Új hozzászólás Aktív témák
-
-
BonFire
veterán
Én eléggé szexista vagyok ilyen tekintetben, mert nőkről is képes vagyok hímnemű névmásokkal beszélni. Egyszerűen csak azért, mert legtöbb nyelvi példában, mondatban általában kevés a nőnem. A nemek nekem eléggé idegenek. Persze tudom én, hogy lenne szabályos, és írásban nem vétek ekkora bakit, de élőszóban előfordul gyakran.
Igen, dupla múlt az a jelenség, ami nálam fennáll. Legnagyobb sajnálatomra, épp ilyen igeidő nem létezik, pedig van sokféle, és ez megy a legjobban.
No one, anyone helyett rendszeresen csereberélem a no more-t, anymore-t.
-
Predator2
addikt
Valami ilyesmi kellene nekem is!!!
Erről tudnál mutatni egy bővebb leírást, mit hogyan? Nem csináltam még ilyet.
Jöhet akár privátban is.Megyek vissza angol tanárhoz nemsokára.
-
devil-k
nagyúr
Ez is megvan! Szeretem!
Ez azért valóban összeszedettebb, mint az 5 perc angol féle verzió.
(#1310) Predator2
Nehezen tanulsz nyelvet vagy nem találtad meg a jó anyagot/tanárt magadnak?"Mi értelme van az egynyelvű szótáraknak? Vagy ez már csak olyan embereknek akik tudnak angolul csak nem gondolkodnak úgy?"
Az egynyelvű szótárt leginkább azoknak ajánlanám akik már évek óta tanulnak angolul és szeretnének elszakadni a "hagyományos" szótárhasználattól, szeretnének "angol fejjel" gondolkozni. Itt lennie kell egy biztos alapnak amiből megérted az adott szó jelentését. Természetesen nem felsőfokú tudásra gondolok, bár az elvont fogalmakat, kifejezéseket igen nehéz elsajátítani, olykor még magyarul is.
Ráadásul a legjobb megoldás az asszociáció, amikor az adott szót kötöd valamihez (már ha lehet egyáltalán). Nekem ez sokat segített.
Pl.:
forgive- megbocsátani
(give- adni; vagyis valakinek megbocsátást adni)dove- galamb
(van egy ilyen szépségipari márka is, aminek a galamb a logója. [link]man/men- férfi/férfiak
(az "e" jelöli a többesszámot, így mint többes, több, könnyen megjegyezhetőNyilván mindenkinek saját magának kell kifejlesztenie ezeket a példákat.
"Nekem még ajánlottátok a Csordás-Norbert Angol nyelvkönyv-et. Most már nem.
Akkor melyik ajánlott egy kezdőnek? (Újrakezdőnek)"Szerintem ez a Csordás féle könyv nem igazán jó, nem tanítja meg angolul "megérteni" a nyelvtant, hanem ezt a magyar fejjel való gondolkozást erőlteti.
A PONS-nak vannak nagyon jó kezdő könyvei, aztán ha mélyül a tudásod, akkor úgyis igényelni fogod a változatosságot. Pl. Az Engvid.com weboldalon nagyon nagyon jó anyagok vannak már kezdő szinttől is. Nekem nagyon sokat segített egy-egy izmosabb nyelvtannak a megértésében...
"A másik kedvencem, ha fordít valamit az ember amiről fogalma sincs, hogy miről szól, és van benne kétértelmű szó is. A szövegkörnyezet alapján! A nénikéd......"
Sokan ott rontják el az egészet, hogy minden egyes szót meg akarnak érteni egy szövegben. Bevallom, régen nekem is ez volt a mániám és marhára idegesített, amikor nem voltam tisztában 1-1 szó jelentésével, ami "számomra" fontos. Viszont már elég régóta nem így állok hozzá, felesleges. Nyilván egy angol nyelvű jogi szövegnél pl. más a felállás, de nem hiszem, hogy ebben az esetben itt ez releváns volna.
Érdemes az Oxford által javaslott 3000 szót megtanulni, ami szükséges a magabiztos angolhoz.
Illetve ami a legfontosabb!
Angolul olvasni, olvasni, olvasni és olvasni! Nekem ez hihetetlenül sokat segített.Amit érdemes pl.
Oxford Bookworms1-6-ig vannak a szintek. [link]
Nem drága, valamelyikhez CD is van. -
axioma
veterán
Neeee. Ferjem kiserletezett egy ilyen tananyaggal, ami a magyar mondatot mar angol sorrenddel es ragtipusokkal mondta, es utana mondta az angol megfelelot. Szornyu hallgatni a magyart, es ketlem hogy barmi ragadna igy az angol logikabol, mert az atforditas is eleg esetleges volt.
Raadasul az igeidokkel valo (elmeleti, mert megerteni kb. mindent megertenek - ha akarnak) kavaras az angolban sztem eleve csak szabalyokkal lekovetheto. A szenvedo az kell, azt muszaj hogy csuklobol csinald, de azt me'g szerintem ugy-ahogy a magyar nyelvben is ki lehet fejezni. De mit csinalsz az igeidokkel? [En peldaul most mar eleg sok evi - igaz, mivel az itteni tobbseghez kepest tulkoros vagyok, me'g az oroszos generacio, angolt csak 20 evesen kezdtem, es hosszabb kihagyas is volt - sem tudom atallitani az agyam arra, pedig nemetbol is van azert a magyarnal tobb, de ott sosincs gondom belole.] -
-
hidroponi
tag
-
cekkk
veterán
Ezt használom, meg az eslpod-ot.
A célom most talán egy felsőfok. A közép meg van a nyelvet nem lenne jó ha elhanyagolnám és lehet egy szóbeli felsőfok nem lenne rossz ha megtudnám csinálni. -
ABal
őstag
"Kinga told Enikő that what happend"
Nemcsak hogy felesleges a THAT, hanem hibás is.
Két külön mondatban persze lenne értelmük:Kinga told Enikő what happened -- ez lehet az egyik mondat.
A másik pl.:
Kinga told Enikő that she liked her brother.
Egyébként helyesírási hiba is van az eredeti mondatban: "happend" --> happened
-
C4mp3r
addikt
szerintem menj be egy alexandra-ba es nezz korul az idegen nyelvi tankonyvek kozott, kulon polc van nekik ott biztos talasz valami jot.
ha szereted az ilyen csoportokat, akkor tudom ajanlani az american cornert, US kormany altal tamogatott, igaz hogy nem eppen nyelvtanitasra fokuszalnak de egy kis idegen kultura nem art, foleg ha erdekel es szeretnel native beszelovel talalkozni.
-
C4mp3r
addikt
ezt neked kell eldonteni, vannak idiomak amiket siman lehet hasznalni formal speech-ben is, de persze vannak olyanok is amiket nem igazan illik. teny, hogy ha mar idiomat hasznalsz, akkor csorbul a hivatalossag legalabbis szeirntem, en nem hasznalnam oket, csak ha nagyon muszaj.
-
C4mp3r
addikt
ajanlom a podcastokat, ugyan nem feltetlen tanulasra vannak, de szerintem ha felsofokra keszul/szinten vagy akkor nem lehet prolemad. en a this american life-ot szoktam rendszeresen hallgatni es amellett, hogy jo sztorik vannak, szerintem tudnad fejleszteni a hallasertest is. 90% american english [link]
-
ABal
őstag
-
Coccolino_O
őstag
Abból induljunk ki, hogy ha rossz alapokara építkezel, akkor valószínűleg amit rápakolsz, az se lesz jobb. Szerintem megéri azt az x ezer forintot hetente a tanár, ha esetleg még nem is minden héten, de az sokat számít, hogy van egy olyan személy, akitől bármit megkérdezhetsz, gyakorolhatod a gyengeségeidet, stb. Olvastam a céljaidat, de én biztos nem mernék kimenni szimplán otthon tanult angollal.
-
ABal
őstag
Ha egy példa alapján lemásolsz egy szerkezetet, ezzel valóban gyakorlod magát a szerkezetet, de csak formai szempontból, vagyis begyakorlod, hogyan kell megalkotni. Ha ez a célod, akkor a módszer OK. Reméljük, hogy az eredeti mondat helyes és te sem vétesz hibát, amit aztán jól be is gyakorolsz.
A kérdés az, hogy ez mennyire segít hozzá a szerkezet funkciójának megértéséhez?Az elhivatottságod dicséretes, és nyilvánvalóan nem kell mindenhez tanár, de nem ártana valami hozzáértő ellenőrzés rendszeres időközönként.
-
ABal
őstag
Most ez ugrott be hirtelen. Itt vannak flashes képek a szemléltetéshez.
-
Esetleg olvasgassa a szalai nora 5 perc angol igeidok konyvet, de! csak fenntartassal, mert olvastam mar marhasagot is attol a notol. Ott a kezdo szamara is erthetoen vannak azert leirva a dolgok es tobb pelda is van, amibol konnyebb megerteni az igeidoket. Az oxfordot nem is csodalom, hogy nem erti az elejen.
-
haromegesz14
aktív tag
Én az Oxford Bookworms könyveit olvasgatom, 1-6-ig vannak szintek. Nagyobb könyves boltokban/webáruházakban biztos be lehet szerezni, nekem csak kölcsönbe van az összes. Eddig amik nálam voltak, egyik sem került 800 HUF-nál többe. A végén mindegyiknek van szójegyzéke, és pár gyakorló feladat is.
Szerk.: Ja és vannak CD mellékletes verziók is, persze drágábban.
-
róland
veterán
Nem vészes az ECL. Ráadásul elég közel áll a napi valósághoz a magnós rész. (Amikor én csináltam, akkor egy London belvárosában felvett riport volt a magnós rész, utcazajjal és építkezés zajával fűszerezve. Viszont meghallgathatod kétszer és kérdésekre kell válaszolni. Megcsinálható.)
-
róland
veterán
Nincs, a nyelvtant illik tudni középfokúra.
Viszont vannak anglicizmusok/amerikanizmusok. Vannak az írásbelihez választékos mondattípusok, amelyeket érdemes megtanulni. Írásbelinél nem csak levél, mint feladat, hanem többféle hivatalos irat alaki, szerkezeti jellemzője.
A lényeg, hogy felsőfokún már illik szépen, angolosan kifejezni magad, nem csak a megtanult nyelvtani szerkezetek gépies használatával.
S persze a felsőfokúra már bő, választékos, stabil szókincs.
-
kispx
addikt
Beállítások -> csomag tulajdonságai
Kiválasztod a Modellek közül az "Alap"-ot majd szerkesztés -> kártya elrendezése
És alul ott lesz, hogy "ne kérje a válasz beírását" ehelyett "az összehasonlítás a mezővel: 'back'"-et válaszd ki.Szerk.:
"ÉS ha igen ezek merre lelhetőek fel?"
Fájl menü -> Letöltések -> Megosztott csomagok letöltése -
Nerd
aktív tag
Az a konyv igen.
Anki:
AnkiSzavak tanulasara lehet hasznalni, szokartya progi, de nagyon jo, raadasul szinte minden platformon elerheto!
Egyik oldalra rairod a szo definiciojat, utana kered, hogy mutassa meg. Ha tudtad akkor jora kattintasz, es elobb-utobb majd csak honapokkal kesobb mutatja megint.
De lehet olyat is, hogy (most hirtelen BBC-rol kimasoltam egy mondatot a pelda kedveert, ami nyilvan nem a legjobb, de szemleltetni jo lesz
)
Egyik oldal:
Usain Bolt says he wants to defend his Olympic 100m and 200 titles at the Rio 2016 Games, ___________ try the 400m or long jump.
IDE tobb mondatot is irhatsz, a hianyzo szohoz.
Masik oldal:
rather than
-
RexpecT
addikt
Régebb óta, és most is a Tesconak dolgozom: (egyszerű j)
I work for Tesco.
Szabadúszó vagyok és most mondjuk a Tescoban kell festeni: (folyamatos j)
I am working for Tesco.
Igazából én arra lettem volna kíváncsi, hogy nyelvtanilag helyes-e, ha folyamatos befejezett jelennel írom azt, hogy
I have been working for Tesco.
Mert ugye ez is azt fejezi ki, hogy a multban kezdődőtt valami, és a jelenben is tart.
-
BÁ Nutrition
addikt
de van. sőt olyan is van ami bővebb a középszintűnél.
ill a normálisabb tankönyvekben a szak ki vannak lekék szerint gyűjtve a könyv végén
tök egyszerű, bemész egy libribe és kerel olyat ami tetszik neked.arra ne számíts hogy az összes szót tudni fogod ami kell egy középfokú írásbelihez. egypár mindig lesz amit ki kell szótárazni.. és ezzel nincs semmi baj.
ill azt is csinálhatod hogy felmondod magadnak diktafonra(telóra) és mikor van kedved gyakorolsz.. bármilyen sorrendben megteheted.. szótárfüzetet is készíthetsz stb..de van tematikus szótár mint mondtam, ill az 1000kérdés1000választ is bújhatod.
-
Balinov
titán
BBC nagyon jo ilyen szempontbol, TV es radio vonalon is. Anno, mielott kijottunk kb fel evig neztunk 1-2 musort (mindegy mi volt) a BBC Prime-on, segitett nem keveset.BBC Radio1 meg kb olyan, mint otthon barmelyik kereskedelmi csatorna, betelefonalokkal, interjukkal, szova lepp szovegertes szempontjabol jo lecke
-
Kassadin
addikt
Szalai Nóra 5 Perc Angol című könyvét ajánlanám a barátnődnek, elvileg alapfokú tudást nyújt, mellesleg interneten rengeteg minden fent van még a könyvhöz pluszban. Vásárlás előtt mindenféleképpen nézz bele pl. a libriben, hogy tényleg megfelel-e, de nekem tetszik, ezért is vettem meg, s interneten is sokan dicsérik, de a döntés a te(ti) kezetekben van. Középszintű nyelvvizsgához sajnos nem tudok érdemben hozzászólni, ott még nem tartok.
-
Mercutio_
félisten
Ha tudtok ingyen/olcsón nyomtatni innen leszeded a barátnődnek a startert, aztán felül a balra nyillal végig mégy Elementary-tól egészen a New Cutting Edge Upper-ig és leszedel mindent (hanganyag, munkafüzet, tankönyv, tanári anyag, stb.) és lelkiismeretesen minden feladatot (tankönyvben, majd a munkafüzetben is) megcsinálsz. Hanganyagot meghallgatod, "multimédia" CD-t is párhuzamosan minden leckénél végigveszed (van átfedés, de azzal is ismételsz)
Szvsz mindegy melyik kiadó anyagát veszed végig, a lényeg, hogy végig menj mindenen, húzd alá az új szavakat, szótárazd ki, rendszeresen nézd vissza a korábbi leckéket és amelyik szó még mindig/már megint nem megy, azt újra és újra ismételd.
A nyelvtant is úgy rögzítheted, ha az adott nyelvtani formulával megpróbálsz minél több mondatot alkotni.
Nézz angol filmeket úgy, hogy előtte átnézed az angol feliratot, ami szót nem tudsz kiszótárazod, megtanulod, aztán felirat nélkül vagy angol felirattal nézed, hogy szokd az angol szöveget.
A fentebb linkelt oldalon sokféle anyag van, középen a "Categories" alatt tudsz szűrni és kilistázza az adott szempont szerinti dokumentumokat.
Persze mindezt sokkal könnyebb leírni mint megcsinálni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Subaru topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kuponkunyeráló
- Reklámblokkolók topikja
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Donald Trump azt mondja, hogy megtalálta a TikTok vevőjét
- BestBuy topik
- PlayStation 1 / 2
- További aktív témák...
- Felújított Dell Vostro 15 3568 (7. gen. i5, 16GB RAM, SSD+HDD, jó akku, videokártya)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bányász alaplapok és kiegészítők (RISER-ek, Stb.)
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest