- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
suste
veterán
válasz
juhiimi #2760 üzenetére
gondolom a windowsoson érti azt amit a linux SAMBA-nak hív (ilyet csinál a vargalex fw is)
és linuxnak meg talán az nfs-t hívhatja
tehát a windows alatt kéne látnod a routeren lógó HDD-t
ha a pc-det látja, akkor annyit segíthetsz a dolgon, hogy a LUCI-ban a szolgáltatások/hálózati megosztás alatt a munkacsoportot átírod arra ami a pc-den is be van állítva (MSHOME?)
így egy csoportban kéne lennie a gépeddel -
suste
veterán
válasz
juhiimi #2754 üzenetére
ha megformáztattad a HDD-t a routerrel, akkor onnantól elérhető a belső hálón "\\192.168.1.1\mnt" alatt (ip cím változhat a 2. eszközként switch üzemmódban van, vagy szándékosan átállítod)
windows alatt az a legegyszerűbb ha totalcommanderben a hálózat/hálózati kapcsolatnál felcsatolod a fenti címmel és egy betüjel hozzárendeléssel (win intézőben is van menüpont hozzá)
így az új betüjel alatt elérhető lesz a HDD TC-ben is, win intézőben is,meg minden fájlkezelő alatta wdtv live-ot nem ismerem, így nem tudom, hogy ott fel kell-e csatolni a menüjében, vagy simán rákeresel a hálózatban (elvileg ennek is működnie kéne win alatt is, de sajnos nem mindíg találja meg, vagy csak sokára)
biztos van valami leírása ennek a wd cuccnak, ott nem írják hogy kezeli a hálózati meghajtókat?
-
suste
veterán
válasz
juhiimi #2750 üzenetére
-amíg frissítesz, addig húzz le mindent róla (HDD, net), csak a pc legyen kábelen, amiről frissítesz, ez a biztos
-ha fent van az fw, utána dugd rá a vinyót, és utána mehetsz a http://192.168.1.1:8081-re, beüzemelni a HDD-t
-ha nem akarsz + tárhelyet a router extra programjainak (tehát csak a vargalex fw-be eleve beépítetteket használod), akkor elég az 1. verzió (swap+ext4) -
suste
veterán
válasz
binatone #2691 üzenetére
engem biztos zavarna, ha pl a totalcommanderemben egyszer "F" lenne a pen és "G" a vinyó, majd késöbb meg pont fordítva, de addig nem okoz gondot, amíg nem adsz olyan feladatot a routernek, aminél a meghajtókat kezeli
pl torrent kliensnél nagyon nem mindegy, hogy hova tölt le, de a miniDLNA-nak sem mindegy milyen mappát honnan akar megosztaniUUID:
luci/rendszer/parancsfuttatás
beírod a parancshoz: "blkid"
alul elküldés
megkapod válaszként a meghajtóid azonosítóját
ezeket kell beállítani egyesével a luci/rendszer/csatolási pontok alatt, egyesével szerkeszted és a haladó beállításoknál megadod a megfelelőt az UUID sorban
az sda, sdb-kből ilyen lesz: -
suste
veterán
válasz
juhiimi #2687 üzenetére
annyit még kipróbálhatsz, hogy a gyári fw-vel eltöltesz pár napot, meglátod mennyire lesz satbil
abban is van hálózati meghajtó megosztás, még ftp is, ha jól tudom,tehát minden ami neked kell
(torrentezni a pc-vel akarsz és nem a routeren ugye?)
gyári fw-nél nem panaszkodott senki még az NTFS csatolásra
wdlive gondolom látja a sima SAMBA megosztást (ugye?) -
suste
veterán
válasz
juhiimi #2684 üzenetére
hidd el, tapasztalatból és jószándékból mondjuk, hogy felejtesd el a fat32-t és az ntfs-t openwrt alatt
én is megpróbálkoztam vele annak idején, és olyan szinten megfogta a 1043-at, hogy még a net is belassult, használhatatlan volt (igaz én torrentezni is akartam rajta) -
suste
veterán
válasz
binatone #2681 üzenetére
még egy kisbuktatóvan, de ez SSH-n is probléma lenne:
a 2 meghajtó miatt, router újraindulás esetén keveredhet a csatolási sorrend (sda, sdb)
megoldás:
át kell állnod UUID-s azonosításra, ezzel tuti nincs keveredés
erre térjünk vissza,ha már felcsatoltad a vinyót, és működik rendesen -
suste
veterán
válasz
binatone #2675 üzenetére
a legegyszerűbb, ha a vinyót is a belső formázóval intézteted
annyi csak a hátránya, hogy alapból a legegyszerűbb formázás is swap+ext4, tehát ezzel "elveszik" 128MB-t, amit swap-ként konfigurál, és ugye erre márnincsen szükséged
ha a pendrive-od most sda1=swap, sda2=mnt, akkor a HDD meg sdb1=swap, sdb2=mnt lesz formázás után
a luci/rendszer/csatolási pontok-nál egyszerűen kiveszed a pipát az sdb1 swap elöl, mentés alkalmazás és már inaktiváltad is
az sdb2=mnt-t pedig megszerkeszted, hogy ne "mnt" legyen,mivel abból már van egy, hanem pl "hdd"
ezt meg kell tenned a luci/szolgáltatások/hálózati megosztás részen is, hogy ott is "hdd"-n keresse a vinyót, és a megosztási nevet is átírhatod, amire akarod, akár lehet az is hdd, így szép logikus lesz a beállítás (mnt/mnt, hdd/hdd)
leírva hosszú, de így mindent luciban beállíthatsz, és nem kell SSH-n parancsszavazni
én így csinálnám, de ez csak egy ajánlás -
suste
veterán
ezzel én is vitatkoznék, mert minden mozgó eszköznek a lehető legroncsolóbb dolog az indulás (motor)
ez elektronikában is így van, sőt nem csak a mozgó alkatrészeknél (legegyszerűbb példa a hagyományos izzó)
persze biztos van az a minimális használat, amikor nem éri meg bekapcsolva hagyni, de ilyenre meg sokkal egyszerűbb és jobb megoldás egy pendrive -
suste
veterán
1: Gyári FW dlna = ushare program, ami nem igazán működik együtt a Samsung tv-vel. Így ezért érdemes FW-t cserélni, itt legtöbben vargalex fw-t használunk.
2: Ha a vargalex fw-t választod, akkor abban van formázó felület, ami ext4 formátumot csinál, és egyből használatba is helyezi, így sokmindent elintéz helyetted.
3: Ha csak lekapcsolni akarod, akkor azt a legtöbb gyári külső vinyók elintézik maguknak, ha nincsen adatforgalom. Egyébként van a vargalex fw-ben erre is program, amit be lehet állítani.
Ha le is akarod húzni, akkor umountolni is kéne, a teljes biztonságért.
Mivel a vargalex fw-ben torrent kliens is van, ami igazán kényelmesé teszi az adatbeszerzést/megosztást, így nem igazán van értelme a lekapcsolgatásnak szerintem. -
suste
veterán
ilyen nekem is volt eddig egyszer, de nem kell TM restart, hanem elég megnyomni a webes felületen a torrent melletti pillanatmegállító gombot, várni egy kicsit aztán indítani ugyan azzal a gombbal
most már én is figyelem a betöltés után, hogy elindul-e,mert ha elindul akkor eddig még sosem állt le a letöltés
-
-
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #2604 üzenetére
Csak arra tudok gondolni, hogy a nagy forgalmat bonyolítókat érinti ez a probléma, mert 100K-s feltöltéssel ez van nálam:
Napi helyezés: 14001 (régebben olyan 30000 körül voltam csak).
Lehet, hogy aki 4MB-tal akarna feltölteni (mert olyan sokat is szed le), annak nem megy most a full, ezért mi kis le/feltöltők jobb helyen szerepelünk.
Erre csak az a megoldás, hogy tovább kell bent tartani seedben a cuccokat (ilyenkor kap nagyobb szorzót a képlet). És erre mondom én azt, hogy nem is baj, ha így marad (szigorúan magánvélemény!). -
suste
veterán
válasz
SteveBeard #2598 üzenetére
persze jó lenne forgatható, meg jó lenne miki és hangszóró is, meg persze éjjellátó, de akkor ennek a 3szorosába kerülne
ennek a mérete, felbontása, android app-ja, ára tetszik......nagyon jó kompromisszumnak tűnik..... -
suste
veterán
1: akkor nem fognak sokan zavarni, ha tudják a klienseid az 5ghz-et kezelni
2:ha csak a pc-den akarsz torrentezni, akkor nem szükséges az fw csere, csak kezd el használni a gyárival, és ha nincsen vele bajod, akkor maradhat
ha a routerrel akarsz torrentezni a rádugott HDD-re, akkor már kell az fw csere -
suste
veterán
nagyon off, de hátha van köztetek aki szintén gondolkodik IP kamera vásárlásban
találtam ezt: [link]
ez nagyon jó árnak tűnik, főleg ha ÁFA nélkül nézzük
várom az EU-s adószámot, de nem akarok lecsúszni róla, mert el-eltünöget a kínálatból
szóval van aki rendelne ilyet?
nekem 2 is kell kapásból -
suste
veterán
azt elfelejtetem, hogy ezekután már teszteld is le
szintén luci/rendszer/parancs futtatás -ba:
"/mnt/minidlna/minidlna_rescan.sh"
persze a jó fájlnévvel és elérési úttal
elküld, és vár
ha minden jó, akkor újragenerálja a minidlna adatbázist, ami megfogja egy kicsit a routert, szóval legyél türelmes.... -
suste
veterán
az még ok, hogy nem ismered az SSH-t egy IT oldalon őstagként, de hogy ne bírd használni a google-t, az már elég gáz: SSH, Putty
ha meg nem értesz valamit, akkor kérdezz rá
valószínüleg az van, hogy nem fut le a script, mert nincsen joga, ami már le lett írva itt
ezt kéne beírni akár a luci/rendszer/parancsfuttatás -hoz:
"chmod +x /mnt/minidlna/minidlna_rescan.sh"
persze a megfelelő fájlnévvel és elérési úttal
aztán elküld
nem fogsz látni választ, ez normális -
suste
veterán
nekem még mindíg az az érzésem, hogy azt nem veszed figyelembe, hogy hónap elején csinált új adatbázist az időzített minidlna_rescan
ha hónap közben is akarsz új adatbázist, akkor egyszerűen futtasd le (SSH-n MC-ben rányomsz 2szer) az említett fájlt
vagy állítsd át az időzítést, hogy ne havi legyen, hanem mondjuk minden hétfőaz még eszembe jutott, hogy kipróbáltad-e a scriptet, tehát tuti lefut-e?
ezt a legegyszerűbben úgy ellenőrizheted, ha belemész a minidlna logjába és megnézed az első bejegyzés dátumát....abból kiderül mikor volt újraindítva -
suste
veterán
A 2 dolog ua.
A minidlna_rescan pont az adatbàzist törli, majd újraépítteti.
És ennek jónak kell lennie. Ha marad üres mappa ezutàn is akkor az tényleg ott is van, tehát ki kell törölni fájlkezelővel.
És ugye az időzítés szerint csak hónap elején csinálja, tehát utána 1 hónapig gyülnek a null mappák.... -
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #2558 üzenetére
abban biztos igazad van, hogy az is elég, de a hozzá nem értőknek (akik scriptetse tudnak írni) pont a részletes leírás kell, ami a tiedből hiányzik
alex blogjában lévő leírást úgy csináltam végig, hogy fingom nem volt mit miért teszek, és simán sikerült
azt viszont elfelejtetem írni, hogy a weboldalas cucc már nem szükséges, elég a 4. oldal végéig megcsinálnide ha ideírod a sriptet ami kimenti a load értékeket, azt én is megköszönöm
-
suste
veterán
pedig ez nagyon terheléses dolognak tűnik
nekem a 1043-assal volt ilyen, a 3600-zal még sosem
pontosan milyen mértékű a korlát a TM-ben?
kéne valahogy terhelés adatokat mentened, pl a vargalex blogban megtalálható rrd tools-os verzióval, és akkor egyből látszana, hogy router terhelés okozza-emondjuk az is érdekes, hogy nálam a 2 tv-ből csak az egyik csinálta a DLNA eldobást, szóval a lejátszó szoftverétől is függhet.......fw frissítés?
-
suste
veterán
két lehetőséged van:
1: a fő routerben beállítasz egy statikus dhcp-t a tplinknek,és akkor mindíg ugyan az marad
ha nincsen ilyen lehetőség, akkor marad a 2. verzió
(egyébként e nélkül is maradna ugyan az ami most, csak max újraindulás után kapna másikat, vagy más extrém esetben)2: a tplinken visszaállítod a LAN interfészt Statikusra, és beállítasz egy címet (luci/hálózat/interfészek/lan/protokoll)
ebben az esetben olyan címet állíts be, ami nem esik egybe a fő router DHCP tartományával
valószínüleg a fő routeredben maxra van állítva a DHCP tartomány, ezért az vedd vissza
ha most 192.168.1.2 - 192.168.1.254, akkor mondjuk legyen 192.168.1.2 - 192.168.1.90
és akkor lehet a tplink 192.168.1.100 (könnyű megjegyezni)
maszk: 255.255.255.0
átjáró: 192.168.1.1 (a fő router)
fontos, hogy tegyél pipát a "DHCP tiltása ezen az interfészen" részhez (oldal alja felé)
mentés és alkalmazás, és kész -
suste
veterán
fő router config/portforward (virtual server, vagy más néven):
TM com.port: bejövő port=21234, továbbítva IP= 192.168.1.30, port=21234
TM remote port: bejövő port=9091, továbbítva IP=192.168.1.30, port=9091Minden routerben ez a lényeg, csak mindegyikben egy kicsit máshogy hívják a dolgokat.
Vagy küldj képet, vagy google.
-
suste
veterán
igen törlődik az is, de a mentésbe bele tudod tenni (ha nincsen benne alapból)
így ha a vinyón ugyan ott hagyod a minidlna_rescsan fájlt, akkor a mentés visszarakás után az is visszakerül a rendszerbe
a hogyan:
-luci/rendszer/mentésés frissítés/beállítás fül, lista megnyitása
itt nézd meg, hogy bent van-e a "/etc/crontabs/root"
ha bent van akkor semmit nem kell tenned, mert az ütemezett feladatok is mentésre kerülnek
a lényeg hogy a vinyón ugyan ott legyen a futtatandó fáljszerk: persze mentést az kell csinálnod
-
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #2511 üzenetére
ebben teljesen igazad van, ezért is írtam, hogy ha "jó" mentése van
annyit azért nyert a mentéssel, hogy a neten kívüli beállításokat át tudja másolni egy új backup fájlba, így nem kell mindent előről kezdenie
(ha tényleg konfig a hibás) -
suste
veterán
válasz
rrunner #2508 üzenetére
én csak annyit írtam, hogy a 10mp reset esetén milyen alapra áll vissza
ha van jó mentésed, és azt visszateszed akkor természetesen visszaáll minden a mentés szerinti állapotba
azt azért nézd meg hogy az alap mentés pontosan miket tartalmaz (backup menüpont alatt ott van a lista)
és akár ki is egészítheted a listát ha vannak extra dolgok beállítva.....(kicsit félreérthető volt a kérdésed egyébként, pl elbackupoltam, az lehet az is hogy rossz mentést tettél fel, magyarul sokkal jobban érthető a dolog: elmentettem a beálításokat)
-
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #2491 üzenetére
ok, már fáradok, WAN-on az eszköz címére gondoltam, bocsesz
-
suste
veterán
na nem tudtam szerkeszteni már
a gyári fw-t nem ismerem személyesen
szóval lehet hogy a wan része marad az alap ip, ami talán 192.168.0.1
de a lényeg, hogy nem igazán érdekes ez, mert úgysem kell benne turkálni
vagy miért van szükség rá????na megnéztem az emulátorban, és a network/lan mneüben át kell írni a LAN ip-jét a 740-esnek
-
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #2488 üzenetére
ez nem igaz
a 740-es kap ip-t a 3600-tól, és ott is van egyértelműen a bérleteknél, még a nevét is szépen átadja.... -
suste
veterán
válasz
Centaurus #2485 üzenetére
pedig ez alapján a http://192.168.1.149 -en be kell jöjjön a 740-es webes felülete
az utolsónál pedig érdemes lenne megnézni hogy wifin csatlakozik-e vagy kábelen (network/wifi fülön is látszik az a MAC cím?)
-
suste
veterán
válasz
Centaurus #2479 üzenetére
bemész a 740-es webes felületére, és ott a DHCP menüben disabled-et nyomsz, aztán save
ezután újraindítod a 740-est
rádugod a gépet és bemész bemész a 3600-asba, megnézed, hogy a 740-es milyen IP-t kapott (pl: 192.168.1.10)
és ezen az ip-n fogod elérni a 740-es webes felületét (igaz erre már nem nagyon lesz szükséged)
rádugod a géped a 740-esre, és a 3600-astól fog kapni IP-t (pl:192.168.1.11)
ha végig ráv olt dugva a géped, akkor lehet jobb újraindítani a gépet -
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #2470 üzenetére
de asztali PC-nél ami nem az asztalon van hanem alatta, ott elég macerás lesz
talán a legegyszerűbb, ha letiltja a hálókártyát
hálózati ikont is ki tud tenni az asztalra, így pár kattintás -
suste
veterán
válasz
Aflamin #2454 üzenetére
neked kell eldönteni, hogy szeretnéd-e állandóan ki/be kapcsolgatni a wifit
nálam például elég macerás lenne kivitelezni, mivel eltakarva 2m magasan van router
szoftveresen meg hülyén nézne ki, hogy valamelyik kábeles gépen kellene turkálni a routerben, hogy aztán használhassam a tabletet wifin -pont az egyszerűséget ölné meg -
suste
veterán
válasz
Centaurus #2449 üzenetére
-milyen FW van az 1. routeren (3600-as)?
-a 2. router-t melyik portján kötötted az 1-höz?
ha WAN porton, akkor az 1. routerre kötött gépről nem fogod látni a 2. routerre kötött dolgokat
ha LAN porton, akkor ki kell kapcsolni a 2. routeren a DHCP-t, hogy minden gép az 1-től kapja a címet (minden gép pl a 192.168.1.XXX címet kap) ,így mindenhonnan látszik minden
-az 1. router (3600-as) vinyóját melyik routerre csatlakozva nem éred el? -
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #2440 üzenetére
Erre jó megoldás, hogy utólag egy pendrive-ot fog be az ember, és azt formázza extroot-osra.
Ilyenkor a meglévő konfigok nem vesznek el.
Én is ígycsináltam:
HDD-vel beállítottam mindent (net, torrent,dlna, wifi, stbstb), majd utána dugtam be a pent, és a pent a belső formázóval extroot-osra formáztattam.
Így az öszes aktuális beállítás átmásolódott a penre. Az is jó ebben a verzióban, hogy ha netalán valamiért kikerül a képből a pen (pl meghal),akkor sincsen gáz, mert az újraindulásnál visszaáll az első HDD-s beállításokra.
DE ARRA NAGYON KELL FIGYELNI, HOGY ILYENKOR A CSATOLÁSI PONTOK MÁSOK LESZNEK,TEHÁT VIGYÁZNI KELL MILYEN PARANCSOKAT ADUNK KI, MIT AKARUNK/FOGUNK LEFORMÁZNI.
Ebből ugye már volt probléma sajnos.
Ha valaki állandóan frissítgetni szeretne, amikor van új verzió az FW-ből, akkor nem ajánlom ezt a módszert! -
suste
veterán
válasz
Mikemend #2426 üzenetére
Resetet már ìrta vargalex....szóval a vargalex fw alapra állìtására jó, ha valamit nagyon rosszul állìtanál be.
Samba-t próbáltam én is összehozni a Samigo-val, de nem jött össze -dlna egyből ment, ìgy nagyon nem eröltettem.
Ha neked sikerülne, akkor privátban ìrd meg légyszi hogyan. -
suste
veterán
válasz
hangyaqtya #2363 üzenetére
használd a keresőt az előd 1043 topicjában
keresőszavak: ntfs, ext4, switch, dmz, stbstb -
suste
veterán
válasz
hangyaqtya #2351 üzenetére
azt a hibát követed el, ami nagyon sokan elkövettünk
ami átállítasz az nem az a DHCP amit keresel
ami neked kell az ugyan azon az oldalon egy kicsitt lejjebb van
luci/hálózat/interfészek/lan, lap alja, DHCP kiszolgáló
és ez alapból engedélyezve van, a bepipálással tudod tiltaniIntruder2k5 megelőzött
-
suste
veterán
válasz
Kicsirics77 #2330 üzenetére
tehát a levegő hőmérséklete közvetlenül a routernél?
ok, ha mondjuk nyáron 60 fok lenne , akkor az most olyan 50 lehetne gondolom (bár a szoba hőmérséklet csak nem lesz 10 fokkal több,mint most)
a hőmérő 29-nél tart, és még nem állt meg... -
suste
veterán
válasz
Kicsirics77 #2328 üzenetére
első lépésben a vinyónak szerkesztek valami kis távtartót, mert így egymást melegítik
nálam a modem is ezen a polcon van......felraktam oda most egy szobai óra/hőmérő -t, kiváncsi leszek....mi lehet a max normális hőmérséklet?
-
suste
veterán
válasz
kaciokos #2326 üzenetére
+1, nekem is gyári külső van, gond nélkül megy plusz táp nélkül
Kinek milyen helyen van a router? Levegőzés, melegedés?
Jön a nyár, gondolkodom, hogy kellene-e valami hűtés neki.
1043-as nagyon melegedett, ezt egyelőre nem érzem olyan vészesnek, de 2M magasan van, és műanyag lap van elötte, csak felfelé levegőzhet........ (ráadásul a tetején van a vinyó is) -
suste
veterán
válasz
brumi1024 #2307 üzenetére
Igen,ez jó ötlet, és csak annyit kell tenni, hogy a megszerkesztendő scriptet (kicsit megszerkesztve) ki kell másolni egy fájlba, elhelyezni a HDD-n valahova, futtatási jogot adni neki, és mehet az elérési úttal az időzítésbe.
Én mondjuk maradnék a kézi verziónál, mert ha valaki kicsit túlórázik, akkor elég dühös lesz, ha kirántják alóla a közös meghajtót -
suste
veterán
SSH-n belépsz, és az "/etc/hotplug.d/button/10-qssbutton" -t megszerkeszted úgy, hogy az "ENABLED=0"-t átírod "ENABLED=1" -re.
Ezután ha megnyomod a WPS/reset gombot hátul, akkor leállítja a szolgáltatásokat és leválasztja a HDD-t a router (logba be is írja ha lehúzható). Innentől áramtalaníthatod.
Indulásnál nem kell semmit csinálni, magától felcsatolja, ahogy eddig is. -
suste
veterán
NTFS-t feletsd el
csakis EXT4, és azt is a beépített formázóval intézd, ha nem akarsz sok szenvedést magadnak
HDD hibából eredő adatvesztés esetén nem igazán segít semmi sem szerintem
inkább törlés esetén jöhet szóba a visszzaállítás
egyébként a megosztott vinyó fájlrendszere lényegtelen a kliensek felől, mert a router kezeli, az meg pont a linuxot komálja
ha teheted, akkor külön a router számára fenntartott HDD legyen, ne huzogasd le róla, így ki is zárható az a fajta hiba, amire te gondolhatsz
és vagy gyári külső vinyó; vagy keretes, külső tápos legyen, mert kevés áram miatt szokta ledobni magáról a router -
suste
veterán
Azt is ki lehetne próbálni, hogy a nem szüksèges szálakat elvágod a kliensek (pl a router) oldalán lévő csatlakozóknál, így azok biztosan nem zavarnak be. Egyből kiderülne, hogy jól van-e kötve. Ha fel van cserélve valami, akkor a régi routeren sem fog működni a net, vagy a tplink is helyre tudná tenni a szálakat.
Mondjuk az hogy a bedugást sem jelzi a tplink, az arra utal, hogy valamelyik szál nagyon nincsen a helyén, mert ez inkább hardveres hiba szerintem. Régebben is volt olyanról szó, hogy digis netnél felcseréltek valamit, és mintha ott ilyen történt.......
Ilyen szempontból úgy látszik visszafelé fejlődünk -
suste
veterán
Ha tényleg jól van kötve, akkor az elosztás után sima 4 eres kábelt kap minden eszköz, amit simán le kell kezelnie. Azt tudom elképzelni, hogy valami fel van cserélve, és ezt a régi router lekezeli, a tplink gyári fw-je meg nem. Pròbáld ki vargalex fw-vel, azzal úgyis több funkciót nyersz.....
-
suste
veterán
nem jól írtad
ha elosztják a 8 eret 4-4-re, akkor 100Mbitet kapsz mind a 2db szálon,ugyanis a 8 ér tud 1gigabitet, 4 ér 100Mbitet, 2ér 10Mbitet, vagyis, ha 2-2-2-2-re osztod, akkor lenne csak 10Mbit egy csatin
és teljesen mindegy milyen eszközbe dugod az így elkészült kábelt, annak működnie kell (már ha jól kötötték be az "Y" ágakat)
nálam is van ilyen kötés, a router 2db LAN csatija megy be 1db kábelbe (sajna csak 1 kábel megy a falban), majd ez van szétválasztva a kábel másik végén 2db kliensnek, meg is van a 100Mbit mindenhol....én megnézném multiméterrel, hogy tényleg jól van-e kötve, és nincsen esetleg zárlat valamelyik erek között
a számozást jól írtad: (1,2,3,6 -> 1,2,3,6) , (1,2,3,6 -> 4,5,7,8) -remélem így van párosítva -
suste
veterán
válasz
SteveBeard #2263 üzenetére
rendszerlogban normál időpontot ír, csak a kernellogban van a linuxos idő
én is rendszerlogot másoltam be -
suste
veterán
na a 3600-ra is megérkezett:
"May 24 20:02:41 OpenWrt kern.err kernel: [1573424.590000] ath: phy0: Failed to stop TX DMA, queues=0x004!"mondjuk most legalább tudom, hogy van egy új kliens, ami okozhatja
de sajna tablet, szóval nem tudok vele mit kezdeni
az első alkalommal el is tüntette a 2,4-es wifit, csak a network restart segített (de legalább nem kellett router restart)más még nem látta eme "gyönyörű" sorokat a logban?
-
suste
veterán
ez a töbi beállításodtól és a többi használt szolgáltatástól és azok beállításaitól is függ, mindenkinél egyedi
(én pl sosem tenném fullra, mert ki tudja mikor akar valaki filmet nézni DLNA-n, ezért nálam max 1MB van)
tapasztald ki, ha reggelre csak pár óra az üzemidő, akkor vegyél vissza
én pont ezért csináltam meg a vargalex féle rrd-s grafikonos mókát (vargalex blogjában megtalálod), hogy lássam, hogy alakul az adatforgalom és a load egész nap -
suste
veterán
ha ez a vargalex féle alapcsomag, akkor felejtsd el az eltávolítást
a ROM-ban szereplő csomagokat nem lehet ténylegesen eltávolítani (a neve is mutatja)
csak azokat amiket utólag telepítesz
ha nem telepítettél és mégis megtelt a memória, akkor valószínüleg rossz helyre töltött a torrent
SSH-n MC-vel nézd meg van-e valami gyanús a memóriában, vagy hardresetelj, mert az igényeidet az alap vargalex is kiszolgálja -
suste
veterán
a futtatási jogot elfelejtettem megint:
miután felmásoltad az /mnt -re az elkészített fájlt, elmész a luci/rendszer/parancsfuttatása fülre, és a futttandó parancshoz bemásolod:
"chmod +x /mnt/minidlna/minidlna_rescan.sh" -ha az elérési utak egyeznek
aztán alul elküldés
nem fog visszajelezni semmit, ne keresd a választ -
suste
veterán
1: szöveges fájlt (txt) létrehozni pl totalcommanderrel tudsz, beteszed az idézett sorokat, elmented, majd a TC-ben átnevezed minidlna_rescan.sh -nak (így már ugye nem txt lesz
)
2: a logot és az adatbázist én nem ajánlom a routerben tárolni, inkább írd át a konfigban
elötte lődd ki a minidlna-t (luci/rendszer/rendszerindítás fül, minidlna melllet leállitás gomb)
(luci/szolgáltatások/minidlna/haladó beállítások) a HDD-re (/mnt/valami -akár csinálhatod úgy mint én, hogy egy minidlna mappába: /mnt/minidlna)
nálam a log is ugyan ott van....
ha átírtad akkor luci/rendszer/rendszerindítás fül, minidlna melletti indítás gomb
(ha ilyenkor nem akarsz fölösleges adatbáziskészítést akkor át kell másolnod a var-ból az mnt/minidlna-ba)
3:cron = luci/rendszer/ütemezett feladatok
beteszed az idézett sort (idézőjelek nélkül), alul elküldés gom
aztán luci/rendszer/rendszerindítás fül, cron melletti újraindítás gomb megnyomegyszer érdemes kipróbálni, hogy lefut-e rendesen
ha SSH-n be tudsz lépni, akkor "mc" paranccsal elindítod a fájlkezelőt, ahol elnavigálsz az mnt/minidlna/minidlna_rescan.sh -hoz és 2szer rányomsz, hogy lefusson
ha jól működik, akkor pár perc után (attól függően mennyi cucc van a vinyón) a TC-ben megnézheted a logot és az adatbázis fájlt, friss dátummal kell legyenek, logban is üres log, csak az indulás lesz -
suste
veterán
na akkor hogy tiszta legyen:
1. vagy összekötöd őket úgy, hogy "tplink lan - dlink wan", és akkor kell a másik tartomány, hogy ne ütközzön a 2 router, ebben az esetben a dlink is DHCP kiszolgáló lesz, és elég annyit beállítani amit írtál
viszont a dlinkre csatlakozott kliensek nem fogjáklátni a tplinkeseket -ezt nem ajánlom2. lan-lan összekötés, 2.képen beállítasz egy ip-t a tplink tartományában, (vargalex esetében pl 192.168.1.10)
az első képen statikus ip-re állítod, beállítod a 192.168.1.10-et mint az elöbb, átjáró a tplink 192.168.1.1, dns szintén a tplink 192.168.1.1 (mind vargalex esetén ugye), mask marad 255.255.2555.0-nem kell mivel nem wan-ba dugod
bal menü legalja, DHCP, itt kikapcsolod a lan oldali DHCP-t
így a tplink oszt majd ip-t minden kliensnek,így látni is fogják egymást -én ezt ajánlom -
suste
veterán
szia
a 2.képen kell beállítani a másik tarományt,amit te is írtál
"-IP más tartományba 192.168.2.1 (gondolom ez megfelelő)"
ha vargalex fw-d van, akkor egyébként maradhat a mostani is (192.168.0.1), mert vargalex-ben a tplink 192.168.1.1
a gyári fw esetén kell átállítani, mert ott a tplink a 192.168.0.1
mask jó ahogy vanértelem szerűen a dlinket a saját ip-jén fogod elérni, amit beállítottál (alapon 192.168.0.1, vagy átállítva 192.168.2.1)
demost átomn,hogy lan-lan kötöd össze
akor nem kelll másik taromány, ha a tplink lesz a dhcp kiszolgáló
inkább kapcsold ki a lan oldali dhcp-t a dlinken -
suste
veterán
TM:
karbantartás annyi, mint a pc-den futónál, hogy kitörlöd (trash data and remove from list), ami nem kell, vagy amikor már viszatöltötted amennyit szeretnél. Több száz torrentet szerintem nem érdemes benthagyni. Nálam 50 körül szokott lenni, de van ismerős akinél 100 és még azzal sem volt gond.ushare:
érdekes, hogy adatbázis nélkül dolgozik, és mégsem látható/játszható minden
a gyári fw-ben is ez van, ott se vizsgázik jólminiDLNA:
ez eddig mindenkinek bevált szerintem, feliratokat is jól kezeli
az adatbázis hibára az egyik lehetséges megoldás itt: [link] -
suste
veterán
én is hasonlóan vélekedem, mint Kicsirics77
ha nincsen vele gond és mindent tud ami kell nekem akkor nem frissítgetem
ha Te most akarsz feltenni vargalexet, akkor természetesen a legújabbat tedd fel, vannak apróságok amikkel többet tudmint az 1.1.5
de ha már meglévő vargalex-ed van, és jól működik, akkor SZERINTEM felesleges frissítgetni -
suste
veterán
gyárit nem imerem, de mi a bajod a luci/hálózat/ dhcp és dns - oldallal?
Ha ott beállítod melyik MAC- hez milyen IP tartozzon, akkor az állapot fülön név szerint is látni fogod az aktív bérleteket. Ráadásul olyan nevet adsz meg, amilyet akarsz, függetlenül a kliensek beállításaitól. -
suste
veterán
ok, én már alapnak veszem, hogy akinek ilyen routere van az ezen is torrentezik (egysébként egy sokkal olcsóbb router is jó lenne neki)
egyébként még így is lehet "túlterhelés", mert lehet hogy a túl sok kapcsolatszám nem tetszik neki
próbáldmeg lejjebb venni a pc-den.....nem tudom mennyi most, de pl 100 már simán elég bármekkora sebességre... -
suste
veterán
válasz
Intruder2k5 #1962 üzenetére
+1
pont ma indítottam újra a laptopot, mert már 2 hónapja ment az XP (hibernálással)és a router fw is marad még egy darabig
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Formula-1
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Építő/felújító topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Futás, futópályák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A06 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest