-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fordítsuk akkor komolyra, én arra reflektáltam, hogy egy abszolút kezdő telepíti az Ubuntut! Szerinted ő is tudja, hogy két kattintással fel kell rakni a tweak toolst?
Ez bosszant kissé, mert ezt azért mindakárhányan tudjuk, hogy egy kezdőknek is erősen ajánlott dektop disztróról van szó!
Mi a fene baj van azzal, hogy ezt az igazán bosszantó dolgot megemlítem? Nem magatokra kell gondolnotok, hogy ti jól elvagytok vele, hanem arra rengeteg kezdőre, aki életében először tesz fel Linuxot!!! Nekik is szólnak ezek a topikok, nem csak nektek, akik elkezdtek sipákolni, ahogy felemlegetem ezt az igen durva hibát!
Rohadtul nem érdekel a ti érzékenységetek, ha egy kezdőt egy ilyen hiba tántorít el a Linux használatától, de akár csak az Ubuntu használatától is!
Ha ezt nem vagytok képesek felfogni, azt valóban sajnálom.
-
Csak kíváncsiságból kérdezem, konkrét írást is tudsz mutatni, ahol az Ubuntut fikázom? Egy ft itt a topikon már csőbe húzta magát ezzel....
Szerintem amennyi segítő hsz-t írtam már itt a topikon, a disztrót nem is használóként, a jogos kritika is beleférne, legalábbis egy szaktopik ilyen. Igazából csinálhattok egy fantopikot is, ott majd nem említi senki a hibákat.(#29406) Dave™
Sorry, de ne ragadd ki az én hsz-emet! Szerintem erre
az én ironikus válaszom teljesen harmonizált!
Syl feldob egy ilyen poent, bocs, hogy irónizáltam kicsit rá. Igaz, mindig elfelejtem, hogy nem értitek az iróniát...Vecsésre elmehetnétek reklámarcnak időnként.
-
No, látom nem ment át az irónia.
A Mint topicban is értelmes kérdést tettem fel, te meg jöttél az ..... (khm...) értelmes válaszoddal...
Értelmes kérdésre értelmes választ!
Bocsi, tényleg megértem a dolgot, egy egészséges minority felháborodás ez részedről. Még jó, hogy néha azért veszed a poenokat!
A folyamatos ubuntu és unity fikázásod hidegen hagy
Ezt valahol olvastad egy nagyeszűtől fogadjunk! Az Ubuntut nem szoktam fikázni, ha időnként a hibáiról említést teszek....érdekes megközelítés. Maga a cég meg örül, ha írnak neki a hibákról, amik gondolom Ubuntunál is vannak, ha a buglistre nézünk, mindenképpen az látszik, de ez más disztróknál is így van.
Tényleg az van, hogy Ubuntu topikban az Ubuntut csak dícsérni szabad?
Unityről több szót nem ejtenék, azt dícsérjétek ti négyen.
Ez volt az az értelmes kérdés? Nem tehetek róla, hogy a pár napja megjelent KDE változatot senki sem próbálta még. Én legalább válaszoltam neked!
-
OK igazatok van, én akarok túl sokat, végül is compiz elemből egész jól kinőtte magát és már 4 fan is van itt a topikokban! Azért nem rossz ez szerintem, hogy kell hozzá külön tweak is, hogy be lehessen állítani, nem annyira gáz, főleg ha valaki megsúgja ezt a kipróbálójának. Azért ha valaki nagyon ügyes, valamennyire csak tud vele pár dolgot csinálni, van benne böngésző, médialejátszók, etc. egy szóval ígéretes DE.
-
Én nagyon kezdő koromban az szoftverközpontban nézelődtem, hogy miket lehetne telepíteni, de nem onnan telepítettem, hanem először a synaptic-ból, utána már inkább terminalból.
Synaptic-ban rákeresel a csomag nevére és értelemszerű a telepítés, ez is grafikus felületű. Terminalban pedig a csomag nevének ismeretében még egyszerűbb:
sudo apt-get install
csomag neve
sudo apt installcsomag neve
újabban elég az apt isubyegon@ubymint18 ~ $ sudo apt install vlc
[sudo] ubyegon jelszava:A jelszó beírásakor nem láthatóak a karakterek!
synaptic:
Valóban, sorry, a net sávszélességet kihagytam! thnx lev258 szaki!
-
Ha telepítek valamit a szoftverek közül, akkor közben nem lehet böngészni a firefox-ban?
Mert nekem akkor nem tölti be az oldalakat.Simán lehet, ha nem gyenge valami a gépben, főleg a kevés memória lehet oka vagy processzor. Egyébként hogyan telepítesz?
Szoftverközpont, Synaptic vagy terminal? Az első esetén lehet ez a fenti jelenség, gondolom. Nézd meg jól és felejtsd el azt a förmedvényt.
-
Nem tűnik túl egyszerűnek, de én ennyit tudok segíteni, az Ubuntusok remélem tudnak könnyebb módszert, de se az Unityt nem ismerem se a touchpadot nem használom. (ilyenkor szoktak érdekes megjegyzéseket tenni, hogy ha nem ért hozzá, minek szól hozzá)
Mint-en működött amúgy? Csak azért kérdem, mert akkor megvan a válasz, lehet egyszerűbben is.
Azt el sem árultad, melyik DE-vel használtad a Mint-et, ami nem tetszett! Talán a többit is ki kellett volna próbálnod, de nem a 18.1-et, hanem a 18-at. 18.1 az 16.04 alapú, így talán ugyanezt a jelenséget produkálja, ha mégsem, akkor máris egy komoly különbség van a két disztró között!
-
Belemélyedős írások.
Why touchpad is not working in Ubuntu 16.04?
Ha már 16.04-et használsz.
Ez is kelleni fog. evtest
-
A Linux Mint-tel nem is könnyű megbarátkozni, mert nem látszik! Ami látszik az az asztali kezelőfelület, a Cinnamon, Mate, XFCE és KDE.
Ubuntu esetén legalább egyértelmű a dolog, hogy Unity a DE.
Kíváncsi leszek a különbségekre, különösen sebességben.
Rengeteg különbség van amúgy, egyedül sebességben nem lesz különbség, ill. ha a Mint mondjuk XFCE vagy Mate volt, akkor hatalmas különbség lesz a Mint javára, Cinnamon és KDE esetén kb nincs különbség.
(#29351) Syl
-
válasz
Lathronos #29309 üzenetére
Szia!
No, erről akkor jól lemaradtál!
Annyi változás van, hogy kikerült az
abszolút
szó a Kezdő topikból. (jöttek is egyből a Centos-os kérdések)Amúgy a régi topikok ilyenkor csak lezárásra kerülnének, de ugyanúgy működnek tovább, csak több hsz-t nem lehet írni, de ez sem volt fontos a váltáshoz.
Gyakorlatilag el lettünk hajtva, bár ami furcsa ebben, hogy az indoklásban az első javaslatokra hivatkoztak vissza, nem a mostani reformra (kezdő, Mint, Ubuntu, eOS összevonása)
Mivel ennek az elutasítására semmi érv nem volt, így elutasították azzal, ami már rég nem is volt napirenden.Az új topik az alkalmazásokról, játékokról meg nem lesz.
Ez van! Aki nem akarta a változást, gondolom félt az újtól.....így majd megy továbbra is párhuzamosan a kérdezz-felelek ugyanarról a témáról 3 topikban is. Éedekes, hogy olyan is ellenezte az egész összevonást, aki soha be sem néz ezekbe a topikokba.
-
válasz
#40553216 #29271 üzenetére
stable, testing és unstable (sid) csomagokat egyszerre használ
Egyszerre csak egy aktív nálam is (nincs kikommentelve), néha a Cinnamon/Nemo páros frissítés is csak sid-ből volt elérhető, frissítettem, aztán kikommenteltem. Persze csak olyat érdemes onnan is felrakni, ami biztosan frissül még ezt követően is.
-
Nagyon más a Debianban a csomagok, repók használata, szerintem, ha megszokja valaki, nagyon áttekinthető! Amikor aktiválod/inaktiválod a sid meg egyéb nem stable repót, akkor kell odafigyelni.
(#29252) leslieke
Olcsó lesz! Legalábbis reméljük, épp felment az ára az utóbbi pár hónapban memóriáknak és az SSD-nek is, de megnézheted 2011-ben mi történt a meghajtók áraival, bár a főleg HDD-nél érződött! Amíg lehet, csak óvd azt az SSD-t.
-
válasz
t72killer #29240 üzenetére
& (#29241) leslieke
Abból biztosan nem lehet baj, ha lefuttatjátok az ellenőrző parancsokat.
Amúgy már ezer éve benne van az Összefoglalóban, sorry a Kezdő topiknál van benne, amíg van Összefoglalója, az újból ezek az elavult írások gondolom kimaradnak. Az új gazda dolga.(#29244) sss
Megoldhatod így is, legalábbis kezdőknek ez az egyszerűbb úgy általában. Azok a parancsok néha elég zavarosaknak tűnnek, bár nem vagyok Ubi szagértő sem.
-
válasz
t72killer #29238 üzenetére
SSD, TRIM ellenőrzés, beállítás, optimalizálás, 14.04 óta jó a helyzet ezekkel.
Az írást úgy olvasd, hogy nemsoká jön valaki, aki majd azt írja, teljesen értelmetlen ezzel foglalkozni. Rád van bízva.
NTFS-t is kezeli a Linux, csak lassabb és jobban pörgeti a processzort. Mindenképp az EXT4 az ideális, alapesetben, mert van már elég sok fájlrendszer Linuxra.
A Lemezek (disks) program elég jól használható, ha időnként ellenőrizni akarod a meghajtókat. Egyedül a Tipus oszlop kicsit vicces, azzal ne foglalkozz, ez ilyen, nekem a vadiúj Intel 520-ra is azt írta, hogy magas kor meg hiba várható! Egyébként jó a program, sebességtesztet is tudsz vele csinálni a smart kiolvasáson kívül.
-
válasz
lev258 #29226 üzenetére
Lehet, hogy igazad van. Azért nem tudom belőni, mert épp telepítettem a Budgie felületet és kijelentkezés után az Unity 8-at indítottam, abban is benne volt ugyanez, utána átjelentkeztem a Budgie felületre és ott is ugyanaz van. Roppant letisztult amúgy, mint egy lightos KDE, nem maga a Budgie, hanem ez a system-setting rész.
A Budgie a Gnome classic-ot juttatja eszembe inkább.
-
-
Gondoltam, hogy nem úszom meg valami jóindulatú beszólás nélkül, nem rád gondoltam, no mindegy. Megvan az okom, hogy felrakjam Ubuntut, igazából tök mindegy melyik verziót rakom fel, ugyanúgy szopok az Unityvel, de a lényeg, hogy a kérdéseim hallgatás homályába vesztek, amit úgy értékelek, hogy igazam van, tényleg érthetetlen dolgai vannak az Unitynak.
Az új rendszert is ki akarom próbálni, mert Mint-en nem szoktam felrakni az új verziót csak kb 2 hónap késéssel. Azt már úgy szoktam meg, hogy tökéletes.(#29186) Syl
És még fogjuk is egymás vérit szívni!
Mindegy, egyelőre elhagyom a topikot (lehet, hogy végleg, mert nincs már sok hátra a topiknak), ez a ha nem segítünk, legalább belerúgunk felfogás nem vonz. Addig kell távoznom, míg többen nem érkeznek, valahogy vonzom a baráti tüzet! (újra kiemelem, nem rád gondolok)
(#29185) Aethelstone
Ezek az improduktív hozzászólásaid szerinted hiányoznak? Eleve úgy szólni valakiről egy harmadik embernek, hogy jelen van, ritka nagy türhőség!
-
válasz
ubyegon2 #29182 üzenetére
Tök érdekes, ahogy visszajöttem Mint-re, mindent megtalálok, amit Ubi alatt nem, valahogy lebénultam.
Itt látni, hogy van compiz manager, akkor ezek szerint ezt külön felteszem és nem kavarodik össze a tweak meg a rendes beállítások appokkal?Egyébként próbálgatja még valaki rajtam kívül ezt a 17.04-et? Mert én ugyan próbálgatom, de nincs mihez viszonyítani, egyedül a Gnobuntut ismerem kicsit.
-
válasz
safranyek #29181 üzenetére
Köszi, le is húztam az előzőben ezt a részt, a tweak-ban megvan. Ami idegesítőbb, hogy most hiba van a compiz-zal! No, de könyörgöm, ha compiz beállítások lennének direktbe, nem egyszerűbb lenne? Jó, tudom, hogy az Unity miből indult.....
Mondhattok akármit, az Unity egyszerűen érthetetlen dolgokat dob elő mindig, ez a beállíthatóság abszolút kaotikus. Ennyi éve van már meg és mindig ugyanolyan, na majd meglátjuk a 8-at!
De legalább küldözgetem a hibajelentéseket, mire ti fogjátok használni, addigra minden jó lesz.
-
Hogy húznék vissza, ha egyszer Ubuntut raktam fel, ráadásul junitttyal, én marha!
Lehet, hogy nagyon logikus az a vertical panel, de arcidegzsábát kapok tőle! Ha nagyon imádnám, már a Mint-re is meg lehetne csinálni.
Legalább tűnne el és csak akkor jönne elő, ha odahúzom az egeret.Na a tweak-kel most adok a junitttynak!
Mindig lebarmoznak itt, hogy szidom az Unityt, de hát ha ilyen dolgai vannak, mint ez, hogy mindenhez tweak kell? Komolyan nem lehetne normális rendszerbeállítások lehetőség alapból benne?
-
Sorry, de egy nagyon abszolút kezdő kérdést kell feltennem! Felraktam az Ubuntu ZZ-t és mivel totál idegen nekem ez az Unity, fogalmam sincs hogyan tüntethetném el a vertikális oldalsávot meg egyáltalán honnan érdemes elindulni, ha használhatóvá akarom tenni az Unityt? Jó, ez utóbbiakat megtalálom, de az oldalsáv eltüntetése sürgős lenne, mert már nem birok a displayra nézni.....
Ez a rengeteg partíció is idegesít, jól látom, hogy ez nincs csatolva, csak megjeleníti őket?
Bocs, de ez a vertikális dolgoknak az átka....
Nyugtassatok meg, hogy a beállításokhoz már nem kell leszedni mindenféle tweak segédprogramot! Mert, ahogy nézem, a Rendszerbeállítások ugyanolyan nokedli, mint régen volt.
Nincs fenn alapból a synaptic...., a glances-hez vagy 60 megát használ, hogy telepítse? -
-
válasz
Lathronos #29154 üzenetére
Fene tudja, a 18 és 18.1 már erősen több memót fogyaszt Cinnamonnal, mint a 17.-es sorozat.
Igaz most a FF meg a Messenger kliens majd 2 gigát eszik, ahogy nézem. Akkor napi használatban nem vehető észre, ez a lényeg.(#29155) God Vazzeg
Naná, ha megszokja az ember a Mint-et, nehezen áll át másra!
3 éve én is elvagyok vele, kb Maya óta.
-
válasz
Lathronos #29151 üzenetére
Mennyire működik jól együtt a Cinmanó az Ubivan nálad?
Arra gondolok, hogy azzal, ami DE előtte volt fenn, nincs-e valami anomália, összeférhetetlenség, duplázódás...etc. ?....de marha vagyok, leesett, remaster!
Vagy netiso-val csináltad a telepítéstAz alapkérdés azért marad, észre se lehet venni, hogy Mint vagy Ubuntu alatt fut a Cinnamon? Én amikor Jessien használtam Cint, nem nagyon észleltem semmi különbséget a 17.3-hoz képest, persze az még a 2.2 vagy a 2.4 volt.
-
-
-
válasz
morfondír #29097 üzenetére
Köszönöm megerősítő véleményed! Igazából a segítőkészségem nem mindig társul szofisztikált stílussal, ez időnként problémaként jelentkezik! Mindig kezdőként látom a problémát (mindig is kezdő maradok persze) így a kezdőknek jobban megértem a gondjait esetenként, mint aki ért hozzá, lehet, hogy ez is zavaró számukra kissé!
Sokan értenek hozzá jobban, mint én, de inkább csak akkor szólnak, ha szerintük marhaságot írok vagy neadjisten bántom a kedvencüket!
Szerintem pedig a hibákról is kell véleményt alkotni és megvitatni őket, mert fura lenne, ha minden működne mindenkinek megfelelően, akkor a topikok üresen konganának amúgy. Ettől még ez nem fikázás!
Ha valaki úgy érzi, nem jól gondolok valamit, nyugodtan leírhatja az ő változatát, sőt! Akár alapból beírhatna segítő hozzászólásokat is, de könnyebb a már megírt segítségben hibát keresni!
No, de ezt nem merem itt fejtegetni, mert nagyon off és szétrúgják a sejhajunkat!
-
válasz
Aethelstone #29082 üzenetére
Szerintem erősen összekeversz valakivel!
Visszaolvastam az utóbbi 124 hozzászólásomat és nem találtam benne fikázást, így azt kell, hogy mondjam, hogy valótlant állítasz! Ezen hsz-ek szinte mindegyike kifejezetten segítő hsz volt, nem egy két mondatod odavetés. Persze neked nem kell visszanézned a hozzászólásaimat, de akkor ne írj olyat, ami csak hatáskeltő, de hamis állítás! Köszi!
Nem vagyok annyira kíváncsi, de te mennyi segítő hozzászólást írtál ebben a topikban tavaly március óta?
Én kb 120 darabot!
Ki tudnál emelni párat, amiben fikázom az Ubuntut?
De ha ennyien így gondoljátok, hogyén csak fikázok, akkor nem írok ide többet, nem kevés idő volt némely hsz-t összehozni, utánaolvasni, keresni, belinkelni és még le is ellenőrizni esetenként, hogy amit írok nem fals-e. Gyertek, írjatok ti is, szabad a pálya!
Én annak örülök, ha valakiknek mégis tudtam segíteni, de az is hasznos, ha valaki félévente beír két mondatot, hogy valakibe belekössön.
-
válasz
#40553216 #29079 üzenetére
Amúgy bírom a stílusodat, de sokszor tényleg bicskanyitogató.
Tudom.
Ritkán zavar is, hogy ilyen.....
Miért pécézted ki az Ubuntut?
Nem PC-ztem én ki az Ubit, csak valami téma előjött, tán az egérgyorsítással kapcsolatban és onnan jutottunk ide. Van ilyen, nem okoz ez nagyobb gondot, mint más. De nem értem, mivel bántottam az Ubuntut? Így legalább jól megvédtétek.
Amúgy, ha csak dicsérni lehet egy disztrót a saját topikjában, ígérem elhagyom örökre.
-
válasz
#40553216 #29073 üzenetére
Egy szoftvercsomag. De nem kell ugranod, az LTS-eket használhatod az eredeti szoftverkörnyezet frissítéseivel 5 évig. 5 évig ? de jó......
Köszönöm mester! Mindig tanul az ember....
Arch Linuxot fel tudsz rakni 3.2-es kernellel? ez elég életszerűtlen, mert miért akarnék ilyent?
Ezt az old kernelt minek írjátok mindig? Én nem említettem, az, hogy a Jessie azzal van telepítve, mit csináljak vele, ha működik minden? Ha majd nem megy valami, mindenképpen itt fogok segítséget kérni!
A Zesty (a 17.04) a 4.9-nél tart. vaoooooooo.......... nagyon minimális képem azért van a verziók alapkerneleiről,de mindig jó haznos infókat olvasni
-
válasz
lev258 #29074 üzenetére
Bocs, de rájöhettél volna, hogy így kell profin reklámozni az Ubuntut!
Jön egy barom (én), aki piszkálja, hogy mennyire *r és akkor előugranak a hozzáértők és úgy bemutatják az előnyeit, ahogyan máskor nem tudnák vagy akarnák leírni! Persze nem direkt volt részemről a dolog, de nincs is rajtam rózsaszín szemüveg, akarom mondani püspöklila szemüge!
uff out
-
Egyébként igazad van, tényleg marha vagyok. Ubuntu topikban dehonest kijelentéseket tettem egy Ubuntu-fannal meg leállok erről vitázni.
A Jessie - ami a kurrens rendszer - 3.16-os kernelt használ alapból. Most hol is tartunk? 4.9?
Óvatosan kérdem, ha nem menni valami hw a Jessien, akkor szerinted nem lehetne frissebb kernelt felrakni?
Mellesleg én nem tudom te hol tartasz, de szerintem az Ubi nem a 4.9-nél.
Nekem semmi bajom nincs az Ubuntuval, csak leírtam, hogy szerintem nem jó az, amit követnek. Mobilvonalat kéne erősíteniük a bevétel miatt, de nyomják a disztrókat is, még az új Junittyot is próbálják összehozni, nem sok sikerrel.
Ha te azt mondod, hogy az új hardverek csak Ubuntun mennek, én elhiszem neked, bár a legtöbb gond azért az új VGA-t használóknál van, az meg ritkán kerül mezei home user gépébe, AAA gamerek meg nem akarnak Linuxozni.
A rollingról meg nincs mit beszélni, azt mondtad nem ismered.
-
Sorry, de attól, hogy te szofisztikáltan nézel valakit alulinformáltnak, még nem biztos, hogy a tartalmi rész rendben van. Persze a styl az OK, de nem én vagyok sértődős, hanem konkrétan úgy írsz nekem, mint ha debil lennék, ezt nem tudom másként kifejezni.
Leírok valamit, hogy szerintem ez így lenne jó, erre simán kétségbe vonod, hogy én egyáltalán tudom-e mi az!?
Quazi nem a stílus a baj egy bizonyos szintig, hanem a mondanivaló.
Még annyit hozzáteszek a Debianodhoz, hogy nyilván nem valami friss intel hardver van alatta, mert ezen pl. egy Braswell meg sem nyikkan. Régebbi hardverrel meg nem csoda régi kerneles Debiant futtatni, próbáld meg frissebb hardverrel, kíváncsi vagyok sikerül-e.
Nyilván nem friss Intel hw-m van, mert akkor azt írtam volna ki a profilomban.
Már zárva vannak az üzletek, de holnap leugrok egy frissebb hardverért, rendben? Ha már kíváncsi vagy.....
Eddig az volt a baj, hogy nem ismerem a Debiant, most meg miért nincs friss hardverem?
-
Azért már láttam Debian is a gépen. Most is az alól írok. Első Linuxos hetemen a Wheezyvel szenvedtem, még a hálókártyámat is úgy kellett konfigolni, tök laikusként visszabootolva Winre és úgy szedegetve össze az infókat, hogy mit csináljak. Pár hsz-ből az is kiderül, hogy már a topikjukba is be be néztem.
Ráadásul a Jessiet totál össze-vissza kevertem az aktuális Cinnamon/Nemo páros miatt, stable ág, stretch/sid/experimental, mindenből van már egy kicsi és halálosan stabil mégis mióta az elején a hangbeállításokkal megszenvedtem.
Így az a marhaság is megdőlt, hogy ősrégi csomagokkal stabil csak a Debian.
És mégis így gondolom, ahogy írtam.
Sajnos újra a debilitásra helyezted a hangsúlyt, pedig már írtam, hogy laikus vagyok, nem debil. Nem csak úgy odavetettem, úgy, hogy nem is használtam még Debiant!
ubyegon@debian:~$ inxi -F
System: Host: debian Kernel: 3.16.0-4-amd64 x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.0.4 Distro: Debian GNU/Linux stretch/sid -
Ha nem bírja az Ubuntu vagy csak a mobil szekcióval akar foglalkozni, akkor minek erőltetik?
Marad a Debian és arra épülnek, amik eddig Debian/Ubuntura épültek. A Mint amúgy is visz egy ilyen vonalat már egy ideje.
A mobil szekció is meg a desktop Linux userek is jobban járnának!
(#29064) Dave™
Mert kernelfüggő, ez nem olyan mint a Windows, hogy frissíted a drivereket és kész.
Így lenne ötösöm a lottón...tudtam, hogy ezt a kernelfüggő maszlagot dobod be...
Az Arch mikor jelentetett meg új verziót? Nekik nem kernelfüggőek ezek a dolgok? Nekik olyan, mint a Windows, ha már ezt a formáját választottad az elmagyarázásnak! Laikus vagyok, nem totál debil. Van azért némi különbség.
-
válasz
#40553216 #29061 üzenetére
& (#29062) Dave™
az egyik visszatartó erő mindig az volt a Linuxszokkal szemben, hogy nem bírják kezelni az újabb gépeket, hw-ket.
No, ez meglep! Ahhoz minek verziót ugrani x évente, hogy kezelni tudják az újabb hardvereket? Én totál laikusként azt gondolnám, hogy elég lenne ezen hardverek drivereit frissíteni. Még azt is megkockáztatom, hogy ha erre helyeznének nagyobb hangsúlyt és nem a totál felesleges visualeffect mass dőlne folyamatosan, akkor előrébb lennénk. Nem kéne gyakorta azt olvasni, hogy te koma, nem túl új neked a gépeden valamelyik hardver? Mer' akkor bizony várj türelemmel, majd megoldódik a gondod valamikor.....
A végén tényleg az van, hogy kétféle Linux way létezik? Az önmagát önmagába fullasztó verzióugró és a rolling? Mert amit Dave™ ft ír, azt jórészt a rolling Linuxok valahogy simán átugorják.
Gnome és egyéb környezet ott is változik....Túl laikusan látom én ezt? Vagy ez tényleg ennyire qrvára egyszerű, csak nem ez számít, hanem az őrült visualeffect hajsza?
-
válasz
Lathronos #29042 üzenetére
A legtöbb ember nem elégszik meg azzal(ahogy az ubuntu fejlesztői sem) ha valami jól működik.
Valóban ez lehet az oka! Néha elgondolkodok az államapparátus felduzzasztottságán, amikor már olyan szervezeteket hoznak létre, aminek még a kinevezett vezetője sem tudja, mi a szervezet konkrét feladata, de ha már vannak, az osztályokon valamit csak kitalálnak és valaki ezeket jóvá is hagyja.
Ezek szerint az sem jó, ha túl sok a fejlesztő a nagyobb disztróknál.
Nem csoda, ha a minimál létszámú Mint fejlesztők se tudnak egy normális disztrót kihozni a 16.04-ből és néhányan a kis fejlesztői létszámot okolják a bugokért. Pedig.....
Ubinál mit számít a milliónyi bug, ha már az új kiadáson dolgoznak. Mintha verziószám verseny lenne működőképességi verseny helyett.
Amikor kezdtem Linuxozni, kicsit furcsállottam is, hogy egész jó, működőképes disztrók vannak, minek állandóan újat kiadni ilyen ütemben ráadásul. Főleg ha valami stabil és jó. Persze ott vannak a rolling rendszerek is.
Bár jobb alternatíva híján talán debian-t.
Ha addig el nem qrvul az is.
-
-
-
válasz
God Vazzeg #29031 üzenetére
Most, hogy írod ezt, nekem is feltűnt a Mint 18 ill. 18.1-nél, hogy néha fura dolgokat művel az egér, amiket soha nem észleltem eddig. Pedig ugyanúgy kattingatok, mint eddig, néha egyszerűen átrakja a megnyitott lapot új megnyitott böngészőbe meg hasonlók. Azt hittem én kattintok valami más módon, de biztosan nem.
Ez valami bug lesz akkor.
(#29030) Destloler
Nem kizárt, hogy szerveres kérdéssel a Haladóban tudnának inkább segíteni!
-
ablakkezelőn (és a hipe-on) kívül miben különbözik az ubuntu-tól
Hype? Azt inkább a kánon keveri.
Nem csak az ablakkezelő, hanem még a DE is eléggé különbözik!
Meg amit lev258 ft írt, elég megosztó dolog ez a Mint frissítési metodikája, gondolom ismered te is. Szerintem nem vészes annyira, mert úgysem a frissítéskezelőt használják legtöbben ill. adott még elég lehetőség bőven.
Ezeken kívül nem sok különbség van, az érzés az nagyon! Azt én sem értem, hogyan tudtak ennyit írni erről.
Azt még meg kell említeni, hogy az egyikről mindenkinek egy utálatos DE jut eszébe, míg a másikról meg a legszuperebb DE, a Cinmanó!
-
Szerintem régen alapból voltak benne, a 17-ben még nem volt választható ez a telepítési opció. Települtek és kész.
Most már legalább lehet választani, aki Mintet akar, mindenképp be fogja pipálni amúgy, kivéve, aki már kicsit gyakorlottabb és nem az out of box jellege miatt választja a Mint-et!Én azt hiszem bekapcsoltam és például a flash az nem az adobe-os volt, fene se tudja, egyszer unalmamban kipróbálom, mi a különbség. Majdnem most is sikerülhetett volna, de a Toshiba Satelit-en boot után nem sokkal csak szürke képernyő éktelenkedik, így ez tolódik.
Ezért most az asztalin kipróbálom majd a Fedora 25 Gnome-ot, bár az is lehet, hogy a Cinmanót mégis. Kíváncsi vagyok erre a waylandra.
-
válasz
#40553216 #29010 üzenetére
Hát márpedig én úgy emlékszem, hogy a Mint-nél se volt alapból kipipálva, de megnézem nemsoká!
(#29011) Fred23
Köszi az ötleteket!
Ötleteket??? Én csak kekeckedni akartam.....ááhh már ez sem úgy megy, mint régen!
(#29012) lev258
.........de azt meg nem nagyon tudod használni a gyakorlatban.
Ez nem cél ebben az esetben!
Én pédául abszolút megértem, hogy a kíváncsiság vezérli, nekem is volt más profilú elmezakkanásom Linuxokkal, amikor 5 vagy 6 Mint Cinmanó volt a gépem két különböző meghajtóján, SSD és HDD.
-
válasz
Fred23 #29004 üzenetére
A Mint tudtommal tele van zárt szoftverekkel már alapból.
Szerintem telepítéskor vedd ki a pipát a 3rd party programs install elől és nem telepít majd semmit, ami téged zavar! (ezt nemrég vették át az Ubuntuból, régebben nem volt válaszható opcióként)
Amúgy meg majd, ha valami nem működik, összevadászod magadnak!
Mezei home usereknek épp ezért a legnépszerűbbek egyike a Mint, mert out of box!LFS-t próbáld ki, ha már az Arch-al nem akarsz kinlódni, egyből szimpi lesz az Arch is, egyébként van telepítősegédes Arch is.
Ha neked nem az a cél, hogy használni tudd a gépet, hanem FOSS legyen teljesen.....
Mi az értelme ennek amúgy? -
-
válasz
King Unique #28993 üzenetére
Én valóban megértem az érveidet, de abban az esetben, ami a vitát kirobbantotta, azt kellett javasolnom, az volt a megfelelő lépés.
A Mint topikban nyomon követhető, hogy a live-ban történő kipróbálás után egyből le is törölte Foose szaki, az utána telepítettet meg úgy tudta próbálgatni, hogy most már azt fogja fenn hagyni.
Ennyi a különbség szerintem, én emiatt nem csinálom másként és a pár éve Linuxozó fórumozóknak is ezért ajánlom a mellételepítést.Például, ha az Ubuntu 16.04.1 ok a gépemen, akkor vsz az Ubuntu 16.04.1 MATE is rendben lesz. Legalábbis nem nagyon tapasztaltam még az ellenkezőjét.
Én igen, például a Mint Cinnamon
túl friss
még a 18.1-ben, de ettől még a Mate lehet, hogy stabil és fordítva.(#28994) laszlohu
Valamilyen függőség miatt....
Azért kicsit pontosabban is leírhatnád, sőt bemásolhatnád, mit ír ki, milyen függőséget hiányol!
Sikerült telepítenem a wine új verzióját,
valamilyen függőség miatt nem települt.Azért az előzőekben fellelhető ellentmondással is kéne kezdeni valamit....
Itt is kívánok mindenkinek nyugodt, Békés Ünnepeket!
-
válasz
King Unique #28978 üzenetére
Kis adalék a vitánkhoz:
nem magamat igazolom ezzel, inkább megnyugtatnám a kétkedőket, hogy nem felelőtlenség volt részemről a mellételepítést javasolniMost nézegettem a linuxmint.hu fórumát és az ottani hozzáértő szaki- aki nálam jelentősen mélyebb tudással bír- is ezt írta valamiért:
Remélem egy ilyen hozzáértőtől már elfogadjátok, hogy ha komolyan akarjuk kipróbálni a disztrót, akkor azt csak mellételepítéssel tudjuk elérni!
-
Értem!
Mondjuk az ilyeneket eléggé titkolják is, nagy nehezen én megszereztem neked az infót!
ha lesz netkapcsolatod, akár te is megpróbálhatod majditt egy szigorúan titkos felvétel a distrowatch-ról! megnézés után azonnal megsemmisítendő !!!
-
válasz
King Unique #28978 üzenetére
pusztán csak arról volt szó, hogy a szimpla kipróbálás a fentebb említett egyéb módokon is megoldható
Nem csak erről volt szó, kifejezetten felelőtlennek aposztrofáltátok a javallatomat.
-
Nincs mit megoldanod, nem kell még frissítened, várj még vele pár hetet, hiába kerül be stabilként a frissítési rendszerbe, amiatt, amit Syl mondott ne kapkodjuk el.
(#28969)-ben ott vannak a smilék is ám! Ez a kapom az ívet poenos akart lenni.
Írd csak le, ha van valami, de még ne frissíts!
-
Ne szórakozz már, én biztosan nem mondok erre semmit, a te figyelmetlenséged miatt kapom az ívet két napja!
mi van, ha valamit félrekattintasz?
A két nap alatt összegyűjtött tapasztalataid nem azt sugallják, hogy inkább ne csinálj semmit?Egyébként az Ubuntu topikban kérdezed, hogy érdemes-e frissíteni a Mint-et.
Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz, úgysem olvasod el a segítő javaslatok minden fontos részletét.
-
válasz
King Unique #28966 üzenetére
Ha valaki azt mondja, hogy használ már jó ideje egy disztrót és sok jót hallott egy másikról, ki szeretné próbálni, azt kizárólag telepítve teheti meg. A többi módon csak megnézi, hogy tetszik-e neki, de a saját használati igényei kielégítéséhez megfelelő lesz-e, ahhoz muszáj telepítenie. Ezt tényleg úgy látom, hogy nem akarjátok megérteni. Azt szeretné tudni a használó, hogy minden úgy működik-e a kiválasztott disztróján, ahogyan már megszokta. Torrentmigrálás, napi használatú programok, etc. Az is lehet, hogy a telepítés utáni frissítésekkel együt működik majd csak optimálisan.
Pedig vsz utóbbi sem jelentett volna gondot.
Köszi, hogy megnyugtattál, mivel a kérdező nálad jóval hamarabb kezdett Linuxozni, így nem vittem be az erdőbe mégsem!Az, hogy az expert szakik virtualban kipróbálnak egy két disztrót, az szerintem a mi vitánkban indiferens.
Na meg, ha egy ellenében már többen is más véleményen vannak, akkor az megint érdekes.
Nem annyira érdekel ez a része, de amúgy 2-2 az állás.
Rajtatok kívül senki nem mondaná, hogy egy 3 éve Linuxot használónak veszélyes ajánlani a dualban történő valós kipróbálást.
Simán megegyeztünk már abban, hogy egy abszolút kezdőnek nem ajánlaná senki, de egy gyakorlott home usernek bátran meg lehet próbálni!
Azért még ezt is lehetne árnyalni, mert sok esetben az abszolút kezdő is meg kell, hogy küzdjön a
dual boot
-tal, amikor a Wint el akarja hagyni és mindenki azt mondja ilyenkor, hogy rakja fel a Linuxot a Win mellé! És megcsinálják, képzeld el, aktív segítséggel, de megcsinálják! Tele van ilyen tipusú thread-ekkel a kezdő topik, kellett, hogy találkozzatok vele, mert azért nem mondanám, hogy tiwriteonly
-k vagytok.Egyszerűen értelmetlen kapaszkodnod elhullott érveidbe, ezt a csatát elvesztettétek már az elején.
Sorry! Ha figyeltek, lesz más, valamit mindig írok, amibe bele lehet kötni!
-
válasz
King Unique #28963 üzenetére
Nem azért, mert totál idiótának néztek, hanem mert tudták, hogy az éles telepítésnek lehetnek buktatói egy kezdő számára. Utólag a gép rendberakását, illetve az OS-ek újratelepítését, netán az adatmentés árát meg gondolom nem mindenki vállalta volna be...
Ha már az általánosságról esett szó, nyugtass meg, hogy azért viszonylag érthető voltam, amikor próbáltam leírni az abszolút kezdő és a kezdő közti különbséget! Csak azért kérem ezt, mert fenti mondataid alapján nem értettél meg teljesen.
Olyan tanácsot egyébként senki nem szokott adni, amiből valakinek kára lesz, persze, ha nem úgy csinálja, ahogy javasolják, az már nem hiszem, hogy a segítő felelőssége, főleg nem anyagilag!
Csak, hogy jól értsük, te akkor abszolút kezdő voltál! Te is így gondolod remélem! -
Főleg, hogy nem figyelsz túlzottan a másikra.
Simán beettem ezt a TG-ként nem írhatom ezt dolgot! Nem is vagyok itt TG!
Ha komolyan úgy érzed, hogy egy 3 éve Linuxot használónak sem javasolhatok egy dualbootot, akkor tényleg nem egy nyelvet beszélünk!
(#28963) King Unique
Egyébként amikor én kezdtem ismerkedni a Linuxszal, akkor először az itteni topikban is a virtuális gépet, illetve a tét nélküli ismerkedést ajánlották.
Tisztán emlékszem, hogy azt írtam imént, hogy ilyen esetekben nem javasoltam még senkinek a dualbootot.
Illetve hiába telepített már Linuxot, ennek ellenére mégis belefutott némi kellemetlenségbe...
Sorry, de ha ennyire nem figyelt oda, azt nem lehet kivédeni, egy fórumtársunk pirossal kiemelten leírta az 5. lépésként, mit tegyen a GRUB-bal.
Valóban ilyen balf*szkodásra készülve kéne megválaszolnunk minden kérdést?Mint említettem, tudtam, hogy Foose képes megoldani, csak nem figyelt oda, utána megoldotta. Ha nem figyel,ez van, majd legközelebb odafigyel arra, amit írnak neki, ha már megkérdezte, mit tegyen.
-
válasz
King Unique #28958 üzenetére
SSD is csak egy meghajtó, mint a többi, az általunk tárgyalt esetben.
Viszont, ha valakinek ez gondot okoz, akkor vsz a normál telepítés is fog és első körben inkább maradjon a fentebb említett lehetőségnél, illetve a live / perzisztens live rendszernél.
Ha a kérdező azt akarja, amit, akkor ne erőltessük rá, amit mi szeretnénk. Azzal megóvjuk bizonyos hibák elkövetésétől, de nem segítettünk neki abban, hogy azt a dolgot elérje, amit pedig el akar érni!
Foose ft, a kérdező 2013-ban már telepített Linuxot. [link]
-
válasz
King Unique #28958 üzenetére
De ettől még egy hibás kattintás viheti azt is...
Neked is mondom, hogy a kezdők nem totál idióták és nem abszolút kezdők. A Linuxot már ismerik, tudják telepíteni, ettől még a virtuált nem kell ismerniük. Minek is, tudják már telepíteni, használni az oprendszerüket. Másikat is képesek telepíteni mellé! Miért ne tudnának, mindenki tud, aki már egy ideje Linuxozik! Ha még nem tud, meg szeretné tanulni, látni akarja, hogyan működik a másik disztró, hiszen meg is mondta, hogy ezt szeretné kipróbálni! Úgy, hogy valóban össze tudja hasonlítani.
Ti jöttök ezzel a moss inkább zokniban lábat, nehogy megfázzon a kis talpacskád.....alapfogalmak, kivonat:
Abszolút kezdő - nem ismeri, soha nem telepített Linuxot, de szeretné megismerni
Kezdő - már telepített egy vagy több Linuxot és tanulni akar, nem azt, hogy tökkelütöttnek nézzékMi most a 2. kategóriás kérdezőnek tett javaslatokon vitázunk, csak, hogy tényleg megértsük már egymást!
Külön köszönöm, ha egyszer nem csak arra figyeltek, ti mit akartok a másikra erőltetni!
Jaj persze, egy hibás kattintás.....
Tőled is megkérdezem, hány évig voltál kezdő és hány évig tűrted volna, hogy idiótának nézzenek, hogy óvjanak egy hibás kattintástól????
Emberek, ez nem kisdedóvó, értelmes emberek ismerkednek ill. használnak Linuxot. Ne nézzük őket csökkentértelműnek, ha már mi sem vagyunk azok!
Hozzátenném, hogy napi szinten olvasom a topikokat és mindenkiről tudom, kb mire képes, mit tud megoldani egyedül és mit segítséggel.
Nem szórakozom senkinek a kárára, de még inkább nem nézem le a képességeiket! -
Topikgazdaként szerintem el kellene vonatkoztatnod attól, hogy neked mi vált be, és azt kellene szem előtt tartani, hogy melyik a bolondbiztos.
Nem TG-ként írok véleményt, de úgy is azt írnám, amit így. Bízom benne, hogy TG-ként nem az kell legyen a véleményem, amit te gondolsz!
Kipróbálni pont elég lesz, élesben telepítgetni kezdőknek szerintem sem célszerű második rendszernek.
Nagyon nagy baromság! Komolyan azt szeretnéd, hogy soha ne tanuljanak meg semmit a kezdők?
Olvass vissza hányszor ölik meg a GRUB-ot anélkül, hogy dualbootot telepítenék! De nem a kezdők csinálják ezt!!!!Nem értitek mit akart Foose, ahogy látom. Ő már ismeri a Linuxot, telepítette, használta. Mi ez a marhaság, hogy egy kezdő ne merjen kipróbálni ezt vagy azt, mert jajjj mi történhet! Megtörténik sok minden, velem is történt. Ha csak ilyen virtual meg hasonló dolgokat engednénk nekik, akkor soha a büdös életben nem jutnának egyről a kettőre, 20 év múlva is kezdők lennének, ti pedig ugyanúgy azt írnátok, hogy jajjjj nehogy ezt kipróbáld mert valami történhet! Nem kéne tök hülyének nézni a kezdőket, nem abszolút kezdőkről beszélünk, aki először hall a Linuxról, értsétek már meg!
Én megértettem az érveiteket, elmondtam a sajátjaimat, de te képtelen vagy más érveket elfogadni!
De nem akarlak meggyőzni, addig nincs gond, amíg supportálod azokat, akik elcseszik a rendszerüket valami véletlen folytán
Újra leírom, .... de inkább próbáld magad megfejteni, mi a különbség az abszolút kezdő és a kezdő Linuxos között.
Mivel abszolút laikusként kezdtem a Linuxot használni, számítástechnikához soha nem volt közöm, nem is tanultam, így ha én bizonyos szinten képes vagyok valamit megoldani, akkor másokból is kinézem ezt. Néha tele van a hócipőm ezekkel a kezdőknek ne ajánljuk már ezt, mert elronthatja.
Én kezdőként elküldeném a *-ba, aki ennyire lütyőnek gondol.Te például hány évig voltál kezdő, amíg semmit nem mertél csinálni, nehogy elrontsd!
Na látod! Érted már miről gagyarászok? -
válasz
King Unique #28953 üzenetére
Értelek én, meg mi meg sokan mások értik is miről értekezünk, de van akink fogalma sincs arról mi az a virtuális gép.
Ha valakinek valóban fontos adatai vannak és csak egyetlen példányban, az is a rendszert futtató meghajtón.....háááát.elegendő RAM + SSD) megoldást én - másokkal ellentétben - kipróbáltam és nem mondanám lassúnak.
sok RAM+SSD persze, hogy nem lassú, így már érdemes lenne akár virtuálban is kipróbálni, de ha már van SSD, akkor van tároló kapaciti is, akkor meg már....
Ahogyan az USB-meghajtóra történő telepítést is, aminek pont az a lényege, hogy a helyi lemezbe + boot menübe nem kavar bele.
Főleg, ha a megfelelő betűjelet választja a hozzá nem értő!
A megfelelő lemezt és partíciót, valamint a rendszerbetöltő helyét nemcsak itt, hanem egy normál telepítésnél is ugyanúgy ki kell választani.
Ugye? Hibalehetőség pont ugyanannyi. Virtuált annyira nem ismerem, épp az imént is kifejtett okok miatt, de aki nagyon lütyő a telepítéshez, lehet ezt sem tudja megfelelően beállítani, akkor már a live tűnik a legegyszerűbbnek.
conclusion
Igazából mindennek van előnye is hátránya is, ez igaz. Attól függjön ki hogyan próbálja ki, hogy mennyire érdekli és mennyi időt hajlandó beleölni az előtanulmányokat is beleértve!
- így rendben van?
-
válasz
King Unique #28949 üzenetére
Ja, csak éppen nem mindenkinek van kísérletezés céljára egy külön gépe...
Igaz. Nekem sincs.
Akik ki akarják próbálni a Linuxot, azoknál nem ritka, hogy vannak a gépükön fontos adatok, illetve más OS-ek is, amelyekbe és amelyeknek a működésébe lehetőleg nem kellene belerondítani pl. egy user error miatt.
Ugye ezt nem komolyan írtad?
Fontos adatok vannak, aham és nincs semmilyen biztonsági mentés.
Ez esetben a kockázat alig nő azzal, hogy Linuxot telepítünk. Ezt ugye nem kell pont neked leírnom? HDD kampec rossz táp miatt, Windows használat, etc.A sebességet illetően egy linuxos virtuális gép lehet általában lassabb a normál módon telepítettnél
A sebességet illetően egy linuxos virtuális gép lassabb a normál módon telepítettnél.
Fejtegethetnénk ezt így bármeddig. Ha valaki azt mondja, hogy megpróbálná ezt vagy azt a Linuxot az eddig használt Linux helyett, annak azt kell javasolni, hogy telepítse a meglévő mellé, mert úgy tudja összehasonlítani és mert már telepített Linuxot, hiszen azt használja!
Olyannak még nem javasoltam éles telepítést, aki élete első Linuxát akarja kipróbálni, kivéve ha üres meghajtóra telepítené.Akármeddig csűrjük-csavarjuk, másik telepített rendszert jól összehasonlítani, nem csak vizuálisan, csak másik telepített rendszerrel lehet!
Halkan kérdem, a natív pendrive-ra vagy külső meghajtóra történő telepítésnél nem követhet el galibát az, aki egy sima dualbootnál meg igen!?
Nem a lóf*szt! elnézést, de ezt így kellett leírnom
Pont ugyanazokra a dolgokra kell figyelni, sőt!!! Több meghajtó, több hibalehetőség.
Ahogy belekavarsz bennünket ebbe a sok USB- x, y, xc akármi verziókba meg sata 1,2,3, sok verziókba, ezzel is csak az én véleményemet erősíted!
Köszönöm!ps.: a natív penre telepítést meg ismerhetnék akár többen is, mert benne van az Abszolút kezdő Összefoglalójában!
-
válasz
#40553216 #28938 üzenetére
Alapból adminként hozzáférni a mapparendszerhez és a fájlokhoz szerintem nemhogy nem jobb, de sokkal rosszabb.
Ez igaz, de nem is alapbeállítással fér hozzá, külön meg kell nyitni rendszergazdaként a Nemo-t!
Ha csak nem root-ként használja Foose ft, ami nem a legokosabb valóban!Az Opera honlapjáról letöltve és Gdebivel telepítve simán lefut a telepítés, nálam legalábbis.
(#28939) Foose
Trükközöl te valamit nagyon!
-
A Cinnamon 18 64 bitest tetted fel, gondolom.
Például alapból enged a fájlkezelőben rendszergazdaként hozzáférni,xubuntun nem sikerült.
A Nemo fájlkezelő jobb kicsit az XFCE fájlkezelőjénél. Az Opera függőségét nem értem, kipróbáltam és semmilyen függőségi problémába nem ütközik.
Remélem innen töltötted le.
Ha gond van, tedd be ide a Gdebi képét, mint fent én, az pontosan kiírja a függőségi problémát.Függőségi akármire hivatkozik. Könyörgöm ! ! ! Ne így írjátok le a problémát ! ! !
Sokkal testreszabhatóbb ha jól látom...
Ezért mondtam, hogy próbáld ki, de te csak rápillantottál!
90% hogy ezt fogod megtartani, ha kicsit ismerkedsz vele!
(#28935) King Unique
Belefuthat kellemetlenségbe, de kizárólag így látja Foose ft is, hogy gyorsabb, lehet csak ezért tetszik meg neki először. A többi csak imitáció.... Azt meg hagyjuk már, mi okoz problémát! 5* annyi problémát jeleznek a topikokban a pendrve-ról való telepítésnél!
Másik érv, hogy aki Linuxot használ, el kell sajátítania a telepítés módszereit is, saját érdeke. A virtuált csak akkor használjuk lehetőleg, ha nincs más mód, azzal nem lehet kipróbálni egy disztrót, nem ugyanaz! A pendriveról futtatás meg a perzisztens módra jó, meg ha tényleg csak belepillantasz valamibe.
-
Nem kell a GRUB-ot masszírozni amúgy ilyenkor se, csak ha elfeledkezel a dologról, igaz nekem van egy tartalék GRUB a HDD-n is, de a legbiztosabb mód, ha a meghagyni kívánt disztrón újra telepítjük a GRUB-ot pár pillanat és kész.
Két disztribúciónak egymás mellett meg nem sok értelmét látom hosszabb távon, elég speciális felhasználás lehet ami ezt a felállást indokolja.
Gondolom akkor 8-nak még kevésbé....amúgy semmi speciális nincs benne. SSD-n mit tároljak, csak oprendszernek való.
Mellesleg ha TG-ként segíteni akarok egy nálam kezdőbbnek, azt csak úgy fejből nem minden esetben tehetem, ki kell próbálnom előtte.
Most persze csak kíváncsiságból van fenn a Mint Cinmanóból a 17.3, a 18 és a 18.1. Nem alkothatok véleményt róluk, ha nincsenek fenn, ezt azért remélem megérted!
Szerintem akinek baja van a Minttel, annak nem a sebességel szokott problémája lenni.
Pedig lehetne, a Jessie Cinmanóval gyorsabb jóval és nem csak azért, mert negyedannyi idő alatt áll fel a rendszer a Mint-hez képest! 3,2 sec.
(#28932) King Unique
Illetve éles telepítés előtt ugye mindig célszerű megfontolni, hogy tényleg belevágunk-e.
Megfontolni?
Elhatározod és felrakod. Én a kezdetektől naponta tettem fel a disztrókat kíváncsiságból. A Manjaro telepítése 6+2 percet vett igénybe, persze rengeteg hibát is elkövettem, de azokból okultam is! -
Ha nem a Mintről lett volna szó, szerintem te sem javaslod, hogy telepítse mellé kipróbálás céljából.
Nem a Mint miatt volt, sok tucat disztrót próbáltam ki az elején és kizárólag mellételepítve, elfért 8 is egymás mellett.
(amúgy hamarabb feltelepítek egy disztrót, mint azt virtuálban beállítanám)
Amúgy meg ha össze akarod hasonlítani a kettőt és a másodikat elveted, mert lassabb, nem is kell ez nekem....aztán jön az, hogy tényleg igaza volt annak, aki azt mondta, lassabb a Mint, mint az Ubuntu!(#28928) Foose
kispx ft számozott javallatait megfogadhattad volna, ha már beszámozta és pirossal ki is emelte a GRUB-ot érintő részt!
-
Nem ugyanaz live-ban, vm-ben meg főleg, bár megpislantani úgy is meg lehet, kipróbálni viszont inkább telepített disztrót érdemes. Ennyi időre viszont tényleg nem volt érdemes.
Persze, ha az ember hebrencs és egyből deletet nyom az egésznek, akkor megy a GRUB is a levesbe. Kellemetlen, de aki kíváncsi, annak ezt se árt megismerni, én is jártam így, azóta figyelek erre! Mindig a hibáinkból tanulunk a legtöbbet.
Foose
Bocs, ez nem jutott eszembe! Ennyi idő alatt megállapítottad, hogy nem tetszik?
-
válasz
Thocy a ZAGY #28908 üzenetére
így ha mégis elromlik, veszek másikat és nincs tragédia.
Ezt is írtad.
Így persze már érthet is, de nem mindenki így van ezzel.
-
válasz
growler #28897 üzenetére
Ó a manó csípje meg, ezt hogyan tudtam így elírni? Ezerszer írtam már be ill. a CTRL+R segítségével hívom elő általában. Akkor csak pár betűt kell beírni és megjelenik a sudo apt update && sudo apt upgrade! Bocsi, remélem senki nem gondolta, hogy volt értelme annak, amit beírtam.
Mondjuk nekem még a sudo apt
-get
áll a kezemre inkább(#28898) Thocy a ZAGY
Soha semmit nem állítgattam az oprendszer alapbeállításain felül, minden az SSD-ken van, mégsem akar megpusztulni egyik sem.
Nem tudom miről beszélsz most, m,ert azt szerintem senki nem állította, hogy megpusztul, ha csak használják!
Attól, hogy valaki tudatlanságból* vagy nemtörődömségből nem foglalkozik velük, nem csinálja meg az ellenőrzéseket és nem optimalizálja, az az ő baja, de legalább ne légy büszke rá.
5 éve még bizony a TRIM nem is működhetett neked, de ha neked úgy is jó volt, hogy lelassult....
Van, aki meg szereti tudni, hogy minden rendben van az eszközén és szereti optimális teljesítménnyel használni, biztosan ez utóbbiak a marhák!
a *-gal jelölt szó nem pejoratívként értelmezendő
-
Ne hagyd magad lebeszélni, ha a Cinmanót még nem ismered!
Rendszerigény és konfigolás szempontjából is kb az XFCE és a KDE közé lehet belőni, de nagyon szuper DE szerintem, igaz én elfogult vagyok erősen. Mindenhez Cinnamont használok, bár van egy XFCE-s Mint-em is.+1 a Mint-re, de igazából nem live-ban érdemes kipróbálni, hanem a másik mellé telepítve, ha van 10-15 giga helyed. A frissítési metodikája miatt nem szeretik néhányan, de aki gyakorlottan használja, azt az nem zavarja abszolút. Eleve nem frissítéskezelőből frissít az ember, ha egy terminal parancsot kell csak kiadni a frissítéshez.
sudo apt upgrade && sudo apt upgrade
-
+ más írását szívesebben veszem védelmembe
Saját írásomat egy Összefoglalóba ajánlani.....abszolút laikus vagyok a Linuxhoz és az SSD-hez is, nem volna pofám hozzá.A linuxmint fórumáról is elhajtottak, hogy majd ők írnak cikket az SSD-ről, ne okoskodjak én ott, igaz azóta se írt senki. Az ubuntu.hu fórumára már be se mertem rakni, ott eleve amiatt kiröhögtek, hogy 5 hetes volt ott a regisztrációm....nem könnyű az autodidakták élete!
Egyébként régóta ott van a kezdő topik Összefoglalójában, aki az Ubuntu topikot látogatja, az oda is betéved. Persze ki olvas Összefoglalót.....
Egyébként köszi, hogy leírtad a gondolataidat, ilyenkor szoktam átgondolni, hogy jól csináltam-e amiket csináltam. Nemrég arról is meggyőztek, hogy valóban alkalmatlan vagyok Topikgazdának is!
Főleg azért, mert azt csináltam, ami a dolgom, de ez nem ide tartozik. Még. Nemsoká egyesített kezdő topik lesz, az már más lesz reméljük.......
-
A régebbi linkeden elérhető SSD cikkben máris belefutottam a sudo szükségességébe.
Nem tudom melyikőnk írására gondolsz, de az enyémben javításokat kellett már az elején eszközölnöm épp amiatt, hogy legyen sudo v. ne legyen, már nem emlékszem.
Ha ma már idejétmúlt az SSD Linux írás, akkor még jobb, de ez napi probléma, hogy a parancsok elé nem írják oda a kezdők a sudot, ebből úgyis tanulnak majd.
Mikor én vettem az Intel 520-as SSD-t, pontosan nulla elérhető írás volt magyar nyelven legalábbis, úgy kellett öszekoldulni az infókat, azt követően készült berus.berus írása.
Szerintem van még olyan SSD disztró páros, ahol nem árt, ha odafigyelnek, 3.16-os kernelt is használ még disztró, nem is kevés, ha jól látom most épp 2. a distrowatch listán.
Valószínű, hogy régebbi rendszerek is használatban vannak, de feltételezem, hogy azokat használók már összeszedtek annyi rutint az évek alatt, hogy vagy maguktól tudják, vagy több bejáratott helyet is ismernek, ahol rákeresnek/kérdeznek.
Ilyesmire is jó lehet egy ilyen írás....
Elfogadom az érveidet, nem életszerű az Ubuntu topikon egy ilyen SSD-s írás. Nincs is benne az Összefoglalóban, így megnyugvással töltsön el ez.
Halkan jegyezném meg, hogy attól, hogy minden ellenőrző parancs jó eredményt hoz, nekem még nem tűnik feleslegesnek az egész ellenőrzés/optimalizálás, a swappines limit beállítása is hasznos lehet, a deadline átállítása noop-ra szintén. De gondolom nálad már noop-on van a scheduler. Nem árt, ha le van írva, hogy az SSD mellett lévő HDD még véletlenül se noop-on fusson, de ezt úgyis meg tudják a felhasználók kérdezni a bejáratott helyeken. Gyanítom ezeket a Linuxos topikokat nem sorolod eme helyek közé.
(#28863) cigam
Azért nem azt ajánlottam, mert nem friss, az alapjául szolgáló írás meg rövidebb is. :-)
Lehet, hogy ki is szedem az írást a kezdőből is, aztán vagy frissítem vagy csak megtartom magamnak. Ha valaki kérdez, átirányítom ide hozzátok, mert én nem mondom senkinek, hogy ne foglalkozzon semmivel, jó az úgy, ahogy van. -
Különben tényleg frissítenem kéne nekem is az írásomat az SSD-ről, mert az meg 14.04 alapon van. (gyere át a kezdő topikba és ezt az írást is gyomrozd meg, ezért raktam be a linket)
Nem elég az aktuális és LTS kiadás működését alapul venni?
Mindenki azt használja szerinted?
Az ubuntu topik összefoglalójában miért kellene minden más disztró állapotát figyelembe venni?
Épp ezért kellene nekem frissítenem, mert nem disztró, hanem inkább kernelfüggő (nagyobb részben) melyik disztróban hogyan van alapból például az fstab belőve.
"● Arch alapú disztrók inkább a discard opciót használják alapból, az Antergos 4.0.5 kernellel fstab-ja:"
Itt kerül említésre amiről előbb írtam:
"● Ez az írás 14.04.x alapon készült, ez talán annyiban változás, hogy az Ubuntu alapokon nyugvó disztrók már auto módban kezelik a TRIM- et, de ez így eddig még csak Intel és Samsung SSD-re igaz!
#!/bin/sh
# call fstrim-all to trim all mounted file systems which support it
set -e# This only runs on Intel and Samsung SSDs by default, as some SSDs with faulty
# firmware may encounter data loss problems when running fstrim under high I/O
# load (e. g. https://launchpad.net/bugs/1259829). You can append the
# --no-model-check option here to disable the vendor check and run fstrim on
# all SSD drives.
exec fstrim-all"Ha megnézed az Archwiki leírását, szinte egy az egyben ugyanez Ubuntunál is minden.
Solid State DrivesAttól, hogy frissítésre szorul az írás, még mindig jobb, ha valaki ezt elolvassa, mint ha nem. Lényegi részek nem változtak úgysem. La. buglist és az azt követő linket.
-
Engem meggyőztél. Ubuntu topik, igen, de nézd csak mi történik itt a (#28858)-ben. Mással is előfordul a disztrótévelygés és ha valahol már olvasta, akkor megjegyzi.... én rengeteg infót innen-onnan szedtem össze, amikor Linuxot akartam használni. Soha nem használtam még tartósan az Arch-ot, mégis rengeteg dolgot annak a wikijéből tudok/sejtek inkább.
De tényleg nem számít, igazatok van, bármit mondtok!
Mindig ez van, ha kéretlenül belevauzok valamibe, amihez nem is annyira értek. -
Le van írva ez is, az is, mindenki azt választja, ami neki jó. A cikk egyébként a 12.04 alapon készült, sok disztró már elég jól kezeli az SSD-t, de ettől még teljesen jó a cikk. Mai napig vita van arról is, hogy trim-nek jobb, ha a cronból fut vagy jobb a discard, másképp van a különböző disztrókban is ez alapból.
Nincsenek alapigazságok, de akkor szerinted/szerintetek jobb, ha semmilyen írás nem kerül be az Összefoglalóba. Nincs is benne, van más fontos benne, iga, hogy 10ezer ember közül egy ha csinál ilyet, de nem számít.
Azt már mindenki tudja, hogy nem annyira fontos agyonkímélni az SSD-ket, de ha valaki mégis kímélné???? Ne tegye, mert te azt mondod? A cikkben nincs semmi kényszer.
+ A mostani népszerű linux kiadások mindegyike fel van készítve az SSD kiszolgálására, legyen szó alignálásról, vagy trimmelésról.
Az veszélyes, ha úgy gondoljuk, hogy minden SSD egyforma, a 14.04 is csak a Samsung és Intel SSD-ket kezelte automatikusan megfelelően. Nem minden tipusú SSD esetén fut automatikusan a trim, nem árt ellenőrizni, a cikkben ez is benne van.
Érdemes nézegetni a buglist-et meg ezt is. Bár lehet, hogy te ezt is feleslegesnek tartod.
Nem ártana megemlíteni, hogy a kevés rammal szerelt, régebbi gépeken nem biztos, hogy jó ötlet az amúgy is kevés memóriából lecsípni.
Ezt ugye nem komolyan írtad? Mennyire életszerű ez? Régi gépek kevés memóriával...igen és abba raknak SSD-t! evidens
Innentől nem érdekes számomra az egész, ha nem kerül be az Ubuntu topik ÖF-be semmi az SSD-ről akkor nem kerül bele, a kezdő topikban benne van. Majd elhiszik nektek a felhasználók, hogy minden SSD tipus minden Linux disztróval ugyanúgy tökéletesen működik, nem kell optimalizálni, ellenőrizni.
Biztosan vannak olyan írások, amiknek egyes részeibe nem lehet belekötni, ez az SSD gyorstalpaló nem ilyen. Sajnálom!
Okítsátok csak egymást tovább, nekem ez a semmi nem jó styl most nem jön be.
-
Azért a linkelt SSD cikket nem nagyon ajánlgatnám.
Én meg bizony ajánlgatom. Te kiragadtál egyetlen dolgot és idézed teljesen rosszul, mert szó sincs a cikkben arról, hogy HDD-re viszatenni a gyakran módosuló/swap könyvtárakat!
Rengeteg ellenőrzési és optimalizálási parancs, beállítás van a cikkben. Amit te kifogásolni próbálsz elég figyelmetlenül, azt olvasd újra:
"Ha rendelkezünk HDD-vel is, megfontolandó a /var könyvtár (gyakran módosuló adatok) és a swap HDD-re rakása.
Megfontolandó, mert az SSD-t kímélni akarjuk az írástól.
de itt van a cikk másik bekezdése direkt neked:
Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:vm.swappiness=10"
Egyébként találsz még valami kifogásolhatót az SSD-s írásban? Netán írnál egy sokkal jobbat?
Legyen a I/O scheduler a noop vagy ez is marhaság, maradjon a deadline!? Miért jobb az előbbi?
Ugye, hogy nem!
Akkor köszönjük a téves alapokon nyugvó kekec hsz-t!
-
válasz
lev258 #28847 üzenetére
Nem is néztem rá mostanában, egész jó lett, közérthető, semmi faxni! Azt írtad anno, hogy a Mintre is ráfér már a frissítés, mert nem elég jó, nem javallom, hogy annak is nekikezdj, inkább gyűjtsd az energiát a közös NAGY Kezdő Linuxos topik Összefoglalójára!
Már valamikor el is lett kezdve.a végéhez:
Live Linux használata külső merevlemezek teszteléséhez c. cikk elég napi igényeket kielégítő, mindenképp itt a helye.
tudom, hogy közel sem olyan lényeges,de:
A helyedben még beraknám berus.berus SSD Linux gyorstalpaló írását is, bármilyen meglepő, sokak még megkérdezik, hogy SSD-re lehet-e Linuxot....és mint tudjuk rohamosan terjed az SSD-t használók köre.
-
válasz
ubyegon2 #28844 üzenetére
Neked is ajánlom a fenti írást a Linux Mint magyar fórumáról, nagyon jó és részletes, valamint a kezdő topik Összefoglalóját is érdemes átfutnod az ittenin kívül.
-
válasz
ArthurShelby #28843 üzenetére
Egyelőre egyébként nem tetszik, hogy vagy egy "áruházból" (ubuntu szoftverközpont), vagy csak terminálból lehet telepíteni.
Ott van még a Synaptic is, de ebből is látszik, hogy képtelen vagy elszakadni a wintől, épp az a nagyszerű, hogy sok módszerrel lehet telepíteni programokat, a terminalos telepítésnél is van pár csomagkezelési módszer, ami egyszerű és ezért nagyszerű.
Használd a synapticot telepítésre, ha nincs fenn alapból, simán beírod a terminalba, hogy sudo apt-get install synaptic és kész. Keresni is lehet benne, de kezdőknek az szokott javasolható lenni, hogy a szoftveráruházban böngészgetnek, mert az olyan csilivili és érdemes utána synapticból vagy terminalból telepíteni.
Aztán jönnek majd a PPA-k.
Ja igen, azt fogadd el, ha egy Linuxos topikban többször is windowsos megoldásokat emlegetsz, hogy mennyire szereted, akkor bizony be kell szólni !
-
válasz
lev258 #28841 üzenetére
& Syl
Egyszerűen végtelen mélységű a Linux tárháza! Ebbe belefér párszáz teljesen idiótának tűnő disztrószerűség is. No meg ott van még a junitty is....
(huha, most veszem csak észre, hogy az Ubi topikban vagyok!-nem baj, kicsit ideoffolunk most) A nagy topikreform ünnepek miatt úgyis aluszik .
-
Irigylésre méltó az ilyen meló ám!
Eltelik 5-6 mp mire felébred off-ból. A grub meg kettőre van állítva
Ez teljesen jó, mert így az illetékenytelenek nem tudják mi van!
Nem annyira hátrányos még az, ha az ember néha tartja a lépést a winben is, épp a munkakörnyezet miatt. Mióta itthon csak évente egy-két alkalommal indítom be a Win7-et,( nagyobb verziót még nem is láttam ), nézek nagyokat, hogy mi micsoda. Melóhelyen nem is nyúlok a géphez már régóta. Mindig azt mondták a kollegáim, hogy én rontom el a gépet, bedühödtem és azóta nem kell wint látnom.
Használják a pc analfabéta kollégáim szorgalmasan, én meg azt mondtam, nem értek a számítógéphez.
Ez a DE-s YT sorozat egész hasznos lehet kezdőknek!
Igaz az elején rögtön 3 olyan felületet mutat be, amiről életemben nem hallottam! Vera meg Sugar desktop..... -
válasz
MorphBCS #28831 üzenetére
Szia újra!
Picit utánaolvastam itt, és Kapitányunk használt T400-at, aszondja, hogy megy ezeken a Linux jól.
Én nagyon laikusnak először a Mint 18 XFCE változatot raknám fel, 2 GB ram felett a 64 bitest. A 18.1 verzió még felejtős. 32 bites
Ezt a A barátságos Linux cikket mindenképpen átolvasnám a helyedben, van külön topikja itt is a Mint-nek, de ha Ubuntuban gondolkodunk, akkor a Xubuntu lenne jó, az is ugyanazt a kezelőfelületet használja, mint az előbb említett Mint Xfce.
Itt van egy lista, ha még kisebb erőforrású Linux kéne arra a gépre.
-
Ha muszájból indit az ember wint.... kicsit szoktalak benneteket sajnálni, de ha meló miatt kell...
Ez a fekete képernyő minap benézett a Mint 18.1- ből is hozzám. Kicsit fura volt, de én még nem is hittem el, hogy az stabil.
Ennyire lassú lenne a monitorod? most esett le, amit írtál...
(#28831) MorphBCS
Szia!
Jön a karácsony, miért nem veszel a drága mamának egy új laptopot?
Amúgy viccet félretéve, az Ubuntu az fix nálad, más nem lehet? Mert van elég sok oldpc-s disztró, ami Ubuntu alapú és jól fut, de inkább várjuk meg a hozzáértők tanácsait, akik ismerik ezt a csodanevű masináját a mamának!
-
válasz
joecontra #28827 üzenetére
Nem baj, persze, hogy nem az! De minek? Nem indul egyébként lassabban onnan?
Csak azért kérdem, mert a Jessie meg anno az Antergos a kiválasztástól kezdve 3,2 ill. 2,7 sec alatt állt fel. Nem tudnám elképzelni, hogy ezt wines bootloaderből is el lehetne érni.
Nekem a csupasz grub2 tetszik jobban, épp azért, mert csak pillanatokig látom!
Azon is el szoktam képedni, amikor valaki háttérképet rak a grub-ba....
-
válasz
ArthurShelby #28823 üzenetére
Fontos nagyon, hiszen bootloadert azért elég sokáig nézegeti az ember minden nap!
Lehet, hogy neked a windows tetszik jobban! Nincs olyanod? Miért nem azt használod, azon minden tetszik valószínűleg!
(#28825) gery2123
Szerintem se foglalkozz vele! Sokkal nagyobb élvezet foglalkozni vele, mikor már összeomlik a hibás rendszered, legalább megtanulod konzolból életrekeltést!
-
válasz
ampulla #28753 üzenetére
No, ennek örülök, igazán nincs mit, csak ötleteltünk egyet! Már pár disztrónál tapasztaltam ezt az 1:30-as visszaszámlálást boot alatt, de nem jöttem rá, miért csinálja.
Általában ha valami nem úgy működik, ahogy kéne, akkor vagy a józan paraszti ész vagy a drasztika dob egy megoldást. Ha értenék hozzá, más lenne a helyzet....
Ezekkel a megoldásokkal a problémát megoldhatjuk, de nem értjük miért történik maga a jelenség, kivéve ha mégis rájövünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest