Hirdetés
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Router gondok
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
addikt
válasz
milan07
üzenetére
Nem. A rádió teljesítménye van 100mW-ra korlátozva.(2.4 Ghz sávon, mert pl. 5GHz 100-as sávon 1W is engedélyezve van Európában). Ezt a 100 mW-ot kell minél jobb hatásfokkal kisugározni és a vett jeleket minél nagyobb hatásfokkal fogni. Ehhez kell a nagyobb nyereségű (hosszabb) antenna. Szabvány szerint vannak a 3, 6, 9 dBi-s antennák. Mint régen a tévé YAGI antennák: minél nagyobb volt, annál messzebbről tudta venni a tévéadást.
Viszont csodák nincsenek a nagyobb dBi-s antennák nagyobb átmérőjű, de laposabb "fánk" formában sugároznak és fogják jól a jelet. Meg vannak még pl. az irányított, parabolatükörrel vagy reflexiós lappal készült 11 dBi-s akár házilag is elkészíthető biquad antennák.
Hatótávra senki se ad neked garanciát, mert sok minden befolyásolja, pl. a vevő antennája és a vevőchip érzékenysége is. Ahol egy Xiaomi jól dolgozik, egy Samsung simán elvérezhet.
Az EU szabványoknak nem megfelelő eszközök használata törvényellenes és ha véletlenül olyasmit zavarsz amit nem tanácsos (pl. időjárási radar), akkor kiszállhat hozzád a Hírközlési Felügyelet. -
milan07
tag
válasz
kpityu2
üzenetére
Áhhh értem, tehát ebben a kis antennában is 100mW-os antenna van gondolom. Kb. mégis milyen messziről tudok vele rácsatlakozni egy wifire? Falak és mindenféle akadály nélkül, hogy legyen valami viszonyítási alapom.
Nem lenne jobb inkább valami kínai antennát venni, amiben nagyobb teljesítményű antenna van?
-
4Grider
félisten
válasz
Backrau
üzenetére
NAT = hálózati címfordítás.
Saját szavakkal: Kapsz egy db publikus (esetleg natolt) ip-címet az internetszolgáltatódtól és az eszközeid x db belső ip címet a saját routeredtől. A belső ip-címek és az egy db szolgáltatódtól kapott ip cím között az ip-cím fordítást a routered végzi (a wan és lan lábai között). Ha nem így lenne, akkor egy db internet kapcsolaton egyszerre csak egy db eszközöd lenne használható. -
4Grider
félisten
válasz
Backrau
üzenetére
Ugyanoda. A dupla nat attól van, hogy a 4G eszköz is belső hálózat felé natol, a routered is a wan és a lan portjai között. Az első eszközön a bridge móddal szünteted meg az első natolást, így az a kapott mobilnetes publikus ip címét át fogja adni a vezetékes routered WAN portjának.
-
milan07
tag
válasz
kpityu2
üzenetére
Értem. Csak azért gondolkoztam az alin, mert túl olcsónak és rossz minőségűnek tűnt az a cucc, amit linkeltél. Mármint nem gondoltam volna, hogy ennyire olcsón meg lehet oldani a hatótáv növelését, és akkor inkább már valami sokkal komolyabb cucc az aliról 10-15 ezerért négyszeres hatótávval. Ez csak laikusként írom, fogalmam sincs arról, hogy mit tudnak ezek. Egyébként mit tudnak? Mondjuk ha laptopról elérek egy nyilvános wifit 20 méteres távról, akkor ezzel az olcsó 7 ezres antennával úgy kb. milyen messziről? És a sokkal drágábbak mennyivel jobbak?
-
Backrau
aktív tag
válasz
Tompika777
üzenetére
Oké. És ilyenkor melyik kábelt hova dugom? Gondolom a huawei router lan portból a tp-link wan portba. (Most azt hiszem így van, vagyis csak így lett net
) -
Backrau
aktív tag
válasz
Tompika777
üzenetére
A huawei után kötöttem és arról kikapcsoltam a wifit. Egyelöre ennyi idöm volt.
-
-
kpityu2
addikt
válasz
milan07
üzenetére
Jobban jársz egy ismert gyártóval. Annyira nem drágák, hogy érdemes legyen az alival vesződni. Azonkivül wifire EU szabalyok vonatkoznak amelyeknek automatikusan megfelelnek az itt forgalmazott eszközök. Emag, Alza, stb, 2-3 nap alatt megkapod és visszaküldheted ha nem jó.
-
Backrau
aktív tag
Sziasztok!
A Huawei B626-350 routerem mellé vettem egy TP-Link Archer AX55 AX3000-et. Tegnap csak annyi idöm volt, hogy gyors összekötöttem és beállítottam a wifit. Alapból 100-120 MBit-es netem van. Elsö mérésre PC-n kábelen keresztül 50 MBit-et méretem. Kint a teraszon telefonnal 20 MBit, pedig a router így be tudott kerülni majdnem a lakás közepére, mégis elég gyengén muzsikál véleményem szerint (persze ez csak pár perces teszt eredménye). Tudtok segíteni, hogy miért lassult be ennyire a net? -
milan07
tag
Sziasztok!
Bocs, ha rossz helyre írok. Egy olyan eszközt szeretnék, amit ha csatlakoztatok a laptopomhoz, akkor messzebbről is elérem vele a wifit. Ez pl. usb csatlakozós, és elméletileg jó lenne nekem ?
Vagy valami mást tudtok ajánlani? -
krealon
veterán
"Nézegetve a menüjét megakadt a szemem azon, hogy a használt RAM általában 230MB körül van a 256MB-ból.
Ebből lehet probléma? Mi eszi a ramot?"A routerhez hasonló linux alapú rendzereken az átmeneti tárolásra (cache) használt memóriát is használatban lévőnek jelzi a rendszer a Windows-okkal ellentétben.
Ezen felül a routerben nincs háttértároló a napló események tárolására, igy azokat is a dinamikus memóriában tartja, amíg fontosabb dolog fel nem kell szabadítani.
Ha érdekel mélyebben a téma, akkor a linux memóriakezelés vagy hibakeresés (debugging) tárgykörben keresgélj az interneten.
-
kpityu2
addikt
Ha működik akkor nem. A RAM azért van, hogy használja. Nekem az AX53U 155MB-ot eszik 8 klienssel. Esetleg megnézheted, hogy nincs-e valami olyan szolgáltatás bekapcsolva amire nincs szükséged. Mivel a router nem olyasmi amire feszt újabb programokat telepít az ember, nem fog növekedni a RAM fogyasztás.
-
Mc'
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég választottam egy Asus AX52-es routert az ajánlottak listájából. A 10-13 éves tp-link elődjéhez képest maga a mennyország. Nézegetve a menüjét megakadt a szemem azon, hogy a használt RAM általában 230MB körül van a 256MB-ból.
Ebből lehet probléma? Mi eszi a ramot? Érdemes lenne 512MB-al rendelkező routert nézni inkább?
(fyi: van 3 klíma, hűtő, meg pár okos cucc wifin keresztül állandóan felcsatlakozva, kb 10-13 eszköz egyszerre) -
4Grider
félisten
válasz
bringasisti
üzenetére
Nyilván mindig a körülmények határozzák meg. Nagyon vidéken, távol a tornyoktól, de némi rálátással Mikrotik sxt LTE6 kit. Rálátás nélkül is Cat6 alatti routerrel már nem próbálkozom. Ha van rálátás és minimum 3-4 db 4G sáv, akkor pedig már képbe jöhetnek a méregdrága 5G routerek, amik ugye a legtöbb 4G frekvenciát képesek összefogni, és az alsó 3-ból (B28-B20-B8) legalább kettőt.
Persze ha nincsen igény normális sebességű és stabil netre, akkor tök mindegy, hogy mire dobja ki az ember a pénzét. -
4Grider
félisten
válasz
bringasisti
üzenetére
Mindentől van lentebb, de ez is az alja kategória.
Messze a toronytól senki nem garantál neked 5 Mbps-ot. 0 Mbps a garantált.
Tényleg fontos az ablak, azok közelében próbáld elhelyezni, főleg ha gáz a térerő. -
bringasisti
őstag
válasz
4Grider
üzenetére
Nem a legolcsóbb kínálat volt. Nekem 5 Mbps sávszeéleség kell. 70 ezrest nem veszek, mert akkor inkább teszek fel a tetőre egy micsodát. Mikor van térerő akkor semmivel nem lassabb a válaszidő mint Pesten. Mindegy, felviszem a lakásba és kipróbálom mit csinál. Jelenleg úgy érzem, hogy elég ez nekem, csak sz@r
-
4Grider
félisten
válasz
bringasisti
üzenetére
Vettél egy fos routert. Mivel olyan helyen használnád, ahol alig van térerő, olyan ablak közelében kell elhelyezni, ami a bázisállomás felé néz. Ennyiben jobb csak mint egy telefon, a térerőből nem csinál jobbat, csak térerő szempontjából jobb helyen lehet elhelyezni, mert úgyis wifin csatlakozol rá.
-
bringasisti
őstag
Mint említettem teljesen amatőr vagyok. tp-link TL-MR100. Telekom mobil hálózata. Ha router nélkül használom a telefont akkor egy pálcika, de időnként eldobja azt is. Arra gondoltam mikor a routert vettem, hogy erős antennát ír. Gondoltam nem arra gondol a gyártó, hogy mennyi a szakító szilárdság. A készüléket most vettem, még nem volt időm Pesten kipróbálni, csak itt a hétvégi házban. Feszült vagyok es ideges
-
yanna
addikt
válasz
bringasisti
üzenetére
Egy részletes leírással talán többet is segíthetnének a guruk. Milyen eszköz, milyen net, melyik szolgáltató, mióta stb.
-
4Grider
félisten
válasz
bringasisti
üzenetére
Esetleg attól, hogy nincs adategyenleg vagy aktív netcsomag, de a speedtest megy a szolgáltató saját speedtest kiszolgálója (és a szolgáltatói appot kiszolgáló belső hálózat felé), mert ezek a forgalmak nem igényelnek adatkeretet.
-
TŁ
tag
Sziasztok,
adott egy tl-wr1043nd router. A routerhez wifin kapcsolódok.
Openvpn clienttel kell kapcsolódjak a céghez. Majd megnyitni egy weboldalt. A weboldal timeoutra fut. (más weboldal bejön)
Az alsó szinten rávan kötve kábellel egy régi NDK-s D-link 1 antennás router. Sima AP módban, dhcpn kapja a tp-linktől az ip címeket. Csak más az SSID.
Ha arra csatlakozok fel és így építem fel a vpn kapcsolatot, akkor meg simán bejön a honlap.
Miért nem megy közvetlenül a tplinkről? Mi fogja meg?
Ötleteiteket előre is köszönöm.
-
roti86
őstag
-
válasz
SzaSza0909
üzenetére
-
Essejó
veterán
válasz
SzaSza0909
üzenetére
Vegyél egy WiFi vezérelt okos konnektort és abba dugd a routert. A konnektor WiFi-ét meg a Telekomos eszközzel párositsd és akkor mobilról csinálsz egy kibe kapcsolást.
Esetleg megfontolandó egy szünetmentes beszerzése. -
-
válasz
SzaSza0909
üzenetére
Nálam fél percenkét próbálkozik. [kép]
-
válasz
SzaSza0909
üzenetére
A telekom modem 3-4 percig is bootol.. Légy türelmes vele.
-
yanna
addikt
válasz
SzaSza0909
üzenetére
Csak laikusként arra gondolok, hogy a router hamarabb tér magához mint a modem, nyugtázza hogy nincs net, utána nem is próbál csatlakozni.
-
SzaSza0909
csendes tag
Sziasztok!
TP-Link AX6000 router-rel van olyan gondom (kábellel van Telekom modem mögé kötve, optikai net), hogy áramszünet után nem talál internet kapcsolatot, kézzel még egyszer újra kell indítani a routert, hogy legyen internet a mögötte lévő hálózaton.
Ez otthon is nyűg, de ha külföldön vagyok, akkor különösen gáz (riasztó, napelem termelés, smart home eszközök mind offline lesznek).Ilyesmi a hibajelenség:
[link]
[link]Van bármi ötletetek, mit lehetne ezzel tenni?
-
barnibooo
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Huawei 5785-ös gyárilag függetle mobil router.
Találtam egy repo-t, amivel sokkal többre fel lehet okosítani az eszközt. [Link]
A kérdés csak az, van aki jártas ebben mit hogyan, mivel?
Egy másik típussal már csináltam WebUI és Firmware írást, de ezek nem ugyan azok a fileok.
Előre is köszönöm! -
gabro0
őstag
válasz
gabro0
üzenetére
Még annyi plusz infó, hogy a Digi névszervereivel, a routert kiiktatva (gépet direktben az ONT-re kötve) ugyanúgy döcög, mint routerrel és 3 másik különböző névszerverrel.
Vagyis ebből a szempontból off topic, mert a router nem játszik szerepet a problémában :/Maradt a gépem és a Digi. Előbbit nem kizárnám, szóval megyek a Dig topicba.
-
gabro0
őstag
válasz
krealon
üzenetére
Na jó, de a DNS cachelt, az ICMP meg nem. Vagy hogyan tudnék raw DNS tesztet futtatni? Fogadok Linux parancs/szkript ötletet is.
Az a baj, hogy teljesen mindegy mit állítok be, ugyanúgy döcög. Mindegy neki 1.1.1.1, 8.8.8.8 vagy 8.8.4.4.
Sőt az 1.1.1.1 be se jön ilyen alkalommal, amikor épp nyekken a névfeloldás, pedig ez IP. -
krealon
veterán
válasz
gabro0
üzenetére
"Mivel a 2. hop piros mindenfelé, jól sejtem hogy szolgáltatói probléma? Diginél vagyok."
Röviden: nem.
A névfeloldás dadog nálad (DNS), te pedig ping tesztet (ICMP) végzel, azaz körtét hasonlítasz almához.
A DNS szerver elérhetőségét kellene viszgálni vagy a szolgáltatótól eltérőt használatba venni. Hogy ezt hogyan kell, az a felhasznált hálózati eszközöktől függ.
-
gabro0
őstag
Sziasztok!
Egy elég fura problémát szeretnék diagnosztizálni. Pl. a YouTube és az oldalak nagy része néha egyszerűen nem tölt be, vagy csak ilyen 10-15 másodperc után.

egy PH!-s:
...vagy ERR_NAME_NOT_RESOLVED hibát kapok, ami még azelőtt eltűnik, hogy el bírnám olvasni:
Mivel a 2. hop piros mindenfelé, jól sejtem hogy szolgáltatói probléma? Diginél vagyok.
-
kpityu2
addikt
válasz
bringasisti
üzenetére
Talán túlmelegszik. Az Árukereső véleményei között van pár ami panaszkodik a szakadásokra. Nézz bele a router logjába hátha ir valami hasznosat. Ha friss netes vásárlás, vissza is küldheted.
-
bringasisti
őstag
Üdv. Most vettem tp-link TL-MR 100. Stabil 65 Mbps. Rendszeresen vagy újra kell indítani vagy a telefont újra kell csatlakoztatni. Mi tévő legyek?
-
mereteycs
csendes tag
Sziasztok
ASUS TUF AX 3000v2 router AX211 intel kártyával, Win11: gyakorlatilag pár napja képtelen vagyok rácsatlakozni a routerre, ha a 160MHz engedélyezve van.
AX211 + Win11 + Driver issue lesz, mert más eszköz látja / nincs gondja...
Végigpróbáltam egy csomó beállítási lehetőséget, de nem foglalkozom vele most tovább, várok valami működőképes driverre / Win frissítésre.Gnuton féle asus-merlin firmware-el van valakinek tapasztalata?
-
boygabi_
aktív tag
válasz
Essejó
üzenetére
Pedig úgy néz ki modem üzemmódban van a szolgáltatói router. Az oldalukon néztem meg. Át is lehetne állítani. Ott írják is, hogy a saját routeremet az ONT-juk LAN 1 porjába dugjam és a routeremen pppoe kapcsolatot kell kiválasztani az általuk adott jelszóval és névvel.
Most ezt látom: Parancssor IPV 4 adress: 192.168.0.194
whatsmyip: 188-143-84-40
Routerben IPV4 LAN IP: 192.168.0.1
Routerbe belépve van egy ilyen is: 100.70.92.162 és ha belépek a DC++ ba akkor ugyanezt látva ezt ott úgy írják, hogy külső WAN ip cím. Kezdek elveszni ebben de köszi, hogy próbáltok segíteni.
-
woodworm
veterán
válasz
szaboi6512
üzenetére
A tesztoldal által mutatott címből nem lehet eldönteni a cgnat tényét, ehhez a saját router ip-címe kellene a wan kapcsolatnál.
-
boygabi_
aktív tag
Myip oldalt felkeresve 188-al kezdődik. Parancssorban viszont 192vel. A kettő nem egyezik. A router beállításai között találtam olyat, hogy NAT és be van kapcsolva.
-
-
Essejó
veterán
-
boygabi_
aktív tag
Sziasztok. 2 napja szenvedek azzal, hogy a DC++ aktív módban tudjam de eddig semmi sem segített. Csak passzív módban tudok keresni de letölteni még úgy sem. Már abban sem vagyok biztos, hogy jól van összerakva a hálózat.
A sorrend: Digi ONT ennek LAN 1 portja van összekötve a TP Link AX 1500 router WAN portjával. Majd a router LAN 1 portja megy a gép hálókártyájához.
A router setupjában is találtam egy beállítási lehetőséget ami lehet nem jól van nálam.
-
Wizard8
tag
Van egy Asus AC3200 v2 routerem és elég érdekes dolgokat csinál. Smart connecten volt, most külön szedtem 2.4 és 5 gh-re, és az 5ghz-n minden működik a 2.4 ghzra nem lehet csatlakozni.
Eddig smart connecten próbálkoztam és azt hittem, hogy az eszköz szar, be is vizsgáltattam és azt mondták, hogy semmi baja, ha sikerült is csatlakoztatni 2.4 ghz eszközt, akkor is eldobta max pár nap után.
Találkoztatok már ilyennel? A router lehet szar? -
milan07
tag
válasz
Essejó
üzenetére
Ja a haveros téma az már lezárt ügy, már megoldottuk, full hozzáférésem van.
Az a gond, hogy ebben a játékban úgy működik a belépés, hogy beléphetsz google fiókkal, discorddal, vagy facebook-al. Gmail fiókjaim már mind tele van, nagyon tele, éppen ezért jönne jól a 15 friss discord account. De a gmail-em egy része már korlátozott, nem érem el a leveleket, csak belépni tudok, de nem látok kb. semmit sem, de ez pont elég a belépésre, na mindegy nem akarom részletezni. Ennek majd az only IPv6-os dolognak majd megpróbálok utána nézni, csak hagyom regenerálódni egy kicsit az idegrendszeremet, köszönöm szépen a tanácsokat! Nem csak neked, hanem mindenkinek, aki reagált!
-
need
addikt
válasz
Essejó
üzenetére
az Én Gate te Bridge.. elég jól beszéltek magyarul a srácok akik az optikát kötötték..
az mondta én csinál neked úgy hogy te router csinál neked mindent.Viszont ma nem akarta a vidéki routerem láttatni magát.. így 70 km. elég nehéz bármit is tenni.. Asus DDNS-t használok és ez volt az első eset nem követte le az ip cím cserét szerintem.. vagy én voltam türelmetlen.. szóltam a szomszédnak hogy kapcsolja le és fel a villanyórát és helyre állt a rend..! Nem tudom ezt mire vélni..
-
Essejó
veterán
válasz
milan07
üzenetére
A haverodnak ne az IP-d hanem a Duck DNS-el generált Domain neved add meg, hogy azt állítsa be a belépéshez.
Jajj 15 acc
Az kb annyi email 
Jó, pár éve nekem is volt 4 acc-om egy MMO RPG-hez, de könyörgöm erre találták fel az eldobható emailt, és nem mindhez új gmail fiókot regisztrálunk.
Esetleg megpróbálhatsz only IPv6-on netezni, az az IP fix, nem változik mert közvetlenül a hardwerhez van kötve. Még DDNS sem kell hozzá. -
ZsoltGoku26
tag
válasz
ZsoltGoku26
üzenetére
Amúgy tegnap helyreállítottam mert újra kellett driverezni és manuálisan beállítottam.
-
milan07
tag
válasz
Essejó
üzenetére
Nem érdekelne amúgy, csak így a bejelentkezés problémás. Tavaly ebből nem volt akkora gond, de a gmail elkezdte tiltani a fiókjaimat. Régen az volt a fő gondom, hogy haver adott hozzáférés valamihez, ami addig tartott, amíg nem kaptam új ip-t. Most röviden az van, hogy van egy játék, amiben több fiókom is van a sok cucc tárolására, és van vagy 15 fiókom. Igen, egy hülye játék, azért nem akartam leírni, mert nem akartam még külön emiatt is kapni az áldást, hogy egy ilyen, számotokra lényegtelen dologgal zaklatlak benneteket. Szóval régen működött, hogy minden alkalommal engedélyeztem a gmail-ben az új ip-t, de elkezdtem olyan üzeneteket kapni, hogy szerintük robot hozta létre a fiókokat, stb., és adjak hozzá telefonszámot, 2 faktoros védelmet. Szóval 2 problémám volt eredetileg, amiből 1 már megoldódott, a másodikat pedig megtudtam oldani kis erőfeszítéssel, de már nem igazán. Ez így nem tudom, hogy mennyire sikerült érthetőre. És erre szeretnék megoldást.
-
ZsoltGoku26
tag
Sziasztok! Asus RT-AC53 routerem próbáltam csatlakozni laptophoz de valamiért nem lehet csatlakozni, aztán Myasusban routert diagnosztás után azt írja h router routernek nem felel meg szabványok akkor lehet router van probléma? Laptopom AX szabvány van.
-
Essejó
veterán
válasz
milan07
üzenetére
A frászkarikának nézegeted állandóan? Egyébként a szolgáltatódon múlik, hogy fél óránként, 3 óránként, havonta, vagy félévente változtatja meg az IP-d. Nem kell foglalkoznod vele, ha DDNS-t használsz. Megváltozik, és kit érdekel? Ja téged. Talán kérdezd az ISP-d üfsz-át, hogy mi alapján változtatják meg.
-
milan07
tag
válasz
woodworm
üzenetére
"A ddns szolgáltató nem ad neked fix címet, hanem a szolgáltató által adott dinamikusan változó ip-címet rejti egy állandó domain név mögé."
Az állandó domain név nem ugyanazt az ip címet mutatja minden egyes alkalommal, amikor a https://whatismyipaddress.com/ oldalon megnézem? Vagy az normális, ha alkalmanként változik?
Látom a többieknek már nagyon elege van belőlem. Hát sajnálom, nem szándékosan értetlenkedek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- iKing.hu Realme 14 Pro+ Pearl White 512GB használt karcmentes 6 hónap garancia
- 2026.09.04-ig Garanciális! Xbox Series S 1 TB + kontroller
- Xbox Elite Series 2 kontroller 3 hó garancia, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B150M i5 7600K 16GB DDR4 240GB SSD RX 580 8GB Kolink Aviator DeepCool 400W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Valamennyire otthon vagyok a témában, de nem ennyire.

Felhívtam a DIGIT. Kb. 15 perc alatt megcsinálták a publikus IP-t. Nem kérdeztek semmit, hogy miért kell. Nagyon örülök.

Gubek-Einste