- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Magisk
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #35814 üzenetére
Úgy néz ki mégis jó az RX570, nem romlott el, csak az Express Card slotban nem érintkezett rendesen, azért szopatott meg. Ennek ellenére dobom ezt az eGPU témát, működik, játékok is jól mennek egyelőre rajta, de eléggé instabil lábakon áll, előrehozom az asztali gép vásárlását, úgyis csak lap, proci, RAM és ház kell, a többi cumó megvan hozzá. Ryzen 5 2600-at néztem ki, 2×8 GB Corsair Vengeance LPC DDR4-gyel, MSI B450 Mortar lappal. A ház ügyében még nem tudom mi legyen.
Még futok vele kört Linux alatt, hogy hogyan lehetne elsődlegessé tenni a külső eGPU-t. Nagyon valószínű csak valami boot kernelparaméter kell neki, és onnantól azt használja a rendszer. Lesz még időm vele mókolni, mire megrendelem az asztali gép hiányzó elemeit, plusz még megérkeznek, az lesz min. 2 hét.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35813 üzenetére
De ez a poén, hogy nem kell tudnia a Linuxnak sem a Windowsról. Mikor bootol a gép, rátaposol a F12 gombra (némely gépeken F8 vagy Esc, vagy Del vagy hasonló), arra elő fog jönni a BIOS boot menü, abban kiválasztod melyik OS induljon. Ha meg nem nyomsz semmit, a beállított default OS fog indulni.
Teljesen mindegy, hogy a Windowst a BIOS bootmenüből, vagy a linuxos GRUB menüből indítod. Részletkérdés.
Nálam is így van megcsinálva, csak UEFI boottal. A két OS nem tud egymásról, de F12-re bármelyiket indíthatom a Win10-et és az Arch Linuxot is. Ha nem nyomok semmit, default az Arch indul. Windowsra csak néha bootolok át, ha olyan játékkal akarok játszani, amelyik nem vagy nem jól fut Wine alatt, vagy pl. Netflix 1080p-t akarok nézni, hasonlók.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #35812 üzenetére
Ha régebbi Ubuntut, Mintet használsz, akkor esetleg azt a PPA-t felveheted, amiben új verziós Mesa van. Már nem emlékszem a nevére, ubyegonék szokták rendszeresen írni. Újabb csomagokkal rendelkező rolling rendszereknél (Arch, klónjai, Fedora, stb.) semmi teendő nincs vele.
Más nem kell feltenni, mert alapból mennie kéne a kártyának, nyílt amdgpu KMS kerneldriverrel és alap mesa csomaggal. Egyedül arra nem sikerült rájönnöm, hogy az AMD GPU-t hogyan lehet elsődlegessé tenni Linux alatt. Nekem RX570-em van, Win10 alatt működött is szépen eGPU-ként egy ThinkPad X220-ban. Akartam Linuxszal is tesztelni, de úgy néz ki, hogy mára vagy a kártya, vagy az alatta lévő dokk bedöglött sajnos, úgyhogy előrehozom az asztali gép vásárlását
Tegnap még jól ment, ma bekapcsolásnál csak süvítve túlpörgeti a kártya ventijeit és a kártya nem látszik a hardverek között.
Az AMD GPU-nak az egyetlen hátránya eGPU-ként az NV kártyákkal szemben, hogy csak külső monitorról megy, míg az NV-ben szoftveresen beállítható, hogy a laptop belső kijelzőjére küldje a képet, bár ez nem javasolt, meg felére esik vissza tőle a kártya teljesítménye (az erősen limitált PCIe buszon oda meg vissza is közlekedni kell az adatoknak). Meg az NV kártyák tömörítik a PCIe buszra küldött adatokat, ezért jobb teljesítménnyel futnak, ha a laptopnak csak x1 vagy x2 sávos a PCIe Expresscard, M.2 PCIe csatija.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35810 üzenetére
A másik lemezmeghajtót csak a Windows telepítésnél kell lehúzni. A Linuxnál meg megmondani, hogy a rendszerbetöltőt a saját meghajtójának az elejére tegye. Így a két OS nem fog tudni egymásról, de te továbbra is tudsz közöttük választani a BIOS bootmenu-ben.
Ez a Windowst telepítsük elsőnek sorrend akkor van, ha
1) egy lemezre kerül a két OS
2) BIOS boottal. -
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #35807 üzenetére
Ha linuxozni akarsz, akkor az RX560. Nem is kérdés, nem csak a driveres támogatottsága jobb, de olcsóbb is, és játékok alatt pár fps-sel többet is hoz (Windows alatt).
A 1050-nek esetleg laptopos eGPU-ként lenne inkább értelme, mivel tömöríti a PCIe buszra küldött adatokat, meg esetleg használhatod a laptop belső kijelzőjét is, de csak Windows only felhasználáshoz ajánlanám ezt az NV eGPU vonalat.
Persze nem mondom, van driver a 1050-hez is, megy Linux alatt, de ha majd néhány év múlva úgy dönt az NV, hogy nem támogatja, akkor megszívtad, a nyílt driver meg nem valami használható.
De az AMD GPU mellett szól a Freesync is, ahhoz olcsóbbak a monitorok is. Bár állítólag már egyes NV kártyákkal is megy, azt nem tudom konkrétan melyik modellekkel.
-
Frawly
veterán
Minél újabb GPU legyen. Használtam valami 650, 750-es kártya az, ami még nem túl régi, de még értelmes vétel, és nagyon megfizethető. Esetleg AMD RX480, vagy egy kicsivel régebbi RX, azoknál egyáltalán nem kell zárt driver, bármilyen új kernel és X.org alatt is normálisan működnek.
Én is ezért vettem AMD RX570-et. Az még kellően új, kellően erős, fél áron könnyen hozzá lehet jutni használtan, sok az eladó bányászkártya, most hogy bedőlt a coinmining. Linux alatt is patent a támogatása a nyílt driverrel, meg ugye ott a Freesync feautre, ami szintén jól jöhet, ha később jó monitorral párosítod.
Mert amúgy az NV kártyák hiába erősebbek, hiába fogyasztanak kevesebbet, ha lehet Linux alatt zárt driverrel szívni miattuk, meg Wayland sem támogatott rajtuk. Az AMD kártyák meg igaz, hogy többet fogyasztanak, melegebben járnak, meg néhány fps-sel kevesebbet kapsz velük, de nem jelentősek a különbségek. Nem csak mindig a benchmarkokat meg az fps-számokat kell nézni, hanem a feature-öket, szoftveres támogatást is.
Az NV GF 7600-at vagy a nouveau driverrel tudod használni vagy a zárt 304-es ággal, az volt az utolsó, ami még támogatta, de az meg a X.org 1.19-ig működik csak, mikor már minden disztrón 1.20-as van.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35793 üzenetére
Ja, akkor meg is van a probléma a parted hazavágta a partíciókat, mikor csináltad mögé a 150 gigás partíciót. Már a partíciós tábla nem jó a kimenet alapján. Ments le róla mindent, és particionáld újra a HDD-t, lehetőleg sudo cfdisk -z segítségével terminálból, dos (MBR) partíciós táblát használva. A formázás, meg stb. már mehet olyan OS alól, amelyik alá szánod.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35780 üzenetére
A HDD-ről tedd be a sudo fdisk -l kimenetét.
BIOS-ban milyen bootmód van beállítva? UEFI boot, vagy Legacy/CSM/BIOS boot?
Az lehet oka a jelenségnek, hogy másodszor a Windowst MBR + BIOS boottal telepítetted, hogy emiatt nem lát semmit a HDD-ből, mert az még GPT-s. Persze nem biztos, csak tippelek, ez tűnik a legvalószínűbbnek.
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #35754 üzenetére
Ha EFI partícióról van szó, akkor GPT-UEFI bootról beszélünk, ebben az esetben meg a GRUB-ot valóban nem lehet a meghajtó elejére írni, csak az EFI partícióra. Ez nem a Mint hibája, így van szabványosítva az UEFI boot protokollja.
GPT-nél ugyanis nincs Master Boot Record. Ezt a szerepet az EFI partíció váltja ki, pont ez a lényege az egésznek. Pont emiatt kulturáltabb is, hogy az EFI partíción .EFI fájlokat indít az UEFI rendszer, így multiboot esetén az OS-ek nem rondítanak bele egymás rendszerindító kódjába, hanem ugyanazon a FAT32 partíción lehet több .EFI fájl is, normálisan megférnek egymás mellett és te választhatsz, hogy melyik induljon.
Egyébként az UEFI bootban az a poén, hogy GRUB sem kell hozzá, hiszen az UEFI önmagában egyben boot manager is. Ez a Minteseknél egyfajta berögződés, hogy UEFI bootnál ragaszkodnak a GRUB-hoz.
-
Frawly
veterán
válasz
rolland88 #35733 üzenetére
Nézz be a Mozilla Firefox topikban. Ez tömeges hibajelenség volt pár napja, Windows-usereket is érintett, meg az Androidot is. A Mozilla oldaláról letöltheted a 66.0.4-es verzió deb csomagját, azt feltelepítheted csomagkezelővel:
sudo dpkg -i /letöltés/helye/Mozilla-Firefox-66.0.4-bls-bla.deb vagy mi lesz a neve.De a Firefox topikban ha visszaolvasol, vannak pratikák arra is, hogy 66.0.3 alatt is újra engedélyezni lehessen az addonokat. Nem írom le az összes módszert, egy komplett topik szól róla.
Azért egyébként Uborkáék a pofájukat szégyellhetnék elfelé, hogy nem frissítik a csomagot. ubyegon nem hiszi el nekünk rollingosoknak, hogy bizony a rolling disztró előnyös, ott sokkal gyakrabban frissülnek a csomagok, nem neked kell henteregni, ha frisset akarsz. Marha sokszor jól tud ez jönni, ahogy a te eseted is mutatja.
-
Frawly
veterán
válasz
apatyas #35734 üzenetére
A Win telepítő akkor tudja helyreállítani a meglévő Win telepítést, ha nem konvertálsz semmit. Olyan módban maradjon, ahogy telepítetted. Ha tehát BIOS boottal telepítetted MBR partíciós táblára, akkor úgy kell hagyni. Ha eleve UEFI-GPT-vel lett telepítve, akkor meg azt kell megtartani.
De én nagyon azt javaslom, hogy ne szivasd ilyennel magad. Látszik, hogy el lett cseszve már nálad az egész. Húzd újra mindkét OS-t, pontosan figyelve, hogy azonos bootmódban legyenek telepítve. Lehetőleg UEFI GPT-vel, ha a gép tudja.
-
Frawly
veterán
válasz
peterattila #35731 üzenetére
Valószínű nem kell semmit állítanod Linuxban. Áteszed a rendszerlemezt az új gépbe és bootolsz róla, működnie kéne. Annyi, hogy az UEFI-ben állíts be UEFI + Legacy/CSM bootot, hogy lássa az BIOS-MBR-re telepített Linux Mintet.
-
Frawly
veterán
válasz
apatyas #35720 üzenetére
Itt valami nem tiszta. Ha megváltoztattad a partíciós táblás GPT-ről MBR-re, akkor nem hogy a Win10 nem fog bootolni, de már a Win10 partíciónak sem kéne látszania.
Szerintem ezt könyveld el, hogy buktad, máskor körültekintőbben telepíts dualbootot. Lehetőleg GPT/UEFI boottal, mert akkor jobban megfér egymás mellett a két OS, nem nyúlkálnak egymás bootindító kódjában. Persze akkor nem a GRUB-ból fog indulni a Windows, hanem az UEFI boot menüben kell kiválasztanod.
De lehet úgy is, hogy mindkét rendszer MBR-es lemezen van, GRUB-ból indul mindkettő (ilyenkor először a Windowst kell telepíteni, és csak utána a Linuxot), de erre is figyelni kell a Linux telepítése közben. Eleve már a Linux telepítőt is MBR Legacy BIOS boot módban kéne indítani.
-
Frawly
veterán
válasz
#20749568 #35692 üzenetére
Ezt sose tudhatod. Nagyon függ attól is, hogy ki milyen csomagokkal és hardverekkel használja. Én amondó vagyok, aki kíváncsi rá, próbálja ki, ha más nem csináljon egy teszttelepítést egy tartalék meghajtóra, lehet külső vagy belső lemez, HDD, SSD, pendrive. Már egy ideje tesztelik bétában, eddig elég kedvező visszajelzéseket olvastam a 19.04-ről.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35683 üzenetére
A discardos disztrókban sem kell neked foglalkozni a TRIM-mel, mert a telepítő vagy az fstabgen script eleve beleteszi minden támogatott partícióhoz a discard mount paramétert. Így vagy úgy valamilyen TRIM-megoldás mindig menni fog.
Igazából már régen is felesleges volt az optimalizálgatás, csak az SSD-k őskorában még újdonság volt, és féltek az emberek, mert a gyártók által hirdetett 10-100 ezer újraírási ciklus per cella meghökkentően kevésnek tűnt. Közben meg olyan rengeteg, hogy csak nagyon speciális felhasználással lehet elérni.
Szerintem is jó, hogy vannak ezek a 6-7 ezer forintos SSD-k. Nem nagy számok, nagy másoláskor pl. belassulnak, de pl. a boot, programok betöltődése ugyanolyan pattogós, és nem kell a recegő HDD-re várni, míg nagy seekidőkkel darálgat. Bár az még mindig baj, hogy sok embernek, aki még csak az első SSD-jét veszi, még mindig nagyon misztikus dolog, meg úgy képzelik, hogy beteszik az SSD-t, és akkor végig 500+ meg 3000 MB/sec-kel fog repeszteni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35670 üzenetére
Örülök, hogy tudtam újdonságot írni. Anno engem is meglepett, hogy NAND-ot lehet logikailag akármilyen módban használni. Sok TLC-QLC SSD-n az SLC, MLC cache ugyanabban a NAND-ban foglal helyet, csak a vezérlő más módban használja őket. A cache nem külön chipben van.
Vagy pl. az Adata az SP920-nál, meg a Crucial a BX100-nál lépte meg, hogy gyenge minőségű TLC NAND-ot használ ezeken az SSD-ken MLC módban. A kiselejtezett TLC NAND arra nem volt jó, hogy stabilan 8 jelszinttel használja a vezérlő, de az MLC 4 jelszintjével lazán lehet ezeket használni, a könnyebb kiolvasást nem zavarják a NAND gyengeségei. A felhasználó meg azt hiszi, hogy ha MLC-t vett, akkor az mennyivel strapabíróbb.
Egyetértek, az SSD optimalizálgatásának sincs értelme. Linuxon a SATA vezérlővel nincs gond (mint anno WinXP-nél volt), meg a partícióeltolást sem bökik el a linuxos particionálóprogik (1024K-val particionálnak alapból). Ubuntu-alapú disztrókon meg a fstrim systemd service-nak alapból be kell lennie kapcsolva. Semmilyen más hekkelés nem kell, nem kell discard, nem kell noatime, meg semmilyen más trükk, mint a /var, böngészőcache, swap, meg egyebek HDD-re és RAM-ba áttétele. Már az eleve egy kímélés egy SSD-nek, ha Windows helyett Linuxot használnak rajta, a Linux majdnem egy nagyságrenddel kevesebbet ír rá ugyanannál az átlag felhasználásnál.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35667 üzenetére
Igen, az SLC-hez képest a 3D QLC jóval kevésbé strapabíróbb. De az SLC-s korszakban ilyen 32-64 gigás SSD-k voltak. A mostani QLC-s SSD-k meg 1024 gigásak legalább. Ugyanaz az írásmennyiség 16-32-ször annyi cella között oszlik meg jelenleg, meg azóta a wear leveling, garbage collection is sokat fejlődött.
Abban igazad van, hogy a köztudatban az maradt meg, hogy egy 10 éves cikkből, hogy az SLC cella bír 100 ezer írásciklust, egy TLC csak ezret. Közben viszont a 3D TLC is 10 ezer körül lehet. Ha nem nagyon spéci felhasználás, a 3D QLC-t sem írja szét egy átlag felhasználó.
Ami változott sokat, az a NAND sebessége, de nem a tényleges sebesség. Az SLC NAND gyors, mert csak két jelszintet kell megkülönböztetni (1 bites NAND), ezt könnyebb és gyorsabb megbízhatóan kiolvasni, mivel nagy a jelszintek közötti különbség. Egy 2 bites MLC NAND-nál már 4 jelszint van, csökken közöttük a jelszintkülönbség, már nehezebb kiolvasni az értéket egy ilyen cellából, tovább tart. Egy 3 bites TLC-nél már 8 jelszint, a 4 bites QLC-nél 16 jelszint lesz, ezek pontos megkülönböztetése kiolvasás során egyre nehezebb.
De a QLC NAND-ot is lehet SLC, MLC, TLC-ként használni, csak a vezérlőt kell máshogy programozni, hogy eltérő jelszinteket tároljon bennük. Ezzel növekszik a strapabíróság és a sebesség is, viszont a tárhely „összemegy”.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy SLC-s SSD-n hiába volt gyorsabb a NAND, a vezérlők, a SATA2 interface, amin keresztül üzemeltek, lassabb volt, illetve DRAM cache is kevesebb volt rajtuk, illetve normális garbage collection, illetve a korai modelleknél TRIM hiányában további belassulás volt. Másik oldalról meg egy lassabb TLC-QLC NAND sebessége cache-eléssel javítható, lassúsága tompítható.
Ez egy elég soktényezős játék, nem lehet megítélni csak a NAND alapján.
Ez a 100 ezer írásciklusú SLC NAND megint csak egy szélsőséges maximum érték volt a legprémiumabb modellnél. Az SLC NAND-ok sem voltak egyformák, nem bírt azok közül sem mind 100 ezer írásciklust. Nagyon függ milyen gyártástechnológiával készültek, mennyire jól sikerült sorozatban jöttek ki. TLC és TLC NAND között megint csak nagy különbség van, egy jobb minőségű Samsung 3D TLC V-NAND sokkal több írást bír, sokkal gyorsabb, mint az Adata SU650-re rakott, Microntól kiselejtezett 3D TLC NAND.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35652 üzenetére
Egyetértek. SSD-t nem szabad lehuzigálni, pont emiatt, amit írsz. Meg egyébként sem fogyaszt sokat, csúcsterhelésen 1-3W-ot, de ha idle-ben van, lemegy energiatakarékos módba, vagy HIPM, vagy DIPM, vagy APM, vagy hasonló protokollt használva, és onnantól ilyen ~0,05W áramot eszik, ami szinte mérési hibahatár, egy laptop esetében sem nagyon mutatható ki az akkuidőn, nem hogy asztali gépnél a tényleges fogyasztáson.
Az SSD könnyen fogyaszt keveset, nincs mozgó alkatrész, nem kell semmit felpörgetnie, ilyen energiatakarékos alvó módban is azonnal felébred, a felhasználó nem is érzékeli lag-ként, annyira azonnali. Csak onnan venni észre, hogy aludt az SSD, hogy ez az energiatakarékos állapot nem számít bele a SMART által mért üzemidőben. A legtöbb SSD-nél az üzemidő csak kb. fele szokott lenni a tényleges használati időtartamnak, az én 2 éves SSD-men pl. 0,25 évnyi üzemóra van regisztrálva és napi fél napokat megy (a géppel együtt), ez azt jelenti, hogy az idő 75%-ban csak alszik.
Illetve a formázott fájlrendszert csak EGYSZER kell chown-olni, többet nem kell vele foglalkozni akkor sem, ha másik rendszerrel használja az ember. Csak újraformázáskor fog újra előjönni.
A TLC-QLC között nincs nagyon tényleges terhelésbeli különbség. Vagyis egy cellára vetítve van, de pl. sima QLC-s SSD nincs, és nem is lesz, az összes ilyen modell eleve 3D QLC-vel indult, a planár QLC fázis kimaradt, ellentétben anno a TLC-vel.
Amennyivel kevésbé strapabíró a QLC NAND egy cellája, annyival olcsóbb is, így egy QLC-s meghajtó ugyanannyi pénzért nagyobbra legyártható, a nagy tárterületnél meg ugyanaz az írás több cella között oszlik meg, így lényegében az SSD strapabírósága nem változik.
A TLC és QLC között leginkább a NAND sebessége különbözik csak, ez is csak akkor jön ki, ha kifogy az SLC/MLC cache, és a QLC NAND tényleges sebességével dolgozik az SSD, ekkor van az a rettegett belassulás, amire az utóbbi időben az SSD-s topikban panaszkodnak, meg ezért volt neked is a rossz tapasztalatod az UV500-zal. De ilyen ritkán van, tipikusan nagy fájlmásolásokkor.
-
Frawly
veterán
válasz
peterattila #35648 üzenetére
Ja, oké, csak azt hittem először, hogy Mint Xfce-re váltasz, de gondoltam rákérdezek.
-
Frawly
veterán
válasz
peterattila #35644 üzenetére
Melyik Linux Mintre akarsz váltani? Azt értem, hogy 19.1-esre, de Cinnamon vagy más kiadásra?
A frissen formázott háttértárral meg azt kell csinálni, amit a kolléga írt felettem:
sudo chown felhasználóneved /csatolási/pont/ -R -
Frawly
veterán
Na, de miért akarnád a Gimp-et Photoshopnak az álcázni? Ezt már sok windowsos usernél sem értettem, hogy Linuxra váltanak, de az első, hogy teszik is fel a windowsos Luna, stb. témát, meg a vírusirtót meg a tűzfal GUI-t. El kéne fogadni, hogy a Gimp meg a Linux másmilyen, úgy kéne megtanulni használni, ahogy natív formájukban érkeznek. Egyszerűen felesleges plusz munka, meg téves berögződés mindent windowsosítani, adobe-síteni.
Münchenben is azért bukott a projekt, mert kvázi Windowsként használták a Linuxot. Aztán rájöttek, hogy Windowsként a Windowst jobban megéri használni. Micsoda konklúzió!
De épp így windowsos beidegződésnek tartom az LTS kiadásokat is.
-
Frawly
veterán
Nekem sem hiányzik a PS, de még a Lightroom sem. GIMP alatt is meg tudtam eddig mindent csinálni, vannak hozzá jó netes tutorialok és videók. Néha kicsit valóban nagyobb türelmet igényel, de megszokható. Igaz nekem csak egyszerű vágás kell, meg „nem durva” retus.
De pl. az MS Office sem hiányzott egy kicsit sem, pedig 2014 óta nem használom.
-
Frawly
veterán
válasz
#79715584 #35631 üzenetére
Valóban, ez még a fix scaling volt, amit írsz, hogy csak egész szám többszörösére tudta csökkenteni, levenni a DPI-t. De azóta a Gnome pl. tud fractional DPI scalinget, így nem vagy olyan durva beosztáshoz kötve, mint a dupla, négyszeres, feles, negyedes, normál.
Nem kell off-ba tenni, ez a téma itt ON, az Ubuntut érinti, erről szól a topik.
(#35629) ubyegon2: a Cinmanó sajnos csak fix scalinget tud. Mondjuk ez nekünk, régebbi üzleti notit használóknak nem hátrány, mert nem használunk akkora felbontássűrűséget vagy felbontást, de aki igen, annak ez nagy issue.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35628 üzenetére
Ja, mea culpa. Nem tudtam, hogy azóta a Minimál telepítés ezt jelenti. Mi még anno a mini.iso-t meg a netinstallt értettük alatta, amit egyébként meg is éri szerintem használni, csak a kollégának nem ajánlom.
(#35627) BizB: a proci, 4 GB RAM elég, az Intel/AMD GPU-val sem lesz gond. Ami necces lehet, az a Realtek Wi-Fi működésre bírásra, bár lehet menni fog az is. Illetve HP notikon az UEFI boottal lehet gond, vagyis az Ubuntu/Mint vonal nem mindig szereti ezen a téren a HP-t. De ki kell próbálni, előre csak jósolgatni lehet.
-
Frawly
veterán
válasz
#79715584 #35625 üzenetére
A minimál telepítésből szinte minden kimarad, csak egy alaprendszer kerül fel konzollal (parancssorféle), nem csak hogy progik nem kerülnek telepítésre, de még grafikus felület sem. A leírásodból ítélve neked ezt a változatot nem ajánlom még. Azoknak szánják, akik mindenből sajátot raknak fel a default csomagokat helyett, mert tudják, hogy mire van szükségük.
Ha jó HDPI support kell, próbáld ki a legutolsó Ubuntut, 19.04, ha gond lenne a futásával, akkor 18.04 LTS-t bepróbálhatod. A HDPI támogatása még mindig nem valami frankó a legtöbb grafikus felületen, bár már egyre több minden támogatja, de csak alapszinten. A legjobb a HDPI support a Gnome-felületen, a „sima” Ubuntu ezt használja.
De valahol a géptől is függ, nem írtad, hogy milyen gép. Főleg a RAM és a GPU nem mindegy, de a proci sem, meg a hardverelemek (pl. Wi-Fi kártya).
-
Frawly
veterán
Nem használható könnyeben a PS. Az eszközök sem kifinomultabbak semmivel. Annyi, hogy az emberek többsége a PS-ot szokta meg. Ugyanez pepitában, mikor mondják, hogy a Windows könnyebb kezelni, mint a Linuxot. Egyáltalán nem, csak a Windows már mindenki megszokta a hülyeségeivel együtt, agyon van dokumentálva. Igazából a GIMP meg a Linux nem rosszabb, nem kezelhető nehezebben, csak más.
A PS egyetlen előnye, hogy ahhoz vannak spéci pluginek, ha valakinek egy-egy olyan konkrét kiegészítő kell, ami nincs GIMP-re, akkor igen, a PS megkerülhetetlen.
De pl. retusálásra nem is a Photoshop és a GIMP való, hanem a Lightroom, Darktable.
-
Frawly
veterán
válasz
zeus_2k14 #35619 üzenetére
Felesleges akkor Win10, képeket vágni tudsz Linuxon is, ott van rá a Gimp, Darktable (ez nem is a Photoshoppal, hanem a Lightroom-mal versenyez), esetleg egyszerűbb képszerkesztéshez az XnView is használható. Ahhoz nem kell Windowst meg drága Photoshopot megvenni, lewarezolni.
A Gimpet, XnView-t meg tudod nézni Windowson is, mivel van windowosos verziójuk. Ebből fogod látni, hogy hogy működnek, mit tudnak, neked elég-e.
De csak azért ne ragaszkodj a Photoshophoz, mert egyszerűen azt szoktam meg, meg ahhoz találtál valami tutorialt.
(#35621) tomtyi: egyetértek, a GIMP jó „durva” restaurációhoz is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35605 üzenetére
Egyetértek. Manapság már a 4 GB RAM is olyan minimum, mint anno a 2GB. Nem is a disztróknak kell több, a legcsicsásabb DE sem fogyaszt 1 GB RAM-nál többet (inkább kevesebb ez), hanem ha megnyit rajta egy böngészőt pár füllel, meg még fut a háttérben ez meg az, könnyen a Swap-hegyek hőfödte lankáira látogatunk el a történetben. Maga az egész IT és web lett bloat.
-
Frawly
veterán
válasz
zeus_2k14 #35587 üzenetére
Ubuntun egyáltalán nem nehéz progikat telepíteni. A Word doksikat megnyitja a LibreOffice, bár a formázás nem mindig 100%-osan olyan, mint MS Office alatt. Vírustól nem kell tartani Linux alatt.
De a Photoshop alapján azt mondanám, hogy Win10-nél maradj. Az egy Win only műfaj. Hiába írod, hogy „full hétköznapi” dolgok, a photoshopozás még csak félig sem hétköznapi.
Persze kipróbálhatod az Ubuntut és a Mintet is. Azon az i3-as gépen azért normálisan elmegy akármilyen disztró, nem csak a Mate-es és Xfce-s. De a Photoshop az bukó rajta. Nem tudom, hogy a GIMP meg a Darktable megfelel-e helyette, ha igen, akkor adhatsz esélyt a Linuxnak.
-
Frawly
veterán
válasz
peterattila #35582 üzenetére
Azon, hogy a Xubuntu sajátját használod, az azt jelenti, hogy az amdgpu kernel drivert?
Hányas Xubuntu? Milyen böngésző? A Xubuntu kompozitorát próbáltad engedélyezni, letiltani? Vagy a böngészőben a hardveres gyorsítást ki/bekapcsolni?
-
Frawly
veterán
válasz
Formaster #35578 üzenetére
Ja, így már értem, hogy Ubuntu Server. Próbáld meg kiadni a dhcpcd interface_neve parancsot. Azt nem írtad, hogy milyen kapcsolatról van szó, gondolom szervernél Eth lesz, de meg kéne nézni mi a neve, látszik-e egyáltalán az eszközök között.
Ha nem konfigoltál bele speciális beállítást, akkor dhcpcd-vel kéne IP-t kapnia.
35580) sonar: lehet neked lesz igazad, és Ubuntu alatt nem dhcpcd-nek hívják, hanem dhclientnek vagy valami másnak. Egy „ip a” kimenetet is megnéznék.
-
Frawly
veterán
válasz
Formaster #35574 üzenetére
Nem értem, 18.04 LTS-en alapból ott kéne lennie a Network Managernek előtelepítve, nem kell külön leszedni. Az a Gnome, ami benne van, magával hozza függőségnek. A Network Managert grafikus felületről is eléred, a tálca jobb sarka felé szokott lenni, ahol le tudod nyitni a hálózati kapcsolatokat.
De csinálhatod terminálból is, úgy biztosabb. Ahhoz, hogy pontos parancsokat írjak, kéne tudni, hogy milyen kapcsolatot akarsz életre kelteni, Wi-FI, vagy vezetékes.
-
Frawly
veterán
válasz
Formaster #35571 üzenetére
Network Managerben átszerkeszted a kapcsolatot, hogy automatikusan DHCP-vel kérje a címet azon a hálózati interface-en, IPv4-en és IPv6-on is külön lehet állítani. A Network Managert az adott grafikus felület tálcaalkalmazásából is eléred, de ha nem találnád, akkor terminálból indítsd az nmtui alkalmazást.
-
Frawly
veterán
válasz
jbauer05 #35568 üzenetére
Igen, bridge-elni kell a hálózati kapcsolatot. Meg ahogy a kolléga írta, a windows-os meghajtót a virtuális szerver a Guest Addition telepítés után el tudja érni, ha beállítod a megosztását.
Bár én nem értem mit akarsz, az adott meghajtót én a host OS alól osztanám meg, ha már a virtuális gép miatt úgyis fut a host rendszer, akkor a megosztást nem delegálnám át a virtuális gépre, felesleges bonyolítás érdemi nyereség nélkül.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
Az nem baj, ha nem UEFI-s a gép, persze attól még nem biztos, hogy az adott kártya megy benne, de ha nem megy, az semmiképp nem az UEFI-vel lesz összefüggésben.
De ha még nem vetted meg a videókártyát és mindenképp Linuxhoz lesz, AMD kártyát vegyél, annak jobb a drivere, nem kell külön zárt driverrel szívni, ami után meg kernelt frissíteni nem lehet. Ez nem csak az Ubuntura igaz, hanem mindegyik Linuxra. Az AMD kártyákhoz ott van a kernelben a nyílt amdgpu KMS driver, és a mesa csomag is rendesen támogatja. Semmilyen zárt drivert nem kell neki, mint az NV kártyáknak. Persze elméletileg az NV-khez is van nyílt kernel driver, de az vagy jól megy, vagy nem, ha megy is, általában elég gyatra teljesítménnyel a zárt driverhez képest.
Nem kizárt, hogy idővel az NV is összeszedi magát és rendesen nyílt forráskóddal segíti az opensource fejlesztőket, de hogy ez mikorra következik be, nem látni előre. Tippre nem egyhamar.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35519 üzenetére
A sima Ubuntun is lehet mappákat húzgálni egyik ablakból a másikba. Meg minden más felületen, disztróban. A „normális ablakmegjelenítés” is elég szubjektív, kinek mi a „normális”.
Ámbátor én a rendes kétpaneles fájlkezelő híve vagyok, pl. a Double Commander Gtk-t ajánlom kipróbálásra. Sokkal kényelmesebb, sokkal többet tud, mint ha mappákat húzogatnál át ilyen intézőszerű ablakok között. Már Windowsban sem állhattam ki a soha az Intézőt, meg ezeket a mappahúzigálásokat, Total Commander vagy min. Double Commander kell oda is, hogy használható legyen. Az intézőszerű fájlkezelőket ilyen ECDL Mancikáknak csinálták, akiknek nincs sok fogalma a számítógépről, kezelőfelületekről, hogy az ilyen embereknek is legyen a gépen valami eszköz, de normális munkára nem használható.
Ubuntu Studio-n is tudsz dedikált GPU-kat használni meg GPU-váltást csinálni, de akkor rendes gyári Ubuntu kernelt tegyél fel, a Studio-ban alapból valami spéci, hekkelt low latency kernel van, amiből 1) ki van hagyva fordításkor egy csomó minden, 2) realtime low latency ütemező van benne, ami külön bezavarhat a GPU drivereknek, főleg a zártaknak. Ezeknek a low latency dolgoknak nem sok értelme van a valóságban.
Ezért is mondtam, hogy az általános disztrók mindenben jobbak. Továbbra is azt tudom tanácsolni, hogy nézz meg Studio-n mivel oldották meg a képernyőkészítést, milyen programot hív meg, annak kotord elő a konfigurációs fájlját, így ezt a megoldást át tudod ültetni sima Ubuntura is. A Studio-ban semmi olyan nincs, amit egy normál Ubuntun, Kubuntun, Manaro-n, Minten ne tudnál épp olyanra megcsinálni, hogy épp úgy működjön, úgy nézzen ki.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35501 üzenetére
Ezt jól megbonyolítod. Minek egyáltalán teljes képernyős módban csinálni? A böngészős addonok tudják, hogy csak a weboldalról csinálnak képet, így nem lesz rajta a böngésző fejléce, eszköztára, egérkurzor, stb., így lényegében olyannak fog tűnni, mintha teljes képernyős módban csak a weboldal látszana. A másik, hogy rá lehet drótozni ezt billentyűkre is. Meg amit írtam technikát, GIMP-ben, hogy beállítasz 5-10 mp. késleltetési időt, addig van időd a böngészőt előszedni és teljes képernyőre rakni a kívánt oldalt és kellő pozícióba görgetni a tartalmát.
Nálam ez teljesen egyszerű, ha teljes képernyőről akarok screenshotot, csak megnyomom a PrnScr-t, arra a grim nevű (Waylandhez készült) terminálos progi van bedrótozva, ami megcsinálja a felvételt a ~/ mappámba, a fájlnév végére a dátumot is odateszi. Nincs az, hogy klikkelni kell valamire is egérrel, meg még bele kell illesztgetni akárhová is a vágólap tartalmát. Nyilván, ha csak egy progi ablakáról kell képernyőkép, meg spéci beállítások kellenek, akkor terminált kell nyitnom, meg kézzel felparamétereznem a grim-et, de ilyenre szökőévenként egyszer van szükségem. De jó helyette a scrot is, de az csak X.org-on működik, Waylanden nem fér hozzá a képernyőkimenethez.
De ahogy nézem, Ubuntun kéne lennie olyannak, hogy Gnome Screenshot, ami be van drótozva a PrnScr gombra.
Nyilván feltölteni attól még fel kell, de 600 helyre nem kéne érte menni. Meg az egyszerű megoldások előnye, hogy mennek mindenhol, mennek böngészőben, teljes képernyős módban, stb..
Az Ubuntu Studio-t nem ismerem, hogy ott hogyan oldották meg, milyen screenshotos progit használnak, az hogy van bekonfigurálva, hogy lehet elérni. Nézd meg hogy van ez ott megoldva. Így leírás alapján nem tudom elképzelni, hogy mit milyen panelra kell húzogatni, meg az mit hív meg. Az Ubuntu Studio-val is az a bajom, mint az összes specializált disztróval, hogy spéci. Ez addig jó is, amíg arra az egy spéci dologra használod, amire kitalálták, de ahogy valami általános dolog kéne, vagy fel akarsz tenni valamit, ami nincs a tárolókban, stb.., akkor el kell vele kezdeni vergődni. De ez nem csak a Studio-ra igaz, hanem az összes spéci disztróra, LibreElec, SteamOS, Kali, stb.. Jobb ezek helyett valami általános célú disztrót használni, ha valaki komolyan gondolja a linuxozást és fő rendszernek akarja használni.
-
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35497 üzenetére
Másodszor is leírom: nem jó ötlet Live-ot perzisztens módban használni. A Live perziszencia csak egy utólagos hackelése a Live módnak, és fura hibákhoz tud vezetni. Ha Linuxot akarsz használni, és azt akarod, hogy rendesen működjön, akkor telepítsd fel. Az is jó, ha pendrive-ról pendrive-re telepíted, de akkor nem ilyen LiLi meg egyébbel, hanem mondjuk két pendrive-val, az egyikről bootolsz normál (nem perzisztens) Live rendszerrel, ott elindítod a telepítőt, és telepíted a rendszert a másik pendrive-re, mintha HDD-re telepítenéd.
Azt meg az SSD-s topikban is szoktam ajánlani, hogy ha valaki SATA SSD-t vesz, akkor ne a régi Windows-telepítést klónozza rá, hanem telepítse újra, mindenképpen telepítés előtt meggyőződve, hogy AHCI módban legyen. De valami miatt nem szokták ezt megfogadni, nem szeretnek újratelepíteni, és inkább szívnak egy régi, lassú, teleszemetelt rendszerrel, meg kínlódnak a hibás klónozással, rossz partícióeltolással, és nem értik miért lassú. Közben meg a Windows telepítése SSD-re elég gyors. Nem szabad rá sajnálni az időt, sem a telepítésre, sem az új belakásra, mindenképp megéri. Nem szabad túlzottan ragaszkodni egy régi telepítéshez, csak azért, mert be van lakva. Majd belakódik az új telepítés is.
-
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35455 üzenetére
UTC-t ne állíts be! A rendes időzónát állítsd be, ahol élsz, ha ez Magyarország, akkor Europe/Budapest vagy GMT+1 órára, nem tudom milyen néven fut ez most Ubiban. Nálam ez most Angliában Europe/London avagy GMT+0 óra, de ha be van nyomva a DST (átállás automatikusan téli/nyári időzónára), akkor nyáron BST, ami GMT+1.
Linux is tud képernyőképet lőni, általában PrnScr gomb, disztrótól függ, hogy ez hogy reagálódik le. Vagdosni nem kell semmit, lehet csak az adott alkalmazás ablakáról csinálni a screenshotot.
Már Windows alatt is van rendes Képmetsző, meg Alt+PrnScr-n lehetőség, amivel lehet rendesen adott alkalmazásról is normális PNG-s képernyőképet csinálni, csak a hozzá nem értő felhasználók szokták PrnScr-nel betenni MS Paintba a fullscreen felvételt, ahol utólag megvágják, és jpg-be szétbarmolva mentik el. Persze ennek is örülni kell, mert sokan telefonnal fotózzák le a monitort, sőt, még olyan is van, aki kinyomtatja, és a kinyomtatott képernyőképet fotózza a telefonjával
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35481 üzenetére
Erre többféle mód van. Vannak Firefoxhoz screenshot addonok. Vagy az Ubuntun a PrnScr-n gombra elő kéne jönnie egy képernyőképkészítő proginak, vagy ha nem, tényleg csak villanás van, akkor a ~/Pictures mappában lesznek ott a képek.
Esetleg ha GIMP-et emlegetsz, akkor abban is van ilyen funkció, File menü, Create menüpont, Screenshot almenü, Delay-re beállítasz 5 mp-et, átváltasz a teljes képernyős böngészőre, és csinálni fog neked képernyőmentést.
-
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35465 üzenetére
Úgy jó lesz, pendrive-ról pendrive-ra telepítve. Akkor csak a kifejezéseket használtad rosszul, a perzisztens mód azt jelenti, hogy valami Live módban van használva, de mégis elmenti a rendszer a változásokat egy perzisztens területre, ahonnan következő bootkor betölti őket.
De ha pendrive-ról pendrive-ra telepíted, akkor az nem perzisztens mód, hanem normál telepítés. A Linuxnak mindegy hová telepíted, HDD-re, SSD-re, USB-s meghajtóra, települ és bootol mindenfélre meghajtóra/meghajtóról, nincs az, mint Windowsnál, hogy USB-ről nem bootol, hacsak nem Win To Go változatról van szó.
-
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35440 üzenetére
Az rtlmost-ot nem tudom kipróbálni, ilyen szutyokért nem regelek. De kipróbáltam a másik oldalt, ott a cikkben nekem mind a két videó simán elindul.
A Mint-en is van Live mód, amit speciális kiíróprogival elvileg fel lehet írni perzisztens módban is. De nem ajánlom, lehet az anomáliákat nálad az okozza, hogy Live módban használod. Linuxot fel kell telepíteni rendesen a gépre, ha Ubuntu, ha Mint. A Live mód csak arra való, hogy megnézd hogy megy a gépeden, viszi-e a hardvereket, tetszik-e a felülete, ilyesmi. Ha bejön, akkor telepíteni kell, hogy rendesen működjön.
Mintből azt töltsd, amelyik tetszik, bármelyik jó. A fő kiadás a Cinnamon, de ha az nem tetszik, vagy túl lassan futna a gépen, akkor kipróbálod a többit. 64 bites verzió legyen mindenképpen.
-
-
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35418 üzenetére
Így Linuxra Flasht nem telepítünk, nem az Adobe weboldaláról kell, ahogy Windowson. A csomagkezelőt, szoftverközpontot vagy mi a ráknak hívják, azt szedd elő, abban telepítsed a hivatalos tárolókból az adobe flash csomagot. Majd újraindítod a böngészőt.
De felesleges, nálam már jó 2 éve nincs fent a gépen Flash. Minden oldal lejátszik minden videót, minden létező felbontásban.
Ha annyira nem boldogulsz, és addig kell a Flash, akkor tegyél fel Chrome-ot, abban alapból benne van a Pepperflash, vagy szintén csomagkezelőből chromium és pepperflash csomagokat.
-
Frawly
veterán
Ennek a gépnek pedig tudnia kéne a GPT-s UEFI bootot USB-ről is. Próbáljatok egy Windows 10 telepítőt kiírni Rufus-szal, azt bebootolja-e, vagy ha azt nem, akkor Microsoft Media Creation Tool-lal, vagy a Windows USB/DVD Download Tool-lal kiírva a Win10 telepítőjét. Ha így sem bootol, akkor még a Secure Boot-ot lenne érdemes letiltani, úgy próbálkozni és/vagy egy BIOS frissítést meg lehet próbálni, ha így sem megy, akkor a Dell supportnak írni, jelezve, hogy mi mindent próbáltatok meg és nem megy.
Hidd el, a módszer jó, amit írtam, te futottál bele valami bugba azzal a géppel. Nyilván nagyon régi gépek (most nem erről a Dellről van szó) csak BIOS MBR bootot tudnak, azoknál ez a FAT32-ős módszer nem működik, azokhoz kell a WoeUSB és társai.
Egyébként a MS, ha már ennyire opensource friendlynek állítja be magát, hogy már WSL, meg MS SQL server for Linux és stb.-t erőltet, akkor csinálhatna .iso kiíró toolt Linuxra, hogy ha valaki linuxos gépről akar ilyet kiírni, akkor tudjon magának Windowst telepíteni. Vagy az iso-t csinálhatnák meg UEFI/Legacy hibridre, hogy csak egy sima iso-t kelljen kiírni dd-vel, és az bootoljon minden gépen, ne kelljen speciális szoftver a kiírásához.
-
Frawly
veterán
Én is Linux alatt csinálom ezt, amit írtam, cfdisk -z /dev/sdakármi segítségével particionálom a pendrive-ot (én külső SSD-re szoktam, de ment pendrive-val is), majd mkfs.vfat -F32 /dev/sdakármi segítségével formázom. Ezután csak a telepítőt kell rámásolni, de a teljes mappastruktúrával (a Win10 telepítő .iso-t kell kibontani): boot, efi, sources, support, upgrade (ha van ilyen) mappák, bootmgr, bootmgr.efi, setup.exe, stb. fájlok a gyökérmappájában a telepítőnek, összesen valami 3-4 gigányi fájl. Ennyi. Tökéletesen bootolt 3 gépen is, pedig egyik sem volt a legújabb gép, a legfiatalabb is 6 éves laptop volt, a legrégebbi egy 10 éves netbook. Annyi a trükkje, hogy a BIOS-ban meg kell győződni, hogy ne Legacy only boot legyen beállítva, hanem UEFI only vagy Both vagy UEFI + Legacy, akkor bootolni fog róla.
-
Frawly
veterán
válasz
MoRT2195 #35374 üzenetére
Az a Dell G5 támogatja az UEFI bootot is. Egyszerűen csak létre kell hozni egy GPT partíciós táblát a pendrive-on (sudo cfdsik -z /dev/sdakármi), rá egy partíciót, FAT32-re megformázni, és rámásolni a Win10 telepítő fájlait, a mappastruktúrával együtt. Simán bootolható minden UEFI-s gépen, mivel az UEFI BIOS-ok a FAT32-es partíciót EFI bootpartíciónak nézik. Így simán bootolni fog a Win10 telepítő.
UEFI bootnál ráadásul nem kell MBR kóddal, meg bootflagekkel szórakozni. Nem kell sem Etcher, sem Rufus, sem WoeUSB.
Win10-nél arra figyelj még, hogy az MS hivatalos oldaláról töltsd le a legújabb lemezképet, ami most a v1809-es kiadás. Így telepítés után nem azzal fogja kezdeni a Win10, hogy két órán át frissít.
-
Frawly
veterán
Ez is mutatja, hogy milyen biztonságos megoldás. Olyannyira bombabiztos, hogy nem hekkelik meg, hogy használni sem tudja senki
Kb. olyan, mint mikor az user magát zárja ki valamiból (online fiók, ATA jelszós titkosított SSD), annyira biztonságban lesznek az adatai, hogy még ő sem fér hozzájuk
-
Frawly
veterán
válasz
Mtbsrác #35291 üzenetére
Ezekkel az ingyenes font-oldalakkal az a baj, hogy a legtöbb ingyenes font elég korlátozott, nem tartalmaznak minden jelet, amit a fizetős változatban igen.
A linuxos tárolókban is van egy csomó font-csomag, azok sok esetben jobbak, mint ezek a dafont, fontsquirel és társaik.
-
Frawly
veterán
válasz
Mtbsrác #35275 üzenetére
Sehogy. Különböző fontokat tudsz kiválasztani, azoknál megvan, hogy milyen karaktereket támogatnak. Nem minden betűtípus támogat minden karaktert. Van a Writernek egy omegával jelölt ikonja, mint különleges karakterek beszúrása, ott nézd át a választékot, ha ott nem találod az a jelet, amit hozzá akarsz adni, akkor váltanod kell betűtípust.
Csak a kíváncsiság kedvéért: milyen betűtípust használsz, és konkrétan mi az a jel, amit nem tudsz hozzáadni?
-
Frawly
veterán
válasz
Formaster #35268 üzenetére
Egy mag teljes terhelését veszi alapból 100%-nak, ha több magos és/vagy több szálas procid van, és több mag/szál is le van terhelve, akkor több száz % terhelést mutat. Unix, Linux, unixlike rendszerek alatt mindig is ez volt a hagyományos kijelzési metódus, a load is így jeleníti meg az értékeket.
Ezt én is mindig kikapcsolom, hogy olyan legyen, mint Windowsban, hogy az összes mag+szál terhelését vegye 100%-nak és ehhez képest arányosan jelezze ki a CPU terhelést.
A top elég fapados, érdemesebb helyette feltenni a htop-ot. Azt rendes karakteres menüben be lehet állítani, és meg is jegyzi a beállításokat. Sajnos még ez sem hibátlan, mert a CPU% oszlopban nem lehet átállítani az összterhelés mutatását, ott mindenképp úgy mutatja, hogy 100% terhelés az egy mag/szál teljes terhelése, de hozzá lehet adni felül egy CPU Average sort, ami már rendesen jelzi ki, Windows alatt megszokott módon.
-
Frawly
veterán
válasz
papafater197 #35239 üzenetére
Próbáld meg a Sparky Linuxot IceWM-mel. Vagy MX-Linux vagy AntiX.
-
Frawly
veterán
válasz
Speeedfire #35212 üzenetére
Armbianból melyik verziót próbálod? A legújabbat? Ha igen, akkor esetleg helyette a Rasbiant is megpróbálhatod.
Attól is függ, hogy mire használnád ezt az SBC-t. Ha csak valami szerveres feladatra, vagy valaminek a vezérléséhez, ahhoz nem kell grafikus felület egyáltalán.
-
Frawly
veterán
válasz
Gyurka6 #35199 üzenetére
A 10.4-es Ubi nagyon régi. Már rég támogatott, ilyen régi Linuxot ne használj, önszopatás.
Ami javasolt olyan kicsi gépre, az a Sparky Linux, MX Linux, AntiX. IceWM felülettel max.. Legfrissebb, 32 bites verzió mindegyikből.
Amit még sok ember szeret hasonló gépen, az a Puppy Linux, de annak nem vagyok nagy híve. A fentebb említettek jobbak, ha komolyan gondolod a linuxozást.
-
Frawly
veterán
Jól olvastad, az Ubuntu-variánsok közül a Xubuntunak és a Lubuntunak a legkisebb a hardverigénye, ennek a kettőnek megegyezik (régen, az LXDE-s korszakban a Lubuntu volt a legsoványabb). Az Ubuntu Mate-nek szerintem kicsit magasabb az erőforrásigénye, de nem vészes az sem, még az is gyengébb gépekre van szánva.
De nálad nem a gép ereje a baj, hanem valami feltartja a bootolási folyamatot, vagy valami eszközdetektálásra vagy netkapcsolat létrejöttére vár. Amiatt ilyen lassú, nem azért, mert a gép nem tudna gyorsabban bootolni vagy a Xubuntu ilyen erőforrásigényes lenne.
-
Frawly
veterán
Ott valami gond van, a Xubuntu nem olyan lassú, hogy 3-4 perc legyen a boot. Én a tiednél jóval gyengébb gépen (Dual Merom Celeron, 2 GB RAM) is használtam Xubuntunál jóval full extrásabb KDE4-es Kubuntut, és még az is bebootolt 1-1,5 perc után (bebootolt úgy értve, hogy bootmenütől az asztal-tálca teljes komplett betöltéséig mérve, mikor már minden ikon megjelent), mocsok lassú, szutyok 5400 rpm-es noti HDD-ről, semmi SSD meg egyéb luxus.
Bár SSD-re nem szabad sajnálni a pénzt, pendrive árában (5-7k) lehet kapni belépő szintű, 120 gigás SSD-ket, még ezek is fényéveket vernek akármilyen HDD-re, meg pendrive-ra. Már nem érdemes rendszer alatt 2019-ben HDD-vel szopatnia magát az embernek.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #35164 üzenetére
Login manager alatt néha külön kell állítani kiosztást.
A˝ karaktert viszont ne használd, az a szögmásodperc jele. Idézőjelnek az AltGr+o és AltGr+p kombókat hasznád: „ ”, ez ugyanis a rendes magyar nyomdai idézőjel. Az ő/ű-re meg az ő/ű-t, ne kalapos o/u-t, meg ne ˝-vel módosított o/u-t.
Az furcsa, ha még terminálban sem jó a kiosztás, azt már tényleg nem lehet grafikus felületre fogni. GUI-n még csak elmenne indoknak.
Amúgy nálam Archon az AltGr+öö-t kell nyomni (dupla ö-t), hogy ˝ karaktert kapjak, magyar kiosztáson, amerikai UTF-8 lokalizációval. Terminálban és GUI-n is. Igaz én nem szoktam ezt a karaktert használni. Ennek a dupla ö-nek az az oka egyébként, hogy a ´ és ˝ jelek egyben modifier billentyűknek minősülnek, amikkel más betűkre lehet ékezetet is barkácsolni, és emiatt első megnyomásra modifierként működnek (igényelnek egy másik betűt, amit módosítanak), és csak a második leütésre jelennek meg önmagukban.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #35160 üzenetére
Ez a használatban nem magyar karaktereket ad az mit jelent? Mert ezzel a locale.conf-fal csak a karakterkódolást, dátum/időformátum beállításait, és a nyelvet állítod át, szokszor még a nyelvet sem, mert ahhoz egyes alkalmazásokhoz kiegészítő csomag kell (Firefox, LibreOffice, stb.). A billentyűzetkiosztás ettől külön, azt egyszer Xorg/Mate alatt is kell állítani, meg terminál/konzol alatt is.
Archon pl. terminál/konzol alatt a /etc/vconsole.conf-ban kell beállítani: KEYMAP=hu és utána jó lesz, de ez meg a grafikus felületet nem érinti. Azt nem tudom, hogy Uborkán ez működik-e. Sanszos, hogy igen.
Grafikus felületen nálam most a Sway WM config-jában ez van:
input "1:1:AT_Translated_Set_2_keyboard" {
xkb_layout hu,us
xkb_options grp_led:caps,grp:alt_shift_toggle,caps:escape
repeat_delay 300
repeat_rate 45
}
Az idézőjelben lévő azonosítót a swaymsg -t get_inputs paranncsal kérdeztem le. A többi beállítás azt jelenti, hogy szabvány magyar a kiosztás (nem 101 gombos meg egyéb spéci kiosztás, hanem a normál, iso 104/105 gombos magyar), amely Alt+Shift kombóra átáll amerikai kiosztásra (ilyenkor világít a Caps Lock LED, anélkül, hogy a Caps Lock be lenne kapcsolva), a Caps Lock át van drótozva Esc-ké (ez a vim-hez és vi-irányítású progik miatt kell), a billentyűismétlési küszöb 300ms, és egy másodperc alatt 45-ször veszi be a lenyomva tartott billentyűt (ezt is vim miatt kellett felgyorsítani). De ezek waylandes beállítások, a Mate Xorg-os, meg annak a beállításai ki vannak vezetve grafikus felületre. -
Frawly
veterán
válasz
Formaster #35156 üzenetére
Látom már ajánlottak neked, de ha nem jönne be az, erről az oldalról tudsz alternatívák után nézni. Esetleg erre a listára is ránézhetsz.
Amúgy mire kell ez neked? Nekem utoljára a DOS korszakban kellett ilyen. Windows alatt már, ha pl. játékokba akartam belenyúlni, arra már a Cheat Engine-t használtam, ez egyfajta debugger, amiben profilokat is el lehet menteni, meg patchelni vele a binárist.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #35155 üzenetére
Senki nem használ már ASCII-t. A locale gen-t rakjad UTF-8.HU_hu-ra. Akkor nem lesz baj terminálban sem semmilyen karakterrel. Ezt a /etc/locale.conf-ban kell megtenni, de lehet a Mate-ben is van grafikus beállítás a lokalizáció testreszabásához.
Illetve áll az a szabály, hogy Mate-et, Cinnamon-t, KDE-t lehetőleg olyan disztróról használj, ami ezeknek van dedikálva. Hacsak nem vagy nagyon haladó.
Ha nem tudsz kiosztást váltani, az lehet attól is, hogy fel kéne rakni a tálcaappletet hozzá, ez néha külön csomagban van, amit külön kell telepíteni. Most Mate-en nem vágom így hirtelen melyik kell, nagyon rég használtam Mate-et még Minten, akkor már alapból benne volt, nem kellett nekem semmit telepítenem hozzá.
-
Frawly
veterán
Azért az elég gáz, hogy a Brother nem tudja az insallert úgy megcsinálni, hogy működőképesre felmenjen a driver. Ahogy olvasom, csak két .conf fájl meg egy odalinkelt .so lib hiányzott neki, hogy a sane tudja kezelni. Ezeket az installer fel is telepíti, csak nem teszi be a sane.d mappájába, ez így nagyon amatőr húzás. Vagy csak nem rendszergazdai jogokkal futtattad.
(#35069) gregory91: ezt még mindig nem értem. Hol kéne visszaállítani? Linuxban vagy a nyomtatón gondoltál factory resetet?
-
Frawly
veterán
Ez viszont baj, ezek szerint nem látja a scannert.
Amikor tetted fel a brscan3.deb-et a Brother oldaláról, az mit írt ki pontosan? A telepítés sikeres volt?
Ha sikeres, akkor azt is meg lehet próbálni, hogy mikor be van kapcsolva a nyomtató, megpróbálni ki-be dugni az USB portba, vagy átdugni egy másikba, hátha akkor látja a rendszer. Illetve azt megpróblni, hogy mikor be van dugva USB-n, akkor a nyomtatót ki-bekapcsolni.
-
Frawly
veterán
válasz
MrBrown26 #35050 üzenetére
A BIOS-ban állíts be Legacy+UEFI bootot, hogy mindkettőt használja. Majd ezután állítsd be a legacy bootot alapértelmezettnek. Úgy a Win10 fog indulni, de az Ubuntut is ki tudod választani, tipikusan F12-re jön elő bootoláskor a bootmenü, onnan tudod indítani, ha mégse Win10-et akarod bebootolni.
-
Frawly
veterán
Ez alapján pedig a Sane látja a szkennert. Futtasd ezt a parancsot terminálban:
scanimage -LInnen másold ki device után írt azonosítóját a szkennernek, ami idézőjelek között van, az idézőjelek nem kellenek.
Majd utána próbálj szkennelni így, szintén terminálban futtatva:
scanimage --device "kimásolt_azonosító" --format=png > test.pngEnnek szkennelnie kéne. Ha tényleg működik, akkor a Simple Scan bugos csak, ami nagyon valószínű. Ajánlom az xsane csomagot meg a gimp-et, ez a kettő tud szkennelni normálisabban, mint a Simple Scan, anno nekem sem sikerült működésre bírni, pedig a rendszer látta a szkennerem, meg minden más progi tudott szkennelni, csak ez az egy nem. Nem is értem miért ezt teszik bele minden disztróba.
-
Frawly
veterán
A brother installer tool nem elég, külön fel kell tenni a 64 bites brscan3 .deb csomagot a Brother oldaláról.
Ha ezzel sem működne, akkor a Simple Scan is lehet ludas, elég bugos progi, sokszor nem működik. Terminált kéne nyitni, abban feltenni a sane nevű csomagot, és megnézni, hogy látja-e a szkennert:
sudo apt install sane
scanimage -LAz nem baj, ha a DCP-7032-t 7030-nak ismerte fel, ezt úgy érti, hogy a 7030 sorozatnak a része, nem feltétlenül pont 7030-as. Ezek az altípusok nem sokban különböznek, azonos driver hajtja őket. Általában külön driver van a nyomtatóhoz és külön a szkenner részéhez. Samsung multifunkciós nyomtatóknál is.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35013 üzenetére
Ilyet tud a Monica. Ez nem női név, hanem egy linuxos program neve, valami rövidítést takar.
De nem ajánlom, hogy szemre lődd be. Az emberi szem nem olyan érzékeny, hogy külön R/G/B-csatornára belőjön finom torzítási mértékeket. Ránézésre csak nagyon durván tudod állítgatni, csak jobban elcseszed, mint amilyen eredetileg volt.
Ha van a kijelződhöz színprofil, akkor használd azt. Azzal mi a baj? Még mindig nem sikerül beüzemelned?
Egyébként meg Windowsban nincs ilyen beállítás alapvetően, nekem úgy rémlik. Ami miatt mégis tudod állítgatni kézileg a színeke Winen, az amiatt van, hogy a GPU driverekhez mellékelt szoftver szokta tudni. De ha nem raksz fel ilyen drivert, akkor nem tudod kézzel a színeket állítgatni.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35011 üzenetére
Nem tudom mit értesz a monitor kalibrálásán. Ha a színek kalibrálását, ahhoz van Linuxra progi: displaycal, de ahhoz, hogy ez használd, kell kolorimétert venni, ami elég drága hardver, magánfelhasználónak nem szokta megérni, csak szervizeknek, meg profi stúdióknak. De lényegében az ilyen kalibrálók is egy ICM vagy ICC színprofilt gyártanak le, olyat, ami neked is van. Csak annyi előnyük van, hogy a színeket a te kijelződhöz igazítják, míg a gyári profil nem olyan pontos, mivel az ugyanazon kijelzők között is van egy kis különbség, nem tudják őket egyformára gyártani, így pedig eltérő kalibrációt is igényelnek, hogy a pontos színeket mutassák.
Ezt a színprofilt csak be kell tölteni, úgy, ahogy már írtam.
Egyéb módon, ami nem szín, szerintem nem lehet kalibrálni a régi monitorokat. Ha viszont Windows alatt is gond van a videókártyával, az nem Linux hiba lesz, hanem hardverhiba. Bár HDMI hiba esetén nem szabad még azonnal a kártyára gyanakodni, ki kell próbálni másik HDMI csatlakozót, ha több is van a kártyán, meg ki kell próbálni másik HDMI kábellel is, hátha csak a kábellel van a gond, vagy csak kifejezetten azt a fajta kábelt nem szereti a kártya vagy a kijelző.
-
Frawly
veterán
válasz
peterattila #35007 üzenetére
Ha csak ennyi a felhasználás, ahhoz elég a nyílt amdgpu driver, ami a kernelbe van beépítve, meg hozzá a Mesa. Lehetőleg valami olyan disztrót használj, amiben friss a kernel és a mesa csomag is, akkor elégnek kell lennie a nyílt drivernek, max. játékok alatt kicsit kevesebb fps-t kapsz vele, de nem kéne nagyon vészesnek lennie.
mpv-t is lehet használni. Érdemes meggyőződni, hogy a hardveres dekódolás menjen, ezt úgy a legegyszerűbb, hogy egy HD, UHD filmnél nézd a CPU terhelést, ha néhány %-nál nagyobb, akkor nem használja a GPU-t.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35005 üzenetére
A színprofilra nincs ötletem, az nem kernel/disztrófüggő. A legtöbb disztrón a colord systemd deameont használja a legtöbb progi, tipikusan az az xcalibre, amit írtam, vagy a grafikus felület saját beépített progija. Nem egy bonyolult dolog, ha nem sérült a fájl, meg a kijelzőhöz készült, nem kéne, hogy probléma legyen vele.
Az xcalibre kiír valamit terminálba, mikor betöltöd a színprofilt, ahogy írtam?
-
Frawly
veterán
Ez jó neked, én simán csodálkozok rajta. Hozzáadja a PPA tárolót, lefrissíti a csomaglistát, akkor nehogy már ne találja meg a tárolóban az egyébként ott lévő csomagot. Vicc az egész. Max. ha valami cosmic-es tároló nem stimmelne, akkor csak a függőségekre írná ki, hogy nem telepíthetőek.
Azt sem értem, hogy a zárt driver miért nem megy neki. Az ő kártyájához való, legújabb verzió, igazából a disztró sem olyan régi (se a 18.10-es, se a 19.04-es), hogy ne menjen. Ilyen mélységébe nem tudok belemenni, nincs AMD kártyám, lehet a Studio kiadás sara, én megpróbálnék a helyében egy sima Xubuntu 18.10-es, rá az ukuu-t, azzal feltenni a 4.20.2-es kernelt, meg utána telepíteni rá a 18.50-es AMD GPU Pro drivert.
Szerk.: most látom, sima Ubuntun megy. Mondtam én, hogy a spéci, low latency kernel zavar be neki.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34987 üzenetére
Na, megnéztem. Az ICM profil rendben lévőnek tűnik, tényleg ehhez az eszközhöz van, és szabvány 2,5 KB-os méret. Tehát jónak kéne lennie, nincs az, hogy hiányos, sérült, stb..
Annyit még meg lehet próbálni, hogy nem az Xfce színkezelőjében töltöd be a profilt, hanem terminálban:
sudo apt install xcalib
xcalib /elérési/út/SMFX2490HD.icmHa így jó, akkor a második sort be kell tenni automatikusan induló alkalmazásnak, mert rebootkor egyébként elveszne a hatása.
A Maps-ben fekete országokra nincs ötletem, valami a GPU driverrel lett elqrva, mikor sokadszorra próbálkoztál.
A 4.18-as kernel meg lehet frissebb, mint a 4.15-ös, de akkor is frissebb kéne. Próbáld feltenni az ukuu-t (Ubuntu Kernel Update Utility):
sudo add-apt-repository ppa:teejee2008/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ukuu
Ha ez fent van, akkor kényelmesen hozzá tudod adni a 4.20.2-es kernelt, ami ha működik normálisan, akkor elkezded telepíteni az AMD oldaláról a legújabb 18.50-es AMDGPU Pro drivert az RX580-hoz, ez alapján eljárva. -
Frawly
veterán
Annyira azért ismerem a Mac-et is, hogy alapból utáljam. Már az egész felületétől elfog a hányinger, használhatatlan, áttekinthetetlen dokk, nem látom normálisan milyen progik futnak, alkalmazások menüje felnyomva a tálcára, ablakkezelő gombok a másik felén. Annyira viszont nem ismerem, hogy mindenféle célterületre kapásból mac-es alkalmazásokat tudjak ajánlani, de mivel te kritizálsz engem, nyugodtan beszállhatnál segíteni, mert ezek szerint jobban értesz hozzá. Mint mondtam, nem akarok flame-be belemenni, azért sem részletezem tovább.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34977 üzenetére
Semmi köze nincs hozzá. A színprofil ettől független, de arra is választoltam, mert még nem oldódott meg. Én az adott linkeden mindenféle kézikönyvet, meg firmware-t látok csak az adott kijelzőhöz, így nem tudok segíteni. PONTOS linket adjál, magához az exe-hez, hogy le tudjam tölteni én is a színprofilt, meg beleolvassak a dokumentációba, ha van hozzá, hogy ki tudjam deríteni, hogy az Xfce miért nem veszi be.
A GPU driver ettől független téma. Itt is elég odavetett félmondatokban válaszolsz. Persze én is hibás vagyok, mert figyelmetlenül olvasom a betett linkjeid. Most látom csak, hogy amit belinkeltél AMD driveroldal, azon 17.40-es driver van, ami 2017. októberi, most meg 2019. január van, és a legújabb, 18.50-es, igaz ez sem 2019 janári, de legalább 2018. decemberi. Meg ehhez dukál a legfrissebb kernel is lehetőleg (min. 4.20-as), nem valami spéci Studiós kernel, ami még csak 4.15-ös. Az RX5xx viszonylag friss kártya, újnak számít a linuxos világban. Kernelről kernelre reszelnek a driverein.
De számomra az sem derült ki, hogy a mesa-opencl-icd csomaggal konkrétan mi volt a baj. Volt-e hibaüzenet, vagy csak nem látta továbbra sem a GPU-t a Blender, vagy volt valami hibaüzenet, de akkor PONTOSAN mi. Nem körülbelül, meg hogy valami inkompatiblitás, hanem a karakterre pontos hibaüzenet, aminek utána lehet keresőzni. Még az sem lehetetlen, hogy jó volt a mesa-opencl csomag, csak a Blenderhez is le kéne tölteni valami opcionális opencl csomagot, hogy használhassa a GPU-t, nem tudom, de ez az eshetőség is fennáll.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34970 üzenetére
Már látom, hogy nehéz lesz veled, mert ilyen Tömör Tóni stílusban tolod. Pontosan mi hol írta ki, hogy nem kompatibilis? Be tudnád másolni a pontos hibaüzenetet?
Ahogy nézem, Uborkán nincs fent a tárolókban az amdgpu pro dirver. LOL. Tényleg az AMD oldaláról tudod csak beszerezni. Ott melyik verziót töltötted le? Pontosan add meg a linket, nem elég, hogy önkicsomagoló, meg már valahol említetted 20 oldallal visszább, vagy az aláírosod vagy az adataid között van elrejtve, ahonnan ki kéne nyomozni.
Sőt, nekem olyasmi is rémlik, hogy a Beállításoknál kéne lennie grafikus felületen valami Eszközillesztő-programok menünek, ahol szintén fel lehetne tenni a zárt drivert. Minten tuti van ilyen, Ubuntu-n is talán.
Annyi még gyanús, hogy nem sima Ubuntun, hanem Studión próbálod, ott meg valami spéci, low latency / realtime kernel van, ami vagy a specialitása miatt vagy a régi verziószáma miatt nem tetszik a zárt AMD drivernek.
-
Frawly
veterán
válasz
WaterWave #34968 üzenetére
Macben nem tudok segíteni, azt a MacOS topikban kéne megkérdezni.
Egyébként ha csak virtuális szervert akarsz bolygatni, ahhoz nem is kell grafikus felület, meg távoli asztal, elég az SSH-t engedélyezni (alapból 22-es port) a linuxos szerveren, és sima mac-es terminálból is lehet hozzá kapcsolódni (ssh felhasználó@IP.cím:22), persze akkor parancssori felületet kapsz, de szerverre amúgy is az való. Szerverre nem is szokás grafikus felületet feltenni, sem Mate-t, sem mást, felesleges sallang. Az ne tévesszen meg, hogy mondjuk a Windows Server 2012-nek ModernUI csempés felülete van, míg a Server 2016-nak meg Win10 desktop felülete van, élből komolytalan műfaj, nem trollkodásból írom.
De ha grafikus felületet akarsz, arra jó lehet a VNC, csak akkor azt telepíteni kell először Linuxra, pl. TigerVNC, egy ez VNC szerver. A maces oldalt nem tudom, én is csak google-özni tudnéd, amit te is meg tudsz ejteni, rákeresel a Google-ben hogy VNC client macos. A macet nem ismerem, megvetem, soha nem vennék, akkor sem, ha ingyen adnák. Egy rommá korlátozott, elitista konzumer szemét az egész, mind hardveres, mind szoftveres oldalról, de nem akarok most flame-be belemenni.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34963 üzenetére
sudo apt install mesa-opencl-icd
Ezt tedd fel. Azok a leírások, amiket linkelgetsz, azok a zárt amdgpupro driverrel ütyködnek. Neked meg a nyílt amgpu (nem-pro) drivert kéne használni. Vagy amdgpupro-ból a legfrissebbhez valami külső PPA tárolót feltenni, nem tudok most címet mondani, nem Ubuntut használok, hanem Arch Linuxot, azon mások a tárolók, mások a csomagnevek, pl. a mesa-opencl-icd ott csak egyszerűen mesa-opencl, ezt írtam, te meg nem találtad, mert Ubuntun máshogy hívják.
Azt nem tudom melyik a hatékonyabb OpenCL-ben, a zárt vagy a nyílt AMD driver. De először mindenképp a nyíltat kéne megpróbálni, az az ajánlott, meg azzal van a legkevesebb szívás.
-
-
Frawly
veterán
válasz
peterattila #34960 üzenetére
Linux alatt normális, hogy valamennyivel kevesebb memória látszik. A Windows sem tudja 100%-ban kihasználni a memóriát, csak úgy jelzi ki, mintha ki tudná. Nálam is csak 15922 MB memóriát bocsát rendelkezésre a 16384 MB-ból a kernel, de a Windows sem tud több memóriát kihasználni.
A Geekbenchet annyira nem ismerem, de könnyen lehet, hogy csak jobban van optimalizálva Windowsra, és emiatt a linuxos eredményekkel nem hasonlítható össze a windowsos eredmény.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34957 üzenetére
Boot után válts át másik konzolra, pl. Ctrl+Alt+F2 vagy +F3, bejelentkezel, és kiadod a sudo amdgpu-pro-uninstall parancsot. Majd újraindítod.
AMD oldaláról semmit nem telepítünk, mindig az adott disztró tárolójából kell feltenni, amit akarsz. Valószínű jó lett volna a sima kerneldriver + mesa kombóval, ami eleve telepítve volt a rendszerrel alapértelmezésben, csak az opencl-mesa csomagot kellett volna ahhoz feltenni, hogy használja a GPU-t számításokra.
A színprofilhoz lehet adtál linket, én nem találom. Az egyetlen linken, amit írtál, csak ilyen kézikönyv, meg firmware frissítés és egyebek vannak.
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34953 üzenetére
Jól van, ezek szerint az EDID: SMFX2490HD. Szóval mégis csak egyféle panel van benne, így ez nem lehet hibaok. Meg most már azt is tudjuk, hogy Ubuntu Studio 18.10 Xfce a szóban forgó disztró (nálam nagyítás miatt nem látszik az aláírásod utolsó sora). A színprofilt, amit próbálsz feltenni, azt honnan szedted pontosan, tudnál linket adni hozzá?
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #34948 üzenetére
Nem írtál verziót, így nem tudom, hogy ez még Gnome-os vagy már Xfce-s Ubuntu Studio. Meg mint írtam, hiába egyezik a kijelző típusa, attól a panel lehet benne másik típus, még akkor is, ha mindkettő TN-es vagy mindkettő IPS-ses. Le kéne kérdezni az EDID kódot, read-edid csomagot kell feltenni, vagy sudo find . |grep -i edid parancsra feljövő fájlok között szétnézni. Windowson az AIDA64 is megmondja.
-
Frawly
veterán
Ha tényleg zárt NV drivert használsz, akkor nálad a Wayland kiesik. A legtöbb disztró eleve ezért nem is erőlteti alapértelmezésben.
(#34945) gyulank: pontosan milyen disztróra próbálod feltenni, verzió, grafikus felület? Az ICM profil biztos a te kijelződhöz készült? Mert egy laptop, monitortípuson belül is vannak különböző panelek, és lehet az egyik színprofilja nem megy fel a másikra.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #34936 üzenetére
Relatív. Ami mögött 1-2 ember van csak, az mindenképp kicsi, bár ezt az is súlyozza, hogy mennyien használják, meg azok között mennyi aktív önkéntes van, aki segít hibákat jelezni, fórumon elhárítani, csomagot fenntartani. Azok a disztrók, amik a distrowatch top20-ban vannak, azok általában nagyobbak: Ubuntu variánsok, Debian, Mint (sokáig ez is kicsinek számított), Arch, Fedora, CentOS, OpenSuse, Manjaro. Ezeknél biztosra lehet venni, hogy holnapután nem lesznek magukra hagyva. Bár ez is necces, mert Ubuntuból is mindig volt olyan flavor, amit meg-meg szüntettek, aztán újra elindítottak, pl. Gubuntu egy időben.
De pl. az Elementary már kisebb disztró szerintem, meg pl. az AntiX, Puppy is.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #34937 üzenetére
A Zenwalkot nem ismerem, hogy mennyire kicsik. Lehet most volt új verzió, de nem garantált kis disztrónál, hogy lesz majd 2019-ben is. Amíg él, addig él, utána viszont nem tudod használni. Persze értem, már nem használod, csak úgy általánosságban jegyzem meg.
Ezek a spéci igény szerint rittyentett disztrók amúgy is nagyon kezdőknek valók, nekik is ajánlott fejlődni egy idő után, legalább addig a szintig, hogy valami nagyobb disztrót be tudjanak állítani maguknak saját igény szerint, ne legyenek más special edition-jére meg remasterére rászorulva.
-
Frawly
veterán
Az Ubuntu 18.04 nem használ még kötelezően Waylandet, alapból a Xorg-on futás van beállítva. A Wayland különben is csak akkor problémás, ha zárt GPU drivert használsz, abból is főleg az NVidia van kizárva (neked NV-d van, de nem biztos, hogy a zárt driverrel használod). Egyébként nincs gondja a Wayland-alapú felületeknek sem a 3D-vel.
Külön neked kell engedélyezned bejelentkezéskor a Gnome Wayland sessiont, ha 18.04-es Ubin használni akarod. Persze vannak disztrók, ahol a Gnome default Waylandet használ, pl. Arch, Fedora, stb., de ott is vissza lehet állítani Xorg alapra.
-
Frawly
veterán
Mindegyik problémamentes, de én úgy tudom, hogy csak LTS verziónként tudsz frissíteni, tehát nem frissíthetsz 14.04-ről azonnal 18.04-re, hanem előbb 16.04-re kell, és utána azt kell felfrissíteni 18.04-re. De fogod látni, megnyitod a frissítéskezelőt és ott fel fog ajánlani frissítést.
Mindenesetre én azt ajánlom, hogy frissítsd fel 18.04-ig.
(#34932) ubyegon2: nem csak a remasterekkel, de a kis disztrókkal is ez a baj. Kevés ember van mögöttük, nem garantált, hogy foglalkozni fognak vele a jövőben. Addig ezzel nincs is baj, amíg megy, de aztán egyszer csak a baj lesz vele, ha elavul. Ezért érdemes főleg kezdőknek nagyobb disztróra rámenni, ott mindig van frissítés, mindig van egy nagyobb közösség, akitől segítséget lehet kérni, meg egy csomó netes leírás van hozzájuk. Így biztos lehetsz benne, hogy hosszabb távon sem maradsz koppon.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #34909 üzenetére
Nem kell azzal a 18.10-ig meg a 18.04.2-ig várni, már most is feltehetsz újabb kernelt meg PPA-ból újabb mesa csomagot, és máris elérhető lesz az újabb hardverek támogatása mindenféle HWE nélkül.
Vagy ha a Mate felülete jön be, akkor felpattintasz egy Manjaro Mate-et. Mivel a Manjaro is Arch-alapú rolling disztró, elég frissek benne a csomagok, és alapból mindig megkapod az épp aktuális legfrissebb kernelt, drivereket, nem kell ilyen ünnepélyes Ubuntu-közleményeken csüngeni, hogy jajjistenem várnikellrá, mikorleszmár elérhető, jajjlécci, hamahama, jajjmárcsak kétverziónyit kell aludni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- RAM topik
- iPhone-t használók OFF topikja
- SSD kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Dell notebook topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest