Keresés

Aktív témák

• n0_gAboR

őstag

válasz Rufusz #291 üzenetére

alapbol az se tud mp3-at, felkell rakni media option packet

• n0_gAboR

őstag

válasz Rufusz #286 üzenetére

hat ubuntunal ne varj erre a problemara grafikus beallito cuccot. kernel modulokkal kell majd szarakodni, ami nem eppen olyan procedura ami atcsalogatja az usereket windowsrol.

sztem probalj egy mandrivat vagy SuSE-t abban van grafikus beallito a hw-khez.

• n0_gAboR

őstag

azert van benne gnome, mert a fejlesztok kozott csomo gnome/debianos feljeszto van.

pl a gnome oldalan is van egy ilyen link hogy kiprobalhatod a legujabb gnomeot live cd-n, es ha jol emlexem ez egy ubunu liveot takar...de javitsatok ki ha megsem:)

• n0_gAboR

őstag

válasz MaUser #111 üzenetére

elolvastam az alapelveiket...igazabol egy Debiant akartak felhasznalobaratta tenni.
    hat lehet hogy a sima debianhoz kepest nagyon felhasznalobarat, de egy csomohoz kepest cseppet sem.

desktop disztronak szantak, pedig egy atlak felhasznalo sztem nem arra vagyik hogy orakat szopjon ojan dolgokkal amik windowsban (meg mas linuxokban is) egy kattintassal (vagy egy csomag felrakasaval) megoldhatok... kezdoket meg vegkepp elriasztja imho...

nah ennyit a flamerol, megyek gyurok meg egy kicsit vele, megtisztelem ennyivel:)

• n0_gAboR

őstag

válasz MichaelSD #89 üzenetére

Nekem is SB Au2 zs....és no sound!

egyebkent nagyon nem tetszik hogy ennyit kell a disztrot konzolban foltozni....
    se java, se flash, se mp3...

mc-t felraktam szet voltak hullva a karakterek:S

az meg a masik oriasi hianyossag, hogy nincs szinte semmilyen hw-nek beallitasi lehetosege. pl nekem most a hangkartyaval nagyon jol jonne.
    hol van ez a distro pl a mandrake (manriva) vagy a suse beallitopultjatol.

ennel meg az UHU is sokkalta jobban ossze volt epitve. hogy sok ott a felesleges dolog? hat nem kotelezo mindent felrakni:)
    ott van flash, java alapbol, sokkal jobban magyaritva van a disztro, rengeteg csomag van hozza, van automount, tehat az fstabbal sem kell baszodni, megy a hang nekem alapbol, es van egy rendes vezerlopult is, kicsit kezdetleges pl susehoz kepest, de megteszi.

szoval sztem goto UHU. tamogassuk a magyarokat :U

• n0_gAboR

őstag

válasz escie #6 üzenetére

az okes, azzal nem volt baj...massal annal inkabb

megkisereltem 3x-ra is felrakni, en egy turelmes ember vagyok:)
    3x-ra mar nem ismerte a pppoe config parancsot (root-kent) sem, meg egy csomo dolgot sem amit elozo installnal pl igen, egy darabig.
    szoval en feladtam.
    visszatertem a jo oreg es lassu suse9.2pro-hoz:)

csak azt nem ertem hogyha ennyire bugos, akkor hogyhogy ilyen elokelo helye van a distrowatch listan?

[Szerkesztve]

• n0_gAboR

őstag

hat nemtom lehet hogy envagyok bena, de eddig ilyen szintu botlasok semelyik eddig probalt linuxal nem voltak...

#1 install utan nem akart mukodni a sudo parancs, tehat nem tudtam root jelszot valasztani, tehat buko-> reinstall.

#2: itt sikerult a jelszo, netet is belottem pppoe configgal, kicsit hasznaltam a rendszert, aztan egyszercsak amikor a menube leptem kifagyott minden. ez volt az utolso latogatasom a gnomeban azota...ha visszalepek gdm.ben egy hibauzenet fogad hogy az ubuntu internetcimet nem talalja es lehet hogy a gnome nem fog megfeleloen muxeni... lehet ujraprobalni meg fojtatni, egyiknel nem csinal semmit masiknal meg kifagy. terminalban meg nem nagyon tudtam kezdo linuxos leven boldogulni mc, mcedit, joe hianyaban, ugyanis ezek nincsenek felrakva alapbol.

szal lehet hogy megsem annyira user frendly distro ez?!

• n0_gAboR

őstag

válasz escie #2 üzenetére

legkisebb=legnagyobb=1cd=530mb:)

de javitsatok ki ha nem igy van...

[Szerkesztve]

• n0_gAboR

őstag

Még nem volt ennek a disztrónak témája ugyh gondoltam nyitok egyet abból az alkalomból hogy most töltöttem le :)

Telepitoje nem olyan csili-vili mint az UHU v SuSe v Mandrake-nek pl, de ettol meg user frendly. Mondjuk elsore meglepett h telepiteskor nem kerdezett root jelszot, hanem terminalbol sudoval kell beallitani...

nah megyek vissza megnezegetem jobban...:)

Ha segítséget szeretnétek kérni, egy kis leírás Sianis-tól, hogy az könnyebben megadható legyen [Cathfaern]:

Sziasztok!

Gondolkodtam egy kicsit, és rengeteg részletkérdést le lehetne tudni, ha a kérdésben leírnánk pár részletet a rendszerről.

1. Gép típusa (Desktop PC, laptop,...)
    2. Hardvergond esetén, hardver pontos megnevezése
    3. Telepített Ubuntu típusa (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu)
    4. Melyik ablakkezelő alatt jelentkezik a probléma (Gnome, KDE, XFCE, ...)
    5. Eddigi próbálkozások a dolog kijavításával (forrás megnevezése)

1. - 2. Azért kérem, hogy ezeket előre nevezzétek meg, mert ha valakinek gond van a hanggal, akkor lehet, hogy ugye aRts, EDS, ALSA bármi gond, de ha látom, hogy laptop ATI chipszet, akkor rögön látom, hogy hardvergond.
    3. Nem mindegy, hogy alapból mik települtek fel, és mik lettek utólag ráhúzva a rendszerre
    4. Szintén ugyanaz, mint 3-ban, ha alapból Gnome felülett lett telepítve, majd később KDE, akkor ebben is jelentkezhetnek gondok, amik ebből fakadnak
    5. Ha más fórumon, dokumentációban volt esetleg leírás a problémáról, akkor szeretném tudni, hogy alapeset helyett milyen beállítások, módosítások történtek, hogy az ebből adódó hibákat ki lehessen javítani.

Igen összetett rendszerről beszélünk általában, és egy-egy gond néha mélyebben van, mint egy egyszerű csomagtelepítés vagy konfigfájl átírás.

Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket, higyétek el, könyebb lesz így a segítő kezeknek megoldani a gondot, ha pontosan ismerjük a telepített környezetet!

Sianis

néhány hasznos link:
    [link] az Ubuntu honlapja
    [link] az Ubunturól magyarul, [link] és ennek fóruma. mielőtt kérdezel, a topikban, és ezen a fórumon keress!
    HUP Wiki Breezy kalauz: [link]

Egyéb tanácsok:

- grub bootmanager visszaállítsáa, pl. win telepítése után:

bebootolsz a live cd-ről (6.06 esetén ez a telepítő-cd)
    nyitsz egy terminálablakot, vagy ctrl-alt-F1-gyel átváltassz a konzolra
    sudo mount /dev/hdXY /mnt
    sudo chroot /mnt
    sudo grub-install hd0

ahol a hdXY a telepített linuxot tartalmazó partíció. hogy hogyan jön ki, az inkább linux-kezdős kérdés, itt nem írom le.

mit és hogyan telepítsünk?

van egy téma, amivel kapcsolatban szeretnénk csomagokat telepíteni. erre való az apt. hogy mit telepítsünk, azt az
    apt-cache search kifejezés
    paranccsal találhatjuk meg, ahol a kifejezés a témára jellemző szó, angolul. ha túl nagy a találati lista, akor érdemes a parancssor után egy | grep másikkifejezés parancsot beszúrni, ahol a másikkifejezés egy szűkítést jelent.

ha megvan a csomag neve, akkor
    sudo apt-get install csomag
    paranccsal lehet telepíteni.

root jelszó: alapból Ubuntu alatt nincs a rootnak jelszava, mindent a sudo-n keresztül tudsz intézni. de ha neked akkoris root jelszó kell, tudsz adni neki:
    sudo passwd
    a sudo passwd root is teljesen jó, de alapból a passwd az aktuális user jelszavát állítja, tehát sudo után pl. a root-ét.

[ha ide illő, alapvető dolgot találsz, vagy tudsz, jelezd egy moderátornak, és berakja.]

a hozzászólást ngabor2 szerkesztette 2006. 09. 22-én 21:40-kor

Aktív témák

Hirdetés