- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- A GT 7 kap először Android 16-ot
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Realme GT 2 Pro - papírforma
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
nem azt kérem számon, hogy miért nem menti a php az állapotteret, hanem azt, hogyha megkérdezed, hogy miért gagyi a php és választ kapsz a kérdésre, akkor a válaszolás tényén minek kell kiakadni.
miért is mentse a php az állapotterét? mert az alkalmazásoknak szokott olyanjuk lenni, azért. ez az alap php-ban értelmes eszközökkel kezelhetetlen probléma, míg jáva ee-ben alapból ott van és kezeli a teljes ecosystem load balancer frontendtől kezdve appszerverrel bezárólag. Hát ezért gagyi a php, minimum a jávához képest.
Annak a php-nak, amit az arckönyv használ, van bármi köze az eredeti php-hoz? mert itt olyan hírek szállingóztak, hogy nagyon átdolgozták az egészet... ráadásul az arckönyvben alapvetően rövid, egyszerű tranzakció zajlik, de abból sok. Ezt simán lehet úgy skálázni, hogy hordod be a vasat a szobába, valamelyik majd csak kiszolgálja azt a kérést. Egy bonyolultabb alkalmazásnál ez nem működik rendes nyelvi eszközrendszer nélkül.
-
bambano
titán
a jól skálázódásnak feltétele lenne az állapottér mentése, ami, tudtommal, sem alap php-ben, sem a hozzá gyakran használt webszerverekben sincs meg. ergo php egyáltalán nem alkalmas skálázódó webszervizek írására.
az meg pazarlás, hogy alap php-t mindig újra kell fordítani.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
"melyik az a nyelv, amiben kevés munkával, gyorsan lehet egyszerű weboldalakat és webes szolgáltatásokat gyártani?": nyelv? programozik még valaki csupasz nyelven, pl. php-ban webes alkalmazást?
én inkább azt kérdezném, hogy melyik az az ecosystem, amiben...
nekem a woodstock. még akkor is, ha régi.egyébként "boldog-boldogtalan szeretett volna magának egy egyszerű honlapot": hát ja, ez meg is látszik a deface helyezési listával foglalkozó weblapon
-
bambano
titán
persze, mindig mindent meg lehet oldani másképp, csak ezen másképp megoldások közül van, ami tisztességes megoldás, van, ami gányolás.
ez kb. olyan, mint az adblue. nem tudunk rendes dízelmotort gyártani, ezért elkezdjük körbehekkelni a hibáit.
a rendes grafikus felületre meg szükség lenne, mert ha mégse, akkor a má$ik világ miért erőlködik annyira, hogy neki is legyen? lásd: citrix terminálszerver.
(#126) cadeyrn: az ár mindig is egy valós indok volt a mainframe-k ellen, mit vársz egy olyanm cégtől, amelyik utcán, boltban vásárolt modemet rak a marsra küldött szondáiba... meg űrnagyhatalom, űrjármű nélkül...
egyébként (lehet, nem látszik), nem akarok kardoskodni azért, hogy terjedjen jobban a mainframe, pusztán szeretném bemutatni, hogy a mainframe anno sokkal fejlettebb volt, mint amit sokan hisznek róla. én sem hiszem, hogy a 800-1000 ezer forintos pc szerver helyett töménytelen mennyiségű főkeretet fognak venni többszáz misiért. de ettől az még jobb volt, mint a pc-k.
-
bambano
titán
"Nézőként ill. a storyk hallgatójaként annyit tudok, hogy amikor pl. portolták a unix eszközöket, a VMS stabilitása is billent, ergo a unix eszközökkel volt a gond, nem az ősrendszerrel, ilyenekre gondoltam, amikor azt mondtam, csak a saját rendszereivel annyira atombiztos"
ez egy teljesen értelmezhetetlen, ámde hamis mondat.
mik azok a unix eszközök, amiket portoltak? a vms szempontjából felhasználói programok, semmi más. Azok pedig magát a vms-t nem borítják meg, mint ahogy ezen a fórumon, más topicokban többször elhangzott vélemény szerint ha az alkalmazás miatt felborul az xp, azért nem az xp a hibás.Egyébként nyugodj meg, senki nem borogat fel semmit. Nekem is csak egyszer sikerült hanyatlökni egy vaxot, de akkor ki kellett kapcsolni
Az elosztott rendszerek stabilitásával még mindig az a baj, hogy ha meghalt a vas, akkor a rajta futó aktuális processzek elpusztulnak. Meglepődnék, ha processz szinten redundáns lenne a cloud. A cloud szolgáltatás szinten redundáns, tehát ha lepusztul egy darabja, akkor az adott tranzakciórészt újraindítva elvégzi a kiszolgálást. Tehát ha rácsatlakozol egy nagy webszájtra és pont az a node borul le, amire csatlakoztál, akkor a load balancer újrakéri az url-t egy másik node-tól, amit te észre sem veszel. Ettől az adott processz állapottere még ment a levesbe.
-
bambano
titán
A legyőzhetetlen nem kisregény, hanem teljes regény, de mindegy. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy már akkor olvastam, amikor az ajánlója még pelenkás volt
"Azonban 1 db mainframe sosem fog katasztrófatűrő lenni": mi is akadályoz benne, hogy az legyen? Hint: semmi. Escon kapcsolatot lehet 60 kilométerre is vinni, ha nem hagyják kipusztulni a ci-t, valószínűleg megoldották volna, hogy azt is lehessen wan-on használni.
"nem lesz redundáns": nem, persze. Azért nem lesz redundáns, mert eleve az, már, múlt időben. Mondj már egy pc-t, ami szemrebbenés nélkül túléli, ha kipusztul belőle egy vinyóvezérlő...
"borzasztó drága": ez igaz. eddig ez az egyetlen valós érvetek az mf ellen.
"Csak a saját vasát/programját eszi meg": ajjajj, most szólsz, hogy azt a rengeteg cuccot, amit ráraktam, vagy azt a mégrengetegebb cuccot, amit Maulis kolléga rárakott a ludensre, azt nem is lehet rátenni? Nehogy visszavonják a régi fizetésemet meg jutalmamat, mint egyszeri államfőnek a doktorátusát, mer' abba beleszakadok...
az kétségtelen tény, hogy hardvert nehézkes volt vaxba mástól venni, nem lehetetlen, csak nehézkes. De pl. nagy sun gépekbe volt sok másodgyártó cucca is, több esetben jobb, mint az eredeti.
hát például vannak nyelvek, amikben nem fordul le a program, ha nincs minden változó inicializálva. Ehhez képest a php nemhogy vidáman elfutkározik inicializálás nélkül, még azon se akad fel, ha menet közben típust vált a változód. Na aztán találd ki, hogy ha idegen kóddal kell interfészelni, akkor az ott micsoda és kivel van...
a mysql cli-t nem szokták weben keresztül hekkelni.
Közben nekem is forgott az agyam a kérdésen, és rájöttem, hogy mi a fő különbség a főkeret meg a pc között: a főkeretben nincs bottleneck. Azoknál az alrendszerek bírják a terhelést, nem úgy, mint a pc-ben, ahol egy proci rohadt gyorsan vár a memóriára meg a perifériára meg ilyenek.
-
bambano
titán
ha egy programnyelven megírt program helyességét elvileg sem lehet bizonyítani, mert olyanok a nyelvi eszközök, akkor az a programnyelv rossz.
a magam részéről még azelőtt félbeszakítom ezt a threadet, mielőtt eljutunk a kell-e diploma subthreadig
fentiek nem zárják ki, hogy vidáman használd a php-t vagy bármi mást, meg azt sem, hogy saját elméleteid szerint javítsd a saját kódolási szokásaidat.
-
bambano
titán
válasz
fordfairlane #98 üzenetére
nem fogom erőltetni a szövegértést, de ott van fent leírva a technológia, amivel nem duplikálni, hanem háromszorozni is tudták a kiszolgálókat. nyilván ha a leírtakat nem veszi figyelembe valaki, úgy könnyebb leszólni a régi cuccokat.
ja, és az transzparens volt, nem kellett cloud api hozzá. -
bambano
titán
"Ez biztos nagy truváj volt a 70-es években, de most már nem az.": mennyire is virtualizáltak a mostani pc-s processzorok? képes hardveres virtualizációt használó rendszer bebootoltatni a virtualizációs réteget egy guesten? ez még a kódmorfingosoknál sem mindig megy, ha jól emlékszem. Kérdés tehát, ha ma már nem akkora truváj a virtualizáció, miért nem tudnak ma olyan szintű virtualizációt az x86-os procik, mint anno az s/370-esek?
"ami elosztott rendszereknél alapvetően nem is nagyon létezik?": így is nézheted, meg úgy is, hogy azért lettek elosztott rendszerek, mert a pc egy hulladék. ha nem lenne a pc megbízhatósága olyan, amilyen (semmilyen), akkor nem kellene cloud, meg nem kellene azon agyalni, hogyan migrálsz egy futó guestet másik hostra, meg ilyenek.
persze érdekelne, hogy a cloudban futó alkalmazásod hogyan éli túl, ha az azt hostoló node pukkan ki. nekem valami azt súgja, hogy sehogy.
"A 6510-es VAX egy 22 éves gép, 62 MHz-es processzorral" szerintem meg 75 MHz-es. De teljesen mindegy, mert hiába 22 éves, ha akkor is többet tudott, mint a mostani pc-k. Hiba lenne feltételezni, hogy a főkeretek azóta nem léptek előre. A főkeretek sem 75MHz-en mennek 128 mega rammal.
Szóval lehet, hogy nosztalgia zóna 22 éves példákat hozni, de ez csak akkor lenne helytelen, ha feltételeznénk, hogy az a szerver-kategória azóta nem fejlődött semmit. De fejlődött, ergo a mostani főkeretek jobbak, mint a 22 évvel ezelőttiek. Ennyi.
"Szerintem te nem vagy programozó"? és itt nagyon erősen a szerinteden van a hangsúly.
-
bambano
titán
válasz
fordfairlane #93 üzenetére
hogy ne kelljen az erődet olvasásra fecsérelni, eddig legalább három érv elhangzott tőlem meg Integrától:
- virtualizáció
- megbízhatóság
- teljesítmény.de főleg a megbízhatóság. ezek neked nem szakmai érvek? kezdjem el neked magyarázni, hogy a vax ci interfésze dssi fölött hogyan tudott elosztott fájlrendszert csinálni 15 évvel a gfs2 előtt? vagy hogy lehet vasat cserélni egy vaxban úgy, hogy nem kell üzemszünetet hirdetni? hogy upgradelsz oprendszert futó oprendszeren? nyilván teljes migrációval, ezt már nem is említem.
Milyen az, amikor robotmechanikás szalagegységre tudsz menteni 1991-ben? Vagy remote bootolni tud cd szerverről egy gép? Vagy hálózattranszparens grafikus felület van az oprendszerben már akkor, amikor a windows 3.1 éppen csak megjelent az usákoknál?
ha neked magyarázni kell, hogy miért jobb a főkeret, akkor valójában nem is kell magyarázni. c:\dos\command.com... rotfl. architekturálisan a legutolsó ótvaros r55 is jobb volt 1990-ben, mint a mostani pc-k. úgy értem, vagy 50 évvel.
tudsz pl. mikrokódot cserélni egy pc-s processzorban úgy, hogy közben futnak rajta az oprendszerek? van egy pc-ben alternatív út a diszkekhez? vagy legalább egy rendes tápegység? vagy olyan szervizprocesszor, amelyik fenntartja a szolgáltatást addig, amíg a főprocit kivette a szerelő? természetesen szolgáltatáskiesés nélkül.
-
bambano
titán
nekem pl. egy eserver x3650 nem dzsunkapc, még talán azt is mondhatnám, hogy nekem egy ilyen gép (a maga *méret*kategóriájában) a pc-k csúcsa.
de egy ilyen gép ipari hulladék ahhoz képest, ami egy 6510-es vax (ami még mindig nem főkeret, max. midrange), vagy egy 4361-hez képest, ami igazi főkeret volt a maga idejében. pl. hol vannak a pc-k virtualizáció tekintetében egy igazi főkerethez képest? kb. ott, ahol a 60-as években a főkeretek tartottak. van még ötven év hátrányuk.
a cloudról alkotott véleményem ismert, viszont azt gondolom, hogy minél nagyobb pénzeket fognak bevasalni a cloudra átállást elkapkodók egy leállás után, annál inkább főkeretre fognak költözni azok a cloudok, amelyek gazdái valamit is komolyan gondoltak.
Majd vesznek pár főkeretet, mindegyiken el fog futni 10-20 ezer darab pc-nek megfelelő mennyiségű cloud kliens és kész. vagy marad a kevéskilences rendelkezésre állás.a szélszes nem vásárol eszközt, hanem elad. jelen esetben tukmál.
php: ha egy nyelv nem akar szigorú szabályokkal rendre és rendszerességre kényszeríteni, akkor először kiderül, hogy azon a nyelven lehet ócska programokat írni, másodszor kiderül, hogy csak ócska programokat írnak.
-
bambano
titán
az egyik ok, hogy azt a megbízhatóságot, amire egy banknak szüksége van, a mai pc-k még mindig nem tudják. a pc az még mindig a bohócliga, más kérdés, hogy sok helyre elég.
a másik ok pedig az, hogy pénzt akkor lehet kizsarolni az ügyfélből, ha változtatást tukmálsz rá. azért soha nem fog fizetni, hogy van egy főkerete, te meg, mint sales manager special főfőaccount kezelő, beállítasz a főnökhöz, hogy milyen jó is a főkeret. Pénzt akkor tudsz kivasalni belőle, ha főkerete van és rábeszéled a cloudra, hogy az milyen jó. beruház, megveszi, majd hagyod pár évig főni a levében, és utána elkezded neki magyarázni, hogy nem cloud, hanem főkeret.
ezt csinálják évtizedek óta.
-
bambano
titán
azok a programok, amik mostanában veszélyeztetik egy rendszer integritását, valahogy mindig úgy kezdődnek, hogy php... és a végződésben van pl. olyan, hogy myadmin.
és az egy dolog, hogy lehet benne rendesen programozni, de a másik dolog az, hogy rendetlenül lehet-e? mert jó nyelvben nem annyira.
-
bambano
titán
válasz
fordfairlane #74 üzenetére
az milyen? 3270-es emuláció? meg xedit?
mert azok igen jól használható cuccok.
as400-on nem dolgoztam még, de azok elég messze vannak a főkeretektől.
főkeret kategória, ami focizik, olyan, mint mosógép. bemegy a hideg víz és kijön a meleg.
amit 1-2 ember fel bír emelni, az nem főkeret, csak valami koszolás. -
bambano
titán
válasz
fordfairlane #60 üzenetére
ha megnézed úgy alaposabban a fortrant, kiderül, hogy az s/360-as assembly utasításokkal annyira szorosan rokon, hogy majdnem egy-az egyben fordítható. Akár fejben is.
Különben is a rendszerterületek negatív tömbindexekkel való módosítása nem hátulgombolósoknak való feladat -
bambano
titán
A tudományos programok jelentős része, kapaszkodj, FORTRANban van. És még mindig használják, mert nincs értelme újraírni.
A bankvilágban pedig a COBOL a menő. A cobolból 1972-es az a szabvány, ami anno nálunk nagyon elterjedt, a fortranból meg 1977-es.Senki nem fizeti meg, hogy újraírjanak párszázezer soros programokat, ha egyébként működnek.
-
bambano
titán
válasz
Namelesske #24 üzenetére
amellett, hogy (helyesen említették a platformfüggetlenséget), virtuális gépben könnyebb védekezni a programozók hibái ellen (tipikusan memóriakezelés, esetleg más is). másrészt nem feltétlenül lassabb, a vm akár többször is újraoptimalizálhatja futás közben a kódot. az tény, hogy a vm-es kód elég gyakran lassabban indul el, mint a natív.
-
bambano
titán
elképzeltem, ahogy a microsoft átáll az ie-ben js-ről dartra, miközben vidáman dúdolgatja, hogy nyiszáld csak a torkomat, kedves google, még tovább...
ez egy újabb bukott google projekt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- Milyen autót vegyek?
- Formula-1
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Házimozi belépő szinten
- Bittorrent topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Nintendo Switch Pro Controller (19000 Ft / db)
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest