- Mobilhasználat külföldön
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
-
Mobilarena
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
válasz
maxxenergie #2605 üzenetére
Szegény ember vízzel hűt...
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
válasz
demmer123 #2572 üzenetére
Egy ilyen jó lehet a tápodba...Scythe Slip Stream SY1225SL12SH
1900 RPM,
110,31 CFM,
37 dBA,
2,3 mmH2O,
siklócsapágyas -
tornas
őstag
-
tornas
őstag
válasz
Ed3r_X_ #2557 üzenetére
Esetleg kereshetsz olyan ventit is, aminek a paraméterei közel azonosak az eredetivel, de a lapátok száma nem 7, hanem 9 vagy 11. Elvileg a több lapátos ventik azonos fordulaton több levegőt tudnak megmozgatni. Vagyis a több lapátos venti légszállítása alacsonyabb fordulaton is megegyezhet (vagy még így is nagyobb lehet egy kicsivel) az eredetivel. Az alacsonyabb fordulat miatt meg még halkabb is lehet...
-
tornas
őstag
Lomex-nél kapható az alábbi Jamicon ventilátor.
120x120x25mm 12V KF1225S1M-01 (JAM) SIKLÓCSAPÁGY 2.28W 65.63CFM 32.5dBA 1800RPM [57-00-12]
-
tornas
őstag
válasz
Gandalf80 #2506 üzenetére
Az Arctic ventidnek a fekete és a piros drótját kell felhasználnod (színre színt...) a ventid bekötésénél. A másik két drót az a fordulatszám visszajelzőé és a fordulatszám-szabályozóé, ezeket nem kell bekötnöd (egyébként sem tudnád hova bekötni a tápban).
De én a helyedben mielőtt betenném az új ventit, előtte a régit megpróbálnám újrazsírozni (feltéve, hogy siklócsapágyas), hátha elhalkul.
-
tornas
őstag
válasz
hoffman_ #2430 üzenetére
Üdv!
Valszeg siklócsapágyas Yate Loon ventid van (javíts ki, ha nem így van!
). Ennek csapágyazása könnyen helyre hozható, legalábbis az esetek nagy részében. Én magam leírtam már jó párszor részletesen is, így megkérlek hogy használd a keresőt!
Sinesol: A te ventid is valszeg lehalkítható. Én megeszközölném a csapágyának az újrakenését (mielőtt pénzköltésbe kezdenék), hátha elkussol. Keress rá...
-
tornas
őstag
válasz
Lacielvtárs #2426 üzenetére
De csak ideig-óráig jó WD40...
-
tornas
őstag
Szerintem a venticsere semmit sem fog megoldani. A gép lefagyásához semmi köze sincs. Ha a tápventi netalán megállt volna és emiatt túlmelegedne a táp, akkor egyszerűen lekapcsol.
Ezért szerintem ne is cserélj benne ventit! Egyébként a feketét a feketével, a sárgát a pirossal kell összekötnöd.
-
tornas
őstag
Üdv!
"(zsírozásnak sem látom semmi értelmét, nem szeretnék 3 havonta vacakolni vele)"
Mivel golyóscsapágyas így eleve semmi értelme. A csapágycserének sincs...
"(statikus nyomásban és légszállításban is messze erősebbek mint az eredeti)"
Az eredeti jóval erősebb, mint amiket kinéztél.
Yate Loon D14BH-12
Akasa Venom Viper 14cm PWM
BitFenix Spectre Pro PWM 140 mm
Én inkább azt a BitFenix-et tenném be a YL venti helyére.Ami pedig a bekötést illeti: [link]
-
tornas
őstag
válasz
Lacielvtárs #2352 üzenetére
Jó választás a Corsair RM850...
-
tornas
őstag
válasz
Lacielvtárs #2350 üzenetére
Igen, ezek a BQ ventik piszok halkak, de piszok drágák is...
-
tornas
őstag
válasz
Lacielvtárs #2347 üzenetére
Üdv!
Az a max. 800 RPM-es BQ venti nagyon gyenge ehhez a táphoz. Az a Sun Ace venti max. fordulata 2400 RPM. 20 - 50 % közötti terhelésen 1200 RPM a fordulata.[link] És igen, leadott teljesítmény alapján szabályozza (növeli-csökkenti a ventire jutó feszt kb. 6V-tól 12 V-ig) a táp a ventije fordulatát.
"ma az új venti fel sem pörgött"
Vagy rosszul lett bekötve, vagy nincs eléggé leterhelve a táp. Az a 800 RPM-es venti 50 %-os terhelés (kb. 6-7 V-os tápfeszt jelent a ventinek) alatt nem indul el, mert valszeg 6 - 7 V-nál nagyobb az indulófesze szerintem. De még ha el is indulna, akkor is az RPM-je 300-400 lehet a táp számára kívánatos 1200 helyett 50 % terhelésig. Ez a venti úgy ahogy van gyenge ehhez a táphoz.
"még annyi hogy hatalmas nagy hülyeség lenne ha fognám és az új ventit rákötném az alaplapra? az ugyebár alapból levezérli a ventiket."
Hatalmas nagy hülyeség lenne...ráadásul az az alaplap nem a táp igényei szerint szabályozna.
"vagy kössem mondjuk egy 7 V-os tápra amit adtak hozzá és akkor egy adott fordulatom menne az új venti és így nem veszélyeztetném a táp hűtését?"
Dehogyisnem veszélyeztetnéd... 7 V-on 300 - 400 RPM lenne a fordulat az 1200 helyett 50 %-ig. Ha 20 %-ig sem terheled a gépedet, akkor mindegy, hogy milyen venti van benne, mert passzívan megy. De 20 - 50 % között már kell(ene) az 1200 RPM.
Akárhogy is nézem, ez egy nagy teljesítményű táp nagy teljesítményű gépekhez, amihez megfelelő teljesítményű és fordulatú venti dukál. Én a te helyedben inkább visszatenném az eredeti ventit a tápba és azzal használnám. A táp 20%-ig néma, 50%-ig meg halk. Nem hiszem, hogy túl hangos lenne 50%-on is.
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2345 üzenetére
"Én szerintem ha teheted cseréld le valami minőségibb brand-re mert ebből csak a baj lesz hosszú távon."
"Ilyen "termékeket" szerintem nem szabad gépbe tenni."Azért a Hipro tápokkal nem szokott gond lenni és a gépre sem veszélyes. A "rossz" hírét meg legtöbbször azok terjesztik akik egy kicsit sem konyítanak az elektronikához.
Úgy néz ki hogy jelen állapotában a tápjának nincs is baja, csak kiportalanította és a venticserét fontolgatta a táp kora miatt.
-
tornas
őstag
Az a venti siklócsapágyas, így ha hangoskodna, akkor meg lehet próbálkozni a csapágy újrazsírozásával. De ha semmi problémád nincs a ventivel, akkor hagyd úgy ahogy van! Egyébként ez az Adda venti egy remek és tartós darab.
Viszont lehet, hogy az egyik kondenzátor a tápban púposodik. A képen bekarikáztam...
-
tornas
őstag
válasz
Szunyog12 #2333 üzenetére
Az 1900 RPM-es bőven tökéletes oda, sőt...
De nem lehet, hogy nem is a ventit hallod, hanem a táp elektronikáját?! Erről csak úgy tudsz meggyőződni, ha forgás közben óvatosan megállítod a ventit egy nagyon rövid időre. Ja, és olyan eszközzel, ami egyáltalán nem vezeti az áramot!!
-
tornas
őstag
válasz
Byga007 #2331 üzenetére
Elvileg elbírnák passzívan ezt az alacsony terhelést (napi néhány órát valszeg biztosan). De azért a tápmelegedést figyelemmel kísérném. A tápventi lekötést én nem hajtanám végre, főleg 24/7 üzemben!
Ezért ha úgy döntesz, hogy megteszed, akkor azt a saját felelősséged teljes tudatában tedd!!
-
tornas
őstag
Igen, érdemes cserélni mind a kettő. Amiket linkeltem azok tökéletesen megfelelnek abba tápba. És lehet kevesebbet (egy-két darabot is, legjobb tudomásom szerint) rendelni a Lomex-től. De ha személyesen mész be érte akkor lenne a legolcsóbb. Még akkor sem zavarnak el, a csak 1 db ellenállásért mész be.
-
tornas
őstag
Üdv!
A Superred CHA8012CBS-A helyére tudom ajánlani az alábbi ventit:
80x80x25mm 12V JF0825B1H-01 (JAM) DUAL GOLYÓS CS. 2.28W 38.39CFM 32.1dBA 3000RPM [57-00-07]
A másik ventinek is kellene a pontos típusa és a mérete is! Elvileg 80x80x15 mm-es vagy 80x80x20 mm-es.
De az alábbi valószínűleg megfelelő lesz oda (az egyik golyós, a másik speciális siklós):[link]A golyóscsapágy pusztulásakor a zsírozás már nem szokott segíteni. És csapágyat cserélni sme érdemes, mert nem éri meg. Majdnem annyiba van mint egy új venti, ha meg duplagolyós is akkor aztán végképp nem éri meg.
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2320 üzenetére
Állítólag, ha leveszed az oldallapot akkor romolhat (megszűnik) a légáramlás a PC házban. Hát nem is tudom...Én egyszer kipróbáltam (panelban), de érdemben semmi különösebbet nem tapasztaltam. Elképzelhető hogy ez hülyeség lenne... ?!?!
Neked hogyan változnak mostanában a hőfokok (levett és felrakott oldallappal terhelés hatására)?
Üdv!
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2314 üzenetére
CWT belsős a tápod, így nem is low-end, de nem is Enermax. Amolyan "középkategória". 18-19k-ért azért jobbat is lehetett volna venni.
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2305 üzenetére
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2303 üzenetére
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2300 üzenetére
Annak a légterelő műanyag lemeznek a bordákkal merőlegesen kell elhelyezkednie (a ventin felfogatva). Ugyanakkor a 230 V-os betáp oldalhoz legyen közelebb felfogatva.
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2297 üzenetére
Én meg mindegyik betegnek ugyanazt a gyógykezelést javaslom...
Köszönjük a képet a kis cápádról.
És jól hűti a tápodat?
-
tornas
őstag
Nekem remekül bevált a lítium bázis gépzsír vagy az általános csapágyzsír. Zsírozás előtt értelemszerűen célszerű kitakarítani a tengelyt és a perselyt is. Erre a feladatra a WD40 nagyon jó. Aztán meg szárazra törlöm egy pamutrongy-darabbal (kis csíkkal) a tengelyt és a perselyt is. A tengely és a persely megzsírozásához pedig fogpiszkát használok.
A kikopott tengelyt könnyű észrevenni és ilyenkor már tényleg fölösleges a kenés (a golyósoknál szintén). Viszont ritkán kopik ki a persely. Akárhány teljesen beállt ventit hoztam vissza a halálból, egyiknek sem volt perselykopása. De olykor viszont előfordul az is, hogy a persely körüli műanyag kitágul,deformálódik vagy eltörik ilyenkor az egész lapát perselyestül, tengelyestül billeg össze-vissza. Az ilyen perselykopások és műanyag-deformációk legtöbbször a nagyon hitvány ventik sajátja szokott lenni. Egyszer találkoztam olyan 8 cm-es házventivel (teljesen új volt), ami fél évig volt használatban, aztán egyszer csak lerepültek róla a lapátok. Annyira fos minőségű anyagból volt a venti maga, hogy a markommal összetudtam morzsolni az egészet, úgy ahogy van. Lényegében fél év alatt anyagában lebomlott.
"Amiről sehol nem ír senki az az az, hogy új korában kellene feltölteni olajjal azt a kis teret és szerintem dupla ideig képes a tengely, persely csendben tenni a dolgát."
Azokat a bronzperselyeket egy ideig forró zsírban (vagy olajban) főzik, így veszi fel a kenéshez szükséges zsír (olaj) egy részét mivel a bronz az egy porózus anyag. Aztán amikor összeszerelik a ventiket, akkor kapnak még egy ki zsírt (soha nem olajat). A bronz-perselyek minősége, zsírban (olajban) főzésének ideje, technikája, illetve az alkalmazott zsírok, olajok (a főzéshez használtak is) minősége és mennyisége nagyban befolyásolja az adott venti életartamát.
Szóval úgy gondolom, hogy ha hangosodik a siklócsapágyas venti, akkor érdemes lehet újrakenni. Ahogy ha egy tápegység kondis lesz, akkor azt is érdemes kicserélni. Így is rengeteg szemét keletkezik, ha lehet igyekszem csökkenteni ezt...
-
tornas
őstag
"Ám hol lehetne venni gépzsirt?"
Rengeteg helyen, még a barkácsáruházakban (pl. OBI) is van kis kiszerelésben.
"Meg ha most én addig igy hasznalom a gépet hogy kerreg néha a venti lehet baja a tápnak? Eldurranhat?"
Nemigazán és nem is durranhat el. De hosszabb távon semmiképen sem jó ez a helyzet, mert ha egyszer csak megáll a venti (elmúlik a kerregés, nem-nem nem javult meg...
), akkor a táp hamar megsülhet. Kicsit gyakrabban nézzél rá a tápra amíg nem orvosolod a problémát!
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2283 üzenetére
Tápja válogatja (minőségétől függetlenül), hogy a ventije csatlakozós megoldású vagy beforrasztott.
Fluke: Ha olcsón meg szeretnéd úszni, akkor muszáj lesz gépzsírt beszerezned! Kis mennyiség is bőven elegendő lesz.
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2276 üzenetére
"Amit nem értek, hogy az alap fordulat lehetne azért nagyobb egy picit (ez a réginél is így volt)."
Ez azért van, mert annak az Aerocool ventinek a max. fordulata alacsonyabb (1500 RPM), mint az eredeti YL ventinek (2200 RPM). Ebből is adódik, hogy az Aerocool venti pl. 9 V-on lassabban fog forogni, mint a YL venti 9 V-on. A venti fordulatának változás legtöbbször feszültségfüggő.
"Volt a műhelyben egy low end kategóriás táp egészen véletlenül és abban szinte detto ugyan az a venti volt található, mint az enyémben pl ami szerintem nagyon is high end kategória."
Nagyon sok tápegységben található meg a YL venti. A hitványtól az egészen minőségiig. A tápod meg inkább erős közép (CWT), semmint high-end. A CWT belsős tápokban is előszeretettel használnak YL ventiket, de a Linkworld (Stability Power) szarokban is.
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2272 üzenetére
Sajnálom, hogy nem jött össze...Még a teljesen beállt és megszorult, siklócsapágyas YL ventik is legtöbbször jól reagáltak az ilyen műtétekre.
Viszont a LOMEX-ben az alábbi ventilátor szinte mindig kapható és megfelelő lenne neked is.
[link]2 db csupasz drótvégek (piros és fekete) vannak rajta, így csak be kell forrasztani. Akár a régi tápventi vezetékének egy részét is fel lehet használni, így nem kell a táppanelon forrasztgatni. Zsugorcső rá és kész is.
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2264 üzenetére
TTTTökkkkkkkéletes...
"Hátul ahol van az a kis piros védőkupak, csak ott tegyek bele vagy ahol tudok még kvázi a venti ház alatt is tegyek körbe?"
Csak megsúgom, hogy szét kell szedni a ventit. Nem pedig összevissza kenegetni.
Ehh... lásd kivel van dolgod (meg még láma is vagyok) [link]
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2262 üzenetére
Ha megzsírozod, akkor szinte új lesz a venti és tápot sem kell emiatt venned.
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2257 üzenetére
Mezei gépzsír bőven megfelelő a célra. Itt a topikban pedig le van írva, hogy hogyan kell ezt végrehajtani. Egy a lényeg: hogy ha megzsírozod, akkor szinte olyan lesz, mint újkorában.
-
-
tornas
őstag
Az OPP (túlterhelés elleni védelem) mellett ha van OTP (túlmelegedés elleni védelem) akkor egyszerüen lekapcsol.
Ha nincs OTP, akkor nem fog semmit sem reagálni, de szaga azért nem lesz. Mire olyan melege lesz, addigra lényegében túlterhelődik és az OPP fog aktiválódni. Viszont magasabb üzemi hőfokon elöbb fognak kiszáradnak a kondijai.
-
tornas
őstag
Meg lehet próbálni azt a BQ ventit. Csak beszerelés után érdemes lenne jobban leterhelni a gépet egy időre (max. 1 óra elég lehet egy izmosabb játékkal vagy egy - esetleg több - benchmark programmal), és megfigyelni a táp melegedésének a mértékét. Ha megfelelőnek ígérkezik, akkor maradhat.
"Az ára kicsit nekem tükrözi a minőséget,tartósságot.(lehet,csak nekem)"
Csak neked tükrözi...mert ez egyébként egy elég jó minőségű venti akar lenni. Ami pedig az árát illeti, az azért tűnik olcsónak, mert nem egy PC bolt árulja, hanem egy elektronikai szaküzlet.
-
tornas
őstag
válasz
dunpeal1 #2229 üzenetére
Ahhoz halkabb legyen egy venti, ahhoz az kell, hogy a alacsonyabb legyen a fordulata. Ha igazán halk ventit keresnék ,akkor az legalább 9 vagy 11 lapátos legyen és ilyenkor az RPM is lehet kisebb, mint az eredeti ventinek. Viszont minden más paraméterben hoznia kell az eredeti venti paramétereit, a különbség max. +/- 10 % lehet.
-
tornas
őstag
válasz
Satan_Claus #2224 üzenetére
Megfelelő lehet, de csak "Performance mode"-ban, azaz 500 - 1800 RPM-ra állítva (magán a ventin van egy szabályozó kapcsoló). Mivel ez egy PWM-es venti, így csak 2 vezetéket kell bekötni a tápba.
Próbáltam infót találni az indulási feszéről, de nem leltem, így 100 %-ban nem merném így ajánlani.
Ami pedig a korábbi linkeket illeti: az lehet, hogy a link már nem él, de a linkhez tartozó helyettesítő venti-típus még kapható lehet valahol máshol is.
Stonerice: What...??
-
tornas
őstag
válasz
seniman #2219 üzenetére
"A hozzászólásokat végigolvasva jól értelmezem,hogy tápokba nagy statikus nyomású venti javasolt?"
Igen, nem baj ha egy kicsit nagyobb mint az eredetinek, de nem érdemes túlságosan fölé menni, mert a statikus nyomás növekedése magával hozza a teljesítménynövekedést is (nagyobb lesz a venti áramfelvétele 12 V-on, azonos RPM mellett). A ventivezérlő elektronika határozza meg a legnagyobb beépíthető ventilátor-teljesítményt.
Ami pedig a konkrét típusokat illeti, ezen topik összefoglalójában olvashatod azokat, amiknél nagy valószínűséggel megtalálod a tápodnak a leginkább megfelelőt. A házventik között legtöbbször nehéz meglelni a megfelelő helyettesítő ventit a tápegységekbe.
-
tornas
őstag
Túl nagy teljesítményű tápot vettél, amiben ráadásul jó nagy teljesítményű golyóscsapágyas venti is van, amit nem könnyű helyettesíteni.
"A kérdésem a következő: érdemes-e egyáltalán belevágnom pl ventilátort cserélni?
Ha igen akkor hogyan?"Ha nem csapágyas a venti benne, akkor én nem vágnék bele a cserébe. Ha mindenáron halkabb tápot szeretnél akkor ad el a 750-esedet (pláne ha még garis is) és vegyél egy kisebb teljesítményű és egyben halk(abb) tápot magadnak.
A Seasonic pedig nagyon jó választás...
-
tornas
őstag
Ez tökéletes lesz oda, remek és bevált cucc és nem is túl drága.
120x120x25mm 12V KF1225H1HR-R (JAM) LONG LIFE HTLS CSAPÁGY 3.6W 80.49CFM 38.5dBA 2200RPM [57-00-46]
-
tornas
őstag
válasz
Laprasi991 #2200 üzenetére
A statikus nyomása viszont gyengébb lehet, mit az eredeti ventié. Ezért lehet langyosabb a táp kifújt levegője.
-
tornas
őstag
válasz
Pazolini #2198 üzenetére
Ha megtalálod a megfelelő ventit, akkor azt a tápnak kell szabályoznia magának és nem az alaplapnak. Honnan is tudhatná az alaplap (na, meg te is), hogy milyen melege van a tápnak valójában. Ezért is írtam, hogy ezt a műveletet NE!!
"Érzkeli-e ezt a táp és letilt, vagy az extrém magas hőmérsékletre tilt le?"
Ha nincs benne venti akkor is elindulna a táp, viszont hamar megsülne mert asszem nincs benne túlmelegedés elleni védelem (OTP).
-
tornas
őstag
válasz
Laprasi991 #2195 üzenetére
Mi volt a gond az első ventivel?
Ha a táp tartalmaz OTP-t, akkor lekapcsol, ha nem akkor piritos lesz belőle idővel.
-
tornas
őstag
válasz
sanzi89 #2190 üzenetére
Akkor bezony ott a ventivezérlő pusztult meg...
Ha elkerülhetetlen a külső szabályozás, akkor olyan 2000 RPM-re lőném be a tápventit (adatlapja szerint 3600 RPM legnagyobb fordulata). De a helyedben inkább vennék egy másik 300-350 W-os tápot, akár innen az apróról is. Elvileg javítható (nem biztos) is lehet a ventivezérlő pusztulása (talán a főtranyójának kollektor-emitter zárlata lehet), de ehhez egy szakit is kellene keresned!
-
tornas
őstag
válasz
sanzi89 #2188 üzenetére
Itt a ventid adatlapja is...[link]
Ez egy golyóscsapágyas venti, így elsőre arra gondolnék, hogy csapágyas lett a ventid és azért is ilyen hangos (még a siklósnak is lehet olyan a hangja, mint egy kávédarálónak, szó szerint). Persze a ventivezérlő is elpukkanhatott, de ez ritkán szokott előfordulni.
Ami pedig a cseréjét illeti, én a Lomex-ben keresnék hozzá ventit. Ez megfelelhet neked, bár egy kicsit gyengébb, de még nem vészes abba a tápba (szerverbe):
80x80x25mm 12V JF0825B1H-01 (JAM) DUAL GOLYÓS CS. 2.28W 38.39CFM 32.1dBA 3000RPM [57-00-07]
De csere előtt biztosra mennék, hogy tényleg a venti lenne a ludas. A légáramlás is erősebb, mint amikor még halkabb volt?Ha a ventivezérlő pukkant meg, meg akkor fölösleges megvenni a ventit. Viszont a külső szabályozást (az eredeti tápventivel is végrehajthatod) csak saját felelősségre!!!
-
-
tornas
őstag
válasz
Laprasi991 #2181 üzenetére
Használhatod vele...
-
tornas
őstag
válasz
yupiter0000 #2174 üzenetére
Az a Revoltec sem igazán jó, mert gyenge. És a tápok sokaságában sem láttam ilyen Revoltec ventit. Szerintem onnan válassz ventit inkább amiket linkeltem, mert azokkal kevésbé vagy egyáltalán nem lősz mellé!
A ventiket nem szokták "túlméretezni", max. fölöslegesen "erőset" raknak egy tápba pl.
-
tornas
őstag
válasz
yupiter0000 #2168 üzenetére
Hi!
Mivel az 14 cm-es artic venti paramétereit nem tudjuk típuskód hiányában, így nem derül ki, hogy ajánlható-e.
A tápodban elvileg egy Yate Loon D14BH-12 típusú venti van. Nehéz találni hozzá helyettesítő ventit. Itt a topikban ismeretes néhány típus ami megfelelhet.[link]
-
tornas
őstag
Eredetileg ez egy PWM-es venti, így neked csak két vezetéket kell bekötnöd a tápba. Méghozz az 1. és a 2. pin-t.
-
tornas
őstag
"Nos pici hangja van, és nem szél hang, hanem az a pont idegesítő magas hang."
Nem biztos, hogy ventit hallod, ha magasnak találod a hallható hangot.
"Ezért a kérdés, hogy az alaplap esetlegesen fogja-e szabályozni ezt a ventit, vagy ha nem, akkor lehet-e csendesebbre cserélni?"
A táp a ventije fordulatát legtöbbször saját maga szabályozza és nem az alaplap. Valamivel halkabbra ki lehet cserélni (az eredeti venti paramétereit is figyelembe véve). Viszont ilyen ventit legtöbbször csak az elektronikai boltokban lehet kapni.
-
tornas
őstag
válasz
kmisi99 #2133 üzenetére
Csak a saját felelősségedre tegyél ilyet! És ha netalán eladod a tápodat, akkor ne felejtsd el visszakötni a tápventit a hőfokvezérelt ventifordulatszám-szabályzó áramkörre!
Őszintén szólva én nem tenném, mert nem játék az ilyesmi.
A benne lévő venti alacsony hőfokon (terhelésen) kb. 1000 RPM körül foroghat (feltéve, hogy M-es fordulatú és 12 cm-es). Még így is túl hangos?!?!Ilyenkor 7-8 V-ot kap. Viszont 5 V-nál éppen hogy elindul a legtöbb tápventi. És az idő előrehaladtával ez egyre bizonytalanabb lesz a venti 5 V-on történő elindulása a csapágykopás miatt, főleg siklócsapágyaknál. Ezzel pedig a tápodat veszélyezteted. Rossz minőségű tápnál meg ön- és közveszélyes az ilyen megoldás.
Ha "némítani" szeretném azt a tápot, akkor inkább alacsonyabb fordulatú ventit tennék bele. Még a 8 cm-es esetében is, ha biztosan tudom, hogy még "véletlenül" sem lesz megterhelve vele a konfig.
-
tornas
őstag
Ki lehet cserélni, ha tudsz egy kicsit is forrasztani, vagy ha szerencséd van, akkor csatlakozós a tápventi.
A számtech boltok sehol sem árulnak kifejezett tápventiket. Viszont a ventikínálatukban értelemszerűen lehet találni tápba valókat, illetve az elektronikai boltokban is akad belőlük (HQ, LOMEX, TME, RET, ÁRWILL, ElektroKontha, stb...).
-
tornas
őstag
válasz
flashpointer #2128 üzenetére
Az olajozás nem is annyira jó, ezért is írtam zsírzást.
A táp eredeti ventijének a max fordulata 1650 RPM. Ha nincs túl meleg a tápban, akkor 900-1100 RPM lehet a fordulata ilyenkor.
-
tornas
őstag
válasz
flashpointer #2126 üzenetére
Hi!
Először megzsíroznám a siklócsapágyát, hátha elhalkul. Legtöbbször elcsendesedik. Hogy hogyan kell, azt itt már kitárgyaltuk sokszor.
Másodszor, ha mégsem halkul el, akkor az F12 is mehet bele. De a harmadik vezetéket nem kell bekötni.
-
tornas
őstag
Én inkább visszavinném, mégiscsak ott a gari még 2 hónapig. De ha jól adod elő a dolgokat, akkor lehet kicserélik neked. Ha meg netalán kifutott volna a az adott széria vagy nem tudják beszerezni, akkor adnak egy másik új tápot.
Lehet, hogy cseretápot is adnak ha kéred, arra az X időre amíg "szervizben" van.
-
tornas
őstag
válasz
mrx1212 #2041 üzenetére
Ez egy siklócsapágyas venti ami benne van, ezért ha nem akarsz fölösleges költeni erre a Codegen tápra akkor megérhet egy próbát a venti újrakenése. Nekem az a tapasztalatom, hogy be szokott válni.
How to...
Arra még vigyázz, hogy a zéger-gyűrűt ne hagyd el! A ventit az újrakenéshez nem kell ki forrasztanod a tápból. -
tornas
őstag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Túraautó topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Formula-1 humoros
- Okos Otthon / Smart Home
- Nintendo Switch 2
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- 24 Hours of Le Mans
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- Noctua ventik 6db
- NOCTUA NF-A14 PWM Chromax.Black.Swap-Edition
- Ventillátorok 120/140mm és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged