Aktív témák
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Csakénvagyok #19889 üzenetére
flashplugin-installer
-
Nagytalp
senior tag
-
Nagytalp
senior tag
válasz
VaniliásRönk #19877 üzenetére
-
Nagytalp
senior tag
válasz
VaniliásRönk #19873 üzenetére
Szerintem SMplayer ha már GUI.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19723 üzenetére
Ez érdekes mert 9.04-el 2-2,5 óra volt az üzemidó (Centrino) és XP-vel kb. 1 az alapbeállításokkal. De most lehúzom és megnézem mennyit bír ezzel a procival (Pentium M 1.7) Karmic alatt.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19720 üzenetére
Én most is egy laptopról nyomom mert a szerveremben éppen nincs táp. Pad, wifi, kártyaolvasó és minden remekül működik.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Csakénvagyok #19719 üzenetére
Igazából megmaradnak a beállítások 9.10 alatt is. Elvileg be is jelentkezik már bootolás közben. Így bejelentkezés után már mennie kellene. De a pon dsl-provider paranccsal kell indítani -mint windowsban a csatlakozás- ha mégsem automatikus a bejelentkezés. És nem kell minden alkalommal konfigolni. Nálam pl. debianban mindig működött a dolog és ubutuban is egészen a 8.10-ig. Most a 9.10-el sincsen ilyen problémám.
A plog parancs éppen azért jó, hogy ellenőrizni tudd a kapcsolat létrejöttét. Vagy ha mégsem csatlakozott akkor azt is megtudod, hogy miért? Ez általában egy beragadt login szokott lenni a szolgáltatónál. Vagy amikor az unokaöcsém használja az én accountom
Downgrade csak újratelepítéssel működik. De jó ez a Karmic! -
Nagytalp
senior tag
válasz
FixY67 #19700 üzenetére
Én a drupal mellett kötöttem ki a bővíthetősége miatt. De szerintem macerás konfigolni. A Joomla! is jó. És egy elég jól beállított cuccot kapsz telepítés után. A másik még amit érdemes megnézni az a wordpress. Ez tudtommal kissebb tudású de teszi dolgát ahogy kell. Ezeket fejlesztik rendesen.
A phpBB-ről engem anno lebeszéltek mert állítólag elég régóta van benne biztonsági rés. Én személyesen nem mentem bele ennyire. A Drupal-t merem ajánlani és ha kell akkor a szükséges modulokhoz is tudok némi segítséget nyújtani. -
Nagytalp
senior tag
Szerintetek Wine alól megoldható, hogy a windows progik elhiggyék a virtuális memória meglétét?
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Csakénvagyok #19656 üzenetére
pppoeconf -> felhasználó név -> jelszó -> néhány enter
Ez "indítja a netet". De a plog paranccsal le is csekkolhatod, hogy léterjött-e a kapcsolat. Ha nem akkor: poff -a és utána pon dsl-provider
Nálam megy frankón.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major #19651 üzenetére
Vagy az ubuntu-restricted-extras. Azt hiszem az mindent feldob ami csak filmekhez és zenehallgatáshoz kellhet.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
V.Stryker #19539 üzenetére
Vagy itt van a Super Grub Disk
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major #19448 üzenetére
Nem hagytam figyelmen kívül de mire észrevettem már késő volt.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19443 üzenetére
Annak van olyan verzióija amiről beszéltem
-
-
Nagytalp
senior tag
válasz
upszilon #19429 üzenetére
Rendben lépjünk! De a többit is hagyjuk... (szakemberek, pénzügy, jog) Ugyan más téren -építőipar aljától a púpjáig- de ezt megtapasztaltam. Nem tudhatod, hogy ki ül a másik oldalon. És megértelek!
Mint mondtam azért vagyunk, hogy egymásnak segítsünk!
Csak kezeljük egy magasságban a másikat. Mert csak egyenlőek és nem pedig egyenlőbbek vannak. -
Nagytalp
senior tag
válasz
upszilon #19421 üzenetére
Vágom, vágom csak hát nem értem!
Ha ez így neked buta beszéd akkor elmodhatom kockául is a jövőben amit szeretnék. És végig mehetek a windows teljes történelmi vérvonalán. És megvizsgálhatjuk az adott verziók célközönségeit.
De ha nekem ennyire fontos lenne a windows szoftverek használata. Mert nincs más megoldás. És azok ilyen drágák valamint ennyi félteni való munkám van, akkor direktben nem kötném őket netre. Hanem alhálózatban üzemeltetném őket és egy szerverrel oldanám meg a kiszolgálásukat, védelmüket. Azon tuti linux lenne. Ettől függetlenül még tehetek fel bármilyen security packot a kliens gépekre ha ettől érezném jobban magam.
A buta beszéd kijelentést most igyekszem elengedni a receptoraim mellett. Ha a könnyebben emészthető megfogalmazások valakinek nem tetszenek, én azok kedvéért sem változom meg. Mert ha megtenném akkor megsimogathatnám a fejem és az éleknél elgondolkoznék azon, hogy vajh' miért nem Dobó a család nevem.
A videóeditálás és az ezzel kapcsolatos dolgok mindig is érdekeltek. Úgy tudom linuxra is elég komoly programok vannak. De mivel, hogy ehhez valóban nem értek és ez a Te asztalod ezért ebbe a témába nem is tudnék belemerülni a keszonbetegség veszélye nélkül.
Az az 1 db mondat azonban megragadt a linux/unix rendszergazda tanfolyásomból -ezen kívűl más nem nagyon-, mikor az okítóm ezt mondta- igyekszem pontosan idézni bár már régen volt:
"Linuxra valójában nincs vírus. Ami erre a rendszerre van azok inkább férgek és trojaiak. Vírusírtó létezik linuxra de azt inkább a kiszolgált más operációs rendszereket használó gépek védelme érdekében kell használni."
De, hogy példával járjak elől. Tegnap feltettem a clamav írtót a laptopomra puszta kíváncsiságból. Talált is két vírust. Ami kb. 2 éve ott van két darab zip fájban. Ami engem illet észre sem vettem. Tehát, linuxon kit véd igazából az irtó?
Lefutattam már olyan dolgokat is amik a wine-t windowsnak nézték és erősen vírusnak látszottak. Nekem nem okozott problémát.De beszélhetnénk arról, hogy nincs tökéletes védelem. És ha valaki rést talál, azon keresztül egy win gépet könnyedén leseggelteti. Persze ha valaki bejut akkor ez már megfelelő ismeretek birtokában függetlenné válik az operációs rendszer típusától. És akkor a vajaskenyeredre kenhető állagúvá válik a drága security software.
És még nem szóltunk a szándékos (DoS, DDoS) támadásokról amikor valaki valóban haragszik valakire. De most nem is fogunk. Nagy a net, széles a sáv akit érdekel járjon utána!Írhattam volna annyit, hogy "értem". De akkor hozzá kellett volna fűznöm ezt is: Kérem tolja le a nadrágját és csak akkor szóljon ha nem csinálom jól! Azt hiszem ez lett volna a buta beszéd.
Maradok továbbra is fórumtárs.
Üdvözlettel, Nagytalp.
U.i.: A lehető legkomolyabban érdekel milyen szoftvereket használsz az utómunkálatokhoz.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
upszilon #19417 üzenetére
Szíves elnézésed kérem ha belegázoltam a lelkivilágodba! Az én olvasatomban nem jó másra. Nem tartom felsőbbrendűnek a linuxot. De az biztos, hogy nyugodtabbak a hétköznapjaim amióta használom (8 éve). Senki sem mondta, hogy nem sebezhető. Mint írtam ha valaki akar valamit az meg is szerzi.
Másfelől az ember segíteni akar és egyúttal tanulni is. Én a véleményem, a meglátásaim és a tapasztalatiam mondom el. És ha valaki tud hozzátenni az megteszi. Azért vagyunk itt (is). Amennyiben ez Őfelségének marhaság úgy én könyörgöm bocsánatáért! Csak a fejemet ne vegye!
Ha több alkalommal elbuktál volna több 10 esetleg több 100 G adatot a sz@ros windows és windows közti ntfs kompatibilitási problémái miatt. Ha elég vírus és ad mászott volna már be a gépedre. És ha win3.1-től fogva eléget telepítettél volna akkor Te is megtiszteled a másikat azzal, hogy segíted őt és nem nevezed marhaságnak azt amit leír
Tisztelettel:
-Nagytalp- -
-
Nagytalp
senior tag
válasz
atesss #19402 üzenetére
Elmondom én hogyan szoktam ezt megfőzni!
1. Végy egy szűz vincs-esztert vagy ha már nem az akkor gyaluld szűzre! (Utóbbiban nagyobb örömed lelheted.)
2. Tedd a valamelyik windózt tartalmazó CD-t a meghajtóba (elsőként az XP javallott). Majd indítsd el a telepítőt és juss el a particionálásig.
3. Ezen a ponton fontos a hozzávalók megfontolt arányú adagolása!
Javasolt mennyiségek:
-XP esetén a minimális telepítéshez szükséges 10 GB (figyelembe véve kb. 4GB nyers telepítést 2GB swap fájlt)
-Win7 esetén a minimális telepítéshez szükésges 20 GB (figyelembe véve kb. 11GB nyers rendszert és 2GB swap fájlt)
-Ubuntu 9.10 esetén szükséges szűzérmék mennyisége : 10 GB (figyelembe véve kb. 5,5 GB nyers rendszert)
Ubuntuhoz szükséges továbbá egy darab swap partició is. Melynek méretét a fizikai memória határozza meg. Swap part=fizikai memória feleA hozzávalókat a következő sorrendben használd: XP, Win7, Ubuntu 9.10
Ezekhez mérten csináld meg már az XP particionálóval a felosztást. Majd a következő rendszerek telepítésénél zavard őket a nekik megszabott helyükre. És hagyd, hogy megtegyék a dolgukat. Ha összetevőket megfelelő sorrendben, jól összefőzted akkor a végeredmény egy szép nagy és ízletes töltötthús leszNe feledd a javasolt mennyiségek minimálisak! Azokat saját szájad íze szerint változtasd meg!
-
Nagytalp
senior tag
Na, srácok! Új ATI driver felraktam az Uborka Koalára. Azóta kép ohne! Bebootoltam live cd-ről és kilőttem a default-session-managert. Heggesztettem, csiszoltam de semmi komoly eredmény. Az aticonfig szerint no supported card detected. Azt hiszem nem kellett volna újratúrnom az egész rendszert ha tudom, hogyan működik az uninstall. A környezetemben csak ez az egy ATI kártya van de folyton megszívom vele. A kártya egy Mobility Radeon 9700 és Debian alatt a régebbi kernellel a hozzávaló vagyis nem a legújabb driver gond nélkül ment.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
upszilon #19346 üzenetére
A winfos az egy játékra való rendszer ergo nem is használom másra. A gépemben a 7 db vinyóból csak 1 db windóz partició van. Mint azt már írtam játékra. Másfelől pedig ha valaki hozzáfér a gépedhez az elsősorban a rendszerhez fér hozzá. Így az egyik legfontosabb szabály, hogy rendszer partición (esetembe külön rendszer vinyón) soha ne tárolj személyes dolgokat. Utána következhet az egyes vinyók, mappák, fájlok védelme. Ami a Te dolgod de linuxban ez alapból jobban megoldható window$ alatt. Az tény, hogy ha valaki valamihez hozzá akar férni és nagyon akarja akkor azt meg is teszi. Ha tőled elloptak egy szerződést akkor azt vagy nem megfelelően tároltad vagy még esélyt is adtál a hozzáférésre. És ez nem feltétlenül tűzfal vagy vírusírtó kérdése!
Még annyival kiegészítem, hogy win alól nem látszanak az ext4 és ext3 particiók. És nem is akarom, hogy látszanak!
-
Nagytalp
senior tag
válasz
upszilon #19322 üzenetére
Tűzfalnak: guarddog, firestarter, ufw, meg ugye alapból az iptables
Vírusírtó is van linuxra de ezt igazából azért használod, hogy megvédd azokat akik hozzáférhetnek az állományaidhoz. Vagy más operációs rendszert használó gépeket amelyeket kiszolgálsz. Vírusítóból a clamav fent van az alap repoban. Nem próbáltam még, igaz win alatt sem használok se tűzfalat sem vírusírtót. -
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major #19307 üzenetére
Ez az amit a Koala Uborka hozott magával. Az fglrx fel sem ment. Legalább is a kártyához tartozó driver nem ismeri ezt a kernelt. Az újabb driver meg nem támogatja ezt a kártyát -Mob. Radeon 9700. Debian alatt még régebbi a kernel ezért ott működött a zárt driver is. És ott nem volt ilyen gond. De itt elég zavaró, hogy a dock elveszi a fél képernyőt.
-
Nagytalp
senior tag
Átmenetileg nincs gépem ezért a laptopra feldobtam a Koalát. Gondoltam ráteszek egy lájtos ablakkezelőt és cairo-dockot hozzá. De ezt produkálja ATI mobil radeon karajjal. Próbáltam már kikapcsolni vagy megszüntetni a cairo-dockban beállított háttereket de nem változott semmi. Van valakinek ötlete?
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19301 üzenetére
A következőt csináltam:
- Kiléptem konzolra
- Kinyírtam az Xorg -ot (Hogy átérezzem a helyzeted)
- deluge -u web
Ez elindult nem dobott hibát csak warning jelent meg.Ebből arra következtetek, hogy terminálból nem fér hozzá amihez kellene. Ha jól látom virtuálisgépen van nálad is. Ez kb. ugyanaz a szituáció!
- deluge -s console ->deluge működik
gdm-> firefox-> az általad megadott porton fut a web interface!
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19298 üzenetére
Hányas porton kommunikál a webUI?
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19298 üzenetére
Úgy már is más a helyzet!
Rajta vagyok a problémán.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19295 üzenetére
ja hogy neked csak konzolod van?
-
Nagytalp
senior tag
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19291 üzenetére
Konzol módban próbáltam. De valóban feltettem a gtk-t is.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19285 üzenetére
Feltettem próbaképpen. Nálam miután hozta az összes függőséget rendesen működik. A web ui két figyelmeztetés után indulni próbál majd:
[ERROR ] 15:31:58 client:158 Socket or XMLRPC error: [Errno 111] Kapcsolat elutasítva
Ha jól sejtem csak azért mert nincs jogosultsága. Az én meglátásom az, hogy pár dolog hiányzik nálad a rendes működéshez. Nem tudom, hogy a minimal rendszer repo-ja megegyezik-e a full installal. De ha igen akkor szerintem tedd fel mind a 6 csomagot ami deluge-ra vonatkozik. Nálam hozott magával mindent ami a működéséhez kell. A transmission webUI viszont probléma mentesen működik.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19285 üzenetére
Próbáltad már az elejétől megoldani a hibát? Hiányzó console.main file...
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major #19281 üzenetére
Jelentem, megoldva! Még annyi ha valakinek a jövőben lesz ilyen jellegű problémája akkor a /etc/sane.d/<adott típus konfigfájljában> is azonosítani kell a scannert. Jelen esetben ez a mustek_pp konfigban egy-két uncommentet jelentett. Köszönetem a nyomra vezetésért!
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major #19281 üzenetére
Köszönöm!
Ez ugyan nem oldotta meg a problémát. De azt hiszem ez által nyomon vagyok.
-
Nagytalp
senior tag
Tudna valaki segíteni abban, hogy hogyan tudnám a párhuzamos porton lévő Mustek 1200 CP scannert életre kelteni? Az XSane nem látja és a jelek szerint nem is akarja:
# Not checking for parallel port scanners.# Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
# can't be detected by this program.Hogyan lehetne felderíthető és használható? A Biosban már minden módot kipróbáltam De igazából azt sem tudom melyik funkción kellene lennie a beállításnak.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major #19137 üzenetére
Kössssz!
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #19126 üzenetére
wdm, ha jól emlékszem ilyen néven futott a window maker manágere
.
-
Nagytalp
senior tag
Most raktam fel a cairo-dock nevezetű pakkot. Baromi jó dock!
-
Nagytalp
senior tag
A szoftverközpont szerintem kb. a feleslegessel van egy szinten. Régen a dselect is megtette Debianban. Amióta átálltam az Ubuntu + Gnome kombóra azóta a Synaptic-ot használom. Szerintem ennél nem kell jobb. KDE alatt a kpackage is el lett cseszve az idők folyamán.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major #18307 üzenetére
Passz
Ezt nyomkodtam össze
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Major Major #18303 üzenetére
Nekem compiz van kde alatt is.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #18295 üzenetére
-
Nagytalp
senior tag
válasz
McKane #18277 üzenetére
Alapból be van kapcsolva. Egér mutatót told a bal felső sarokba vagy az alkalmazásváltó eleve effektezve van. Mint ahogyan az egész asztal. De ha felteszed a desktop-effects-kde csomagot akkor elérhető lesz a rendszer beállításokban az asztal tuning is. Az Aero csak ipari tanuló egy linux asztalhoz képest.
-
Nagytalp
senior tag
Jelentem szín probléma megoldva! Frissítés után minden lejátszóban lehúzott állapotban van az árnyalat "poti"!! Csak úgy mint ahogyan alapból le volt némítva a hang is. Apró hiba de idegesítő mert az ember a legrosszabra gondol rögtön. {SOLVED}
-
Nagytalp
senior tag
Tudtommal mindenki a saját /home mappájában tárol mindent. De az asztal beállításokban nem vagyok biztos. Gondolom ezek a session dolgok rendszer szinten vannak tárolva. De ha mented az idevonatkozó konfig fájlt és a végén visszaállítod akkor szerintem visszakapják. De ez csak tipp és nem kp.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
McKane #18262 üzenetére
Zene: Amarok
Filmek: Smplayer, Kaffeine, XBMC (ez játsza a legjobban a HD filmeket)
Játékok futtatása: wine (kisseb nagyobb windowsra írt játékokat futtat)
A játék mindig egy sarkalatos pontja a linuxnak de a wine pár évvel ezelőtti játékokat általában futtat. Amit még megnézhetsz: PlayOnLinux, Cedega, CrossOver Games pölö... -
Nagytalp
senior tag
válasz
McKane #18262 üzenetére
Régen sokat másolgattam win és linux között. Akkor még elég köpködős volt. De némi beállítgatás után ment. Tudtommal most már a samba pakkok alapból telepítve vannak Uborka alatt. A Helyek ->Hálózat menüpont alatt elvileg bőngészheted is a windózzz megosztásokat. Feltéve, hogy ott is mindent jól állítottál be. Megkönnyíti a dolgot ha a win tüzfalat kilövöd csatlakozásról.
A csomagok meglétét az Alt+F2 megnyomása valamint a synaptic beírása után tudod ellenőrízni a csomagkezelőben. Ha rákeresel a samba kifejezésre. Egy kevés turkálással még GUI-t is találhatsz hozzá. Én smb4k -t használtam anno, igaz azt KDE alatt.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
Speeedfire #18255 üzenetére
Nálam sem akad ;) Amúgy nem nagyon találok megoldást. Más lejátszóknál is ez a helyzet a film típusától függetlenül. Csak az XBMC játszik le mindent rendesen. Valahogyan beállítható, hogy a VDPAU legyen rendszer szinten az alapértelmezett?
-
Nagytalp
senior tag
Szóval... Tapasztalt valaki ilyet?
-
Nagytalp
senior tag
Sziasztok!
Felraktam az Uborka 9.10-et. Azóta a videóim így néznek ki:
Tapasztalt valaki ilyet?
-
Nagytalp
senior tag
Szerintetek mennyire nyugodtan merjek frissíteni RC-re?
Aktív témák
Hirdetés
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- TCL LCD és LED TV-k
- Gyúrósok ide!
- Hobby elektronika
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Micro Four Thirds
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest