-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpo
veterán
Ha a 2. oltás után két héttel osztanák a védettségi kártyát és pl. hat hónapig lenne érvényes.
Ebben az esetben a védettségi kártyát sok helyen jogosan kérik, ha nincs, nem mehetsz be.
Olyankor mondhatod neki: "bizonyitsd be hogy veszélyezteti az egészségedet egy oltatlan",
csak semmire se mész vele, kint maradsz.
Nem tette kötelezővé a kedves vezető, hanem rátolta a munkáltatóra, szidhatnád a munkáltatót is, de téged nem érint. -
Munkajogilag nem tudok hozzászólni.
De azért azt általában jegyezzük meg, hogy az oltatlanok veszélyeztetik az oltottak életét. Ugyanis a járvány az oltottak és az oltatlanok egészségét és életét is veszélyezteti (utóbbiakét jobban), mert az oltás nem ad száz százalékos védelmet. A járvány kialakulásához és terjedéséhez pedig döntő mértékben járulnak hozzá az oltatlanok.
Példa. UK-ban nyáron volt egy időszak, amikor az oltatlan gyermekek voltak a járvány fő terjesztői, és igen gyakran az oltott szüleik itták meg a levét (ők kerültek kórházba, vagy szenvedtek el kisebb-nagyobb egészségkárosodást).
-
daneel_hu
addikt
Én munkáltató vagyok, tavaly megszenvedtem a covidot (aki itt volt akkor is az tudja
), több kollégám van, szerencsére mindannyian beoltatták magukat így nem kellett külön kérni, hogy tegyék meg.
Gyakran vannak többszereplős fizikai feladatok amelyeknél 20-30 centire is vagyunk egymástól, így nem opció ha valaki oltatlan.Egyrészt így egymás egészségéért is felelősséggel tartozunk, másrészt tulajdonosként aligha tehetem meg, hogy ilyen oltásellenesség vagy bármilyen hasonló akadékoskodás végett valaki kiessen a munkából és emiatt sűrgősen keresni kelljen helyette másvalakit.
Hasonló tevékenységgel bíró cégeknél, beszállítónknál volt haláleset, sajnos az az egyetlen esély, hogy komolyan vegyük a veszélyt.Ha valakinek ez nem tetszik, szabad a pálya = mehet máshova melózni.
-
Vesa
veterán
Pontosan, a munkáltató egy jogot kap amivel neked csak akkor lesz dolgod, ha élni is fog vele! Ha viszont élt vele, akkor a munkakör betöltéséhez szükséges feltételeken konkrétan Ő változtat, hiszen másként nem is lehetséges.
"szóval akkor most őt ezzel fosszuk meg az állásától?"
Igen, ez fog történni de csak akkor, ha a munkáltató él vele. Ahogy ezt láttuk pl. az EÜ dolgozóknál is pár hónapja. Ellenpélda: A mészáros cégcsoport már bejelentette, hogy nem fog élni a lehetőséggel, tehát akik ott dolgoznak, azokat nem fogja érinteni.
-
Az oltás nem véd meg a fertőzéstől (amit az oltatlan nagyobb valószínűséggel terjeszt). Az oltás javítja az esélyeidet: 50%-kal kisebb az esélye, hogy megfertőződsz, 80%-kal, hogy súlyosan megbetegszel, és mondjuk 95%-kal, hogy meghalsz. (Hasamra ütöttem, nem pontosak a számok.) És vannak akiknél a kockázat eleve magasabbról indul, elsősorban idősebbeknél, vagy bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedőknél; náluk hiába tizedeled oltással a kockázatot, akkor is megfontolandó marad. Pl. USÁ-ban, ha jól emlékszem 65 év felett 15 százalék(???) volt a mortalitás. Oltással ez tizedelődött, de így is 1,5%. Szóval nyugdíj előtt pár évvel mennyire szívesen töltenéd együtt a munkaidőt járvány idején az oltatlan munkatársaiddal?
És még ha magad nem is számítasz kockázati csoportnak, hazaviheted a fertőzést. Lehet, hogy van egy terhes feleséged otthon. Vagy egy rákos férjed. Vagy veled lakik a 80 éves nagymamád.
Ja, igen, bevásárlás. A fertőzésnél nagyon számít, hogy mennyi időt töltesz a fertőzöttek társaságában. Tehát három naponta egy fél órás bevásárlás az ötvenszer kisebb kockázat, mint három nap a munkahelyeden. (Mondjuk. Sok mindentől függ, de talán érthető.)
-
Vesa
veterán
Értem, hogy ingerült vagy, de ne velem személyeskedj, nem én hoztam a rendeletet! Én csak értelmezem. Sajnos abban sincs semmi újdonság vagy jogellenes, ha egy munkáltató változtat a munkakör betöltéséhez szükséges feltételeken. Ez is megtörténik rengetegszer, csak nem oltás kapcsán. A munkavállaló ekkor sem tehet mást, mint eldöntheti, hogy a megváltozott feltételek mellett is ott kíván-e dolgozni. Azt értsük meg, hogy egy munkakör betöltése nem alapjog! Fizetést ad a munkáltató, cserébe lesznek feltételei. A munkavállaló pedig dönthet arról, hogy ott kíván-e dolgozni. Így működik a rendszer oltástól függetlenül is.
Sir Pocok
Thanks! Megnézem már ezt a részt is, csak a levezető két ember olyan szinten béna, hogy amiatt leszoktam a Covidőkről. -
Vesa
veterán
Ebben semmi kivételes nincsen, pl. élelmiszeriparban, bizonyos állattenyésztéssel foglalkozó ágazatokban, turisztikai iparban és még rengeteg más helyen, már régen létezik a kötelező oltás intézménye az egyes munkakörök betöltésének feltételeként. Most annyi történt, hogy ezt kiterjesztették a covidra is. Azért nem jó az érvelésed, mert a munkakör betöltése nem kötelező! Tehát van választási lehetőséged: Ha ott akarsz dolgozni, akkor igazolnod kell az oltottságot, a munkáltató pedig jogosult ezt feltételként szabni. A Te választási lehetőséged pedig abban áll, hogy ezekkel a feltételekkel vállalod-e a munkát vagy sem. Megteheted, hogy nem, és akkor senki nem fog oltásra kötelezni, mivel nem az állam rendelte az el.
-
Ez ingoványos terület, szerintem. Te vagy a munkáltató. A munkavállalók egyik fele oltásellenes, a másik fele meg nem hajlandó olyan munkahelyen dolgozni, ahol nincs mindenki beoltva. Eddig nem választhattál szabadon, mert az oltatlanokat kirúgni drágább (végkielégítés), ráadásul akár munkaügyi pereknek is elébe nézhettél. Emiatt viszont eddig az oltáspártiak kerültek hátrányba (ha nem tetszik a helyzet, nekik kell felmondaniuk végkielégítés nélkül.) Most, mint vezetőnek, legalább van mérlegelési lehetőséged, az oltottaknak meg némi esélye, hogy megtartsák a munkahelyük.
-
pit stop
addikt
Alkotmánybíróság kimondta nemrég, hogy védettségi igazolvány kérése nem hátrányos megkülönböztetés- munkáltató meg lehet csak azt kéri(pl. német multi már tegnapi döntés előtt).
T72killer: vicc, hogy nekünk kell Romániában karanténba menni és nem fordítva már hetek óta, végül is nem ott rosszabb a helyzet.
-
Már hogyne lenne köze a munkáltatódnak az eü állapotodhoz.... Nem véletlenül vannak az évenkénti alkalmasságik. Itt annyiban bővült a dolog, hogy ha előírják az oltást, kérheti az arról szóló igazolást. Mikor benzinkúton dolgoztam félévente kellett vizeletmintát adni. Nem volt kötelező ott dolgozni, viszont ha ott dolgoztál ezt is vállaltad.
-
mpo
veterán
Bizonyos munkakörben eü. alkalmassági vizsgálatok kellenek, néhol rendszeresen.
Aki táppénzre megy, (mert beteg), az hogyan titkolja el a munkáltató előtt?
Az, hogy mi a betegséged, az magánügy, de a beteg állapot az nem.
Az oltott vagy oltatlan, ezt a kérdéskört nem érinti. -
A munkaadó továbbra sem fér hozzá az általános egészségügyi adataidhoz, viszont bizonyos munkáltatók bizonyos adatokhoz (ami a foglalkozás betöltéséhez szükséges), eddig is hozzáfértek. Pl. orvosok számára több (nem Covid) oltás is elő van írva már régóta. Vagy régebben (most nem tudom), tanároknak kötelező volt évente tüdőszűrésen részt venni. Szóval most csak annyi történt, hogy a Covid oltás meglétét nyilvánították olyan egészségügyi adatnak, amelyhez bármely munkáltató hozzáférést kap(hat).
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI Air 3 drón újszerű állapotban, garanciával
- DJI Goggles N3 drón FPV szemüveg - ÚJ
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - 2 akkuval
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest