- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
C4mp3r
addikt
válasz
Zitus1989 #1198 üzenetére
te komolyan is gondolod ezt a marhasagot? ha olyan egyszeru es primitiv az angol akkor pl. itthon miert szanalmas az angolul tenylegesen tudok aranya? es nem nalam az nem szamit angolul tudonak aki annyit tud, hogy my name is john stb. vicces egyebkent ilyeneket olvasni, biztos 10-20 ev forditoi vagy tolmacs tapasztalattal rendelkezel azert tudsz igy velemenyt alkotni az angol es magyar nyelv kapcsolatarol. abban viszont igazad van, hogy nincs tokeletes forditas, mindig lehet csiszolni, de ez nem azert van, mert a magyar nehez az angol meg primitiv nyelv. szakfordito a minorom, de vannak muforditos oraim is, a ket dolog alapjaiban kulonbozik egymastol, de azert megneznem mondjuk mihez kezdesz egy undorito jogi szoveggel ahol 1 mondat 50-100 szo.
hidroponi: aki nem native speaker az altalaban RP akcentussal fog beszelni, mert ezt tanitjak, az amerikai pedig a GA vagyis general american
-
Mister_X
nagyúr
válasz
Zitus1989 #1211 üzenetére
Van a hogyishívják... A Kínai Akadémiai Nagy Könyv A 3500 Leggyakrabban Használt Írásjegyről - ehhez igazodik a közoktatás, a média, tehát kb. minden. Ellenben egy egyetemet végzett kínai 4500-6000 írásjegyet ismer, mert vannak kifejezések (szavak), amiket le lehet írni egyetlen írásjeggyel is, tanulnak klasszikus kínait, rengeteg ezredforduló előtti feljegyzett írás (újságok, könyvek) tartalmaz ilyen "egzotikus" hanzikat. Feleslegesen tanulják meg? Nem. Műveltebbek lesznek, munkájuk során előnyei is lehetnek, stb. Ellenben ja, egy mezei ember 3500 hanzival bőven elvan, de még annyi se kell, 2500-3000-rel már nek kihívás egy újságot elolvasni, de talán még 2000-rel sem.
Japánok detto, de ott 3000 a felső limit, de ők is találkozhatnak klasszikus japán alapján "új" írásjelekkel, csak ott annyi a differencia, hogy ma már máshogy írják. És 2500-at használ a média, 2100-at tanulnak meg 12 év alatt iskolában.
Aztán rasszizmust majd csak akkor, ha fel tudsz mutatni egy legalább 80%-os magyar érettségit és egy C1-es nyelvvizsgát. Bár akkor se.
-
Mercutio_
félisten
-
Mister_X
nagyúr
válasz
Zitus1989 #1202 üzenetére
Az írást direkt nem kevertem ide, mert alapesetben nem a nyelv része. Természetesen a kínaiak se tanulnak egész életükben, bőven elég nekik a 12 év iskolázás + esetleges egyetem, ahol elsajátítanak 200-3500 írásjegyet és készen is vannak. 3500-nál többet teljesen fölösleges nekik is megtanulniuk, mert az újságok se használnak többet, sőt, semmi sem. Aztán van annyi turpisság az írásrendszerben, hogy a bonyolultabb hanzik olvasatára lehet következtetni egy-egy gyökből, így ha nem ismernek egy mondaton belül a 20 hanziból mondjuk kettőt, akkor nagy eséllyel ki tudják következtetni.
Japán detto, ott bár 2100-at tanítanak meg az iskolákban és 2500-at használnak az újságok (hivatalosan 3000 kanji van használatban), az a maradék négyszáz mocskosul ritka kanji, továbbá azok többsége is kikövetkeztethető, főleg egy szóban a kanjipárja alapján. Nem kell azt egész életükben tanulni. Én csak öt hónapja tanulok japánul és már 350 kanjit ismerek, ezekből 300-at teljesen (minden olvasat, stb.), azaz öt hónap alatt elértem azt, amit nekik három évig tart elsajátítani. Nyárra ki lett tűzve egy betonstabil ötszázas cél, csak meglesz.
Ez inkább azt támasztja alá, hogy a magyar durvára semmilyen kis érdektelen nyelv, senki sem akarja tanulni egy mindössze 15 milliós bázisú nyelvet, amit ráadásul egy érdektelen kis semmi országban használnak (nyugati mérce). Hidd el, ha a briteknek is magyart kellene tanulniuk az iskolájukban, mint nekünk angolt, akkor hirtelen megugrana a "folyékonyan, akcentus nélkül" beszélők száma. Ez alapján teljesen felesleges következtetéseket levonni. Aztán persze, mint mondtam, minden eltökéltség és befektetett energia kérdése: [link] A japán nemhogy a magyartól, hanem a világ összes nyelvétől különbözik elég nagy mértékben, erre itt ez a japán fiatal, aki kijött ide Magyarországra (oké, az itteni minimálbér kb. heti pénz arrafele) és tíz hónap alatt megtanult felsőfokon. Itt edz a közelemben a Budapest Rangers baseball csapat, gyakran jön ide Teddy is, az amerikai tréner, ő is elég jól beszél magyarul (még össze lehet zavarni a nagyon összetett mondatokkal) annak ellenére, hogy nem tanulta.
-
-
Mister_X
nagyúr
válasz
Zitus1989 #1200 üzenetére
Részvétem (orosz miatt)
Hidd el, a kínai van olyan nehéz, mint a magyar. Csak más irányból. Bár akkor a kantoni kínai meg a vietnámi még nehezebb. De talán az a fura kattogós afrikai benszülött nyelv a legnehezebb, mivel mi (és úgy az emberek 95+%-a) levegő kifújásával képzik a hangokat, ellenben azok a defektes afrikaiak (Istenek a fejükre estek, pl.), nem.
-
Mister_X
nagyúr
válasz
Zitus1989 #1198 üzenetére
Nincs olyan, hogy nehéz
vagy primitívnyelv, mert mindegyik egyedi szerkezet, struktúra, szokás segítségével fejezi ki a dolgokat. A magyar éppen csak annyira nehéz, mint egy orosz vagy egy kínai, egy nem anyanyelvűnek minig nehéz marad elsajátítani az egyedi nyelvtan, kifehezések, kivételek miatt. Ha ki mered jelenteni az angolról, hogy primitív, akkor várom a disztertációdat a témában - természetesen angolul. Tudok én olyan angolt mutatni, hogy lehidalsz (persze nem tőlem)Minden nyelvvel ki lehet fejezni mindent, egyedül a rendelkezésre álló eszközök eltérőek. Azért ilyen nagy a mellénye a magyaroknak általában az angolról, mert a csapból is az folyik, kötelező (a legtöbb helyen) tanulni (iskolában), tehát egy magyar tud valamennyire angolul (vagy más idegen nyelven), míg egy angol nem tud magyarul és tényleg kínkeservesen fogja elsajátítani a saját köznyelvi defektjeink miatt, ami nekünk persze természetes, hogy értjük, mert magyarok vagyunk.
Ez az, amit a nyelvtanulás során megtanultam, hogy nincs olyan, hogy egyszerű vagy nehéz nyelv. Maximum bonyolult és nehezen elsajátítható. Például a japánt tipikusan nem szokás besorolni a "könnyű nyelvek" kategóriájába, én még is élvezem az elsajátításának minden egyes percét - persze rengetegszer koppanok a földön, hogy úristenmiez, de azon vagyok, hogy minél jobb szinten elsajátítsam, mert a jövőm tervezem ráépíteni.
Ha már primitív nyelv, gondolom az angol azért primitív, mert izoláló és látszólag a szavakat, nyelvtani szerkezeteket, segédigéket, pre- és postpozíciókat dobálja egymás mellé. Ennyi erővel a kínai a legprimitívebb, mert ott tényleg csak a szavakat pakolják megfelelő sorrendben, nyelvtan az olyan, nem létezik. Se igeidő, se ragok, se semmi. Mégsem egyszerű, ugye?
Fordítani meg lehet jól is, csak itt rálépünk a lokalizáció mezejére, ami szintén bonyolult és hálátlan témakör.
-
Mister_X
nagyúr
válasz
Zitus1989 #1194 üzenetére
Felirat az becsapós. Kisgyerek miatt kiharcoltam, hogy a DVD-be betett mesék angolul menjenek, hagy ragadjon rá valami értelem is a koszon kívül, magyarul ne a mesékből tanuljon meg. Valamennyire tudok angolul, így a szemem elkerekedett a félrefordításoktól meg az átírásokból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Kerékpárosok, bringások ide!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Ivqkzy-: 2. gépem
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Háztartási gépek
- Mesterséges intelligencia topik
- Filmvilág
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Dell Precision Munkaállomás 7750 17.3" i7-10850H/32GBRAM/1TBSSD/RTX3000/WIN11PRO
- EREDETI Apple Watch ULTRA óraszíjak (BLACK TITANIUM) - 49mm
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged