- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Azonnali mobilos kérdések órája
Aktív témák
-
-
Bake de zavaró. Most, hogy nem a gyári Ubuntu kernelt vagyok kénytelen használni, előjött a jelenség, hogy így bizony gyűlnek a gyári kernelek szépen sorba minden egyes frissítésnél és a Rendszerment frissítője ilyenkor nem szedi le a régebbit. De sebaj, megoldottam a problémát, és így már minden helyzetben, a szabályosan elnevezett gyári kernelek korábbi változatai eltávolítódnak. Nesztek, csak gyertek kernelecskék, le lesztek aprítva!
-
A Lucid partner tároló kétszer is szerepel, most gondolom, hogy a sources.list-ben, onnan ki kell törölni az egyiket, majd futtatni kell a sudo apt-get update-t. Ha még mindig kiírná, akkor meg töröld a /var/lib/apt/lists könyvtárból az archive.canonical.com_ubuntu_dists_lucid_partner_binary-i386_Packages-t is.
Aztán ha ez megoldódott, akkor ellenőrizd, hogy a tárolók hitelesítése jó-e már, ha nem, akkor valamely külső tároló kulcsával van a gond. Akkor viszont Synapticban meg kellene nézni egy frissítés futtatásával, hogy mely tárolóról van szó.
-
Mi van itt járvány? Már harmadszorra kell leírni, ejnye, óvatosabban!
Valahogy kitörölted az aláírókulcsot, futtasd le ezt a parancsot:gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv 40976EAF437D05B5 && gpg --export --armor 40976EAF437D05B5 | sudo apt-key add -
Amúgy az MSN-re nekem sem akar feljelentkezni, valami szerver hiba van. Úgyhogy várjatok, ne nyúljatok hozzá, nem nálunk van a probléma forrása.
-
-
válasz
attis71 #29317 üzenetére
A legegyszerűbb ha feltelepíted az Ubuntut. Ha nem akarod az egész rendszert újratelepíteni (bár ajánlott, ha teljesen áttérnél), akkor csak az ubuntu-desktop csomagot kell feltelepítened és bejelentkezésnél kiválaszthatod a Gnome környezetet. Ellehet ilyenkor távolítani az ottmaradt Xubuntut, de az nem veszélytelen művelet.
Én amondó vagyok, hogy ha nincs külön partíción a /home, akkor mentsd le a saját könyvtáradat, majd telepítsed újra a rendszert az Ubuntuval, aztán amely proginak kellenek a beállításai, azoknak a könyvtárait másold vissza az új saját könyvtáradba. -
-
válasz
x123456 #29311 üzenetére
Én a legújabb verziót használom a VirtualBoxból (3.2.6 r63112). Ezek az én vendégeim a friss Ubuntu Maverick (amd64) rendszeremen jelenleg: Debian (Sid+Experimental), Debian Lenny, Fedora, Kubuntu 9.10 és 10.04, Linux Mint, Lubuntu 10.04, Ubuntu 8.04 és 10.04 és egy Ubi+Kubi keverék, Xubuntu 10.04, Windows 7, XP SP3. Egyedül a Debian Lenny-vel van problémám, a Guest Additions nem éppen tökéletes, de inkább csak a felbontást nem lehet állítgatni jól (bár nem zavar annyira, nem használom csak tesztelésre a rendszert).
Azt nem mondanám, hogy gyorsabb, de a sebességével semmi gondom, még a titkosított btrfs fájlrendszeren is jól futnak a vendégeim.
Mondjuk a 3D gyorsítás az tényleg nem az erőssége, nem érdemes azt használni, így az effektek legyenek inkább kikapcsolva. Én mondjuk időnként mentem a képeket is, de van mentésem a rendszeren belül is (Rendszerment), így ha ilyesmi probléma lépne fel mint nálad, akkor sincs különösebb gond.
Amúgy szerintem egy nem Debian alapú oprendszeren is ugyanennyi problémád lenne vele.(#29312) upszilon: Mit kéne tudni róla? Az asztalra lehet vele Gadgeteket kirakni, ennyi.
-
válasz
x123456 #29307 üzenetére
Ubuntuban nem csak Open Source szoftverek vannak, csak engedélyezd a tárolókat (universe, restricted, multiverse, partner). SUN Java ott a partner tárolóban, GRUB2-őt telepíthetsz külön magadnak olyat amilyet szeretnél, akár a Debianból (Sid, Experimental) is átemelheted közvetlen. A sebességgel nekem nincsen gondom, nem tapasztalom amiket leírtál, de persze ahány konfiguráció... (Kernel, X.Org frissítés esetleg). A VirtualBoxot naponta használom, szerintem jó, de lehet használni helyette alternatívákat, akár fizetős szoftvereket is (VMware).
-
válasz
attis71 #29298 üzenetére
Nem kell állítani semmit Xubuntun (mint ahogy XP-n sem igazából), csak a Thunar helyett kell használni valami mást. A legegyszerűbb, ha feltelepíted a Nautilus fájlkezelőt, majd abban tudsz tallózni a hálózaton és másolgatni (bal oldalon a Hálózatra kattints). Ha nem találnád az ikonját, akkor Alt+F2 -> nautilus -szal tudod indítani. Ha Xubuntun akarsz megosztani, akkor még telepítsed a nautilus-share, samba és libpam-smbpass csomagokat is, majd indítsad újra a gépet. Megosztáshoz jobb egérgomb a könyvtárra -> Megosztás beállításai. Ha valamit nem enged, akkor Alt+F2 -> gksu nautilus. Ha az XP-s gépet nem látná egyből, akkor Nautilusban Ctrl+L -> smb://gépneve.
(#29300) Psychonaut: Dokknak Cairo-Dock, a többit szépen belehet állítani a Screenlets-vel (az internetes oldalon találsz még hozzá cuccokat ha kell). Bár a media player távirányítót szerintem valahogy máshogy kell megoldanod.
-
válasz
szimla65 #29283 üzenetére
Jah, bocs, rosszul mondtam. A listában benne van az XP, hiszen a grub.cfg nem változott, de elindulni nem biztos, hogy elfog, ha kiválasztod. Ha nem indulna el, akkor futtasd le a parancsot és aztán jó lesz. Mindez csak annak a kérdése, hogy UUID-vel van-e azonosítva a partíciója a grub.cfg-ben, mert akkor a régi rendszeréét keresi (mivel gondolom formáztad, más lett az UUID-je).
-
válasz
szimla65 #29277 üzenetére
Igen, a sudo su parancsra kapsz root jogokat, hogy ne kelljen sudozni a többi parancsnál.
Aztán akkor írd a többit is:mount /dev/sda5 /mnt
grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdaHa a Windows nem lenne benne eztán a listában, akkor futtass le egy sudo update-grub parancsot és beteszi.
(#29275) Vladi: Hát, én ezt konkrétan innen vettem még anno, mikor Lucidnál már ez a módszer nem vált be. Amúgy meg nem is írták le itt sokan, és amúgy is ki olvas vissza?
-
válasz
hack69 #29270 üzenetére
Live módban kitudod próbálni a rendszert és akkor meglátod, hogy megy-e. Ha nem menne, akkor még ott a lehetőség, hogy feltelepítsed a legújabb kernelt, amivel már hátha megy. Viszont olyan eszközöknek amik mennek, azoknak ne telepítsél külön drivert, kivételek ez alól talán azon videókártyák, melyeknek van zárt meghajtójuk és nem vagy megelégedve a nyílt alternatíváikkal.
(#29271) yanna: Konkrétan aktív használattal még egy sem, Karmic óta viszont csak az Ubuntut használom (2009.11.11-én írtam ide először). Valójában nagyon egyszerű megszokni és beletanulni a kezelésébe. Szóval nem kell hozzá évek tapasztalata, hogy az ember kielégítően tudja kezelni a rendszert. Egyébként mért kérdezed, talán valami pingvinméhben kifejlődött überkockának tűnök vagy mi?
Mondjuk Vladi már évek óta nyúzza folyamatosan a "Linuxot", szóval őbenne kételkedem. -
válasz
szimla65 #29264 üzenetére
Újra kell telepíteni a GRUB rendszerbetöltőt.
Indítsál egy Live rendszert, majd add ki a következő parancsokat:sudo su
mount /dev/sdXN /mnt
grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdXAhol az sdXN az a partíció, ahová telepítetted az Ubuntut, az sdX meg az az eszköz, amelyen ez a partíció található.
(#29265) hack69: a driverek java része a Linux kernelben található, tehát a webkamerád elvileg menni fog simán (persze ettől függetlenül még előfordulhat, hogy valami nem megy, vagy nem jól).
-
-
válasz
x123456 #29259 üzenetére
Most nem tudom, hogy pontosan akkor mi kellene neked, de ha a gconf-editorban bepipálod a cuccot, akkor az ablaklistán minden megnyitott alkalmazás látszódik mindenhol (minden munkaterület összes paneljának ablaklistáján), majd ha rákattintasz egy másik munkaterületen (nem ott ahol megnyitottad), akkor átugrik arra a munkaterületre ahol van. A státusz sor az nem tudom mi egyébként most így hirtelen...
De mondjuk a jobb egérgombos dolog az tényleg nem így viselkedik, az igaz. -
válasz
x123456 #29257 üzenetére
Ezt most is tudja, csak kattints az ablaklistán jobb egérgombbal a cuccra, majd válaszd a "Mindig a látható munkaterületen"-t.
Vagy ha állandóra akarod mindet, akkor
Alt+F2 -> gconf-editor
apps -> panel -> applets/window_list_screen0 -> prefs -> display_all_workspaces, pipáld be -
válasz
menyko #29247 üzenetére
A PCI port eleve kizárva ha SATA2-es kell, hisz gyakorlatilag értelmetlen lenne. Így rákeresve, már egyáltalán ebben az árkategóriában is nehéz találni ilyet, de a 6 portosról nyugodtan lemondhatsz. Szerintem amúgy a piacon levő, ilyenekben megtalálható vezérlőket gond nélkül kezeli a Linux kernel, maximum csak újabbat kell telepíteni, nem nagy ügy. Az árgépen nézegettem és úgy látom, hogy ilyen olcsóbb kategóriában csak 2 portosak vannak, de abból akár vehetsz hármat is és még benne vagy a keretbe (más kérdés, hogy annyit nem tudsz berakni, max. kettőt ha nem kell videókaresz).
De tessék, ezt az egyet találtam.(#29249) x123456: Hiszen írta, hogy milyen alaplapja van, azon is 6 port van ha megnézed. Nyilván ezeken felül kellene neki még.
-
-
Ha nem megy tovább a villogó kurzornál - merthogy az mindig ott van indításnál, a kernel pepecsel - , akkor indításnál tartsd nyomva a Shift gombot, várd meg amíg bejön a GRUB választómenüje és próbáld elindítani a helyreállító módot. Aztán látod, hogy mit ír még ki, hogy mi a bibi, ha meg bejön, akkor megpróbálkozhatsz azzal is, hogy elindítod a grafikus felületet. Ha a GRUB menüéig sem jutsz el, akkor vele van valami probléma.
-
válasz
ntomka #29209 üzenetére
Nem tartom naprakészen számon, utána kell nézni, ha megakarod tudni, hogy mi hiányzik. Például volt egy csomó fejlesztés a Gnome-ra, gyorskeresés a Synapticban, ott a borítékos ikon, közösségi szolgáltatások integrációja, Ubuntu One és annak integrációja, szoftverközpont, Unity, stb.. Ha annyira érdekel akkor olvass utána és rájössz, de nehogy azt mond már, hogy az Ubuntu nem élvez prioritást a Kubuntuval szemben.
-
válasz
upszilon #29197 üzenetére
Valószínűleg nem állíthattad el magadtól, úgyhogy próbálj futtatni egy
sudo update-grub
parancsot és egyből látod, hogy megtalálta-e az XP-t. Ha nem, akkor csekkold le, hogy a /etc/default/grub fájlba nem került-e be egy olyan, hogy
GRUB_DISABLE_OS_PROBER="true"
Ha igen, akkor azt töröld és futtasd az előbbi parancsot.
Ha semmi, akkor ellenőrizd, hogy a /etc/grub.d/30_os-prober fájl a helyén van-e. Ha nincs, akkor telepítsed újra a grub-common csomagot és ha kell futtasd a fenti parancsot.(#29196) ntomka: értesítési rendszer, ureadahead, boot splash, különböző cache fájlok (pl. menü cache), netbook kiadás, PulseAudio, meg mit tom én, jó pár dolog ami csak később vagy soha nem került integrálásra az Ubuntuhoz képest, vagy éppen csak később jelent meg.
-
Ez már alapból éppen elég nagy különbség, hiszen az alapprogramok teljesen eltérőek. A Kubuntuban később, vagyis 1-2 kiadásnyival lemaradva jelennek meg bizonyos újítások mint az Ubuntuban, és van amit még mindig nem használ. Általában több a bug is benne, mivel valójában egy közösségi projekt az Ubuntun belül. Amúgy másban nemigazán térnek el, de ennyi éppen elég ahhoz, hogy érzetre két teljesen különböző oprendszernek tűnjenek.
-
válasz
szimla65 #29172 üzenetére
3D gyorsítás egyáltalán van? Vagyis ha kell, akkor a zárt meghajtót engedélyezted hozzá?
SMPlayerben próbáld állítani a kimeneti meghajtót valami másra (xv, gl, gl2, stb.): Opciók -> Beállítások -> Általános -> Videó -> Kimeneti meghajtó
Azon kívül pedig, bár tudom, hogy egyikőtök sem így csinálja, de a kepfeltoltes.hu ad egy olyat is, hogy "direkt link a képhez", azt inkább jobb linkelni, legalábbis kellemesebb azt megnyitni.(#29173) DiVaD: Most akkor a "start menü", vagyis a Menü hiányzik, vagy kompletten az egész felső meg alsó panel tünedezik el?
-
válasz
ntomka #29151 üzenetére
Vagy csak remeg az ujjad?
(#29149) sheratan: Hát, nem mondom, hogy le kell, de tényleg elég idegesítő tud lenni. Persze ha hajlamos vagy elfeledkezni a rendszer időközönkénti frissítéséről, akkor inkább hagyjad. Mondjuk még akkor is eltudok képzelni egy sokkal "jobb" megoldást...
-
válasz
#16820480 #29145 üzenetére
Érdekes, nálam tényleg nem jelentkezett még eme probléma. De ez rendes, tologatós egér használatakor jelentkezik vagy touchpadnál?
Egyébként meg én nagyon egyszerűen oldottam meg a frissítéskezelő problémáját, csak a csomagját kell eltávolítani aztán nincs vele gond többé.
-
válasz
ntomka #29131 üzenetére
Nem tapasztaltam különösebb problémát a Beta-val sem, de legalább biztonságosabb és frissebb. Egyetlen dolog van csak, hogy a QoS-t nem tudom bekapcsolni, mert az 100%-os procihasználatot csinál, kevés az a 266 MHz. De igazából nem is hiányzik, nélküle is megvagyok. Az előbbi router példájából kiindulva meg a stabil build az még az SP1-es és 2008-as. Na abban vannak ismert sebezhetőségek, úgyhogy inkább nem használnám azt.
(#29132) sheratan: én kockáztatni? Dehogy! Ha nem jó, TFTP-vel simán visszalehet tölteni bármit (legalábbis gondolom). De szerintem nem lesz gond, ha gondolod rakd fel a "recommended" build-et, azzal tutira megy.
-
válasz
#16820480 #29128 üzenetére
A beállításaidat természetesen nem lehet visszatölteni rá, újra be kell konfigurálni a routert (de ez nem olyan nagy munka szerintem). Ha újabb fajta buildet teszel fel, akkor abban már javítva vagyon elvileg minden ismert hiba.
Ha az adatbázisból kikeresed, akkor láthatod, hogy sajnos a legfrissebb is áprilisi (build 14311, az enyém meg most 14815), de azért biztosan jó. Esetleg a fórumban kellene körülnézni, hátha van újabb is. -
válasz
ntomka #29126 üzenetére
Szerintem nagyon jó. Az én 12.000 Ft-os Edimax routeremre kellett nagyon. A tesójához (gigabites LAN, csak ennyi a külömbség) jött több gyári firmware is, ehhez meg amióta megvettem (2009. legeleje) azóta egy sem. Egy héten egyszer indíthattam mindig újra, mert nem hozta be az oldalakat (torrent), most meg ezzel mehet akármennyit. A gyári firmware lehetőségei nemhogy szegényesebbek voltak, de pár napnyi használat után már lépkedni sem nagyon lehetett a menüben, annyira belassult, de a dd-wrt-vel gyors és funkció gazdag. Még a procihasználatot és a RAM kihasználtságát is frankón mutatja. Vissza nem tenném az eredeti firmware-t rá az biztos. Amúgy van benne magyar nyelv is, csak jobban szeretem az angolt, mert a szöveg nem lóg ki sehonnan sem így.
-
válasz
hackeeeee #29118 üzenetére
Mondjuk én nem látom, hogy mi ebben a kockázat. Csak arra a gépre és annyi ideig nyitja a portot, amelyiken megy az alkalmazás. Sőt, a biztonság kedvéért belehet állítani ugye azt is - bár uTorrentre gondolok most -, hogy minden indításnál véletlenszerűen új portot használjon. Így inkább biztonságosabb, mintha állandóan ugyanazt használja amit kinyitottál, mellesleg az nyitva is marad mindig. Egyetlen előnye talán az, hogy más nem tud magának nyitni otthon, de az meg milyen már, hogy sajnálod tőlük.
-
válasz
hackeeeee #29116 üzenetére
Ha a routered tudja kezelni az UPnP portot, akkor érdemes abban azt engedélyezned. Gondolom - bár nem tudom biztosra - a Deluge is van olyan fejlett, hogy támogatja azt, így magának tud nyitni és zárni portot mikor kell.
Nézda, mint nálam. -
válasz
szimla65 #29111 üzenetére
Hát, én mondjuk úgy gondoltam, hogy indítasz egy aktuális Ubuntu Live rendszert, majd megnyitod a GPartedet (Rendszer -> Adminisztráció -> GParted (csak angolul)) és úgy csinálod.
De amúgy, ha van egy GPartedes LiveCD-d, akkor azt indítsad elsőre (merthogy a másik akkor minek is kell ugye). Mármint gondolom, hogy akkor az is bootol. De ha nem, akkor az alkalmazást bizonyára feltudod telepíteni arra a Mandrivára is, vagy alapból fent is lehet már, mint az Ubiban. -
válasz
ngabor2 #29109 üzenetére
Hát, az egér áthúzásos eltűnés valóban fennáll néha, erre nem tudok gyógyírt, tényleg zavaró tud lenni, de annyira nem vészes azért.
A Nautilusos problémára a megoldást leírtam, igazából én sem értem, hogy mért kell megnyitni azt mikor bedugok egy pendrive-ot. Persze leginkább azért zavar, mert nemigazán használom a Nautilust, inkább a Krusadert.
De ha az zavar, hogy automatikusan csatlakoztat (bár nem hiszem, mert mintha ennek a hiányára panaszkodtál volna múltkor), az is kikapcsolható, aztán itt is csak egy kattintás a csatolás.Persze nem akarlak lebeszélni vagy ilyesmi, attól, hogy számomra nem annyira szimpatikus, attól még valóban jó lehet a KDE is.
-
válasz
ngabor2 #29107 üzenetére
Esetleg a megjelenés és eltűnés sebességével van problémád?
Nálam így van beállítva és így nagyon jó:
Alt+F2 -> gconf-editor
apps -> panel -> toplevels -> bottom_panel_screen0
hide_delay - 300
unhide_delay - 100Ezen kívül csak az alap méretével vannak gondok szerintem, de az is könnyen orvosolható.
Az USB-s csatlakoztatásnál meg ha az a probléma, hogy megnyílik a Nautilusban, azt kilehet kapcsolni.
apps -> nautilus -> preferences -> media_automount_open, pipa kivesz -
válasz
ngabor2 #29105 üzenetére
Más nem helyezd át az összes rejtett könyvtárat (Live rendszer), állítsad be a cuccost, majd másold vissza az előzőekben elmentett könyvtárakat de úgy, hogy ne írjon felül már létező fájlokat. Szerintem így a legegyszerűbb, persze pár egyéb beállítás is elveszik, de az alkalmazásoké megmarad. Ha nagyon nem jó, akkor meg vissza is csinálhatod az egészet egyszerűen.
-
válasz
hackeeeee #29096 üzenetére
Én ugyan nem vagyok programozó, de a Rendszermenttet most is csinálom, és valóban, kell ide a nagy és széles képernyős monitor, mert egyébként elég kényelmetlen a dolog.
(#29098) x123456: Ne akard azzal telepíteni, max. telepítés után babrálj vele (szal utána telepítsed), hogy a GRUB1-et használja.
(#29099) hackeeeee: Ne add el ezt, hanem mellé vedd.
-
válasz
szimla65 #29070 üzenetére
Pontosan, ahogy sheratan mondja, a gond az, hogy csatolva vagyon a partíció és addig nem lehet vele ilyen dolgokat végezni. Arra azért készülj fel, hogyha a /home elejéből akarsz levágni, akkor az akár egy többórás művelet is lehet (a méretétől függően), de ne legyen közben áramszünet.
-
válasz
body007 #29056 üzenetére
A helpben ezt írja:
clean - Törli a letöltött archívum-fájlokat
autoclean - Törli a régi letöltött archív fájlokat(#29058) hackeeeee: tudom, engem is zavar, ezért írtam meg rá az eltávolításához egy szkriptet, azzal frissítek mindig. Bár egyébként, ha a /etc/apt/apt.conf.d/01autoremove fájlban a linux-image.-t kitörölnénk, szerintem akkor az autoremove paranccsal törlődnének a régebbi kernelek. Mondjuk még nem próbáltam, de feltételezem.
(#29057) upszilon: ? Kernelt még szép, hogy nem frissítenek ilyen mértékben, főleg nem LTS-nél, ahol a stabilitás elsődleges szempont.
-
válasz
hackeeeee #29051 üzenetére
Nyugodtan töröltetheted vele a letöltött csomagokat, hiszen már telepítve lettek, csak foglalják a helyet, ebből gond nem lesz. Ha alapos munkát akarsz végezni, akkor a beállítófájlokat is töröltesd vele. Kernelt mondjuk már jó ideje nem töröltettem vele, de azzal sem szokott probléma lenni.
(#29053) body007: ha egyszer futtatsz egy apt-get cleant, akkor felesleges még egy autocleant is futtatni, hiszen az első parancsra már mindent kitöröl.
(#29054) hackeeeee: elég csak a clean parancs, visszajelzés nincs. De igen, ennyi.
-
válasz
ntomka #29038 üzenetére
Akkor lehet azon kellett volna gondolkodjam, hogy azt válaszoljam, hogy nem.
De amúgy miért akarsz PulseAudiot használni? Ha amúgy nincs semmi különösebb oka neki, akkor jobb is ha mellőzöd, mert csak plusz erőforrást fogyaszt.
Jah, így már értem, hogy mi a probléma, akkor persze gáz. Habár nem nevezném ezt akkora problémának, mert mért is válnál meg a GNOME-tól, ha egyszer a KDE az olyan furán nem jó.
Azért nézd meg ezt a videót is. -
válasz
ntomka #29036 üzenetére
De mi a baj a padevchooserrel? Mondjuk én nem próbáltam, de azt olvastam, hogy azzal belehet állítani frankón, hogy a PulseAudiot használják az alkalmazások.
Egyébként erősen gondolkodtam, hogy a
A KDE-t rá lehet valahogy venni, hogy a pulseaudiot használja teljes értékűen?
kérdésedre azt válaszoljam, hogy
Igen. -
válasz
pc-user #29034 üzenetére
A GRUB-ot? Nem, dehogyis.
Indíts el egy Live rendszert, majd terminálba pötyögd be az alábbiakat:sudo su
mount /dev/sdXN /mnt
grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdXAhol az sdXN az a partíció, ahová telepítetted az Ubuntut, az sdX meg az az eszköz, amelyen a partíciók találhatóak (így telepítődik az MBR-be a GRUB).
-
válasz
body007 #29018 üzenetére
De igen, mivel nem volt telepítve, nem volt beállítva az időzóna sem.
(#29019) kovaax: alapból Etc/UTC van beállítva, de ha átállítja Europe/Budapestre, akkor jó lesz. Bár lehet, hogy pont erre utalt, hogy ezt átállítva nem jegyzi meg. Ez előfordulhat ilyen esetben mondjuk. Ekkor lehet próbálkozni az ntpdate eltávolításával, esetleg lehet szkriptet írni az automatikus átállításhoz.
Innen lehet bogarászni megoldást. -
A Feiyas cucc egy kamera, írja is ott a végén. De rákeresve is ezt a következtetést lehet levonni.
Én azt látom, hogy egyáltalán nem látszik ez a külső merevlemez, szerintem tehát nem kap elég kakaót. Nincsen neki külső tápja, vagy esetleg egy második USB-s csatija? Max. próbálgasd más portokba is dugni, ennél jobbat nem tudok mondani.
A root hubok ne izgassanak, van belőlük 1.1-es és 2.0-ás is, ennyi. Ha valamit rádugsz, megfogja kapni a kellő sebességet, ne izgulj.(#28995) Traxx: nah, mire megírtam, már meg is oldódott, szuper.
-
válasz
hackeeeee #28990 üzenetére
Ha követted amiket írtam, akkor láthattad, hogy a HD3200-as integrált GPU-t használóknak nem ajánlott frissíteni, mert mint nálam, bizonyára másnál is probléma lép fel. Egyelőre használom a vanilla 2.6.35-rc5-öt, az kitűnően muzsikál. Amúgy viszont jó, nem volt vele problémám ezt leszámítva. Van benne egy csomó frissítés meg minden. A Lucid amúgy a 2.6.32-es kernelt használja, szal láthatod, hogy elég "régi" már az. Persze csak akkor érdemes frissíteni, ha valami gond lenne a jelenlegivel, illetve ha konkrétan szükséged van az újabb képességeire.
(#28991) body007: én ezt nem tettem fel sehogy, nem is Lucidot használok. Viszont mókolni nem kell semmit, felveszed a tárolót, frissítesz egy csomaglistát, majd telepíted a leírt 2 csomagot és kész.
(#28992) Traxx: nyomass egy lsusb parancsot, ha nem látod a cuccot, akkor kössed másik USB port(ok)ra. Nálam is előfordul, hogy csak a hátsó portokból kap elég kakaót, ha előre kötöm, akkor nem jó.
-
válasz
Siriusb #28984 üzenetére
Nekem semmi gondom a 32 bites flash-pluginnel (10.1.53.64), pedig 64 bites Operát használok.
Most nézegettem, és a kernelhez találtam egy PPA-t, Lucidra backportolva van benne a Maverick kernele (2.6.35). Csak fel kell venni a tárolót
ppa:kernel-ppa/ppa
és már lehet is telepíteni a kernelt. Persze érdemes a következő csomagokat kijelölni, hogy a későbbi frissítés is automatikus legyen:
linux-image-generic-lts-backport-maverick
linux-headers-generic-lts-backport-maverick -
válasz
hackeeeee #28974 üzenetére
Tudja saját magát frissíteni az elindított alkalmazás? Mondjuk ez nem ajánlott, hiszen a csomag alapú előzetese telepítés miatt ebből lehetnek problémák. Viszont mondtam már, hogy indítsad root jogosultságokkal, mert anélkül persze, hogy nem tudja a fájlokat felülírni, neked sincs hozzá jogod.
-
válasz
hackeeeee #28950 üzenetére
Én úgy nézem, hogy abban tárolóban a 3.1.1-es verzió van. Ennél frissebbet onnan jelenleg nem tudsz telepíteni, az Ubuntu tárolójában meg tutira, hogy régebbi van, valami 3.0.X maximum. Ha alkalmazáson belül tudja magát frissíteni, akkor maximum indítsad megfelelő jogosultságokkal:
Alt+F2 -> gksu thunderbird
és úgy próbáld kivitelezni a dolgot.De amúgy a 3.1.1 a legújabb, szal érdekes, ha neked talál újabbat.
-
Emlékeztek, hogy gondom volt a megjelenítéssel, mert először csak bejelentkezni sem tudtam, mert nem jutott el odáig a rendszer betöltése, illetve, hogy aztán meg görgetésnél el-el tűnt a kép, meg aztán volt, hogy vissza sem jött? Ez a jelenség megszűnt olyan 2 napra rá, mikor jött egy újabb kernel. De most, mármint tegnap, még újabb jött (2.6.35-9-generic), és megint előjött a dolog. Most olyat is csinált, hogy a bootnál csak a plymouth-theme-ubuntu-text jelent meg, és nem a plymouth-theme-ubuntu-logo.
Na mindegy, próbálkoztam sok mindennel, de végül arra jutottam, hogy a normál, Ubuntu patchek nélküli 2.6.35-ös kernel RC5-ös változatával tökéletesen megy a rendszer, úgyhogy tutira a kernellel van valami gebasz. -
-
válasz
#40553216 #28930 üzenetére
Attól függ, de végső soron lehet forrásból is telepíteni, vagy éppen letölti az ember a csomagot és az Archive Manager segítségével pár kattintással kilehet csomagolni a helyére a fájlokat, kézzel lehet futtatni a telepítés befejezéséhez a szkripteket is.
(#28929) harry: Az FN+valami billentyűkkel történő váltás Ubuntu alatt is működik elvileg.
(#28931) V.Stryker: Olyannal találkoztam régen, hogy ha nem választottam le, akkor az átmásolt fájlok "eltűntek".
-
válasz
#40553216 #28926 üzenetére
Attól, hogy valaki elgépeli a parancsot, még nem kell a dpkg-t újratelepítenie. De, ha nagyon szeretné, akkor futtassa le a
sudo dpkg --configure -a
parancsot, majd az újratelepítéshez a következőt:
sudo apt-get install --reinstall -y dpkg
(#28927) Traxx: azért, mert az Opera ott is keresi a plugineket, mint ahogy a többi böngésző is. Ellenőrizd le esetleg, hogy valóban megtalálta-e és használja-e a cuccot:
Menü -> Beállítások -> Beállítások -> Haladó -> Tartalom -> Beépülő beállítások
Ott ki kell írnia valami olyasmit, hogy JAVA Plug-in.A másik meg valami Cairo-Dock bug lehet, esetleg érdemes lenne felvenni a PPA tárolóját, hogy frissebb verza települjön.
-
Ellenőriztesd le a fájlrendszert mondjuk egy LiveCD segítségével, a legegyszerűbb, ha a GPartedet használod.
A parancsot helyesen írd be, nem dkpg az, hanem dpkg. A kettő között annyi a különbség, hogy amíg az utóbbi létező, addig az előbbi egy nem létező, ismeretlen parancs, éppen ahogy írja.sudo dpkg --configure -a
Ha ezzel megvagy, utána fogod tudni a TeamViewert is telepíteni. Egyébként egyszerre csak egy csomagkezelő futhat egy időben, addig az zárolja magának a szükséges fájlokat. Ha nem tudod kézzel bezárni azt, indítsad újra a rendszert.
A JAVA működéséhez annyit kell tenned, hogy a libnpjp2.so elnevezésű fájlt átmásolod vagy linkeled a /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.20/jre/lib/amd64/libnpjp2.so* könyvtárból a /usr/lib/mozilla/plugins könyvtárba, majd indítsd újra az Operát.
*az elérési út a verzió és az architektúrától függően változhat. -
válasz
Richter36 #28918 üzenetére
A nyelvi csomagokat fel kellene telepíteni. Kubuntuban nem tudom, hogy hol van az alkalmazás erre, de elég, ha az alábbi csomagokat felrakod:
language-pack-gnome-hu language-pack-gnome-hu-base language-pack-hu language-pack-hu-base language-pack-kde-hu language-pack-kde-hu-base language-support-writing-hu
Mondjuk csináld úgy, hogy Krusaderben smb://-rel elnavigálsz a fájlhoz, és megnyitod azzal az alkalmazással, amivel szerkeszteni szeretnéd.
-
válasz
Richter36 #28916 üzenetére
Mit értesz képszerkesztés alatt pontosan? Átméretezés, levágás, tükrözés, forgatás, telítettség? Ha ennél bonyolultabb dolgokat akarsz, akkor nekieshetsz GIMPpel is akár, egyébként meg én a Mirage-t használom ezekre, könnyen kezelhető, egyszerű, magyarul is tud (le van fordítva, de lehet telepíteni kell külön még nyelvi csomagot hozzá).
Persze KDE-re lehet nem a legszerencsésebb, mert ez GTK+-os.
Esetleg próbáld ki a colourpaint4-et, meg a showfoto-t, mint KDE-s képszerkesztőket. -
válasz
szimla65 #28903 üzenetére
Akkor add ki a következő parancsot és próbáld újra:
sudo chown -R <felh.neved> /home/<felh.neved>
Ha eztán sem menne, akkor viszont csomagold ki a témákat a /home/<felh.neved>/.themes könyvtárba. Ezután a témáknál látszódniuk kell nekik.
Ha nem, akkor esetleg nem Metacity vagy GTK témákról van szó. -
válasz
Laca 012 #28892 üzenetére
Érdekes. Aszondod tehát, hogy a telepítő a hibás, az csinálta meg rosszul a partíciókat? Mindenesetre újratelepíteni nem kell semmiképpen sem, hiszen csak a /home a hibás. Ha nem megy a rendbetétele, akkor formázás, UUID átírás és kész is. A saját könyvtáradat megkreálja újra, persze a beállításaid elvesztek.
-
válasz
body007 #28887 üzenetére
A pendrive-nál valóban felesleges lehet adott esetben a külön /home, mert amúgy is kevés a hely, de a második esetet asszem 5 GB az a /, boot zászlóval (más kérdés, hogy nem feltétlenül kell az), tehát nincs külön a /boot-nak partíciója.
Egyébként, bár szervernek tényleg felesleges lehet, de a /-nek adnék egy 10 GB-ot, ha már úgyis 500 GB-os a merevlemez. Aztán arra raknám a swap fájlt, ahelyett, hogy egy egész partíciót elfoglaltatok vele, amit később nehézkes méretezni is. De persze az ő dolga, a kérdés nem erre irányult. -
válasz
Laca 012 #28885 üzenetére
Valójában annál azért sokkal bőbeszédűbb a Google, csak angolul kell keresni, a magyar találatra ki is dobta a megfelelőjét:
Partition ends in the final partial cylinder
Mondjuk érdemleges infót így sem találni igazán, de azért csak lehet nézegelődni.
Amúgy mi az oka annak, hogy a cfdisket akarod használni, amikor már particionáltad őket telepítéskor? Egy pendrive-ot meg simán be is lehet dugni egy másik gépbe, aztán mondjuk GParteddel máris kezelheted. -
-
válasz
upszilon #28881 üzenetére
Ha feltelepítetted a sun-java6-jre csomagot, akkor a libnpjp2.so elnevezésű fájlt linkeld, vagy másold be a /usr/lib/jvm/java-6-sun-1.6.0.20/jre/lib/amd64* könyvtárból a /usr/lib/mozilla/plugins könyvtárba, majd indítsad újra a böngészőt és próbáld újra.
* az útvonal változhat eltérő verzió és architektúra esetén -
válasz
upszilon #28875 üzenetére
Nálam is csinált ilyet a Wind netbookom a 2.6.34-es kernellel, a többivel jó volt. Jó eséllyel számodra is megoldást jelentene egy újabb kernel telepítése és használata, mert abban már tutira nem javítják a problémát. Persze a gyári kernel használata az ajánlott, de max. egy próbát megér a dolog.
-
A gadmin-proftpd csomagot gondolom akkor feltelepítetted. Azt elindítod, a Servers fülnél alul a Signed certificate settingset kitöltöd, nyomsz egy Applyt. A Users fülnél hozzál létre egy felhasználót, értelemszerűen kell kitölteni, azt is Applyzd le. Végül kattints az Activate gombra, ha már menne, akkor lődd ki meg be, biztos ami biztos. Ne feledd, hogy a működéshez a 21-es portnak nyitottnak kell lennie, ez csak a router szempontjából érdekes, már ha van. Elvileg mennie kell ennyi beállítással.
-
FTP szerver, mondjuk ProFTPD (mert azt könnyű konfigurálni) telepítése, ha kell akkor DynDNS beüzemelésével, hogy ne keljen IP címet pötyögni, ami esetlegesen dinamikusan változik is.
Felhasználós + jelszavas dolgot könnyű vele beállítani, ha anonim bejelentkezéssel kell, akkor pedig kézzel kell beírni a dolgokat, de az is nagyon egyszerű.
Mondjuk nem a legbiztonságosabb ez a ProFTPD, tudtom szerint a vsftpd sokkal jobb ilyen szempontból, mert még sebezhetőséget nem találtak benne, viszont egy laikusnak nehezebb a konfigurálása. -
válasz
body007 #28850 üzenetére
Neked nem jöhettek ilyen frissítések, csak max. egy részük. Én Mavericket használok, meg fel van véve pár tároló. Olyanok mint brasero, nyelvi csomagok, GRUB frissítés, azok az Ubuntu tárolójából vannak, a cairo-dock meg a PPA-ból. Egyébként itt semmi problémát nem észleltem a notimmal, pedig tökre ugyanez van ezen is. Majd ha hazaérek, frissítek megint, aztán kiderül, hogy jó-e már ott is.
Amúgy hogyan dugtad fel a lemezt, hogy ezt írta ki? Tán nem volt írható?
Azért azokkal a kevésbé szabad szoftverekkel, amik ott látszódnak, azokkal vigyázz és ne mutogasd őket. -
válasz
hackeeeee #28846 üzenetére
Naponta van ennyi frissítés (néha több, néha kevesebb), Mavericket használok. Persze nem lepődök meg, sőt, igazából egész stabil volt a rendszer egész végig, azelőtt sokkal rosszabbak is történtek. Csak fura, mert én nem látok semmi olyat, ami gyanús lehetne, most mit figyeljek? Frissíthetek holnap, meg azután, meg azután, meg állíthatom vissza is ugyanúgy a rendszert, ameddig nem lesz meg a javítás. Persze 1-2 nap max. és jó lesz, eddig is úgy volt.
-
válasz
hackeeeee #28844 üzenetére
Nem tudom akkor, hogy hogyan lehetne állítani, használd így.
Viszont nekem most úgy elment a kép, hogy vissza sem jött, reset után meg nem reagált pár műveletre, mint rendszer-visszaállítás, csomagtelepítés, egyszerűen nem dolgozott. Na mindegy, helyreállításmódban visszaálltam a tegnapi mentésre, most jó minden. Igazából most, hogy nézem, nincs is olyan frissítés, ami gyanús lenne:
brasero brasero-common cairo-dock cairo-dock-core cairo-dock-data cairo-dock-plug-ins cairo-dock-plug-ins-data cairo-dock-plug-ins-integration gcalctool gconf2-common gnome-codec-install gnome-session-canberra grub-common grub-pc indicator-sound kde-l10n-hu language-pack-gnome-hu language-pack-hu language-pack-kde-hu libbrasero-media0 libcairo2 libcanberra-gtk-module libcanberra-gtk0 libcanberra-pulse libcanberra0 libclutter-1.0-0 libdconf0 libjs-jquery libnotify1 libpoppler-glib5 libpoppler6 libslang2 usetweaks poppler-utils python-apport python-papyon python-problem-report rhythmbox rhythmbox-plugin-cdrecorder rhythmbox-plugins update-manager-coreVagy valakinek valami esetleg?
-
Aktív témák
Hirdetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest