Hirdetés
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.12.07)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Magnat
veterán
válasz
Hiperhuje
üzenetére
Én is ezen dillemmáztam, vettem egy 212j-t 1db 3 terrás diszkkel, plusz volt itthon kompatibilis 500-as Samu 2db, egy 3.5 meg egy 2.5-ös... én azt akartam, h shr-ben beteszem a nagy 500-ast a 3 terrás mellé és 500giga lenne raidben, a maradék meg szimplán ... de mint kiderült, csak az 500 raid lett volna elérhető, a többi nem ... szóval maradt az, h az 500-asra menne a fontosabb dolgok mentése, de mint itt megtudtam, a belső diszkek nem tudnak külön-külön aludni, azt meg nem akartam, h napi 1 mentés kedvéért daráljon egész nap az 500-as lemez ... így inkább a kicsi 500-as dugtam rá usb-n, azt külön is tudja altatni a nas.
-
Magnat
veterán
válasz
csabi1971
üzenetére
És hány diszket akarsz bele? 200k rengeteg, a DS214 play is 100 fölött megáll, sztem az bőven elég mindenre... de ha nem akarsz transzkódolni, sztem a DS214 vagy ad abszurdum a 214SE is elég... azért hallgasd meg, más mit mond, nekem nincsen még sok tapasztalatom ezzel ... összehasonlítás
-
Hiperhuje
aktív tag
Most ezt már megoldom...
Inkább azon agyalok, hogy, legyen- e RAID1, vagy sem.
Mert igazából a kezdeti terveim közt első helyen szerepelt, de annyit olvastam, hogy a fontos dolgokat egy külön meghajtón is kell tárolni, ami független a rendszertől.
Mivel felszabadul az 1TB-s külső HDD a routerről, most azon gondokodom, nem fogok úgy torrentezni a NAS-al, hogy még tükrözöm is azt.
A másik pedig az adat biztonsági tárolása, hát az úgy is fogom a külsőn még pluszba tárolni, tehát nem kéne 4 TB lefelezni....
Hogy legyék???
Na most itt tartok.
-
Hiperhuje
aktív tag
Sziasztok!
Hosszas mérlegelés után, ma szert tettem egy DS213j-re.
Most bíbelődök a beüzemeléssel.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a két 2TB- HDD-t beraktam, be tudom-e úgy állítani, hogy 300Giga legyen RAID1, a maradék területek pedig alapként működnének?
Mondjuk, ha leformázom alapnak 2x2 TB (lemezcsoport), utána kell létrehozni a köteteket?Bocsi, még soha nem volt NAS-om.
A segítséget előre is köszi!
Üdv!
Hh -
csabi1971
csendes tag
Sziasztok!
Mostanában egyre több problémával találkozok a NAS használata közben, megosztanám veletek hátha tud valaki segíteni.
A NAS: Synology DS212J a router: Lynksys E3000
A rendszerre több eszköz is csatlakoztatva van a lakás különböző pontjain. Egy Pioneer N50 zenelejátszó, egy DUNE DUO és egy Popcorn 110 a filmekhez illetve az egyik TV is rá van dugva a hálózatra azon is szoktunk filmeket nézni.
Minden filmnézés közben megszakad a lejátszás és a lejátszó bufferelni kezd majd folytatja, mindegy melyik lejátszót használjuk és mindegy, hogy avi vagy mkv a formátum a hiba fennáll. Amennyiben a tévé saját lejátszóját használom akkor egyszerűen megáll majd ugrik a következő lejátszható tartalomra.
A zenelejátszás a nagy felbontású anyagoknál szintén akadozik illetve mostanában többször nem látta a megosztott tartalmat csak a mappát viszont azt üresnek. A NAS újraindítása után ez a probléma megoldódott.
A hiba akkor is mutatkozik ha a download station nem fut.A 3-4 eszköz nem szokott egyszerre üzemelni.
Ezen kívül egy külső HDD csatlakoztatásakor azt inicializálni akarja amit órákig csinálna. A NAS újraindításakor viszont egyből felismeri.
A nas eddig probléma mentesen működött karácsony előtt bolondult meg.
Közben kiderült, hogy a DSM sem a legújabb bár ezt a rendszer nem így látja és nem is engedi frisíteni. Manuálisan sem ott meg azt írja: frissítéshez nem elegendő a kapacitás a rendszerpartició legalább 200 MG-t igényel.
Tud valaki tanácsot adni?
Előre is köszönöm! -
Pompi
nagyúr
Sziasztok!
Érdemes egy 212j-t lecserélni egy 214se-re? Hoz valamit a konyhára a 214se-ben levő floaing pointos CPU?
köszi
-
jamez
senior tag
Sziasztok!
Nem gondoltam volna hogy 3tb-os red nem lesz elég, de bekövetkezett és vettem mellé a 213j-be egy ugyanilyet.
Ahogy látom alapból SH volt az első, most mellé raktam a 2-at és fél nap kínlódás után aktív is lett.
DE nem látom
Azt hittem csinál egy kötet bővítést.
Nem biztonsági tükrözést szeretnék hanem egyben a 6 tb-ot.Ezt hogyan tudom elérni?

köszi
-
Magnat
veterán
Aki Transmissiont és dlna-t is használ, nem tapasztalta még, h amikor lejön egy film, a NAS nem indexeli be automatikusan a filet? Én igen és keresgettem, h mit lehetne csinálni.. végül találtam ezt:
[link]Ez egy Perl-ben írt kis script, amit a TM done scriptjéből hívva elvileg beindexeli az újonnan letöltött filmet ... a gond csak az vele, h hibás, amit jeleztek is a készítőnek, az a gond vele, h ha könyvtárba tölti le a filmet a TM, akkor a Video Stationban megjelenik, de a dlna-n nem ... lett is hozzá javítás, de sajnos úgy sem lett jó. Egy kis bűvöléssel viszont sikerült javítanom a scriptet, szóval most elég lefuttatni és ráadásul a teljes reindexszel ellentétben pár mp alatt lefut, mivel csak a változásokat indexeli le. Annyi nyűge van, h ha átteszünk vmit másik könyvtárba akkor a régit nem törli a dlna-ból, ha lesz hozzá energiám, megpróbálom azt is belefaragni.
Az eredeti scripthez képest ennyit kell változtatni:
if ($result =~ m/^$SYNO_ERROR_MSG/i) {
$log->entry("Adding file to index: $file");
$dirname = substr($file, 0, rindex($file, '/') + 1);
my @synofolderrc = `synoindex -A \"$dirname\"`;
$log->entry("`synoindex -A \"$dirname\"`");
my @synorc = `synoindex -a \"$file\"`;
$log->entry("`synoindex -a \"$file\"`");
++$files_indexed;
}(Ez most a logba beteszi a könyvtár és a file nevét is, ha ez vkit zavar, akkor törölje a $log kezdetű sorokat)
És egy kérdés a végére: a Time Backupot be lehet állítani úgy, h csak a változtatásokat backupolja? Ha nem, akkor mivel érdemes ezt csinálni?
-
E99
csendes tag
válasz
Elemental
üzenetére
A források szerint úgy látom a Videostation végzi a transzkódolást gyárilag, jelenleg csak ez képes rá. Megjelenés után nem volt rá Plex támogatás (ez egy nagyon jó független médiaszerver), most 2 hónappal később megjött hivatalos verzió, talán hónapok múlva meg lesz oldva a transzkódolás Plex alatt is, jelenleg az a gond vele, hogy a dedikált hardvert nem tudja kihasználni, csak cpu erővel dolgozik ami nem elég semmire sem.
A második kérdésedet nem egészen értem, ha a NAS-on nincs használva a Videostation vagy ki van kapcsolva akkor nincs transzkódolás. -
E99
csendes tag
Nem tudom mennyire vagy otthon stream/transzkódolás témában, de azért röviden elmagyarázom a tisztánlátás végett.
streamelés: itt az adott filmet (pl: .mkv) eredeti formájában küldi a NAS/PC-n levő Plex médiaszerver a kliens TV felé, ebben az esetben a TV képes natívan lejátszani a filmet, olyan mintha odavinnéd pendrive-on és a TV-vel lejátszod, csak itt LAN-on teszi ugyanezt.
transzkódolás: itt viszont annyi a különbség, hogy a kliens eszköz ami lejátsza a filmet nem képes kezeli azt a formátumot, ilyenkor kell transzkódolni (gyakorlatilag lejátszás közben konvertálja a tartalmat).Így már le fogja tudni játszani a kliens.Korábban a hibákat(DTS kezelés, felirat hozzáadás) a transzkódolás részére írtam reagálva az egyik fenti igényedre, ami neked van TV annak csak streamelnie kell, ami egyszerű feladatnak számít. A transzkódolásnak pl. akkor van értelme, ha telefonon/táblagépen szeretnéd lejátszani a jó minőségű filmeket, de nem kezeli azt az eszköz (általában apple cuccok) vagy ha távolról akarod megnézi a filmeket, otthon a NAS kezelhető méretűre alakítja és bárhol lejátszhatod, persze ez függ az otthoni és távoli internet sebességétől.
Jó hír viszont, hogy a mai naptól fogva elérhető hivatalosan is a Plex médiaszerver DS214play-re, egyszerűen telepíthető a csomagkezelőből ami korábban még nem ment olyan könnyen. Transzkódolni jelenleg csak a Videostation alkalmazás tud ezen a NAS-on, de későbbiekben ez várható a Plex-re is. -
csabi1971
csendes tag
Sziasztok!
Mostanában egyre több problémával találkozok a NAS használata közben, megosztanám veletek hátha tud valaki segíteni.
A NAS: Synology DS212J a router: Lynksys E3000
A rendszerre több eszköz is csatlakoztatva van a lakás különböző pontjain. Egy Pioneer N50 zenelejátszó, egy DUNE DUO és egy Popcorn 110 a filmekhez illetve az egyik TV is rá van dugva a hálózatra azon is szoktunk filmeket nézni.
Minden filmnézés közben megszakad a lejátszás és a lejátszó bufferelni kezd majd folytatja, mindegy melyik lejátszót használjuk és mindegy, hogy avi vagy mkv a formátum a hiba fennáll. Amennyiben a tévé saját lejátszóját használom akkor egyszerűen megáll majd ugrik a következő lejátszható tartalomra.
A zenelejátszás a nagy felbontású anyagoknál szintén akadozik illetve mostanában többször nem látta a megosztott tartalmat csak a mappát viszont azt üresnek. A NAS újraindítása után ez a probléma megoldódott.
A hiba akkor is mutatkozik ha a download station nem fut.A 3-4 eszköz nem szokott egyszerre üzemelni.
Ezen kívül egy külső HDD csatlakoztatásakor azt inicializálni akarja amit órákig csinálna. A NAS újraindításakor viszont egyből felismeri.
A nas eddig probléma mentesen működött karácsony előtt bolondult meg.
Tud valaki tanácsot adni?
Előre is köszönöm! -
devil-k
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Fel, pont tegnap este!
-
Dr.FantastiK
őstag
Felrakta mar valaki a Beta 5.0 -t ? ?
-
Mezga Aladár
veterán
Találkozott valaki olyannal hogy nem működik az első usb port?
-
Proxy2
aktív tag
-
213-ra simán lehetett telepíteni. Sőt. Szépen el lehetett rendezgetni a dolgokat, borítókat stb. És amikor az ember hátradől, akkor derül csak ki, hogy nem játszik le semmit. Kíír egy rejtéjes hibaüzenetet, ami még véletlenül sem utal erőforráshiányra, vagy bármire, és ennyi. Lehet turkálni a neten.
Nagyt: Alternatíva még a Serviio. De az sem egy leányálom. Java kell hozzá. Én a mai napig nem tudtam forráskönyvtárat betallózni neki.
Ja bocs. TV-hez kell. Ez webes. -
E99
csendes tag
Plex-et nem lehet telepíteni DS214-re, meg úgy az összes friss Marvell CPU-val szerelt nas-ra sem. A DS214play már jobb választás, de ott sem öröm az élet. A Plex felmegy rá, de jelenleg módosított csomagot kell rá telepíteni, ami nem nagy dolog, mert plex fórumában mindig kirakják. Azonban a transzkódolás sem az igazi, mert jelen pillanatban nincs megfelelő DTS licensz (korábban ugyan volt, de kivették...) így azokat nem fogja transzkódolni ill. egyes feliratokat nem tud hardveresen átkódolni, így azokat sem fogja akadás mentesen lejátszani. Jelenleg ez az állás a Plex fórumában és mindenki várja a hivatalos támogatást mint a messiást.
-
Elemental
addikt
Nekem is olyan routerem van. Semmit nem kell állítani a routerben a dyndns-sel kapcsolatban. A nas-on van lehetőség regisztrálni a syno saját dyndns szolgáltatására. Teljesen egyszerű.
-
Magnat
veterán
Szia,
a legegyszerűbb a megfelelő portokat forwardolni a routerben a NAS ip címére. A NAS egyébként ismer egy pár féle routert és ha neked pont olyanod van akkor maga is be tudja lőni a forwardot... plusz van egy más vmi smart mód is, de annak még nem vettem a fáradtságot utánanézni

Ha mezei lakossági neted van akkor szinte tuti, h dinamikus az ip, de ha véletlen fix, akkor is érdemes regelni egy dinamikus host szolgáltatónál, megkíméled magad az ip címed megjegyzésétől
-
nagyt
csendes tag
Ahoj All!
Köszönöm a válaszokat! A DS214play lesz a nyerő.
Még egy fontos kérdés merült fel amire nem találtam egyértelmű választ:
Egy cisco EPC3925 T-home modem-router kombó mögött fog üzemelni. Hogyan kell a két eszközt beállítani hogy netről is elérjem a mappákat ? EPC3925-ben csak dyndns.com az egyetlen beállítás lehetséges ami nekem nincs.(azt sajna nem tudom hogy alapból dnamikus-e az ip vagy sem)
myds.synology regisztációval megoldható vagy bármi más módon el lehet jutni a netről indulva a routeren keresztül a nashoz ?üdv: T
-
Daweee
őstag
válasz
Ablakos
üzenetére
Nem soros port, hanem USB, de vannak kevésbé ismert márkák , pl: [link] de itt pl egész sok van a 10K+ kategóriában, csak ugye egyáltalán nem biztos, hogy a Syno hajlandó lesz kommunikálni vele. Ha biztosra akarok menni, mit érdemes venni? Nem kell hogy túl sokáig bírja, annyi a lényeg hogy a pár mp-es kimaradásokat vagy biztosíték levágódásokat áthidalja, illetve hosszabb szünet esetén elküldje aludni, hogy ne essen baja az adatoknak.
-
Magnat
veterán
válasz
Mezga Aladár
üzenetére
-
Ablakos
addikt
Ennyi pénzért melyik soros porton kommunikáló ups-t találtad?
Nekem DS211+ -hoz egy APC 350-es van már három éve. Biztosan lesz pótaksi, ha úgy alakul. Teszteli naponta a Syno és természetesen lekapcsolódik a NAS, ha hosszúra sikeredne az áramszünet. Igaz 23e- de ezzel nyugodtabban hagyom napokra magára a dobozt.
-
Daweee
őstag
Hello
A Synology mennyire toleráns az olcsóbb UPS-ekkel? Tudom hogy van hivatalos támogatási lista, de elég szűk. Ezt mennyire kell komolyan venni? Működne esetleg valami 10-15K-s eszközzel, vagy mindenképpen valami komolyabb APC-t kéne vennem hogy megfelelően felismerje és tudja kezelni? Egyébként egy DS213j-ről van szó. -
Magnat
veterán
válasz
zoltan6
üzenetére
Szia,
és ennek mi köze a Tomato-hoz? A routernek ebben az esetben annyi a tennivalója, h forwardolja az adott portra jövő kérést a NAS felé, szóval nem hinném, h bármit számít, h ezt milyen firm teszi meg ... 1ébként pont a 3rd party firmek rugalmasabbak ebből a szempontból és tudják blokkolni a bruteforce támadásokat.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Szia!
Köszi! Ja-ja, erre gondoltam én is, de 5 megabittel 600 kilobyte/s körül kéne mennie, de ehelyett stabil 350-360 körül ment...
(#5917) Dr.FantastiK:
Na eeeez viszont simán lehetséges. Arra nem is gondoltam, hogy esetleg valaki visszafogja a netet. Tiszta hülye vagyok.
Akkor nincs mese, ha gyorsabb elérést akarunk, akkor venni kell egy jobb feltöltéssel rendelkező internet csomagot.
Köszi mégegyszer!

-
zoltan6
addikt
következő router cserénél szerintem messziről elkerülöm a módositott firmwareket a routernél,marad minden gyári rendszeren,mert mióta frissitettem a routert tomato-ra.a nas-om egy átjáróház.minden nap tele van a blokkolási lista ftp,ssh,telnet mindenféle belépési kisérletekkel,most már letiltottam szinte mindent a nason,hihetetlen hogy találnak meg ennyien,kinai,hong-kongi,litván.román,usa,mindenféle ip címekkel.pedig nem is osztok meg semmit nyilvánosan,torrent is csak 1-2 magyar oldalról.

-
Elemental
addikt
Azt valahogy be lehet állítani, hogy a nason ne kerüljön minden mappába egy thumbs.db fájl?
-
Magnat
veterán
Szia,
nekem nem ment ilyen egyszerűen a telepítés... több manualt is elolvastam, végül úgy csináltam, h:
-TM telepítése előtt csináltam egy transmission usert (jelszó mindegy)
-létrehoztam egy könyvtárat a volume1-en transmission néven és a transmission usernek teljes jogot adtam rá
-azon belül egy download és egy incoming könyvtárat is
-utána telepítettem a TM-etPár hsz-szel ezelőtt linkeltem a filet, ahol a TM működését lehet paraméterezni
Közben ma egész este azzal trükköztem, h hogy tudnám legkönnyebben megoldani ami a routeremen is be volt állítva, h kapjak mailt amikor egy torrent befejeződik. Addig jutottam, h sikerült belefaragni a rendszerbe egy új értesítést:

(legalsó sor)illetve:

ami így ha a mailküldés be van pipálva, értelemszerűen a rendszer eseményen túl mailt is generál az értesítésben beállított címemre.
A következő projekt lesz bedrótozni a TM-be, illetve új változókat beállítani, amiben át tudok adni a mailba olyan adatokat, h mikor fejeződött be a torrent és pontosan mi volt a címe. -
Elemental
addikt
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Nekem is 5megás feltöltésem van, de ha valami adatot töltök a nasról a neten, akkor kihasználja a teljes 5Mbitet, néha még gyorsabb is. Az 5Mbit 625kbyte lenne, da van, hogy 670kbyte-tal is jön a cucc róla.
-
nagyt
csendes tag
DS214 vs DS214 play
Ahoj Mindenkinek!

Tudom hogy a könyökötökön jön ki de nincs időm mind a 6000hozzászólást végigolvasni és a keresés sem jutott eredményre.
A hardveres és ár különbségeket tudom.
(Jelenleg pc - plex server szoftver kombinációban nézem a FullHD filmeket - gond nélkül- a tévén)Adattárolás wifin és neten keresztül ill. a nas-ra dolgozni LAN-on az elsődleges szempont. Szeretném végre összerendezni a dolgaimat egy helyre, így legalább minden eszközömmel hozzáférnék.
Szóval a másodlagos de nem elhanyagolható kérdés: Szeretném tudni hogy tudja-e biztosítani a DS214 is az akadásmentes mozizást? HA igen akkor legalább spórolnék pár forintot a WD 2TB-os RED HDD-re és nem a play-t veszem meg.Ha jól tájékozódtam akkor a play a transzkódolás miatt lehet érdekes ha pl tableten néznék egy fullHD filmet.
(Titokban bízom benne hogy azért a D214-essel is megoldható a home-cinema )
Plex server futtatható rajta?
Szóval a kettő közül kéne választani csak nem igazán sikerül dűlőre jutnom.
Egy-két tapasztalatot egyéb hasznos tanácsot elfogadok hogy könnyebb legyen döntenem.
Előre is köszönöm a segítséget
üdv: T
-
Dr.FantastiK
őstag
'' egy jobb fajta 100 megabites Zyxel routeren keresztül, 25/5-ös nettel csak ilyen 3-400 kbit/s-os sebességgel tudom elérni? ''
a 25/5 Net, nyilvan 5 Mbit feltoltest biztosit ! ami aztan pontosan osztva 8-al => realisan kabe' innen 400-500 Kbyte ad.
Tehat kinnt-rol te a NAS-nak az upload kepesseget tudod kihasznalni !! amihez a 100-as Router (amugyis) is szuk !!
Tehat : amikor kinnt-rol lekérdezed a NAS-t, akkor ő Uploadozik tefeléd.
-
vond
MODERÁTOR
Szerintetek az miért van, hogy a DS1813+ miközben belső hálón gyakorlatilag kihasználja a teljes gigabitet (100-115 MB/s körül olvas és ír), kintről, a gigabites switch után, egy jobb fajta 100 megabites Zyxel routeren keresztül, 25/5-ös nettel csak ilyen 3-400 kbit/s-os sebességgel tudom elérni?
IP címek, portforward, minden rendben be van állítva, sebességkorlátozás egyik fióknál sincs, és elvileg semmi forgalomkorlátozó cucc nincs bekapcsolva a routeren, de más hálózaton, internet felől mégis ilyen lassú a FileStation, meg az FTP is.
Ami miatt még érdekesebb a dolog, az az, hogy ha belső hálón, de böngészőben, vagy FTP-n érem el a NAS-t (ugye ehhez át kell haladnom a switch után a routeren is), akkor ilyen 10-12 MB/s körüli a sebesség, ami ugye a 100 megabites router-ből következik. De ha már teljesen más hálózatról, szintén böngészőből érem el a cuccot, akkor lemegy erre a párszáz kilobites sebességre.
Erre tud valaki valami okosat mondani?
Nem vagyok egy hálózati szakértő. Nagyon örülnék, ha valahogy sikerülne megoldani ezt a problémát az amúgy tökéletesen működő munkahelyi NAS-on.
Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni. :

-
Elemental
addikt
Szeva!
Adok pár választ.
Előszóban annyi, hogy a nast úgy kell elképzelni, ha adattárolásról van szó, mintha egy felhőszolgáltatást vennél igénybe, csak ez a te lakásodban/irodádban van, és a sajátod.kis cégem (építész tervezés) úgy működik jelenleg, hogy egy adott munkán többen dolgozunk (különböző helyen), és szeretném megoldani, hogy a munkához tartozó minden adatot egy helyen tudjunk tartani, ne kelljen mail-ben küldözgetni mindig mindent egymásnak, ez gondolom simán megy?
Persze.egy mappa tartalmához kapnak az érintettek jogosultságot, és simán tudják írni/olvasni ugye?
Igen.ezeket a megosztott mappákat telefonról (iphone) és tabletről (ipad mini) is el tudom érni?
Igen.ha mondjuk egy komolyabb méretű pdf-et akarok megnézni akkor ezt a nas-ról nyitja meg a tablet, vagy letölti neten keresztül és utána nyitja meg? nem mindegy, hogy mire megy el a 2gb-os adat forgalom
ha éppen nincsen kéznél wi-fi...
ha nas-ról nyitja meg, mondjuk a 200 mb-os pdf-et, akkor ez nem számít ekkora adatforgalomnak ugye?
Letölti. Adatforgalmat generál.a fenti kérdés áll arra az esetre is, ha mondjuk filmet szeretnék nézni vagy zenét akarok hallgatni az ipaden a nas-ról wi-fi nélkül...
A stream közben is le kell tölteni az adatokat, annak ellenére, hogy közben le fogja játszani.ez egyébként lehetséges (mobilnet sebessége lehetővé teszi?)
Általában a szűk keresztmetszet a nasnál lévő feltöltési sebesség, szerintem a mobilnet bírja Én már néztem filmet, hallgattam zenét a nasról neten keresztül.letölteni/torrentezni tudok úgy, hogy az ipaden megkeresem a letöltendő cuccot, és onnan állítom be a letöltést a nas-ra?
Igen.érdemes a két hdd-t úgy használni (már ha a dikek tükrözését elvetjük), hogy a fontos adatok (munkák, fotók, videók) az egyiken, és a szórakozás, kevésbé fontos dolgok (filmek, zenék) a másikon? vagy a nas alapból össze fűzi a diskeket?
Lehet 2 külön kötetként kezelni a vinyókat. -
Sesy
aktív tag
sziasztok
azt már eldöntöttem, hogy ha veszek akkor synology ds213j nas-t fogok venni, de lenne pár kérdésem mielőtt kiteszek az asztalra érte és a 2db 2tb-os wd red hdd-ért együtt ~100-120k huf-otsokat olvastam utána, de nézzétek el, tudatlanságomat, szeretnék biztosra menni mielőtt belevágok, és mivel nem nagyon értek hozzá kicsit szájba rágós lesz

szóval:
a cél alapvetően megbízható adat tárolás biztonságosan, ezért gondoltam, hogy tükrözzük a hdd-t,
ezen kívül biztonsági mentés is készül, külső hdd-re illetve, a fontos adatokról felhőbe is, ezt ha jól tudom be lehet állítani valahol?
ekkor viszont nem feltétlenül kell tükrözni a disk-et ugye?
ha most csak egy 2/3 tb-os hdd-t teszek bele, akkor később tudok bele tenni még egyet minden gond nélkül (vagyis nem kell az adatokat mozgatnom a bővítés idejére) akár raid-be is?kis cégem (építész tervezés) úgy működik jelenleg, hogy egy adott munkán többen dolgozunk (különböző helyen), és szeretném megoldani, hogy a munkához tartozó minden adatot egy helyen tudjunk tartani, ne kelljen mail-ben küldözgetni mindig mindent egymásnak, ez gondolom simán megy? egy mappa tartalmához kapnak az érintettek jogosultságot, és simán tudják írni/olvasni ugye?
ezeket a megosztott mappákat telefonról (iphone) és tabletről (ipad mini) is el tudom érni?
ha mondjuk egy komolyabb méretű pdf-et akarok megnézni akkor ezt a nas-ról nyitja meg a tablet, vagy letölti neten keresztül és utána nyitja meg? nem mindegy, hogy mire megy el a 2gb-os adat forgalom
ha éppen nincsen kéznél wi-fi...
ha nas-ról nyitja meg, mondjuk a 200 mb-os pdf-et, akkor ez nem számít ekkora adatforgalomnak ugye?a fenti kérdés áll arra az esetre is, ha mondjuk filmet szeretnék nézni vagy zenét akarok hallgatni az ipaden a nas-ról wi-fi nélkül... ez egyébként lehetséges (mobilnet sebessége lehetővé teszi?)
esetleg van olyan szoftver, ami ugyan ezt tudja, csak a számítógépem és az ipad közöt? tehát próbaképpen a gépen lévő filmet/zenét/pdf-et megnyitni wi-fin/3/4g-n? csak, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés

letölteni/torrentezni tudok úgy, hogy az ipaden megkeresem a letöltendő cuccot, és onnan állítom be a letöltést a nas-ra?
érdemes a két hdd-t úgy használni (már ha a dikek tükrözését elvetjük), hogy a fontos adatok (munkák, fotók, videók) az egyiken, és a szórakozás, kevésbé fontos dolgok (filmek, zenék) a másikon? vagy a nas alapból össze fűzi a diskeket?
valahol olvastam, hogy probléma lehet a hdd-knél a fejek parkoltatása, ezt hol/hogyan/mivel tudom kontrolálni?
megnézném a gépemben lévő 1,5 éves disket is
meg le ellenőrizném a két újat is majd, hogy ne legyen ilyen gondom...bocsi a sok "tudatlan" kérdésemért, de soha nem használtam még ilyen eszközt, és nem tudom pontosan mire számíthatok... előre is köszi a segítséget!
üdv:
g. -
jozsi252
veterán
Az lenne a kérdésem hogy meg tudom úgy nèzni a NAS-nak a proci ram használatát,hogy nem lèpek be a NAS-ra? Esetleg iOS-nél Synology app képes erre, vagy mindenképp be kell lépni a webes felületre?
Köszönöm

-
Magnat
veterán
Ha jól értem a kérdést, akkor a TM download sort az usr/local/transmission/var/settings.json állományban lehet konfigolni, download-queue-enabled = true esetén a download-queue-size értéke határozza meg, mekkora legyen a sor.
Szerk: illetve pontosabban azt, h mennyi szimultán download fölött legyen sor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LG monitorok
- Monitorkalibráló eszközök
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Yettel topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fűnyíró topik
- További aktív témák...
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- KFA2 8 GB GeForce RTX 3070 Ti - garanciával
- HP Pavilion 15 - 15,6" Full HD - Intel Pentium N3710 - 4GB - 500GB HDD - Win10 PRO - MAGYAR - DWD R
- Lian Li Strimer Wireless RGB Kábel PACK! 24Pin + CPU + VGA + Kontroller
- MiniITX GAMING PC! Ryzen 7700 / RTX 5070 / B850I / 32GB DDR5 / 2TB NVMe / 750w Gold! BeszámítOK
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Azt hittem csinál egy kötet bővítést.
!