- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Légies iPhone halvány színei
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Aktív témák
-
törölt tag
válasz
konfar.dani #22938 üzenetére
érdemes mindent inkább az eredeti helyről tölteni. lehet, túl parás, de ha ellenőrzött tárolóból töltöd, akkor biztos, hogy nincs benne olyan, amit nem a Canonical tett bele.
és ez általában igaz: csak megbízható helyről szabad bármit letölteni.képfordítás:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1167492 -
törölt tag
válasz
konfar.dani #22936 üzenetére
nem. csak simán elmented a képet, amit felajánl. vagy átnevezed, és úgy mented el.
iso-írás:
jobbklikk iso-fájlra: lemezre írás. és kész.
vagy telepítesz a Synapticból, amit akarsz (és van).
Ubuntut már csak bizonyos kötöttségekkel lehet rendelni. de minek is, mikor ingyen töltheted le?
ja, és nem kell szoftverbázis:
http://ubuntu.hu/letoltes
inkább innen, és md5 vagy sha1 ellenőrzés utána. -
törölt tag
válasz
konfar.dani #22916 üzenetére
ha sok nyitott cuccal akarod "altatni", tehát nem kikapcsolni, hanem felfüggeszteni, akkor nem árt a ram méretű swap. asszem.
(#22928) konfar.dani
próbáld ki! -
törölt tag
válasz
Major Major #22616 üzenetére
"a router kifelé nem fog semmit.">mondjuk ez igaz.
"fw lehet, hogy kiengedi, de adott esetben egy másik tűzfal megfoghatja">márhogy nagy parában több fw-t tett volna fel?
-
törölt tag
válasz
Major Major #22602 üzenetére
én is használok tűzfalat: az ufw-t is, és a routeren is, mégis megy.
úgyhogy ez is kilőve.
-
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #22495 üzenetére
tényleg furák ezek. nekem (régóta először) most megy rendesen a nm, sőt: eddig nem kezelte az eth-t és max. 80% környékén ment a wifi, optikai rálátással kb. 10 méterről. azóta van eth, a wifi pedig inkább 90+%-on megy, sokszor 100%-on. grub2-vel sincs baj, bár a telepítés óta nem piszkáltam. folyamatosan 2 kernel és xp van. ennyire hw függő lenne?
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #22448 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #22361 üzenetére
Rendszer>beállítások>megjelenés>betűkészletek
itt állíthatod a betűméreteket és az élsimítást. ha ezek nem tetszenek, akkor így jártál. vagy leprogramozod. -
törölt tag
válasz
Sweet Lou 6 #22089 üzenetére
persze, az ötlet nem rossz, és miért is ne lehetne megbízni az Operában. csakhogy semmi info nincs ilyen jellegű lépésről, sem a telepítés előtt, sem alatt, sem utána. egyszer csak látod, hogy a frissítéskor több tárolót néz, mint szokott. ecséééém!
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Sk8erPeter #22072 üzenetére
"...igaz, sok mindent telepítgettem az elején össze-vissza, így lehet, hogy felkerült azzal együtt valami, amitől különösebb szarakodás nélkül működött.">így biztos nem, mert a külön tárolót nem lehet véletlenszerű kattintgatással feltenni.
-
törölt tag
válasz
Csakénvagyok #22057 üzenetére
a cairo-dock nem frissül.
https://launchpad.net/cairo-dock/+announcement/4776általában mindenkinek, aki erről írt:
a network-managerrel sem mindenkinél van baj.most pl. nálam nincs. 9.04-ig volt, nem kezelte az eth0-t. kábelnet és wifirouter van, madzagolni nem lehetett. és is wicd-t raktam fel, de a 9.10-re frissítés visszacserélte network-managerre. először megint nem volt eth0, de egy ifconfig eth0 up óta van. nálam. azóta 'leválasztva' a státusz. plusz erősebb a wifi jel, sokszor van 100%-on, szemben a 9.04 és előtti időkkel, amikor ugyanazon opciókra csak 80% vagy az alatt volt.
de a wicd problémamentesebb, és valamelyik verzióba (nem az UNR, de most nem jut eszembe) ez az alapértelmezett a network-manager helyett. -
törölt tag
válasz
Speeedfire #21931 üzenetére
már el is felejtetted a pár hete emlegetett kínai Linuxot?
-
törölt tag
válasz
Speeedfire #21669 üzenetére
a 8.10 vagy 9.04-nél volt egy határozott ugrás lefelé ram használatban. igen-igen rá is csodálkoztam. most egy alap telepítés 130-140MB-t használ.
-
törölt tag
válasz
TrollBalint #21297 üzenetére
/var/log/Xorg.0.log vagy Xorg.1.log vagy Xorg.2.log stb.
-
-
törölt tag
válasz
Takhanto #20893 üzenetére
bocsi, csak közben gyerekeztem, meg Händel: Messiást hallgattam a Mezzo-n. Szóval: inkább a saját képernyőképed kellene, vagy inkább előtte az, mekkora helyre akarod rakni. igazából sok mindentől függ, mekkora hely kell neki: a ram méretétől, akarod-e hibernálni/felfüggeszteni, mennyi programot akarsz telepíteni rá. ha sok a ramod (esetleg 3GB+, ezt feltételezem, ha win7 van
), de nem akarsz hibernálni/felfüggeszteni, akkor akár nem is kell swap. ha akarsz hibernálni/felfüggeszteni, akkor a ram mérete minimum legyen a swap mérete. ez egy partíció. a többi neve lesz / (azaz per jel, slash) és a /home. az előbbi az ún. root partíció, ezen vannak a rendszerfájlok. utóbbi kb. a (régi) windowsnak megfelelő docs&sets, itt vannak júzerek fiókjai, dokumentumaikkal, beállításaikkal. igen nagy előnye, hogy 1. ha a rendszert újratelepíted, a /home-hoz nem kell nyúlni, így az újratelepített programok ugyan azokkal a beállításokkal jelennek meg, 2. ha egy program nem működik megfelelően, valamit elkonfiguráltál, sokszor elég, ha csak átnevezed/áthelyezed/kitörlöd a program fiókodban tárolt mappáját, vagy annak egy részét, így gyakorlatilag egy szűz telepítésű programod lesz. kezdetnek erről ennyit. na de a méretek: ha csak nézegeted, 5GB elég lesz /-nak, pár GB /home-nak, így a swappot nem számítva max. 8GB-ből kijössz.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Takhanto #20857 üzenetére
"A fene az ubuntu telepítőnek,asszem elbasztam">te basztad el. az első pont, miután kiválasztottad a nyelvet: Az Ubuntu kipróbálása a merevlemez megváltoztatása nélkül. ennél mi kell több?
más: amúgy most nézem az Ubuntu 8.04.3 Servert VBoxban. csak mailserver, meg valami más, semmi komoly, de kemény 23MiB a ramhasználat, holott adtam neki bőven, 693MiB.
és 1,5% proci.
(#20861) Takhanto
akkor miért szidod szegényt? -
törölt tag
válasz
upszilon #20855 üzenetére
vicces, amiket írsz. egyrészt elvárod, hogy a te jövővíziódat elfogadja bárki, másrészt ha a jelenlegi helyzetből (ami egy bebetonozott, nehezen mozdítható valami) kifelé mutató törekvések vannak, azokat meg lesajnálod.
upszilon
(fanatikus tag)
én befejeztem. Boldog Karácsonyt! -
törölt tag
válasz
upszilon #20851 üzenetére
http://www.szamlazaslinuxon.hu/linux.xml
http://www.zvkft.hu/szoftverekm.php?azon=62
http://www.tavugyvitel.hu/
http://cinelerra.org/te kezded:
"a meghatározó mindig is az elvégzendő munka lesz, nem pedig a csicsamicsa vagy a fekete-ablakos varázsolás...">ha gyorsabb, hatékonyabb, akkor lesz, akinek örökre a "fekete-ablakos varázsolás..." -
törölt tag
válasz
upszilon #20834 üzenetére
"Ezért kell partíciómentést használni. (Megint egy segédprogram.) Nem uninstallálni kell, hanem visszarakni a mentést. A "kell" szót pontosan a Te kedvedért vastagítottam meg. Nehogy megint értetlenkedni tudjál.">te ezt vastagítottad, mert te abban a világban éltél (és még élsz), hogy "nem tudunk eltávolítani egy alkalmazást, illetve, hogy el tudjuk távolítani, de rengeteg Registry-bejegyzés, könyvtár, DLL és egyéb szemét marad utána." Linuxnál sem árt a partíciómentés (különben nem lennének backup programok), de nem ezért és nem kell. csak ennyi a különbség.
"Számtalanszor volt már, hogy elállítgattam a rendszert annyira, hogy könnyebb volt (időben meg pláne) visszarakni a korábbi mentést, mint visszaállítgatni a rendszert...">egyszerű PEBKAC.
de szerintem tényleg hagyjuk.(#20837) body007
rosszul emlékszel, az EULA-ban kifejezetten tiltva van nem-Apple-labelled gépre tenni. -
törölt tag
válasz
Takhanto #20828 üzenetére
"Linux 0 forint és magad frissíted">ez is a body007 linkelte cikkben volt? mert ez hülyeség. pontosabban a megkülönböztetés ebből a szempontból. de ebből a cikkből:
"Tény, hogy a Linux hőskorában valóban macerás volt a különböző csomagok telepítése, napjainkban azonban a Linux már olyasmi, mint egy Macintosh. Vegyük például az egyik legismertebb Linuxos csomagkezelőt a Synapticot. A csomagok (azaz szoftverek) telepítése és eltávolítása olyan egyszerű, és főleg biztonságos és kényelmes, hogy a Windows „programok eltávolítása/hozzáadása” ezt látva csendesen sírdogál a sarokban. Pillanatnyilag a Windows az egyetlen rendszer a világon, ahol előfordulhat, hogy nem tudunk eltávolítani egy alkalmazást, illetve, hogy el tudjuk távolítani, de rengeteg Registry-bejegyzés, könyvtár, DLL és egyéb szemét marad utána.">és ez nem csak a telepítés-eltávolításnál van így, de a frissítésnél is ugyan így működik. a szoftvertárolókból telepített összes csomagot figyeli, és jelez, ha bármelyik frissíthető. sőt, az egész oprendszert frissítheted egy kattintással (vagy egy paranccsal), mintha leo-ról snowleó-ra frissítenél egy gombnyomással.
-
törölt tag
válasz
upszilon #20811 üzenetére
"Akármilyen jó szakember vagy, még Te sem szegülhetsz ellent a fejlődésnek...">kedves, hogy ilyeneket feltételezel rólam.
de ha már kategóriáknál tartunk:
alapvetően két nagy kategóriója van az ámítógép használóknak
1. a hobby
2. a professzionális
mindkét kategória igen sok alkategóriára osztható, és mindkettőben rengeteg olyan, aki alapvetően grafikusan használja a gépet, illetve olyan, aki nem grafikusan. mindkettőnek vannak előnyei, függetlenül attól, hogy melyik korban élünk, vagy mennyi idő telik el Neumann után. a korábbi kis "vitánknak"FixY76-tel a tárgy egy szerver OS volt. én VBoxban futtattam, és a VBox így a host rendszeren nem használt többet 200MB-nál, talán annyit sem. Ezzel szemben egy Win7-et megnyitva 1GB fölött van. érzel különbséget? más feladat, más követelmények. az Ubuntu abszolút minimum rendszerigénye pl. Intel 486 processzor, 32 MB RAM, 300 MB HDD. minek több, mikor az igénynek megfelel? csak mert olcsón van sok? felesleges pénz és energiapazarlás.ha az ms marketingdumáját elhiszed, akkor te sosem tettél vírusirtót egyetlen windowsodra sem, mert telepítéskor mindig ott volt a szöveg, hogy az eddigi legbiztonságosabb. és persze a legstabilabb is. csak ha baj van, akkor az általános módszer az "újrahúzom". mert nem ért hozzá, hiába is "gyorsuló világunkban nincsen idő szarakodni letűnt szoftverekkel, varázsszavak megtanulásával".
"Nem lehet örökké a DOS-os segédprogramokkal, a linuxos fekete-ablak varázsszavaival megoldani ezeket a másodrendű feladatokat. Ideje olyan operációs rendszert alkotni, ideje olyan programokat írni ahol már nincsen szükség rájuk.">de erre nem az a megoldás, hogy az összes alternatív lehetőségből kizárjuk a júzert. tudod, ez olyan, mint a fentebb említett karbantartó nap."Beköszöntött ez a korszak.">legfeljebb az ms és apple-marketingesek álmában.
Windows PowerShell
ennek alapján vagy nem beszélték meg egymással házon belül a marketing és a szerver osztály, vagy nem úgy van, ahogy gondolod.
"A PowerShell a Microsoft .NET Framework 2.0-s változatán alapul, több mint 120 rendszeradminisztrációs segédprogramot tartalmaz...">ez a félmondat nem éppen a segédprogramok használatának elvetésére utal.
de még kivonat ebből:
"A PowerShell nélkülözhetetlen eszköz minden Windows-rendszergazda számára, aki - munkáját segítendő - maga is szeretne könnyen és gyorsan egyedi felügyeleti programokat írni, és nem elégszik meg a Windows nyújtotta grafikus felügyeleti eszközökkel."de magad is olvashatod.
kell még?
az utóbbi pár hsz-edben furcsa mód egy Linuxos topikban is egy DOS-programot istenítettél, mint panacea-t. ehhez képest érdekes e hsz-ed tartalma.
(#20814) upszilon
de, át kell, mert ha eddig nem jfs-t használt, akkor ezután hogy fog: -
törölt tag
válasz
ZCoyote #20804 üzenetére
viszont még valami eszembe jutott a grafikus felület kapcsán. rengetegen (persze leginkább olyanok, akiknek nem életeleme a PC) annyira ragaszkodnak a grafikus felülethez, és az ehhez kötődő egér használathoz, hogy a legkisebb mértékben sem tudnak elszakadni ettől, még az egészen egyszerű billentyűhasználatra is szinte képtelenség rávenni őket. pl. ha a böngészőben a címsorba beírnak egy címet, akkor nem kell egerészni az indítóikonra kattintva, hanem elég entert nyomni. eleve fel sem fedezik, hogy ha már van egy másik cím, és - a windowsban egyszer - odakattintanak, akkor az egész cím ki lett jelölve, nem kell kitörölni, csak be kell írni az újat. vagy a visszalépésnél nem kell ezerszer megnyomni a visszalépés gombot, stb. vagy a billentyűkombinációk, pl. alkalmazásváltás. csak mert grafikus felületen minden egyszerűen megoldható. pedig ez is grafikus felület, csak gondolkozni kéne. amire viszont nem szoktatták rá az embereket, bár erre nem is nagyon van igényük. -
törölt tag
válasz
SzalaiG #20792 üzenetére
synapticban vagy az Ubuntu szoftverközpontban backup, és a listából válogathatsz. de Shadow már korábban említette, hogy igen jól használható pl. a time vault. https://wiki.ubuntu.com/TimeVault
-
törölt tag
válasz
upszilon #20788 üzenetére
1. ma már gyakorlatilag elfelejtheted, csak ha egy kevésbé hozzáértő kér tanácsot hiba javítására, a gyakorlottabb emberkének is sokszor egyszerűbb(!), gyorsabb(!) a megoldást konzolos/terminálos formában megtalálni, esetleg kipróbálni, illetve a terminálban pár parancs beírása általában jóval rövidebb, mint a végigkattintgatás leírása.
2. a) az amúgy a "felhasználói élmény fokozására" törekvő ms egyrészt a vista bevezetésével együtt hozta be a powershellt, kifejezetten azzal a marketingdumával, hogy a Unix-féle cli windowsos kvázi megfelelője.
b) a "felhasználói élmény fokozását" a végletekig vinni szándékozó ms termékeiben MÉG MINDIG rengeteg ténylegesen szükséges beállítás registry-turkálással oldható csak meg, érhető el. ez persze, grafikus felületen, de szerintem nem kevésbé ijesztő. vagy pl. olyan beállítások, amit grafikus felületen kellene megoldj, meg is oldható, csak vagy a legvaskosabb windows-telepítősegédlettel kell rendelkezz, vagy a netet kell kutatni.
tegnap előtt szembesültem azzal, hogy részben miért használ rengeteg windows júzer rg fiókot. sógorasszony vett egy notebookot. előre telepítettek neki XP-t (lényegtelen, hogy miért ezt, én nem szólok bele), természetesen 1 db rg fiókkal. gondoltam, csinálok neki egy korlátozottat is, biztonság végett. így is tettem. újraindítás után finoman leesett állal látom, hogy az rg fiókba jelentkezik be, automatikusan. no, mondom, megnézem a fiókbeállításoknál. őőőőő, semmi lehetőség az automatikus bejelentkezés ki-bekapcsolására. gondolom, jelszó az rg-re, majdcsak lesz valami. nem lett, azaz lett, de ugyan az, mint előbb. először felügyeleti eszközök között matatás,eredménytelenül. nosza, fel a netre, guglizzunk! első találat run>control userpasswords2. de nem ms oldal, így további linkek. először registry-turkálós találatok. de ahhoz inkább nem volt kedvem. valamelyikben a fentebbi leírás, de ez már ms oldal. megcsinálom, működik. ez most komoly, vazze?! miért is? mikor 2001ben már bőven többfelhasználósnak lett készítve az XP. ráadásul a Vezérlőpult>Felhasználói fiókok nem ugyan azokat a beállításokat adja. pedig ez nem sok, csak az az alapvető elvárás lenne, hogy NE CSAK rg fiókot lehessen elérni. és engem az távolról sem érdekel (sem most, a "könnyű"kezelés tárgyalása közben, sem egyébként), hogy ezt a galibát valószínűleg az xp-t telepítő emberke közreműködése okozta. és attól nem volt könnyebb megoldani, vagy nem volt jobb a lelkemnek, mert végig grafikus felületen voltam. sőt, jelen esetben még bosszantóbb is, mert ugyan azt a funkciót miért nem tudom elérni grafikus felületen az egyik oldalról megközelítve, míg a másikról igen. az meg már más kérdés, hogy ez a grafikus felület milyen. konkrétan az eszközkezelő vagy a felügyeleti eszközök windows 3.1-es grafikai színvonalát hozza. olyan ez, mint még az előző rendszerben a hadseregben a karbantartó nap. mikor az autókat vagy (a fegyvereken kívül) az egyéb eszközöket tartottuk karban, a gyors munkavégzés érdekében a rozsdás részekről pl. nem lekapartuk a rozsdát, csiszoltuk, felületkezeltük, stb., hanem lefestettük. jól nézett ki! deeeeeee, tényleg! -
törölt tag
válasz
ntomka #20750 üzenetére
egyszerű megoldás a problémádra:
1. https://launchpad.net/~ubuntu-mozilla-security/+archive/ppa
2. https://launchpad.net/~ubuntu-mozilla-daily/+archive/ppa
3. https://edge.launchpad.net/~openoffice-pkgs/+archive/ppaés igen, amit Vladi írt: két verziót kell suppotálni. Ha már a windows szemlélet: ott melyik OOo supportált a window? persze, nem tőlük van, de gondolj bele: a hivatalos repókban/verzió több ezer csomag van, ezeket mind a Canonical tartja karban. és félévente kapsz újat. átfedés pedig 5 verzióval van. most éppen 6.06, 8.04, 8.10, 9.04 és a 9.10. és készül a 10.04. nem elég?
-
-
törölt tag
válasz
Krissz22 #20714 üzenetére
1. felesleges a Firestartert mindig elindítani. Egyszer beállítottad, akkor mindig elindul a tűzfal. Ezt egyrészt ott látod, ha átállítod a bootolás módját nemgrafikusra, azaz karakteresre. Egyszercsak ki fogja írni, hogy firewall vagy fw start, utána network start, vagy hasonló. Amit te el akarsz indítani, az a beállító gui. Ennek elindításához admin jogra van szükség, ezért ha ezt az indítópultba teszed, minden bootnál kérni fogja a jelszót. Ha a "támadások" adatai akarod megnézni, akkor a /var/log/messages fájl a barátod.
3. A windows is kezd biztonságosabbá válni, ennek egyik alapvető eszköze az UAC. A 25 évnyi megszokás miatt a júzerek nagyrészét zavarja, hogy nem garázdálkodhat AZONNAL a saját rendszerében. Azt nem írom, hogy "büntetlenül", mert elég - vagy talán mégse elég? - büntetés, hogy vírusirtókkal, antispywarekkel, tűzfalakkal és minden egyéb finomsággal kell teletömködniük a rendszerüket, mert a "felhasználói élmény fokozása" érdekében gyakorlatilag a legminimálisabb biztonsági intézkedéseket is sutba dobta az ms, ezzel rászoktatva a júzereket a jelszó nélküli rendszergazdai géphasználatra. ezzel a használati móddal minden egyes káros folyamatnak ugyan ezeket a jogokat adták/adják meg a gépükön. a helyzet ismert. na, ezt egy kicsit változtatta az UAC, de a mélyen beivódott szokásokat nehéz megváltoztatni. annyira, hogy rengeteg ember, aki frissen kezd Linuxot használni, egyből a rendszer eme alapvető, jóval nagyobb biztonságot garantáló tulajdonságát akarja megváltoztatni. a Unix és hasonló rendszerek a kezdetektől többfelhasználósra tervezték, emiatt fejlett jogosultságkezelése volt mindig is, mely jogosultságkezelés a mai gyakorlatban a Linuxokon alapesetben úgy jelenik meg, hogy a rendszergazdai feladatok elvégzéséhez mindig jelszót kér, és mindig kell egy nem rendszergazdai jogokkal rendelkező felhasználót létrehozni, a mindennapi használathoz. NE akard ezt megváltoztatni! Attól, hogy a Linuxok most még sokkal kisebb veszélynek vannak kitéve, mint a windowsok, nem azt jelenti, hogy nem szedhetsz be Linuxon futó károkozót (persze, a valós esélye a 0-hoz közelít), és ha rendszergazdai módban vagy, akkor az bizony ugyan úgy rendszergazdai módban fog tevékenykedni, mint te, vagy mint ahogy a windowson megszoktuk. egy Linuxról pedig te nem fogsz ilyen cuccokat leírtani, csak a megint jól bevált windowsos módszerrel, az újratelepítéssel.
De a te dolgod, ahogy gondolod.ja, igen, és amit body007 írt: az ufw (uncomplicated firewall) annyira alapértelmezett az Ubuntuban, hogy Canonical "gyártmány". felesleges firestarter, csak a terminálban
sudo ufw enable
jelszó
és megy. nem kell hozzá gui sem, amit így nem kell berakni sem az indítópultba. -
törölt tag
-
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20663 üzenetére
"Lehet, de az már a "késő bánat" kategória, mivel az ubi üres táblákkal és ACCEPT policy-kkel települ.">ezért kell "bekapcsolni"
ufw enable, oszt jól van, alapnak elmegy.
de még Landscape: a 60 napos free trial is eleve csak regisztrációval használható, utána meg fizetős. ezért sem hiszem, hogy magától csinálna bármit.
http://www.canonical.com/projects/landscape alul. -
törölt tag
válasz
FixY67 #20659 üzenetére
lehet, én néuzem be valamit, de direkt most a kedvedért telepítettem az Ubuntu 8.04.3 Servert (az utolsó kiadás volt, ahol a telepítőlemezen egyáltalán fent volt a landscape-client) VBoxban. a landscape-client-et így is utólag kellett telepíteni. és nincs függőségben semmivel, sem oda, sem vissza, tehát nem települ "hátulról" sem.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20654 üzenetére
"hogy valamelyik szoftver egyszercsak elindult kirándulni egyet a neten..."
http://itcafe.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_20556-20556.html>én csak ezt találtam általad említettként. és itt:
http://itcafe.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_20645-20645.html
válaszoltál is magadnak. vagy valamiről lemaradtam?értem én a problémátokat, és majdnem egyet is értek. csak egy kicsit már túl van tárgyalva. szerintem.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20649 üzenetére
"Az utolsó mondatodra csak azt tudom mondani: ilyen mentalitású embert tutira nem engednék rendszergazdai vagy fejlesztői munkára... pardon: utolsó előtti...">miért is? mert a saját magad által telepített OS kommunikál sw frissítéseket KERESVE a disztribútor által karbantartott sw-tárolókkal? különben kis elcsúszás, hogy te szerverről beszélsz, én meg nem. pontosabban te egyszer szerverről beszélsz, másszor te sem.
a mentalitásomról pedig pont semmit nem tudsz.
de ha már itt tartunk: te mennyire tartod magad kompetens rg-nek, ha utólag veszed észre, hogy az általad telepített szerver OS olyat tesz, amit te nem engednél? vagy mikor az is csak utólag derül ki, hogy csak azt hitted, mert utólag megnézve kiderült, hogy mégsem azt csinálta, amit először gondoltál róla. miért nem előre nézed meg, mit használsz éles környezetben? ha már ennyire parázol. de "Egyelőre nem foglalkozom a dologgal, a linuxon semmi éles anyagom nincs". különben azt el tudod képzelni, hogy a desktop és a szerver verziónak eltérő beállításai lehetnek? nyilván az előbbiben a júzerfrendliségen nagyobb hangsúly van, és ebbe talán az is beletartozik, hogy a rendszer maga keresi a frissítéseket, és figyelmeztet. utóbbiban meg valszeg nem így van, sosem használtam. de desktop (hívjuk inkább otthoni rendszer) frissítésekkel is megcsinálhatod ugyan azt, mint a pénzkereső környezeten használttal: külön gépre töltöd csak a frissítéseket, és csak hoszabb-rövidebb tesztelés után frissíted a normál használatú gépedet. mi ebben a baj? mondjuk legalább 2 gép (vagy 2 rendszer) kell hozzá.
ha nem grafikus, akkor is: a statisztikai adatok küldését te engedélyezed, külön. de szerintem ilyen szolgáltatás nincs is szerveren, mert ez a "felhasználói élmény fokozás"ához tartozik.
egy windowson az av vagy a fw vagy bármi antimalware automatikus adatbázis frissítése, a vírusstatisztikák elküldése is ennyire kiakaszt? vagy az windows automatikus frissítése? bár ez utóbbinál is elválik a desktop és a szerver világ, és persze a desktopon belül is a pénztermelő és az otthoni használat.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20643 üzenetére
"Milyen statisztikákra gondolsz? Telepítéskor minden ilyet kikapcsolok. Ha kérdez.">ha telepítetted az Ubuntut, a szoftverforrások utolsó fülén el tudod olvasni. a szokásos "...hogy javítsuk..." blabla. különben meg ezt nem kapcsolja be magától, ezt külön neked kell bepipálni.
updatek után nézelődve sem önállósította magát. x időnként ellenőrizi a sw-k frissességét. ugyan ott, mint fentebb, csak kb. 3 füllel balra, kikapcsolhatod, ha nem akarod, hogy magától fusson. ugyan úgy, mint bármelyik másik Linuxon, vagy bármelyik másik rendszeren. de nekem az az érzésem, hogy ez a fajta "automatizmus" leginkább a te érdekedet szolgálja. és ettől még nem telepít automatikusan, csak figyelmeztet, hogy frissítheted a rendszeredet.miért kell ezért nyafogni??? bár részben magyaráztad magadnak: "1. Szenilis vagyok..."
-
törölt tag
válasz
Sweet Lou 6 #20633 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Sweet Lou 6 #20629 üzenetére
nézd meg.
de leginkább nem grafikus. -
törölt tag
válasz
#40553216 #20627 üzenetére
közben lejárt az idő.
különben meg a vita elejére térve vissza kicsit: azt írtad, hogy mennyi biztonságtechnikai cég írását belinkelted ide. én csak egy ilyen linket láttam, az is a vírushíradó volt, de mindegy. de a másik általad említett dologra, a versenyekre, ahol feltörték a Linuxot, nem adtál linket, én viszont az ellenkezőjére igen. sőt, a cég, amelyik szervezte, finoman ms szponzporált. ezt nem én állítom, ott van a honlapjukon.
http://cansecwest.com/index.htmlna, ezt is megtaláltam:
http://keznews.com/30772=Linux_ignored__not_immune__says_hacker_contest_sponsorjó magyarázat, csak egy évvel később ugyan ez volt.
-
törölt tag
válasz
upszilon #20621 üzenetére
amennyiben ezeket a kérdéseket nem te tetted fel, akkor valóban összekeverlek.
"Tőlem meg azt várnád, hogy már most tudjam melyik az a szoftver és én személyesen ne engedjem futni? Meg egyáltalán hogyan gondolod, hogy ez elvárás legyen magamtól? Méghogy én tudjam? Én? Az ember? Mert én vagyok a gépért, vagy mi a fene?" -
törölt tag
válasz
upszilon #20535 üzenetére
előkészületek 2008ban
http://www.voipsa.org/pipermail/voipsec_voipsa.org/2008-March/002603.htmleredmény 2008:
http://www.engadget.com/2008/03/29/linux-becomes-only-os-to-escape-pwn-2-own-unscathed/(#20617) upszilon
windowson hogy döntöd el? felraksz egy nem interaktív tűzfalat? az honnan fogja tudni, milyen folyamatot, kommunikációt engedjen, kifelé a gépről vagy két program között, mit ne? vagy egy interaktívat, amelyik tanul, és megkérdezi, mit engedjen, mit ne? honnan fogod tudni, melyiket engedjed meg neki, melyiket ne? -
törölt tag
válasz
FixY67 #20556 üzenetére
a frissítésen kívül még a szoftverforrásokban esetleg bepipált statisztikát küldi.
különben meg úgy emlékszem, a grc.com-on lévő porttesztel az látszott, hogy windpwsnál nyitott portok voltak (nyilván nem bekapcsolt tűzfalnál), Ubuntunál meg nem bekapcsolt tűzfalnál sem mutatta az a portot sem, amelyiken elvileg az FF kimegy, mikor a portszkenre mentem.(#20535) upszilon
"Vannak betöréstesztek. Vannak versenyek.">hát, ha ezeket a versenyeket megnézed, mindig a Linux, konkrétan az Ubuntu maradt talpon.már ahol elindították egyáltalán 2009ben pl. nem, mert biztos nem volt jó marketing két pénzért árult, és a készítői álta biztonságosnak mondott OS bukásával szemben.
-
törölt tag
válasz
upszilon #20530 üzenetére
ha erre olyan nagyon rá akarsz gyúrni, akkor az ufw-ben az alkalmazásokra is szűrhetsz, vagy tilthatsz mindent, és engeded, ami kell. ja, igen, ez a *nix rendszerek és a windows közötti egyik alapvető különbség:
1. minden tiltva van, amit nem engedtél>*nix
2. minden szabad (volt, most már talán nem, az uac miatt, márha em kapcsolják ki egyből), tehát minden szabad, amit nem tiltasz>windows. pont emiatt a "jó" tulajdonság miatt vannak az alkalmazásalapú tűzfalak a windowsokra, mert azt is kontrollálni kell, mi mit hívhat, hova írhat, stb. vagy nem?jöhet a cáfolat, csak felületes "hitem" van.
-
törölt tag
válasz
Aylarth #20488 üzenetére
"a gnome commander-ben akarom a terminált megnyitni abba a könyvtárba, ahová kicsomagoltam a file-t.">inkább a terminálban a cd /home/teneved/ahová/kicsomagoltad parancsot add ki, és akkor abban a mappában vagy. az elérési útvonalat úgy is megadhatod, ha a célmappát egyszerűen drag&droppal behúzod a terminálba a cd után (legyen egy szóköz)
(#20489) Ukraan
lehet, pont a compizt kellene kikapcsolni, és menne minden. mondjuk kevésbé lenne csili-vili, de működne. hegesztés meg akkor ráér. -
törölt tag
válasz
Ukraan #20476 üzenetére
igazából túllihegtem egy kicsit ezt a kérdést. egyszerűen - ahogy már írta is - a vga számít a leginkább. neked - ha az adatlapodon lévő igaz - akkor ati vga kártyád van, ami nem a szerencsésebbik választás, de van már rá példa, hogy megy vele az Ubuntu.
legegyszerűbb ellenőrzés, hogy a LiveCD-t berakod, és alindítod LiveCD módban, tehát nem egyből telepíted, hanem a feljövő menüből - a nyelv kiválasztása után - az első pontot választod: az Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül. ha itt jól megy, akkor nagy gond később sem lehet. ha nem megy jól, akkor Ubuntuból is próbálhatsz még 3 verziót, hátha valamelyikkel megy. Érdemes emiatt nem cd-re kiírni, hanem (windows alá is letölthető) unetbootin segítségével pendrivera. Mert most ugye Ubuntuból van a 8.04, 8.10, 9.04 és a 9.10. Hátha valamelyik jó egyből.
-
törölt tag
válasz
Siriusb #20473 üzenetére
"és a partíciót sem adja az ubi alapból">de már igen.
szerintem ez pont az átlag kezdő júzernél veszélyes, mert még esetleg bőven használja a windowst, és el akarja érni a fájljait Ubuntu alól is. és esetleg (egyáltalán nem ritka módon) egyetlen partícióra van telepítve a windows is. bár ennél még rosszabb, ha a windows alól akarja elérni a Linux partíciókat írási joggal.(#20474) Ukraan
ezzel együtt nem árt előtte megnézni, hogy a konfigod mennyire jó a Linuxnak, főleg a vga. bár ahogy nézem, előbb-utóbb mennie kell. -
törölt tag
válasz
Ukraan #20469 üzenetére
"egy fura boot menüt kaptam 5-6 választási lehetőséggel">gondolom, nem a Wubit tetted fel, hanem a pendrive bedugása után újra indítottad a gépet, és csináltál egy dual-bootot. nem baj, így jobban megy majd, ha sikerül helyrepofozni a GUI-t.
valami ilyesmi:
1. Ubuntu, Linux 2.6.31-16-generic
2. Ubuntu, Linux 2.6.31-16-generic (recovery mode)
3. Memory test (memtest86+)
4. Memory test (memtest86+, serial console 115200)
5. Microsoft Windows 7az elsőt indítva kapod a rendszert, ahogy neked kell. ha itt nem jött be a grafikus felület, akkor azon valamit kell majd babrálni. ehhez majd kell a vga típusa.
-
törölt tag
válasz
Speeedfire #20407 üzenetére
guest additions fent van?
-
törölt tag
válasz
ntomka #20397 üzenetére
én eddig mindig dasktop telepítést csinálta, de azt vettem észre, hogy a 8.10 és a 9.04 között határozott ugrás volt RAM használatban, azaz igen jelentősen csökkent. a 9.10en is így maradt, aőt, talán egy kicsit még kevesebb. gnome-mal 130MB körüli. most éppen 350MB, de ebből az FF és az avast (upszilon! az XP-t csekkolom Ubuntu alól, nem az Ubuntut.
) együtt 160MB.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20366 üzenetére
azért válaszolok, mert másról beszélünk. házi körülményke között a legtöbb embernél igénytelen fotók készülnek. ebben én (a nagy többséghez képest) még kivétel is vagyok. de nem azt írtam, hogy mindig is csak kötegelt "feldolgozást" csinálok, de vannak olyan helyzetek, amikor igen. mert azokkal a fotókkal nem akarok mást tenni. pl. az egyéves lányom eksönjeiről készült pillanatfotókat minek retusálnám? legtöbbször még csak raw állományt sem csinálok ilyenkor, mert minek. nem arról szól.
és igen, vannak olyan képek, amiket (ezek szerint számodra meglepő módon) én is egyesével dolgozok fel, akár raw-ból is.
és ha már fotófeldolgozás: itt jön össze a Linux több asztalos megoldása a sokak (nyilván windows júzerek) által kényelmetlennek tartott többablakos Gimp. ugyanis a feldolgozandó kép és az eszközök mehetnek külön asztalra. így fullscreen-en van a kép. ennél jobb térkihasználást nem igen tudnék. az asztalok közötti váltás igen gyors.
-
törölt tag
válasz
FixY67 #20357 üzenetére
"nekem már fagyott le úgy linuxon az X,"<>"a az egész lefagy, nem (vagy csak nagyon ritkán) kell restartolni a gépet."
tiéd<>enyémviszont én is hadd jegyezzem meg halkan: ez a szarrá fagyás szűk látókörű emlékeim szerint jóval nagyobb arányban fordult elő XP-n.
"Hogy fotót parancssorból konvertálsz">bocsi, otthoni felhasználásra ez miért is rosszabb, mint grafikus felületen kötegelt módon elvégezni ugyan ezt? miért kéne mindenkinek minden fotóját a NatGeo-ba küldeni?
"de mutasson nekem valaki egy verziót, amiben megvan a teljes funkcionalitás">megszoktál valamit, azt kéred számon a másikon is.hát, a gimp tényleg gagyi: miért is nem tud 5 1/3 bitnyi színmélységet csatornánként... hát én kérek elnézést... amúgy kicsit nézz utána!
érdekes, minden windows júzer photoshophuszár pozícióból támadja a Linuxot vagy a gimpet. de ezek miatt ki kell hajítani? mert nem olyan? mert különben a többség ennek sem használja a 95%-át.
(#20362) body007
shadow írta őket. -
törölt tag
válasz
upszilon #20358 üzenetére
"...ponthogy dícsétem őket!">na jó, lehet, összevontalak.
bocsi
"Nem, mert tudom a választ a kérdésre.">egyfajta választ én is tudok, de ez olyan, mint a technikai elemzés a pénzpiacon: a múltbéli árfolyammozgásokat elemezve von le következtetéseket, és tippel a jövőbeliekre. ez, ugye ördögi kör: nincs, mert nem használják, mert nincs... -
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #20351 üzenetére
"még mindig nekieshetek magam és írhatok egyet, a Te filozófiád szerint legalábbis">nem neked volt pár nappal korábban hiányod a copy-cut-paste gomb? oda tudtad rakni, ahova kellett? windows intézőben (vagy mi a neve) ezt vagy hasonlót hogy csináltál volna?
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk #20351 üzenetére
"Na abból lenne csak káosz, ha minden kattintásra aktiválódna valami, így is szerencsétlenkednek eleget...">nézd, ha ennyire semmi közük a témához, ahogy írod, hogy azt sem tudják megszokni, mire kell egyet, mire kettőt, akkor ott szimplán annyi a baj, hogy annyira sem érdekli őket, mint téged, hogy megtanítsd nekik.
én contra tudok olyan funkciót, ami valószínűleg sokkal-sokkal több Linux júzernek hiányzik, de Redmondba kb. addig küldözgetheted az emaileket, míg az összes ujjad elkopik. ez pedig a Linux által használt fájlrendszerek támogatása, hogy a windows alól lássa a Linuxos álloményait. (szerintem ez amúgy az önkéntes kínhalál bevezetője, de igen nagy rá az igény. ráadásul pont olyanok részéről, akik éppen alig régóta használnak Linuxot, azaz azok, akikről te írsz.) vagy pl. ha dual-trial-bootban van a gép, és az egyik egy windows, akkor a windows újratelepítése ne bassza tönkre a rendszerbetöltőt, ne kelljen már csak azért ezzel elbaszni az időt, mert a windows úgy települ, ahogy.
skype-ot nekem is kellett külön indítóikonnal, ld-preload-dal indítani. egy kétsoros szkript, futtathatóvá teszed, és erre mutat az ikon. és lőn, működött!
-
törölt tag
válasz
upszilon #20345 üzenetére
ja, még:
a Linux-fejlesztők fikázása nagyon megy már, de a kedvenc videószerkesztő programod fejlesztőinek írtál már, hogy miért nem csinálják meg Linuxra? vagy ha valami hiányzik a windowsból, írtál Redmondba, hogy miért nem rakják már bele azonnal? vagy az a rendszer tökéletes? semmi nem hiányzik belőle?
szerk.: ezt akkor írtam, amikor te az utolsót. -
Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Star Trek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Fujifilm X
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Futás, futópályák
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- EAFC 25
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest