- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Mobil flották
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Netfone
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android szakmai topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
RaZroX
addikt
válasz
sz.balazs.95 #9736 üzenetére
Akkor sima Ubi megy fel, mert azzal nemvoltal gondok
-
RaZroX
addikt
válasz
sz.balazs.95 #9729 üzenetére
Feltettrm, de megint csak parancssoros felület van :@ hogy tudom elinditani a GUI-t?
-
válasz
sz.balazs.95 #9732 üzenetére
Azt a jogosultságot azért nem tudja beállítani, mert az NTFS fájlrendszer nem kompatibilis vele (12.04-es kiadáson sem).
-
yodee_
őstag
válasz
sz.balazs.95 #9729 üzenetére
Üdv mindenki!
Olyan gondom lenne az otthoni seed szerveremmel, hogy restart után nem indul el a proftpd. Tudna nekem segíteni ebben valaki?
köszi
-
quailstorm
félisten
válasz
sz.balazs.95 #9701 üzenetére
Az fura viselkedés. Na mindegy, ha valami gáz lesz úgyis szólsz nekünk
De az már tuti live-CD-ről grub telepítés lesz, de már le is írta Kendek, nem hosszú, nem nehéz.
-
quailstorm
félisten
válasz
sz.balazs.95 #9690 üzenetére
amikor a linuxra mész egybôl indul? nincs egy kis menü? mert ha van, oda került be a windows.
-
quailstorm
félisten
válasz
sz.balazs.95 #9688 üzenetére
Tökmindegy a lényeg hogy értsed mit akarok... vagyis te mit akarsz.
Azt hogy a grub2-ben legyen olyan hogy ubuntu, meg windows 7 akármilyen kiadás
meg hogy a bootmgr-ben legyen olyan hogy windows 7, meg akármilyen linux amit most írtál be. Akkor nem lesz gondod késöbb. De leginkább írd be linuxba hogy
sudo update-grub és felejtsük el.(#9687) Kendek: most már értem, azt hittem a verziószámozás szorosabban kötődik a dologhoz. Igen van legacy grub is az EBCD-ben.
-
quailstorm
félisten
válasz
sz.balazs.95 #9684 üzenetére
látod az ubuntu bootmenüjében a windows 8-at? Mert ha nem, akkor frissítsd, egy parancs
Később kellemetlen lehet ha frissül a grub, sorrended cserél a két rendszerindító és akkor meg windowst nem látsz.(#9685) Kendek: neosmartéknál is a GRUB az 1.99-is, a GRUB2.00 meg grub2. De biztos úgy van ahogy mondod, csak nem ezt tapasztaltam
onnan hogy felment a grub2, SEMMILYEN üzemelő bootmanagerem nem volt. -
válasz
sz.balazs.95 #9669 üzenetére
De, újratelepítheted a GRUB-ot az MBR-be, majd frissítheted a konfigurációs fájlját.
Indíts a telepítővel egy Live-ot, majd terminálba írd:sudo mount /dev/sdXN /mnt
ahol az sdXN az Ubuntu partíciója, majd:
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sdX
update-grub
exit
sudo reboot -
quailstorm
félisten
válasz
sz.balazs.95 #9669 üzenetére
ne hallgass a többiekre, buták mint a tök
Vagy kézzel beírod a c:\boot\bcd-be, vagy az egyszerűbb megoldást használva, easyBCD-vel csinálsz egy gribra vagy gbrub2-re mutató linket.
download gomb -
válasz
sz.balazs.95 #9667 üzenetére
A Windowst kell előbb telepíteni, majd aztán az Ubuntut. Mivel az előbbi nem ismeri az utóbbit, buta mint a tök. Az Ubuntu viszont beteszi a listába a Windowst, és induláskor választhatsz.
-
válasz
sz.balazs.95 #9665 üzenetére
Hiszen alapból az Ubuntu indul, már ha a GRUB-ot használod, és nem állítottad el.
-
Tamás88
őstag
válasz
sz.balazs.95 #9082 üzenetére
Az a helyzet, hogy Ubuntu alatt az AMD driverek nagyon lassú fps-t produkálnak a kártyától függetlenül. Ja és nekem 5670-em van.
-
kriszpontaz
veterán
válasz
sz.balazs.95 #9082 üzenetére
Akkor ezért nem láttam én a listában. Megsasolom majd. Köszi!
-
kriszpontaz
veterán
válasz
sz.balazs.95 #9076 üzenetére
Nekem is hasonló gépem van Sapphire Vapor-X HD 7770 VGA-val és játszhatatlanul lassú minden játék. Rohadt nagy csalódás, a 9600GT-vel jobban futott minden, pedig a 2 VGA nem egy kategória.
Próbáltam mindegyik drivert, a kiadás utáni frissítés elvileg az AMD oldaláról is elérhető 13.4-es verziójú driver.
Próbáltam kézi telepítéssel is, és semmivel nem lett jobb.Az egyik fórumon (Steam Linux) írták hogy ennek a beállításnak a kikapcsolása sokat javít a TF2-n.
High Dynamic Range: Full (if available) - ezt kell kikapcsolni
-
válasz
sz.balazs.95 #9074 üzenetére
A 0.A.D. erősen alfa még...
-
válasz
sz.balazs.95 #9071 üzenetére
Az experimental, amit egyébként is a Steam miatt raktak be. De ha játszol, akkor érdemesebb az AMD oldaláról beszerezni a legfrissebb telepítő(ke)t (folyamatosan), majd az abból készített Debian csomagokat használni.
-
válasz
sz.balazs.95 #9069 üzenetére
Rendesen fent van a VGA driver? Wine-ban futnak trén, vagy natívba?
#9071: Szerintem kicsit régi a drivered, próbálkozz frissebbel.
-
Tamás88
őstag
válasz
sz.balazs.95 #8957 üzenetére
A szállítás módjában különböznek, a drágább nyilván gyorsabb (akár szállítóval is hozhatják) a legolcsóbb pedig postán jön meg. Onnan tudom, hogy néha napján szoktam Ebayozni.
-
Rimuru
veterán
válasz
sz.balazs.95 #8451 üzenetére
"Desktop Guru" Logouton voltak (és remélhetőleg lesznek is) versenyek ott lettem harmadik így enyém lett egy bronzérem.
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #8451 üzenetére
Itt sajnos megállt a tudományom. Pár kérdés/lehetőség: Opera mennyire friss? Próbáld ki másik felhasználóval (csinálj egy újat az ubuntuhoz, és ott nézd meg). 32/64 bit összeütközik. Ha mondjuk a böngésző 32 bit de a géped és a java 64, az gond lehet.
Én ezeket próbálnám végig.Fanatikus tag lettem a mai helpdeskelés után
gyulank: én meg nem fogok warezban segíteni. Amúgy már minden lehetőséget végig mondtak a többiek ezzel kapcsolatban.
Gnome: Töröld parancssorból azokat a csomagokat, amiket felraktál. Ctrl+Alt+F1 -el át is tudsz váltani. Ekkor megúszod az újratelepítést, és nem érdekel, hogy nem tudod milyen csomagokat tettél fel. -
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #8446 üzenetére
Icedtea-6 vagy icedtea-7?
**szerk:
akkor távolítsd el az egészet sudo apt-get purge openjdk-* paranccsal és rakd fel sudo apt-get install icedtea-6-plugin paranccsal a 6-ost. Nem tudok jobbat, ki kell próbálni melyik verziót szereti.
Ha vissza akarod csinálni, akkor megint eltávolítás, és telepíted 7-tel. -
Rimuru
veterán
válasz
sz.balazs.95 #8446 üzenetére
Beállítások -> Haladó -> Tartalom -> Bővétmények kezelése (nem tudom pontosan hogy van windows alatt ilyen sincs...) alatt látod? nyomj egy keresést is ha nincs. Arch alatt nekem nem ment a hetes, hatos jó volt nézd meg azt is.
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #8436 üzenetére
Mi lett a megoldás?
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #8429 üzenetére
Milyen verziós kernel van fenn?
Be van téve a virtualbox ppa?A lehetőség)
Ami a tárolóban van virtualbox, az alapból csak 3.2-es kernellel működik, a többinél elszáll a modul fordítás.
Megoldás: kell virtualbox ppa vagy a legújabb csomag innen [link] Miután felraktad, menni fog.B lehetőség)
Hiányzik a dkms és/vagy a linux-headers csomag. Emiatt nem fordul a külső modul. Ha megvan, akkor menni fog.**szerk:
lionhearted & hcl: Ez egy bug a 3.2 nél újabb kernelekre, amit a virtualbox csomag frissítésével lehet orvosolni, mert javították. Nálam is ez a gond van a szerveren, ott megragadtam 3.2 kernelnél és a tárolós verziónál. Az oracle verzió fel akarja tenni a fél desktop környezetet, amit nem szeretnék. -
válasz
Épp azt írja, hogy telepítsd a DKMS csomagot. Nem ülök ubi előtt, de valamilyen virtualbox-DKMS csomag lesz a csomagkezelőben.
Azt ugyan nem tudom, hogy miért nem települt.
-
válasz
A Virtualbox kernelmodulja nincs települve.
Én mondjuk Vmware-t használok, de ha kernelfrissülés van, az magától észreveszi, és updateli magát.Esetleg a Virtualbox csomagot rekonfigolni? sudo apt-get install update, upgrade, ha nem, akkor dpkg --reconfigure virtualbox... Vagy hasonló?
@lionhearted : Legközelebb megkeresem a szemem
-
eternam
tag
válasz
sz.balazs.95 #7984 üzenetére
Még valami, a Playonlinux nem támogatja az illegális forrásból származó módosított telepítő DVD-ket.
-
válasz
sz.balazs.95 #7984 üzenetére
Szép MS világ...
Meg köszi
-
válasz
sz.balazs.95 #7982 üzenetére
Akkor virtuális gép...
Én a Heroes III-mal jártam így. Mindenkinek megy Wine, Playonlinux alatt, csak azon az egy öreg gépen nem, mert összeakad az Intel VGA driverrel... -
eternam
tag
válasz
sz.balazs.95 #7941 üzenetére
Elindítod a telepítőt a szokásos módon. Amikor ahhoz a részhez ér hogy hova mountolta a cd-romot válaszd az egyéb és a felugró ablakban kiválasztod az autorunt.
-
válasz
sz.balazs.95 #7943 üzenetére
Új virtuális drive-ra.
@Thusor : Érdemes, mert mégiscsak egy cache...
-
válasz
sz.balazs.95 #7938 üzenetére
Akkor jó kérdés, esetleg valmai nem jó a CD-ddel... De próbáld meg úgy, hogy custom proit telepítesz, és akkor meg tudod neki mutatni a setupot.
-
eternam
tag
válasz
sz.balazs.95 #7938 üzenetére
És ha egyből a setup.exe fájlra kattintasz?
-
válasz
sz.balazs.95 #7936 üzenetére
Asszem pedig ISO-ból is lehet neki telepítőt mutatni. De esetleg mountold fel a CD-t egy könyvtárba.
-
válasz
sz.balazs.95 #7934 üzenetére
A virtuális gépre fel kell telepíteni.
-
válasz
sz.balazs.95 #7931 üzenetére
Tedd virtuális gépre. A 3 nem olyan nagy igényű.
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #7766 üzenetére
Jó a 32 bites is. Kevesebb memóriát eszik (a többiek szerint nem). Ugyanúgy támogatja a 4 giga feletti memóriát.
-
válasz
Nem.
-
fradi81
veterán
válasz
Csak újratelepítéssel.
-
válasz
sz.balazs.95 #7764 üzenetére
A második lehetőség frissebb lehet, de általában telepíthetetlen, úgyhogy az első.
-
válasz
sz.balazs.95 #7758 üzenetére
Szóval először ellenőrizd le, hogy az a kép amit letöltöttél az ép-e, ha igen, akkor próbálkozz meg a dd-vel:
sudo dd if=/fájl/elérési/útvonala of=/dev/sdX bs=4096
Az eszköz elérési útvonalára nagyon figyelj, nehogy mást írjál felül.
-
válasz
sz.balazs.95 #7756 üzenetére
Rárakni rárakta, de ha hibásan, akkor ne használd. Ha többszöri próbálkozás után sem csinálja meg jól, akkor próbálkozz meg a dd-vel.
-
válasz
sz.balazs.95 #7754 üzenetére
Bőven elég, próbáld ki.
-
válasz
sz.balazs.95 #7751 üzenetére
Szerintem első körben próbáld modernebb Ubuntuval, pl. 12.04-gyel, mert a 11.10 támogatása áprilisban lejár.
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #7378 üzenetére
Innen nézve az egeret felismerte és mennie kellene neki. Nem tudom, hogy mi lehet a baj.
Teszt fióknál szerintem nem működik a kamera.
Az intel kártyáknak általában jó a támogatottsága linuxon, nem kellene driverrel szórakozni. A kernelben benne van minden.
A wlan pedig usb vagy beépített? -
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #7374 üzenetére
Még ha ugyanaz lenne a hardver (a nexus négymagos tegra3 processzora reggelire megeszi a kindle fire-t), akkor is a nexus a nyerő, pusztán azért mert nexus. Android frissítés azonnal, ahogy a google kiadja az új verziót. A héten jött rá a 4.2.2
Hol is van ehhez képest a kindle? Oh, wait. Xda-n kell hozzá főzött rom-ot keresni, mert gyárilag valami herélt vacak van rajta -
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #7367 üzenetére
Skype-on belül át kell állítani a beállításoknál a video forrását. Pl az otthoni gépen (Ubuntu 10.04.4) nem akar menni rendszer szinten, de a skype alatt megy. Az direkt kezelheti a kamerákat.
Tehát mégegyszer, húzd ki az egeret, majd dugd vissza. Akkor küld el a parancsnak a kimenetét.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
sz.balazs.95 #7374 üzenetére
Egyértelműen jobb az N7.
-
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #7370 üzenetére
68 900 pénz?
Az mocskosul sok érte!
Akkor már 100x inkább a Nexus 75-ért. -
fradi81
veterán
válasz
sz.balazs.95 #7370 üzenetére
Nem, és azt se hogy mi ez
-
válasz
sz.balazs.95 #7367 üzenetére
Ez erdekes...
Maga a webkamera mukodik rendesen......de Skype-pal sehogy se megy...
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #7365 üzenetére
Elvileg mennie kellene, mert szinte minden benne van a kernelben. ha bedugod, akkor a dmesg | tail perancsra mit ad ki?
Szerk: Abból látjuk, hogy miként ismeri fel.
-
válasz
sz.balazs.95 #7360 üzenetére
Medoldodott!
Eger hang ok.
eees... -
válasz
sz.balazs.95 #7357 üzenetére
sudo apt-get install -f
-
PuMbA
titán
válasz
sz.balazs.95 #7342 üzenetére
11.10-nek 2 hónap múlva lejár a támogatása
Pendrive-ra is ki tudsz tenni egy Linuxot Unetbootin-nal és akkor nem kell kiírogatni... 12.10-ben több a bug, mint a 12.04-ben, de mivel a géped régi, ezért érdemes a Unity felületet hanyagolni. Ezért linkeltem a Linux Minteket, amik tulajdonképpen Ubuntuk kis variációval és más felülettel.
-
chab7
addikt
válasz
sz.balazs.95 #7349 üzenetére
Mivel az opera nincs egyik tárolóban sem így a letöltött deb fájlt kell telepíteni. Parancssorból:
sudo dpkg -i /fájl/helye/opera....deb
-
válasz
sz.balazs.95 #7347 üzenetére
ÁÁÁÁ, este van
sudo apt-get update
-
válasz
sz.balazs.95 #7345 üzenetére
sudo apt-get install update ? Ésutána kiadni egy telepítést?
-
fradi81
veterán
válasz
sz.balazs.95 #7343 üzenetére
terminálba: sudo apt-get install opera
hibaüzenet? -
válasz
sz.balazs.95 #7342 üzenetére
Ez fura...
Nem birom telepiteni az Operat!
Eddig sose volt ilyen problemam...Tovabba az is erdekes, hogy most nem ajanlja fel a wlan driveret...
-
PuMbA
titán
válasz
sz.balazs.95 #7339 üzenetére
Az van meg amelyiket akarod, mert ingyenesen letölthető mindegyik
Közben megnéztem a laptopod és igen régi masina. Szerintem ezek közül érdemes valamelyiket telepítened, csak nézz utána, hogy melyik kezelőfelület tetszik neked.
-
PuMbA
titán
válasz
sz.balazs.95 #7337 üzenetére
Kernel hiba. Tedd fel a 12.04.1-et és azt frissítsd, 12.04.2-ben lévő kernel nem valami ultrastabil kiadás.
-
csixy
addikt
válasz
sz.balazs.95 #6713 üzenetére
Wifi kapcsolattal csatlakozol a netre?
Tégy egy próbát! Kapcsold ki a wifit és átmenetileg ha kell UTP kábellel csatlakozz!
Ha igy működik, akkor csak az a gond , hogy a rádiók összeakadnak, tehát csatornát kell a router wifijén váltani. -
válasz
sz.balazs.95 #6107 üzenetére
Gondolom azért írja más típusnak, mert ugyanaz a chip van bennük
Esetleg a vezérlőchip típusát írja ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Három éven belül megelőzheti a szerverprocesszorok piacán az Intelt az AMD
- Mobil flották
- BestBuy topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Lexus, Toyota topik
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Óra topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest