- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
[CsuCsu] #23878 üzenetére
Founders Kentucky Breakfast Stoutbol volt meg tavaly egy kaves verzio, az is kifejezetten jo volt, mondjuk nagyon ugy nez ki egyszer foztek es iden a CBSt kaveztak meg.
btw a Balkezes Bagoly ha jol emlekszem vallalhato (es beszerezheto es elfogadhato ar/erteku) volt amikor legutobb probaltam a vonalrol ha mar magyar fozdek. a BA variansban latok potencialt, igaz azt meg nem kostoltam (meg a simat is lassan harom eve).
-
Dilikutya
félisten
válasz
[CsuCsu] #23526 üzenetére
Na, mármint nem így akartam.
Ha ennyire tudott, hogy a Dreher érdekelt az ANTL-ben, márpedig nem titok, nem kell kutatni, ők maguk kommunikálják, akkor ezt így meg lehet hagyni kiskapunak?
Amúgy sok helyen azzal is beérném, ha a Dreher lenne csapon, és nem Borsodi vagy Soproni.Jellemzően koncerteken ez gyakori probléma. Volt, amíg voltak koncertek.
Sportarénában is Sopronit csapolnak egy zsák pénzért. -
looser
addikt
válasz
[CsuCsu] #23505 üzenetére
Isten ments, hogy védjem őket (persze így fog hangzani), de technikailag ha tulaj/részvényes vagy egy nagy sörkonszernben (jelesül Dreher), attól még lehetsz befektető egy kicsiben, nem? Nyilván egy MS, BYM, Reketye nem ment volna bele ilyesmibe, de ha a knowhow adott, akkor miért ne alapíthatnának egy saját mikrofőzdét? Aminek - ha a befektetők egyike lennék, biztosan így gondolkodnék - már most is vannak olyan vitathatatlan előnyei, mint az értékesítési lánc, alapanyagbeszerzés, szállítás, gyártás, ezen felül ha valami bejön a kicsinél, azt lehet továbbfejleszteni (oké:
sílányítaniolcsósítani) a nagypiacra. Azon csodálkozom, hogy ezt még miért nem lépték meg. A Dreherfesztek pont jók voltak valami hasonló szelekcióra, ott jelentek meg azok a sörök, amelyek később bekerültek a nagyüzemi szortimentbe. Szerintem meglesz ennek is a helye; ha valahová pozícionálni kellene, akkor egy kisüzemi klasszik (Rizmajer, Szentandrás, Zip's) és az egyetlen(?...) kis-nagyüzemi, a Pécsi közé lőném be. Szóval szeretettel várom, de a két KőbányaX után nem remélem sokat. -
red2652
újonc
válasz
[CsuCsu] #23444 üzenetére
Amiért a Reketye is dipának nevezi a 7 %-os ipáit. Meg talán a Monyonak volt régebben valami 6-7 % körüli "imperial stoutja". Nyilván a marketing.
Egyébként nekem is nagy csalódás volt, valami hazy cuccra számítottam, ehelyett egy rossz, qrva édes barley wine szerű valamit kaptam. Tényleg az egyetlen pozitívum benne, hogy az alkohol jól el van benne fedve. Amúgy a legutóbbi selfish hazy ipájuk is rettenetes lett. Az idei nightshiftek után azt hittem áttörést érnek el és kezdenek felzárkózni a bym mellé, de sajnos még mindig nagyon inkonzisztens főzde. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
[CsuCsu] #23431 üzenetére
ja, de ez megvolt "kezmuves" magyar sorokkel talan 14-16ban is ahogy nagyon gyorsan elhasznaltak a nevet. utana lett minden "craft".
Élesztő volt, az, ahol ezek nagyon mentek egy idoben, de 16 tavasza utan amikor a csapon szo szerint kizarolag 4-5 koruli alulkomlozott APAk es talan ket 6%os "dipa" volt termeszetesen aranyaron, ott feladtuk. Jónásban is neha ingadozo a magyar kinalat, de ott legalabb rendes single cask whiskey es palinka is van menekulni meg naplementet nezni a Duna folott. Dezsőben szinten belefutottunk hasonlo szituacioba (18ban).
mondjuk belegondolva azok a helyek szoktak jol mukodni, ahol nem nagyon hallottam senkit angolul beszelni.
egyebkent 30 fokban a budapesti naplementeben a szokasos szallopor szint mellett nekem az elvarasi szintem kb egy Brewdog Dead Pony Club vagy egy Northern Monk Faith, es akkor en ott mar tokeletesen elegedett vagyok.
-
Dilikutya
félisten
válasz
[CsuCsu] #23437 üzenetére
De annyiba kerül(t), mint ami jó.
Egyébként volt köztük vállalható tétel, bár nem emlékszem, melyik. Persze az árát az se érte meg, mert nem volt párban egy hasonló árú Deliriummal vagy Chimay-el, de Duvellel se, ami azért 800 Ft környékén legyen már mérce. 2-3 éve legalábbis ezek mind 800 Ft körül mentek még a boltokban.
-
Dilikutya
félisten
válasz
[CsuCsu] #23431 üzenetére
Számítani nem számít, de van ugye a tradíció, meg a sok éves berögződés, hogy a csehek, németek, belgák jó sört főznek. Meg az írek ugye a Guiness és Kilkenny miatt. Ugyanaz a marketing lényegében, mint a Kézműves márkájú sörökkel, meg a Coopban kapható Fater és társai fantázianevűekkel, ha már kézműves, akkor jó, lehet drágábban adni akkor is, ha nem jobb egy Drehernél.
Bár olyan vállalhatatlan belgát pl. én még nem ittam, a Lidl 6-os pakkja sem rossz, bár tény, hogy a Piraat, Bornem meg a Gulden Drak (legalábbis a csomagos változatok) nem a sörfőzés csúcsai, és az alkohol is nagyon kilóg némelyiknél. Cseh sörből több a rossz, nekem pl. a Rychtar ihatatlan volt, meg még 1-2.
Angol sörök itthon nem annyira terjedtek el, nem is lehet sok félét kapni szélesebb körben, Lidl dob be néha a közösbe párat talán, meg ír sört, néhányat ittam is, nem voltak rosszak. Meg van a Fullers, bár az más árkategória (jó sokat is drágult már a brexit előtt is), igaz, minőségben sem egy liga. Ja meg a Motörhead és az Iron Maiden sörei kaphatók még széles körben, meg nyilván a Trooper farvizén 1-2 Robinson's van a Sparban, de az árát nem éri meg, pláne egy Fullers kóstolása után. Pedig érdekes, amikor először ittam Troopert, ízlett, aztán a középszartól a valóban mosogató-csalogatóig több élmény is ért az újabb változatokkal, így inkább nem erőltetem akciósan se, főleg az újabbakat, talán az alap Trooper nem lett szarabb.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
[CsuCsu] #23403 üzenetére
mondjuk en jellemzoen nemet fozdekben jartam, ott a karcos iz reszben pont a hatalmas meretu rezustokbol jott.
lassu es draga igaz. egyebkent lehet az UK mikro vonal pont attol jo, hogy ott meg mindig hordoerlelnek. legalabbis pl a brew by numbersnel ott alltak a fozdevel egybekotott kocsmaval a hordok is.
10 sec az realis sajnos hype eseten.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
[CsuCsu] #23401 üzenetére
ja, ahogy nezem jelenleg kb elerheto harom-harom soruk Europaban.
. mondjuk nezem, hogy van elmebaj, amikor a 2.5os asztali sort a biztonsag kedveert meghordozzak. viszont ahogy nezem erre foleg a geuze variansaik elerhetoek, azokkal meg mostanaban ovatosabb vagyok: a feluktol utana fel napig rosszul vagyok es az elesztore tippelek, hogy az lehet a baj.
egyebkent ez itt most relativ, Omnipollotol nekem egy 3.75os imperial stout anno nekem szubjektive hatalmas csalodas volt harom-negy eve is (x J. Wakefield Brush), ez azert magyar ligaban meg mindig boven oke kategoria. ertsd, a Brush egy kozeputas USA imperial stout, kaveval, csokoladeval. semmit se csinal rosszul, van egy stabil alapja, de tizenketto egytucat.
---
apropo fejlodes: Mikkeller K:rlek szerian latszik, hogy ahogy megy elore az ido hogy gyengul a pontszama ahogy javul a konkurencia, pedig tippre kb ugyanaz az alap kicsit modositott komloval. probaltam a nyarit, nem rossz, de 3 euro / 0,33as aron szinte barmi mas jobb ar/ertek aranyban a helyi ale polcrol.
---
Viaszos gizdulas egyebkent Magyarorszagon meg a HopTop Sugar Daddynel indult, de az kb tenyleg kb az elso magyar pastry stout volt (es az egyik elso imperial stout ugy altalban). Amagernel egyebkent azt sikerult jol kivitelezni illatos vaxxal, nade ott a 16.8%as Hoodoo Brown ami siman az egyik legjobb (dupla) BA imperial stout volt, amit tavaly ittam. Meg persze barokkosan tulzas, egy 18+%os anizsos White Pony BA barley wine mellett kostolva otfele elosztva is. Pohjalanal es Puhastenel se jon mindig ossze a hordozas, de azert itt 4.0-4.25ot jelent az a "most ez kevesbe lett jo".
-
-
Grave_444
nagyúr
válasz
[CsuCsu] #23356 üzenetére
Sportoló vagyok, tavaly mégis sikerült majdnem egy tizest felszednem.
Vékony vagyok, de marha sokat ettem. Kitaláltam, hogy nagyon kevés reggelit eszek, bőséges ebédet és semmi édesség, chips stb. Esténként ha megéheztem ittam legalább 2 sört, az eltelített. Leadtam 1-2 hónap alatt azt a tíz kilót.Mondjuk elhiszem, hogy nem véletlen hívják sörhasnak.
NoLF
Szakembert az alkohol miatt ajánlod?FPSTunker
Ilyet még nem is láttam.Egyébként vannak itt olyan fiatalok, akik járnak bulizni stb és a sör az alap pia?
Ha van ilyen egy este-éjjel milyen mennyiség a megszokott? Csak kíváncsi vagyok, nem az alkoholizmusra és annak terjesztésére szeretnék kilyukadni. -
Grave_444
nagyúr
válasz
[CsuCsu] #23329 üzenetére
Igen ittam már 2500Ft-ért is egy korsóval.
Lehet kicsit félreérthetően fogalmaztam, egyfolytában kísérletezek csak nem az 1000Ft feletti hazai kraft kínálatból. Legalábbis nem túl gyakran.
Nyáron haverokkal szoktunk bulizni a parton, legutóbb maradt majdnem 2 karton sör.
Borsodi hoppy, Soproni búza, ipa, 1895, Zippfer és Blanc.
Ezek szerintem mind kiváló ivósörök, ha ennyi maradt szerintem nem kell részletezni mennyit is vittünk..Az a lényeg ilyen mennyiségben nyilván nem a különleges, otthon ivós söröket keressük.
-
-
thesound
addikt
válasz
[CsuCsu] #23205 üzenetére
Felírom. Meglátjuk meddig jutok (remélem nem sokáig
), nem a nagyágyúval kezdek. Benéztem a Sparba és egy Mad Scientistes Tokyo Lemonadedel kezdtem. Könnyen elérhető volt, azonnal ott volt, csak leemeltem a polcról. Nekem tetszett, végre nem az a szirupos cucc, hanem sör és azért ott bújkál a gyömölcs* benne. (*és úgy tűnik hatott is
) A hűtőben figyel még tőlük 2 másik.
-
-
Beni97
őstag
válasz
[CsuCsu] #23149 üzenetére
1000 ft/db úgy max nálam, ha újat próbálok. A típus az általában mindegy. Pl a Stout-ra mondanám, hogy annyira nem nyerte el a tetszésemet, de ha látok olyan sört egy olyan főzdétől akkor megpróbálom és adok neki egy esélyt, hiába stout.
Ezekkel is csak próbát tennék, ha ilyen is-is vélemények vannak, szóval ha lesz itt nálunk a sparba, akkor veszek 1-1 darabot + több olyat amit ismerek és bevált (pl delirium-nak örülnék).
Viszont ha nem annyira jók, akkor nem költök rájuk, veszek más fajtát amit még nem ittam.
Ellenben ha jók a vélemények akkor többet is veszek, és csak ezekből a fajtákból.Viszont akkor az Erdinger-el és a Chimay-al majd teszek egy próbát.
-
looser
addikt
válasz
[CsuCsu] #23106 üzenetére
Ne haragudj, őszintén sajnálom, ezzel nem akartalak bántani vagy trollkodni, bírálni a gyűjteményed, a szenvedélyed. Úgy érzem, itt érhettük félre egymást, mivel továbbra is 500 Ft alatti sörökről van szó. Ez egy 800ft/0.75l-es darab, ezért sorolom ide. A teáltalad említettek 2x ennyibe kerülnek és valóban jobbak, de nem ugyanaz az árkategória. Továbbra is azt gondolom, hogy nyugodtan próbálja ki az összes LIDLIS hétfőtől kapható sört (Green Zone és Tropical Swinger ipákat mindenképp) mert ízvilágban már iránymutató tud lenni és bevezetésnek, rákattanásnak is kiválóak, szerintem. Ahogy a hatos pakkot is ajánlom, a Bornem Dubbel, Tripel és a GD 9000 szerintem különösen jók.
-
looser
addikt
válasz
[CsuCsu] #23097 üzenetére
Félreértettelek valóban, megkövetlek. Akkor ez más lesz, egy szimpla egyet nem értés a kísérletezést illetően
Két láger volt az elmúlt évben, ami borzalom volt számomra: a LIDL-ben egy amerikai sasos fehér dobozos cucc. A másik pedig a Kőbánya X láger. Nem egyszerűen jellegtelen, hanem rossz sörök. Szerintem érdemes kísérletezni, de én pl. sohasem kóstoltam meg a Mikkeller vagy De Molen (más nem jut hirtelen eszembe, ami szembejött ismert főzde) lágereit, ahogy a hazai kraftoké sem igazán érdekel, mert felteszem (biztosra nem tudom) hogy nem nyújtják azt, amit egy jó cseh közép-nagyüzemi láger. Lehet, hogy van jó, de tőlük inkább ipákat és stoutokat ittam (ittunk, sokszor felezve, harmadolva), senkit nem izgatott a láger vonal. Egyszóval én kísérletezem láger téren, de ott is a <1000Ft kategóriában és elég jók a tapasztalataim, szívesen kipróbálom a nagyüzemiek újdonságait vagy ha szembejön a szupermarketben valami, amit nem ittam, akkor kipróbálom.
Most jövök az Inersparból és az immár szokásos szortiment részévé vált Trooper ale mellé bejött még egy Maiden sör, a Sun and Steel, 500 Ft-ért. Nem hagytam volna ott, akkor sem, ha 2 pont lenne az átlaga (még nem néztem meg). Emellé bekerült a Pannonhalmi Dubbel és Tripel söre, hogy teljes legyen az apátsági sörsor, illetve egy CCP-770 porter a MS-től
Szóval értelek Csucsu, de akkor a kezdő sörkedvelő, témával ismerkedő ha épp egy egy jobban ellátott kiskereskedelmi egység söröspolcánál ácsorog, honnan merítsen ihletet? Az Untappd ugye a fentiek miatt nem releváns (tudom, te régebben is azt mondtad, hogy iránymutatónak kell használni) de mindig nem írhatnak rád vagy ide, hogy akkor most ez a jó árban lévő, szép dobozos cucc megvehető-e vagy sem? Marad az ismerkedés, aki el szeretne mélyedni, úgyis megteszi.
Én pl. néhány hónap alatt végigkóstolgattam sok elérhető hazai camembert sajtot és a Penny féle maradt versenyben (régebben Pére Eugene (Jenő bácsi) néven futott (most valami más neve van és jellegtelen sárga csomagolása) és elképesztően jó textúrájú és elég magasan végzett a stinky/tasty tengelyen a temérdek szép, de íztelen holmi közt. Ugyanilyen jó 2,5x áron a Le Rustique, de a 600Ft vs 1500Ft két hasonló sajtnál viszonylag egyszerű döntés.
Na ez már csak ventillálás volt a végére, de a lényeget leírtam, amit erről gondolok. Szerintem tud a kettőnk elképzelése egymás mellett is működni -
looser
addikt
válasz
[CsuCsu] #23093 üzenetére
Én továbbra is vallom, hiszem, tudom, hogy érdemes szimpla, jól elkészített sörökkel kezdeni. Ha a fenti épp nem az, akkor egyetértek veled, hiszen egy konkrét darabról beszélünk, de - és ezt végül is írod, hogy vannak alternatívák - egy 300 Ft-os cseh smash láger is képes lehet olyan örömet okozni, mint egy komplex akármilyen csoda, amelyekről néha írtok itt. Nem szeretem leegyszerűsíteni a dolgokat, de ez esetben így érzek. Az olasz ételek jó része is egy rendkívül egyszerű étel pár össztevővel. Egyik kedvencem a cacio e pepe (sajt és bors), amihez ezeken felül csak tészta kell :-) Oké, önmagában a pecorino sajt már olyan komplex, hogy ezt talán így nehéz egyszerű ételnek nevezni... Na, hol is tartottam? (tök jó így írni, mintha az ember élőben beszélne
) Zenében szeretem ugyanúgy a Kraftwerket mint az Iron Maident (oké, legyen a másik is elektronikus: Tangerine Dream), pedig komplexitásban ott is elég nagy a különbség. Azt gondolom tehát továbbra is, hogy kóstoljon az ember mindenféle söröket és jobban rá fog érezni, mintha beszorítja magát a már kipróbált, Untappd 4+ kategóriába. Amelyet feltételezésem szerint a kérdező - feltehetőleg egyelőre - nem használ, de arról már régebben is szó esett, hogy a lágereket ott, lévén más közönségre tervezték, eléggé alulértékelik. Életem legjobb lágerei közelebb vannak a hármashoz, mint a négyeshez, így abszolút nem tartom releváns felületnek. Magam is csekkolgatok és néha örülnék, ha a kezdetektől (ez nekem 2011-ben volt, amikor a Csakajó a Kertészbe költözött) írtam volna mindent, de nem így történt. Nem is érdekes ez annyira, de az igen (és ígérem, utoljára írom le, legalábbis ebben a hozzászólásban
) hogy bátran ismerkedjen az ismeretlen sörökkel az ember.
Csak jót -
Dilikutya
félisten
válasz
[CsuCsu] #23074 üzenetére
Igen, tudom, igazad van, és az itthoni bőséges 300 Ft-os hagyományos angol ale kínálatban nyilván vannak is ennél jobbak. Anglia is tele van 1€/1£ körüli ale-ekkel, és szállítási költséggel együtt is 450 Ft alatt marad, így biztos nem a legjobb vétel, de egyszer mindent ki lehet próbálni.
-
proci985
MODERÁTOR
-
Jhonny06
veterán
válasz
[CsuCsu] #22881 üzenetére
A BYM mondjuk pont nem jó példa, mert nagyon körülményes a beszerzése, ha nem pesti vagy. Csak Pestre szállítanak. Még abban lehet bízni, hogy valamelyik sörbolt tart készleten, de sokszor ez nem valósul meg. Szóval a Sopronitól iszonyatosan messze van elérhetőségben.
-
NoLF
veterán
válasz
[CsuCsu] #22881 üzenetére
jó, akkor csavarjuk tovább a mondandómat
értem, hogy te mit mondasz, te meg valószínű nem érted, amire én gondolok, de ebből nincs gond, hiszen senki nem gondolatolvasó.
a széles körben elterjedt, mindenki számára könnyen elérhető alatt arra gondoltam, hogy bárki megkapja ha bemegy egy átlag boltba, bárba, étterembe - mert az emberek döntő többsége ilyen, nem pedig hozzád hasonló, aki tudja mit akar, otthon/társaságban akarja elfogyasztani, és tudja honnan lehet berendelni.
-
NoLF
veterán
válasz
[CsuCsu] #22875 üzenetére
Nos igen, azt valószínű elfelejtettem hangsúlyozni, hogy a széles körben elterjedt, mindenki számára könnyen elérhető termékekre gondoltam. Mikor Angliában éltem, én is kóstoltam jópárfelét - de sem idő, sem energia, sem perverzió nem volt adatott ahhoz, hogy különlegesebb tételekhez nyúljak :)
Andor: értem, akkor még véletlenül sem fogok rákòstolni
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
[CsuCsu] #22869 üzenetére
aha, az isteni, de probaltad amikor a Brewdog es az Amager probalta?
.
pudingban siman benne vagyok (ld omnipollo scelerisque mint a tavalyi eve egyik top sore), de itt a semmi kozepen kicsit nehezen veszem meg csaprol
.
koxx: a dugges new school kozelebb all a magyar vorosborhoz / desszertborhoz, de az is meg jo.
-
looser
addikt
válasz
[CsuCsu] #22848 üzenetére
Jogos, BJCP szerint jó eséllyel nem fér bele a keretbe (abv ok, de ibu - szerintem - nem), de gondolj bele, egy imperial stout esetén is összekotyvasztanak minden szirszart (kávé, kakaó, tonkabab, vanília....) és mégis (R)IS lesz a végén. Ezek inkább likőrök, mintsem sörök, mégis sörként tekintünk rá, mivel malátázott árpa az alapja. Nem szeretem az ilyen-olyan alsópolcos irgumburgereket, még ha az közelebb is áll a típusmegjelöléshez, de végül is megszületett a session- és micro ipa stílus is, nem szuszakolták bele egyéb kategóriákba és elfogadtuk. Szerintem a fenti darabnak is van itt helye, ha nem is oly előkelő. Azért a (kraft)sörös világban elég szabadon értelmezhetőek a stílusmegjelölések.
-
Daneeka
senior tag
válasz
[CsuCsu] #22848 üzenetére
Nekem a bakancslistám az ilyen 2011-2013 körül hypeolt sörök meg amiknek úgy főztem “klónjait”, hogy nem volt módom megkóstolni se az eredetit. Évi 1-2-szer szerzek valami kurrensebbet (utoljára pár equilibriumot pl.) de a mostani menő USA/UK sörökről már fogalmam sincs. Ráadásul mióta covid van próbálok csak hazaiakat inni úgyhogy szinte csak BYM meg Horizontot iszok. Utoljára azt próbáltam, hogy beerizr-en sorba tettem Untappd pontszám szerint, megvettem a legelsőt (akkor pont Paragon 2019) és baromi jó volt, úgyhogy lehet fél-negyed évente tolok egy ilyet, hogy ne essék ki a ritmusból teljesen.
-
jookomak
őstag
válasz
[CsuCsu] #22693 üzenetére
60-150? Ne má'
25-ért mindig van valamilyen akciós Laphroaig például.
Az meg kb olyan, mint a bajor búzasörök. Nem a legszűkebb elit, de náluk senki nem csinálja jobban. Vagy egy Lagavulin. Az mondjuk pont 60 mindig. Töltök is egyetAmúgy nem tudom, szoktál e Morrisonsba járni, én a múltkor kellemesen meglepődtem a sörválasztékukon. Northern monkok, thornbridge, cloudwater, volt egy csomó jó árú kraft.
-
Dilikutya
félisten
válasz
[CsuCsu] #22690 üzenetére
275 font, az 110 ezer jó magyar forint. Annyit aligha ér, akármennyivel is jobb a Jamesonnál. Aminél nyilván van is jobb, én csak annyit mondtam, hogy a kommerszek közül talán az a legjobb. Nyilván nem versenyezhet már egy Blanton's Original-al.
Magyarán ez se azért drága, mert annyival jobb. Ahogy elnézem, a többi is ilyen árkategória tőlük. Azért ez irreális már szerintem.
-
Dilikutya
félisten
válasz
[CsuCsu] #22686 üzenetére
Mondjuk ez is azért drága, mert 239 üveggel kezdtek árulni belőle. Aligha annyival jobb a 7500 Ft-os Jameson-nál.
Amúgy ivott már valaki ilyet, vagy csak gyűjtők megveszik mind a 239 üveggel, aztán kis idő múlva jóval többért tovább adják, hogy újra gyűjteménybe tegye valaki? -
looser
addikt
válasz
[CsuCsu] #22651 üzenetére
Jó ez a definíció, a szegény ember pale ale-je, holott házi körülmények között egyszerűbb felsőerjesztésűt készíteni, de gondolom itt fontos az is, hogy az alsóerjesztésű söröknek már kiforrott technológiája, know-how, eszközpark, vásárlókör és egyszerűbb ezzel kísérletezni, bár a Dreher is megoldotta a komlóágyúval a hidegkomlózást ami állati jópofa cucc
Lövésem sincs, mire jó, de kíváncsi vagyok és remélem jó lesz, mert az mindenkinek jó :-)
(#22652) Dilikutya: akkor ezek szerint kivezették. Pedig a Red Ale emlékeim szerint már 5-6 éve feltűnt a Dreherfeszt nevű sörgyári capriccio-n és akkor is jó volt. A búza elég megosztó (elsőnek megisztó-nak sikerült, nomen est omen
) nekem tetszik, kicsit csajos, de hangulatos
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
[CsuCsu] #22596 üzenetére
a kerdes egyebkent szerintem az, hogy mi az a pont, amikor a potencial kapcsan borra vagy pezsgore (champagne) valt a fogyaszto, ha mar potencial. 40 eur / magnum aron mar egesz jo pezsgot lehet kapni.
dolog nekem ott jott egyebkent fel, hogy barati korben van aki borozik, es nekialltam izlelgetni egy bort ugy, ahogy sort (vagy geuzet) szoktam.
a 22601 "Nem fogalmat iszok, hanem sort. Nem erdekel minek milyen hire van, iz alapjan itelkezem.". kapcsan teljesen egyetertek minden szinten. a topiknak egyebkent ez az ereje szerintem, sokan probalunk sokfelet es alapvetoen mindenki azert tudja, hogy mit szeret es miert mennyit fizetne meg
. ugy, hogy elteroek az igenyeink es az izlesunk.
-
Dilikutya
félisten
válasz
[CsuCsu] #22596 üzenetére
Ezért még ne kukázzuk, csak mert nem újkeletű. Ennyi erővel a plzeni sörgyár helyét is fel lehet szántani, és sóval bevetni, meg a teljes bajor kínálat is kuka.
Kommersz méretekben meg a belga inkább fogalom, mint a barley wine. Még ha így, hogy quad, meg dubbel, trippel nem is tudja pl. anyám megkülönböztetni, de azt tudja, hogy van belga sör, de a barley wine-ról fogalma sincs.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
[CsuCsu] #22593 üzenetére
igazabol nem tudom, hogy mennyit tudnanak nyerni.
mikro vonalon egy csomo fozde probalkozott belga sort fozni, quadoknal nagyon keves tudta egyaltalan megkozeliteni a belgak szintjet, ami ha sikerult is, vagy draga volt vagy egyszeri fozet, de leginkabb mindketto. kivetel lehet van, de itt mennyisegrol is beszelunk mar, a nagyobb trappistak azert nem annyira picik.
-
Jhonny06
veterán
válasz
[CsuCsu] #22590 üzenetére
A belga söröknek pont az a szépsége, hogy a hírük/múltjuk miatt az innováció hiánya ellenére is veszik őket. Vannak jó söreik és tudod, hogy amikor nem akarsz kísérletezni, akkor leveszel a polcról egyet és mindig ugyanazt fogod kapni. Nem kell mindig innoválni.
A lambic vonalon is csak úgy megy az innováció, hogy viszonylag drágán tudják adni. 12-15 euro alatt nem kapsz normális lambicot, ellenben egy jobb belga mindössze néhány euro. Lehet itt hasonlítgatni, csak akkor megnézném, hogy milyen lambicot hoznak ki ennyiből.
-
kökény
aktív tag
válasz
[CsuCsu] #22522 üzenetére
Jaja, én nem is panaszkodok, csak arra reagáltam, hogy aranypatkány kevesebbért tud, aminek nagyon örülök,de ez most ennyiért kapható egész EU-ban, tehát szerintem piaci áron vásároltam, az, hogy ez másnak nem ér meg ennyit, az más kérdés
De lehet félreértettem a fórumtársat, lehet ő arra írta, h nem ennyiért, hogy szereti a stílust csak nem bármi áron...ha utóbbi bocs, nem akarok én itt árharcba belemenni (semmilyen harcba sem)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
[CsuCsu] #22470 üzenetére
systembolagetnel kulso beszallitonal lattam lehuzott rendelest a legutobbi eszt BA (Puhaste + Lehe) releasekor, de ez nagyon ritka.
gondolom a kulso beszallito jott ra este 11 korul, hogy kicsit tul sok rendelest kaptunk.
mondjuk omnipollonak van erre egy jo megoldasa, miutan a 14 eurt dragalltam az anniversary cowardert, szep lassan elertek a 22+ eurot amennyiert mar nem fogy el azonnal.
-
Dilikutya
félisten
válasz
[CsuCsu] #22397 üzenetére
Az valami spicy/dresdener stout, nekem nem is rémlik, hogy láttam volna valaha. De még a kávés Deluxe-ból is van kétféle, 3.83 és 3.87 ponttal.
Fertőzést nem nagyon tartom valószínűnek, az Ugar egy elég komoly főzde technikailag, nem tudom, a régebb óta működő kraftok hogy kezdték, ők előbb tolták bele a tőkét és tudást, és eleve úgy léptek piacra, hogy volt egy 5-6 tételes alapszortimentjük, és egyből tudtak is sokfelé teríteni, meg jelen lenni. Mondjuk volt is hozzá anyagi háttér. -
Xuja
kezdő
válasz
[CsuCsu] #22393 üzenetére
Na ezt jó tudni, akkor ezért lehetett ilyen gyenge az Ugar Tiborg, ami júliusban érkezett? Azt hittem először hogy az "acquired taste" hiánya de ilyen fanyar fura íze volt
Eddig csak a hazy ipáknál figyeltem arra, hogy viszonylag gyorsan elpusztítsam őket (de amúgy dobozból tök jól megőrzik a frissességüket).
-
looser
addikt
válasz
[CsuCsu] #22385 üzenetére
Köszönöm a kiegészítést, általánosan fogalmaztam, pedig ahogy olvasom a wikin, a lambic is tradícionális fajta, de ezek szerint jóval szerteágazóbb ízvilággal.
(#22386) stickermajom: sajnos nincs, nem vagyok belsős; múlt héten a Red Friday-en jártam ott, ami 14h-tól kezdődött és a FB oldalukon is ezt írják, szóval szerintem 14h lesz a nyitás. Elég gyorsan haladt a sor egyébként.
-
Jhonny06
veterán
válasz
[CsuCsu] #22362 üzenetére
Gondolom úgy értette, hogy nagyon kommersz irányba mennek. Máshogy itthon nem lehet boldogulni. Kétlem pl., hogy a BYM-os srácok úsznának a pénzben. Vagy elmész kommersz irányba és olyanok is találkoznak a söreiddel pl. egy Sparban, akiknek amúgy nem jutna eszükbe elmenni egy sörökkel foglalkozó boltba, vagy reménykedsz, hogy az emberek azon kis százalékából, akik szeretik a különlegesebb söröket, összejön annyi bevétel, hogy tudsz fejleszteni, stb. De ez általában nem jön össze, itthon legalábbis nem.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
[CsuCsu] #22341 üzenetére
ja, emlekszem egyszeri kiadas volt a Coward (mint Yellow Belly varians), aztan csak foztek ujbol meg ujbol
. viszont ugy emlekszem valahol irtak, hogy a collabokat megnehezitette, es ezert tunt el az egesz szeria. kar erte, tenyleg az UK es a skandinav vonal legjobb jegyeit egyesitette.
BA rain shadowbol valamelyik probaltam valamikor tavaly, tenyleg szinten jo volt. koszi a tippet.
Omnipollonal lattam, hogy elkezdtek iden mozgolodni. reszben ott az uj, sokkal masszivabb alap amit az Andromeda / Scelerique es a Dugges 15 hasznalt, reszben kezd latszani az eredmenye, hogy par eve mar kiserleteznek. Noa variansoknal eddig is volt par kifejezetten jol sikerult hordozas, de alapvetoen ilyen egyszeri, nagyon limitalt batchekrol beszelunk. egyebkent muszaj lesz, az araikat emelik, ugyanakkor Göteborgban bezart a kocsmajuk most osszel.
Mead scientistnel tenyleg nem voltam egyertelmu, alapvetoen oket inkabb en sourhoz sorolom, a minosegi gyumolcsos mead vonalhoz sok kozuk nincs. Attic tippet koszi, roluk meg nem hallottam, ahogy nezem ott van viszont a fozdejuk a szinten göteborgi O/O mellett.
Superstition tenyleg draga es nehezen beszerezheto. amit probaltam az persze jo volt, de azert az inkabb arrol szolt, hogy talaltam csapon.
-
Xuja
kezdő
válasz
[CsuCsu] #22334 üzenetére
Ez igaz, de erre mondtam hogy ehhez meg még kicsit jobban meg kell ismernem, hogy milyen főzdék vannak meg mi éri meg (de ahogy nézegettem a priceworthy tételeket egy-kettőre én is lecsaptam magyar shopokban hasonló áron vagy akciósan),
Esetleg konkrétan tudnál ajánlani 1-2 shopot?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- Mini-ITX
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- Karcos Amazfit GTS 4 okosóra dobozában
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI AVATA 2 drón - 2026.05.20-ig DJI garancia
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged