- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
Hmm, akkor ez lehetett a gond, mert úgy tűnt, hogy nem is fut az asztalmegosztás folyamat a gépeden. Lehet, hogy ez csak helyi hálón megy?
Esetleg próbálkozhatunk a ''normál'' módon, meghívásos kapcsolattal.
Egyébként a 3.4-es KDE-ben nem láttam ilyen lehetőséget. Lehet, hogy ez már nem is ismeri ezt a típust, ezért nem megy?
Sipi -
Sipi
addikt
De ez a gond, ugyanis a KDE megosztásánál tudtommal nem lehet kézzel jelszót megadni! Ott arra van lehetőség, hogy ún. meghívót állítasz ki, amit vagy levélben elküld, vagy csak kiírja az adatokat, amit Te valahogy eljuttatsz az érintettnek. Ezután a megosztás a háttérben csücsül, és 1 órán keresztül várja, hogy kapcsolódjanak hozzá. Utána lejár a meghívás.
Te hogy csináltad?
Sipi -
-
Sipi
addikt
Ha jól tudom, a steam csak a legújabb, talán 1.6-os CS-hez kell, nem? Ha az előzőt, az 1.5-öst rakod fel, az tutira megy, és nem kell hozzá steam.
Pár link, ahol steamről írnak:
Bővebben: link
Bővebben: link
Sipi -
Sipi
addikt
Ha 3.x-es sorozat van fent, nem árt leszedni, de elvileg megy egymás mellett is.
UHU-n szerinem sosem lehet megcsinálni így,gentoo alapban így van tervezve, hogy szinte minenből mehet egymás mellett több verzió.
Elvileg csak más könyvtárba kell telepíteni, mert mindent egy helyre pakol. Majd pár változóval meg lehet adni, mi legyen a KDE könyvtár. (De ez nem kötelező.)
Nálad célszerű fennhagyni a régi KDE-t, nehogy baj esetén semmi se maradjon.
Gentoo alatt a /usr/kde/x.y könyvtárban van a teljes KDE rendszer, x, y, a verzió. Ahhoz, hogy jól működjöenek, akár egymás mellett is, kell a PATH (a KDE bin könyvtára legyen benne), LDPATH (a KDE lib könyvtára legyen benne), a KDEDIRS jelen esetben a /usr. Így, ha minden verzió bin és lib könyvtárát megadod egymás után, mindegyik verzió menni fog.
Sikerülni sikerült, persze, hiszen olyan a rendszerem, hogy így lett kialakítva.
Sipi -
Sipi
addikt
Nos, én Gentoo alól nyomulok, az pedig mindent forrásból rak fel.
KDE-t fordítani nagyon egyszerű. Előtte fel kell rakni azt a pár csomagot, ami kell neki. Majd fordítod, s közben kukkolod, kiír-e valami hiányzó cuccot. Ha igen, megszakítod, felteszed, majd újra.
Az egyetlen nehézség az lehet, hogy milyen kapcsolókkal indítsd a configure scriptet. Ebben segíthet, ha a Gentoo Linux ebuildjeit megkukkolod, az ugyanis mást sem tartalmaz, csak azt, hogy hogyan kell lefordítani a programot.
De ha nem vagy gyakorlott a kézi fordításban/telepítésben, inkább ne, mert könnyen belegabalyodhatsz... Elég egyszer mellényúlni, és felülírni a régi verziót.
Egyébként a teljes KDE fordítása pár napig is eltarthat.
(Főleg a lib és a base iszonyat hosszú.)
Sipi -
-
Sipi
addikt
Nem kötelező, az csak egy segédprogram, hogy ha nem szeretsz szöveges file-okat kézzel turkálni, _finomhangolhasd_ vele.
A wine-nak van ugyanis vagy 50-10 beállítása, amit külön-külön meg lehet adni minden programnak. Ezt a winesetuptk-val könnyebb, mint kézzel.
Ha nem rakod fel, semmi gond, a wine megy nélküle is.
Sipi -
Sipi
addikt
Ja, Debian!
Hülye vagyok, UHU Linux topikban vagyok...
Akkor stornó...
Már legalább három újabb verzió van azóta, és ebből egy tuti, hogy sokat fejlődött. Nem emlékszem, mi volt a program, csak arra, hogy örültem, amikor az új verzióval futott végre.
Az unstable branchből nehéz feltenni, ha stable rendszered van? Nem árt kipróbálni. A wine úgyis mindig unstable marad, ha a Debian által stabilnak kiadottat használod mindig, szinte sosem frissülsz.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Akkor az valami régi verzió lehetett. Nekem ki is írja, ha rootként futtatom, hogy ez nem jó ötlet.
És tényleg nem. Nem azért, mert fejreáll a gép tőle, hanem mert így egy Windows-környezetet szabadítasz a gépedre - és az ''emuláció'' annyira tökéletes, hogy annak minden hibáját tökéletesen utánozza!
És mivel root jogod van, egy rosszul megírt Windows-alkalmazással (van vajon ilyen?) szétverheted az egész gépet.
Sipi -
Sipi
addikt
A drive x nem kell, mert ugyanaz, mint a drive g - a teljes linux partíciód.
Egyébként az eleje jó, remélem, utána nem állítottál semmit!
Egyébként ha nagyon elszúrod, töröld le a konfig file-t, a wine automatikusan létrehoz egyet induláskor, ha nincs.
A winesetuptk nem kötelező, de nagyon könnyű vele konfigolni a file többi részét. Kézzel elég macerás. Ebben könnyű belőni pl. hogy win95 vagy 98 legyen-e az emuláció, stb.
Elvileg már install után egyből mennie kellene.
Sipi -
Sipi
addikt
Nem tudom, a winecfg honnan jön, de szerintem nem kell elindítani.
Alapból megy a wine minden bűvészkedés nélkül, max. ezeket a meghajtókat pluszban hozzáadhatod, hogy kényelmesebb legyen használni.
A későbbiekben a winesetuptk-val az egyes programokat jobban testreszabhatod.
Ha kész vagy a drive szekció kézi gyepálásával, egyszerűen írd be, hogy wine, ő észleli a változásokat és a registry-be átvezeti.
Sipi -
Sipi
addikt
A FS helyett szerintem Filesystem-et kell írni.
Egyébként igen, jónak tűnik.
A hátsó részeket ne piszkáld, neked CSAK a drive szekciót kell kitöltened. Ha megvan, felteheted a winesetuptk csomagot, amivel grafikusan tudod állítgatni a többit.
Ja, és rootként ne futtasd a wine-t! Bár azt hiszem, nem is engedi.
A /home/batman/wine könyvtárat nem kell megadni. Mi lenne ez?
Neked úgy kell beállítani a könyvtárszerkezetete, mintha az eredeti Wiondows melett ülnél. Vagyis c meghajtó, amin a windows van maga. D szokott lenni egy nagy drive, ahova a rpogramokat teszed, vagy ha egy nagy c meghajtod van, akkor a cdrom. Emelle meg teheted pl. e-nek a sajat homodat, ami /home/batman, mert igy a home-od lesz az E: meghajto, es igy ''latni'' fogja a wine az itteni cuccokat.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Annyira nem sok, ha megnézed, ugyanaz szerepel vagy ötször. A lényeg, hogy a Drive X szekcióban megadod, hogy a wines programok milyen meghajtókat lássanak. Mi legyen a C meghajtó - ez KÖTELEZŐEN az a könyvtár, ahol a kamu windowsod van, amit a Wine telepített, hiszen itt van a Windows system is.
D: lehet a cdrom, E: a home könyvtárad, érdemes egy tempet is megadni, mert ugye sok wines program keresi alapból.
Sipi -
Sipi
addikt
Ez csak beállítási hiba, mivel ez majdnem Windows, az összes hibáját is képes emulálni.
Meg kell neki adni a konfigban, hogy melyik drive melyik könyvtár. A .wine könyvtáradban van a configfile, abban kell kukkolni, az elején vannak ezek a sorok. Úgy néz ki, hogy az a hely, ahol a ''kamu'' windows-od van, vagy nem létezik, vagy nem tudod olvasni.
Plusz, Te a homebatmanból akarod indítani a steam.exe-t, de hát most win alatt vagy, az pedig ugyebár nem tud futtatni akárhonnan, mert nem ismeri az elérési utat. Érdemes tehát pl. drive f-nek, vagy aminek akarod, megadni a saját home könyvtáradat is.
Sőt, én az egsyzerűség kedvéért d-nek a gyökeret állítom be, ami nem túl biztonságos, de így akárhonnan indíthatom akármit, mert a teljes Linuxos könyvtárszerkezetet látja a WIne.
Pl.
[Drive C]
''Path'' = ''fake_windows''
''Type'' = ''hd''
''Label'' = ''MS-DOS''
''Filesystem'' = ''win95''
[Drive D]
''Path'' = ''/''
''Type'' = ''hd''
''Label'' = ''Root''
[Drive E]
''Path'' = ''/mnt/cdrom''
''Type'' = ''cdrom''
''Label'' = ''CD-Rom''
[Drive F]
''Path'' = ''/tmp''
''Type'' = ''hd''
''Lael'' = ''Temp drive''
[Drive G]
''Path'' = ''/home/user''
''Type'' = hd''
''Label'' = ''Home''
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Azt kell csinálni, ami a leírásban van.
Ha megadod a jelszót, valóban nem történik semmi, ''csak'' az, hogy bejelentkeztél a CVS szerverre, és ezután töltheted a file-okat.
A 3-as pontban kiadott parancs leszedi a file-okat.
De nem hiszem, hogy érdemes vele vacakolni, a sima Wine minden disztribúcióból elérhető. A fizetős WineX két dologban tud többet: egyrészt DirectX-támogatásban, másrészt másolásvédelmi eljárásokat is ismer. Nos licensz-dolgok miatt ez nincs benne a CVS-ben, csak a fizetős binárisban.
Vagyis ha így lehúzod a WineX-et, kb. ugyanazt kapod, mint a Wine, csak nehezebb telepíteni.
Egyébként a sima Wine is elég jól ismeri már a DirectX-et.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
zLegolas #2113 üzenetére
Ne Sipi Urazz, mert harapok!
A Gentoo-t elkezdheted kevés idővel is, mert pl. a létező Linuxodon elindítod (az Alternative Install Guide kell hozzá), az elején keveset kell állítgatni, pár perc alatt megvan, az első system fordítás meg úgyis órákig tart anélkül, hogy oda kellene nézned. Ahogy időd engedi, el-elindítgatsz fordításokat, otthagyod a géped, míg dolgozol, stb. Nekem pl. most otthon az OpenOffice fordítás fut. (Legalábbis ajánlom, hogy fusson, és ne álljon le valami hibával...)
Sipi -
-
Sipi
addikt
válasz
#PeTeY# #2096 üzenetére
Hm, feltetted az alsa-driver, alsa-lib, alsa-tools és alsa-utils csomagokat? Plusz, még hiányzik valami, mert hiányolja a dialog-ot. Esetleg tedd azt is fel.
Ilyesmi gond akkor szokott lenni, ha az alsa a kernelbe IS bele van fordítva (legalább modulban), és erre rátelepíted az alsa-driver csomagot. A kettő valószínűleg el fog térni, emiatt gondok lesznek.
Az UHU-t nem ismerem, de ha alsa-drivert akarsz telepíteni, kukkold meg a kernelt, mert ott a hangbeállításnál csak annyi kell, hogy legyen modulban, hogy hang, az alsa, oss már sehogy sem!
Sipi -
Sipi
addikt
A /etc/fstab-ban keresd meg a vfat-os partíció sorát, és a legvégén látsz két számot. Az utolsó határozza meg, hogy rebootnál hogyan/hányszor kell ellenőrizni a rendszert. Ha ezt nullára állítod, nem lesz ellenőrzés.
Vagy: noautóra teszed, és valamelyik automountos dolgot belövöd. De ezt UHU-n inkább ne próbálgasd.
Sipi -
Sipi
addikt
NTFS-t nem nagyon lehet még írni, illetve engedi, de nem ajánlott. Olvasni oké. Ha mindenképpen kell egy közös win-lin partíció, használj FAT-et.
Linux alatt az a file futtatható, aminek futtatható joga van.
A chmod paranccsal lehet változtatni az olvasási/írási/futtatási jogokat. Pl. ''chmod +x kalapka'' az eXecute (futtatási) jogot bekapcsolja a kalapka file-ra.
A parancssort nem értem... A Linux alapvetően parancssoros, legfeljebb ezen elindul egy grafikus felület. Ha grafikus felületen vagy, onnan kismilló koznol-emulációt indíthatsz, attól függően, milyen felületben vagy (Gnome, KDE, Enlightenment, stb.). Alapvetően mindenhol megvan az xterm nevű program. Ha ezt futtatod, kapsz egy konzolt a grafikus felületen.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Jam-Master J #1566 üzenetére
Linux alatt a tűzfal = iptables.
Az, hogy ezt milyen módon konfigurálod, más dolog. Van, aki sima szkript-parancsokkal közvetlenül az iptables parancsot adja ki a megfelelő kapcsolókkal.
Vannak olyan kiegészítők, melyekben egy programozási nyelvben megírod a tázfalat, és lefordítja iptables-parancsokká.
És vannak GUI-k, melyekben ide-oda klikkelgetéssel állítod elő az iptables parancsokat.
De a végén minden esetben az lesz, hogy a kernel tűzfal-részét fogod programozni az iptables program segítségével.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Kalandor #964 üzenetére
Egy tuti módszer, de nem olyan szép: ha a home könyvtáradban létrehozol egy ''.xinitrc'' (pont az elején!) állományt, az X induláskor nem hajtja végre az általános indítófile-okat, hanem ezt futtatja. Ebbe kell betenni a KDE indítósorát, ami a KDE telepítési helyétől függ, maga a parancs a startkde, nekem pl. /usr/kde/3.1/bin. A ''whereis startkde'' vagy ''locate startkde'' parancs megmondja, hol van.
A gnome-ot nem tudom, hogy lehet így indítani...
Másik: indítasz grafikus bejelentkezőfelületet. A gnome-é elég szép, de a KDE-s sem rossz. (gdm, illetve kdm a nevük.) Ezekben pedig ki tudod választani, milyen felületre lépj be (az UHU-ban alapban gdm indul el). Meg is kérdi, hogy most másikat választottál, mint eddig, akarod-e ezt alapértelmezettnek.
Ha már van grafikus felület, belépsz, alapban gnome-ba. Menüben van valahol egy UHU vezérlőközpont, abban egy menüpont, ahol az elinduló szolgáltatásokat lehet állítani. Itt van a gdm és a kdm is felsorolva. Valamelyiket inudálsra állítod, a másikat nem indulásra, amleyik jobban tetszik.
Sipi -
Sipi
addikt
Hmm...
Én mindig is az első vinyó elejére MBR telepítettem GRUB-ot is, LILO-t is, sosem volt vele bajom. Ezzel kiváltottam a Windows saját bootloaderét, ami - valljuk be - elég gyengécske.
A GRUB nagyon jól működik, ha az első vinyó elejére bepakolod, mivel szinte mindent el tud indítani. Be van állítva a GRUB menüjében a Windows partíció? Mi a grub.conf tartalma? Milyen partíciókat kell(ene) bootolnia?
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
petakpa1 #805 üzenetére
Hmm... Nem UHU-t használok, ezért nem tudom, direkt így csinálták-e meg, de az furcsa, hogy mással van fordítva a kernel, mint az alapértelmezett c-fordító...
Egyébként két megoldás van: fordítasz magadnak egy kernelt, ekkor ugyanazzal lesz a kernel is, mint az nvidia driver.
A másik: a kiírt szöveg alapján talán az IGNORE_CC_MISMATCH változót kell beállítanod. Nem tudom, pontosan mire gondol, legyen definiálva egy ilyen nevű üres változó, vagy értéket kell adni neki, mindenesetre próbáld meg ezt:
export IGNORE_CC_MISMATCH=1
Majd utána jöhet a make. Utána pedig a beszámoló, sikerült-e...
Sipi -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Igen. Elég egy 10 megás, a vinyó legelejére (gagyibb BIOS-ok miatt). a Grub minden bootinfót ebben fog tárolni, ellentétben a LILO-val, aminél ha leszeded a Linux-ot, meghal a boot is...
A Grub disztribtől független. Ugyan nem próbáltam minden disztrib alatt, de szerintem ha máshogy nem is, a grub config file-jának szerkesztésével megoldható, hogy így működjön.
Sipi -
-
Sipi
addikt
OK, megnyitottam a Gentoo Linux témát. A többit inkább abban intézzük - ezt hagyjuk meg az UHU-nak (ahhoz elég sötét vagyok, lévén egyszer láttam, valamikor gyermekkorában).
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
proximus #519 üzenetére
De.
Na jó, ennyire nem vészes. Kiválaszthatod, hogy milyen procid van, és az annak megfelelő ISO-n előfordított bináris csomagok vannak. Általában az alapvető könyvtárak, X, KDE, Gnome, OpenOffice szokott a CD-ken lenni.
De ha van egy hely, ahonnan tudsz töltögetni, szerintem megéri kipróbálni.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
proximus #517 üzenetére
Egy CD-s sem...
Ha akarod, letölthetsz egy ISO-t, hogy telepítsd. De mivel forrásból telepít, mindent a netről tölt le. Ha van csak modemed van, egy másik géppel érdemes letölteni a sokszor igen nagy file-okat, és bemásolni a Gentoo megfelelő könyvtárába.
A Gentoo-ban (is) több ezer alkalmazás van. Sőt, többnyire több, mint másban. Ugyanis a még nem tesztelt verziók is benne vannak, csak persze alapból nem települnek (ahhoz Neked kell szólnod, hogy Gentoo, légy szíves, nem stabil cuccot akarok feltenni).
KDE3.1.1a, OpenOffice1.ö.3 vagy akár 1.1beta, Koffice 1.2.1, stb.
A doksijai kiválóak, én mindennemű segítség nélkül, csak azok alapján tettem össze a rendszert.
Ha érdekel, olvasd el, esetleg tarthatok egy rövid összefoglalót. De azt már másik topicban, ha lehet...
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
proximus #515 üzenetére
Gentoo-nál szerencsére nincs ilyen gubanc. Amióta asználom (két gépen is), csak egyszer volt apró probléma (eltűnt a gcc), de könnyen javítható volt.
Nem kell nulláról újrahúzni. Beállíthatod, hogy kész csomagot is készítsen a lefordított programból (bináris), és azt is telepítheted. A kész binéris csomagok elég kis helyet fognak.
Itt az egyedüli gondot a rengeteg forráskód jelenti, sok helyet fog (2-3 giga). Persze letörölhető, de akkor minden fordításnál újra le kell tölteni.
Igen, a program írójának eredeti tar.gz-jéből.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
proximus #510 üzenetére
Szerintem a Mandrake jobb valamivel, mint a RedHat. Speciel én egyiket sem szeretem...
A csomagok attól, hogy a vinyón vannak, szerencsére nem lassítanak semmit. A Linux a szükséges megnyitandó dinamikus könyvtárakat cache-eli, mind magát a könyvtárat, mind azt, hogy hol vannak, honnan kell megnyitni. És egy program futásának legtöbb része pont a dinamikus könyvtárak használata.
A Linuxos file-rendszerek iszonyúan fejlettek. A maiaknál nem gond, ha több tízezer file van egy könyvtárban, nem lassítja számottevően.
Igen, srpm-ből a legtöbb részt újra lehet fordítani. Sajnos, rpm alapú rendszernél nem tudom, hol lehet beállítani, milyen procira, milyen egyéb opciókkal fordítson...
Végül is két fontos dolgot jó újrafordítani: a gcc-t, hogy goyrsabban fordíthasd a golgokat, és a glibc-t, mert ez tartalmazza az összes olyan könyvtárat, amit MINDEN Linuxos program használ. Sajnos, ezt újratenni nem mindig egyszerű, Gentoo alatt semmiség, de lehet, hogy más rendszer összeomlik tőle. (22-es csapdája lesz: az újrainstall során elérkezhetsz egy olyan ponthoz, hogy már az új glibc van meg, de még nem frissítetted fel, hogy az újat használja. Emiatt a régit keresné, de az nincs, emiatt nem lehet frissíteni. És reboot után már semmi sem indul el. Én jártam már így, igaz, floppy-ról bootolva, visszamásoltam a régit, és simán működött. Itt kb. ez felelhet meg a registry megsérülésének...)
Sipi -
Sipi
addikt
Azt, hogy - főleg a Creative-nál - rengeteg rossz tapasztalatra tettem szert. Egyrészt, elég lomhának tűnt az SBLive!-em. Nagy latency. Másrészt, és ez rosszabb, teljesen elrejtették előlem a kártyát, csak egy hülyegyerek-mixert kaptam. Ez addig jó, míg CD-t kell hallgatnom, de pl. hogy a külső tunerem line-injét használja rendesen, át kellene route-olnom pár dolgot a kártyában. És a Live kb annyit tud, mint egy kisebb számítógép! Linux alatt a driverek megmutatták, valójában mi is van a kártyában... És kisebb a latency is.
Sipi -
Sipi
addikt
WinXP alap driverrel - vedd föl az összes csicsát...
Linux alatt is, ''gyári'' driverrel az alapdolgok (jó kártya esetén) gyorsak.
Linux alatt nVidia driver, Gentoo alatt, CLI-ben: ''emerge nvidia-kernel''. A többinél is hasonló. Csak arra érdemes ügyelni, hogy a forrásból tegye fel, ne előre, a gyárban lefordítottat, azzal sok gond tud lenni.
Itt az xconfig beállítása lehet gond. Ezt kell megnézni a gyártó oldalán, milyen opciók vannak. De ha valaki képes egy Notepad-et elindítani, megoldja ezt is. Több magyarázószöveg van egy xconfigban, mint beállítás...
Detektálás. Na, értem, mire gondolsz. Eddig két irányzat terjedt el. Az egyik az abszolúte Windows-os felhasználót célozza meg, úgyhogy nem mernek ilyet beletenni. A másik pedig MINDENT forrásból telepít, a te beállításaidnak megfelelően optimalizálja. Ez ugyan lassú telepítést, de k.. gyors rendszert eredményez.
A ''nagy'' rendszereket általában szerverre tervezik. Ott a stabilitás a legfontosabb. A ''gyárban'' úgy fordítják le a csomagokat, hogy azok az elérhető legstabilabb eredményű optimalizálást tartalmazzák.
Én Gentoo-t használok. Kissé sokáig tartott feltenni (2-3 nap), de teljesen te szabod meg, mit akarsz, mit nem. És gyors. Pl. már jobban szeretek Windows-os hálózati megosztásokra másolni vele/róla, mert gyorsabb, mintha két Windows-os gép között menne...
Sipi -
Sipi
addikt
Alapból úgy szokták, hogy a beépített kernelben ami csak lehet, modulként van meg. De így is akad olyan, amit csak beépíteni tudsz. Ráadásul a proci-optimalizálás dobja a legtöbbet a sebességen.
Alapból azt látja, hogy lassú... Miért, Win alatt az Ati/nVidia/Matrox kártyád maximumon megy? Előtte fel kell tenned a gyári meghajtót. És a legtöbb mai GNU/Linux már képes a gyárival települni. Sőt, Win alatt a vinyódat/soros portodat/hangkártyádat nem is tudod igazán gyorsra hajtani/kihasználni...
Procira optimalizálás. Ha jól tudom, a Mandrake 686-ra (Pentium) van optimalizálva. (Nem tudom, hanyasra.) És érezhetően gyorsabb is, mint egy 386-oson is működő rendszer. Előre mindent maxra optimalizálni viszont azért sem mindig lehet, mert van, hogy túloptimalizálva nem fordul le...
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
proximus #501 üzenetére
A lassúság több ok miatt lehet (mint írták egy részét):
- Alapból nincs mindig bekapcsolva, hogy a vinyódsat maximumon hajtsa (nehogy bootnál lefagyjon). man hdparm, ezzel iszonyúan meg lehet gyorsítani a lemezműveleteket
- Alapból a kernel is lassú lehet. Érdemes MINDEN disztribúciónál telepítés után újat fordítani - a régi beállításait figyelembe véve. Nem kell lefordítani azt, ami nincs a gépben, ráadásul be lehet állítani, hogy milyen procira akarod optimalizálni.
- XFree konfigurálás. Ez erősen videokártya-függő. Érdemes a kártyád gyártójának honlapján szétnézni - az nVidia-t sokan szidják, de nekem egy jól beállított GeForce2 GTS-em van, gond egy szál sem, atomgyors, pedig KDE alatt minden csicsát bekapcsoltam, és csak egy Athlon 800-asom van.
- Ablakkezelő. KDE, Gnome sokat zabál memóriában, sok csicsát ismer, amelyek lassabb grafkártya esetén megfogják a procit. Egy modernebb kártya szinte minden fontosabb (és lassú) XFRee-s függvényt gyorsít, érdemes ilyet tenni bele.
- Két vinyó esetén célszerű a swap partíciót külön vinyóra tenni. Szintúgy a tmp-t. De tényleg igaz: a Linux keveset swappal, és ha igen, ott már baj van...
- Az UHU-ban OK, hogy vannak hibák, de elég sűrűn javítják is őket.
- A föltett csomagoktól nem lassul a rendszer. Csak több helyet foglal. Itt nincs registry....)
- Még egy dolog sokat dob a gyorsaságon: milyen procira optimalizálták a csomagokat. Sajnos, UHU esetén nem tudom, de ha van lehetőség forrásból újrafordítani (mint RedHat, Mandrake esetén az rpm formátum tud ilyet), az szuper! Én Gentoo-t használok, amióta az alap könyvtárakat (is) optimalizáltam a procimra, megdöbbentően begyorsult minden.
Kérdések?
Sipi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Formula-1
- Elektromos cigaretta 🔞
- A hardverek is nehezen viselik a kánikulát
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen notebookot vegyek?
- Autós topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Crypto Trade
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest