-
Mobilarena
Wise díjak [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
-szabi- #9424 üzenetére
Ha még nem építetted fel úgymond a fiókodat...nem ment rá több utalás...
Nem jött a sablon levél, hogy már teljes értékű a fiókod...
Akkor szerintem van rá esély hogy szemétkedni fognak...
- Valóságban teljesen életszérűtlen és szánalmas az egész, most minden utalás után kell papír/szerződés, szó szerint pár 1000Ft-os utalás után is...
Legalábbis az elején az első X utalásoknál???Köszönöm mindenkinek, aki írt, megpróbált segíteni.
A héten beszélek ismerőssel hogy mit sikerült intéznie.
(Bocsánat hogy csak most válaszok, de beteg voltam)Én a magam részéről nem gondoltam volna, ennyire szar a wise.
Lehet, hogy pont ismerősöm szopta be, lehet valami robot pont öt szedte ki...
Viszont akkor is vissza utaltak neki 3000Ft környéki összeget, amikor 2 napon belül Ő fixre válaszolt...
Itt most tényleg piti pár 1000Ft volt szó összesen 20.000Ft sem volt szerintem...
Így valaki hogyan utaljon oda nagyobb összeget, megtakarítását,
fizetését, amikor 3000 és 5000Ft már zárolnak. -
ACE-
addikt
válasz
-szabi- #8996 üzenetére
De szabályzati korlátja van, elvileg a saját nevedre szóló bankkártyát csak te használhatod... Ha nem így teszel banki ÁSZF-et sértesz. Ezért mondtam hogy Te vagy a felelős a költésért...
Szerintem lehet most is csak virtuálist kérni, tudok én is olyat akinek csak az van. -
moha21
veterán
válasz
-szabi- #8560 üzenetére
Sziasztok!
Na leírom az eddig tapasztaltakat, hátha másnak jó lesz tanuló pénznek. Illetőleg még nincs vége a történetnek, ha lesz rá igény folytatom. ( csak most megint kell várnom 30 napot,m hogy válaszoljanak ).
Sziasztok!
Leírom a NAV -os tapasztalataimat.
Írtam nekik egy ( illetve többet is , de erre jött válasz ) email-t a kérdéssel kapcsolatban :
Feladás dátuma: 2024. április 21. 10:50:02
Tárgy: Bevallás, adatszolgáltatás
E-iktatószám: e-786531(42)
Pár nap várakozás után,mivel nem kaptam semmi választ a 1819 telefonszámon kerestem őket, ahol nagy nehezen, de sikerült elérni élő embert."2024.05.09 : 15:48 perckor hívtam a NAV-ot, a hölgy azt mondta a wise után itthon nem kell fizetnem."
Ezt most itt röviden összefoglatam, egyébként egy kb. 30 perces beszélgetés volt.
Feljegyeztem magamnak a hívás pontos idejét, hiszen a hívást rögzítik ( sajnos én külön nem tettem meg ), de ezáltal legalább visszakereshető. ( Erről még később )
Én ezután leadtam az adóbevallásom ( könyvelő ismerősöm is azt mondta, ha 30%-ot már befizettem, akkor ne foglalkozzak vele )
Ma délután viszont érkezett válasz a kérdésemre email-ben:
Tisztelt Ügyfelünk!
Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbiakban foglalt általános tájékoztatást adjuk.
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) értelmében, mivel a belföldi illetőségű magánszemélyre korlátlan adókötelezettség vonatkozik, ezért a külföldről származó online befektetés (kamatjövedelem) tekintetében adófizetési és adóbevallási kötelezettség is felmerül. Ugyanakkor nemzetközi szerződés előírását kell alkalmazni, amennyiben törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés e törvénytől eltérő előírást tartalmaz [Szja tv. 2. § (4)-(5) bekezdés].
Ha a magyar állampolgár magánszemély egy digitális pénzügyi platformon (Wise Europe, amelynek székhelye Belgium) tartott befektetéséből külföldről kamatjövedelmet szerez, a bevétel adóztatási helyének meghatározására a Magyar Köztársaság és Belgium között a kettős adóztatás elkerülésére és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló Egyezmény (a továbbiakban: Egyezmény) rendelkezéseit kell alapul venni [20/1984. (IV.14.) MT rendelettel kihirdetett Egyezmény].
Az Egyezmény értelmében a kamat főszabály szerint az illetőség államában adóztatható. Azonban az ilyen kamat megadóztatható a forrás államában is, amelyben keletkezik, de ha a kamat tényleges haszonhúzója a másik Szerződő Államban belföldi illetőségű, az adó mértéke nem haladhatja meg a kamat bruttó összegének 15 százalékát [Egyezmény 11. cikk]. Ha jövedelmet szerző magánszemély Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, adóztatási szempontból vélelmezhetően belföldi illetőségűnek minősül [Egyezmény 4. cikk].
A belföldön is adóztatható kamatjövedelemre az Szja tv. rendelkezéseit kell alkalmazni, e törvény hatálya alá tartozó jövedelem után az adó mértéke – ha a törvény másként nem rendelkezik – az adóalap 15 százaléka.
A Magyarországon fizetendő adót azonban csökkenti, a belföldi illetőségű magánszemély által megszerzett kamatjövedelem esetében a jövedelemszerzés helye szerint külföldi államban megfizetett adó. Nem vehető figyelembe a jövedelemszerzés helye szerinti államban megfizetett adóként az az összeg, amely a magánszemély részére visszajár [Egyezmény 23. Cikk (1) bekezdése b.) pont, Szja tv. 8. § (2) bekezdés].
A kamatjövedelem megszerzésének időpontja bármely hitelintézeti betét (takarékbetét), fizetési számla alapján jóváírt és/vagy tőkésített kamat esetében az a nap, amikor a magánszemély és a hitelintézet között fennálló szerződés szerint vállalt feltételek teljesülése alapján a jóváírás és/vagy a tőkésítés megtörtént [Szja tv. 65. § (1) bekezdés a) pont, 65. § (4) bekezdés].
Ha a kamatjövedelem nem kifizetőtől származik (ebbe a körbe tartozik a külföldről származó kamatjövedelem), a kamatjövedelem utáni adó megállapítására és megfizetésére a kamatjövedelmet szerző magánszemély kötelezett.
A kifizetőnek nem minősülő online befektetési szolgáltatótól, pénzintézettől származó kamat esetében a magánszemély a jövedelmet saját nyilvántartásai alapján állapítja meg. A jövedelem megszerzése időpontjának meghatározásához, valamint a jövedelem számításához a nyilvántartást a magánszemélynek úgy kell vezetnie, hogy abból az adó alapja, adókötelezettsége kétséget kizáróan megállapítható legyen. Amennyiben tehát a folyószámlán a jóváírási tranzakciók havonta történnek, elegendő a havi kimutatások nyilvántartásának vezetése.
A magánszemélynek az adót az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített tárgyévről szóló jövedelemadó bevallásában önadózóként, vagy a bevallási tervezet adatainak kiegészítésével kell megállapítania és a megállapított adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie éves kötelezettségként [Szja tv. 65. § (2) bekezdés b) pont].
A juttatás, mint kamatjövedelem után tehát adókötelezettség áll fenn, főszabály szerint az illetőség államában, azaz Magyarországon (15 százalék személyi jövedelemadó). Ennek megfelelően szerepeltetni kell a 23SZJA-bevallásban a „külföldről származó belföldön adóköteles külön adózó jövedelmek” között a 183. sorban (Kamatból származó külföldön (is) adóköteles jövedelem és adója), valamint az Egyezmény alapján a külföldön megfizetett adót a 191. sorban (A 183. sorból a külföldön is adóztatható kamat, a kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján és a megfizetett adó).
Az Egyezménynek a már hivatkozott kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó 23. Cikk b) pontja értelmében, amennyiben a magyar illetőséggel bíró személy olyan jövedelemrészt élvez, amely a 11. cikk rendelkezései szerint a Belga Királyságban adóztatható, úgy a Magyar Népköztársaság levonja ennek a személynek a jövedelme után beszedendő adóból azt az összeget, amely megfelel a Belga Királyságban fizetett adónak.
Ebben az esetben tehát a forrásországban megfizetett adó beszámításra kerül az illetőség államában, azaz a külföldön megfizetett adó a magyar 15 százalékos személyi jövedelemadót csökkenti. A különbözetet kell a 23SZJA-bevallás 183. sor „adó” mezőjében szerepeltetni. Tekintettel arra, hogy a levelében foglaltak alapján a forrásországban 30 százalékos adót vonnak a jövedelemből, e sor „adó” mezőjében „0” összeget szerepeltethet.
Abban az esetben, ha több adót vontak le, mint amennyit az Egyezmény megenged (a forrásországban az adó nem haladhatja meg a kamat bruttó összegének 15 százalékát), akkor a különbözetet adóvisszatérítési eljárásban kérheti a belgiumi adóhatóságnál, a magyarországi belföldi adójogi illetőség igazolás benyújtásával.
Az állami adó- év vámhatóság által elkészített bevallási tervezet az erre a célra létrehozott elektronikus felületen érhető el, az elektronikus azonosítási szolgáltatás (ügyfélkapu) használatával az adóhatóság hivatalos internetes oldalán:
eSZJA / Belépés (gov.hu)
Külföldi pénznemben megszerzett kamatjövedelemből az adót ugyanazon külföldi pénznemben kell megállapítani, levonni és a jövedelem megszerzésének időpontjában érvényes árfolyamon átszámítva, forintban kell megfizetni [Szja tv. 6. § (2) bekezdés].
Továbbá a belföldön adóztatható kamatjövedelmet 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (a továbbiakban: szocho) terheli a személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összege után, függetlenül attól, hogy belföldön ténylegesen nem kell személyi jövedelemadót fizetni.
A fenti szabályt a rendelet hatálybalépését (2023. július 1.) követő időszakra járó kamatra kell alkalmazni.
Ha a kamatjövedelem nem kifizetőtől – például külföldről – származik, a szochot a kamatjövedelmet szerző természetes személynek kell megállapítania és megfizetnie az éves bevallásban (23SZJA-bevallás „A magánszemélyt jövedelmei után terhelő szociális hozzájárulási adó” 293. sor „A magánszemély szociális hozzájárulási adója” sor „kötelezettség” mezőjében kell szerepeltetni).
[a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 205/2023. (V. 31.) Korm. rendelet].
Kérdése kapcsán további részletes tájékoztató olvasható hivatalos internetes portálunkon a „Magánszemélyek külföldről származó jövedelme” című, 4. számú információs füzetben, valamint a tárgyévről szóló személyi jövedelemadó bevallás kitöltési útmutatójában:
Információs füzetek - 2024 - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)
Nyomtatványkereső - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)
A válaszlevélben foglaltak szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.
Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Tájékoztatási Igazgatósága
Tehát a hölgy aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tájékoztatási Igazgatósánál dolgozott , valótlan dolgott állított a telefonba.
Közben sikerült első körben elérni egy másik hölgyet akivel sikerült ismét fél órát beszélgetnem, a beszéd lényegi része az volt, hogy egyrészt megtudtam kapnom kellett volna az előző högy által folytatott beszélgetésmről email-ben vagy SMS-ben egy azonosító kódot, amivel vissza tudom hallgatni a beszélgetést.
Én ilyet nem kaptam.
Jeleztem a hölgynek, hogy telefonos segítség alapján elkészült adóbevallásom, nem felel meg az írásos tájékoztatásuknak. Azt mondta döntsem el én melyiket tartom helyesnek.
Szerencsére erről a beszélgetésről azonnal kaptam sms-ben kódót és vissza is tudtam hallgatni. Egészen nonszensz. Abban konszenzus volt, hogy kérjem el az előző beszélgetés tartalmát és ha amiatt elővennének, mert az alapján a tájékoztatás alapján adtam be a bevallásom, akkor arra tudok hivatkozni. ( csak ugye ahhoz nem kaptam kódot.. )
Ezután megkerestem az informatikai osztályt ,ahol mondták, hogy 30 nap alatt válaszolnak a kérdéseimre és ha szeretném a kódot igényljem meg E-papír formában.
Viices, mert itt is jelezte a gép, hogy rögzítik, de erről a beszélgetésről sem kaptam sem email-t , sem SMS-t, valamint szóban sem tájékoztattak.
Így most írok és kikérem ezt a két besszélgetést is.
REmélem más tanul az esetemből. -
moha21
veterán
válasz
-szabi- #8520 üzenetére
Sziasztok!
Engem is érdekelne, hogy adóbevallásnál, hogyan kell ezzel számolni. Valószínűleg a business verzióban van ( legalábbis , ha arra kattintok ott ír valami ilyen opciót, de nekem nincs ). Nekem perselyben van Euró, arra kaptam tavaly változóan havonta x összeget.
Ezt le tudom tölteni pdf-ben ( illetve külön az összes egyenlegem ami van wise-on ), de elég kaotikus , hogy van a sima euro szzámla amin van y euró és azután is kapok z összeg visszatérítést. Meg van a persely amiben megint van változó összeg éls azzután is kapok.
Itt ha jár olyan valaki aki, kifejezetten érti / tudja, hogy ezzt miként kell bevallani, vagy kell -e bevallani, hálás lennék a segítségért. Úgy látom másoknak sem teljesen tiszta. Lehetséges, hogy volt már itt róla szó, de több ezer hsz-t nem szeretnék végigolvasni. -
fatal`
titán
válasz
-szabi- #8520 üzenetére
Gondolom erre is vonatkozik ha a visszatérítendő vagy fizetendő adó nem éri el a határösszeget
Az az adott adónemre vonatkozik, gondolom fizetsz SZJA-t egyéb forrásból is.Én a szochóra lennék kiváncsi, mert annak viszont van maximuma (de ott meg nem én vagyok az adóalany, hanem a cég ahol dolgozom).
Röhejes ez az egész, szerintem tavaly talán még az ezer forintot sem éri el. Több kerül az államnak is az adminisztráció, mint az adó, amit befizetek.
-
sifarr
senior tag
válasz
-szabi- #8509 üzenetére
Erről egy éves összesítő elérhető valahol a wise honlapján?
Belépsz a Wise honlapjára. A lenyitod a neved alatti menüt. A menüben a Kivonatok és kimutatások menüpontot megnyitod. Itt legalul ott van az Adónyilatkozat menüpont, megnyitod. Itt klikkelj az Adónyilatkozat kérése gombra.Kb. 1 hét alatt elkészítik, értesítenek, és ugyanebben a menüben letöltheted.
-
emcee825
csendes tag
válasz
-szabi- #8294 üzenetére
Ingyenes most is, legalábbis hét elején még az volt nekem.
Azt kell kiválasztani a pénzküldés módjánál, hogy pénz küldése egyenlegről és akkor ingyenes. Ha a gyors pénzküldés van kiválasztva (az talán az alapértelmezett), akkor azt bankkártyás feltöltést jelent, ami WISE esetén mindig is pénzbe került.
-
Oliverda
titán
válasz
-szabi- #8205 üzenetére
- Wise követi az európai szabályozó hatóságunk, a Belga Nemzeti Bank (NBB)
és a
- A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és a készpénzhasználat korlátozásáról szóló, 2017. szeptember 18-i belga törvény értelmében több információt kell gyűjtenünk mind az új, mind meglévő ügyfeleinktől.
- Az angol fordítást itt találod . — A19., 21., 22., 23., 26., 27., 28., 29., 30. és 33. cikkelyek részletesebb magyarázatot adnak -
dredjudge84
őstag
válasz
-szabi- #8202 üzenetére
Engem igazából nem zavarna, ha nem korlátoznának, hanem azt csinálnák hogy kérnének adatokat és adnak 30 napot teljesíteni és utána korlátoznának ha nem adom meg őket. De az hogy indítok egy utalást és megállítják hogy adatokra van szükségünk na az már felháborító. Nekem szerencsém volt mert beküldtem a kért bankszámla kivonatot és egy éjszaka alatt rendeződött a helyzet. De ezek után sürgős utalást nem merek tőlük indítani.
-
kp78
addikt
válasz
-szabi- #7391 üzenetére
Én is ennyiért rendeltem nemrégen, múlt héten meg is jött.
1.404. Ft nem pénz egy fizikai kártyáért, ami bármikor jól jöhet, ha a mobilja cserben hagyja az embert. -
sopruk
senior tag
válasz
-szabi- #7391 üzenetére
Három digitális kártyád lehet összesen.
Elvileg csak fizikai mellett lehetne igényelni, de volt egy időszak amikor a nélkül is engedte.
Időnként van akció a fizikaira, érdemes lehet kihasználni. Későbbiekben semmi díja nincs, a lejárt kártya cseréje már ingyen jön, éves dija sincs mint a bankoknál, bármikor jól jöhet...Ok. Most látom hogy a hozzászólásod második része nem kérdés volt. De most már nem törlöm ki, mobilról pötyögtem be
-
Noxy
veterán
válasz
-szabi- #6906 üzenetére
Ezek szerint egyszerűbb ha forintot is utalok wise számlámra és csak google wallet fizetek.
Talált süllyed.
Nincs OTP utalási költség, ha az OTP-s bankáratyával töltöd fel a Wise Ft számládat. Ellenben ezért a Wise számol fel díjat. (Pld 1000 Ft topup 6Ft a Wise díja. Ez is ott lesz topup előtt az app-ban) Ezért szeretjük a Revolutot mert ott ez ingyenes.
Alap hogy legyen Ft számlád, de lehet akár több mint 50 pénznemben is.
Ja és kezd el használni az app-t, mert úgy könnyebben megérted. -
-
törölt tag
válasz
-szabi- #5620 üzenetére
Pár Hónapja úgy volt, hogy regisztráltunk (meghívó kóddal volt), minden azonositást megcsináltunk, és utána néztük a kártyát, a rendelésnél egy új oldalra dobott és ot volt fent fizikai lejjebb görgetve virtuális...
Lehet ez a gond, nálad, hogy nincs befejezve a regisztráció/hitelesítés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dji Mavic Pro fly more combo
- iPad Pro 11" M4 wifi Silver hibátlan akku 100% 3 hónap jótállás!
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- AKCIÓ! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged