Új hozzászólás Aktív témák
-
lipi67
nagyúr
válasz
pilleraj #39037 üzenetére
Q 8400 3,4GHz-et VID-jén tud.
Nézd meg (ahogy írták is) Core Temppel a Vid értéket, adj hozzá úgy 0,05V -ot a VDroop miatt. Ezt állítsd be Vcore fesznek a biosodban, s kezdődhet az emelgetés. Tesztelést azzal procival a Prime 95-tel is végezheted (Blend).
Többet érdemben meg így nem tudok mondani, tudni kéne a géped paramétereit, általánosságokkl meg úgy se mész sokra. (ADATLAPOD TÖLTSD KI)(#39038) eriklambing: Régi nagy kedvencem (2180) Brutal tuningpotencia. Kell is mert a 945 és az ICH7 nem erről híres. Lapod elvileg tud 333-ad FSB-t, Te 200-ról indulsz, u.úgy (Vcore fesz), mint ahogy fentebb írtam. A 667-es ramkezelés sem gond, hisz ha szinkronban hajtod akkor is laán megvan a 333-as FSB.
Az MCH-nak kell plusz, ramok miatt. Vid-en kb minden 2180-as tudja 3GHz-et (300-as FSB)Jahh..ahogy írták is , táp.
Nem kell x 100 Wattos, szarni rá. Ami nektek lényeg az a táp 12V-os ága (ez számít tuningnál). Jó ha ez egybe van. (Pl. Corsair)
Lényeg a minőség, s az, hogy 12v-os ágon mennyi ampert ad le. -
lipi67
nagyúr
Az már jobb, mert nem a mem tuningjával terheled majd lapodat. (jó lenne ha egy Core temp progival megnéznéd, hogy a VID: értéke mennyi. Legyen pl.1,2V
Mivel az alaplapod (mint minden lap) Drooppol (nem kap annyi feszt proci mint amennyit beállítasz neki biosban) add ezt az 1,2V-ot s ha feláll a rendszer, engedj rá egy prime Blend tesztet, s közben nézd cpu Z-vel, hogy mennyi valós feszt kap a procid. Mondjuk ez 1,14V , tehát a Vdroop 1,2 - 1,14 = 0,06V
Na..Akkor vissza a biosba és add Vroop értéket a vidhez (1,2 + 0,06V) = 1,26V. Ezt állítsd be fesznek a procinak. Ez egy sima alapfeszes tuning lesz. Ezen nézd meg először, hogy mennyit tudsz elérni. Hátha elég is lesz. Ha nem..Valószínű, hogy a lap a szűk keresztmetszet, ezt szürd ki.
Pl: 0,1Vplusz az MCH-nak, ramoknak, Procinak 1,35V . S így nézd mekkora az az FSB amit tud a lap.
(mondhatnám, hogy csak szorzót csökkents, de 1es lapok nem tudják alacsony szorzóval elérni a maximális, bennük rejlő FSB-t.
Ha megvan az FSB vége, akkor azt állítsd be alapnak, s utána csökkentsd először a cpu feszt amíg nem hibázik. Ha megvan, akkor ezt az értéket lődd be biosba. Utána ramokat és MCH-t is. s kb kész is vagy. -
lipi67
nagyúr
válasz
Kean_Sorbo #39022 üzenetére
Nem nagyképüség, sőt.. Senki se születik úgy, hogy x-y dolgokat tud. Ha nem tudok valamit, kérdezek. S ha nem értem a választ..tovább kérdezek. S vagy elküldenek a halál f@szára,hogy "fárasztó vagyok", vagy segítenek.
Na az önkormányzatnál elküldenek, itt..nem! S hidd el, sok régi tuningos több 100 órtán át segített, s szerintem segít még ma is szívesen. Régebben pl én a 2. privát után (még nem volt érthető amit írtam a számára) azt a privit kaptam, hogy ..x-y @freemail.... -vegyél már fel msn-re, s ott folytassuk légyszi. S hiszed vagy sem, este 9kor elkezdtük, s hajnalig "tuningoltunk", s arra sem volt időm, hogy a saját mailjeimet megnézzem, de..
Mikor 1-2 év mulva az Intel tuning listán megláttam, s büszkén mutatta az alulfeszes tuningját..örültem én is.
S ha bármilyen fórumon, bármit kérdeztem, vagy hírdettem az aprón, ezek az emberek duplán visszadták azt, hogy aznap éjszaka nem hagytam őket "cserben". Sőt..krammerka fórumtárs, bár majd 200Km-re lakik tőlem, nagyon jó barátom is lett, többször meglátogattuk őket a 2 törpémmel. Viszont ha akkor nem "harcolom ki", hogy igen is érdekelje, akarja már megtudni, hogy mit írok, vagy, hogy szánjon rá időt, s ismerje már meg a saját biosát, még mindíg itt kérdezgetne . -
lipi67
nagyúr
válasz
Kean_Sorbo #39017 üzenetére
Az elmúlt bő 7 évben rájöttem, hidd el, s ide is dobtam vagy 2000hszt.. Az se jobb, ha általánoságokkal dobálóznék. Volt idő (mikor még a gyerekeim picik voltak és aludtak, s nem az agyamra mentek), hogy 6-8 órán át "tuningoltam" itt fórumozók gépét. S tudod mit? Ha nem értettek valamit, kérdeztek, s akkor priviben folytattuk..
További kellemes hétvégét!
-
lipi67
nagyúr
667-es ramokhoz kell igazodnod. MCH-nak kell némi plusz fesz meg a ramjaidnak is . 667-es ramok is simán mennek 800-on, tehát 400-as FSB-t tudsz. (a procid meg..a legszarabb is megy 3,6-ot (emberi feszen).
Mi az FPO-ja, ill. mennyi a VID?
Lapod mennyit drooppol?
A képek amiket betettél..nem sok mindent árulnak el.Mivel a ramjaid szinkronban mennek majd, picit lazítanod kellhet a subtimingeken. (1:1-ben a leggyorsabb a ram, de a legnehezebben tuningolható) Ha a tRD-t megemeled kicsit (itt ez lazítás, nem tuning), kezelhetőbb lesz.
-
lipi67
nagyúr
válasz
hdekakas #38938 üzenetére
Borsod..Miskolctól nem messze..
"csak már így is még a cl-t is kevesebbre vettem " -ezt is elírtad, s úgy érted, hogy lazítottad és többre?
VGA: Huhh..Felét se értettem..
A fiam biztos tudná, én még a 4870-et is lecseréltem 4830-ra
Havernak kellet cserélni GTX260-at 7870-re, akkor az se egy olyan kártya amivel nyugodtan szórakozhat?BIOS: Elég misztikus dolgok. Egy cmos nem ártana, vagy ..vedd ki az elemet. Mintha zavarodott lenne kicsit az lap.
-
lipi67
nagyúr
válasz
hdekakas #38936 üzenetére
VTT 24/7-ben..visítva. Szerintem tudja az ram 1,57V-on is és egy 1,08x már nagyon jó lenne.
Azért kérdeztem, hogy van -e valamilyen más ramod, mert szívesen letesztelem neked ezeket.
S mit tapasztalsz a 7870 után? Jelentős a különbség?
(én VGA-ban analfabéta vgyok, játszani nem játszom, ha nem lennének gyerekeim elég lenne az integrált is) -
lipi67
nagyúr
válasz
hdekakas #38933 üzenetére
FPS növelés? Nem BCLK?
Ezeket kéne tudnia:
JEDEC : DDR3-1333 CL9-9-9 @1.5V
• XMP Profile #1: D3-2400 CL11-13-13 @1.65V
• XMP Profile #2: D3-2133 CL11-12-11 @1.6VValami nem ok. Van tartalék DDR3-as ramod?
1,665V az baromi sok a VTT miatt!!! Azzal a VTT-vel ami kell hozzá..NE HASZNÁLD A LAPODAT mert kinyírja a procidat! Hidd el. -
lipi67
nagyúr
-
lipi67
nagyúr
válasz
hdekakas #38926 üzenetére
Most néztem a biosbeállításidat. Te! Mielőtt piszkálod, jobb lenne utánaolvasnod, az egész biosod rossz!!!!
Kben a ramjaid hárklisak, lehet abban a lapban pont nem érzik jól magukat de a PLL-t kéne picit emelned. Ami viszont fontos!!!: HA ÍGY HAGYOD A BIOSOD HAMAROSAN MEGHAL A PROCID!!!!
A 2-3-gen-es prociknál a ranfesz 1,5V, VTT pedig 1,051V Aranyszabály, hogy a 0,5 V-nál NEM LEHET NAGYOBB KÜLÖNBSÉG!!!
Neked 1,5V-os DDR3-as ram kellett volna. Most vagy használod a ramjaidat 1333-on vagy 1600-on 1,5V-tal, vagy meg kell emelned a VTT-t 1,15V-ra!!!!!!!!Nálam most 1,65V-os Kingsonok vannak (tévedésből ezt postázták) 28-án, 1600CL 9-9-9-24-es időzítéssel. Normális beállításokkal 1,5V-on tudom használni őket 1633-on, Uilyen időzítésekkel.
[íme]Itt jól látszak a fontosabb feszek, azokat veheted alapnak is.
-
-
lipi67
nagyúr
válasz
kromatika #38564 üzenetére
[ilyesmire gondoltam!]
Megnyitod sorra az abalkokat és futtatod a prime blend-et jó 30 percet, majd nyomsz egy PrintScreent, és utána megnyitod a paintot és Ctrl+V- vel beilleszted. Majd mented a paitba és egy képfeltőtővel feltöltöd , majd a direkt linket amit kapsz itt a "link"-gombbal beilleszted. -
lipi67
nagyúr
válasz
Kean_Sorbo #38548 üzenetére
Pontosíts kérlek! Milyen feszekre gondolsz? kíváncsivá tettél. Nekem a 4GHz-hez [1,136V kell primestabilan].
Kben..4,5GHz-ig kb semminek nem kell plusz feszt adnom, semmi se kér. Onnan kezd "érdekes" lenni..
Sajna ez irónia. Én a tuningnak éltem éveken át de sajna kellett az erő és a váltás. Pedig ez minden csak nem tuning. 20 perc , s tudod a procid végét, nem úgy p45-ben. Ott az igazi kihívás a tuning, az élvezetes..(#38549) Gyufaaa: Most szarakodik a netem, éjszaka meglesem neked a beállításokat, nagyjából uaz a lap..
(#38551) kromatika : Kérhetnék Tőled egy képet (amilyet én is linkeltem itt), hogy lássam, mennyi az a fesz?
-
lipi67
nagyúr
válasz
Kean_Sorbo #38545 üzenetére
Még a turbo miatt (bár az is 3,8GHz) értem is, de, hogy a kukimba emeli a szorzót egy p67-es lap+sima cpu val.
BCLK-t emelni meg..Lap függő. Azért azt tegyük hozzá, hogy ezek a 20+néhány k-s lapok kb fapadosak egy normlis p45-ös laphoz képest..
Éveken át tuningoltam (lásd intel tuning lista, HWBOT), vannak jó eredményeim is,
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
stb..
Láthatod, azért egy szaros , fapados p35-ből is kifacsartam 566-os FSB-t, G31-ből is 450 felett, láttam már tuningot, de..
Ezt mmost nem értem. Nekem p67 Fatal1ty van meg 2600K és bánom. EZ meg a tuning..DÖG UNALOM.
más: PLL Overvoltage - Disabled -------- itt már könnyen lehet, hogy engedélyeznie kellAz 1,3V az ok, nálam is annyin megy 4,6-on [link]
-
lipi67
nagyúr
válasz
Kean_Sorbo #38541 üzenetére
??????????
-
lipi67
nagyúr
válasz
killer095 #38536 üzenetére
A Vid-ed 1,2875 s a procid 1,232-t kap .Tehát 0,05V a VDroop. Nem is melegedős, szóval szerintem Biosban 1,35V elég lehet a 400-as FSB-hez. A Ramoknak akkor adj 0,1V-ot, így meg is van az 1,9V.
(ha csak 360-as FSB-t használsz és szinkronba hajtod..Nyomj Ctrl + F1 -et, a biosban, s több állítási lehetőséged lesz. Nem egy tuninglap sajna, ez tény. -
lipi67
nagyúr
válasz
killer095 #38532 üzenetére
Lejárt az idő míg nézelődtem..Szóval: Úgy látom, hogy 24/7-es beállításon 360-as FSB amit normális fesszel érdemes célba venni. Ez is majd. 3,8GHz. A ram szorzót akkor állíthatod 2,4-re, az 860MHz. Ha sima 800-as ramok akkor gondolom 1,8V-on üzemelnek (ez a szabvány), de ha adsz neki 1,9V-ot és pici pluszt a lapnak is, simán megy még 900 felett is.
Szóval..Ha jól látom 1,28V -os Vid körül jött ezen procik többsége. Adj neki bios 1,4V-ot, drooppolva nem lesz az több mint valós 1,36V, s nézd meg azon mit tud. Ha szerencséd van 350-360-as FSB-t megy majd a ramkjaid meg 2,4 es szorzóval valamivel 800MHz fölött.
-
lipi67
nagyúr
válasz
killer095 #38532 üzenetére
A procid max szorzója 10,5, FSB 1066 (266) Így jön ugye ki a 2,8Ghz. Ha most "alapfeszen" -mit jelent ez Nálad?- 3,5-ön jár, akkor a mostani FSB-d 333-as. Nagyon kevés az infó, de gondolom Vid/Bios-on ketyeg a procid. Ha igen, akkor emelj feszt és 400-as FSB-n járathatod a procidat. Ekkor 400x10,5-ön menne a proci a ramok meg szinkronba 800-on.
Jó lenne több infó, (pl. alaplap..) VID, hő Elég lenne egy core temp és egy cpuZ (cpu ablak) megnyitva.
Gyanús nekem az a Vid/ Bios 3,6GHz..Nem, simán lehet. Nézegettem, tudják ezek Vid-en azt a 3,5GHz-et!
-
lipi67
nagyúr
válasz
Kean_Sorbo #38523 üzenetére
Ahogy olvasom, megkaptuk a választ. S bár meglepő, de logikus is. Lap kell majd alá o'szt kész.
-
lipi67
nagyúr
válasz
Kean_Sorbo #38520 üzenetére
p67, z68,
-
lipi67
nagyúr
Azt mondom csak, lehet, hogy olcsóbban kijössz még így is. Nagy különbséget nem fogsz tapasztalni, egy SSD látványosabb lenne mint platformcsere. Viszont.. Ha olcsón váltasz, a lap szab majd később gátakat, s nem lesz elég a procicsere. A ram lényegtelen, ott a több a jobb, kb. Ha 1be eladod..akkor tök új confignál érdemes. Viszont most ne 775 vs 115-be gondolkodj. Abba, hogy sajna hidd el, kell majd a 4 mag. S ha kell..inkább egy quad.
(az a barom proci sajn vlóbn tartja nagyon az árát, sokat később se buksz majd rajt.) -magánvélemény- -
lipi67
nagyúr
Nagyon nem értünk 1et.
Ma az 1ik legfeleslegesebb cpu a G860-as. Azt mondod, hogy átlag felhasználó, no tuning stb. Ok. Átlag felhasználsra keress 2 embert, ültesd egy 540-es cerka és egy 860-as géphez, ne tudják melyiket kapták. csinálják 3-4 órán át azt ami szok mint átlagfelhasználok. S utána cseréljenek, majd mondják meg, melyik gép volt jobb..-lövésük se lesz, ez tuti.
Legolcsóbb lap 12k-s is kihasználja az embereket. Hm..30k-s 1155-ös alaplapok FAPADOSAK megépítésben, felszeretségben egy jó kis P45-ös laphoz képest...
USB3, SATA3 - ez? Ez kell az átlagfelhasználónak. parasztvakítás..
"átlag user nem fog parázni az 50 fokos alkatrészek miatt, még azok is bőven beleesnek az elfogadható hőfok tartományba. mATX-es alaplapon is van mindig 1-2 plusz venti csatlakozó, jó CPU hűtő + jó hűtésű VGA-val nem lesz senkinek sem hőfok problémája." - Most tapasztaltam..jó 70° volt az, s persze, hogy nem lesz. Összerakatja és soha ki se nyitja. S majd jön a nyár meg a nyígás..
"Most a tuningot ne nézzük" - Mert mint tudjuk, az általad említett alkatrészeket NEM IS LEHET..(Külső órajelgenerátor nincs marad a BCLK, azt meg max 10X-ig (103-106kb) tudod emelni. (feltéve ha nem "K"-s procit veszel, de ugye az nem 20k..
(
Vitatkozni lehet, s kell is, nem feltétlen kell mindenkinek 1 véleményen lennie, eberek lennénk,s nem birkák, hogy menjünk vki-valami után..
Ha most akarsz cserélni, ne költekezz g860-ra, ezt kérlek fogadd meg. NEM FOGSZ különbséget érezni.
Egy G645-öt kb15k-ért veszel, s nem rosszabb. Max ha a lap nagyon olcsó, (akkor minek építkezel majd később rá..) akkor ez csak 1066-on kezeli majd a ramjaidat, a Te favoritod meg 1333-on. Viszont ha már új gép, első lépés egy normális alaplap, s akkor a g645-ből is előcsalogatot az 1333-at (ami kben tök lényegtelen).Mindenki olyan gépet vegyen amit ki is használ, vagy ki is tud néha. Pl. ha nekem nem lennének gyerekeim, akkor nem p67 lenne hanem z68, nem lenne külön vga, de lenne 16GB ram, 2700K.
másnak meg miylen fura lenne, mert ott az atom gép, játék meg 1se indul..Na..lépek, reggel korán kelek.
Joccakát! -
-
lipi67
nagyúr
Ok, vitázzunk, ezért is vannak topikok..
q9300 azt mondod 30k. Megveszi, húz rajta s van egy jó procija (én inkább q9550-et vennék..)
a másikat eladja, s benne van neki X összegbe.másik eset: (hidd el, szar z élet, sok ilyen van.., most futottam bele 1be, 2 hete..)
Milyen lapot is vesz? 12k-s alaplapok..HA ÚJ GÉPET RAK ÖSSZE OK, de ha váltani akar valaki..:
1: tuning nuku, nyers erő marad "csak " a procinak.
2: ASrock lapot kell néznie ha nem akar hűtőt is cserélni!!! (ott is szar a 775-ös, nekem a TRUE 90°-kal elforgatva ment rá 775-ös felfogatóval (Rev.3-as , van mindenem hozzá, csak kíváncsiságból néztem meg. S bizony..fűtötte a VGA-t.
3: 2 szaros venticsati. Kis alaplap, 1ikre a hűtő, másikra max a ház hátsó ventije. (ezért írtam hűtőcserét is, mert így ha új, gyári , dobozos procit is vesz..a hűtője semmire se jó.
4: Ha normális hőfokokat akar kell még venti, s kell ugye hozzá egy ventiszabályzó is.
5: S ha netán (miért ne?) van IDE DVD-je, HDD-i baszhatja, hisz NINCS ide-s 1155-ös lap forgalomban...
(2 volt, egy régebbi asus és az én asrock Fatal1ty performane-em.(ami ha kapsz is akkor is maga 30k szállítással)
Szóval Tizenakárhány ezres lappal ha platformváltás..könnyen lehet, hogy, hogy kell: lap, cpu, ram, hűtő, ventiszabályzó, dvd, hdd..-ez a szar..
Ha simán új gép az ok, ott, H61+i3+2x2Gb ram oszt csókolm. (VGA szíve szerint)..Viszont..azért "MA" már jó az a 4 mag, ha az emberke nem, vagy nem csak játéjra használja a gépet..
linkelt teszted: Te nem azt látod amit én? Mindenben sokkal jobb a quad, Cinebench-ben aláz (ott kell erő) amikor picit lemarad az meg..nézd csak meg, 1magon való teszt!!!! Az meg az órajelkülönbség. S ha a Quadot fenyomod pl így ahogy én: [link], köszönőviszonyban se lesznek 1mással, i3-mal s 1-2 i5-tel sem.
Kben jogos. új platform jobb, de vannak esetek amikor még nem éri meg lecserélni a cumót. Ha ma megfelel a mindennapokra 775, használni kell s ha eljön az idő..én p67+2500K-t javasolnék. (most ezt ne írjam le légyszi, hogy miért nem újabb lapot írtam. (kben a "K" miatt
)
SZép napot!
-
lipi67
nagyúr
válasz
syberia #38361 üzenetére
Elhiszem, de ez nem csak a proci érdeme.. A Q9400-es jó kis proci, kicsit megnyirbált L2-vel (nekem is volt 2, szerettem őket). A ramjaid.. A memvezérlő..., ezért érzed gyorsabbnak, s mutathtják szintetikus tesztek. Viszont ha a quadot 8alacsonyabb órajel) kicsit meghúzod mint én húztam : [itt ] - ez24/7-es tuning volt csak..
szóval akkor már az i3 felejtős, sőt.. -
lipi67
nagyúr
[itt összehasonlíthatsz procikat]
Nem, nem úgy értettem, hogy megáll 333-as procival is. Úgy, hogy nagy szorzóju procival kevésbé terheled az MCH-t és nem kell magas FSB
Gery15 : Ha cl 6-os, akkor 6-6-6-18 TrD 10
Többit holnap, még dolgoznom kell egy géppel és hajnalnalban meg kelek.Ha a Vid-ed 1,225V akkor Terhelve lehet 1,35V is simán, ha tudod hűteni ..Az bios 1,4V körüli.
Azt hiszem a vcore fesz kevés.
Többit holnap ha nem baj -
lipi67
nagyúr
Egy E5800-as lenne neked szupi!
16-os szorzó, minimális FSB emelés (lapodat nem hajtod ki) magasabb órajel. Azért nem voltak annyira népszerűek mert azt hitte mindenki, hogy ezeknél határ lesz a csillagos ég, de tévedtek. Viszont nálad..Mire feszt kéne adnod, addigra a proci is "elfárad". Ideális lenne!!!! Kérdés, támogatja-e a lapod.Én [ilyet] csináltam vele, meg 200MHz-cel többel validoltam.
-
-
lipi67
nagyúr
E6000 es szerianal, miert dragabb az E7000 aminek 3MB ... - Más gyártástechnológia, utasításkészlet. Azonos órajelen gyorsabbak és az L"-es C-ből nem minden profitál.
(régi Q9550-em 12M, mostani I7-em 8 és..) -ok ez hülye példa volt...A 2180-at egy olcsó 7200-re cserélném ha elég 2 mag. Érezhető lesz a különbség és a tuningja is kva jó.
Ha nem elég 2 mag, akkor egy q8xx bőven jó választás.
V-mod: hm.. amit lehet, oldj meg biosból, az a tiszta munka. -
lipi67
nagyúr
Lapod nem befolyásoló tényező, a procid a limit. Azt nem értem, hogy miért nem a max szorzóval (10) hajtod a 2180-at. A régebbi FPO-ju 2180-ak [enyém is] VID feszükhöz közel is jól mentek, és a végük is jól skálázódott. Az újabb procik azonban úgy 1,275 és 1,35V VID körül jöttek ki és 3-3,2GHz volt ezen a feszen a tudásuk.
Szerintem nézd meg 10-es szorzón, és VID+0,06V feszen, s amit tud ott, azzal érd be.ez is csak pin moddal emelt fesszel 1.35V-drop - ebből semmit se értek ám!
Ha a procid VID-je 1,3V a Vdroop miatt akkor kapjon 1,246V-ot kb terhelve. Biosban adj neki akkor 1,38V körül, az terhelve se lesz több 1,32V -nál ami annak a cpu-nak 24/7-be is bőven kevés.
Szard le, hogy az Intel 1,365V-ot ír, az kb azt takarja, hogy ez volt a legmagasabb VID amivel kijöttek ezek a procik. Alacsony Vid kb alul és pici fesszel fürgébb, de felül már jobban melegedik. Magasabb VID alul lustább, de jobban terhelhető és nem melegedik annyira. A sávszél ne tévesszen meg, egy 8x400-on járatott cpu semmivel se gyorsabb mint mint egy 10x320-on, ezt tesztelgettem. Ha a 10x320-nál a memóriákat úgy tudod visszaosztani, hogy csak 60MHz-cel jobban menjenek mint 8x400-on, akkor már 1 szint! -
lipi67
nagyúr
válasz
Gery15 #38331 üzenetére
CPU Host Frequency: 1333 MHz FSB CPU
Performance Enhance : Standard
DRAM Timing Selectable:5-5-5-15
Advanced Timing Control: Static tRead Value (Performance level ) 10
Clock Driving & Skew Control : 1:800 , 2: 900 , 3-4 : Skew-ekkel játszani kell
Loadline Calibration : ha a cpu-nak 1,325V-ig adsz, úgy engedélyezdProcinak biosban annyi feszt adj, hogy terhelés alatt (c2d-nél nyugodtan használd a prime 95-öt) a CPU-Z 1,264V - 1,3V között legyen, ez még simán alacsony fesz! (Jobb hűtés esetén 1,36V körül is lehetne 24/7-ben)
VTT: c2d-nél 1,3v fölé nem nagyon érdems már menni sztem sz@rt se érnél már vele.
(#38334) qdak : Felteszem a kaját, s utánanézek a lapodnak.
-
lipi67
nagyúr
válasz
Gery15 #38327 üzenetére
Igaz, x48 még jó c2d-hez. Ha majd Quadot teszel bele, akkor keress egy P45 UD3R / P-s lapot.
Az 535-ös FSB-ről van képed?kben egy P35-ös lap is tud akár 560-as FSB fölött c2d-vel, nem az a gondod, hanem a bios.
[Abit IP35-ben] -
lipi67
nagyúr
válasz
Gery15 #38327 üzenetére
0,05-ös VDroop az tök normális..
1,275V-ra emelted a feszt, ezt írtad. Biosba tetted vagy terhelve kapja. Mert ha Biosba, akkor most vagy VID-en, s még csak egy laza "alapfeszes" tuningnál. Másik esetben is nyomhatod még a feszt a cpu-nak.
Viszont a Ref értékekkel kéne majd finomhangolni.. VTT-t is szeretni fogja szerintem, MCH/Dram ref-eket viszi majd magával s a cpu feszt nem kéri majd annyira. Én..nem x48-ot használnék nagy tuningra,.. -
lipi67
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #32743 üzenetére
Tuner/advanced/voltage és freki.
Most én se sokat leszek, memeket tesztelek, hogy tudjak tovább menni a 8400-es tuningjával. -
lipi67
nagyúr
válasz
csodacsoki02 #32741 üzenetére
1330 vagy 1600..sztem 24/7-ben nem sok jelentősége van..A 2100-at meg úgy se tudod húzni..
-
lipi67
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #32739 üzenetére
Gigabyte x48T-DQ6-nem brutal tuningban q9550 alatt. York topikban 100x elmodtuk.Persze ennek ellenére a 440-as FSB lófitty.
CPU Vid?
Elég szép a Vdroop is.
FSB Overvoltage Control (+)0.35 -ez sok lesz, vegyél le belőle
MCH- 1,1 alapból 420-at tuti tud 1,2V-on, 1,22V meg 450-ig elég, max 1,24V
1,35V..nagyon sok, én 4,4Ghz felett adtam annyit q9550-nél. A többlet fesz se előny, sőt..ET6-os képet tudnál linkelni?
-
lipi67
nagyúr
válasz
krissz9999 #32555 üzenetére
ramokkal mizu? Visszaosztod őket?
-
lipi67
nagyúr
válasz
Vasinger! #32521 üzenetére
Ha uaz az órajel csak magasabb szorzó és instabil..Hm..elvileg nagyobb szorzóval és kisebb FSB-vel kevesebb fesszel kell, hogy tudja. Vannak lapok amik X-Y FSB-t nem szeretik, egyszerűen a ramkezelés miatt. Nem a proci fogy el. Próbáld más FSB-vel, lehet magasabb is. (ramokra ügyelj).
IBT vagy Prime 95 Small FFTs kb mind1.Ki erre, ki arra esküszik.(#32514) krissz9999 : 9x400-at tud azzal a hűtővel is. A lapodnak adj kis szuflát (mch), ramokat oszd vissza ha kell , és a procid VID-jén röhögve vinni fogja. (a Vid-hez adj 0,05V-ot és azt lődd be biosba cpu fesznek)
-
lipi67
nagyúr
válasz
krissz9999 #32503 üzenetére
Szépen állítgasd manuálisan be a lapodat. A procid röhögve tudja feszemelés nélkül a 3,6-ot, ha nem többet. Valami felett elsiklottál!
96Gt-hez meg sztem elég a 3,4is, bőven. Nekem a 96GT-t a 2180-as 3,2-n kiszolgálta, nem cpu, vga limitem volt ill. lett volna ha játszottam volna ... -
lipi67
nagyúr
A lapodban a cpud menne 24/7-be 4,2n.
Auto-ahogy írták..NEM OK! S igen, szerencséd volt, vagy még nem jött ki, hogy szép lassanmegölöd a rendszered.
1: PCI E 100! (ha esetleg a lapod visszafogja FSB-n akkor mehet 105 is.
2: Ismerd meg a lapodat, olvass a topikjában stb..(meg fogod találni a pci e.-is)
3: Nézd meg a cpu-d Vid-jét. Adj hozzá 0,05V-ot, s azt állítsd be a biosba vcore fesznek.
4: Ezen a feszen nézd, mit tud a procid.
5: PLL-t 1,5 VTT úgy 1,24 MCH 1,28V --- ezek felett felesleges, 4GHz ebben is benne vanNeked kell kitapasztalnod, Te ülsz előtte, te látod, hogy mire, s hogyan reagál, mennyire melegedik.
-
lipi67
nagyúr
válasz
Speedhs #32381 üzenetére
Azért írtam Rád, mert most agyalok hasonló konfigon. Fogalmam sincs mi lehet a bibid sajna. Most szerzem be az infókat, de.. hiszed vagy sem , mindenütt csak a hibákat írják.
Én is tanácstalan vagyok. Random fagyások tömkelegével mindenütt...Lapod topikjában próbálj szétnézni szerintem.
(Giga biosokat sokan szidják, ramkezelés ..fos)
-
lipi67
nagyúr
válasz
juventus85 #32378 üzenetére
u.azon a feszen magasabb hőfokon jobban terheled a procit. Pl. egy 1,4V-on terhelés alatt 40°-os procit járatni nem olyan necces mint 1,35V-on 65°-on. (példa értékek voltak)
(#32379) Speedhs : Köszi!
-
lipi67
nagyúr
Nem igazán értelek! Ha nem tudod a TJ.max értékét, nincs mihez viszonyítani se, honnán tudnám , hogy mi a nulla?
Sajna a szenzorok..igen. Kben meg..Emberi feszen nem lényeg annyira a hő. Nem a magas hő b@sz szét egy procit (nem irreálisan magas),hanem a magas fesz. Az már megint más, hogy a magas fesz-nagy teljesítmény, magas hővel is jár..
Érzi azt az ember, hol a határ, ha ismeri a prociját. Először Vid-en érdemes kitapasztalni, alulfeszelgetve nézni, majd utána mire az "emberesebb"tuninghoz ér, érezni fogja.
A legnagyobb ellenség sztem maga az USER, aki türelmetlen, "recept" alapján próbál alkotni valamit és se a prociját se a saját biosát nem ismeri. -
lipi67
nagyúr
válasz
PH-User #26684 üzenetére
Mielőtt veszel ezt-azt, el kéne küldened a procidat, hogy lássam, normális környezetben mit tud 24/7-ben. Ha kuka..mind1 milyen lap van alatt mert egy Vargáné és társásával és asrock G31-ben 667-es ramokkal is ki lehet hozni azt belőle amit most produkál. Ha nálam se indul be, fölösleges szerintem HW-ra költened. Vagy használod úgy, vagy eladod az egészet. Viszont ha megy..
Megbeszéljük.
Corsair tápok 1 év után kezdenek "beindulni". Azzal nem hiszem, hogy baj lenne. -
-
lipi67
nagyúr
válasz
PH-User #26539 üzenetére
Lehet, valóban jobb lenne. Belőném Neked és 1be menne vissza. Vagy..Ha nem ok együtt, de nálam megy a lap, Nekedadom a Gigát (p45 UD3R), hogy ne szenvedj már, nézni is rossz, hogy mi folyik ott.
Nekem a kis 3300-as cerka 4GHz-en alulfeszelve megy, amire használjuk most a gépet arra még sok is.. -
lipi67
nagyúr
válasz
PH-User #26410 üzenetére
Jajj...
Bakker! Küld már el azt a procit, hogy megnyugodj. ha van alaplapod ami megy is, azt is és küldöm az UD3R-t. Alaplapod nincs neked...sztem..(ha szar a lap szarul kezeli a ramot stb..) Mondtam azt is, DFI-t...ne! Kva jó lap de macerás. Egy szaros g31-be vágd bele. Keveset tud, de stabil. Ha ott gebasz lesz, bár.. Ha egy proci beindul, nem lehet baj. (Intelről beszélek). Ramnál a legnagyobb gubanc a tRD-vel lenne(performance level). Akkor viszont nem is indulna és kb randomként dobna kékhalált. Alaplap vagy táp..Ha közelebb laknál..Bár..Jó lenne már megoldani, mert ami Nálad van..vicc!!!!!
-
lipi67
nagyúr
válasz
PH-User #26401 üzenetére
Hát...nem tudom..A tápot ha elfér, leb@szhatod alulra. Megemeled a lábakat (ház), ahova a táp kerül oda fursz pár lyukat. A DVD mögé is benyomhatsz 1 nagyobb ventit, átfújná az nb-t, ramokat is. Én teljesen átbarkácsoltam a hűtés miatt a házat, sajna valamit valamiért. NB ventik (2 140-es) segítenek a TRUE-nak, hdd fent az égbe stb..[link]
-
lipi67
nagyúr
-
lipi67
nagyúr
válasz
PH-User #25592 üzenetére
ment válasz
#25593) becsitibi : Ott akkor más a hiba..
(#25597) PH-User: Na..ez új. A Vid nem vicc, támpont az alaplapnak és normal-auto (melyiknél, hogy) ezen értéket kéne belőnie a lapnak. Ha ezt nem tudja..kuka egy lap. Az más kérdés, hogy nem sok jelentősége van, meg ugye vdroop, de ez azért alap, hogy a proci Vid-jét be tudd állítani. Lehet, hogy normal-on az lövi be, nézd meg.
Tedd 1,2v-ra majd boot és prájmolás közben nézd , hogy cpu Z mit mutat. (mondjuk 1,15V)
Akkor a Vdroop 0,05V
menj be biosba, ott normal és újra boot. Terheld ismét. Mivel a Vid 1,1875, -a Vdroop 0,05, tehát cpuZ-nél 1,1375-ön kéne mennie. -
lipi67
nagyúr
válasz
PH-User #25588 üzenetére
Szerintem meg..most is azt mondom vagy lap, vagy biosbeállítás.
Nézd át jól, hátha valami felett elsiklottál.(#25589) becsitibi : MCH-nak kevés lesz az 1,2V, több kéne (lapfüggő). Tuti, hogy a procid megy többet is, hidd el. Vcore feszt is emelned kéne, sötét képernyő ezt (is) sejtetheti.
Nekem a q9400-es valami 1,28V körüli VTT-t (FSB termination asszem az asusnál, CPU Term. Gigánál)kért 4,3GHz-hez, a q9550-es meg 1,4V-os VTT alatt nem ment 4,5Ghz fölé.
Sztem a q9550 több VTT-t igényel. A lapok is "hülyék", x-y visszaosztást nem szeretnek. Ezért van az, hogy pl. egy 1066-os ram 960-on nem nagyon megy bizonyos FSB vagy visszaosztás alatt, de uazon a feszen más visszaosztásban simán megy 1100-at is.
Rambeállítást érdemes kilőni úgy először, hogy feszt (gyárit) kapja meg, a többi auto. -
lipi67
nagyúr
válasz
PH-User #25584 üzenetére
Én se nagyon, lapgyanús.( egy gyenge tuningbeállítás -user error- után se hal be egy gép, egy brutal hülyeség után is elég a táp ki/be vagy ne adj isten egy cmos..)
Nincs más procid?
-megnézném azt a quadot..-(#25585) balisz: Lap, proci, oprendszer, ram stb..függvénye. Erre a kérdésre senki se tud majd neked tuti választ, tesztelned kell..
-
lipi67
nagyúr
válasz
B.Junior #25581 üzenetére
mekkora szorzót használsz az az elért (és stabil) FSB-től függ majd, most sz@rni rá még.
Én nem tudom a g41 végét, de g31-be is 450 fölé küldtem a deszkát, hogy 400 felett van, az tuti, procitól függetlenül. (már ha nem wallos a procid).
Mennyi a gyári VID-je? (nem a takarékos)(#25582) PH-User: Az a proci 1,2V-on 4GHz-en kell, hogy legyen.
Megnézem a ref. értékeket.na..... Egy 1,28V-1,3V-os VTT-hez kb 0,81-0,83-as ref. érték tartozik átlagban. Persze nincs recept, lapfüggő azonos tipusokon belül is, de ez hozzávetőlegesen ok.
Én ..1,3-as VTT-vel és 0,83-as refekkel operálnék kezdésnek.
nem tudom sajnos, hogy az almenükben mik a lehetőségek, de pl. a memók ref-je nálam (UD3R) a ram fesz fele, (G)MCH 333. Az ok, hogy kevesebb szorzó van így, de elvileg 333-as FSB-s proci, s a lap -ram kezelése jobb szokott itt lenni. Értsd úgy, 1333-as prociknak ezen belül vannak optimális ramszorzók.Ramoknál csak a feszt add, többi auto. Sajna sok esetben a rambeállításon bukik a dolog és azon belül meg a performance level-en. tRD.
ramnak gyári fesz+0,02 (ennek is van feszesése), id: 5-5-5-15, subtimingek auto -
lipi67
nagyúr
válasz
PH-User #25575 üzenetére
Persze, hogy segítek.
Ha P35-ben tudta, itt is mennie kell.
MCH-nak kell még adnod, húzod a procit, sok a ram.
VTT-nek is kell, kérdés mennyit.
Tudni kéne valamit a procidról és a biosbeállítási lehetőségeidről is.
Sose szerettem az MSI-t, de az a lap jó kell, hogy legyen, q9550 meg szereti (a legjobban szereti) a p45-öt.
Milyen Ref. értékek vannak?
Mennyi a Vid ?na.. visszaolvastam.
A Ref.-ek: VTT emelésnél az MCH ref. és a 2 cpu Ref. értéknek is mennie kell.
1,2-es VTT-nél úgy 0,76 az értékük
de neked kell 1,28 is, 0,8xxx köré kell tolnod a ref. értékeket.
Az MCH ref nem az MCH fesz függvénye, azt is a VTT-vel kell tolnod!
Sztem alapra állítva mindent (nem normal vagy auto, hanem a biosban valószínüleg be van írva ref értékekként fehérrel)Megnézem, h kb 1,28-as mch-hoz milyen ref kell..
-
lipi67
nagyúr
válasz
PH-User #25566 üzenetére
4giga olyan ramnak kell majd 1,3v-os mch is a nagyobb tuningnál.
VTT-t is kérni fogja, 1,28-1,3V alatt nemn mész vele lazán 4GHz fölé..B.Junior: Nem tudom, hogy mit mehet a lapod, de az tuti, hogy 1,2V-os VTT-hez úgy 0,76-0,78-os ref. érték tartozik. Tedd 1,26-ra a VTT-t.
-
lipi67
nagyúr
BUÉK!!!!!!!!!!
-
lipi67
nagyúr
válasz
adam1213 #22690 üzenetére
Kaőkodsz és elbeszéltek egymás melett!!!
1,45V és társai..Brutal sok!!! A ramok a ludasok de így..kva nehéz.
Talán jobban járnál ha a biosról csinálnál pár fényképet, lássuk, mi a kukit és hogyan..
Nem a főmenü kell, csak a cpu-ra és ramra vonatkozó almenük, de azok megnyitva is, hogy mik a lehetőségek.BOLDOG KARÁCSONYT!!!!
2 napog nem leszek, legyetek jók -
lipi67
nagyúr
-
lipi67
nagyúr
válasz
World@WaR #22647 üzenetére
A Táp elég. (Ok ok, sokat olvasni, hogy kb egy ilyen táp mindenre ok lehet, de..Ha húzod a ramot, feszeled a lapot, van egy kis vga tuning is, a procit is nehezebb húzni és kell a bika 12v-os ág)
A lap nem egy nagy bajnok nagyobb procikhoz, nálad tökéletes lehet. 96Gt-hez alapon ok, a nagyobb karihot is elég a 3,4 simán. Azt meg..Simán tudni fogja minimális fesszel.Ramok meg mennek 1000-ret is. Szorzót is állíthatod, ha gyengélkedne, de sztem elég ha lazítod esetleg tRD-t (performance level)
-
lipi67
nagyúr
válasz
World@WaR #22641 üzenetére
Szia!
7400-nek 3,2 kuki, emelheted még lazán ha kell a plusz.
Sajna Te vagy valami informatív, nem tudni lapot-ramot-tápot stb..Gondolom 800-as ramjaid vannak. Ha csont nélkül mennek, nem kell feszt se emelned, de 1,9V-tal se lesz semmi baja..
(ramszorzód ahogy számolom 3as a 305-ös FSB-hez, igaz?) -
lipi67
nagyúr
Ezen a beállításon se proci, se ram nem lehet!
Elvileg azt mondanám, alaplap akkor..de..akkor nem bootolna.
Biosban keresgélj. MCH-nak adj 1,4v alatt valamivel, azt kérhetiÖtlet: Ha nem megy, cseréljünk 1 hétre procit, s nézd meg ezt, csak 8as a szorzója és hamarabb ott vagy. Én is megnézem majd a Tiédet.
(#22637) Zolii44: Milyen proci..ezt se tudjuk. Meg..ahogy mondták, jó lenne tudni mennyi feszre gondooltál, azon fesz alatt terhelve mennyire melegedik stbb..Több infó kellene.
65-ös proci 1,45V-ig röhögve túlél, 45-ös 1,38-ig simán.
Nem akarom már még 1x leírni, de:
[itt] az utolsó 2 bejegyzés Rád is vonatkozik.. -
lipi67
nagyúr
válasz
adam1213 #22633 üzenetére
Szia!
Látom, megtaláltad a VTT-t..
Ezek az értékekmessze nem vészesek! VTt-nek sem, de nem is kellene neki ennyi se, inkább quadnak.
Szerintem a memóriákon csúszol el valahol..
Sajna nekem túl drága játékszer lett volna az alaplapod, nem ismerem a biosát, jó lenne, ha valakit ram ügyben megkeresnél. Az tuti, hogy a procid emberi feszen sokkal többet tud!
Nekem nagyon kis buta 8500-ös procim volt, de ment, mert mennie kellett:
[link] és nem is kapott akkora feszt..(viszonyítás kérdése, Intel nem szab határt..amit sokan félre is értenek)
"Emberi" feszen is ment, de mint mondtam, ez a proci kis kuka volt mint a 8400-es procim is, nem volt szerencsém velük..[link]
Csak léggel hűtöttem, bírta is és hidd el, nem sajnáltam a fesz ha valami 5GHz-es eredmény kellett éppen.[link]
Ma nagyon az alulfeszes tuning a menő, jó is az, de ha teljesítményt akarsz..Érted. NEM! Nem azt mondom, hogy el kell égetni, de az említett feszekem a procid túlélne téged!!! -
lipi67
nagyúr
Szia!
Külön -külön gondolom mit tudhatnak (lap-proci) ebből induljunk ki.
A lapod kb 1 szinten van a ksi Abit IB9-cel, talán picit jobb, de tuningban semmiképpen sem. Lazán mentem abittal 450 feletti FSB-t, az nem lehet gond a Te lapodnak se.
Procit kb 6320-as szintnek vehetjük. A Tiéd könnyebben tuningolható (6300), de a 6320-as is 7x500-at tud 1,5V-on. Igazh, ezt én P35-ben csináltam, ezért is vettem egyenlőnek, mert nálad bár jobb lehet a proci tuningpotenciája, de a i965 visszafogja majd kicsit.
No meg a 2x2 giga ram is, 2gigával könnyebb lenne.7x400-at feszemelés nélkül tudni fog szerintem. Felette..EZt ki kell sakkoznod.
Na..most néztem, IP 35-E ben 3620MHz-nél állt meg a 6320-as, de az is azért történt mert a 2gigás PQI 800-as ramjaim 1:1-ben Nem mentek 1038 felett...
[link] -
lipi67
nagyúr
válasz
adam1213 #22625 üzenetére
Szia!
Nem tudom, hogy Asuséknál mi a neve, Cpu termination, vagy ilyesmi (VTT)-t keress.
Nem azt mondtam, hogy az MCH-t állítsd 333-ra, hanem a (G) MCH, ami nálad ahogy írták is,Jorus sztem FSB Strap , vagy hasonló. Sok lap hárklis a ramok visszaosztására, ezért jó ha ez ilyenkor 333.(kevesebb visszaosztási lehetőség, de kevesebb ramhiba is. X-y szorzókkal nem u.úgy viselkedik a lap és a ramok sem.
Ha azt szeretnéd megnézni, hogy mi a vége, és nem 24/7-es beállítás kell, akkor adhatod a kakót (feszelheted a lapodat) ameddig mered. NB-nek is mehet 1,45V vagy akár több is, VTT-nek elég akkor is 1,3V körüli érték. Procinak meg..Ezt ne tőlem kérdezd, én a q9400-nek is adtam 1,8V-ot..24/7-ben 400-as FSB annak a lapnak..Mit vegyél vissza? Kb mindet alapon hagyva is tudnia kell!!!
-
lipi67
nagyúr
válasz
adam1213 #22618 üzenetére
Mennyit akarszm, nert az NB fesze sztem sok ilyen 400.as FSB-hez, viszont a VTT-t még picit emelheted.
(#22621) orichalcos: Azt Te tudod, hogy érdemes-e (kell-e, szükséged van e rá), de a procit még abba a lapba is jól meg lehert rángatni szerintem.Keress egy laza, alacsony emberi feszt neki, s nézd meg, hogy azon mit tud.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged