- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
forintuser
őstag
válasz
kareszkaresz #96416 üzenetére
Köszönöm. JBOD lesz.
Fényképekről naponta, más fontos dologról hetente megy egy Hyper Backup mentés egy, a NAS-ra kötött WD külső lemezre. A filmekről meg felesleges mentés szerintem. Nekem legalábbis.
-
válasz
kareszkaresz #96416 üzenetére
JBOD-t meg RAID0-t légyszi ne javasolj senkinek.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz #96384 üzenetére
Ok, aludtam rá egyet. Tegnap valszeg túl sok Histisynt-et vettem be, és elgurult a gyógyszerem.
Spongyát rá, túlreagáltam, elnézést
A többit majd a Plex topikban. -
Pistivi
tag
válasz
kareszkaresz #96380 üzenetére
Igen sokkal gyorsabban tölti be az index képeket a könyvtárakban , de ha még így is lássanak találod akkor ott az emby .
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz #96381 üzenetére
Huhh. Nagy levegő...
Szerintem túltolod, és sok minden nem úgy van, ahogy gondolod.
Alapvetések:
Transzkódoláskor nem a felbontás változik.
Nálam alapból enabled, de ritka, hogy transzkódol, mert olyan nyersanyagot töltök le, melyeket a nézöím hardverei transzkódolás nélkül megemésztenek.
Ha nincs olyan nyersanyag, akkor a Habdbrake progival elkészítem.SSD. Ez most komoly kérdés volt, vagy csak lusta vagy visszaolvasni? Eleve az SSD lenne az alap: hangtalan, gyors, kis fogyasztású. A korábbi hozzászólások közt megtalálod a választ ezzel kapcsolatban is.
Már bocs, hogy türelmetlen vagyok, de amiket itt kérdezel, már sokan és sokszor kitárgyaltuk itt is és a Plex fórumban is (ez itt amúgy is offtopik).
De hogy segítsek: 100x leírtam, hogy csak SSD-im vannak a NAS-ban. 2x 7.68TB SATA, 1x 2TB és 1x 512GB NVMe, cache-ből készült kötet.És itt én meg is állok, mig papagájjá nem válok.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz #96368 üzenetére
Na, gratula! Miből lesz a cserebogár
Örülök, hogy összejött. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz #96365 üzenetére
Nálam csodálatosan működik hasonló konfiggal:
De nem csak a Plex, hanem a Home Assistant, a Tautulli, a qBittorrent, a Zabbix, és a SmokePing is, hasonló logika mentén.
De még eszembe jutott valami: távolról j99.9%-ban a https://app.plex.tv/desktop/#!/ elérést használom (és persze bejelentkezem). Te miért nem?
Most néztem a mobilomról, tehát működik (csak nekem nem synology.me, hanem d....s.com a DDNS-em).
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz #96358 üzenetére
Google, három keresőszó: "plex synology https"
Tadamm: [link] -
cigam
titán
válasz
kareszkaresz #96362 üzenetére
Olvass vissza, nemrég volt róla szó: #96323
- Ellenőrizd hanyas port van megadva a https-nek.
- Belső hálón, a portot megadva működik? 192.168.1.2:5001
- A routeren ez a port van beállítva portforwardba?
- Az online port ellenőrző nyitottnak látja?
- Külső hálón, a pontot megadva működik? valami.synology.me:5001
(A külső/belső port száma megegyezik? Mert ha nem, akkor a külső portszámát kell beírni a ddns címhez) -
cigam
titán
válasz
Olvass vissza, nemrég volt róla szó: #96170
3mp!
-
válasz
A kötet beállításainál (3 pötty a Storage Manager-ben) tudod a százalékot állítani.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz #96283 üzenetére
Üdv:
Nekem a DS412+ még mindig hibátlanul ment, bár már két éve eladtam. Ugyanakkor a DS918+ a garancia vége előtt két héttel feladta, és a Synology magyar képviselete gondolkodás nélkül küldött egy zsír új, még fóliás, dobozos NAS-t, ráadásul új garanciával (ami nemrég járt le). Azóta is hibátlanul működik.
Szóval sosem lehet tudni. Ha engem kérdezel, én nem vennék plusz garanciát – de én nem te vagyok. Neked kell eldönteni, mennyire vagy eleresztve, mennyire tartod megbízhatónak a Synologyt, illetve milyen környezetben használod a NAS-t (pl. villám, feszültségingadozás, lakásbiztosítás opciói).
Apropó lakásbiztosítás: egy magát piacvezetőnek nevező biztosító annak ellenére nem fizette ki a tévém javítását, hogy minden egyértelmű volt, nem volt csalás, és még a hivatalos szerviz is nemtetszését fejezte ki az ügyben. Szóval hiába biztosítottad a lakásodat túlfeszültség és villámcsapás másodlagos hatása ellen, ha a biztosító úgy dönt, hogy "nem volt villámlás" aznap – még akkor is, ha a biztonsági kamerák négy órán keresztül videózták a vihart...
Tehát ezen valós történet alapján pl. a lakásbiztosítás ugyan megtéríthetné a NAS-ban okozott kárt, de nem biztos, hogy olyan biztosítód van, ami ezt valóban meg is tenné adott esetben. Emiatt (is) mondom, hogy neked kell eldönteni, hogy megéri-e vagy sem a plusz költség. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
kareszkaresz #96283 üzenetére
Ez olyan, mint a biztosítás, ha normál garanciális időn túl, de a kiterjesztett garancián belül romlik el, akkor megérte kifizetni, ha megy 8-10 évet hiba nélkül, akkor meg csak pénz kidobás. Neked kell eldönteni, hogy megéri-e plusz pénzért +2 év nyugalom.
Vagy úgy is gondolkodhatsz, hogy a gyártó biztos a dolgában és talált pénz neki a garancia kiterjesztés. Persze műszaki cikkek bármikor elromolhatnak. -
Borisz76
nagyúr
válasz
kareszkaresz #96234 üzenetére
Szia.
A masik kerdesem ha beteszek egy SSD-t ami nem synology , ugye az elso install lesz a fő drive ahonnan bootol, megoldhato e valahogy hogy az SSD legyen a NASban legeloszor bent arra tegye fel a rendszert es kesobb onnan bootoljon vagy ez csak synology SSD-kkel mukodne?
Mindegy hány db lemez HDD/SDD van a NAS-ban....
A rendszer MINDEN lemezre felkerül.
Ez alól a 2 db Cache SSD a kivétel !
Az papíron az írás és olvasás gyorsítását szolgálja.
Nincs rajta rendszer.Működhet e az, arra gondoltam migralom a merevlemezeket, beteszek egy harmadik üres lemezt, arra is rakerul a rendszer mert minden merevlemezen rajta van, majd a 2 JBOD kotetet kiveszem, igy vajon meglesz nekem minden beallitas?
A harmadik lemez ezesetben lehet SHR vagy ennek is JBODkent kotelezo ilyenkor funkcionalni?
Itt meg TE magad is írod, hogy minden lemezen rajta van...
Egyébként így működhet, igen.
2 db lemezt , amik JBOD kötetben vannak szépen migrálod.
Melléjük teszel egy 3. HDD-t és létrehozol rajta egy SHR kötetet.
Lehet JBOD is de amúgy pont nem ajánlott ez a kötet fajta !
Ekkor ugye arra is felkerül a rendszer.
Ha elég nagy méretű, akkor az adatokat simán át is lehet másolni a File Station-al .....JBOD kötetről az SHR kötetre...értelem szerűen egy MEGOSZTOTT mappába.
Majd lementem a JBOD koteteket mashol, es ugy teszem vissza a volt 2 JBOD merevlemezt ha lementettem es adom hozza SHR kotetként immáron akár formazhatja is oket?
Elvileg ez működik !!!
1 fontos dologra figyelj :
Az a lemez , amire SHR kötetet hoztál létre és egyedül van a NAS-ban....szóval ehhez a kötethez UGYANAKKORA vagy NAGYOBB kapacitású lemezt tudsz hozzáadni. Tehát lényeges kérdés, hogy a jelenlegi JBOD köteted lemezei mekkorák is ? !!!
JBOD-nál nem érdekes a méret.....mindenfajta lemezt lehet beletolni , tetszőlegesen a kötetbe....csak összefűzi a lemezeket , hozzáadja a kapacitását.Ellenben egy 1 lemezes SHR kötetnél csak ugyanakkora vagy nagyobb lemezt adhatsz hozzá !!!
Azért mert 2 db lemez , 1 db SHR kötetben majdnem RAID1...azaz tükrözés. Azért kell az ugyanakkora vagy nagyobb lemez , hogy az eredeti lemez minden adatát át tudja másolni az újonnan berakott lemezre....azaz meglegyen a tükör.
Kisebb lemezt nem tehetsz bele mert akkor nem tud minden adatot másolni / tükrözni. Nem fogja eldönteni, hogy mit másolhat és mit hagyjon ki....Azaz alapból tiltva van a kisebb lemez hozzáadásának a lehetősége !
U.i. :
NAS tipusok és lemez méretek hasznosak lennének ilyen esetben....
Melyik lemez mekkora és milyen kötet.
Csak annyit tudunk, hogy 2 db lemez JBOD-ban.
Ez soványka infó .....a konkrét segítséghez. -
Gardaai
senior tag
válasz
kareszkaresz #96069 üzenetére
Rendszerinfókat nyernek ki vele: [dmidecode 3.2]
Ha megnyitod azokat a sorokat, akkor látod, hogy jóval több infó van bennük. -
Gardaai
senior tag
válasz
kareszkaresz #96066 üzenetére
Ha karakterre megegyezik a típusa a leírttal és megnézted az összes visszajelzést, nem csak egyet ahhoz a típushoz akkor igen, nyugodtan.
-
Gardaai
senior tag
válasz
kareszkaresz #96016 üzenetére
Én ezt raktam 1 hete a DS423+omba: [link]
DSM 7.2.2, nem szól érte egyáltalán. Néztem én is a 16 GB-ot, de nagyobb volt a rizikó. Úgy voltam vele inkább gyári specifikációja legyen (2666 MHz CL19) mintsem nagyobb. Ha mégis nagyobbra mész rá, akkor érdemes kicsit olvasgatni, mert ott sokkal több nem kompatibilis van, főleg ha itthonról rendelnél és nem Ebay, Amazon stb. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz #96014 üzenetére
Szia!
Köszönöm, de nem egyedüli érdem, innen nagyon sokaknak köszönhetem, hogy írásaikkal és ötleteikkel segítettek. Sokan a múzsáim az itteni fórumozók közül (értsd jól)Ami az NVMe SSD-t illeti: van egy kompatibilitási lista, de azok elég húzósak. A szkripttel, amit annyit emlegettem, azzal pedig kompatibilissá tudsz tenni bármilyen más NVMe SSD-t. Érdemes használni.
RAM ügyben pedig előttem már be is linkelték, én abból dolgoznék.
Az extra RAM bővítésről pedig annyit, hogy sokan túllépik a gyári maximumot, és működik, de ez nincs garantálva. Ha a DSM 7.2 hivatalosan 6GB-ot támogat, akkor az a biztos, de néhányan 8GB vagy akár többet is beleraktak sikerrel. Kockázat kérdése. -
válasz
Szia.
420+ on cash nek 2db Western Digital SN700 Red 500GB nvme használok. Semmi probléma. Előtte Kingston A2000 volt. Az is problémamentesen. -
válasz
kareszkaresz #96017 üzenetére
-
aladarka
tag
válasz
16GB-ost lehet bele tenni, csak tudni kell, hogy milyet
[itt] talalsz hozza ne'mi segitseget, meg ha visszaolvasol, akkor volt egy masik link is nem olyan regen (ertsd iden). -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz #95990 üzenetére
Ha rákeresel a nevemhez fűződő cache-es témákra, látható, hogy elég sokat foglalkoztam vele.
Évekig használtam írási-olvasási cache-t RAID1-ben, de így utólag azt mondom, hogy pénzkidobás volt. Akkor még másképp gondoltam, mert új volt számomra.
A cache remekül működik, ha Container Managert vagy virtuális gépeket futtatsz, de a Plex esetében nem hoz számottevő előnyt. Én végül memóriát használok Plex transzkód cache-nek (az itteni kollégák javaslata alapján), mert az még egy M.2 SSD-nél is gyorsabb, és nekem van belőle 16GB.
Persze ez is egy megosztó téma – valaki így látja, valaki úgy. -
válasz
kareszkaresz #95990 üzenetére
2GB elég az alap szolgáltatásoknak, de VM-nek illetve nagyobb számú konténernek még 2GB kell legalább.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
kareszkaresz #95983 üzenetére
Szia!
Alapkiépítésben minden úgy működik, ahogy a kollégák írják.
A DS423+ verziója támogatja a gyári NVMe meghajtót kötetként is: [link]
Egy érdekesség: az NVMe cache egy szkripttel átalakítható kötetté, és ehhez nem feltétlenül szükséges a gyári meghajtó. Én ezt a megoldást használom egy DS918+ eszközön már hosszú ideje, problémamentesen.
A szóban forgó szkript: [link]
A DSM frissítéseknél megoszlanak a vélemények: alverzión belül nálam nem volt szükség újratelepítésre, főverzióváltás pedig eddig nem történt, így arról nincs tapasztalatom. -
Patice
Topikgazda
válasz
Az NVMe SSD-kre jelenleg NEM lehet a DSM-et telepíteni.
Synology M.2 SSD lehet gyárilag kötet.
Nem Synology M.2 SSD csak cache lehet.Utóbbi mókolással viszonylag könnyen áthidalható.
Olvastam róla, hogy sikeresen lehet telepíteni a DSM-et is egy NVMe SSD-re, vagy kettőre, RAID1-be fűzve.Kérdés, hogy szükséges-e?
Synology DS423+on gigabitesek a LAN csatik, még összefűzve is ki tudja szolgálni egy SATA SSD első kötetnek, amire az alkalmazásokat tudod telepíteni, meg mérettől függően a kisebb fájlokat.
És akkor újabb kérdés, hogy kell-e egyáltalán ez is?
Ha nem dolgozol kis fájlokkal, nem használsz olyan alkalmazást, ami adatbázist épít, akkor - szerintem - még a SATA SSD is felesleges.NVMe foglalatok sebessége:
Synology azért nem támogatja a jelenlegi modellekben az M.2 SSD-kre a DSM telepítését, ill. nem Syno SSD-k használatát, mert nem elégséges a hűtésük az intenzívebb használathoz.
Valószínűleg ezért limitált a foglalat csatlakozójának sebessége is PCI3 v3.0 x1-ben, azaz kb. 1GB/s sebességet lehet kihozni belőle, ami kb. meg is felel a 10 gigabites hálózati maximumnak.
Szóval ha raksz is bele M.2 SSD-t tök felesleges PCIe v4-es szabványút belerakni.
PCIe v 3.0 tökéletesen megteszi és könnyebb olyat találni köztük, ami nem melegszik annyira.Szóval ezeket gondold végig. Remélem sikerült segítenem ebben a fentiekkel.
-
Tamarel
senior tag
válasz
Szerintem pci-e 3-as, a 4-essel lehetnek kompatibilitási gondok (pl terhelésnél eldobja).
Csak nvme-vel nem működik, így Borisz mondása (a rendszer minden lemezre felkerül) sem érvényes. Kell legalább egy 2.5ös neki. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Alap felállás szerint csak gyorsítótárként lehet használni az SSD-t.
Ha 2 db-t teszel bele , akkor az írási és az olvasási folyamatok gyorsítására alkalmas.
Elviekben....Gyakorlatban meg lehet buherálni, hogy rendszer kerüljön rá.
Erről majd mások írnak....nincs vele tapasztalatom.A MIGRÁCIÓ ,a régi modellből kivett....és az új modellbe berakott HDD-k költöztetését jelenti.
Áthelyezés után bekapcsolod és első indításnál fel ajánlja a migrálást. Ha mégsem....akkor kell másolgatással megoldani a dolgot , új lemez segítségével. -
sevadevil7
csendes tag
válasz
kareszkaresz #94414 üzenetére
Igazából már eldőlt. 923+ lett az alany.
Média funkciók kb nem érdekelnek, kisirodai fájl kiszolgálóként üzemel. + Virtual gép fut rajta egy Wint11-el ami egy kis MS SQL hez kapcsolódó programot szolgál ki.
Ugyanitt kicsi pénzért a 216 eladó 2x2TB vinyóval. -
Sanya
nagyúr
válasz
kareszkaresz #94411 üzenetére
4k-t hová kell transzkódolni? Ami nem kezeli, az a 4k-t sem tudja megjeleníteni.
A transzkódolás után a megjelenített kép meg olyan trehány, hogy inkább szedd le 480p-be is. -
Patice
Topikgazda
válasz
kareszkaresz #89540 üzenetére
A 20 TB lemez tárhelye bájtban 1024-el osztva 18.626 GB, ezt újra 1024-el elosztva 18,189-et kaptam….
-
Borisz76
nagyúr
válasz
kareszkaresz #89540 üzenetére
Szia !
Sajnos ezen pár 100 MB-t tudsz csak növelni ha átállítod ext4-re.
Mondjuk praktikusabb....ha csak adatok lesznek rajta mert linux alatt simán olvasható....de Windows alatt is megoldható.
Nálam a 4 Tb-s lemezeket 3.6 Tb-nak látja a rendszer.8*4=32
Ebből lát 25 Tb-t.....Amúgy azt a particiós képet egy DS918+ -ból kivett 2 Tb-s lemezről csináltam úgy, hogy bele tettem egy külső USB-s házba és rákötöttem a DS918+ -ra.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
kareszkaresz #89538 üzenetére
Az elso hogy mennyi helyet foglal a rendszer brtfs-ben illetve ext4ben? Most feltettem uj DSMet es 1.7 TB-ot foglal el a merevlemezbol a brtfs rendszer amit kicsit sokallok. Egyenlore 1 merevlemez van a gepben. Ha ext4-re attennem akkor is ilyen sokat foglalna a rendszer vagy sokkal kevesebbet? Van valakinek errol tapasztalata?
Valamit elnézel vagy nem jól értelmezel mert nem foglal ennyit a rendszer. Egy HDD-re 3 db partició kerül :
- 1. DSM , azaz az operációs rendszer particiója.
- 2. Gyorsítótárnak fentartott partició.
- 3. Az adatok számára partició.
[2 Tb-s lemezen látható a méretük : 2.37 Gb / 2 Gb / 1858 Gb]A masik kerdesem pedig ha 2 lemez van benne de nem raid es nem tukor akkor is felteszi mindket merevlemezre a rendszert es foglal duplan helyet mint biztonsagi rendszer masodik vinyon vagy csak az elsodlegesre teszi fel es masodlagosra nem?
Az előzőekből következik, hogy MINDEN a NAS belsejébe szerelt lemezen ez a 3 partició lesz !
Azért is mert ha 2 db lemezed van....mindkettő külön kötet és 1 db lemez "meghal"....attól még a rendszer működőképes marad mert a másik HDD-ről indul a rendszer és az azon a lemezen található adatokat is eléred. A hibás lemezt pedig ki kell cserélni.Illetve ha jol sejtem ext4 nem is johet szóba mert az 16TBot tamogat maximum tehat osszeollozva 2 vinyot kesobb mindenkeppen brtfs-t kell valasszam ext4 nem johet szoba ilyen méreteknél. ?
De szóba jöhet...
annyira, hogy az ext4 fájlrendszer az alapértelmezett !
Intel CPU-s NAS-okban lehet létrehozni BRTFS fájlrendszert.
Több lemezből álló tömb elérheti és meg is haladhatja a 100 Tb-t !
Nem tudom , hogy honnan vetted a 16 Tb-s limitet !
Ma már vannak nagyobb HDD-k is 18-20-22-24 Tb-ak.
Ezeket is simán lehet használni....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- SSD kibeszélő
- Microsoft Excel topic
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- TCL LCD és LED TV-k
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo 13 Core i3-7100 Cpu laptop eladó
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! NZXT Kraken Elite 360 RGB vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest