- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tyan
senior tag
Új fejlemények vannak a tápommal (FSP 400 PNF) kapcsolatban. Tegnap óta a táp a következőt csinálja: a napi első hidegindításkor a bekapcsoló gomb megnyomásakor kb. egy másodpercre bekapcsol a gép, majd ki és kb. 2 másodperc szünet után rendben elindul a gép.
Ezt okozhatja a táp gyengülése?
Új hardver nem került a gépbe, eddig ilyen gond nem volt.
-
envagyok
veterán
válasz #68686080 #10996 üzenetére
A földhurkokra hogyan kell odafigyelni?
Ha mindkét táp a házba be van rendesen csavarozva, akkor is lehet földhurok? Elvileg a ház lehet közös föld.
Gondolom ugyanabba az elosztóba kell mindkettőt bekötni 220-as kábellel.
Akkor a pár hsz-al előbb említett 2k-s táp starter elég erre a célra?
Érdemes a 2 vga-n mást is kötni a 2. tápra, hogy terhelve legyen?
Tehát
1. táp: alaplap, 1. vga, ssd, molex a másodi táp starterjába,
2. táp: 2 db vga 4db 6 tűs pcie táp csatival, plusz az alaplapi csatija a sync starterbe kötve
Az így jó lenne?Nem tudom, én 10 körül megbízható 700+ tápot nem találok HA-n.
Olyat keresek, amin van legalább 6db pcie 6*-os csatlakozó, esetleg 2db belőle nem ártana ha 8-as lenne. (Mindegyik VGA-n 2db 6-os csati van)
Lehet a 850-es lenne a legjobb.Amelyik tápból használnék kettőt:
ENERMAX EG465AX-VE(G) ATX 1.2 (Régebbi P4-es táp)
3.3V 35A
5V 35A
12V 33A-5V 1A
-12V 1A+5VSb 2.2A
3.3&5V 200W Total power 460W -
envagyok
veterán
válasz subaruwrc #10992 üzenetére
És a 2 táp nem nyírja ki egymást?
Egy műszerész haverom ezen parázik.
Mivel elvileg minden vga csíp fel a pcie foglalatból is 12v-ot, illetve 6 vagy 8 pines csatin keresztül is.
És ha az alaplapot hajtó táp ad 12v-ot a pcie foglalaton, akkor ha a másik tápról érkezik a 6 pines csatin a másik 12v, akkor ez nem okozhat problémát? -
envagyok
veterán
Sziasztok,
Szeretnék összerakni egy retró gépet 775-ös lappal, és 3db 8800GTX VGA-val.
Ehhez elvileg egy 700+ wattos tápegység kell(ene)
Sajnos az anyagi lehetőségeim behatároltak, illetve mivel nem munkára, elsődleges gépnek kellene, szórakozásként nem költenék rá sokat.
Szinte lehetetlen, és ha van aranyárban lehet csak beszerezni 700+-os tápokat, ezért elkezdtem kicsit gondolkodni laikusként.
Mivel van egy olyan házam, amibe 2 táp belefér, az lenne az első kérdésem:1.: Lehetséges több táp összekapcsolása? Van több Enermax 465W-os egyforma tápom, ha egyikre kötnék az alaplapot, és az egyik VGA-t, a másikra a 2 másik vga-t, akkor elvileg elég a teljesítmény, kérdés, hogy ez hogyan megoldható, vagy megoldható-e egyáltalán. Az ötlet onnan merült fel, hogy láttam bányászoknak árulnak táphoz sync startert.
2.: Lehetséges-e egy 400-650w-os táp tuningolása, hogy 12v-on bírja a 3vga-t. Ehhez mit kell kicserélni, nagyságrendileg mennyibe kerülne az átalakítás?
3.: Ha egyik sem járható út, van-e ötletetek arra, hogyan lehetne költséghatékonyan megoldani a problémámat?
Köszönök minden segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nekem van egy 18 éves 200W-os Codegen tápom.
A mai napig nincs benne púpos kondi, pedig 14 évesen küldtem nyugdijba. Eből az utolsó 5 évet 24/7 üzemben szolgálta végig egy P2-400 procival 504-en hajtva házi szerverként.Ebből azt akarom kihozni, hogy ha nincs a táp maximális teljesitményének közelében használva, akkor tovább birja, mintha alaposan ki lenne hajtva.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
tyan
senior tag
Van egy FSP 400 PNF tápom, amivel egyelőre nincs semmi probléma. Tegnap takarítottam ki a tápot, a kondik nem púposak (tudom ez önmagában még nem jelent semmit).
A kérdésem az lenne, hogy mikor érett egy táp a cserére? Ugyanis ez a tápegység 8 éve van a gépemben.
Van erre valami ajánlás, hogy mikor célszerű akkor is tápot cserélni, ha a régi látszólag még jó?
Ha kicserélném a tápban lévő kondikat azzal mennyire tennêk vele jót?
-
[CS]Blade2
addikt
[link]
Erre tud valaki választ?Miért annak a két kondinak a szerepe, a púpos cseréje megoldaná valszeg a problémát? A többi alkatrész szemre egészséges.
-
Sz.Marci
csendes tag
Sziasztok.
Szükségem volna érdemi információra, és gondolom itt megvannak a megfelelő szakik
Nos, van egy ilyen Gigabyte GA-880GA-UD3H (rev. 2.2) alaplapom, amin a proci mellett +8pines van. Én csak olyan táppal rendelkezem, amin +4 pin van. Be is kötöttem a megfelelő oldalra a 4pinest, és működik is látszólag teljesen rendben. A kérdés, hogy mi célt szolgál a +4pin rajta, illetve mi az aminek szüksége van rá?
Jobb teljesítményre lesz képes, vagy érdemi előrelépés lenne azt is bekötni?
Köszi előre is.
Üdvözlettel. -
subaruwrc
félisten
-
Raketta02
újonc
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy: Van egy tápnak 4+4 pin-es csatlakozója. Ez a CPU. És ez a (ATX12V).
Van 8 tűs csatlakozó (EPS12V) is.
Vegyünk példának egy tápot, Pl ezt itt.
Akkor ez azt jelenti, hogy nincs 4pin csak 1db 8tűs (EPS12V)?
Vegyünk még egy példát, más gyártótól. Ezt itt.
Itt úgy van, hogy 8pin 4+4 EPS és 1db. Akkor ez azt jelenti, hogy nincs 1db 4pines csatlakozója sem, ha nem 1db 8pin-es csak és kizárólag? Az összes csatlakozót értem, alaplapét, satáét, molexét, pcie-ét, de ez a fránya CPU csatlakozót egyszerűen nem tudom felfogni, megérteni. Ebben kéne segítség, hogy mikor beszélünk 4+4-ről és mikor 8pin-ről. -
(ex)Cat
senior tag
Sziasztok
Yate Loon D12SH-12 ventillátor helyettesítésére mit ajánlotok? Utánaolvastam itt a topicokban, van jó pár ajánlás, de ezek egy része már nem is kapható (itthon legalábbis) Másrészt meg leginkább 2015-ből származó adatok vannak, gondoltam, hátha azóta van valami újabb, jobb.
-
magmakocka
aktív tag
válasz magmakocka #10979 üzenetére
Upsz nem ide! Bocsi!
- Töröltem a hívásátirányítást a kóddal, de nem jó! - Milyen kóddal? - Rácsos linzer, rácsos linzer, 002, rácsos linzer és a küldés gomb .
-
magmakocka
aktív tag
Sziasztok!
Szerintetek ez a táp milyen?
Chieftec Smart 500w (gps-500a8)
Azért gondoltam erre, mert lassan váltok új konfigra.
Új konfig:
Asrock Pro 970 R2.0
2x4GB DDRIII
AMD SAPPHIRE RADEON HD7790 Dual-X OC 1GB
AMD FX-6300(ez változhat, vagy ez vagy valami felette lévő szám)
500GB vagy 1TB-s HDD
140GB-s SSD
Jelenlegi konfig:
Gigabyte GA-EP31-DS3L Rev 1.0
2x2GB DDRII
AMD SAPPHIRE RADEON HD7790 Dual-X OC 1GB
Intel Pentium Dual Core E6600 2x3.56Ghz
Mennyire megbízható? 11.000 ezer forinttér megérné?Üdvözlettel magmakocka!
- Töröltem a hívásátirányítást a kóddal, de nem jó! - Milyen kóddal? - Rácsos linzer, rácsos linzer, 002, rácsos linzer és a küldés gomb .
-
Tyrel
őstag
válasz Milka 78 #10977 üzenetére
Huh, szerintem az UEFI power management részén (APM?) nézz akkor körül, lesz egy rész ahol engedélyezheted hogy XY típusú eszközök felébresszék a gépedet. Ha azokat mindet Disabled-re teszed akkor is előjön a hiba?
Ill. APM felébresztéssel kapcsolatos gondokkal én is szívtam egyszer, bár pont a másik irányból (akartam hogy ébreszthesse fel valami a gépet de nem ment, hába kapcsoltam be az UEFI-ben), és kiderült hogy azért mert a Windows (főleg a 10) előszeretettel felülírja amiket ott beállítasz. Ha ez fordulna elő azt könnyen kiderítheted, mert ha shutdown cmd-vel kapcsolod ki a gépet akkor a Windowsnak ezek az energiagazdálkodási/ébresztési felülírásai azt hiszem deaktiválódnak.
Értsd. nyiss egy parancssort és mondd neki hogy "shutdown /p /f" és ha ettől normálisan kikapcsol a géped akkor Windows / driver szivat téged.Turenkarn
-
Tyrel
őstag
válasz Milka 78 #10974 üzenetére
Hát én eddig egyszer találkoztam ilyen géppel, ott az alaplap hibája volt, de nem csinálta mindig és ha jól emlékszem megoldás sem született rá...
Um, mondjuk nagyon régen volt és lehet keverem valamivel, minden esetre az UEFI-ben valószínűleg lesz egy olyasmi rész ami azt mondja meg hogy áramszünet után hogy viselkedjen. Talán Restore After Power Loss vagy hasonló néven fut, esetleg azt próbáld meg más állásra nyomni.Ettől függetlenül ha most cseréltél házat és minden egyéb alkatrész tök ugyan az, és az előző házban nem volt ilyen gond, akkor mitől vagy benne olyan biztos hogy nem a ház kapcsolójával van gebasz?
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Milka 78
nagyúr
Helló Urak!
Ha egy gép leállítás után 2-3mp-re bekapcsol az visszavezethető táphibára?
Egy sima házcsere után ezzel örvendeztet meg a gép és csak a főkapcsoló levágásával tudom nyugovóra téríteni a gépet.Szinte mindent kizártam már (bios,kábelek,új ház gombja kizárva,usb-s perifériák leválasztása,stb...),így marad a táp vagy a deszka.
A táp egy méltán híres EVGA 650 B3
Elnézést,hogy ide tettem fel a kérdést,de úgy nézem itt vannak hozzáértő fórumtársak akik tudnának tippet adni amit előre is köszönök! -
Tyrel
őstag
válasz #68686080 #10972 üzenetére
Um, ok, de az ilyen tápok még mindig 20 ropi körül mozognak árban - az egy tápért egy átlag parasztnak már kifejezetten sok, szerintem... Mondjuk nekem nem tudatos választás volt ez a konkrét típus, Black Friday eredménye - szerintem ilyen formában még megérte... leszámítva a hulladék ventit ami benne volt.
...most akkor mi van az 5-10 ezer Ft körüli tápokban, egy zsák homok hogy legalább súlya legyen?...
Régóta tervezem amúgy, hogy egyszer kapni fog a gép egy Seasonic tápot, csak hát nem szakadt még rám a bank...
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Tyrel
őstag
válasz #68686080 #10970 üzenetére
És ez amúgy egy jó konstrukció, már így az árához képest?
Nekem eddig nem volt vele semmi bajom, leszámítva ugye a ventit, pedig elég éhes gép van alatta (3570K OC, R9 390, +2 HDD, +2 SSD, USB-n világítós mindenféle vacakok, meg ha mindent összeszámolok tkp. van a házban 8db venti is)...
Turenkarn
-
Tyrel
őstag
válasz gaborsan #10965 üzenetére
Ahogy az előttem szóló is mondta a légterelő nem utólagos gányolás eredménye, kb. minden nagy-alsó-ventis tápban van ilyen. Ha elképzeled a tápodon belül a levegő útját könnyen megérted miért (ugye a takarólemez a kiáramló rács felőli oldalon van).
Nem is e miatt írok hanem mert nem rég cseréltem ventit én is a saját tápomban (Thermaltake Smart SE 630), abban is egy hasonló Yate Loon mestermű (be kéne zárni őket a pi...ba) volt a bűnös, de...
Így a tápod belsejét meglátva nagyon meglepődtem, ez ugyanis az enyémé:
Normális hogy ezek ennyire durván hasonlítanak egymásra?...
Visszatérve a te tápodra, szerintem ne szenvedj tovább azzal a Yate Loon ipari hulladékkal, cseréld ki...
Szabvány ház-ventik passzolnak ennek a helyére, ha jól látom a képek akkor neked 12cm-es kell.A tápokban 2 pin-es csatlakozója van a hűtésnek, ami annyit tesz hogy le kell vágnod az új ház venti csatlakozóját és ezét, hogy ki tudd cserélni a megfelelő kábeleket összekötve. A színkódjaik azonosak, tehát egy 3pin-es ház ventiből a piros és fekete drótot fogod használni, a sárga nem kell semmire.
A következőkre kéne figyelned csere-venti választáskor:
- azonos méret (nyilván)
- azonos feszültség (ez jellemzően nem gond, 12V mindegyik)
- azonos vagy magasabb CFM
- azonos vagy alacsonyabb áramerősség (ha jól látom a képen ez ennél 0,3A, tehát max. ennyi lehet az új is)
- éééés ami sz*pás része az egésznek (ill. amivel én is ráb*sztam mert nem szólt róla senki): azonos vagy alacsonyabb indító feszültség. Ezzel annyi lesz a bajod hogy a világon egy gyártó nem írja rá a ventillátoraira ezt az értéket...[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Tyrel
őstag
válasz Stylerr #10966 üzenetére
Én annyira nem vagyok szakértő de szerintem nem. Mármint nyilván nagyon-nagyon nem jó a tápnak hogy ilyen koszos, de ha ő érzi rosszul magát, pl. túlmelegszik, annak jellemzően vagy azonnali gép kikapcsolás vagy füstjelek a következményei.
Nem lehet hogy a gép többi része is ilyen mocskos és túlmelegszik valami? Bár általánosan a többi komponensre is az a jellemző, hogy ha túlmelegszenek akkor csak azt látod hogy hirtelen újraindult a géped...
Így merevre fagyni nem tudom manapság mitől tud egy gép, talán valami illesztőprogram vagy memóriahibára tippelnék első körben...
Turenkarn
-
Stylerr
addikt
Sziasztok. 2-szer megfagyott úgy a gép, hogy beállt a kép, elment a hang, a HDD jelző led sem villogott. Szét akartam szedni, és ez a látvány fogadott. Alsó tápos a gép, és ilyen poros volt a tápegység. 10 hónap alatt ennyire be tud porosodni? Illetve okozhatta ez a fagyást? 1szer frissített win-t, egyszer pedig PUGB közben fagyott.
-
edda80
tag
válasz #68686080 #10960 üzenetére
Bocsássatok meg a kései válaszért.
Egy konkrétummal jövök:
itt van ez a táp
Akkor 4+4-Pin CPU Connector az a sima 4tűs-et jelenti vagy a 8 tűset? Ha csak az egyiket jelenti akkor a másik már nem lehetséges, persze átalakító nélkülre gondolok! -
edda80
tag
Sziasztok!
Nagyon szépen kérek valakit segítsen felvilágosítani a következőkben:
4 tűs csatlakozó
8 tűs csatlakozó
-k érdekelnének engem! Többször látom a tápok honlapján, hogy "4+4 pin"-es csatlakozó. De ez most a 8 tűset jelenti vagy a sima 4 tűset? Tehát mikor beszélünk 4tűs(ATX12V) és 8tűs(EPS12v)-ről? Ha van erre egy külön oldal kérlek linkeljétek! Köszönöm! -
Tyrel
őstag
válasz #68686080 #10957 üzenetére
Köszi, ha el fog indulni akkor jó, csak ez érdekelt.
A légszállítás miatt én továbbra sem aggódom - mármint azzal nyilván egyetértek hogy fontos kérdés, de továbbra is azon a véleményen vagyok hogy a venti amit kapott elég kell hogy legyen hozzá.
Nem fényezni akarom a gyártót, egy hónappal ez előttig még a létezésükről sem tudtam, de ezeken a Phanteks ventiken tényleg érezni a minőséget. Kicsit "játszottam" itt velük, kézzel megpörgetve is érezhetően jól fújja már a levegőt, és ami még meglepőbb hogy nincs hangja. Másik ventit ha így kézzel megcibálok akkor hallani ahogy "vágja" a levegőt, van egy ilyen lég-surlódás-süvítés hangja, a Phanteksnek meg nincs, de legalább jobban is fúj. Az a "Maelström" lapát design amit reklámoznak egy orbitális bullshitnek tűnik elsőre, de aztán a kezébe fog az ember egy ilyen cuccot és rájön hogy nem az...
Turenkarn
-
Tyrel
őstag
válasz #68686080 #10955 üzenetére
Hát ilyen indító feszültségeket a világon sehol nem írnak, meg itt is kérdeztem erről mielőtt nekiálltam az egésznek és senki nem említette hogy létezik ilyesmi... honnan kellett volna tudnom...
A szállított légmennyiség miatt én nem aggódok, a gagyi kínai ami benne volt 62CFM @ 1400rpm, a Phanteks meg 82CFM @1200rpm, erre figyeltem. A statikus légnyomását a Yate Loon-nak nem tudom mivel nem írja a gyártó, de erősen kétlem hogy magasabb lehetne mint a Phanteksé.
A 0,2A vs 0,7A tippre talán az eltérő csapágyazásból eredhet, talán a kínainak ennyivel nagyobb a surlódása... vagy szimplán csak ennyire ócska motor van benne, nem tudom, de nem CFM/rpm különbségre utal.Nagyon jó venti került bele (legalább is szerintem minőségben ezek felett már maximum csak a Noctua lehet), azért mondtam, hogy ha biztos hogy amikor a táp vezérlője gyorsabban akarja tekerni akkor el fogja tudni indítani, akkor engem nem érdekel ha a gép bekapcsolásakor még szenved vele kicsit...
...így igazán ez a kérdés is, hogy kell-e aggódnom / figyelnem hogy elindul-e, vagy automatikusan nagyobb feszt ad neki amikor kell és attól úgy is elindul majd, csak bekapcsoláskor még nem adja rá a kakaót mert hideg a táp, és abból ered a szerencsétlenkedése?
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
Tyrel
őstag
válasz subaruwrc #10952 üzenetére
Hm, jah végül is logikusan hangzik, lehet azért is sikerül neki egy 10sec után elindítani a ventit mert addigra - a gép indulásával - pont melegszik annyit a táp hogy már gyorsabban akarja tekerni, és így a több fesztől végül beindul?...
Nem tudom igazán tökre nem érdekel ha szenved vele kicsit az elején, csak az lenne fontos hogy nagyobb terhelésre mindenképp el tudja indítani, vagy ha nem tudja akkor legyen olyan kedves és kapcsoljon már ki mielőtt kijön a gépből a füst, mert mint tudjuk a nélkül nem működik tovább, visszatenni meg én nem tudom bele...
Turenkarn
-
subaruwrc
félisten
szerintem a 0.7A meg 0.2A azt jelenti hogy a full fordulatszámhoz mekkora áramerősség kell neki de mivel a tápban feszültség szabályozás útján a hőmérséklet függvényében vezérli a fordulatot,kezdetben nagyon kevés feszt ad neki,emiatt nem akaródzik neki elindulni
egyébként nem fog megsülni a táp így sem.
géped meg főleg mert az overtemp védelem lekapcsolja a tápot.
de majd egy nálam okosabb kolléga kijavít ha baromságot írtam.
-
Tyrel
őstag
Ma nagy nehezen (megfelelő szerszámok híján) kicseréltem a ventit (Thermaltake Smart SE 630W), ami ugye eredetileg egy Yate Loon D14SM-12 volt, egy Phanteks PH-F140SP-re...
...de lett egy olyan gondom, hogy nagyon nyögve-nyelősen tudja elindítani. Mindig egy jó ~10 másodperc mire sikerül neki, addig csak meg-megmoccan a venti, de aztán meg is áll.
Ez hogy lehet? A régi 12V / 0,7A volt, ez az új meg 12V / 0,2A, tehát elvben sokkal könnyebb hajtani... akkor meg mi a jó francért nem tudja elindítani?Ha már megy akkor nincs gond, pörög rendesen és kézre/érzésre is szívja a levegőt - szerintem - megfelelő mértékben. Kapcsolgattam is itt ki-be vagy tízszer egymás után, mindig sikerül neki elindítani a ventit és így nincs gond, de ez azért elég aggasztó, főleg hosszabb távon... me mi van ha egyszer pont nem sikerül neki a kezdő rúgás és leég a táp meg vele a gép is...
De komolyan, ez hogy lehet hogy egy sokkal "jobb" ventit nem tud normálisan kezelni, a vacakkal meg nem volt baja?
A Yate Loon-nak egyébként kézzel megpörgetve, már úgy egész alacsony fordulaton (amennyire az ujjammal meg tudom tekerni) is hallhatóan kattogós-cicergős hangja van, szóval az részemről kuka...
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
félisten
válasz #68686080 #10949 üzenetére
Jól tettem bele, ez tuti.
A túlfeszt megmérem, a váltó is jó ötlet, lehet, hogy egy dióda elhalt elötte., megmérem ezt is, kössz!
Teapo, 105°C, 16 helyett 25V-os elkó.
Low ESR-ként kértem a lomex-ben, gondolom, azt adtak.
Az viszont biztosnak tünik, hogy a tápnak ez a kondi ésbkörnyéke a fö baja, mert az új elkótól megszünt a ciripelés.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok!
Elkezdtem lecserélni az elkókat a tápban.
Az egyik kondi esetén két dolgott vettem észre:
- pár perc múlva máris púpos volt egy kicsit
- ugyanennél a kondinál a nyák fólia eléggé el van válva a panelröl.
Már akkor feltünt, amikor az eredeti kondit szedtem ki, nem én vagyok ilyen béna.Az ón által létrehozott átfolyás már egy félbehagyott forrasztás eredménye. Így nem volt bekapcsolva.
Nem tudom, hogy összefügg-e a kettö, de eléggé sajnálom ezt a helyzetet, mert csak drágán tudom pótolni.
Lehet valamit kezdeni ezzel?
[ Szerkesztve ]
-
subaruwrc
félisten
válasz grozad #10941 üzenetére
szerintem egy szétszedéses ellenőrzés / takarítás után simán jó kell legyen még az a táp sokáig
de ha újat szeretnél akkor ezeket tudom ajánlani:
vagy esetleg egy rgb-s 650w bronze tt
wattban az 550-esek a jobb választások mert azokat kb 50% körül használod mikor az alkatrészek meg vannak terhelve.
ennél jobban túl méretezni felesleges ( wattra még egy minőségi 450-es is elég lenne )
-
grozad
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbiakkal kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket:
Adott egy Corsair HX650-es táp, melyet 2011 óta használtam egy Phenom II X3 720 (aktivált negyedik maggal) procival, 2x4 giga rammal, 2 winchesterrel, 1 SSD-vel, előbb egy Radeon 4850-nel, később egy SAPPHIRE HD 7950 3GB OC videokártyával, valamint egy DVD íróval.
A konfig alapja kicserélődött (Ryzen 5 1600, 2x8 giga ram), a többi maradt.
Minap felmerült bennem, hogy - véleményem szerint - kezd öreg lenni a táp, és kellemetlen lenne, ha lefüstölne emiatt a gép, így a kérdésem az lenne, hogy jól gondolom-e, hogy érdemes lenne lecserélni a tápot egy újabbra?
Ha megérett a cserére, akkor szeretném kérni a tanácsotokat, hogy milyet tápot érdemes vásárolni figyelembe véve, hogy a jövőben tervezem a videokártya cseréjét is (GTX 1060 szintű kártyára)?
Két szempontom van: minél halkabb legyen, félmoduláris vagy moduláris, az anyagi keret pedig max. 30.000 Ft.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv,
Dávid -
tornas
őstag
válasz #68686080 #10935 üzenetére
Szerintem is sántít egy kicsit...
Találkoztam egy olyan táppal (Delta DPS-2000BB), ami 2 kW-os., 12 V-on 164 A-rel (OCP-nél beállítható max. áram 215 A). Én sem hittem el, hogy ki lehet venni belőle tartósan 164 A-t. Nos, ki lehet és tartósan is....
Szerk: utólag elolvasva a tesztjét...megbukott egy pár dolgon. Legfőképpen a kimeneti feszek zajosságán volna mit javítani. De a Hold-up time is rossz lett (primer puffer eredő kapacitását elnézne nem is csoda).
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz shteer #10930 üzenetére
Szia!
Itt van vietnami teszt egy hozzá hasonlóról: [link]
Nekem gyanús az a 90+ Gold plecsni és az is hogy a "Current" szócska nem lett rendesen leírva. Aztán ki tudja valójában... első blikkre nem tűnik rossznak (felületesen bogarásztam csak végig a tesztet).
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
bot1978
senior tag
„táp hátulján a kapcsolót és utána megpróbálom bekapcsolni a gépet”
Ezt a módszert nem biztos, hogy egy HDD is értékeli. Ha már szerelsz biztos van a kezed ügyében csavarhúzó. Tápon a kapcsolót bekapcsolva hagyod, a műszerdugót is benne hagyod a tápban, csak a vezeték másik végét húzod ki a konnektorból és a villásdugó két villáját összeérinted a csavarhúzóval. Ennek utána garantáltan nem csíp meg a táp, amíg újra konnektorba nem dugod.
(#10931) proci0
Az hogy a rákban van, hogy egy lassan 20 éves Mercury tápban (ami már akkor is vacak volt, amikor új volt) nem térdeltek le a kondik a mai napig, a mai drága és igényes kapcsolásokba meg ilyen alkatrészeket ültetnek? Csávókámnak kinyílik az elko menet közben? Ennyire „kínai” lett minden? Ez már Hong Kong, Kína már jónak számít mi? Ehh és akkor 20 rongytól indul a táp aztán sokra megy vele ilyen alkatrészekkel, hogy a kapcsolás egyébként tényleg jó...
-
shteer
titán
nem találtam hivatkozást Prittec szóra se itt se a milyet vegyekben
van erről valami infó, milyen belsőt használ?
szerintem jónak tűnik..
-
Tyrel
őstag
válasz #68686080 #10928 üzenetére
Köszönöm szépen!
(csak ventit szeretnék cserélni, a többi részét nem piszkálom, csak attól paráztam hogy amíg a venti csatlakozójával babrálok addig esetleg hozzáérek valamihez amihez nem kéne... nem tudtam mennyi idő alatt vagy hogyan merülnek ki a kondenzátorai)
Turenkarn
-
Tyrel
őstag
Hogyan tudom egy táp kondijait kisütni szerelés előtt?
Ha kikapcsolom a táp hátulján a kapcsolót és utána megpróbálom bekapcsolni a gépet akkor némelyik LED felvillan ill. előfordul hogy még 1-1 venti is bemoccan... ezzel a táp kondijai rendesen ki is sültek és lehet matatni benne vidáman, vagy úgyan úgy megvan még a "vigyázz megb*sz!" faktor?
Turenkarn
-
félisten
válasz #68686080 #10923 üzenetére
Az összes elkót az egész tápban? A nagyfeszültségüeket is?
Kicserélem, de mi az oka, hogy ki kell cserélni?
a.) Lehet, hogy már károsodtak belül?
b.) Esélyes, hogy ök is kipukkadnak?
c.) egyéb?Kössz!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Még egy kérdéssel kiegészíteném a sztorit: ha a kondi csere után nem múlik el az extra hangos ciripelés, akkor hogy álljak neki a csöndesítésnek?
Sajnos az új táp vásárlása csak zs.) tervként jön szóba, mert ez egy itx ház kifejezetten rövid táppal, és nem nagyon találkoztam ilyennel ezen kívül.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz #68686080 #10910 üzenetére
Noss szétszedtem a tápomat, és találtam is benne egy db kidurrant kondit: [kép]
Eddig ez az egy, amit találtam, és az IC-k hibátlannak tünnek, bár pár nem látszik jól, mert szét kellene forrasztanom pár dolgot, hogy ki tudjam bontani a ragasztóból öket, de szerintem azok nem hibásak, mert a felületük nagy része sima. Csak nem pont a szélén pukkan el a ragasztó alatt...
Azért még nézegetem kicsit.
Azt persze nem tudhatom, hogy ez a kondi most pukkadt ki, vagy korábban. (használtan vettem)
Viszont sajna haver elvitte a saját gépét, így az abban lévö tápot nem tudom szétszedni, pedig mondtam neki, hogy valami durrant, de azt mondta, hogy az ö seasonic-ja tuti hibátlan, és ne fárasszam ilyen sufni-tuning javaslatokkal, mint a szétszedés. Remélem, nem csapja szét a gépét a táp, ha mégis hibás lenne az is!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz bot1978 #10919 üzenetére
Nem vagyok egy vadászkutya, az tény, de szoktam érezni az ilyesmit.
Én sem állítom, hogy tuti szétment egy elkó, csak egyelőre semmi más magyarázatot nem tudok a csattanásra. Bosszant is nagyon a helyzet, hogy nem tudom bztosan, hogy mi csattant. Pláne úgy, hogy az egyik potenciális csattanó gép egy számomra drága gép.Alaposan átnézem a gépet, és megnézem a kábeleket is, hátha valami mégis belógott, de ahhoz valami nagyon erős terhelés kellene egyik kábelre, ami szerintem nem volt.
Azért nem zárom ki.[ Szerkesztve ]
-
bot1978
senior tag
Te tudod. Én égetni való nebuló voltam és amilyen elkot nem durrantottam szét szakközépiskolában olyan nincs is. Egytől egyig kivétel nélkül olyan büdös volt mind, hogy ablakot kellett nyitni, hogy mire a tanár visszaér a tanműhelybe ne legyen azonnal bukta. És volt vagy 50 nm amiben egyszerre forrasztgatott 30 ember. Szerintem kizárt hogy kilő egy elko és nem érzed. Akkor süket az orrod.
-
félisten
válasz bot1978 #10917 üzenetére
Sok kondi durranást hallottam eddig, és ez pont olyan volt.
Ezen kívül nálam minden szorosan, és szigorúan kábelkötegelőzve van, így kb. semmi sem érhetett sehova. A ventiken ráadásul van védőrács is.De ettől függetlenül én sem értem, hogy miért nincs se szag, se leállás...
[ Szerkesztve ]
-
bot1978
senior tag
Ami csattan az büdös. Ha akkorát, hogy hallod pláne büdös. Kérdezek egyet:
Nem lehet, hogy a venti kapott el egy vezetéket?
Úgy értem lóg egy kábel a házon belül, a végén mondjuk egy lengő molex, aminek a súlya húzza a végét a venti felé. Elérte, a venti adott neki egy pofont, csattant egyet, elszaladt Ventilapát tud ám csattani. -
Tyrel
őstag
válasz subaruwrc #10915 üzenetére
Igen ezt tudom, csak erről a tápról nincs ilyen teszt, vagy én vagyok vak... a simáról még találni, de ez az SE.
Minden esetre meglett közben a kellő teszt, egy kedves orosz oldalon (nem, baromira nem tudok oroszul), mi szerint ilyen venti van benne: [link]
Tehát egy Yate Loon D14SM-12Korábban azt hittem a Yate Loon jónak számít, de vagy mégsem az vagy az enyém selejtes példány, de karistol rendesen...
Na szóval, azt tudom hogy ezeken 2 pines tápcsati van és csatlakozót kell cserélnem ill. összehozni valahogy a két kábelt, de, ha ezt megcsinálnám akkor szerintetek erre kicserélhetem?: [link]
Nagyobb CFM, a fizikai méreteik elvben passzolnak 140x140x25-öt találtam mindkettőről, 12V-os is mindkettő... egyedül amit nem értek, hogy a Phanteks ventillátora elviekben 0.14A a Yate Loon-ra meg 0.7A van írva... ez nem baj? (gondolom fordítva lenne baj, ergó ha magasabb fogyasztásút tennék a helyére, de egyébként hogy lehet köztük ekkora különbség?)Turenkarn
-
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Elnézést hogy ide pofátlankodok ezzel, de a táp ventis topic elég erősen halott... 2 kérdésem lenne:
1. (Honnan tudom, hogy) Thermaltake Smart SE 630W-ben van-e valamiféle túlmelegedés elleni védelem, ill. kikapcsol-e mielőtt kedvesen felrobban a melegtől?
2. (Hol találhatok infót arról, hogy) Thermaltake Smart SE 630W-ben pontosan milyen ventillátor van - gondolva itt elsősorban a fizikai méreteire és az üzemi feszültségére?
Fentiekből gondolom leesett hogy van egy ilyen tápom aminek döglődik a ventillátora. Így zörög / kattog, fura hangokat ad, karistol, de csak akkor ha már jól átmelegedett ill. meg volt terhelve hosszabb időre... Én nem nézném ki egy szervízből hogy ezt végig játsszák hogy a hiba előjöjjön, és nélkülözni sem szeretném hetekre, me kell a gép... de igazán 2 opcióm van:
- hagyom így ahogy van, bízva benne hogy végül teljesen tönkre megy a ventije és ezt nem fogja megkoronázni azzal hogy szénné égeti az egész gépem... tök halott ventivel meg már nem kötekedhet a szervíz és mehet gariba, bár még mindig ott lesz hogy gép nélkül maradok hosszabb időre...
- vagy megpróbálom kicserélni én a ventijét, amihez nem sok kedvem van mert sosem csináltam még ilyet, de ez tűnik a leggyorsabb megoldásnak... ehhez viszont tudnom kéne pontosan milyen való bele, de a kedves drága gyártó ezt nem tűntette fel sehol.[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
félisten
válasz #68686080 #10910 üzenetére
Oks, mindenképp szétszedem őket, bár a 400-as Seasonic-ot nagyon fájó szívvel, mert vagy 20 kábeéközegelőt kell elvágnom és majd újra feltennem.
Sebaj, inkább, mint hogy kigyullandjon a gépem.fero02: Értem. Én eddig a félvezetőket inkább sistergő hangon hallottam elpusztulni, legfeljebb apró pukkanás mellett, de azért odafigyelek minden alkatrészre.
Igen, szerintem is nagyon furcsa, hogy nem állt le semmi, és hogy se füst, se szag nem volt.
Felemrült bennem, hogy nem is a gépekből jött, de semmi más hangforrást nem tudtam elképzelni, ami ennyire közvetlenül tudott volna ilyen csattanós hangot kiadni, ennyire közel a gépekhez.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok!
Tegnap este hatalmasat csattant egyik gépem. Gondolom a tápból jött. Minden ment tovább hibátlanul, se füst, se szag.
Így még azt sem tudom, hogy melyik gép tápjából jött a durranás.Gondlom, most szét kell szednem mindkét tápot, és átnézni. Egyik sem garis már, de mindkettő minőségi: 400W Seasonic, és 270w Chieftech (rövid típus, de vagy 3 kiló).
Az a kérdésem, hogy egy tápban az elkókon kívül mi tud ilyen hangosan elcsattanni?
Saját elektronikai ismereteim alapján csak elkóra tudok tippelni, de már rég volt az a villanytan és egyéb tantárgyak.
Ti merre keresnétek a hibát?Nem tudom, hogy kötődik-e ide, de az egyik táp (a 270W Chieftech) amióta nálam van (pár hete) marha hangosan ciripel, sípol. Meg is fájdul tőle a fejem hamar.
[ Szerkesztve ]
-
BogyóBP
addikt
válasz gtasystem #10902 üzenetére
Elég lenne de a PCIE csatlakozok miatt viszont nem.
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
gtasystem
őstag
sziasztok
vga csere előtt vagyok és rx580-as van jó áron, viszont a tápom csak 400-as, FSP 400apn, elég lehet ez a kártyához ha annak 500-as az ajánlása?
athlon II x4 mellé menne.[ Szerkesztve ]
http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)
-
bot1978
senior tag
válasz BogyóBP #10900 üzenetére
Nem igazán. Régen az analóg átjátszás hosszú kábellel című történet még azt mondom talán lehetett táp, mert az árnyékolás hiányosságai miatt villanymotor és egyéb bele tudott szemetelni a képbe és a tápból is jöhetett zaj, amit talán összeszedett, de manapság DVI-D átjátszás mellett inkább épület elvén le lehet egyszerűsíteni, hogy ha gond van a táppal, akkor nem működik a VGA és nincs kép, vagy alulméretezett táp esetén esetleg csak 3D terhelésre (amikor megnő az áramfelvétele a VGA-nak) újraindul a gép ilyesmi lehet táptól, de ha szemetel a kép, csíkoz stb. az VGA hiba. Többnyire GPU vagy VRAM hiba, ritkábban térdel valami power fet és nagy ritkán elko legutóbbi cseréje inkább csak ősrégi alacsony fogyasztású VGA-kon szokott segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi belépő szinten
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- LEGO klub
- Elemlámpa, zseblámpa
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- Politika
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest