Keresés

Aktív témák

• rene85

aktív tag

Sianis, mi lesz a blogoddal? írjál, írjál!:)

Tudom hogy nem kubuntu topik, de a kubuntu 6.10 nálam azért megtette a magáét. ext2-nek nézett (nemtom miért) egy ntfs-es partíciót, én meg szépen feltettem oda, hogy áh, biztos én emlékszem rosszul. 20 giga cucc oda, valami ötlet esetleg hogy lehetne visszahozni?

Az új ubuntut még nem tettem fel, de a betában (live) egyszerűen nem tudtam lelket lehelni az egerembe (ps/2-es), tehát használni se tudtam.

• rene85

aktív tag

Olá. Sianis és az ''öreg rókák'':D már biztos ismerik ezt, de itt egy ubuntu blog. sokat lehet belőle tanulni szerintem, és egyébként minden hír megtalálható az ubunturól.

[link]

• rene85

aktív tag

Hát. az ubuntu a legjobb, meg a (nekem) legkönnyebben használható disztrib. de asszem ezt még sokat fogom mondani itt.

• rene85

aktív tag

válasz Jester01 #4158 üzenetére

Most esett le hogy hülye vagyok! csak beléptető jelszó volt a linuxban, külön a könyvtárakat nem jelszavaztam le. a boot.lst-t viszont egy windowsos progival simán le tudtam másolni az ubuntu partíciójáról. windowsban meg nem lehet hozzáférni. de értem mit mondasz egyébként :R
    És hogy működik ha lejelszavazol egy könyvtárat? akkor win alól gondolom a ''nem olvasható'' vagy valami hasonló üzit adja, és nem tesz ki egy ablakot hogy akkor abba írd a kódot...

[Szerkesztve]

• rene85

aktív tag

válasz Sianis #4155 üzenetére

Afene, akkor ezt is ki kell próbálnom:DDD na még pár perec és lenn van a mandriva 2007 dvd-je, remélem jobban járok vele mint a cd-vel. de itt nem fogok reklámozni másik disztribet, főleg nem ezt... :DDD

Jester01: ez most tejjjjesen off, de azért megkérdezem: a windowsra gondoltál itt? lehet tévedek (szokásom) csak úgy emlékszem a windows akkor se enged hozzáférni egy adott felhasználó dokumentumok könyvtárához, ha le volt jelszavazva a könyvtár, és naivan az ember rátesz egy új tiszta windowst hátha akkor már nem lesz jelszó.

[Szerkesztve]

• rene85

aktív tag

Jihááá!! Ezt már ubuntu alól írom. annyit csináltam hogy windows alatt leszedtem a menu.lst-t az ubuntus meghajtóról, aztán beillesztettem a mandriva grubjába az ubuntus sort. ennyi! ez így nekem nagyon príma.

ez ha esetleg kernelt kell fordítani, akkor is működik, ugye? :))

az meg azért elég félelmetes, hogy windows alól simán lehet olvasni a linuxos meghajtókat, hiába vannak lejelszavazva... a windows nem engedi ha jól tudom, még belenézni se abba a könyvtárba, amihez nincs jeszavad. :(

dr_strange, mit mondasz a gentoo-ról? kezdőknek ajánlott? nem ugye? valami ilyesmit olvastam róla idáig hogy mindent magadnak kell fordítani+feltenni, nem figyel a függőségekre, stb

[Szerkesztve]

• rene85

aktív tag

Na még jó hogy időben hazaértem és élőben tudom nézni a vitát, háhá:D. az adatpartíció annak jön igazán jól szerintem akik emule-t vagy valami p2p progit használ, hogy linux alatt is tudjanak töltődni a kis dolgaik.

dr_strange: akkor átcsináljam ilyenre? hmm. 1-2 óra másolgatás aztán csak meglesz:D

még mindig nem írtátok hogy akkor a menu.lst-t a /bootra kell-e tenni (habár mondjuk úgyis meglátom ha feltettem egy új linuxot). most majd varázsolhatom vissza az ubuntut valahogy, mert a mandriva az istennek se tölti be, de: megoldom.

a hely nem igazán számít. de akkor kell ilyen vagy nem végülis?? :DDD a menu.lst-t lemásolom mielőtt új rendszert telepítek, aztán visszateszem, miután feltettem az újat, persze kiegészítve az új oprendszer sorával. ez így nem jó?

[Szerkesztve]

• rene85

aktív tag

válasz Sianis #4140 üzenetére

Na ilyenkor ámulok és bámulok... a grub egy rendszerek felett álló külön kis program, és ezek szerint a grub menu.lst-t kell átmenteni minden installkor. azt a /bootra kell tenni? ezek szerint a kernelek is a /booton tárolódnak. tehát akkor azt mondjuk legalább 100 megásra kéne hagyni? alapból ezeket a rooton tárolja.

• rene85

aktív tag

válasz ngabor2 #4138 üzenetére

Sajnos nem javították. Az ubuntut úgy tudtam feltenni hogy a grub menjen, hogy lehúztam az atás vinyót, aztán utólag mountolgattam az ntfs-eket. ha jól emlékszem installnál nem is lehet megadni az mbr helyét ubuntu-nál. debiannal is szenvedtem, az se ment volna máshogy, most már biztos vagyok benne. a suse valamiért megcsinálja, fene se érti.

szóval a lényeg: csak egyszerűen csináljak egy /boot-ot valahova? és aztán mi lesz?:D innentől mindegyik linux oda teszi a dolgait? akkor minek az mbr?... :F

mod: na ilyenekből látszik (hogy az nem sda1 hanem sda...) hogy totál kezdő vagyok, a ''birkózásomat'' dokumentálom a linux disztribekkel:)

[Szerkesztve]

• rene85

aktív tag

Hollári-hó. csinálnám én a /boot partíciót de nincs hova. az új mandrivát próbáltam ki elsőnek (ez itt nem a reklám helye, az ubuntu után pff...de ez még csak a live cd, most jön a dvd.) naszóval. a mandrivában be lehetne állítani hogy mit bootoljon (a grubot be lehet állítani úgy értem), de hiába adom meg neki az ubuntu kernel-file nevét, az istennek se akarja elindítani...
    szóval hova menjen a /boot? az mbr az sda1 nálam, azon van a windows is, gondolom így már bonyolultabb. az Ubuntu sda8, a többi linuxot a másik vinyóra telepíteném, ami atás (annak is az első partíciójára). ha okoskodhatok, akkor arra a bizonyos 1024 cilinderre kéne tenni a /boot-ot ami a vinyó legelején van? hogy fog így indulni a windows(mert ugye így majd másik partícióra kerül...), azt nem akarom újratelepíteni semmiképpen.
    De ha úgy a legegyszerűbb hogy minden telepített oprendszer a satás vinyón van, akkor megcsinálom úgy. Köszi a válaszokat!

mod: ..... és a bíztatást:)

[Szerkesztve]

• rene85

aktív tag

Helló evriván! egy linuxos blogot indítottam. az olyan elb@szott fickóknak szólna mint én, akik windowsos aggyal gondolkodnak, de linuxot akarnak. a végső formája a dolognak igen képlékeny, a lényeg az lenne hogy az új linux disztribeket kipróbálnám, mennyire (gyorsan) használhatóak, lesznek érthetőek egy windows-agyú ember számára. átnéztem a következő megjelenéseket és ezekre gondoltam: fedora, ubuntu, debian, suse.

a kérdésem az lenne hogy hogy lenne legyegyszerűbb a partícionálás, stb. van egy szuperül működő ubuntu dapper-em, azt meg akarom hagyni és a windowst is. az új disztribek kapásból meglátják mindkettőt (most konkrétan az ubuntu érdekel), és csak más lesz a boot menü (annak a linuxnak a bootja lesz, amit épp utoljára feltettem)? működik-e az úgy, hogy 1. partíció windows, 2. ubuntu, 3. cserélgetős, épp az aktuális linux van fenn rajta? köszi a válaszokat!

mod: és Sianistól eltérően én csak végleges állapotú disztrókat merek kipróbálni, néha még azok is elég érdekes állapotúak, lásd suse 10.1...

[Szerkesztve]

• rene85

aktív tag

Helló. Beállítottam az xgl-t, beryl-t használok most hozzá ( a többi módszernél mindig függőségi gondokat jelzett, pl a csm-et nem tudta telepíteni). a kérdés, hogy lehet-e két képernyőt használni ha xgl van? az lenne ám csak a tuti! két vidkártya van a gépben (adataimnál, a 915 is tudja már az xgl-t állítólag), az xorg.conf be is van lőve a dologra, csak ötletem sincs hogy +1 xgl szervert hogy indítsak...

más. érdekelne engem is az utolsó alsás kérdés. enemy territoryt játszom, és közben jó lenne zenét hallgatni...

• rene85

aktív tag

Helló mindenkinek! már pár hete használom az ubuntu 6.06-ot, és nagyon meg vagyok elégedve vele, mindenkinek csak ajánlani tudom. Nem flame-elek de a suse linuxszal próbálkoztam sokáig, a 10.1-es frissítésével igen sok baj volt, a függőségek feloldása hol működött, hol nem. az ubuntuban ennek nyoma sincs, minden prímán működik. Már a notebookra is feltettem, ott csak a wireless beállításokkal gyűlt meg a bajom (a suse 10.1 ebben volt jobb egyedül), az ubuntu nem ismeri meg az intel 2915-ös wlan kártya wpa és wep titkosítását. töltöttem már le hozzá pár dolgot, de egyikkel se működik, ha se jelszó se semmi, csak megy a routerről minden védelem nélkül a net, akkor jó. valami konfig file-t is szerkesztettem már, de semmi.

Sianisnak pedig baráti üdvözlet a sok segítségért meg válaszért a kezdő-topikban. :)

Aktív témák

Hirdetés