- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- OnePlus 8 Pro - a túlgondolt
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
AAAgold
senior tag
sok esetben valóban az agyunk keresi az aranymetszés arányait
de egy monitornál szerintem ez nem érvényesül - ha a megfelelő magassága megvan egy monitornak, onnantól kezdve az extra szélesség már nem okoz gondot szerintem - két ugyanolyan magas megjelenítő közül én a szélesebbet választanám, mivel több információ fér el rajta
-
dabadab
titán
"Az emberi szem és az agy képfeldolgozása számára sokkal kellemesebb az 1,6 körüli "képarányt" nézni és az információkat feldolgozni mint a laposabb vagy magasabb arányú kijelzőket az emberi periférikus látómezők alakulása miatt."
Ennek túl sok valós háttere nincs. Az éleslátás területe (amivel lehet pl. olvasni) nagyon kicsi és kör alakú, a perifériás látás meg egyrészt nem 1,6 arányú (és főleg nem téglalap alakú), másrészt meg kb. az összes monitor amúgy is kisebb, mint a perifériás látás területe.
Illetve mindezen túl az aranymetszés erősen túlhype-oltnak tűnik, modern kutatások nem igazán igazolták a speciális mivoltát. -
DigitXT
félisten
Hát izé, régebben az 1024x768 volt* a kvázi-szabvány.
Ahhoz pont passzol a 768 magas "szélesvásznú" megoldás. Más kérdés, hogy a weboldalakat, vagy akár már a GUI-t is az idők során egyre inkább nagyobb felbontásokra optimalizálták: valóban úgy érzi magát az ember kisebb felbontású kijelző előtt, mintha be lenne szorítva.
*: tudom, a "korai" 5:4-es "keskeny" LCD kijelzők küzdöttek vele, 1280x1024-ben.
Én meg a miniatűr notebook kijelzőkkel vagyok így, hogy nem tudom megszokni.
Hiába volt 1280x720-as (ha 16:9, vagy 800-as, ha 16:10), akkor sem: simán kicsike. Amúgy azt sem értem, hogy az aranymetszésnek pontosan mi köze az egészhez?
Megjegyzem: 5 évig használtam 1366x768-as TV-t monitornak, teljesen jó volt, bár a Win 7-re váltásnál már kezdett kijönni, hogy kicsit "nagyobb" kéne: lassan 1 éve van FullHD TV-m, szintén monitornak. Nem mondanám meg, hogy hiányzik az a 180 sor a céges 1600x1200-as monitorhoz képest. De pl. cégnél dupla soros taskbarom van. Rögtön lezabál 62 pixelt... Otthon meg csak egy soros, az kb. a fele. De ez masszív OFF, hiszen a cikkben említett kijelző nem otthoni/céges felhasználásra szánt cucc.
Ja, és akkor ON: azt tudnám rá mondani, mint a parasztbácsi a zsiráfra...
-
Kuruc2
senior tag
Akkor én nem vagyok ember, csak valami csökevényes valami.
16:10 párti voltam én is amíg az volt, aztán váltottam nagyduzzogva, mivel 16:9-be volt csak olyan monitor amilyet szerettem volna, de nem bántam meg, sose térnék vissza 16:10-re, 16:9 fan lettem, sokkal jobban tetszik.
-
gghrtz
őstag
16:10-ről váltottam 16:9-re, és most hogy így mondod, most már tudom mi zavart ennyire!
Amúgy az aranymetszés tényleg így van, emberi test arányaira is igaz. (ezért van az, hogy egy nő nem lát szépnek már egy nagyon izmos férfit, akinek még a csípője is nagyon vékony, mert egy kisebb sportosabb férfi akinek a váll derék aránya 16:10 sokkal vonzóbb a szemének( a 21:9 már nem az igazi
))
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) UltraWide ívelt monitor garanciával, dobozzal
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Dell 1707FP 17" LCD monitor eladó
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- OLCSÓ MONITOROK
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest