- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
totyax #28628 üzenetére
"Tulajdonképp miért kér még (szinte) az egérhasználathoz is jelszót a linux, ha aztán kívülről úgy matathatok a fájlokban ahogy akarok?"
Ha fizikailag hozzáférsz egy géphez, akkor azzal sokmindent megtehetsz, szerencsére. Ha nem így lenne, akkor ma rommá szoptuk volna magunkat a melóhelyen...
-
kovaax
őstag
válasz
totyax #28623 üzenetére
Válasszuk szét a dolgot. Azért, mert az Ubuntu itt-ott bénázik, még a linux lehet jó "operációs rendszer". Nekem például nincsenek gondjaim a Debian-nal, míg az Ubuntuval vannak. Viszont ez lehet egyszerűen azért, mert Debiant tizenpár éve használok, míg Ubuntut csak egy szűk éve (direkt nem úgy írtam, hogy a Debianhoz értek, az Ubuntuhoz meg nem).
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #28497 üzenetére
Sikerült jól összekavarni sokmindent, így mondok kezdem nulláról. Újrahúztam a Xubit, felraktam a hivatalos frissítéseket, és mondok azért megint megpróbálom a Rendszer / Eszközmeghajtók megoldást, csak poénból. Erre most nem működik??? Gondolom kijavítottak időközben valamit, amitől előtte hátast dobott ez a szerencsétlen...
-
kovaax
őstag
válasz
ntomka #28320 üzenetére
Nekiugrottam ennek megint (2 órája), kiderítettem, hogy az nvidia-96 -ban van a nekem való driver. Felraktam mindent, megcsináltam amit írtál, és ez a max, amit össze tudtam vele hozni:
(II) LoadModule: "nvidia"
(WW) Warning, couldn't open module nvidia
(II) UnloadModule: "nvidia"
(EE) Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)
(EE) No drivers available.
Fatal server error:
no screens found
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
ddxSigGiveUp: Closing logVan még egy blacklist-es hekkelés is, azt is kipróbáltam, de ugyanez az eredmény.
-
kovaax
őstag
válasz
hackeeeee #28415 üzenetére
"Sztem nem teljesen jó az Intel drivere linux alatt, vagy nem tom.."
Szerintem sem. i845ge van az alaplapomra forrasztva, hosszas küzdés után váltottam a vesa driverre, azzal stabil volt. Most pár napja meg szereztem egy régi nvidiás kártyát, az is jónak tűnik eddig (bár a 3d-t nem sikerült beállítani rajta, de mindegy, mert úgyse bírná a gép).
-
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Megint jövök okosakat kérdezni. Lett egy 200 gigás vinyó a kacat gépembe, raktam rá Xubuntut, meg aztán raktam utána egy Squeeze-t is. A vinyó particionálását a Xubi telepítővel csináltam meg előre, van egy Xubi gyökér, meg egy swap, ők elsődleges particiók. Aztán kiterjesztettben van a Xubi /home, Squeeze / /home, meg lesz egy Fedora is (/ /home). Namármost a Squeeze nem tudta formázni a particióit, mondjuk a Fedoráét sikerült vele törölnöm, de aztán gond nélkül rátelepült formázás nélkül, és működik is. Nézegetem Xubi alól, és azt látom, hogy a gparted 1 Mb méretű lefoglalaltan helyeket jelez ott, ahol az fdisk szerint egymást követik a particiók. Ez mi a fenétől van?
-
kovaax
őstag
Engedélyeztem az nvidia zárt meghajtót, azóta a következő üzenettel indul a Xubi-m:
Az Ubuntu gyenge grafikájú módban fut
A következő hiba történt. Szükség lehet beállításainak frissítésére ennek megoldásához.
(EE) NVIDIA(0): Failed to load the NVIDIA kernel module!
(EE) NVIDIA(0): *** Aborting ***
(EE) Screens(s) found, but none have a usable configuration.Már felvettem az x-swat ppa-t is, megfrissítettem mindent, de úgy tűnik hiába...
-
kovaax
őstag
válasz
Rebirth II. #28298 üzenetére
Megy az Abev is.
Szerk.: Lassú voltam.
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #28278 üzenetére
A kártya egy AMD-s gépben volt, 512 mega rammal. Az alaplapon nincs videókártya. Van benne viszont hálókártya, cd olvasó, és tudok bele rakni egy 15 gigás vinyót. Ha kell valakinek játszani, akkor valószínűleg ingyen el lehetne vinni 1-2 héten belül (Pesten, lehetőleg a Boráros tér környékén). Megpróbálom kideríteni pontosan, hogy milyen alaplap, meg proci. Ha érdekel valakit (egyelőre bizonytalan még a dolog), akkor privátban írjatok. Az első viszi.
Szerk.: azért ide írtam, mert linux-szal még használható szerintem.
-
kovaax
őstag
Szereztem tegnap egy MSI GeForce4 Ti 4200 kártyát a játszós gépembe, hogy felülkerekedjek az intel alaplapi videó fagyásain. Beraktam a kártyát, majd induláskor szólt az xubi, hogy nem tud valami vesa modult betölteni (a failsafe xorg.conf-ot használtam, ami gyakorlatilag üres, csak van benne a megfelelő részen egy driver "vesa" bejegyzés), és kérdezte, hogy módosítsa-e a konfigot, vagy hagyja, vagy megcsinálom kézzel. Mondtam, hogy módosítsa, csinált valamit, de csak ide jutott megint. Többszöri próbálkozás után mondtam, hogy hagyja úgy ahogy van, ekkor szöveges konzolt kaptam. Beléptem, visszaraktam a vesa sor nélküli xorg.conf-ot, majd újraindítottam. Mostmár elindult jól, és ahogy nézem, működik is rendesen, legalábbis nem fagyott még le eddig.
Mondjuk a fenti bénázás a következő félelmeimet igazolja be: a grafikus felületről konfigolható cuccok meg nem erősített források szerint hajlamosak hülyét kapni, ha az ember kézzel belejavít a konfigfájlokba. Namármost nekem a gyárilag szállított xorg.conf.failsafe -vel sem boldogult szegény...
-
kovaax
őstag
válasz
ntomka #27651 üzenetére
Nem akartam az emlékeim alapján okoskodni, de most megnéztem itthon: Xubuntu esetén is gdm van telepítve:
peter@sarge:~$ dpkg -l | grep [g,k,x]dm
ii gdm 2.30.0-0ubuntu5 GNOME Display Manager
ii libxdmcp6 1:1.0.3-1 X11 Display Manager Control Protocol library
ii xubuntu-gdm-theme 10.04.6 Xubuntu GDM & Xsplash greeter themes
peter@sarge:~$Abban biztos voltam, hogy amikor még Ubuntut telepítettem, és utólag raktam fel rá a xubuntu-desktop csomagot (én apt-get install -lal raktam fel), akkor maradt a gdm, de a xubuntu telepítésben nem voltam biztos. Gondolom ennek analógiájára a Kubuntuban is gdm lehet...
-
kovaax
őstag
válasz
ntomka #27611 üzenetére
Ott is hallottam már olyanról, hogy valakinek bele kellett nyúlnia a registry-be... Meg hogy időnként újra kell húzni az egészet, mert máshogy nem megy... Vagy benyaltak valami vírust. Legalábbis már sokan bepróbálkoztak nálam, hogy csináljam meg nekik. Ilyenkor széttárom a karomat, és azt mondom: nem értek hozzá. Merthogy ez az igazság.
-
kovaax
őstag
válasz
Dark Archon #27606 üzenetére
Én "otthoni környezetben" (is) használom a parancssort, mert ennél hatékonyabb nincs, (szvsz)!
"Egy felhasználóbarát OS-ben egyántalán nem kéne, hogy kelljen parancssor (vagy terminál, ahogy tetszik)."
Majd szóljál, ha találtál ilyet. Pont ezért nyüstölöm az Ubuntut, Fedorát, openSUSE-t a jól bevált Debian mellett, hogy lássam: oda lehet-e adni a linuxot egység sugarú júzernek. Hát izé...
Mondjuk ha valaki felrakja (és a hardver is olyan), akkor már oda lehet adni a kész rendszert, ahogy olvasom itt többektől a sikersztorikat. Meg az is lehet előny, ha a páciens nem használt előtte még semmilyen operációs rendszert/környezetet. De azt is folyamatosan olvasom, hogy előbb-utóbb be kell mindenkinek gépelnie ezt-azt a parancssorba, ha boldogulni akar rendesen...
-
kovaax
őstag
válasz
Dark Archon #27602 üzenetére
Tudom miről volt szó. Olyan eszközökről, amik kihaltak a DOS-sal együtt.
De nem erőltetem, azt használsz, ami neked legjobban kézre esik. Csak elmondtam, hogy én mit használok fájlkezelésre. Használtam én is amúgy kétpaneles filemanagert, valamikor a 90-es évek közepén. Meg a midnight commandert is kipróbáltam már, még az is lehet, hogy fent is van a gépemen, de évek óta nem indítottam el.
-
kovaax
őstag
válasz
Dark Archon #27593 üzenetére
DOS-szintre???
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
Kendek #27567 üzenetére
Hát, ha van időd, akkor mutassál. Amúgy pont amiatt, hogy több shellt is használok, nagyon alap dolgokat szoktam használni, amik mindenhol mennek (hp-ux-on tipikusan, asszem az a leggagyibb shell a kezem alatt). Szal igazándiból az ilyen mik a különbségek vetélkedőben csúnyán alulmaradnék.
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #27559 üzenetére
Na, ennyi paranormális jelenséget találtam a syslogban:
gdm-binary[736]: WARNING: GdmDisplay: display lasted 0,525856 seconds
Kb. itt akad el, nem mutatja meg a bejelentkező képernyőt, hanem itt ácsorog a szerencsétlen... REISUB-oltam egyet, másodjára elindult szépen... Pedig már vesa driverrel nyomulok egy jó ideje...
-
kovaax
őstag
Induláskor fagyott a Xubuntu-m. Van ezen valami grafikus log nézegető, vagy elégedjek meg a view-val?
-
kovaax
őstag
válasz
Dark Archon #27554 üzenetére
Én bash-t használok, vagy esetleg sh-t, ksh-t kommersz unixokon. Tudnak egy csomó olyan dolgot, amit a tc sose fog.
-
-
kovaax
őstag
Van olyan, hogy a nagy iptables topic, bár nekem ott nem tudtak válaszolni...
-
kovaax
őstag
válasz
#16820480 #26583 üzenetére
"gondolom valami nem teljesen kóser az inteles vga meghajtóval"
Így is meg lehet fogalmazni a dolgot. Én átraktam vesa-ra, mert meguntam a véletlenszerű fagyásokat. Mondjuk én p4-en használom, és nem nagyon bírna már mindenféle effekteket, szal gyakorlatilag mindegy is. (Lehet meg kéne próbálni kigyomlálni az összes compiz bizbaszt, feleslegesen fogják a helyet csak...)
-
-
kovaax
őstag
válasz
Sziszifeca #26340 üzenetére
„A kankalin sötétben virágzik!”
-
kovaax
őstag
válasz
felora:) #26046 üzenetére
Intel 8xx X freezes/crashes
The -intel driver fails with X freezes or crashes on certain i8xx hardware. The issue is known upstream but solutions are still under development. For now, to work around the issue, boot with the -vesa video driver. See http://wiki.ubuntu.com/X/Bugs/Lucidi8xxFreezes for further details.
Viki Próbáld ki valamelyik megoldást.
-
kovaax
őstag
válasz
Dj Polc v.2 #26038 üzenetére
Tényleg, nem ott mint régen!
Alkalmazások -> Beállítások -> Xfce 4 beállításkezelő -> Képernyő
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #26020 üzenetére
Nem volt semmi, itt viszont megtaláltam. Bár billentyűkkel csak mászkálni tudok, de az alkönyvtárakba belépni azzal sem lehet. Szopó.
-
kovaax
őstag
Thunar bugokat hol találok? Itt nincs. Bug tracker: none specified
-
kovaax
őstag
Na, intel vga-val továbbra is fagy az X, viszont működik a ctrl-alt-f1, ez újdonság. Viszont eltűnt a menüből a chromium, újraraktam, így se rakta be a menübe. Xfce-ről van szó.
-
kovaax
őstag
A PPA-kkal mit kell csinálni upgrade-nél? Xubuntu 9.10-et akarok upgradelni.
-
kovaax
őstag
Rilíz nócc:
"Intel 8xx X freezes/crashesThe -intel driver fails with X freezes or crashes on certain i8xx hardware. The issue is known upstream but solutions are still under development. For now, to work around the issue, boot with the -vesa video driver. See http://wiki.ubuntu.com/X/Bugs/Lucidi8xxFreezes for further details."
Fasza. Fagyott 9.10-ben is.
-
kovaax
őstag
válasz
EmberXY #25342 üzenetére
Azért óvatosan vele, mert sokmindent máshogy kell vele csinálni, mint ps-ban, szal ha ahhoz vagy szokva, akkor türelem, meg gugli (lehet van itt is gimp téma, keress rá). Ezt amúgy csak olvastam egy csomó helyen, mert nem használtam még ps-t, és a gimp-et se nyúzom agyon, átméretezni szoktam vele, meg vágni. Amelyik fotónak ez nem elég, az mehet a kukába.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
AronQuercus #24981 üzenetére
Hát azt látom!
Lehetséges, de annyira nem értek hozzá, hogy kitaláljam, melyikkel lehet a gond...
-
kovaax
őstag
A héten már másodjára fagyasztotta le a Xubimat kugli krómon a dzsímél... Pedig közben frissült is a brózer...
-
kovaax
őstag
válasz
AronQuercus #24920 üzenetére
Na, csak ideértem.
peter@sarge:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 01)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 81)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DB/DBL (ICH4/ICH4-L) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DB (ICH4) IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 01)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 01)
02:07.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 61)
02:07.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 61)
02:07.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 63)
02:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82801DB PRO/100 VM (LOM) Ethernet Controller (rev 81)Nekem ez van, szerintem tök ugyanaz a csipszetünk van. Nekem minden kavarás nélkül működik (per pillanat a Muse Uprising official videót nézem/hallgatom a jutubin).
Nem vagyok egy multimédia spíler (az ámítógépet azért találták fel, hogy az embernek legyen szervere!), úgyhogy konyhanyelven leírom, nálam mi van. Ha a hangszóróra rákattintok jobbra fent, akkor feljön egy "Keverő" ablak, amin a hangkártyának "Intel 82801DB-ICH4 (Alsa mixer)" van beállítva. Alsa csomagok a következők vannak fent:
peter@sarge:~$ dpkg -l | grep alsa
ii alsa-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5 ALSA driver configuration files
ii alsa-utils 1.0.20-2ubuntu6 ALSA utilities
ii bluez-alsa 4.51-0ubuntu2 Bluetooth audio support
ii gstreamer0.10-alsa 0.10.25-2ubuntu1.2 GStreamer plugin for ALSA
ii libesd-alsa0 0.2.41-5 Enlightened Sound Daemon (ALSA) - Shared libraries
ii libsdl1.2debian-alsa 1.2.13-4ubuntu4 Simple DirectMedia Layer (with X11 and ALSA options)Sound meg a következő:
peter@sarge:~$ dpkg -l|grep sound
ii esound-clients 0.2.41-5 Enlightened Sound Daemon - clients
ii esound-common 0.2.41-5 Enlightened Sound Daemon - Common files
ii libasound2 1.0.20-3ubuntu6.1 shared library for ALSA applications
ii libasound2-plugins 1.0.20-1ubuntu8 ALSA library additional plugins
ii libcanberra-gtk-module 0.15-0ubuntu7 translates Gtk+ widgets signals to event sounds
ii libcanberra-gtk0 0.15-0ubuntu7 Gtk+ helper for playing widget event sounds with libcanberra
ii libcanberra0 0.15-0ubuntu7 a simple abstract interface for playing event sounds
ii linux-sound-base 1.0.20+dfsg-1ubuntu5 base package for ALSA and OSS sound systemsHa van valakinek ötlete, hogy mit nézzek még meg, akkor hajrá. Este leszek legközelebb a gépem közelében. (A sarge ne tévesszen meg senkiT, történelmi okokból ez a gép neve.)
-
kovaax
őstag
válasz
AronQuercus #24913 üzenetére
Szerintem az enyém is tök ilyen, és megy rajta a hang (Xubi 9.10, de volt rajta Ubi 9.10 is). Majd azért este megnézem.
SZERK: alapból el van némítva, be kellett kapcsolni, és ment.
-
kovaax
őstag
Az éjjelre otthagytam az ubuntumat töltögetni, erre reggel az fogadott, hogy az egér kurzor remeg, meg egy centit téved balra (nem oda klikkel, ahol van). Újraindítottam a gépet, ettől megjavult. Mitől lehetett ez? i845GE a vidijóm.
-
kovaax
őstag
válasz
#16820480 #24350 üzenetére
A *.so kicsit kusza, pláne hogy az egyebeknek is van rá írási joga. Szerintem a "-rw-r--r--" is elég volna neki, bár ez most nem számít...
Erre mi történik?
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skypeVagy erre?
export LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so ; /usr/bin/skype -
kovaax
őstag
válasz
Major Major #24294 üzenetére
De így tudsz váltani egy gombnyomással a teljes és a korlátozott sávszélesség között!
-
kovaax
őstag
válasz
Major Major #24266 üzenetére
Én speciel arra használom, hogy tudjak normális sebességgel netezni letöltés közben...
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #24233 üzenetére
Nyomjad meg a teknőst nyugodtan, és ki fog derülni.
-
kovaax
őstag
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest