lévó 1851-es lapok! Garanciás termékek! Részletfizetésre is!!! ÉRDEKLŐDJ!!
- Apple iPhone 15 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG UltraGear 27GR95QL-B OLED Monitor! LOL Editions - 2560 x 1440 / 240 Hz / 0.03ms / G-SYNC
- 262 - Lenovo LOQ (17IRX10) - Intel Core i7-14700HX, RTX 5070
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest