Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
peterk
senior tag
válasz
Rickazoid #50 üzenetére
Tudod-e, hogy például a hazai választások környékén mekkora mintából csinálják az előrejelzéseket? Azok az előrejelzések is elég pontosak szoktak lenni. Szidják őket ugyan, hiszen választásokon a 3-4%-os hiba is meghatározó lehet, de egy alkalmazásbolt használattal kapcsolatos felmérés esetén ettől még az a 3-4%-os hibahatár igencsak jó.
Az ilyen statisztikák készítése bizony tudomány. Többek között éppen azért, mert figyelembe veszi az olyan hatásokat is, mint amit itt leírtál. Meg még sok mindent.
-
válasz
Rickazoid #50 üzenetére
Mérnökinfón a valószínűségszámítás tárgy második fele szólt erről. Mivel csak halványan voltam tudatomnál, csak lestem, ahogy repkedtek a különböző hipotézisek és próbák - az az egy biztos (amellett, hogy ha ebbe húztam volna bele vizsgán, csúnyán megbukok), hogy a "józan paraszti ésszel" nem szabad a statisztikáról nyilatkozni, mert nem úgy működik. A gondolatmeneteid erősen ezt támasztják alá.
Szóval ha Neked nem hihető, akkor legalább egy "szerintem"-et tegyél hozzá, de még jobb, ha nem nyilatkozol a kérdésben.
"Főleg, hogy az alkalmazások nem azok miatt vannak, akiket nem érdekelnek, hanem azoknak, akik tudatosan vesznek okostelefont."
Ez meg csak egyszerűen nem igaz. A sikeres alkalmazások pont arra játszanak rá, hogy a tömegeknek a figyelmét hívja fel magára, nem pedig a húde-"tudatos" vásárlókét.
-
válasz
Rickazoid #46 üzenetére
"Ha csak nem osztották el azt az 1000 embert arányosan"
Szerintem ha nem tudod, hogy mit jelent az a szó, hogy "reprezentatív", akkor egy kicsit furcsán veszi ki magát, ha statisztikai témákban szakértesz.
"Mindenféle körülmény ismerete nélkül, de ettől függetlenül is 1000 ember bőven kevés, ha több mint 1 milliárd, eltérő gondolkodású, életkorú és helyzetű ember szokásait vagy igényeit akarjuk modellezni."
Egyáltalán nem, sőt, nagyon is pontos adatokat lehet kapni. A dolog egyáltalán nem magától értetődő, de hát az általános relativitás-elmélet sem az.
-
válasz
Rickazoid #24 üzenetére
"1000 embert kérdeztek meg"
Szerinted ezer fos reprezentativ mintanal mekkora a hibahatar 95%-os konfidenciaszinten?
Az mondjuk szerintem eddig is eleg nuilvanvalo volt, hogy okostelefont altalaban nem azert vesznek a nepek, mert tenyleg mindenfele alkalmazasokat akarnak rajta futtatni, hanem egyeb tenyezok miatt (nagy kijelzo, van rajta alma, akarmi).
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest