- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Fotók, videók mobillal
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cadeyrn
aktív tag
Hopp, amit kifelejtettem némi magyarázatot.
A PHP session túlél minden kérést, és ugyanaz van benne, amíg él. Annyi, hogy kell a kód legelején egy session_start().
Egy session cookie nevű dologhoz kötődik a user gépén, ezzel azonosítja a PHP (!), hogy melyik helyileg mentett file adatai tartoznak az adott kéréshez. (Igen, lehet hijackelni, sajnos) Általában cron törli a szerveren, nem teljesen automatikus, szóval akár örök életű is lehetne.No ez az az elem, amit lehet memcached poolban tárolni, és akárhány webszerverről közösen elérhető. Értsd: mindegy, hogy a loadbalancer a usert melyik webszerverre dobja be, mert ugyanaz a session, már megvannak az adatok róla.
Ergo lényegtelen, hogy a program újraépül, a sessionben ott az adat, ami kell.
Mi is hiányzik?
-
Pont ezert irtam lentebb, hogy eleg keves programozo tudja rendesen kihasznalni az osztott es/vagy perzisztalt allapotot. A PHP meg pont azert skalazodik, mert mindig mindent ujraepitesz (skalazodas!=sebesseg), egy memcached-t meg barki fel tud loni, ha arrol van szo.
(Disclaimer: nem vagyok php-programozo, sot, webprogramozo sem, hala az egnek.) -
cucka
addikt
Majd egyszer valaki ír egy node.js-t php alá és akkor az is fog napokig futni.Én már írtam php-ban rendes gtk-s alkalmazást, az sem lépett ki klikkelésenként. (Ok, igazából erre a feladatra elég pocsék a php nyelv, csak annak idején azt mondta a tanár, hogy értékeli a szokatlan megoldásokat
)
Egyébként meg tessék, V8 engine php alá, lehet kezdeni ismét a rettegést meg a szörnyülködést
-
cadeyrn
aktív tag
PHP-ben nincs main függvény. Lehetne, és futhatna végtelen ciklusban egy while(1)-el, csak az az alapműködést borítja meg. Ez az óriási különbség a C++, C#, Java és a többi klasszikus programmal szemben. A PHP-ben nem az alkalmazás a démon, hanem fordító, szóval nem biztos, hogy fair ezt felróni ellene.
http://www.phpcompiler.org/
https://github.com/facebook/hiphop-php/wiki/
Ezekkel le lehet fordítani a PHP kódot, hogy klasszikus program készülhessen belőle. -
cadeyrn
aktív tag
PHP tud sessiont memcached poolban tárolni. Tény, kell hozzá Memcached extension, de mi is egy extension? Ugyanolyan kiegészítő mint pl. a swing a Java-nak.
Az állapottér mentése weben tényleg nem a nyelv, hanem a sw (és a keretrendszer) feladata szerintem is.
Köztes kód? APC ami kb. egyidős a PHP-val, csak nem "kötelezően" része, mindössze modulként bármikor hozzákapcsolható. A köztes kód egyébként szerintem pont, hogy normális egy scriptnél, se Bash se pl. a Perl nem fordít köztes kódot, pont a Python a kivétel. Szerintem.
-
cucka
addikt
Pont mert a PHP erre nem képes alapból/kényelmesen, nagyobb rendszereknél kezd kínos lenni, hogy minden egyes beérkező kérelemnél újra és újra felépít mindent a kályhától indulva.
Alapból egyik nyelv sem képes rá, 3rd party kiegészítőkkel (vagy saját kód írásával) meg bármelyik képes rá. Igen, még a php is, és nem kell hozzá semmiféle voodoo varázslat, én is fejlesztettem már ilyen keretrendszert.A valamire való script nyelvek valamilyen köztes kódra fordulnak futás előtt, amit viszont el tudsz menteni ha nagyon akarod
Igen, sajnos ez tényleg hiányzik a php alapszolgáltatásai közül, külső eszközökkel viszont meg lehet oldani, szóval ez sem probléma. -
fordfairlane
veterán
-
-
fordfairlane
veterán
Hogy micsoda károkat okoz a C++, meg a PHP, meg úgy minden, amit emberek csináltak, nos, ezt hívhatjuk igényességnek, nézőpont kérdése. Csak engem már zavar a sok rinya.
Hopp, a JAVA kimaradt, pedig egyes igényesek szerint abban is van ám szar. Tkp. minden szar, amit sokan használnak.
-
cucka
addikt
Te azt állítottad, hogy a php tervezése során sok hibát követtek el és ezért ez egy rossz nyelv, aminek széleskörű elterjedése káros.
Szerintem meg a php tervezése szerint sok hibát követtek el, ennek ellenére ez egy nagyon hatékony eszköz arra, amire kitalálták és fölösleges károgni azon, hogy ez mekkora károkat okoz, mert nem okoz. -
cucka
addikt
Nem értek veled egyet. Szerintem a programozási nyelveknek nincs szent grálja - az, hogy egy nyelv mennyire hatékony, azt nem a nyelv tervezése során elkövetett hibák száma mutatja. Például php-ban és C-ben is lehet hajmeresztő dolgokat írni, számtalan módon lábon lőheted magad, mégis, az egyik nevetség tárgya, a másik meg egy fantasztikusan jól megtervezett nyelv.
Korábban már leírták: a php népszerűségének kulcsa, hogy jó időben volt jó helyen. Az internethasználat robbanásszerűen növekedett, boldog-boldogtalan szeretett volna magának egy egyszerű honlapot, ilyen feladatokra pedig szerintem a php a mai napig a legjobb eszköz.
Van egy olyan tényező is, hogy a legjobb programozó is kevesebb munkával tud ugyan olyan jót alkotni egy jobban megtervezett nyelvben.
Na, és melyik az a nyelv, amiben kevés munkával, gyorsan lehet egyszerű weboldalakat és webes szolgáltatásokat gyártani? Szerintem jelenleg a php az, de várom az alternatívákat -
Cathfaern
nagyúr
Igazából minőségi hasonlat akart csak lenni, nem tudás/típus alapjáni párhuzam
(illetve nyilván erős túlzás is van benne)
ntomka:
Alapvetően az a baj mindkettővel, hogy nagyon nem arra találták ki, amire (vagy ahogy) jelenleg használják (ugyanez a baj mondjuk a html-el is). JS gyakorlatilag egy alpha állapotú valamiből lett szabvánnyá különösebb fejlesztés nélkül, PHP-ba is nagyon sok dolog utólag lett belehegesztve, és bizony ezt megérezni. Persze az igaz, hogy a legszarabb nyelvben is lehet jó programot írni, de sokkal jobb, ha már a nyelv is kikényszeríti ezt... mert a programozók nagy többsége nem jó programozó. (És erre azt mondani, hogy akkor a programozókat kell fejleszteni kb. olyan szintű dolog, mint azt mondani, hogy szüntessük meg a warezt)
-
ntomka
nagyúr
Én akármerre járok és akármilyen nyelven írt programot látok, egyelőre jó és rossz programozót látok (esetleg fejlődőképest, mint amibe magamat is sorolnám). Az egy dolog, hogy valakinek nem tetszik egy programnyelv, de ettől még nem lesz rossz. A PHP és a JS is jó és megvan a maga helye és célja, ha jó ember keze alá kerül, mint ahogy minden emberi eszköz.
-
cucka
addikt
Hagyjuk már a kesergést, a többi nyelvnek pont ugyanúgy megvannak a saját bajai. Például a php legnagyobb baja, hogy elnézően kezeli a rossz minőségű kódot, az egy elég hiteltelen érv egy olyan iparágnál, ahol a Perl első számú szkriptnyelv lehetett.
Most érted, attól, mert a php-ban a függvények paraméterezése néha logikátlan vagy hogy lehet benne szarul is programozni, még nem fog összedőlni semmi, ez csak egy gumicsont. Minden nyelvben találsz logikátlanságot és minden nyelvben lehet szarul programozni. Az összes, php ellen felhozott hasonló érv vagy pusztán esztétikai kifogás, vagy pedig olyan, ami hozzáértő fejlesztő esetén nem releváns.
(#89) bambano
az egyik ok, hogy azt a megbízhatóságot, amire egy banknak szüksége van, a mai pc-k még mindig nem tudják.
Attól, mert egy rendszer elosztott, még nem feltétlenül dzsunka pc-kből épül fel. (Vagy a pc alatt általában az x86-os architektúrákat érted?)a másik ok pedig az, hogy pénzt akkor lehet kizsarolni az ügyfélből
Egy dolog, hogy mik jelenleg az informatikai trendek, hova fejlődnek az elosztott rendszerek. Az más kérdés, hogy a témához amúgy nem értő pénzügyesek meg sales-esek meg hasonló emberek milyen módon vásárolnak eszközöket cégek számára. Az első egy érdekes kérdés, a második pedig egy irreleváns kérdés.azok a programok, amik mostanában veszélyeztetik egy rendszer integritását, valahogy mindig úgy kezdődnek, hogy php... és a végződésben van pl. olyan, hogy myadmin.
És ez a tapasztalatod milyen tanulságokkal szolgál magáról a php nyelvről? -
cucka
addikt
Python alatt egy Pylons nevű framework-el vannak tapasztalataim (jelenleg is ebben fejlesztek). A tetszetős rész az a Python, mint nyelv, a kevésbé tetszetős részek:
- A Python nyelvet alapvetően nem weboldalak gyors legyártására tervezték. A php rengeteg kényelmi szolgáltatással jön alapból, ezek többségét itt külső libekkel lehet megoldani, amelyek vagy jók, vagy nem
- A futtatókörnyezet kialakítása nehézkes. Elvileg van szabványos módja annak, hogy egy Pylons app letöltse és bekonfigolja magának a szükséges libeket, sajnos a gyakorlatban ez nem működik
- Véleményem szerint a Python doksija nem a legjobb, a Pylons-é meg egyenesen fostalicska. Ebben a tekintetben a php-nál nagyon magasan van a léc
- A hostolás nálunk nem téma (dedikált virtuális gépek cloud-ban meg minden), de ha a hobbiprojektedhez szeretnél hosting szolgáltatót, akkor elég kevés a lehetőség.
-
cucka
addikt
Tényleg csak példának, mondjuk Python vagy akár Ruby nyelven. Nyilván költői a kérdés, mert ezekben rövidebb és esetleg megbízhatóbb is lesz a cucc...
Rubyval nincs tapasztalatom, Python-al igen. Ha a fő szempont a pöcsölés-mentesség, akkor én a php-t választanám, bár tény, a Python egy sokkal jobban átgondolt nyelv.Mellékesen az is félig legenda, hogy statikus nyelvekben hosszabbak a programok.
A program hossza szerintem az absztrakciós szinttől és az elérhető lib-ek és eszközök minőségétől függ, bár szerintem a program hossza (vagyis praktikusan a kódsorok száma) egy eléggé semmitmondó metrika. -
Integra
titán
találkoztam olyannal is már, mikor pár valóban ügyes és tehetséges kóder a létező rendszerekben használt kód újra/átirásával optimalizált volna a process időket és az első tesztek után leállitották őket, mert túl eredményesek voltak.. miért? mert a kis managerek nem tudták volna eladni a felső vezetésnek, hogy de mindenképpen új hardver kell, mert a mostani már nem birja....
-
cucka
addikt
A PHP-t meg bár ne említetted volna... Remek bizonyíték arra, hogy mennyire nem az dönti el egy nyelv sikerességét, hogy milyen jó vagy szar egy nyelv.
Végül is a PHP csont nélkül teljesíti a hozzászólásodban leírt fő feltételt - gyorsan és pöcsölés nélkül lehet benne megoldani a dolgokat. Persze, ettől még elég csúf nyelv(#58) Integra
vannak dolgok amiket a mai modern nyelves rendszerekkel egyszerűen nem lehet megoldani. nincsen mögöttük sem stabilitás, sem megfelelő számolási képesség, teherbirás.
Szerintem ez ilyen jellegzetes bullshit-szöveg. A Fortran meg a Cobol nem azért használatos még mindig, mert olyan f*sza nyelvek lennének, hanem mert vannak létező rendszerek, amelyek ilyen nyelvekben készültek és nem éri meg újraírni őket. Nagy cégeknél, bankoknál simán előfordulhat, hogy ősrégi szoftverekkel működik az infrastruktúrájuk, de ebből azért nem érdemes semmilyen általános érvényű következtetést levonni. -
bambano
titán
A tudományos programok jelentős része, kapaszkodj, FORTRANban van. És még mindig használják, mert nincs értelme újraírni.
A bankvilágban pedig a COBOL a menő. A cobolból 1972-es az a szabvány, ami anno nálunk nagyon elterjedt, a fortranból meg 1977-es.Senki nem fizeti meg, hogy újraírjanak párszázezer soros programokat, ha egyébként működnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest