- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Apple Watch
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Algol
senior tag
A tápegység már maga szabályozza a ventilátor feszültségét (a hőmérséklettől függően). Erre a plusz, kézi szabályozásra nincs igazán szükség. Bár a régi Enermax tápomban ezt valósították meg gyárilag: a tápegység hátulján található potméterrel állítható a ventilátor fordulatszáma, de a fordulatszám a belső hőmérséklettől is függ.
Nem azért ajánlottam ezt a ventit, mert potméteres vezérlés is van rajta, hanem egyszerűen nem ismerek más ventilátort amelyik ennyi légszállítás mellett ilyen halk lenne.
-
Algol
senior tag
Valószínűleg minden olyan anyag megfelelő lehet kenésre, amelyik csökkenti a súrlódást és elég stabil a kémiai szerkezete. Ellenáll a ventilátorban előforduló hőmérséklet növekedésnek és nem oxidálódik.
A növényi olajok pont emiatt nem alkalmasak hosszabb távon, mert oxidálódnak, avasodnak. A hőmérséklet emelkedés sem tesz jót nekik. Elég ha a konyhai tűzhely környékén nézel szét. A serpenyős sütés során óhatatlanul apró olaj / zsírcseppecskék repülnek szét, bár ezek jó része nem ég rá a tűzhely, a közeli asztallap felületére - szép, sárga színű pöttyöknek látszanak - takarításkor mégis meggyűlik a bajunk velük. Ilyenkor már egyáltalán nem sikamlósak, kifejezetten ragadnak a felületekhez.
-
tornas
őstag
"Új szerelésű elektronikai dolgokban (pl. CD lejátszó) már nemegyszer láttam, hogy általában azt alkalmazzák a mozgó alkatrészek kenésére."
A műanyag fogaskerekek kopása és a ventilátor-csapágyak kopása nem egyforma. Ráadásul ezekben a lejátszókban a fogaskerekek nem nagy igénybevételnek vannak kitéve.
"Hogy aztán a zseniális emberi elme miket ki nem talál a felhasználók bosszantására, az megint egy más dolog."
Azt az elektromos cuccot is valamikor összerakták, amit aztán kiöntöttek műgyantával. Vagy az a ventilátor, amit csak összepattintottak, de a szétpattintást már nem bírja el a műanyagház és/vagy a lapát.
Gyűlölöm azt a cuccot, amit nem lehet normálisan szétszedni!
Nem részletezem ennek okait és az erről kialakult véleményemet.
-
tornas
őstag
Azért vannak olyan cuccok, amik tényleg úgy vannak összerakva, hogy csak sérülés útján bonthatóak meg. Többek között PC-kben használatos ventilátorok között is vannak ilyenek.
"(Még az Őrs vezéren vettem valaha az ottani régi OBI-ban.)"
Húsz éve is volt már OBI??
Én úgy tudom, hogy csak a '90-es évek végén nyitottak meg itt kis hazánkban.
-
Impressa
őstag
Ugye igyekeznek, hogy egy átlag felhasználó ne tudja szétszedni, belenyúlni. Mi nem ebbe a rétegbe tartózunk bele. Én is azt vallom, amit te, amit egyzser összrekatak, azt szét is lehet szedni, ha valaki azt mondja javíthatalan, akkor az neked/nekünk való feladat
A magyar ember leleményes
Az OBI-ra emlékszem, az sem most volt. -
s3toraph
senior tag
-
s3toraph
senior tag
Ez igaz. Látom kíváncsi vagy, hogyan néz ki szétszedve.
Nos, akkor pár napon belül szétszedem valahogy, és teszek fel róla képeket. Aztán ha sikerül szétszednem roncsolás nélkül, majd kérek segítséget, mit hogyan olajozzak, takarítsak, mert belülről még nem láttam ventit.
Apropó, le kell vennem hozzá a táp burkolatát is és belülről kiemelni a ventit, mert rövid a kábele, nem lehet egészen kihúzni a nyíláson, csak addig ameddig a fenti képeken látszik.
-
s3toraph
senior tag
Értem. Akkor ha erősködök, hogy márpedig ez nem ilyen volt új korában, akkor ki kell cserélniük. Mondjuk tartok attól amit draff írt, hogy nem hisznek nekem. Vagy azt fogják megállapítani hogy ez normális, nincs okom panaszkodni.
Tornas: Persze ez így van, csak nehezen veszi be a gyomrom az ilyen apró cseprő ügyintézéseknél azt ha hetekig tart. Küldtem vissza ram-ot is nekik, cserélték, de ott is volt vagy 2 hét, pedig az már tényleg nem nagy dolog, bedobják a gépbe, memteszt hadd menjen és néha rápillantanak. Jó persze nem én vagyok az egyetlen vásárló.
Előbb megolajozom, hát ha jobb lesz. Jut eszembe, ez ugye nem jár garancia vesztéssel?
-
s3toraph
senior tag
Csak közelről lehet hallani egy kis röcögést, ill. kb. 60cm-ről, ha teljes csendvan a szobában. Én érzékeny vagyok arra ha zajos a gépem, így feltűnt. Ez gyárilag nem ilyen volt, viszont emiatt hangosnak, zörgőnek még nem lehet nevezni a ventit. Szerinted ettől még kérhetem a cseréjét? Ipon-ba garis egyébként. Nem szeretnék úgy járni, hogy kiszámázzák a cserét, mert azt állapítják meg, hogy nem volt semmi baja a ventinek. No meg, a másik kérdés, hogy vajon meddig tökölnek el vele, odalesz a tápom egy hónapot?
-
tomi5244
őstag
Halkabb lett valamelyest a kitakarítás után de ahogy írtam is, még nem az igazi, jövőhéten beszerzek minden ventit rendszer és táp ventit is!
Örömmel látom, hogy - szétszedés után - gépházam elöl fogad 120mm-es ventit oda valami alacsony 1000-1200-as fordulatú fog menni hátra pedig egy 8-as
Így az új táp ventijét és egyben magát a tápot sem fogom leterhelni ami a ház légöblítését illeti
-
tomi5244
őstag
Rendszerhűtő alatt a gépház hűtőjét értettem. A tápot azt már letisztáztam magamban azzal tisztában vagyok, hogy az csak 2 eret használ
De ahhoz, hogy ne nyírjam ki hússzútávon a tápot így fel kell vérteznem a gépházamat legalább 2 ventilátorral, hogy ne a táp végezze ezt a feladatot.
Az ARCTIC F Pro PWM néztem ki. Pontosabban ez érhető el az extreme digitálnál (ott van lehetőségem vásárolni). Elég jó népítélete van ennek a márkának, ahogy olvasom. A BIOS-om támogatja a feszültség változtatás által lévő szabályozást (100%, 50%, 25%, gondolom 12v, 7v, 5v) de nem, tudom, hogy ha a 4 pines csatlakozót kötném rá akkor is működne e a dolog? Tehát ventilátor a PWM mivoltja nem kavarja meg a dolgot?
Nem gondoltam volna, hogy ennyire nem mindegy milyen ventilátort vesz az ember....
-
tomi5244
őstag
Igen köszi a tanácsot azt tegnap ki is hajítottam a tápból most nincs a venti előtt semmi, szerintem nem is kell, úgyse nyúlkálok ott!
Rendszerhűtőknek pedig ezt néztem ki egész jó az ára és ha nem tévedek szabályozható.
Egy kis útbaigazításra lenne szükségem:
1. - TC: 3 pines hőérzékelővel ellátott automatikus szabályzás?
2. - PWM: 4 pines automata szabályzós, inkább processzor hűtőkre alkalmazható?
3. - Sima általános, külön megjelölést nem tartalmazó rendszerhűtő: 3 pines, BIOS-ban vagy egyéb op. rendszeren belül is szabályozható ventilátor?Köszönöm!
T -
Dyraxx
tag
Olajozást próbáltam, semmit nem javult, kézzel alig bírom megtekerni.
Szóval az egyik ventin a fekete a 0; a sárga meg a +12V, míg a másikon a piros a +12V, hát nem egyszerű....
Mi van ha végigpróbálgatom a vezetékeket? leéghet valami, vagy csak szimplán nem indul el a venti? -
Algol
senior tag
"Az nem bonyolult egy kissé?"
Ez csak egyetlen alkatrészt igényel. A kísérletezés a szükséges ventilátor fordulatszám beállításához kell, ami az általad javasolthoz is szükséges, ahogy magad is írtad.
"Oszt akkor még az ellenállás is melegíti az összcuccot."
És ha nem ellenálláson, hanem a stabilizátor IC-n esik a feszültség, akkor az nem ugyanúgy melegít?
"Ha pedig a középső /negatív lábát/ néhány diódával megemeljük (0,65V/dióda), továbbá a környező hőmérséklet méréséhez is felhasználjuk, akár szabályozhatna egy kissé."
Tényleg csak egy kissé. Ha diódánként hozzávetőleg -2,2 mV/°C hőmérsékleti együtthatóval számolunk, akkor 3 diódával már akár 6,6 mV is növelhetjük °C-onként a kimenő feszültséget, mondjuk 50 °C-os hőmérséklet növekedés esetén, már 0,33 V-tal több feszültséget kapna a ventilátor.
Teljesen korrekt feszültség szabályozást lehet megvalósítani egy emitterkövetőként használt tranzisztorral, egy potméterrel, egy ellenállással és esetleg egy védődiódával. Ezzel egyenértékű lehet az LM 317 + potméter + esetleg egy-két nagyfrekis gerjedés elleni kerámia kondenzátor.
Ezt mi mind tudjuk, a kérdés csak az, hogy a segítséget kérő mit tud ezekből összeszerelni, lehet egyetlen ellenállás beforrasztása is megoldhatatlan feladat számára.
-
tornas
őstag
Látom, még mindig nem érted.
A 10,2 V-os indítási feszültségű ventilátor, azért "magas feszültségű" a tápban való felhasználáshoz, mert a tápegység már esetleg szeretné mondjuk 5-7 V-on elindítani a hűtőventiét, mert melege van. De nem tudja, mert a venti b@szik elindulni 10,2 V alatt.
-
tornas
őstag
Amíg működik rendesen a ventilátor, addig fölösleges raja csapágyat cserélni. Meg aztán semmi bajom a siklócsapággyal sem. Mivel rendesen karban tartom a cuccaimat, a siklók (nem a kígyók
) is sokáig rendben működnek nálam.
A csapágycserét csak speckó és ritka és/vagy drága ventiknél eszközölnék. Ezer pengő körüli áron inkább nem. Nemrég az SKF hivatalos boltjában vettem 2 db japán golyóscsapágyat 850 Ft.-ért, amit egy 8 cm-es Jamicon, duplagolyós ventibe szántam. Az egész ventilátor ér újonnan annyit még akkor is, ha siklócsapágyas.
Persze vehettem volna kínai csapágyat is fele annyiért
, de akkor már inkább a ventilátor eredeti siklócsapágyát választom.
Szóval annyira még sem éri meg...
-
tornas
őstag
Legtöbbször csak nagy terheléseknél kap a venti a táptól 12 V-ot. Normál terheléseknél ennél kisebbet. A tápok feszültség-szabályozása általában 5 V - 12,5 V között változik a terhelés függvényében. A "félpasszív" tápok, meg alacsony terhelés alatt el sem indítják a tápventijüket.
Ezért fontos, hogy lehetőleg 5 V-ról már önerőből elinduljon a tápba szánt ventilátor.
De vannak olyan tápok is, ahol a terheléstől függetlenül mindig max.-on pörög a ventije, akár külön áramkörön van a tápventilátor, akár nem. Ezek legtöbbször gyengébb minőségűek is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Kompakt vízhűtés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Óra topik
- Xbox Series X|S
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- COOLER MASTER MASTERFAN SF360 ARGB HŰTŐ
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Lian Li uni fan tl wireless lcd 120 (garanciális)
- Kolink Observatory MX/HF ventilátor szettek - 4x 120 mm
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest