Hirdetés
- CES 2026: Nem folyt ki a szemünk a TCL papírképernyőit bámulva
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Helio Core néven újabb kijelző nélküli Amazfit kiegészítő jött
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Garmin topik
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- iPhone topik
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
-
Mobilarena
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
shteer
titán
van valamelyikőtöknek infója arról hogy a Corsair HX450 megfelelhet-e a Haswell C6 és C7 jelzésű energiatakarékossági szintjeinek?
idáig jutottam a kérdéssel:
HX450 TBD Likely compatible — currently validating -
didyman
őstag
A Fujitsu sosem gyártott elkókat. Fujhyyu volt az talán. Kiszáradva hogyan lehet kapacitása? Pont az elektrolit teszi lehetővé, hogy kapacitása legyen. Amiket felsoroltál, azok mind minőségi márkák (Panasonic sem létezik, az valójában Matsushita, a passzív alkatrészek az anyacég neve alatt futnak), tök mindegy, melyiket veszed, túl fogják élni a készüléket-a lényeg az, hogy kizárólag alacsony ESR-űek lehetnek. Az OS-CON a Sanyo szilárdelektrolit részlege. Szilárdelektrolitos kondit ne vegyél, feleslegesen drága oda, ahol eddig is hagyományos alacsony ESR-ű elkók voltak. 270-330 uF-osat ritkán találni, ésvagy drága. Jellemzően, ha ezek tápegységben szolgálnak, a pontos értékük lényegtelen-adott alacsony ESR eléréséhez, adott kapacitás, adott feszültség szükségeltetik egy adott típus esetén, erre van tervezve. Lehet, hogy egy mai technológiával készülő, minőségibb elkóból 220 uF is bőven elég (ez a kapható kisebb), de ökölszabály szerint, ha elfér rövid lábon, akkor a következő nagyobbat rakjuk oda, itt ez a 470 uF lesz.
-
cer
tag
Kondenzátor vásárlás előtt állok és szeretnék némi tanácsot kérni.
Melyik márkájú kondenzátor lenne leginkább ajánlott a következők közül: Sanyo - Panasonic - Oscon - Nichicon - ( és van amelyikre így van ráírva: OS-CON Sanyo)?
Vagy melyek amik körülbelül ugyan olyan jók?
Pontosan 270 uF 16V-os kondenzátorokat kellene helyettesítenem és amik voltak rajta Fujitsu kondik teljesen kiszáradtak, ezért valami tartós és minőségi márka kellene. ( Érdekesség, hogy így kiszáradtan is leadják a kapacitást... )
Ehhez kapcsolódóan, ha ezek a kondik tekercsek és tranzisztorok között vannak, mennyire árthatnak ott nagyobb kapacitásúak, mondjuk 330 uF-os kondik?
-
építész
aktív tag
-
kts88
aktív tag
válasz
didyman
üzenetére
Erről jut is eszembe, bár nem elektrosztatikus kisülés. Láttam már, hogy TTL áramkör tönkre teszi az 5V-on járatott CMOS-t! Sorba kelett kötni a cmos bemenetével 10k ellenállást és jó lett. Sajnos a cmos elég mimóza, és van olyan, hogy bizonytalanul, de még működik. Egy darabig...
-
didyman
őstag
válasz
építész
üzenetére
Ez nem hit kérdése. Rengeteg, igen érdekes jelenséget tud okozni, akár végleges meghibásodást, és hogy miként hat, mi a veszélyes, az nem egy ilyen nagy szikrát húztam egy láb felé eseményből derül ki: Olykor bámulatosan nagy szikra is ártatlanul végighalad egy jól tervezett, vagy véletlenszerűen ráhatást nem produkáló útvonalon, máskor egy sokkal ártatlanabb, nem is észlelhető kisülés képes a beágyazott vezérlőt déli híddal együtt megenni az alaplapon. Elég egy nagy impedanciával zárt bemenet és rá csak pár V-ot meghaladó impulzus, nem kell kV nagyságrend sem, pont elég ahhoz, hogy a bemenetet védelmével együtt megeméssze, zárlatba vigye, egyszem állapot logikai szintjét eltolva ezzel, működésképtelenné téve az egész alaplapot, szerencsétlen esetben gazdaságtalanná a javítását. Nem olyan egyszerű dolgok ezek, és mivel a mérésükre, megfigyelésükre a dolgok esetszerűsége, gyors lefolyása miatt semmilyen száz százalékos módszer nem létezik, ezért illik belátóan elfogadni és tekintettel lenni rá, mert nagyon bosszús dolog, amikor egy karpánt hiánya miatt a kezeid között elmegy örök mezőkre egy alaplap, amit aztán sem magadnak, sem az ügyfélnek nem tudsz megmagyarázni megnyugtatóan, viszont kevéssé valószínű, hogy a levegőben lóbálástól megy tönkre, vagy attól, hogy szétszereli az ember.
Oda kell erre figyelni, attól, hogy te nem látod bizonyítva, még létezik és hidd el, a legrosszabbkor tud bajt okozni, viszont megelőzni, tekintettel lenni rá nem tétel.. -
didyman
őstag
válasz
VIPowER
üzenetére
100. :-) Mennek azok is tönkre, legyen az OST vagy Nippon, mindkettőből van púpos PPFC-s tápban. De itt nem kell cserélni. A jobb márkák meg a japánok, németek, a Yageo inkább átlagos, de a kínaiak közül tényleg jobb-de akkor inkább a Jamicon, ha lehet válogatni. De amúgy igazad van, itt szinte teljesen mindegy, mi kerül oda.
-
Casterke
tag
Hali, lehet egy kicsit furcsa de szeretném tudni, hogy ha veszek egy rgb led szallagot és hozzá egy irányítót pl: azvan ráírva hogy max 3x4 honnan tudom meg hogy menni fog vagy bírni fogja-e?
-
tornas
őstag
"és van is mindenkinek dc lakatfogója
"Ööö... ha mást nem is, de egy feszmérést talán ki tud vitelezni egy multiméterrel. Pl. a gép fémháza és a két táp GND-je között (az egyik és a másik VGA GND-jénél).
"azért nem gyenge 3 6970, én meg elvagyok a pentium g3220 igp-vel
"Én meg Radeon X1300-assal, meg egy GF FX5200-assal. És persze nem SLI-ben a kettő...

-
kts88
aktív tag
és van is mindenkinek dc lakatfogója

energy4ever Akkor végre egy kis siker! Szerintem jól megoszlik az áram, a vrm-ek nem kötik össze a különböző 12v-okat. De lehet érdemes lenne a gnd-t erősen összekötni. Most a kártyákon keresztül, illetve a hálózati PE vezetőn van összekötve. Lehet nem jelent semmit, de két minifit csatlakozó és 6 bele való tüske nem egy eget rengető ár.
azért nem gyenge 3 6970, én meg elvagyok a pentium g3220 igp-vel
-
energy4ever
addikt
Igen, az brutalis... Ez a legelso gephazam, nem tunik fel ranezesre de meg leirni, es ra gondolni is rosz, hogy ez egy CODEGEN gephaz, ami nem a minosegrol hires, igy nincsen az alaplap mogot kabelelvezetesre alkamas res, es semmi ilyesmi. Tervezes alatt van az uj gephaz, de ahhoz meg ido, penz, es turelem kell.
-
energy4ever
addikt
válasz
üzenetére
A 2. kepen azert van 2db VGA a gepben, mivel nincsen USB-s wifi vevom, csak PCI-os, igy csak akkor tudom belerakni a 3. VGA-t ha kivan szedve a wifi vevo, ugy meg nincs net a gepen. Vennem kell majd egy USB-s wifis cuccot.

A masodlagos tapnak nem ingadozik annyira a 12V-je, mint az elsodlegesnek, szoval ugymond akar jobb is 2tappal, mint 1-el. -
energy4ever
addikt
Tobben kertetek itt, hogy szamoljak be a tapokrol ha sikerul megvalositanom a dolgokat.
Nos ezt meg is teszem most, mivel eleg ido telt el szerintem, hogy legyen annyi tapasztalatom mit, es hogy kell csinalni nagyjabol. Aki nem tudna en 2db tapot kotottem ossze, es azok vannak most a konfigomban.
Osszekotes: a 24PIN-es csatlakozo csat resze feloli oldalon a 4. illetve a 3. zold-fekete kabel osszezarasaval ha bevan kapcsolva a tap, akkor is megy ha a gep kivan kapcsolva. Ezzel csak a masodlagos tapot lehet uzemeltettni. Ha az emlitet kabelek a ket tapon vannak zold-zold, fekete-fekete egymassal osszekotve, akkor a bekapcsolo gomb megnyomasa utan elindul mind a ket tap.
A vedelemrol: A tapokban van egy alap vedelem, mely ha csak a 12V-van eroteljesen leterhelve kikapcsolja par percig a tapot. Nalam 300W-os terhelesnel, vagyis 1db eroteljesen huzott videokartyanal nem kapcsol le, viszont 2db 250W-os VGA eseten a vedelem eletbe lep. Ennek megoldasa az volt, hogy a masodlagos tap csak az egyik VGA-t latja el tappal, mig az elsodleges tap 1db videokartyan kivul mindent tapol.
Beepitesrol: Jelenleg a masodlagos tap is a gephazon belul helyezkedik el egy normal ATX szabvanyu hazikoban. 5.25-os helybol 2db-ot foglal el. Moddingolni nagyon nem kellet semmit, hogy a tap beferjen, mindosze annyit, hogy a DVD meghajtot tarto fuleket legorbitettem. mm-er pontosan annyi hely kell a tapnak, mint 2db 5.25-os optikai meghajtonak, igy ezzel nagy szerencsem volt.Osszegzes:
Igy, hogy az egyik tap csak egy VGA-t latja el arammal teljesen jol tud egymas mellett mukodni a ket tap, ezt meresekel ala is tudom tamasztani.
En elegedet vagyok, jol mukodik minden, nekem igy jo, es orulok, hogy 28ezer ft-bol megusztam a tap kerdest!Kepek:
Beepites, osszekotes elott: [link]
Beepitve, osszekotve: [link] -
kts88
aktív tag
válasz
építész
üzenetére
Akkor az a szerencse kategória, meg nem volt mögötte teljesítmény. Van a cmosban esd védő áramkör, mert meg van diódázva a táp felé. De jó párat láttam már ami ennek ellenére is tönkre ment. Azokban pedig biztos nem volt tervezett elévülés, mert helyben terveződött. Illetve tudok olyan esetről ahol egy 4,5 tonnás trafó durrant el hálózati zavartól.
-
építész
aktív tag
válasz
üzenetére
Én nem hiszek abban, hogy magától megpusztul egy eprom. Szerintem ki van az találva, hogy egy adott üzemóra vagy adott számú esemény után bekövetkezzen a programozott halál, vagyis átíródnak benne az adatok.
Agyon mosták az agyamat a sztatikus feltöltődés veszélyeivel és védekezési módjaival. Aztán egyszer télen a pvc padlón odacsoszogtam a gyárban az Eprom égetőhöz és amikor nyúltam felé meszíről jó nagy ívet húztam az egyik lábára. Na annyi történt, hogy beíródott a C-MOS EEPPOM-ba egy 00h, oda ahol éppen a címzés állt, vagyis a 000h címre. UV fénnyel kitöröltem és semmi baja se lett. -
fero02
nagyúr
válasz
üzenetére
Nem tudom, mert a burkolatát már régen kidobtam, a panelon meg nem találtam érdemi infót.
Annyi viszont tuti, hogy miután az eredeti töltő megadta magát a saját kábelét egy másik töltőre forrasztva azóta is hibátlanul üzemel a laptop...
Vagy Fuji, vagy Dell volt a laptop és talán Acer töltőt kapott...
-
építész
aktív tag
válasz
üzenetére
Azért több szerepe van a harmadik lábnak, mint a bemutatkozás. Régóta küzdenek a készülék gyártók, hogy ne lehessen kihelyettesíteni az aksikat, és csak az erdetit lehessen belerakni. Ma már vélhetően az élettartamra méretezés, illetve lehúzás a valós ok. Vegyen másik lapotopot a user, ha már eleget használta az aksit.
-
tornas
őstag
válasz
energy4ever
üzenetére
A FSP Raider sorozatról (450-550-650-750 W) jókat olvastam...
-
kts88
aktív tag
válasz
üzenetére
Én kipróbáltam és gond nélkül be tudom tenni a kosaramba. Enged is onnan tovább lépni a címellenőrzésre.
Minden pipa "yes" állásban van? Mert ha igen akkor az a baj, mert van egy katonai aplikációs kérdés is, ott "no" kell.
Illetve meik IC, nekem az ucc3817n melett ott van a "free samples".Profilnál szállítási cím, számlázási cím, cégnév (kamut is eszi) be van állítva?
energy4ever Elviekben elégnek kell lennie. Mivel a táp csak 12V-ot állít elő, gyakorlatilag névlegesen teljesítményig kiterhelheted azt az ágat. A többit a 12V-ból állítja elő 1-1 dc/dc, és mind egyedi szabályzású. De nincs típusismeretem, hogy meik a tuti.
-
fero02
nagyúr
A hozzáértőkhöz lenne egy kérdésem:
Laptop töltőben (ami egyféle feszültséget szolgáltat) mi a 3. szál? Jelen esetben a panelon signal felirat található. Mi célt szolgál ez?
Köszönöm!

-
kts88
aktív tag
válasz
üzenetére
Szia!
Nem írtad mennyi kell, mert ha csak 1-2 darab akkor azt maga a gyártó kiküldi neked ingyen!
Az ucc3817n ugyanis benne van a free sample-közt. A ti-től pedig könnyű mintát rendelni, nagyon felhasználóbarát. Ebből 3-at lehet rendelni alkalmanként.
Persze nem szeretik ha ész nélkül rendel az ember. (bár egy 1,3 dolláris icnél nem szívóznak)
Kb 1 hét alatt érkezik meg, és nem kínából.
Van sok más is náluk ami jól jön tápba. pfc, rezonáns vezérlők, current mode vezérlők stb.
Ha sok kell akkor fel kell venni a kapcsolatot ezek közül valakivel :[link] De jelenleg csak a digi-key-nél van raktáron. -
tornas
őstag
válasz
energy4ever
üzenetére
Az az E3-as végű CM GX750-es táp Seventeam belsős és megbukott a teszteken. Az a Chieftec meg a nemrég említett okok miatt nem felelne meg neked.
Még mindig azt mondom, hogy DC-DC konverteresben (egyágas 12 V-al) gondolkodj és akkor még mókolnod sem kell!
A védelem kiiktatásáról nem tudok neked mit írni, de az biztos, hogy nem elég csak a 3,3 V-ot terhelni. Kell az 5 V-ot is. 50-50 W a két feszre már elég lehet. Az hogy ellenállás vagy valamilyen PC hardver formájában, azt a képességeid és a lehetőségeid döntik el.
-
energy4ever
addikt
Regebben kerdezoskodtem tapokal kapcsolatba itt(nekem van ket tap osszekotve, egy konfig ellatasa miatt), most osszeszedtem annyit, hogy tovabb tudok lepni, igy osszegyult megint par kerdes:
Ezen tapok kozul melyik valamelyik ajanlott 6990-es kartya mukodtetesehez?
Cooler Master GX 750W RS-750-ACAA-E3
Chieftec 750W (CFT-750-14CS)Az egyik tapomban egy vedelmet kiszeretnek iktatni, vagyis ha csak 12V van leterhelve(szoval VGA-n kivul mas nem megy rola(6970)), akkor magas terheles mellett ne kapcsoljon le. Ketto dolgot gondoltam ki. Vagy lekellene terhelni a 3V-s agait, vagy hardveresen megkellene mokolni, hogy ne lepjen eletbe a vedelem. Melyik a konyebben megvalosithato megoldas?
Valaszokat elore is koszonom!
Olyan valaszokat nem szeretnek, hogy vegyek 1db 1500W-s tapot, meg ilyenek! -
építész
aktív tag
-
VIPowER
őstag
Nyugodtan cseréld mindet. Ugyanis ha csak kettőt/hármat cserélsz, az csak tüneti kezelés, attól többi ugyanolyan öreg marad mint volt, ergo elhalálozása korábbra tehető mint az új kondié. A két 200V-os kondi "50Hz"-en üzemel, valószínűleg 20 évet is kibír ,mivel nem aktív pfc-s a táp.(bár ez a kondi márkájától is függ)
Valami jobb, pl Teapo/Yageo (a kettő egy és ugyanaz mondhatni) márkájú kondikat rakj bele minimum, és akkor egy darabig még elmegy az a táp. -
építész
aktív tag
Link: http://elektrokontha.hu/fooldal.html
kondi_bolt -
építész
aktív tag
Üllői úton, ha mész a klinikák felé ki a bal oldalon van egy bolt. Nem sokkal a Corvin udvar után van egy sarkon. Valami Benedek a tulajdonos. Neki van mindenféle kondija. Szerintem nagyobb a választék, mint a Lomexnél. Neten fent van egy excelben az árukészlet, tehát még otthon kiválaszthatod, hogy mit veszel meg. Az a 3300 mikrós az döglött, de jobboldalin csak ragasztót látok.
Üllői és Leonardo Da Vinchi sarkon van a bolt és Elektro Kontha a neve. Nézd meg google map-en.
-
Noss, ez a táp kinézete belül.

Egyiken a "nem tudom, hogy púpos-e" nagy kondik vannak (megnyomható a tetejük, de vagy vastag a műanyag, vagy van valami rugalmas alatta), a másikon pedig két kisebb, amiből kezd kifolyni a trutymák. A jobb oldaliból éppen csak egy kicsi.
A nagy kondik műanyag kupakja alatt is lehet ilyen? Ez a parám leginkább.
-
-
kts88
aktív tag
A teréz körúton lévő conrad nyitva van szombat délelőtt.
A lomexen kívül sok másik van, hqvideo, kontel, elektrokontha, illetve vannak a különböző gyártóspecifikus forgalmazók chipcad, smd kft, semikron is. Meg persze a neten elérhetők farnell, distrelec, ret, tme. És rengeteg aki nem jut még eszembe.
A lomexben az a jó, hogy nagyon olcsó, és nem zavarnak ki ha csak 2 ellenállást kérsz.
-
válasz
didyman
üzenetére
Éééés, megjavult.

A cserélt kondi melletti két kondit is kicseréltem, és most műxik, mint a kisangyal.
Valószínűleg a ragasztó leszedése közben megmozgattam őket (vagy az egyiket), és kimozdult a lába a helyéről.
Így legalább jó lesz barkácsoláshoz tápnak. Mindig is hiányzott egy 12V-os és egy 5V-os táp.
Következő téma: Mivel ezt a sz*rt gépbe nem merem felhasználni, vettem egy FSP atx-300GTF tápot, amiről pár hsz-szel előbb érdeklődtem.
A sajnálatos helyzet az, hogy üldöznek a púpos kondik, mert a tápban van kettő is. Egyik nagyon púpos, nem látszik a fém teteje a sárgás-barna trutyitól. A másik éppen csak kezd púposodni, de már látszik a trutyi azon is gombostűfejnyi részen.Mindkettő csere, vagy a kispúp még nem púp?
Továbbá van két nagy 200V-os kondi is benne, aminek gumi szerű a teteje. Geometriailag ezek is enyhén púposak. Ezek gyári púpok, vagy ezek is púposodnak? Ezeknek miért van gumi a tetején a X-el gyengített fém helyett?
Este linkelek képeket.
Köff!
-
didyman
őstag
Őőő, ha alaplap fogyaszt, akkor ott durván melegszik is valami. Egy deszka ráhatása meg nem olyan nagy, mégis soknak tűnik alapjáraton-lehet, hogy a PFC viccelte meg a mérőt. A Comadornál fordított polaritás esetleg? Vagy a mozgatás miatt megtört forrasz a bordán lévő alkatrészek körül?
-
válasz
didyman
üzenetére
Heló!
Monitor nélkül mértem, még egy régebbi 400W-os Coolink táppal. Ráadásul üresjáratban.
Ez még régi Gigabyte GA-965P-DS3 lap, ami nem az alacsony fogyasztásáról híres.
Köszi, akkor beruházok rá.
A Comado táppal kapcsolatban van ötleted? Egy kondicsere rontota el, pedig ellenőriztem jó a forrasztás is és a polaritás is helyes.
Valamit eltörhettem, miközben kiszabadítottam a kondit a ráöntött ragasztóból? Ilyen sárgás szilikon szerű ragacs volt a tetejére öntve. Gondolom, hogy tartsa a távolságot a többitől.
-
válasz
üzenetére
Értem köszi, hát vacilláltam ,hogy megkérdezzem-e, de ezek szerint jól tettem

Ja egyébként az egyik piros pci-e kábel ami alapból 6 pines az valójában 6+2 mert van ott mégegy sor, csak nincs egyben.
Tehát akkor a vga-nak csakis onnan adok enni, ahova az írva van.Csak kíváncsiságból, ha már a témánál vagyunk más áramellátás is van pl. a pci-e és a sata csatlakozásban a tápon? mert kinézetre ugyanaz a 6 pines ajzat mindkettő.
-
Sziasztok!
Van egy Comador márkájú csodatápom.
Púpos és trutyis lett az egyik kondija, amit kicseréltem. 10V helyett 16V-osat raktam bele, gondolom ez nem baj.
Viszont azóta nem indul be. Felvillan a power és awinyó LED, aztán semmi.
A kondi csere elött működött. Nem fordítva raktam be, az tuti.
Mik a tipikus okok ilyen esetben?Már elkezdtem keresni új tápot, de mostmár csak azért is meg akarom javítani, hogy tanuljak belőle.
Köszi!

mod: FSP atx-300GTF típusú tápot érdemes megvenni használtan, ismeretlen előélettel?
-
Chieftec CFT-650-14C tápom esetében mennyire releváns, illetve mennyire szükséges ahhoz tartani magam, ami ezen olvasható?
A képen is látszik, hogy ki van emelve pirossal a két PCI-E port, valamint meg van jegyezve, hogy ezek pci-e connectorok és a hozzá való két kábel csatlakozója is piros.
Van ennek bármi jelentősége is, hogy melyiket hova dugom?Egy 8+6 pines vga-ra, és egy 6 pines-re szeretném csatlakoztatni.
Én pl. úgy képzeltem, hogy az egy 8 pines dugót és az egyik piros 6 pines PCI-E -t csatlakoztatom az egyik vga-ra, a másik 6 pines pirosat meg a másik vga-ra.
Mennyire számít ez a gyakorlatban, hogy melyiket hova csatlakoztatom? -
Delta×
senior tag
Meg tudja mondani valaki hogy egy táp ha rávan írva 500W akkor az fix 500W teljesítményt ad le vagy pedig ez a terheléstől függ ? Szóval ha a gépem csak 400 Wattot igényel akkor annyi lesz a pillanatnyi teljesítménye ?
-
kts88
aktív tag
válasz
energy4ever
üzenetére
Jól vannak kiosztva a 12V ágak? Nincsenek túlterhelve?
-
kts88
aktív tag
válasz
energy4ever
üzenetére
Egy probléma jutott eszembe még. Fentebb tornas már említette, hogy DC/DC konverteres táp legyen. Ahogy nézem a kinézett táp nem az. Felvetődik a kérdés, mi van akkor ,ha rettenetesen van terhelve a VGA-k meghajtására használt táp 12V-ja, míg a többi nem. Ekkor nőhet kicsit az 5V 3,3V, meg tud-e terhelés nélkül annyira nőni, hogy levágja a védelem a tápot?
#8711 didyman amit láttam az jól ment a gnd összekötése nélkül is, de az a biztos, ha össze van erősen kötve, főleg, hogy nem tétel 2 lengő apa házat venni.
-
cer
tag
válasz
energy4ever
üzenetére
Szerintem szánj rá egy kis pénzt és keress meg egy szakértőt itt az oldalon, hogy megcsinálja neked.
Ez a téma túl bonyolult ahhoz, hogy néhány leírásból megérthesd az egészet és tényleg egy biztonságos valamit csinálhass.
Ha meg kész van oszd meg itt végeredményt.
Mindenki hálás lesz érte.
-
tornas
őstag
Itt egy kis cikk a földhurokról.
-
kts88
aktív tag
válasz
energy4ever
üzenetére
Szia!
Extrém tuningosoknak bevett gyakorlat az ilyen közösítés. Illetve egy valamire való szervert is több táp teker (mondjuk ott a rendundancia miatt). A számítógép komponensein meg nincs összekötve a 12V, így nem is feltétlen kell 100%-ig eggyezni a feszültségnek. A 0V-ot nem tudom, hogy össze kell-e kötni, amit láttam, azon nem volt, elég vastag réteg köti össze magán az alaplapon, vga-n. Viszont lehet tényleg kevés az ágankénti 18A, a 6990 elég éhes. Vagy 50k az sok már? Annyiért lehet kapni 1-1,2kW-os tápot.
#8679 cer Valószínüleg a pfc rész okozta felharmonikus áramokat szűri a hálózat felé. Ezek a kondik polárfüggetlenek, bárhogy bekötheted, akár AC alkalmazásra is jók.
#8705 tornas Nem látom, hogy azt írta volna, hogy nem mehet a közös fémház.
Steve198310 ezt azért mellőzd
-
-
didyman
őstag
válasz
Steve198310
üzenetére
Szerintem nem toltunk együtt dömpert és nem véleményeztem a szövegedet ilyen stílusban, hogy pampogásnak minősítsd. A hardver túlterhelése pontosan mi? Csak azért kérdezem, mert láthatóan nem értesz ennyire a témához, de váltig állítod, hogy vezérlés meg akármi. Én viszont értek hozzá, és ezért szeretném tudni, hogy mi lehet az. Mivel ésszerű magyarázata a "kell"-en kívül nincs. Párhuzamosítani lehet a tápokat és a bekapcsolást egy-egy diódán keresztül, de ehhez semmilyen vezérlés nem kell. Ha precízek akarunk lenni, a két PG jelet egy "és"-kapcsolattal kell összekapuzni, de ez még mindig nem vezérlés.
-
Steve198310
őstag
válasz
didyman
üzenetére
Remélem elolvastad a 3. sort is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Előbb olvass és pampogj.
A másik e vezérlés fogja engedni hogy ne terheld túl a hardvert. Én is csináltam már olyat hogy az egyik tápról ment a lap,processzor STB
A másikról meg a KÁRTYA. De igen veszélyes mutatvány. Simán elküldi a kártyádat ha valamit szarul csinálsz.A történet ennyi. pont
-
didyman
őstag
válasz
energy4ever
üzenetére
Úgy tud megbízhatóan működni, ha a két táp testvonala megfelelően közösítve van: Minél vastagabb, minél rövidebb, és egyéb terhelő áramoktól mentesen, vagyis nem a terhelt molex leágazásáról, és nem a tápok házain keresztül-persze ehhez barkácsolni kellene. És még véletlenül se találkozhasson össze két táp kimenőfeszültsége, bármilyen kötés esetén.
-
didyman
őstag
válasz
Steve198310
üzenetére
Mégis milyen vezérlés? Semmiféle vezérlés nem kell, és ilyen hülyeséget nem csinálunk, hogy két, egymástól függetlenül működő, szorosan visszacsatolt szabályzókört egymásra kötünk. De ez mindig felmerül, mindig vannak, akik ebben látnak megoldást, pedig állati veszélyes a tápokra az ilyesmi. Lehet párhuzamosítani egyébként biztonságosan tápokat, de azt is meg kell tudni jól csinálni, nem olyan egyszerű a történet gyakorlati része, és ezért nem is ajánlott barkácsolni vele. A 250W meg egy soha el nem ért, elvi maximum azoknál a kártyáknál, amit pillanatnyi időkre megközelíthetnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Fujifilm X
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Garmin topik
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 3-12. gen.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- WYBOT C2 Vision AI vezérelt medenceporszívó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

"
"
(bár... szerintem egy kicsit nagy a kábeldzsungel)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)