- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
G@ben
addikt
válasz
Borisz76 #11384 üzenetére
Semennyire? Bezárok még egy légréteget és nem javít rajta?
A nyári nap ellen mindenképp szeretnénk redőnyt, mert déli tájolású az ablak, de gondoltam hoz valamit télen is, ha leengedjük teljesen zártra.mihaly: ha kisebb a hőátadás, az nem javítja a szigetelést? Ergo kevésbé lesz bent az ablak környékén hideg, nem?
A konyhaablak belsején most van roló, ha azt totál leengedem, akkor az ablak alján ilyenkor kicsapódik a pára. Ha hagyok egy ujjnyi rést, akkor már nem. -
axioma
veterán
válasz
Borisz76 #11381 üzenetére
napokkal kesobb frissul be, lehet h az elotte levo evre vonatkozott az 1600-as, en is ezt sasoltam, nalunk unnepek miatt 2 het utan sikerult nekik az ujat mutatni
masreszt az ugye megvan, h ez az elozo eves fogyasztas, ami akkor relevans, ha nem diktalsz, akkor ahhoz kepest becsulnek hogy kiallitsak a havi szamlat? s amugy atallithato ertek
koze nincs semmi hatarhoz
amugyis 1729m3 a minimum rezsicsoki -
313313
addikt
válasz
Borisz76 #11376 üzenetére
Fa ablakok kétrétegű üveg, kb 7-8 éves. Tetőtérben 3 rétegűek. Olyan 10-15cm hőtükrös közetgyapot szigetelés van a tetőtérben. Kb 30-35 cm-s beton falak vannak, belül 3-4cm kívül 6-7cm heraklith szigetelés. Nappaliban a teraszajtó alja 180cm full hőhíd, majd idén javítom. Terasz van mellette, azt szétverem (egyébként is újítani kell) és kap 6-10cm szigetelést a házfal, így elvileg megszűnik a hőhíd(elvlasztom a külső és belső részt), bár nem lesz tökéletes, de messze jobb lesz mint volt.
Szerk: gázzak csak fűtök, meg melegvíz. Nekem a 2329m3 gáz járna kedvezményesen....
-
emre
veterán
válasz
Borisz76 #11358 üzenetére
Én annak idején meggyőztem a párom, hogy nem várhatunk tovább, most kell lépnünk a 44nm-es egyszobás lakásból az 5 éves gyerekkel, mert később nem lesz lehetőség rá..... de erre ami manapság van én sem számítottam.
- Kádár kocka, két szint 125nm
- Beton alap
- Vízszigetelés
- Tömör nagy méretű tégla falazat
- Nyeregtető , pala fedéssel
- 2 szoba , 2 félszoba, nappali, konyha, két kamra, fürdő és egy zuhanyzó, kazánház, különálló garázs
- Telek mérete kb 900 nm
- Régi Hőterm kazán + vegyes kazán, régi acél radiátor, nyitott rendszerű fűtés
- ősrégi gerébtokos ablakok
- KaposváronEz 2015-ben lett megvásárolva 8.400.000 Ft-ért, de már évek óta hirdették.
A belső felújítást nem tudom összeadni. Költözésig volt két hónap a munkám miatt és kellet egy kpl új fürdőszoba, egy lakórész festés, meg volt pár szétfagyott radiátor is.
A nappali-konyhában még csak a beton aljzat volt, üres vakolat, bútor semmi.
A 3+3 rá lett locsolva, ekkor lettek új ablakok, meg az amerikai konyha befejezése (villanyszerelés, burkolás, festés, konyhabútor). És közben is amit félre tudtam tenni mind ráment, de a tető még a régi és amíg azt nem tudom cserélni homlokzatszigetelés sem megoldható. -
balojazz
aktív tag
válasz
Borisz76 #11358 üzenetére
Az hagyján. Bp, 2021 végi újépítésű 110 m2, 2 fürdős, sátortetős cserepes kis telekkel, papíron BB, de jobb (AA vagy AA+), végigfix zöldhitel (2.6% THM). 67.5 misi mínusz 5% ÁFA (64 plusz apró). Csak festeni kell. Most érhet 90-100-at minimum. Lecsaptunk rá, mint tyúk a takonyra.
-
dokee78
félisten
válasz
Borisz76 #11141 üzenetére
Ettől van kedvezőbb áru klíma?
Nippon KFR 12DCB ECO POWERFUL Inverteres Split KlímaPéldául Euronics és MediaMarkt honlapján nem találtam.
Mennyire húzós egy ilyen be üzemelése? -
otapi
tag
válasz
Borisz76 #10924 üzenetére
Ha ugyanazok a radiátorok már a szigetelés és a nyílászáró csere előtt is rendben felfűtötték a házat, akkor elég alacsony előremenőt beállítani. A szigetelt háznak kisebb a hőigénye, az eredeti radiátorok felületei így viszonylagosan nagyok lettek. Viszont ha jól tudom, a 30-40 fokos előremenő a C24-es kazánnak nem tesz jót, mert nem rozsdamentes a hőcserélője (ellenben egy kondenzációs kazánnal). Meg a kémény is forróbb gázokra van méretezve annak sem tesz jót az alacsonyabb hőmérsékleten kicsapódó víz. Szóval a C24-est kukáznám ebben a helyzetben, már csak azért is mert az nyílt égésterű és jól szigetelt ablakoknál az bizony halálos élmény lehet.
-
asdf_
veterán
válasz
Borisz76 #10877 üzenetére
Szerintem aki önkéntes nyugdíjpénztárba befizet, az van annyira pénzügylieg edukált*, hogy nem csinál ekkora elképesztő baromságot, hogy kivesz pénzt belőle.
*Bár a számukból ítélve sokan inkább csak az adóvisszatérítés miatt lehetnek benne, így valószínű, tévedek.
Egyébiránt pedig: tell me, hogy üres az államkassza without telling me hogy üres az államkassza
-
kk831228
addikt
válasz
Borisz76 #10857 üzenetére
Igen , jó volt az elvàràs , ez se vizesedik egyelőre , de azért az a biztos ha körbe van drénezve . Ez 3 milla volt de az màr akkor, amikor elkezdtek felugrani az àrak , szívem szerint 1.5 lett volna a reàlis.
Telkek , hàt ja , most kerdeztük Balatonfüreden Aràcsi úton van kirakva egy telek , pont szembe az apartmannal ahova jàrni szoktunk. 45 fokos lejtéssel , 5-600 nm lehet, kìvâncsisàgból megkérdeztük, hogy mennyiért àrulhatjàk, pont jó lenne egy konténernek vagy kettőnek
, azt mondta 120milla...
-
atirag
őstag
válasz
Borisz76 #10833 üzenetére
Pont ezt akartam most csináltatni egy céggel,de kiderült,hogy nekem ez nem igazán jó. Egy kádár kockában lakom és már van lerakva 10cm gyapot. Gondoltam rakatok még rá ezzel a megoldással. De ők azt mondják amit leraktam az se sokat ér mert a födém nekem olyan ami kér rétegű és van közte légrés.
Ezt mindenkitől kérdezném,hogy valóban így van? Mert a befújt szigetelés kb 600k lesz/lenne.
Hoz ez annyi különbséget?
Köszönöm. -
válasz
Borisz76 #10710 üzenetére
Nálam rendben volt, diktáltam is, kaptam is számlát, be is fizettem, majd azóta eltűnt az áram rész. Ami hibát észleltem, hogy a H tarifát rosszul számlázták ki, mert az egészet nyárin számolták el, holott adott volt az előző számláimon mennyi az átalány októberig. Így most eléggé felborult ez a rész, lehet ezért tűntették el a dolgokat és csak átmenetileg.
-
törölt tag
válasz
Borisz76 #10700 üzenetére
Fiók mindenképp létrejött magától? Csak elakadt név elírás miatt? A fogyasztási hely azonos.
Akkor a pályázatban is javítani kell a nevet.
A pályázatban jól szerepel a név, viszont a számlákon a végződés nem. És így lettek beadva, ahogy az Eonnál volt. Most, ha a végződést, nem hallás, hanem írás alapján átírják az okoz adminisztratív problémát később, a pályázat bonyolításánál? (pont áramot érinti).Nekik is kellene emailt írnom...
#10702 emre
Emailt néztem egyelőre semmi. -
törölt tag
válasz
Borisz76 #10690 üzenetére
Köszönöm. Itt is elírás lehet a hiba akkor.
Abban az esetben mi van, ha folyamatban van egy pályázat és most javításra kerül a név?
Vagy tudok csinálni egy külön fiókot és akkor minden marad a régiben? 2 fiókra osztva?
Ez még tovább bonyolítja a dolgot. Ilyenkor mi van? Mert semmit nem kaptam. Egyik levelük alapján meg átállították online-ra a fizetést.Ha Ön az E.ON Áramszolgáltató Kft.-nél átalányelszámolást (részszámla alapú) kért, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. is részszámlákat fog küldeni a jövőben. Az átalány elszámolást választó ügyfelek a szolgáltatóváltozáshoz kapcsolódó átállási folyamatok egyszerűsítése érdekében - még az E.ON-tól - kivételesen két részszámlát is kaphatnak, amelyek fizetési határideje időben eltér. Kérjük, ügyeljen a fizetési határidők betartására!
-
asdf_
veterán
válasz
Borisz76 #10677 üzenetére
Mindenekelőtt a napelem panelek mérete gyártónként változik, de általában 991 mm szélességű és 1650 mm hosszúak és 35 mm vastagságúak.
173*113 körül van a jellemző méret mostanában, ami esetleg benéz 110 cm alá, az közelebb a 180-hoz.
Itt majd arra kell felkészülni, hogy ha a tető maradt a társasház tulajdona (elég valószínű), akkor beleegyező nyilatkozatokat kell majd gyűjteni a saját lakás feletti felület használatához.
Meg hogy bruttós elszámolásban már nem buli a napelem. -
BlackJack21
tag
válasz
Borisz76 #10626 üzenetére
Nem úgy lenne logikus.....ha nem jó a nyílászáró, akkor valamennyi levegő szökik / pótolódik....azaz kintről jön be valamennyi aminek a nedvességtartalma azért feljebb nyomja a páratartalmat.
Pedig nem, az alacsony hőmérsékletű levegő páratartalma rendkívül alacsony, hiszen nem tud több párát felvenni. Amint a házba érkezik a hideg levegő, felmelegszik, így több párát tud felvenni, amit lehetőség szerint meg is tesz. Majd a párásabb levegő távozik valamelyik résen. Így folyamatosan szárítja a beltér levegőjét. Emiatt tud extrém alacsony lenni a páratartalom.
Laktunk anno olyan huzatos albérletben, ahol nem számított a fűtésszámla és a fém nyílászárók szinte semennyire nem zártak. Ha ment a párásító 24 órában, akkor volt 30%-os relatív páratartalom. Emiatt mindenki asztmaszerű tüneteket produkált, szerencsére ez csak 3 hónapos kényszermegoldás volt, amíg a házfelújításunk lezajlott. Visszaköltözve nagy nehezen tűntek el a tünetek. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Borisz76 #10606 üzenetére
Nos....
Kiderült, hogy miért nem jöttek át az E-ON-tól az adatok az MVM weboldalára.
Édesanyám neve E-ON oldalon Julianna.
MVM Next oldalon Juliánna.
Javítva lett és a telefonon segítő hölgy szerint 24 óra múlva már látható lesz az E-ON-os adat , számla stb az MVM oldalán.
Majd kiderül.
Ha valakinek nem jelenik meg...csak a gáz akkor hívja a :
06-1-999-9650 telefonszámot 8-18 óra között.
Köszi a telefonszámot Calogero !!! -
Calogero
addikt
válasz
Borisz76 #10606 üzenetére
Én már az E.ON oldalára nem tudok belépni. Július első 2 hete volt az átállási idő. Elvileg 07.15-től már az új rendszernek működnie kellene, de ezt az MVM-nél soha nem lehet tudni.
06-1-999-9650 telefonszámot 8-18 óra között jelezheted a problémát. Ehhez kell majd az utolsó E.ON-os számla. -
Madwe
nagyúr
válasz
Borisz76 #10571 üzenetére
Én rettegve várom. Hrsz ugyan stimmel, meg nyilván a személyes adataim is, de anno hiba miatt az eonnál xy utca 13 szerepelt, miközben a valóságban s az mvmnél is 15 van... innentől kezdve bízom benne h ennek ellenére nem kell regisztrációval szívnom, mert 2 hétre nomád off the grid nyaralni megyek
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Borisz76 #10520 üzenetére
Nos....MVM - Gáz
A diktálásról ugye áttértem a havi egyenletes rész számlázásra.
És az első tört hónapban küldtek egy 52.500 Ft-s számlát.
Calogero-nak viszont igaza lett !
A kövi számla már jó lett :
Most érkezett meg és be is fizettem a majdnem 15.000 Ft-t.
Ezután már csak az EON - MVM átállás lesz kérdéses.
Majd kiderül....most ott is havi egyenletes 15.000 Ft-t fizetek. -
válasz
Borisz76 #10522 üzenetére
Igen, ez a helyzet átkerül.
Hát nem imádnivaló'?Számlázásra kiváncsi leszek. Eddig csak 1x volt hülyeségesség a gázszámlában a rezsidémon óta, de azt automatikusan (!), kérés nélkül korrigálták a következő havi számlán.
Áram esetén nincs jelleggörbe, remélem nem is lesz. -
Calogero
addikt
válasz
Borisz76 #10517 üzenetére
Ez a számla nem 30 napra szól, csak 15 napra.
A számlázó rendszer rosszul kezeli a csonka hónapokat. A rendszer úgy vette hogy 15 napra használtál el 140m3-t.
A következő havi számla már jó lesz.Két dolgot tehetsz:
1. Befizeted ezt a számlát és a többletet éves elszámoláskor beszámítják.
2. Kéred a számla arányosítását az ügyfélszolgálaton. -
Frankie50
tag
válasz
Borisz76 #10517 üzenetére
Üdv!
Próbáld meg a fogyasztási jelleg görbédet beállítani, hogy ne 12 havi egyenlőre ossza le a gázfogyasztást, hanem a felhasználáshoz közeli mértékben, mert ők a hőmérsékleti görbe szerint osztják fel. Tavaly jött nekem is pár húzósabb számla, de már későn reagáltam a beállításokkal, így most november óta a tavalyi túlfizetést írogatják jóvá
Nem biztos, hogy sikerül, de megpróbálni érdemes. -
Madwe
nagyúr
válasz
Borisz76 #10490 üzenetére
A split klímához vedd bele az éves karbantartási költséget. Valamint a kérdező esetében akkor kell csak a fűtés, amikor távfűtés már nincs, s az északi szoba gondolom jobban kihül. tehát nagyon ritkán s rövid időre kell, itt tényleg felesleges a klíma, a karbantartása több lesz mint az egész cekász fogyasztása 1-es copvel...
-
axioma
veterán
válasz
Borisz76 #10098 üzenetére
Ne akard feltalalni a melegvizet. Nekem van, AP30 heat pipe-os vakuumcsoves [nem csak nyaron indul be] drainback rendszerben [=nem kell takarni, ha nem kell ho", nincs fent viz].
Nem, atfolyosra nem mukodik. Vagyis nyarra, nyaraloba van kulso tartalyos letezik, de az telre leengedendo.
Hmv tartalybol hocserelos jar hozza, amit kothetsz a villanybojler ele [ha nem egyben: nekunk 250l-es tartaly 2 csokigyo [gaz+aram] es 3f villany.
Az viszont siman lehet, hogy - foleg vezerelt aram elleneben - nem eri meg. Koltsd szigetelesre inkabb! [Enyem 2006-os, epitkezeskor igy kerult be, csak a villanypatron 2 eve. Es van napelem is 5 eve.] -
balojazz
aktív tag
válasz
Borisz76 #10098 üzenetére
Eléggé nem értek hozzá, de nekem ez az ötlet biztosan nem jutott volna eszembe, mert télen nem igazán működik. De ha éves csökkentésben gondolkodsz, akkor oké, mert tavasz-nyár-ősz idején jól működhet. Azon kívül, ha nincs még víztakarékos zuhanyfejed, vennék. Legvégső esetben szólnék a családnak, hogy na. Most olvasom, hogy van napelem. Akkor pláne nem tennék kollektort. Elég minden más trükk.
-
-
axioma
veterán
válasz
Borisz76 #10045 üzenetére
De ezt mondom: ua mondjuk 22 fok levegohomersekletre mesz, kevesebb [bevitt! nem csak felhasznalt] energiaval. Ha tobb energiat vinnel be, jobb lenne a komforterzeted, de klimaval is csak a leghomersekletre szabalyzol. Ki kene merni a kulonbseget aztan rajossz.
Radasul a padlohoerzetedet tonkreteszi az, hogy jo hovezetesu az egesz retegrend a futescsovekig - ha szigeteles, melegburkolat lenne, nem fazna a labad. Plusz a relativ hoerzet [a pf melege't varnad a labadnal].
Kulon kerdes h a Kadar-kockaban mennyi hoszig jutott a pf kore [lefele, kifele]. Gondolom lenyegesen 10cm alatt. Nalunk radiatorok mellett van 10 a padloban [2005 epites, nem hagytam h lebeszeljenek rola - igaz, belmagassag-kompromisszum nem volt miatta]. -
oliwire
őstag
válasz
Borisz76 #9947 üzenetére
Köszönöm a részletes választ, sok hasznos dolog is volt benne.
A hatásfokokkal tisztában vagyok egyes rendszereknek, egy 5 és egy 3,5 kW-os klíma be lesz szerelve, gázzal való fűtés a padlófűtés illetve radiátoros fűtés is megvan jelenleg.
Viszont a kérdésemre, miben az elektromos kandalló vs infrapanel összeghasonlítást kérdeztem, nem igazán kaptam választ.
Mert pazarlásnak érzem azt is, hogy a napelem által megtermelt energiát nem használni, illetve fillérekért beszámoltatni az aktuális áramszolgáltatónak.
Több klímaberendezés nincs most a budgetben, illetve már hely sincsen neki a házban.
Szeretnék a gáz és a klíma mellé kiegészítő elektromos alapú fűtést, melyeket kombinálva használhatok. Infrapanel és az elektromos kandallón kívül másról nem tudok.
Van erre ötleted? -
Elemental
addikt
válasz
Borisz76 #9772 üzenetére
Jelen ismereteim szerint megint ezt választanám. Persze előtte körbenéznék a piacon, 2016-hoz képest valamit biztosan fejlődtek a hőszivattyúk. Azóta egyáltalán nem követtem.
Tetszik, hogy a gázkazán töredék idő alatt készít hmv-t. Nálunk ha a gázkazán csinálja a hmv-t, akkor a cél plusz 20 fokra melegíti a rendszert, 47 fokos hmv-t kérek, 67 fok megy a víztartály felé. Ha a hőszivattyú, akkor olyan cél plusz 6-8 fok. Plusz azt nem tudom, hogy ha kint -10 fok van, mennyire kell erőlködni a hőszivattyúnak a hmv gyártáshoz a fűtés mellett.
(Egy haverom fűtés rendszere is duál, de manuális. Van egy különálló hőszivattyú és egy gázkazán, és manuálisan tudja egyiket másikat kizárni a fűtő körből) -
Elemental
addikt
válasz
Borisz76 #9769 üzenetére
Igen, padlófűtés (és mennyezethűtés).
A hőszivattyú kültéri a ház mellett, a beltéri a garázsban, a gázkazán egybe van építve a beltérivel, lényegében ez egy gép. Kondenzációs a gázkazán. A vezérlő meg, amit fotóztam is, a házon belül a nappaliban.
2016-ban még nem került ennyibe, pontosan nem emlékszem, de kevesebb, mint a fele volt. -
Elemental
addikt
válasz
Borisz76 #9761 üzenetére
Jó, lelövöm a poént.
Daikin altherma hibrid hőszivattyúnk van. Ez egy hőszivattyú és gázkazán egyben. Megtakarítási mód gazdaságos (a másik opció környezetbarát, ha az van beállítva, akkor súlyozotabb az áram használat). Be van állítva a gáz és áram ára, és mindig azt használja, amit éppen a leggazdaságosabbnak ítél. Ez készíti a hmv-t, 100l-es a tartály. Tud a hőszivattyú is hmv-t csinálni.Az áramfogyasztás kb 10-11MWh évente (nem csak a hőszivattyú, hanem az egész ház).
A gáz amit képen mutattam.
Van napelem a házon, 2MWh a túltermelés. Épp ezért minden évben egy picit lejjebb viszem az áram árát, hogy inkább az áramot használja. 21 forintot állítottam az áramra. -
Frankie50
tag
válasz
Borisz76 #9738 üzenetére
Nekem októberben volt leolvasás, szintén "mínuszos"-s elszámoló számlával. Novemberre is 0-s számla jött. Későn és bátortalanul kezdtem csökkenteni a befizetéseket, és nem állítottam át időben kifizetősre a túlfizetést, mert ennyi még nem volt. Hiányzott a rutin, meg a nyár végi változtatások miatt a fogyasztási tapasztalat.
Szóval neked van túlfizetésed, nem neked kell fizetni
Új hozzászólás Aktív témák
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- További aktív témák...
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2050, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest