Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Íme az új Android Auto!
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
A Dreher hidegkomlósa (mármint az idéntől új receptes, kukoricamentes) az tényleg annyira rossz még mindig, hogy Winkler is lefolyóba önti vagy csak fröcsög a sznobság belőle megint?
Én nem vagyok sörszakértő, a régi hidegkomlós tényleg rossz volt, de a mostani szerintem teljesen jó, nem sok íze van, de legalább nem rossz és laza egyszerű szomjoltó, én szeretem az alacsony IBU keserűségű söröket. Sokkal jobb az ihatatlan réginél, ég és föld.Csak kíváncsi vagyok, hogy az én ízlelőbimbóim nem jók vagy Winklernél elszaladt a ló megint.
-
kökény
aktív tag
-
kökény
aktív tag
válasz
Janusz001
üzenetére
Ezek a belga sörmestertől lettek rendelve, ahogy nézem. Nincsenek nagy csodák, ahogy proci is írta és amiket itt a fórumon is dícsérni szoktunk: chimay, delirium, la trappe oké, a többi pölö satan, barbar Sparban, Auchanban kapható átlagos belga serek, amik magyaroknak még így is jó
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Janusz001
üzenetére
szep kor.
a Chimay / Trappe / Cuvée Chateau kb egy (nagyon jo) kategoria . Gallicia, Satant es Cuves de Trollt meg en se propbaltam. Gauloise ivosor, a Blanche meg egyike a keves belga buzanak.
[CsuCsu]: Budapesten a Belgaban kb a feluk szokott lenni, nekem is onnan ismerosek. a trollos sor utobbi evekben iszonyatosan ritka egyebkent, talan 1-2 webshopban lattni neha.
-
Dilikutya
félisten
Elhatároztam, amennyire csak lehet, német, főleg bajor sört próbálok inni októberben. Már érett egy ideje, hogy ezt is kipróbáljam. Isteni malátás, nem tolakodón komlós sör, kiegyensúlyozott, lágy, de mégis karakteres. Cserébe nem napi ivósör árú, pedig meg tudnám szokni.
-
Dorian
félisten
-
válasz
Dorian
üzenetére
Ha esetleg hazafelé Ljubjana mellett vinne az utad, akkor kis kerülővel van egy egész jó bottle shop észak Ljubjanaban, ahol elég széles a a szlovén választék. Ha érdekes lehet akkor megkeresem neked.
bled és környékén nem emlékszem, hogy ittam volna rendes sört. Krémest itt egyél: Slascicarna Zima. Ami a tó partján van hotelnek terasza, ott sima francia krémest kapsz. -
looser
addikt
-
looser
addikt
válasz
[CsuCsu]
üzenetére
Jajj de jó, itt most lehet, hogy én mondok okosat :-D
Régebben hallottam egy olyan eljárásról, mint amilyennel a Brewdog a Tactical Nuclear Penguin-t vagy az End of History-t csinálta. Szóval elkezdik hűteni a sört 0 fok köré és lényegében kifagyasztják belőle a vizet, lényegében egyre sűrűbb (kevesebb) lesz a cucc, vagyis magasabb alkohol lesz benne.
Aztán majd jön egy szaki és kijavít :-) -
Dorian
félisten
Köszönöm a tippeket, egyelőre vettem pár cseh gyártású barna Kozelt.
Viszont most Szlovéniában vagyok, Bledben, van tippetek mit kell itt inni?
-
-
[CsuCsu]
őstag
válasz
Mike88
üzenetére
Sortol fugg. Lambic es egyeb belgak eseten a palackban is erjesztik a sort, ezert lehet olyan jol erlelni oket. A Cantillon Lou Pepe eseten peldaul nadcukor hozzaadasaval inditjak ujra az erjesztest a palackban. Az angol kezipumpas sorok eseten sem allitjak le az erjesztest (nem is lehet 'real ale'-nek nevezni oket, ha halott az eleszto).
-
Jofi81
őstag
válasz
Mike88
üzenetére
De miért nem tudod elképzelni, hiszen magad is tapasztalod...
Akkor fejeződik be az erjedés, amikor az élesztő már nem talál leerjeszteni való cukrot. Ha ezután még adsz hozzá cukrot (palackozáskor), akkor újra lesz mit "enniük", újra beindul egy erjedési folyamat és szénsav keletkezik. Akkor nem lenne ez igaz, ha már nem lenne benne élő élesztő, például ha pasztörizálnád a sörödet. -
Mike88
senior tag
válasz
Jofi81
üzenetére
Na, OK, akkor ez sincs másképp, mint a többi cefrénél. Ezért vettem anno refraktométert, hogy kiderüljön megakadt-e az erjedés vagy végbement. Aztán igazából, akkor amikor vettem, akkor egyszer előfordult velem, aztán sosem, ezen feldühödve vettem, de gyak. ez nem is nálam tesz szolgálatot, hanem haveroknál, mert Ők rendszerint elcsesznek valamit. No de akkor ez úgy van, ahogy én gondoltam, az a cefre, ahol 2-3 napos intervallumban a brix már nem mozdul, az egyébként szigorúan véve még nem feltétlen kierjedt cefre (most a megakadást hanyagoljuk, nem erre gondolok...), de nem vitáznék ezen, lényeg az, hogy megerősíti azt, hogy nem csináltam rosszul. Egy valóban kierjedt cefre esetében egyébként elképzelni nem tudom, hogy azt szimplán cukor hozzáadásával kvázi újra beindítod (szénsavasítás), de javíts ki, ha rossz az elképzelésem. Tegnapelőtt (3 nap után) megnyitottam egy 3 decist, abban már számomra elfogadható mennyiségű szénsav volt (hát elbírnék többet és lesz is még biztos), tegnap egy fél literest, abban nem volt annyi, mint a 3 decisben előtte való nap, de úgy néz ki attól nem kell tartanom, hogy túltoltam a cukrot, hogy túl korán palackoztam. Vasárnap telik le az egy hét, akkor megnyitok még egyet, s ha elég szénsavasnak találom, akkor kiteszem hidegre.
-
looser
addikt
válasz
perempe
üzenetére
Hogy pellet vagy toboz, igazából lényegtelen (persze nem az), mivel a receptek megadják, hogy melyikre számítják (idő, mennyiség). Számít még a komló kora is, veszít az aromájából az öregebb komló. Házifőzésben szinte kizárólag pelletet látok használni, illetve páran begyűjtött vadkomlókkal is kísérleteznek. Én csak olvasok, nem főzők :-)
-
Jofi81
őstag
válasz
Mike88
üzenetére
Akkor tekinthető leerjedtnek, ha egymást követő 2-3 napon át nem változik a fajsúlya. (Arra kell még figyelni, hogy a mért érték az elvárt közelében legyen, mert ha jóval magasabb, az azt jelenti, hogy megakadt az erjedés.)
perempe: Kis bigyó alatt a komlópelletet érted? A mennyisége nagyban függ a fajtától és recepttől, de egy 21 literes főzethez mondjuk 30 és 200 gramm között, de lehet több is.
-
perempe
veterán
én is kérdeznék:
gyakran járok olyan helyen, ahol látok komlót. hány olyan "kis bigyó" kell egy literhez? (átlagos nagyüzemi sörhöz.) nem akarok főzni, csak nagyon érdekel. -
Mike88
senior tag
válasz
Jofi81
üzenetére
Értem. Köszönöm a linket, átolvastam. Több minden tisztázódott előttem. Ami meg nem, az majd tisztázódik. Annyi kérdésem lenne még, hogy mit jelent az, hogy "teljesen leerjed egy cefre"? Van refraktométerem, cukorfogyást tudok figyelni, no de mit értsek alatta? Ha 1-2 napja nem csökkent 1 fokot sem, vagy ha 1 hét alatt nem csökkent 1 fokot sem? Azaz milyen sűrűn vegyek mintát?
-
Jofi81
őstag
válasz
Mike88
üzenetére
- Szűrni általában nem szokták a házi sört, de előfordulhat. Néhányan derítenek palackozás előtt, például zselatinnal.
- Nem kell kiönteni, semmit, itt de nyilván az erjesztő aljára leülepedett élesztőt nem rakod a palackba.
- Palackozni csak akkor szabad, ha teljesen leerjedt, különben fennáll a veszélye, hogy felrobban a palack. Nem a kotyogót kell nézni, mert ha nem zár tökéletesen, akkor nem veszed észre, hogy megállt-e az erjedés. Fajsúlyt kell mérni és ha nem változik, akkor lehet palackozni.
- A szénsavképződéshez érdemes magasabb hőmérsékleten tartani 1-2 hétig, hogy gyorsabban végbemenjen, ahogy te is írtad, utána mehet hidegebbre. De ha pincében tartod, akkor sem lesz baja.
- A fertőtlenítésre azért kell nagyon odafigyelni, mert a sör az alacsonyabb alkoholtartalmánál fogva sokkal érzékenyebb, mint egy pálinka. Nagyon könnyű összeszedni valami fertőzést, baktériumot, vagy akár egy levegőben lévő vad élesztőt, ami a nem kívánt irányba viszi el az erjedést.
Ha még nem olvastad, akkor ajánlom a figyelmedbe ezt.
-
Mike88
senior tag
Sziasztok!
Volna hozzátok 1-2 kérdésem, sör gyártásával kapcsolatban, egyelőre főzéssel nem foglalkozom, mivel abszolút kezdő vagyok a témában, pálinkafőzéssel viszont foglalkozom már jópár éve...
Az első kérdés az, hogy (keresve láttam, hogy többen használtatok/használtok sörsűrítményeket), ezeket kierjedés után szimplán palackozzátok vagy használtok a palackozás után valamilyen szűrési eljárást? Kell-e egyáltalán? Első 1-2 decit kiöntitek-e, utolsó pár decit kiöntitek-e? Avagy ezt úgy ahogy van, lelehet palackozni?
Mikor kezditek el lepalackozni, (mikor érdemes?) ha abszolút leállt az erjedés, vagy az utóerjedés vége felé, amikor még teszem azt egyszer-egyszer bugyborékol a kotyogó 1 órában? Miután lepalackoztátok, cukor rákerült, (olvastam, hogy kb. 1 hét, mire a szénsavasság kialakul) ebben az egy hétben, majd ezt követőn milyen hőmérsékleten tároljátok? Mert értem, hogy a szénsavasságot a cukorral újraindított erjedés okozza, csak hogy az erjedéshez elvileg kell egy magasabb hőmérséklet 15-20 fok, tehát ebben az egy hétben még érdemes a házban/pincében hagyni, majd lehet hidegre tenni vagy hogy?
Az utolsó kérdés inkább kíváncsiskodás, mert a miértjét szeretem tudni minden szabálynak, hogy az miért született, így vagyok a pálinkafőzéssel is ill. a cefrézéssel is. Erre keresve itt nem találtam meg a választ, de máshol sem, csak ilyen általános információkat, ami egyébként abszolút igaz a gyümölcsök cefrézésére is. Szóval miért kell ennyire iszonyatos módon odafigyelni a fertőtlenítésre? Mik lehetnek a következményei a hanyagságnak és mikor jelentkezhet? Gyümölcsöt én úgy cefrézek, hogy a gyümölcs megvan mosva, (persze ez más okból történik), a hordókat pedig (mivel van bőven) előpárlattal szoktam átöblíteni, majd áttörölni, majd csapvízzel ismét átöblíteni. Így cefrefertőzés nálam még soha elő nem fordult, holott azt azért főerjedés alatt, sűrű cefre esetén nyitogatni kell naponta 1-2x. No most ehhez képest (és ne haragudjatok meg érte, lehet tudatlanságból adódik a dacoskodásom), de azt látom a sörkészítés körül, hogy ez a fertőtlenítés már-már mániákus, egymásra próbálnak licitálni az ezzel aktívan foglalkozók. Tehát hogy üvegeket elmossuk palackozás előtt, az abszolút OK, egy poharat is elmosunk amiből már ittunk, hogy az erjesztőtartályt elmossuk, azt is értem, mint írtam én is elszoktam, de hogy csapolás során azt a kis fütyfürütty pár centis csapot is sprickolják egyesek chemipro-val, no meg a kotyogót is, kupakokat is elmossák... Szóval, hogy házi körülmények között ez nem túlzás, egy egyébként irányított erjesztés során, aminek eleve az a lényege (többek között), hogy a vadélesztőket kizárjuk, ezáltal az erjedési folyamat helyes lezajlását biztosítjuk? Persze biztos el kell cseszni egyszer s utána már nem kételkedik benne az ember, szó se róla...
Hát majd max. most elcsesztem egyszer, azt olvastam, hogy a fertőzés felütheti a fejét a palackozás után is pár héttel, majd meglátjuk. Cefréző vödört elmostam egyébként meg a csapot is, meg az üvegeket is, de szimplán mosószódával, ezt használom akkor is, ha elfogy az előpárlat (annyi előpárlat azért nincs, hogy 46 üveget átöblítsek vele, hacsak nem öntöm egyikből a másikba, de akkor még mindig mosnám az üvegeket). Hogy a csapot még palackozás előtt is elmossam, hogy a kotyogót is elmossam, hogy a kupakokat is, hát eszembe sem jutott... -
looser
addikt
Azt hiszem az eredeti hozzászólást én is félreértettem; azt hittem, a Baknál az a gond, hogy kiérződik belőle az alkohol, egyébként mehet a magasabb vol. De végül is az OP rákövetkező hsz-e tisztázza :-)
Dorian, szerintem a Kozel barna, ami még cseh gyártmány és nincs 4%, az igen jópofa kis sör, vizes, kicsit édes, érezni, hogy nem erjedt le benne minden cukor. Ez mindenhol elérhető. Illetve nekem régebben nagy kedvenc volt a Ferdinand barna, ez is remek sör; többek között csapolva a Ferdinand Monarchia étteremben érhető el (régebben volt egy Hospoda nevű hely is mellette az Aradi utcában, de az megszűnt sajnos). -
looser
addikt
válasz
proci985
üzenetére
A cseh nagyon jó ötlet, a Pardubicky Porter igazi klasszikus, szívmelengető cseh barnasör. Nem felejtem el a FK blogbejegyzését, amiben megemlíti ezt a sört; magam akkor hallottam először róla :-)
-
[CsuCsu]
őstag
válasz
Dorian
üzenetére
Szerintem neked valami mezei stout vagy porter lenne a megfelelo, 5-6% alkoholfokkal. A Fuller's London Porter es Black Cab Stout ilyenek, de ezek is 800 Ft/ 5dl aron mennek Ennel olcsobban nem uszod meg szerintem.
Itt nezheted oket peldaul:
https://www.britishstore.hu/index.php?route=product/list&keyword=fuller%27s&description=0 -
Jhonny06
veterán
válasz
Dorian
üzenetére
Szerintem pont ez az a kategória, ami nem létezik. 300 körül a szokásos rossz magyar sörök vannak, 4-600ft-os kategóriában lényegében semmi és onnantól kezdődnek a kicsit jobb minőségű magyar sörök, de azok is inkább 8-900 körül. Meg pár külföldit is el lehet csípni ebben a kategóriában. De gondolom ha nem 1000-ért keresel, akkor a 8-900al szintén nem vagy kisegítve.
-
Dorian
félisten
válasz
Dorian
üzenetére
Hú, lehet nem fogalmaztam elég pontosan, én téli ivósör alatt a sötétebb színárnyalatú, nem magas (tehát a szokásos 4,5-5,5%) alkoholú, 350-400 Ft-os árkategóriájú söröket értettem. Szeretem persze a belgákat meg minden, de szimpla ivósörnek nekem az alkoholuk és az áruk is magas. Tudom, gyenge vagyok és szegény.
-
-
Dr.Zoo
őstag
válasz
Dorian
üzenetére
Esetleg Magyar boltból.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dorian
üzenetére
teli belga szezonalis piacon neznek korul, azok jellemzoen 650-800/0,33 korul vannak (2-2.5 eur korul belgiumbol)
gouden carolus christmas / noel, delerium tremens noel. esetleg la trappe /chimay dubbel, bar ezek nem tudom magyaroknal mennyiert mennek.
adott esetben egyebkent lehet belgianboxbeer / belgianhappinessrol meg postaval is olcsobb egy szallitmany, mint Magyarorszagon veve.
-
Dorian
félisten
Hideg-évszakos ivósörnek mit ajánlotok? (Tehát nem ilyen 1000 Ft/ 3 dl imp. stoutokra gondolok)
Vettem Dreher Bak-ot, de nekem brutál sok benne az alkohol és még ki is érződik. -
proci985
MODERÁTOR
-
[CsuCsu]
őstag
válasz
proci985
üzenetére
£30 / uveg. Azt tekintve, hogy ezek $35 retail az USA-ban, meg talan olcsobban is kaptuk, ha az import koltseget es dan adot nezzuk.
En vettem Fundamental Observation-t es Beer Geek Observation-t. Elobbit erlelem meg, ismerosok alapjan kell neki egy kis ido. Utobbit leguritom edesapammal amikor ide latogat. A whatsapp csoportomon kuldtek direkt linket a sorokhoz, igy sikerult csak (nem is tudtam elore, hogy lesz release).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
[CsuCsu]
üzenetére
mennyiert ment egyebkent?
annyira gyorsan ment el, hogy a logokbol se tudtam kiolvasni.
egyebkent erdekes latni, hogy mikkellernel van jobb cucc is. mondjuk ahogy en lattam nagyon dragak es jellemzoen ritkan vannak erdekesebb dolgaik. bar ebben benne van az is, hogy igazabol a mikkeller sorok kozul nagyon kevesnek jo az ar/erteke.
-
[CsuCsu]
őstag
Azert azt nem gondoltam, hogy ennyivel dragabb Magyarorszagra. A GBP arfolyama sem valami bajnok egyebkent, egy honap mulva pedig lehet, hogy szivesebben keresnek forintot...
A Bottle Logic-bol 200 uveg erkezett, de ahogy proci is feltetelezte, kb 1 perc alatt fogyott el a keszlet.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz
Aranypatkány
üzenetére
A Mikkeller azert tud, mert baratok az amerikai fozdekkel. Sok penzt nem keresnek rajta, kb a Mikkeller fanbase-nek szolnak ezek az import sorok. Ezeknek az amerikai fozdeknek helyben elfogynak a sorei az USA-ban, semmi szuksesguk az exportra, igy nem fognak kizarolag profitorientalt ismeretlen kulfoldi boltoknak eladni, ha egyszer otthon is tulkereslet van. A Mikkeller-nek szivessegbol kuldik. Magyarorszagon semelyik fozdenek nincsenek hasonlo kapcsolatai.
Szoval egyelore marad a kulfoldrol rendeles. Amugy £10 korul van a szallitas, nem sokkal dragabb, mint a futar Budapestrol...
-
Aranypatkány
tag
A Mikkeller webshop elég komoly söröket szokott beszerezni, nem értem, egy magyar miért nem tudja ezt. Eddig a Finback volt elég jó a Beerselectionnél, esetleg még a Csakajósörben szokott lenni pár jóság, aztán ennyi. De valami sűrű "barackléért" már nagyon csorog a nyálam
Örülnék ha nem külföldről kellene rendelnem, hanem végre a Beerside is összeszedné magát. Ha Koppenhágába el lehet juttatni fasza cuccokat, akkor Budapestre is illene szerintem.

Ugye???
-
[CsuCsu]
őstag
válasz
kökény
üzenetére
A stout csak pelda volt. De ha erdekel, penteken The Veil IPA-k lesznek a Mikkeller shop-ban, igy mar tudod elore. Meg nem tudom, pontosan hany orakor, de ha bekoveted a Mikkeller webshopot instan, jelezni fog.
Amugy nem kell allandoan a kozossegi mediat sasolni, tulzas lenne reszemrol is. En ugy tudok ezekrol peldaul, hogy van egy whatsapp csoportunk, ahol irnak, ha valahol kaphato valami ritkasag. A Bottle Logic-rol is ott kaptam az infot.
-
Jhonny06
veterán
válasz
kökény
üzenetére
Ezt még anno adster ajánlotta, akkoriban nézegettem, elég brutál cuccok voltak: Johnny's Off License
Nem, nem az enyém a hely

-
[CsuCsu]
őstag
válasz
kökény
üzenetére
Hat, akkor regelj, kulonben sok mindenrol lemaradsz. Ingyen van.
A Baladin Xyauyu azert elegge nagy vad, sot, es van az Open Baladin barban. USA, UK top cuccokat nem fogsz talalni valoszinuleg. Ami jo angol cucc, az nem szokta elhagyni a szigetet, elfogy helyben. Inkabb figyeld az EU-s weboldalakat es rendelgess. Mikkeller-en tegnap arultak Bottle Logic Fundamental Observation-t peldaul.
-
kökény
aktív tag
Srácok, Rómában melyik sörözőt, sörboltot lenne érdemes meglátogatni?Ilyet találtam neten,hogy: Birra Piú, Open Baladin, Brewdog.De én nem biztos, hogy olasz craftokat szeretnék kóstolni, hanem ahol nagyobb "vadak" találhatók, gondolok itt természetesen ámerikai és angol főzdék nagyra értékelt nedűire, ha van tipp/ötlet ne tartsátok magatokban, köszi előre is!

-
qltsar
veterán
válasz
Jofi81
üzenetére
Ezt neked kell eldonteni. En pl. zseton parti vagyok. Nem szeretek olyan soroket / fozdeket tamogatni, akiket nem akarok, vagy tudom, hogy csak olyan soreik vannakk amik nem erdekelnek.
A masik, bar ez a tobbi fesztivalra is igaz, akar zsetonos, akar all you can drink, hogy egyszeruen idokorlatos, azt pedig nem szeretem, ha valaki megszabja, hogy mitol - meddig ihatok ami talan a legnagyobb lehuzo ok szamomra.
Az ar, a 'nagy' sorgyikeknek nem veszes. Egy standard atlag kostolo, kb. 12 tetellel, 8-10.000 / fo korul mozog (Nem full extrem, holdrol hozott elesztovel keszult soroket ertek ide az atlag ala).
Szoval 2 napra igy 18 nem huzos, ha tenyleg megeri, es bevallalod a moderalt speeddrunkolast, valamint egy eleg rossz masnapra egy ujabb masnap generalasat
. [Ha 60 sorrel szamolunk / nap, akkor az ugye 10 sor / ora. De legyunk realisak, 30 sorrel 5 sor / ora.]
-
jsk
senior tag
válasz
jookomak
üzenetére
Részegebb voltam a heti csapfoglalásokon, mint a kóstolónapon
. 60 sör az 60 deci, az ment három felé, vagyis egy emberre jutott 6 óra alatt 2 liter sör. Amiből még el is öntöttem. De tény, hogy tudományosan közelítettem meg. Vittem a tavalyi poharakból is kettőt, így volt hogy 5 pohár sör volt az asztalon. Plusz egy műanyag, ahová a felesleg ment. Valahol az előző két év aranyutas egyvelegét kellene megtalálnom lerészegedés nélkül. -
jsk
senior tag
válasz
Jofi81
üzenetére
Minden évben felviszem az összes sört egy untappd listára. Értékelés alapján elrendezem, és a legjobbtól haladok lefelé. Nem nézek alkoholt, fajtát, csak pontszámot. Robotizálom magam
Így nem nagyon maradtam le semmiről, max. ha nem azt raktár fel, amit meghirdettek.Tavaly ketten voltunk egy napot, 27 sör lett a vége. Idén hárman voltunk egy napot, 55-60 körül lett a nap végére. Az 1 deci ment 3 felé, ami nem ízlett azt elöntöttem.
Plusz 3 liter víz
-
válasz
Jofi81
üzenetére
Az igazán ritkaságok az első 2 órában el szoktak fogyni.
Az utolsó órára meg nagyjából a kihozott sörök 60% kivégződik.2 óra után és a vége előtt viszont bőven van remek sör. Vészes sorbanállásokba se futottam bele, a legtöbb amit vártam az 5-6 perc volt.
A saját tempómban én 4 óra alatt mindent végig kóstoltam amit akartam (naponta talán ha 3-4 kiszemeltről maradtam le), az utolsó két órát már csak dőlöngéléssel és a kedvencek újra kóstolásával töltöttem.nem emlékszem pontos számadatokra, szerintem óránként 5-6 sörrel kezdtem, a végén pár stouttal belassúltam (kb..) de majd aki kint volt még velem majd kijavít

-
válasz
Jofi81
üzenetére
Szerintem nagyon is megéri. Most még csak 5 nevet ismerünk, de ismerem a srácokat, nem fogják az ideinél lejebb adni (nekem mondjuk már csak azért a Finbackért megérné)
Szerintem annyira azért nem vagyunk elkényeztetve, hogy ne essen be mindkét napra legalább 10-10 olyan sör, amiről hallani sem hallottam (főzde is volt ilyen idén), és legalább ennyi másik serital, aminek a beszerzése tényleg csak a korábban már említett amerikai/külföldi csere program keretében valósulhat meg.A szigoruan a 6 órás időtartalmat nézed, óránként 2800 forintot jelent. Igen, ez a fesztivál nem az "átlag" sörfogyasztónak készül. De valljuk be, ezt a 2800 forintot 2 pohár sörre, itt sokan el tudjuk költeni egy átlagos napon is.
Én idén csodák után csodákat kóstolhattam végig, a legrosszabb sör is emlékeim szerint egy jó közepes volt. Mondjuk azért tegyük hozzá, hogy a kiúgróak azok sour és stout élvonalból kerültek ki
amikből ráadásul sokuk egy decije bekerül 2k-ba is bármely fesztiválon -
jsk
senior tag
Lehet venni a jegyeket a BPBW 2020-ra.
-
looser
addikt
válasz
somasz
üzenetére
Ahogy elnézem, nincs alacsony alkoholtartalmú (4%<=) sörük, de a Bécsi Ászok jó lehet, tuti ittam, de nem emlékszem :-) Ogre 5,6%-os, az hamarább összezavarja a népet :-D Egyszer pár éve, amikor a Felvonulási téren volt a Főzdefeszt (talán ez után vonultak be a Városligetbe és utoljára a Napmező vagy mi nevű tisztásra...), akkor épp volt a Rizmajernek egy esküvőre főzött egyszeri alkalmú sörük, ami szerintem szenzációsan jó volt, egy félbarna bak? ale? Szóval szerintem a szentandrásiak is főznek, ha nem szeretnél ekkora mennyiséget (bár gondolom gyakorlott vagy, ha belevágnál) de tuti bérfőznek is.
Viszont...évek óta hébe-hóba letöltöm a Drinkunion árlistáját és elidőzök a cseh hordók felett...én biztosan Primátort vennék, vinnék, egyik sörükben sem csalódtam még. A Primátor Premium évek óta kedvencem, de ha Antonin-t vinnél, az 50L-es hordó 240Ft/korsó lenne (9B, 4%). Csak egy tipp :-) Hajrá és érezzétek jól magatokat! -
somasz
addikt
Kinek van tapasztalata lagziba történő sörintézéssel?
Jövő nyárra tervezek jobbféle sört intézni a lagzinkra, keresem az ésszerű megoldást.
Sorcsapberles.hu-t néztem, két csapos mobil sörcsap tetszene, ehhez kéne hordós sört szereznem. Mivel közel lesz Békésszentandráshoz a helyszín, felmerültek ők mint sörforrás. Majd kiderül, tudnak-e hozzá csapot is intézni. Van esetleg jobb ötletetek? Egy gyümölcsös (pl. meggyes vagy málnás) és egy pilsner vagy APA lenne sztem ésszerű.Valszeg főzök is egy sört, kegbe, ahogy szoktam, de felmerült, hogy főzetek egy ünnepi sört valahol. Ez már valószínűleg nagy költség lenne, de mikor, ha nem most...
-
Dilikutya
félisten
válasz
Terapeuta
üzenetére
Ezek a sörök semmivel sem jobbak, mint egy Soproni. A lidlis Argusnak van 1-2 jó, de ami nem egyértelműen cseh, eleve kuka. A Perlenbacher szemét, még a búzája iható, többi nem. 130-170 Ft-ért meg már nincs sör. Pennybe meg eleve be se teszem a lábam, az nem olcsó hely, hanem rettenet gagyi, a jó minőség meg ott is annyi mint máshol.
-
qltsar
veterán
válasz
Kergeboci
üzenetére
Szerencsere van most is, 129-169 Ft kozott mozog, szerintem kategoriajaban verhetetlen az ar-ertek aranya, de akar meg egy festen is eliszogatnam, vagy egy pubban nem csillagaszati aron.
Mellette a Lobkowicz Ale van meg, 200 ft korul, szerintem sokat javitottak rajta, mindig veszek 1-2 db-ot, ha a Pennyben jarok.
-
proci985
MODERÁTOR
Timmermans Oude Geuze (2015os fozet, 2018as palack) is nagyon jo. Az illataban talan picit tulteng a pajta, de egyebkent nagyon kiegyensulyozottan es reszletgazdagan savas, mikozben egyaltalan nem mar. Nincs annyira egyben, mint egy Tre Fonteinen, de egyebkent teljesen jo.
Fustolt nyers lazaccal foleg.
----
Egyebkent belga stilusokat teszteltunk eleg nemzetkozi csapattal. Kb a Rodenbach Alexander / Het Anker Gouden Carolus Keizer Blauw kozott ment a verseny, bar indiai kolleganak a Timmermans jott be a legjobban. Mondjuk arra jo volt, hogy par kollega teljesen elcsodalkozott, hogy mi minden minosul sornek. Saisont vittem meg, de sajnos nem talaltam igazan jot igy osszel. Aranymercenek bent volt otodik sornek a kek Chimay, ami ebben a mezonyben egybehangzoan nem volt annyira kulonleges, tetejeben a 2019es fozet meg sajnos eleg friss.
-
Aranypatkány
tag
Stout/Porternél és ezek imperial változatánál mitől függ, hogy a sör habja szinte hófehér, vagy inkább barnás, rozsdaszínű lesz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Yellow-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4489, 100% Akksi
- BeQuiet! GAMER alap! i9-14900K / Z790 / 32GB 6000MHz / 2TB Gen4 / 1000w Gold! BeszámíTOK
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Új DELL Inspiron 14 (5435)/AMD RYZEN 7-7730U/16GB/512 SSD/14"/FHD/IPS/Garancia
- GAMER PC! Intel Ultra 245 / RTX 5070 / H810M-X WIFI / 32GB DDR5 / SSD 512GB / 700w! BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Így nem nagyon maradtam le semmiről, max. ha nem azt raktár fel, amit meghirdettek.