- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Fotók, videók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Yettel topik
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Aktív témák
-
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #2654 üzenetére
BG már több, mint a vagyona felét eljótékonykodta. Feleségével biztosan mondom, hogy a világ legnagyobb pénzösszegeit ajándékozó Alapítványt vezetik.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #2648 üzenetére
De igen! 10 millió USD-val indult az egész...szép summa
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
paramparya #2620 üzenetére
És mikor elhal nyomsz neki egy ctrl+c -t nem lép tovább? Ha reagál az újraindításra akkor erre is reagálnia kell!
Sianis -
-
Sianis
addikt
válasz
emitter #2543 üzenetére
Ne mond, hogy nincs egyetlen újraírható cd-d sem!
Kb párszáz forint egy db és ilyen helyzetek világ leghasznosabb kelléke. Mellesleg bármelyik előző verziós install cd is megteszi, merevlemez kezelő bármelyik kernel-ben benne van, neked meg attól úgysem kell több!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #2541 üzenetére
Ubuntu install cd, telepítési paraméter : rescue
Bebootol, megkapod a promtot majd kiadod... grub-install /dev/hda vagy hdb amelyikre akarod tenni, de csak a meghajtót ad meg!!!, különben partícióra teszi és cikisen megölöd a rendszert! Ha nem tudod, hogy mi a winyód eszközfájlja, a mount parancs segít!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #2533 üzenetére
dr_strange: Szép kis desktop!
Ennyi hiányossága van a Gnomenak, hogy appletek háttere nem tehető átlátszóvá, így kicsit olyan butuska ez a megoldás.
lazydog: Lehet, hogy érdemes lenne grub-ot feltenni... Ehhez le kell menteni a kerneleket a boot partícióról és az esetleges initrd-ket is. Az általad említett rendszerbetöltőről még nem hallottam, nem ismerem, hogy hogyan kezeli a dolgokat, a grub-ról azt tudom elmondani, hogy hihetetlenül egyszerűen. Mellesleg külön /boot partíciód van ugye, tehát nem 1 partícióra ment fel az Ubuntu, mert akkor ez a probléma.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
lazydog #2531 üzenetére
Szia!
A probléma a következő: boot partícióról az indításvezérlő megtalálja a kernelt, kicsomagolja, elindítja. Ellenben gondolom a gyökér partícióként megadott /dev/hda7 -et nem találja, tehát nincs eszköz emögött a fájl mögött, ezért bedob neked egy parancsértelmezőt (ash). Tehát meg kell keresned azt az eszközfájlt ami mögött az adott kernel gyökérmeghajtója van, majd (gondolom grub indít) a grub-ban átszerkeszteni a root=/dev/hda7-et megfelelőre. A grub adja angolul az instrukciókat, hogy szerkesztéshez milyen billentyűt nyomj.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
gyurman #2527 üzenetére
Ha Ubuntu-t (nem Kubunu-t!) telepítettél, akkor ott kell lennie a gépeden, sőt futnia is kell! Terminálba beírod, hogy esd akkor egy kis skálázt kell hallanod a hangfalaidból. Pl XMMS-ben kiválasztod beállításoknák mint hangkimenet ( ahol OSS és ALSA is van az eSound-ot, és azzal játszol le valami zenét, akkor mennie kell ). Na most, hogy a ''műtét'' amit végeztél a hangvezérlésen ezt mennyire befolyásolja azt nem tudom. Ki kell próbálni.
Sianis -
Sianis
addikt
Easy Ubuntu, kezdőknek érdemes lehet egy pillantást vetni rá.
[link]
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
wassermann #2511 üzenetére
Azt jelenti, hogy nem fut, nem aktív a démon. Kérdés: Magyar már a program? Nem biztos, hogy ennyi idő alatt frissült volna, de nem bánnám, legfeljebb elkészítem. Mellesleg ha magyar akkor Adminsztrációs menüben Szolgáltatáskezelőként kell megjelennie.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
centauri99 #2507 üzenetére
Miért OEM módban telepítetted? Ha jól emlékszem van olyan mód, hogy csak sima telepítés! Az miért is nem jó pontosan?
-
Sianis
addikt
válasz
gyurman #2505 üzenetére
Jaj!
Hosszú ''kód'' bemásolásakor legközelebb...[link]
1. Nem tudom, hogy mennyire ismered az ALSA tulajdonságait, de legfőbb tulajdonsága, hogy csak egyetlen alkalmazás használhatja egyszerre. Erre a problémára lett kitalálva az eSd, ami ráül az ALSA csatornára, és belekeveri a hozzá érkezett több csatornáról jövő hangot. Tehát javaslom, hogy eSd-t válaszz kimeneetnek mindenhol (eSound...).
2. Miért nem tiltod le BIOS-ban az integrált hangkártyádat? Így nem látná a rendszer, nem is lenne szükség mindenféle áthidalásokra.
Próbáld ki a fenti tanácsokat, és lássuk, hogy utánna mi történik. Tudom, hogy kezdő vagy, mivel LF.hu-n is láttam a nicked, tehát ne nagyon ess neki ilyen dúrván a rendszernek, mint ahogy most tetted.
Sianis -
Sianis
addikt
[link]
Ez enyém csak ilyen kis egyszerű... -
Sianis
addikt
válasz
#51736960 #2462 üzenetére
Szia!
Én összesen 1x és régen próbálkoztam 64-bit-es rendszerel. Elég sok függőségi gond volt, valami nem volt csak 32-bit-es rendszerben, úgyhogy én azt feladatam. Lehtséges, hogy 64-bit-es rendszer valamennyivel gyorsabb, de érezhetően biztosan nem! Ellenben 32-bit-es rendszer alatt támogatott az összes csomag, ide készülnek el legkorábban a frissítések.
Gentoo alatt nincs ilyen probléma, hiszen mindent magadnak tudsz fordítani, ergo nincsen semmi gond a 64-bit-el, viszont rettentő időigényes a dolog.
Tehát használj véleményem szerint 32-bites változatot, aztán, ha nagyon belemelegedtél már a dologba, akkor próbáld ki a 64-bites-t is, úgy egyszerűbb lesz gyorsan kiszúrni, ha valami nem megy úgy ahogy kéne/megszoktad. -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Gondolkodtam egy kicsit, és rengeteg részletkérdést le lehetne tudni, ha a kérdésben leírnánk pár részletet a rendszerről.
1. Gép típusa (Desktop PC, laptop,...)
2. Hardvergond esetén, hardver pontos megnevezése
3. Telepített Ubuntu típusa (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu)
4. Melyik ablakkezelő alatt jelentkezik a probléma (Gnome, KDE, XFCE, ...)
5. Eddigi próbálkozások a dolog kijavításával (forrás megnevezése)
1. - 2. Azért kérem, hogy ezeket előre nevezzétek meg, mert ha valakinek gond van a hanggal, akkor lehet, hogy ugye aRts, EDS, ALSA bármi gond, de ha látom, hogy laptop ATI chipszet, akkor rögön látom, hogy hardvergond.
3. Nem mindegy, hogy alapból mik települtek fel, és mik lettek utólag ráhúzva a rendszerre
4. Szintén ugyanaz, mint 3-ban, ha alapból Gnome felülett lett telepítve, majd később KDE, akkor ebben is jelentkezhetnek gondok, amik ebből fakadnak
5. Ha más fórumon, dokumentációban volt esetleg leírás a problémáról, akkor szeretném tudni, hogy alapeset helyett milyen beállítások, módosítások történtek, hogy az ebből adódó hibákat ki lehessen javítani.
Igen összetett rendszerről beszélünk általában, és egy-egy gond néha mélyebben van, mint egy egyszerű csomagtelepítés vagy konfigfájl átírás.
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket, higyétek el, könyebb lesz így a segítő kezeknek megoldani a gondot, ha pontosan ismerjük a telepített környezetet!
Sianis -
Sianis
addikt
Igen! Ha a Distro megegyezik, ttehát sources.list-ban dapper van, illetve minden csomagod friss, akkor stable a rendszered igen! Ezért jó az egész, mert nem kell mindíg mindent letöltened ahhoz, hogy a rendszer friss legyen...
ui: Új partícionáló van? Még nem láttam, mert BETA ágban végig kék képernyős volt!
ui2: A magyarosításnak maradnia kell-ene, hiszen igyekeztünk, hogy telepítéstől első indításig minden magyar legyen, és ezt nagyjából el is értük... -
Sianis
addikt
Hali!
1. Tudod te mennyi meló a magyarosítás? Eszméletlen mennyiségű idő és munka van vele!
2. Partícionáló szerintem teljesen egyszerű, továbbenged, csak annyit mond, hogyha nem választasz ki csatolási pontot, akkor nem fogod látni telepítés után, ergo /etc/fstab-ba nem kerül bele! Ettől függetlenül simán továbbmehetsz. Filerendszert nem tudsz választani? Ha jól emlékszem felhaszálás címszó alatt vannak a partíciók, lsd: cserhely, Ext3 naplózó, Ext2, Reiserfs...stb stb... Amúgy a partícionáló semmit sem változott, 5.04 óta ugyanaz! -
Sianis
addikt
válasz
emitter #2438 üzenetére
akkor pppoeconf azért van a bash-ban a TAB-al való kiegészítés lehetősége, hogy elég legyen a parancs első részét tudni, pl pppoe<TAB> és ha innen kitudja egészíteni kiegészíti, ha nem akkor még egy TAB megnyomásával kiírja az összes lehetséges választ! A Terminál igen erős dolog, csak tudni kell kezelni a hatalmat amit a kezünbe ad.
-
Sianis
addikt
válasz
ZCoyote #2435 üzenetére
Igen azzal érdemes!
Én utoljára 5.04-ben használtam ADSL-t közvetlenül.
sudo pppoeconf
Innentől kezdve szerintem igen egyszerű, tényleg nem kérdez megválaszolhatatlan dolgokat, csak felhasználónév, jelszó, csak ezeket kell megadni, plusz azt, hogy rendszerindításkor induljon-e azonnal, plusz, hogy beállítás után induljon-e azonnal.
emitter: megtisztelő...
ui: Kérdezzetek, meg kicsit próbáljatok önállóak is lenni, nem lehet mindíg mindent szájbarágni, lépésről-lépésre screenshot-al megtűzve közzétenni. Egy kis önállóság kifejezetten jó arra, hogy merj bátor lenni, nem harap a GNU/Linux, aki úgy nyúl hozzá a rendszerhez, hogy van türelme megismerni, annak bizony egy idő után már nem kell körbekérdezni a fórumot egy-egy parancsért, mert tudni fogja, hogy mit hol keressen.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
emitter #2419 üzenetére
Formázás megmagyarázva...
Törlés véglegesen. Terminálban sem nehéz, add ki rá a következő parancsot:
rm -rf <törlendő fájl>
Nekem ez a parancs eddig kipucolt mindent, nem hagyott nyomot maga után.
ngabor2: Ez nem csak a KDE ez megvan Gnome alatt is...sajna Windows-os betegség
MOD: De ha Nautilus-t használsz például, akkor Alkalmazások - > Rendszereszközök - > Konfigurációszerkesztő
apps - > nautilus - > preferences jobb oldali táblában van olyan, hogy enable_delete. Ezt bepipálva a Kuka (.trash) megkerülése nélkül lehet törölni... Gnome powa'
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
ragazzo #2414 üzenetére
Ebben a témában még azt tenném hozzá hogy! Aki PENDRIVE-ot használ rendszeresen, akkor ha másol fel rá adatot, akkor másolás után közvetlenül ne húzza ki, mert azt fogja tapasztalni, hogy nincs rajta amit ráír. Rajta van, csak éppen a FAT tábla nem került kiírásra, mivel az is elsősorban a memóriában tárolódik. Tehát kihúzás előtt, vagy le kell választani a meghajtót, Gnome asztalon általában látható a meghajtó, vagy terminálban kiadni a sync parancsot, ami kiírja minden meghajtóra az aktuális FAT, i-bög táblákat. Sync lefut, azért ellenőrizzük le, hogy már nem villog a pendrive-on az olvasás/írás visszajelző kis led. Szóval csak óvatosan, mert általában amikor legjobban kell, akkor feledkezik el ilyen apróságról az ember...
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
ragazzo #2402 üzenetére
Ezt csak azért csinálja, hogy rendben van-e a lemezed i-bög listája. Ellenőrzi, hogy a listában szereplő bejegyzések tényleg valósak-e, ha nem akkor megpróbálja őket kijavítani. Akkor szokott hiba keletkezni, mikor másolgatsz, új fájlokat hozol létre, és kapsz egy áramszünetet azelőt, hogy az fizikai memóriában lévő i-bög lista kiírásra kerülne a merevlemezre. Így ugye lesznek olyan fájlok a gépen, ami valójában nem is létezik, na őket próbálja kicsit helyrerakni ez az időszakos vizsgálat. Nem kell félni, kárt nem tesz!
-
Sianis
addikt
Az nvidia.ko az konkrétan a meghajtó modul. Ha az nincs, akkor biztosan nem fog menni. Mivel próbálkoztál ezúttal?
Xorg: Monitorhoz kell egy ilyen:
Option ''DPMS''
és akkor nincs szükség a másik két sorra...
Section ''Monitor''
Identifier ''Generic Monitor''
Option ''DPMS''
HorizSync 28-51
VertRefresh 43-60
EndSection
Valami ilyesmire gondolok, de ha a
HorizSync 28-51
VertRefresh 43-60
kimarad, akkor is működik a móka! -
Sianis
addikt
válasz
hcstuning #2378 üzenetére
Bocs, de akkor ebbe most nem megyek bele, egyszerűbb ha újrarakod. Ha nincs értékes doksi a partíción, akkor rakd nyugodtan újra. Kérdés leszedett install cd-t ellenőrizted, hogy jó-e? Telepítés megkezdése előtt is lehet, meg érdemes md5-el magát a képfájlt ellenőrizni
-
Sianis
addikt
-
Sianis
addikt
Nekem is voltak gondok régebben nvidiával, de soha nem kaptam no signal üzenetet, hanem a Xorg ha nem tud elindulni többszöri próbálkozás után lelövi magát és ad hibaüzenetet. Szerintem próbáld ki az Automatix-ot, aztán lássuk, hogy milyen hibák ugranak ki a bokorból. Monitorbeállíátsok (horzsync, vertfresh) rendben vannak? Nem lehet, hogy ezek miatt ugrott ki, mert nVidia megakarta hajtani, csak éppen olyan engedélyezett beállításokkal amit a monitor nem bírt?
-
Sianis
addikt
Sziasztok!
Elkészültem a Boot-Up Manager magyarosításával. Még egy utolsó lektoráláson átesik, utánna közzéteszem a fordítást. Illetve kicsit feljavítottam a forrást is, hogy egy friss Dapper rendszerhez jól illeszkedjen és kezeljen minden stringet, ezt elküldtem a progi tulajdonosának. Nem tudom, hogy ismeritek-e a progit, de nagyon hasznos, mivel rengeteg felesleges rc parancsfájlt le lehet vele állítani/tiltani vagy éppen elindítani/bekapcsolni, így gyorsul a boot, és persze könyebb egy GUI-n keresztül ezeket kezelni, mivel átlátható az egész. -
Sianis
addikt
-
Sianis
addikt
válasz
norbiphu #2298 üzenetére
Alapból nincs megadva root jelszó. Ha root parancsot akarsz végrehajtani akkor sudo <parancs> formula a nyerő. Az itt kért jelszó a felhasználói jelszavad. Ha nincs kedved mindíg sudo-t írni, ergo root terminál kell, akkor sudo -s parancsot futtasd, itt kért jelszó ismét csak felhassználói.
[link]
Ez Breezy Kalauz tudom, de elég sok parancs egyezik, alapjában véve nem válzotott a rendszer ilyen téren, az esetlegesen nem működő dolgokat kérdezd meg itt, elég sok meló van a Breezy Kalauzban, tehát légyszi ne kelljen még 1x leírni mindent...köszi! -
Sianis
addikt
válasz
charlie54 #2214 üzenetére
Működik, köszi a tippet! Csak azt nem értem, hoy eddig nem volt bepipálva, akkor a drága miért írja felül a beállításaimat. Amúgy meg rájöttem megint, hogy a gconf-editor a tuti program, mert más frontendek még a saját beállításaikat sem tudják úgy kezelni, mint a gconf-editor.
Amúgy Dapper-ben nincs programok között a Konfigurációszerkesztő, kézzel kell indítani a gconf-editor-t. -
Sianis
addikt
Ma frissítettem jó sok mindent. Vegyes érzelem. Lehajtom a notim, vagy csak elsötétítem a képet, és máris kéri a jelszavam visszatérésnél. Hol lehet ezt kikapcsolni? Nekem nem kell ilyen...eddig nem is volt...
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #2037 üzenetére
Azért van, hogy ne neked kelljen összeszedni a rengeteg sok csomagot, hogy legyen egy épkézláb Gnomo-od, KDE-d, XFCE-d, hanem ezt a csaomagot kiadod, és elvégzi. Telepítéskor is sokkal egyszerűbb a fejlesztőknek csak annyit csinálni, hogy ezt a csomagot tegye fel a gép, minthogy mindíg legyen egy lista, amit karban kell tartani, elég, ha pár ember ezt a metacsomagot tartja rendeben. Ugye aki Ubuntu-t használ, de kell neki KDE, akkor egyszerűen felteszi a kubuntu-desktop-ot, és bumm, már lesz is egy KDE felülete megtömve a legismertebb alkalmazásaival.
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #2033 üzenetére
Persze, mivel a csomag is igazi, hanem meta
Tehát nem függ tőle a teljes mindenség, ellenben, hogy ő fent legyen fent kell lenni mindennek amit ő függőségként tartalmaz. Tehát ő nem szerves része a Gnome működésének, de az, hogy ő működjön létfontosságú a Gnome működése.
Remélem, nem mondtam túl nagy katyvaszt...
-
Sianis
addikt
Nagyon pörög mostanában a topic ...
Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest