Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
VÁMpír #72782 üzenetére
(Disclaimer: Nem értek hozzá.) A JN.1 őseredeti változatában szinte eltűnt, viszont továbbra is a leszármazottai terjednek főként, pl. a KP.2 vagy a KP.3. Oltásból kétfajta aktualizált változat létezik, a JN.1-es és a KP.2-es. (Ha jól tudom.) Hogy melyik a jobb az véleményes: a specializált változat nyilván jobb a konkrét variáns ellen, viszont a JN.1 az ős variáns, ami mindenféle leszármazotthoz közel lesz valamennyire, így az ellene fejlesztett oltóanyag is véd valamennyire az összes leszármazott ellen. A jelenleg domináns KP.3.x leszármazottak visszaszorulóban vannak, viszont feljövőben van a XEC (ami két JN.1-es leszármazott kereszteződése). Ugyanakkor ígéretesnek tűnik az MC.1 variáns is, ami egy KP.3.1.1 leszármazott, azaz a KP.x vonal nem feltétlen fog visszaszorulni a közeljövőben. (Valójában ezek a különféle leszármazási vonalak gyakran szedik össze ugyanazokat a mutációkat, azaz a leszármazási fa különféle ágai nem feltétlen különböznek nagy mértékben egymástól. A különféle EÜ szervek szerint minden jelenleg kapható vakcina "elég jól" működik a jelenleg terjedő variánsokkal szemben.)
-
gergo5991
őstag
válasz
VÁMpír #72547 üzenetére
az "őrület" következményei már érezhetőek
a lopás meg van engedve 280e ft-ig, és 400 milla ft alatti sikkasztás lopás stb is csak feltételes. Sorba engednek ki minden bűnözőt, mindennek az árát 30% al emelték az elmult 1 hétben.. jelenleg 5000 rendőr készül felmondani meg kb 3000 orvos..
lassan kezd Madmax lenni itt
lényegre térve a franc se tudja mi lesz ennek a vége, mindenki csak figyel, azt hisszük hogy ez csak figyelemelterelés valamiről, de ha ezt a dolgot amit művelnek az mRns vakcinás dologgal tényleg komolyan gondolják akk itt kva nagy baj van..
ez meg no komment..
A zsolnai kerületi ügyész támogatta a szektát, amely hisz a földönkívüliekben -
mozso
senior tag
válasz
VÁMpír #72093 üzenetére
Igen valóban lassult a növekedés picit Ausztriában, pontosabban Bécsben, de a többiben meg picit emelkedett. Ugyanez van Németeknél is országos átlagban, és idehaza is picike emelkedés a 28-ik héten.
Viszont itt egy ellenpélda Németeknél, ebben a városban rendesen terjed. Szóval kb bármi is lehet.
[link] [link] -
Vesa
veterán
válasz
VÁMpír #70045 üzenetére
Én (+ a teljes család) a Vaxigripet már beadattam. Azt is beadja a háziorvos ingyen, csak az oltóanyag fizetős. A Fuart meg ugye ingyenes.
kpityu2
Szerintem ez háziorvostól függ. Nekem konkrétan 2 perc volt, az asszisztes csaj adta be, nem kell hozzá orvos sem. SteveAd-hoz hasonlóan, maszk fel aztán kész, de pont nem volt ott várakozó senki szerencsémre, csak egy ember bent a dokinál. Persze ez egy agglós rendelő, nem olyan nagy település, Budapesten egy forgalmasabb rendelőben biztos nem ilyen kényelmes. -
kpityu2
őstag
válasz
VÁMpír #70045 üzenetére
Vaxigripet választanám, az darabolt virionokat tartalmaz, a másik kettő élő, gyengített vírusokat. A Fluenz reverz géntechnológiával előállított génmódosított vírust tartalmazó nazális vakcina, a 3Fluart meg hazánkban előállított "hagyományos". A hatékonyság amúgy olyan 50-60% körül van. Én amúgy nem kérem, mert a beadatásához 1.5 órát kell ülni az orvosi váróban a szipogó, krahácsoló betegek között úgy meg már minek.
-
-
válasz
VÁMpír #66966 üzenetére
elsősorban azok múlik a hatásossága, hogy eltalálják-e az adott évi törzset, amikor fejlesztik. megérheti beoltania magát. tavaly mi felvettük az oltást, és aztán mind a négyen elkaptuk, de fingunk sincs, hogy oltás nélkül nem rángatott-e volna meg jobban stb.
idén sokkal erősebb az influenzajárvány, ergo nagyobb eséllyel fog találkozni vele az ember, illetve nagyobb eséllyel találják el a vakcinát is.
-
-
Vesa
veterán
-
Vesa
veterán
válasz
VÁMpír #64686 üzenetére
Ez így butaság...Ha ismerné az atemerővűveket, akkor tudnia kellene, hogy a Csernobili erőműben egészen más típusú blokkok voltak, mint Zaporizzsjában. Csernonilban RBMK, míg Zaporizzsjában VVER-1000 reaktorok vannak. Utóbbiban nincsen grafit, ami azért fontos, mert Csernobilban a robbanást követően a grafit égett még napokon át elképesztő hővel és intenzitással, ennek következtében a füsttel -koromszemcsékhez kötődve-, fel tudtak jutni a radioaktív részecskék a felső légrétegekbe, ahonnan aztán az ottani élénk légáramlatokkal tudtak eljutni nagyobb távolságokra is. Ugye gondolj arra, amikor itthon Szaharai homok hullik a kocsidra. Az is ilyen módon képes ide eljutni.
Zaporizzsjai erőmű blokkjaiban nincsen grafit, de elve a rendszeréből adódóan is más típusú katasztrófát okozna, amiben a lokális pusztítás lenne jelentősebb, nagy távolságokra elméletben nem juthatna nagyobb mennyiség. Legalább is így, légáramlatokkal nem (nyilván a szennyezett talajvízzel, mélyebb rétegekbe jutva vándorolhatna egy sort, de annak meg semmi köze ahhoz amit a faszi írt).
-
kolopele
nagyúr
válasz
VÁMpír #63993 üzenetére
Nem kell félni a protonpumpagátlóktól, szedem több mint 20 éve, és itt vagyok. Két dolgot tud csinálni esetleg ritkán hosszú távon, csökkentheti a magnézium szintet, ill. mivel gátolja a savtermelést (azaz megszünteti lényegében), könnyebben el lehet kapni egy-egy gasztroenteriális fertőzést. Nálam egyik sem jellemző, szóval ezek mondhatni extrém ritka esetek, de azért érdemes magnézium szintet nézetni néha. A túlzott savtermelés ritkán fog megszűnni önmagától, kivéve ha azt fekély okozza, akkor a gyógyszeres kezelés 4-6 hét alatt rendbe hozza, de van, hogy kell egy fenntartó adag még jó ideig, olyan ez, mint a vastagbélgyulladás, ha nem szeded állandóan mondjuk a Pentasát fenntartó adagban, nagy eséllyel újra kiújul. Amit még érdemes megnézetned, az az epeürülés, mert van, hogy az áramlik vissza, és ezért nem hatnak a protonpumpagátlók, olyankor már más gyógyszer kell. Nyugodtan vedd csak be amit felírt az orvos, semmi bajod nem lesz tőle, sőt lehet, áldani fogod a nevét
-
válasz
VÁMpír #63993 üzenetére
hát azért az ilyesmit alapvetően a dokival kellene megbeszélni...
nekem is ez az égő érzés volt, csak reggelre ez egy felmart torok képében jelentkezett, ami aztán könnyen begyulladt, egyrészt a savtól, másrészt a különböző baciktól. ezt az éjjelenkénti toroksavazást mindenképp el kell kerülni. a quamatel hogyhogy nem működött? kéne neki... ha az sem működik, akkor azért nem enyhe az.
a ppi-t csak rövidebb időre érdemes szedni, 1-2-3-4 hónapig, hogy minden ilyen fekély, savmart ez-az meg tudjon gyógyulni. addig egy áldás és ilyen távon nagy egyéb kárt nem okoz. utána már jobb a helyzet, mert egy gyógyult állapot ellenállóbb, ezzel együtt valahogy meg kell oldani, hogy ne bontsa meg az egyensúlyt a sav. a ppi lerakásakor például lehet váltani quamatelre, aminek lehet csökkenteni az adagját fokozatosan (lehet abból amúgy 2x40 mg-ot is szedni, 1x20 mg már eléggé az alsó határ, ez igaz), de a lényeg, hogy el kellene jutni a gyógyszer- és tünetmentes állapotig és fenntartani azt.
az egészséges étkezés nem tudom, hogy mit jelent, de:
- nem szabad túl sokat enni (bezabálni)
- túl gyakran vagy túl ritkán sem (4-6 óra étkezések között)
- a szénhidrát kerülendő, a nagyon sok fehérje is
- vannak eleve savas dolgok, bor, kávé stb., ezek is kerülendők
stb.de, mégegyszer: ezek csak az én tapasztalataim, a ppi pedig egy vényköteles gyógyszer, dokival konzultálj.
-
Ringman
nagyúr
válasz
VÁMpír #52540 üzenetére
kb igen, a briteknek és a d-afrikaiaknak már lesz róla adatuk, de még az elején fognak járni, ha az alábbi meghatározást nézzük:
Megszületett a poszt-COVID szindróma definíciója
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalkotta a poszt-COVID szindróma, vagyis a hosszú COVID pontos definícióját – olvasható a The Lancet szakfolyóiratban.
Az állapot a koronavírus-fertőzésen átesetteknél áll fenn nagyjából a fertőzés után három hónappal, és legalább két hónapon át tartó tünetekkel, amelyeket nem lehet semmiféle más diagnózissal magyarázni. A gyakori tünetek közé az alábbiak tartozhatnak leggyakrabban: kimerültségérzet, légszomj, rossz kognitív működés, és ezek a mindennapi életre is kihatással vannak.
A tünetek megjelenhetnek a teljes felépülés után, vagy a betegséggel egyidőben, illetve hullámokban is érkezhetnek. A WHO szerint előfordulhat, hogy külön definícióra lesz szükség a gyerekek esetében.
A folyóiratban megjegyzik: bár idővel változhat a pontos definíció, ahogy egyre többet tudunk a betegségről, a keretrendszer segíthet az orvosoknak jobban eligazodni. -
-
-
Vesa
veterán
válasz
VÁMpír #41892 üzenetére
Próbáltátok több ujján is? Ez a cucc a vért vizsgálja egy XY hullámhosszú fénnyel (azt méri, mennyit nyel el belőle a vér), tehát ha pl. valakinek az ujján rossz a vérkeringése, akkor a mérés pontatlan lehet. Szintén okozhat ilyen problémát a lakkozott köröm (bizonyos típusú lakkok esetén).
-
Sir Pocok
őstag
válasz
VÁMpír #41064 üzenetére
Sokkal. A jelenleg a delta nagyon gyors replikációs képessége miatt akár 1-2 napon belül tünetes betegség tud kialakulni.
Példa a személyes környezetemben lévő, jelenleg is beteg srác. Szombaton találkozott egy kisebb társasággal, ahol egy KOVID-os kiscsaj volt. A kiscsaj szombat estére produkált tünetet vasárnap pozitívra tesztelték. Az ismerős srác vasárnap este kezdet elsőnek tüneteket tapasztalni, elment a szaglása, hétfőn már lázas volt.
Szóval teljesen más a vad vírushoz képest, szerencsére nem lappang hosszú ideig.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
VÁMpír #40840 üzenetére
Szerintem nem nagyon. Én amikor bent feküdtem tavaly februárban, akkor szóltam a mellettem fekvőnek, hogy ne felém köhögjön, mert valami gennyes tályog volt a száján és állandóan köhögött. Hát nem voltam boldog miatta, alig vártam, hogy másnap lelépjek még úgy is, hogy szédelegtem végig a folyosón. Tuti, hogy aláírtam volna, hogy saját felelősségre távozom, mint hogy még egy estét így töltsek álmatlanul.
-
syberia
veterán
válasz
VÁMpír #40658 üzenetére
Napi 3 alkalommal gargalizáljon (Chlorhexamed), a száj nyálkahártya az egyik belépési pont a koronavírus számára.
Kis dózisú szerves cink zöld teával, ha azt nem szereti a fekete is jó, utóbbinak kicsit magasabb a koffeintartalma, ami vérnyomás-pulzus szempontjából lehet érdekes arra érzékeny személynél. -
inf3rno
nagyúr
válasz
VÁMpír #40658 üzenetére
Hát szerintem nem nagyon az alap dolgokon kívül, hogy maszk és kézfertőtlenítés, ha mászkál pl büfébe vagy ilyesmi. A maradék a személyzeten múlik. Ami elvileg használ az az ivermectin + ritonavir ha már fertőzött, de ahhoz csókosnak kell lenni egy orvosnál vagy nagyon meggyőzőnek, hogy adjanak is. Meg nyilván kell az oltás.
-
BlackV
őstag
válasz
VÁMpír #30337 üzenetére
Ezt kell választanom, ugye?:
igen
Ill: A Whitelabnál van teljes védettségi vizsgálat (kétféle, „S+N” antitest + T-sejt vizsgálat), ennek van értelme?
T sejtes felesleges pénzkidobás itt és most.
whitelab S+N vizsgálatnak annyi jelentősége van a szputnyik miatt, ha esetleg magas az eredmény, megtudhatod belőle, hogy közelmúltbeli fertőzés miatt magas-e. -
kw3v865
senior tag
válasz
VÁMpír #16757 üzenetére
Nem tartom valószínűnek, hogy nem lesz elérhető magánban. Azért a NER-közeli vállalkozók is nyomulnak a magánegészségügyben, a Pfizerre pedig egész biztosan lesz fizetőképes kereslet (ha lesz a közeljövőben az új mutánsokra optimalizált változat a piacon). A kormánynak abszolút nem érdeke, hogy ne legyen elérhető jó hatásosságú, megbízható vakcina, hiszen ha járvány lesz, akkor az egészségügy fog szívni ismét leginkább. Továbbá, jövőre választás. Annál semmi nem lehet fontosabb, és azért nem állnak olyan jól, hogy ez a luxust megengedhessék maguknak, hogy ezzel jelentős számú potenciális szavazót veszítsenek.
Valószínűleg legrosszabb eseteben is lesz elérhető Pfizer, több 10 ezer Ft-os áron, magánban. Aki nem tudja megfizetni, annak meg marad a Sino vagy a magyar vakcina (ami még sehogy nem áll, 2022 végéig ők se számolnak vele). -
Ringman
nagyúr
válasz
VÁMpír #13506 üzenetére
Persze nekik nyilván úgy merül fel a kérdés, hogy vektor most vagy mrns kicsit később, én meg azt kérdeztem, h vektor 2. oltás igen vagy nem, azzal, hogy mrns-re nincs sok esély egyelőre.
dánoknál 1000 alatti fertőzött és 2-3 halott (!) van naponta, ők kb mindenkit meg is találnak, mert sokat tesztelnek, ők gyak megvárják a pfizert.
-
válasz
VÁMpír #13455 üzenetére
na!
ki ne hagyd!
a brazilok a dokumentáció alapján kötekedtek, miszerint a doksi alapján akár még az is lehetne, hogy nincs elölve minden adenovírus az ad5-ös (második) shotban. laborban nem vizsgálták, semmit sem vizsgáltak, csak sípoltak. ez így tényleg nulla, igazi fingháború.most viszem mindjárt az asszonyt a második sputnik shotra, úgy, hogy neki az elsőtől 39 fokos láza lett és elég vacakul volt.
semmilyen érv nem szól amellett, hogy kihagyd, a kockázatától sem kell félned így, hogy megkaptad az elsőt és nem lett mellékhatásod. ellene meg rengeteg érv szól, leginkább az, hogy a saját védettségedet gyengíted és nem kapsz érte cserébe semmit.
ha egyébként a brazil hülyeségnek lenne bármi alapja, akkor az ad5 vírus szaporodna benned, ami egy sima megfázásos vírus, és ennyi. nem a tüskefehérjét hordozva szaporodna, mert ahhoz ki kéne cserélniük a vírus örökítőanyagát is a tüskefehérjésre, és azt már úgy hívnánk, hogy sars-cov-2...
szóval, még ha igaz is lenne a brazil hiszti, akkor maximum kapnál egy megfázást az oltással. én egyébként nem kaptam.
-
Rive
veterán
válasz
VÁMpír #13455 üzenetére
... mennyire rizikós kihagyni a Szputnyik 2. (Ad5) oltását...
Mérsékelten rizikós, viszont szimpla hülyeség.
Még, ha már lenne valami ujhullámos kombi-vakcina a láthatáron, amire érdemes lenne várni... De nincs.... a brazil kutatók pont a Szputnyik Ad5-ös második adagjában találtak gyártási problémát ...
Ugyan a talált probléma technikailag kifejezetten sz@r ügy, de konkrét egészségügyi vonzata minimális.Nekem vasárnap volt a második adag, eddig semmi komoly: és még az a nem komoly is valszeg inkább abból jött, hogy majdnem lekéstem a vonatot és futni kellett
-
daneel_hu
addikt
válasz
VÁMpír #13455 üzenetére
"- Emlékeztető oltás hiányában a védettség időtartama lerövidülhet 3-4 hónapra (6 hónap+ helyett)"
Ezt nem tudják.
Senki nem tudja.
Nincsenek rá tanulmányok... bizonyíték stb... egyszóval semmi.
Úgy értem, hogy egy oltás csak 6 hónapig véd.Tömeges újrafertőzöttség még mindig nincsen. (tavaly februárban debütált a vírus)
-
daneel_hu
addikt
válasz
VÁMpír #13455 üzenetére
Megkaptam a másodikat, talán a topikban írta valaki az oltási reakciókra (olyan majdnem(!) mint egy influenzánál), hogy biztos azért van mert nem inaktiválták az ad5-ös adenokat a shot II-nél.
Állítólag megfázásos tüneteket kellene kapjunk ha így van.
Mindenesetre a lázat leszámítva pontosan olyan volt mint a shot I., ellenben ha meg kéne fáznom akkor azért előbb-utóbb folynia kellene az orromnak. Na ez nincs.
Influenzánál a korlefolyás vége felé beindul az orrfolyás, nem is kicsit.Nyugodtan adasd be.
-
bigdady
nagyúr
válasz
VÁMpír #13455 üzenetére
Simán benne van hogy aki nem veszi fel a másodikat annak a qr kóddal lejáratják a kártyáját majd, hisz mindenkiét így fogják lejáratni aki oltást kapott, idővel.
JJ már mutacios környezetben tud alacsonyabb százalékot amíg sputnik mutáció nélküliben tudott magasabbat így nem összehasonlítható de ettől még lehet igaz is de meglepődnék ha egy fél orosz annyit tudna mint egy eleve egy shotos JJ
Itt írta Parci 13336-ban hogy a brazilok nem is vizsgálták magát az oltást csak papírokból mondták…
En tuti nem hagynám ki
-
-
Ezekiell
veterán
Általában erősebb a természetesen szerzett immunitás, mint a vakcina általi, nincs okunk az ellenkezőjét feltételezni a covid esetében.
Leszamitva, hogy van okunk, mert mérhető eredmények, bizonyítékok vannak arra, hogy az oltasok sokszorosan jobbak mint a természetes védettség.
Innentől meg nehéz komolyan venni bármit, ami kiesik a szájukon... -
Kékes525
félisten
Nem tudom. Ez távgyógyászat lenne. A táplálék kiegészítőkkel csínján kell bánni, legtöbbször hatástalanok. Persze a placebo hatást nem lehet elvitatni tőlük. Nagyon kevés nagy mintás vizsgálatok vannak ezen a téren.
-
Kékes525
félisten
Ez pontosan így van. Nagyon sok molekulánál (pl. Resveratrol-nál is a transz forma a hatékony) fennáll ez. Ez az enzimek aktív centruma miatt van, mert azokba csak az egyik térszerkezeti forma tud illeszkedni. Én ezt használom és innen is szoktam minden táplálék kiegészítőt rendelni. [Doctor's Best, Natural Vitamin K2 MK-7 with MenaQ7, 100 mcg, 60 Veggie Caps ] , de ez is jó: [Now Foods, MK-7 Vitamin K-2 , 100 mcg, 120 Veg Capsules] Megjegyzem nagyon drága, mert vámot és áfát is kell utánuk fizetni. Sajnos még nem találtam Uniós boltot (az vám mentes lenne), ahol ennyi és ilyen jó minőségű választék van.
-
-
ebben a témában faggattam anyámat is kicsit pont tegnap (orvos, ő is tévedhet, de én családi okokból is adok a véleményére
), én ilyen szájfertőtlenítő irányából akartam nekifutni (lysterine és társai). azt mondta, hogy ezt sem kéne erőltetni. ha mondjuk sokat voltam zárt térben emberek között, szopogassuk el egy torokfertőtlenítőt, miután hazaértem, akkor is, ha érzem, hogy picit kapar a torkom vagy ilyesmi.
úgy amúgy viszont ne, semmit. mert a nyálkahártya is egy védelmi vonal, ha egészséges. ott is vannak immunsejtjeid, amik csinálják a dolgukat, de ha állandóan szétfertőtleníted, ugyanúgy teret engedsz másnak, mint ahogy az antibiotikum szétveri a bélflórád.
amúgy ilyen polifenolos csodám (virostop névre hallgató garatspray) nekem is van, néha használom is, szerintem tacepao (akarom mondani placebo
).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- World of Tanks - MMO
- Suzuki topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Opel topik
- iPhone topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest