- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Aktív témák
-
Tim82
félisten
válasz
macikos #8193 üzenetére
Ahogy Scalpel kolléga is említette, csak kártyát kell cserélned.
Egy kis segítség hozzá: [link]
Egyébként a 2100B 11 Mbit/s-ot tud, ill. ez az elméleti maximuma. Nekem is volt, én egy Atheros b/g kártyára cseréltem le.
Gondwana: ha X60s-sel születik, valószínűleg gond nélkül kifért volna.
(Én kérek elnézést, leülök magamtól is.
)
-
Tim82
félisten
válasz
fokukac #8191 üzenetére
Mint mondtam, írjál Marcy fórumtársnak. Bp.-n őt tudom, aki TP-k bontásával foglalkozik, hátha van neki ilyen villája.
Nekem is van egy TP bill.-em, ami hasonló problémával küszködik, az enyémnél viszont pont a pöcökszár tört le, amit elvileg meg lehet forrasztani/forrasztatni. Mit ad Isten, nálam pont a hosszú í jött le.
-
Tim82
félisten
A másodszülöttnek meg majd a választható lehetőségek A, R, SL, G lesznek?
Jut eszembe, egy laptopszalon-reklámozó kamuregnek minek a jótanács?
Lehet, meg kellene nézetni a modikkal, melyik fórumtagéval egyezik az IP-je, mert hát ugye az alapelvek...
"Nem ajánlok olyan boltot, amelyik kamuregekkel reklámoztatja magát és telespammel egy szakmai fórumot."
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
marcitp #8074 üzenetére
Ami az árakat illeti, hazai aukciós oldalakon a T20 szériás notikat sem adják lényegesen olcsóbban (néha elképedek, ki az az idióta, aki egy T23-ért 65 ezer forintot elkér - mindezt mondjuk 256 MB RAM-os, 20 GB-os HDD-s, DVD-olvasós kiszerelésben).
A T30-asokban lévő P4-M processzor - mint ahogyan utána is olvastál - nem volt nagy eresztés. Viszont a T30 valamivel strapabíróbb konstrukció, mint a T40 széria.
T30: gyengébb vas, kevésben van wifi-bluetooth (általában csak a bővítési lehetőség adott), jobban melegszik, néha előforduló, a szériára jellemző hiba az egyik RAM-slot meghibásodása. Strapabíró konstrukció, a Neked kellő com-port megvan, nem fog tönkremenni terepen sem (azért nem egy katonai laptop), a használói tapasztalatok (forum.thinkpads.com) szerint remek munkagép.
T40 széria: erősebb vas, a legtöbbnél a wifi-bluetooth alapkiszerelés,a teljesítménye tovább lesz elég. A tervezése gyengébb, de ennek ellenére még mindig veri a legtöbb laptopot a tartóssága. Com-portot USB-n vagy PCMCIA-n kell csatlakoztatnod, mert ennél már nincsen. Előforduló szériahibák: T40-41-42-nél hajlamos a dedikált VGA megmakkanni, ezen újraforrasztással lehet segíteni, ha értesz hozzá, vagy találsz valakit, aki ért. Másik ilyen dolog az USB-portok lerobbanása (2.0-ról 1.1-re), ezen viszont csak alaplapcsere segít biztosan. Ezeket megelőzendő célszerű vigyázni a gépre, nem egy kézzel emelgetni/dobálgatni stb., mert a gondok nagy része abból fakad, hogy az alaplap valamennyire meghajolhat. T43: nincsenek a fent említett hibák, de zajosabb, jobban melegszik és gondok lehetnek a vinyók kompatibilitásával, a SATA-PATA átalakító miatt, amit beletettek. Ezen az segít, hogy BIOS-t frissítesz, a vinyóhoz meg IBM-es firmware-t keresel.
A T30 és a T40-41-42 DDR-t használ, mindegyik 2*1 GB-ot tud fogadni. (T30-nál ne tévesszen meg, hogy ha azt olvasod, hogy max. 2*512 MB-ot - amikor kijött, még nem volt a piacon 1 GB-os DDR modul.) A T43 az első, amelyik DDR2-vel működik, viszont szintén legfeljebb 2*1 GB-ot képes kezelni.
A DDR ára most megint felment, egy 512 MB-os modul ára 5-6 ezer, egy 1 GB-osé 10-12 ezer forint körül van. A DDR2 viszont továbbra is jóval olcsóbb.
Általában combo drive-okkal szerelt gépeket találsz, ha később DVD-írót szeretnél beléjük, akkor alaposan körül kell nézni és valószínűleg legalább 2* annyiba fognak kerülni, mint a "normál" írók, köszönhetően az IBM saját csatlakozóinak.
-
Tim82
félisten
válasz
breed30 #8059 üzenetére
Ha úgy nem kapcsol be, hogy emellett villog egyet az akku jelzése, akkor belefutottál a hírhedt "Blink Of Death"-problémába. Ezt igazán csak egy alaplapcsere tudná megoldani. Több itt a témáról. Remélem, olvasol angolul.
-
-
Tim82
félisten
Mivel az APS nem a vinyótól, hanem a géptől függ, a válasz értelemszerűen az, hogy bármelyik 320 GB-os, 7200rpm-es jó volna...
A T61-ed sem válogat, hogy (pl.) "ez Samsung, ez nem fog ízleni".
Egyébként komolyan nem értem, mi ez a "jaj, vinyót keresek a Thinkpad-embe, de félek, hogy elutasítja"-para (nem nálad látom először).
A T43-nál, R52-nél, X41-nél fordult olyan elő, hogy elég sokféle vinyónak kompatibilitási gondjai voltak a hírhedt SATA-PATA átalakítós szükségmegoldás miatt... Ez meg még a kétmagos idők előtt volt.
Szóval keress egy általában véve jó 320 GB-os, 7200rpm-es, SATA-s notivinyót, a T61-ed bármelyiket elfogadja és menni fog vele az Active Protection is. Egyébként meg Seagate, Hitachi, WD-t szokták emlegetni, mint jó márkákat.
-
Tim82
félisten
válasz
macikos #7982 üzenetére
Elvileg lehet (forum.thinkpads.com-on egy fórumozó megcsinálta), csak antenna nélkül nagyon vacak volna a jelerősség... A legjobb megoldás biztosan egy miniPCI ethernet-modem kombó + PCMCIA vagy USB wifi volna.
De ha igazán durvulni akarunk, akkor egy négy portos USB 2.0 PCMCIA kártya és abba bele az USB-s wifi.
-
Tim82
félisten
válasz
abcukistván #7972 üzenetére
Az lehet azért is, mert hiába van ethernet-csatlakozó, ha a T20-adban csak miniPCI-os modemkártya van. [link]
A lehetőség adott, ki lehet cserélni a modemkártyát modem-ethernet combo kártyára. Szerintem nem is drága mulatság, csak körül kell nézni bontott alkatrészeket árusítóknál.
-
Tim82
félisten
válasz
eddie1978 #7782 üzenetére
Nekem a T41p-men állandóan be van kapcsolva, de nem érzékeltem eddig semmilyen akkuidő-csökkenést emiatt. Ha van, az max. 2-3 perc lehet.
Egbertsz: akkor ez egy érdekes öszvér lesz. Mert 2653 az A30, valóban PIII-as, de az A31/A31p Pentium 4-M procikkal van szerelve. Lehetséges, hogy más gépből való alaplap került a házba. Nem tudom, mennyibe kerülhet sajnos a javítás, meg kellene érdeklődni.
A T21-esednél valószínűleg a háttérvilágítás halt meg, azt egy komplett TFT-cserével lehet a legegyszerűbben orvosolni. Bontott T2x-eket olcsón lehet kapni jó TFT-vel.
-
Tim82
félisten
Invertert viszonylag olcsón tudsz cseréltetni. Kiss67 és Marcy fórumtársak foglalkoznak bontott T4x-alkatrészekkel, tőlük valószínűleg tudsz cserealkatrészt szerezni.
A gázos rész az, hogy bort sikerült beleönteni a gépbe, nem vizet. Még a T43 cseppálló billentyűzete is csak ideig-óráig tartja fel a folyadékot. Ilyenkor azonnal ki kellett volna kapcsolni, áramtalanítani, szétszedni és kiszárítani.
Sajnos többet a benzines tisztításon kívül én sem tudok kitalálni.
Szerk.: akkor biza mákos vagy (közben küldtem privit is).
-
Tim82
félisten
válasz
Dr. Akula #7769 üzenetére
T43-nál, R52-nél és X41-nél volt ilyen korlát, a SATA-PATA átalakító miatt, amik ezekbe kerültek. Korábbi és későbbi Thinkpad-eknél semmi ilyen nincs, tehát akármilyen kapacitású és típusú SATA notivinyót belerakhatsz, ha akarsz. Én a helyedben nem apróznám el és egy 500 GB-osat szereznék, ha van erre zsém.
-
Tim82
félisten
válasz
Egbertsz #7754 üzenetére
Egy kicsit bővebb infót ha írnál a gépről. (Ha még rajta vannak az eredeti matricák az alján, ott van egy típusszám, ilyen pl. hogy "2373-XXX".)
Az A31 már Pentium 4 Mobile procival szerelt, nem PIII.
Valószínűleg a videovezérlő lesz a ludas, ahogy Otisz is mondta. Az A3x széria erre érzékeny. A megoldás valószínűleg alaplapcsere, esetleg valahogy vissza lehet forrasztással bűvölni a VGA-t, erről talán BFeco fórumtárs tud többet mondani, T4x-nél hajtott végre ilyen (sikeres) "operációt".
-
Tim82
félisten
Nem vagyok tisztában azzal, hogy Vista alatt ez pontosan hogyan is megy, de T41p /XP Pro SP2/Microsoft IntelliMouse Explorer for Bluetooth-nál amikor a Windows keresi a BT-eszközöket, nem ártott megnyomni az egér alján lévő kis "Connect Channel" feliratú gombot.
-
Tim82
félisten
válasz
tototos #7571 üzenetére
Nem reklámozom. Csak nem látom be, hogy egy X31-en mi kerül annyival többe... Vaterán lazán próbálják 80k körüli áron elsózni az X31-eket. Annyit ma már a Pentium M procis notebook-ok közül csak a T4xp-k érnek szvsz.
Éppenséggel bosszankodom ezen, mert szeretnék egy subnotit. X40/41 kilőve a lassú 1.8" HDD miatt, X31-et egyszerűen túl drágán adnak a használtpiacon, még az IBM minőséghez képest is... X32-t nem láttam már nagyon régóta, X24-et és X30-at sem (a Tualatin magra épülő PIII-as sub-ok nekem még elegendőek lennének). Így hogy maradjak hű az IBM-hez?
Így ami még szóbajöhet, PIII-ból a Dell C400, esetleg Toshiba Portege 2000, Pentium M-ből Toshiba Portege R100/M100 (esélytelen, nem lehet szerezni), Dell X300, X1, D400 és HP nc4000/4010. HP-t olcsón lehet és mióta volt alkalmam PeterkeT-ék gépeit megtapogatni szilveszter előtt, tetszik a HP nc sorozat is.
Gondwana: nem jártam utána a témának, csak egy X31 review-ben olvastam, ahol az író X40-ről váltott vissza és beszerzett az X31-hez nagy akkut.
-
Tim82
félisten
válasz
tototos #7568 üzenetére
X31? Nem LV-s proci, kicsit vastagabb az X40-nél, de ami az előnye, hogy normál 2.5" vinyót fogad és 2*1 GB-ig tudod bővíteni a RAM-ját. Ha tudsz hozzá szerezni nagykapacitású akkut, akkor tökéletes szvsz. Nekem csak az a bajom vele, hogy még használtan is 10-15k-val többe kerül, mint pl. a HP nc4000/4010, ami hardverileg és minőségileg kb. egy szinten van vele...
-
Tim82
félisten
Ha jól emlékszem, X20 és T43 daily use, munkába tutira az X20-at viszi, A31p (a remek Flexview & UXGA felbontású kijelzőjével, huh, irigykedem
) meg desktop replacement.
Ja igen, ha érdekel valakit, van egy eladóvá vált 6 cellás akksim (kb. 1.25 óra üzemidővel) T4x-sorozathoz.
-
Tim82
félisten
válasz
h0o2a7j6 #7429 üzenetére
60ért magyar 1,2GHz 512Mb 40GB X40 nem gyanúsan olcsó?
Időnként olcsóbban is (55k-ért) szoktam látni, egy általam megbízhatónak ítélt használt számtech-cuccos kereskedés kínálatában, kb. ugyanilyen paraméterekkel (1.2 vagy 1.4 GHz-es Pentium M, 512 MB RAM, 40 GB HDD, Ultrabase X4 dokkoló nélkül). Érdekes, hogy az elvileg korábbi modell X31-ek máig drágábban kelnek el, igaz, azok normál 2.5" HDD-t fogadnak.
X40/41-be elvileg lehet ZIF csatolós mini HDD-t tenni, az gyorsabb volna a 4200rpm-nél, de hát ez is valamelyest kétes kimenetelű buherálás. Érdemes itt utánaolvasni az X40 vinyó alternatíváinak. Bár az általad linkelt német oldalakon is hasonló infók vannak.
-
Tim82
félisten
Ebből az első jó mindössze. A Pentium M 740 és 750 talán menne, de nem a névleges órajelén (tehát nem az 1.7 és 1.86 GHz-es sebességen). Ez azért van, mert a T40 chipset-e 400 MHz-es FSB-s processzorokat kezel, az 533 MHz-es FSB-seknél visszaveszi 400-ra. Az utolsó processzor pedig el sem indul a T40-ben.
Amiket kellene keresned:
Pentium M 715, Pentium M 725, Pentium M 735, Pentium M 745, Pentium M 755 - tehát az olyan jelölésű Pentium M-ek, amelyek 400 MHz-es FSB-vel rendelkeznek.
-
Tim82
félisten
Van Dock II-m, de nincs PCI-os VGA-m.
Ezt az oldalt és ezt a topikot érdemes megnézned, ha tudsz angolul.
Nem annyira tápellátási problémák, mint inkább baromira válogatós a Dock II.
-
Tim82
félisten
válasz
Scalpel #7398 üzenetére
Azért a G4-es PowerBook-ok nagyon jó kis minőségi gépek voltak (ill. máig azok). Nem véletlen, hogy sokkal több iBook-ot hirdetnek aprón, mint PowerBook-ot.
Toshiba Portege R100 és M100 viszont annyira jó, hogy hónapok óta figyelem, felbukkan-e akár csak egy is belőle. Eddig egy alaplaphibás M100-ra bukkantam csak...
-
Tim82
félisten
Tuners fórumtárs jóvoltából most jutottam egy 9 cellás akkuhoz. Huh. Tényleg meggyőző ez az üzemidő.Most már csak egy ultrabay akku kell és meg van a thin, de már nem annyira light gép, amit sokáig nyúzhatok könyvtárban stb., anélkül, hogy félszemmel konnektort kéne keresgélnem.
-
Tim82
félisten
Érdekes problémám van a T41p-m DVD írójával.
Nem olyan régóta azt kezdi el csinálni, hogy nem ismeri fel, hogy belerakok CD-t/DVD-t. Ekkor eltávolítom (hotswap), majd visszarakom a helyére és no problem, működik. Nagyjából azóta csinálja egyébként, hogy SP3 lett telepítve az XP-re, így felteszem, nem az író halódik, hanem valamilyen szoftveres gebasz lehet. (Az ODD-t minden körülmények között látja a rendszer, csak a belehelyezett lemezt nem.)
Tippek, ötletek? Mármint a firmware-frissítésen (mert a legfrissebb van fent) és az SP3-eltávolításon (ne adj'Isten oprendszercserén
) kívül...
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
Akkuról használtad? Az elemet jelképező kis ikon nem villogott narancssárgán most reggel, még mielőtt hibernálta volna magát?
Nekem egyszer volt olyan, hogy azt hittem, kikapcsoltam a lapost és lecsuktam a fedelét - akkuról ment előtte - de valamiért a noti úgy döntött, hogy ő nem kapcsol ki, csak sleep-be megy. Ez után csinált egy hasonlót - lemerült közben az akku.
-
Tim82
félisten
Mert tisztább, szárazabb, jobb érzés, ha "sima" XP helyett IBM-es oprendszer van rajta, a rejtett partícióval, amiről bármikor újrahúzható a rendszer a beleintegrált driver-ekkel együtt? Csak tipp.
Felteszem, eszizoli is úgy vett T43-at, hogy az előző tulaj a fentieket szépen legyalulta...
-
Tim82
félisten
válasz
bolcsodal #7120 üzenetére
Scalpel kolléga egy szintén integrált inteles T60-nal és Advanced Dock-kal tudott külső TFT-t működtetni, ha jól rémlik, ha erre jár, biztosan tud valamit segíteni. (Sajnos, nekem régebbi notim és ahhoz való dokkoló van.)
Ha a kollégádnak tényleg ez van, akkor egy low-end PCI-E, a dokkolóba passzoló videokártya az egyszerű megoldás. (Rémlik, hogy ATI X600 pl. megy benne.)
Különben meg vedd rá, hogy használjon Trinitron képcsöves CRT-t.
-
Tim82
félisten
válasz
Gondwana #6966 üzenetére
A T41p-mben cseréltem nem olyan régen az Intel 2100B-t Atheros a/b/g-re. XP alatt használom, az Atheros egyértelműen erősebb. Panellakásban lakom, a router (Linksys WRT54G3G) a hálóban van, a lakás másik felében (nagyszoba) az Intel szerint "gyenge" a jelerősség, az Atheros kártyával viszont "nagyon jó". Nekem megérte (noha csak azért váltottam, mert az Intel kártya nem támogatott WPA-t).
-
Tim82
félisten
válasz
wienattwo #6920 üzenetére
Az nehezen elképzelhető, hogy alle cuzámmen az összes SL modell TFT-je jobb volna az összes T modell TFT-jénél. Elképzelhető viszont, hogy az általatok látott T400-modellbe gyengébb panel került.
Az IBM és utána a Lenovo is több gyártó paneleit használja fel, pl. a T41p-hez anno az ID Tech és a Samsung gyártott SXGA+ felbontású paneleket. Az ID Tech-es panelek mérföldekkel jobbak a thinkpads.com fóruma szerint. Sajnos, az enyémben Samsung van.
Érdemes utánanézni a modellszám alapján, az adott SL500-ba / T400-ba melyik gyártó panelja került.
-
Tim82
félisten
válasz
Scalpel #6745 üzenetére
Igen, tudod, kit kell keresned.
Az X31 csak annyiban jobb nekem, hogy kompatibilis a dokkolómmal, amit a T41p-hez is használok, így rendszertelepítést stb. elég könnyen meg tudok oldani így. Tényleg, az R100 boot-ol USB-ről? Mert akkor ez sem számít.
Ja igen, meg abba szabvány 2.5" notivinyó megy, ami a sebességet és bővíthetőséget illetően nem utolsó dolog. Az 1.8" HDD-kkel inkább csak a nyűg van.
-
Tim82
félisten
válasz
Scalpel #6734 üzenetére
van egy R100-as Toshibám, 1kg nagy akksi nélkül, 1,3kg a nagy akksival, egy 1GHz-es Pentium M (Banias) processzor van benne, és használható, na persze nem erőmű, és a multitaskinggal is vigyázni kell 1,2GB meória és Xp mellett is, de használható.
Nem akarod eladni?
Régóta vágyom egy ilyenre, egy barátomnak hasonlója van (Portege M100), az is gyönyörű, mindazzal együtt, hogy kicsit karcos a háza.
Na jó, a kérdés nem volt komoly. 1. lyukas most a zsebem
2. akinek ilyen gépe van, nem szívesen válik meg tőle
3. lehet, hogy inkább X31 kellene majd.
-
Tim82
félisten
válasz
Scalpel #6727 üzenetére
Volt az R50/R51-ben, persze nem mindegyikben.
R60-ban sajnos nem.
Firewire-t én csak egy külső 5.25" házhoz használok, amiben egy DVD-író lapul, de csak akkor volna fontos, ha volna optikai meghajtó nélküli subnotim.
Ne becsüld alá az R-ek borítását, elég komoly az. Volt A30-om (az A sorozat bizonyos mértékig az R elődje volt, hasonló borítással), nagyon masszív darab volt.
És nincs mit. (Ha nem számítana a pénz, akkor X300/301.
)
A Toshiba Portege gépek pedig durván jók, azok nekem is bejönnek.
-
Tim82
félisten
Scalpel véleményéhez annyit tennék hozzá, hogy azért az eddigi információk alapján az R400 sem rossz darab (a T és R széria közötti különbség főleg a házban merül ki mostanára, de ez lényeges szempont, ha fontos a strapabírás).
_ak_: most nézem, T400-ban Ultrabay Slim van még (tehát ha vennék egyet holnap, még átrakhatnám bele gond nélkül a T41p-m DVD-íróját
), ha jól látom, az R400/500 és a W viszont már Serial Ultrabay Enhanced-et használ.
Ja igen, nagyjából a T4x/R5x modellektől lehetett olyat megcsinálni, hogy probléma nélkül átszerelni egy R50/R51 alaplapot egy T40/T41/T42-be, mindössze a firewire csatlakozónak nem volt kivezetése egy T szériás házban.
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Használt 2022-es MacBook Air 13 - M2-es processzor, 8GB RAM, 256GB SSD
- MacBook Pro 14" M1 MAX - 32GB / 1TB (2021) - Cseh billentyűzet - 224 ciklus / 88% - 1 év garancia
- Új - Macbook Pro 13" M1 - 2020, 16GB RAM, 1 TERA, touchbar - Apple garancia (106)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 16/512GB, touchbar - garancia (56)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 512GB, touchbar - garancia (63)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged