- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- VoLTE/VoWiFi
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
Ha egészen biztos vagy benne, hogy már a szinkronizálás sem történik meg (én erre nem vennék mérget), akkor a következők lehetnek:
1. A modemed megadta magát.
2. Annex B területen próbálsz Annex A szoftvert használni vagy fordítva.
3. A mode kezelőfelületén az ADSL módot állítsd multi-mode-ba.Dchard
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #697 üzenetére
A ledek vagy nem vagy hibásan fognak működni. Emlékeim szerint a power és az ethernet fog működni, a többi nem, de nincs rá gari. Küldtem nekik ledes konfig fájlt 360T és 380T modemekhez nehyed éve, azt ígérték beteszik.
Most amúgy 2.95-re nekem sem sikerült frissíteni, illetve felmegy a firmware, fel is írja, de valamiért nem indul el. Nekem Adam2-m van, bár próbáltam mindkettővel. Nem tom mi a csöcs van.
Kicsit várjál szerintem amíg sikerrel nem járok.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #694 üzenetére
Ez alapján neked PSP bootloader-ed van, tehát ez kell neked:
1-Port non-wireless (psp bootloader):
http://www.routertech.org/download/file.php?id=1892A RUC-cal lehet feltenni a letöltött firmware-t, de figyelj oda, hogy:
1. Az Annex B-s verziót rakd fel, mert a fenti zip-ben van annex A-s is
2. A kis méretű (2MB-os) fájlt rakd fel, ne a 4megásat!LED-ből küldtem nekik listát, remélem berakták már a választható ledek közé. Ha nem akkor a ledek nem fognak működni.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #691 üzenetére
Lépj be a modemedbe telneten és add ki az alábbi parancsot:
cat /proc/ticfg/env
És másold be a kimenetét ide. Ebből meg tudom mondani, hogy milyen bootloader van a modemen.
Ezen kívül szükséged lesz még a RUC-ra amit bejelentkezés után innen tudsz tölteni:
http://www.routertech.org/viewtopic.php?t=1062
Ezt a progit ajánlom a frissítéshez is. Ez is meg tudja állapítani a bootloader típusát, de inkább menjünk biztosra a fenti parancs kiadásával.Dchard
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #691 üzenetére
routertech.org -on regelni kell addig nem látsz semmit.
Ez most a legújabb: RouterTech Firmware v2.95 Release (20110103)
Neked 1 port, non-wireless és nem Lite verzió kell, hogy Adam2 vagy pspboot loaderes azt megnézem, de ne várd, hogy leírjam a teljes frissítési lépéssort, majd próbálok linkelni leírást de az angol lesz.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #678 üzenetére
A routertech-es firmwareben két főverzióval frissebbek a hálózati meghajtók, mint abban a szoftverben amit most használsz. Biztosra veszem, hogy némi javulást ez már önmagában is kell eredményezzen.
A modem cserét azért helyeztem kilátásba, mert bár a TI7300-as platform amire a 380T épül, a maga idejében jól megépített platform volt, azért eljárt már felette az idő, a Broadcom chipsetes cuccok nagyobb és/vagy stabilabb sebességeket tudnak hozni, de a legfőbb különbség abban van, hogy a TI7300-ra épülő modemek ADSL interfészét semmilyen módon sem lehet finomhangolni, ami különösen probléma esetén nagy segítség tud lenni, több megabitet is lehet adott esetben nyerni ezzel.
Természetesen a routertech-es firmware-t teljesen máshogy kell felrakni, mivel az egy más platform.
"Három Modulation mode-al kísérleteztem, és készítettem képeket, de mint korábban írtam, az ADSL2, és az ADSL2+ eredményei (többszöri mérés után is) teljesen azonosak voltak, ezért csak egy képet tettem fel ."
Ez azt jelenti, hogy az ADSL2+ nem engedélyezett a portodon, különben magasabb becsült sebességeket kellene látnunk a képeken.
"Egyébként csodálkozom, hogy az alaphelyzetben ADSL2+, és 24Mbps képesnek hirdetett DSL-380T modem gyakorlatban nem lenne képes teljesíteni a gyári standardjait ?"
Én olyat még laborkörülmények között sem láttam, hogy egy ADSl2+-os modem összeállt volna 24mega vonalsebességgel. Ezt értsd úgy, hogy a DSLAM és a modem között 3 méter telefonvezeték volt. Asszem ennél ideálisabb körülményt nehéz elképzelni. Itt egyébként sem arról van szó, hogy "nem tudja", hanem hogy a vonali körülményekhez melyik modem mennyire jól alkalmazkodik. A régi 360R-ekben lévő trenchip a legszarabb minden szempontból, utána jön a Ti7300-as platform (360T/380T) ami már elég jó, de nem paraméterezhető, majd pedig a Broadcom chipsettel szerelt termékek (360R T1, 321B stb.) amik élből helyzeti előnnyel indulnak, mivel ugye a Telekomnál központi oldalon is Broadcom chipset van, ezért a két Broadcom cucc tud értelemszerűen a legjobban együttműködni, plusz még jól paraméterezhető is.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
joecontra #677 üzenetére
Semmit nem tudok tenni ellene. Így ugye nem lehet hibát bejelenteni, hogy freki zavartatást látok, mert vissza fognak kérdezni, hogy szakad a vonal? ha azt mondom nem, akkor köszönjükahívását, ha azt mondom igen, akkor messze vagyok a központtól (ráadásul nem is szakad és ez a naplókból látszik) és leraknak 5megára.
Dchard
-
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #673 üzenetére
A képek alapján az 5megás csomagod megy rendesen, de csomagváltás esetén új modem fog kelleni.
A képen amúgy látszik, hogy a DSL driverek 5-ös verziószámúak. Gyári szoftverből a legfrissebben 6-os főverzió van, de például a routertech-es firmware-ben 7-es van (ez a platformhoz a legfrissebb).
Az OrbMT-t és a DMT-t sem fejlesztik, a programozóik mind dilettáns egoisták. Mindkettőt kértem az együttműködésre, felajánlottam a segítségemet, kértem a forráskódot. Süket fülek.
A bitallokációs tábla kiolvasása egyértelműen hibás, csak a szöveges adatoknak higgy.
Ezalapján amúgy szerintem menne a 15mega, de lehet, hogy a 380T már kevés lenne ehhez. Hogy szoftver kell frissíteni rajta az tuti.
Igazából megpróbálhatnád a modulation mode-ot ADSL2+ állásba tenni, és úgy is csinálni OrbMT-s képet, bár a legjobb lenne mindezt frissítés után kipróbálni.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #662 üzenetére
Ha a 380T-n gyári szoftver van (az én cuccom NEM jó rá, viszont van egy másik alternatív szoftver, a routertech ami szintén remekül működik rajta), akkor az OrbMT-vel lehet lekérdezni, amiben be kell allítani az "Avalacnhe SAR" módot, és megadni a modem IP-jét, a telnetes felhasználói névvel, jelszóval. Természetesen a modemnek közvetlenül a PC-hez kell kapcsolódnia, és a hálókártya beállításoknak is stimmelnie kell.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #660 üzenetére
1. Egy ideális világban, ahol árnyékolt, csavart érpárt használ a szolgáltató, nincs 500 méternél hosszabb hurka, minden kötés szabályos és minden végberendezést maximális minőséggel és műszaki igényességgel építenek, ott valóban nincs szükség saját firmware-re. Viszont ez a világ nem ideális: nagyok a hurok hosszak, szarok a vezetékek, árnyékolás nincs, és még ha elfogadhatóak is a végberendezések, sokszor a szoftveres körítés vacak. Én sem örülök neki, de ez van.
Miket beszélek... Egy ideális világban mindenhol optika van, rézből pedig maximum dísztárgyak készülnek nem pedig távközlési berendezések.
2. A 360R T1-et kivéve mindenki vissza tudja tenni a gyári szoftvert a modemére. Előbbinél is meg lehetne ezt oldani, csak nincs publikált gyári firmware. Mindettől függetlenül senkinek nincs veszélyben a garanciája. Ha hardver hiba van, akkor úgysem indul el rajta semmi, szoftveres problémáról pedig még senki nem számolt be.
3. A gyári ledkezelő alkalmazásnál még a semmi is jobb, mert az legalább nem vezet félre.
Félreértés ne essék: én nem óhajtok senkit sem rábeszélni a saját szoftveremre, de azt sem szeretném, ha valaki megpróbálná megalapozott érvek nélkül távol tartani azokat, akiknek szüksége van rá. És sajnos sokaknak szüksége van rá.
Dchard
-
dchard
veterán
Az árnyékolás elvetemült perverzió, khm akarom mondani kísérlet
A lényeg, hogy pontosan azért, amiért a vezetéket is árnyékoljuk, azért árnyékolni célszerű a modemet is, mert az RJ11 aljzattól a modem feldolgozó áramköréig is van huzal (vezeték) ami összeszedhet zajt, ráadásul nem csak külső, de belső zajt is (tápzaj, stb.).
Tehát ha azt már megoldottuk, hogy árnyékolt vezeték jön be, és neadj isten már a telekomos tápfejnél is van föld, akkor ha az egészet összeközösítjük (mármint a földeket), akkor van egy a lakástól a központig árnyékolt vonalunk. Ez jó, mert a legtöbb zajt az árnyékolás közömbösíti.
Ha még ennek tetejében a modemet és a szűrőt is bepakoljuk egy fém dobozba (ami természetesen szellőzik), és ezt is közösítjük a földre, úgy gyakorlatilag az egész vonalunk az elejétől a végéig árnyékolt, arra külső zaj nem juthat be.
joecontra:
A földelést minden esetben a kábel mindkét végén el kell végezni hogy az jól működjön. A miértről elképzelésem van, de nem akarok sületlenséget leírni.
Dchard
-
dchard
veterán
A rövidebb kábelt arra értettem, hogy mivel a modemet leraktad az elosztóba, ezért a panel gyári telefonvezetékezése kiesett a buliból. Namost ha eddig hosszabb vezetékkel jobb volt, most meg rövidebb vezetékkel látványosan szarabb, akkor valami zavar, ami eddig nem volt a rendszerben, az pedig a PoE.
Dchard
-
dchard
veterán
Tommy Lee Jones erre azt mondaná:
Mi ez a szar natapundi?!? (tessék megnézni, halálos)
Ez egyértelmű zavartatás, szerintem a PoE-ból jön, mivel rövidebb kábelekkel ezt máshogy nem tudom elképzelni. A modemnek amúgy kifejezetten nem jó ez a konfiguráció.
Amúgy ezt a kábeldzsuvát... Ebből is látszik, miért van annyi baj az ADSL-lel Magyarországon. Ez minden, csak nem szabályos kábelkötés.
Szerintem tedd azt, hogy veszel Cat6-os SFTP kábelt (falit), azt lehúzod ide a lakásból, majd pedig a sárga-sárga-fehér vezetékpáron hozd fel a lakásig a vonalat. Utána rögtön szűrő és modem, analóg telefon meg nem érdekel minket
A lényeg, hogy a Cat6 SFTP földelését és a nem használt érpárokat lent a dobozban mind közösítsd rá annak a vastag fekete kábelnek a földjére, illetve a másik végén a lakásban is tedd ugyanezt. Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy a lakásban lévő föld tényleg föld legyen.
Dchard
-
dchard
veterán
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #633 üzenetére
Hát, pedig a két képet ha összehasonlítod, akkor látszik, hogy az SNR nem, vagy alig változott a lassú és a gyors verzió között, ami azt jelenti, hogy nem vonali romlás történt.
Az ADSL nem tud valós időben (szakadás nélkül) sebességet váltani (kivéve SRA, de az a szoftveremben ki van kapcsolva, mivel itthon nem használja senki), tehát ott volt legalább egy vonaldobás, ami lehetett egy általános nagy mértékű zajosodás miatt, ezért beállt a vonal a dobás után 12mega környékére, majd a vonal megjavult, így az SNR visszajavulhatott, míg a bitallokációs tábla maradt annyi amennyi.
Ez az egyetlen reális magyarázat, amit találtam.
Valahogy el kéne kapni ezt a zajosodást SNR monitorozással. Ha legközelebb is ezt csinálja, akkor ne matasd a modemet, hagyd 12mega környékén, és csinálj SNR monitorozást. A lényeg az lenne, hogy elkapjuk SNR monitorral, amikor a romlás bekövetkezik, és ha 12megán marad a vonal, akkor nem lesz szinkrondobás (<-- ez nem ártana, mert különben minden eltűnik az SNR monitorból, mikor a szinkron vesztés bekövetkezik).
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #631 üzenetére
Jó kérdés. 60%-on gyorsabbnak kéne lennie mint 80%-on, hiszen minél kisebb a tartalék, annál gyorsabb a kapcsolat.
A lassú képen jóval nagyobb a tartalék, mint a második gyorsabb képen, ami nekem ellentmondás: --> szerintem az első képen nem 60% volt az SNR margin, a másodiknál viszont már reálisabb a 80%.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #626 üzenetére
Ha telefoncsörgéskor vagy a kagyló felvételekor van szakadás, az egyértelmű szűrő hiba. Nem ritkán jelzi, hogy nem megfelelő (értsd: nem feltétlenül hibás, de mindenképpen átgondolatlan, nem optimális) kötési rendet használnak az előfizetők.
Fontos még tudni, hogy szűrő nem csak az előfizetőnél, hanem a szolgáltatónál is van a DSLAM előtt. Itt kötési hibáról nem beszélhetünk, de ez a szűrő is tönkremehet.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #623 üzenetére
Látod 192 és 224 között a magenta színű charton azt a botrány nagy tüskét? Na ezért zártuk ki azt a részt.
Rendben lesz ez. Ha stabil, akkor ahogy mondtam, lehet SNR margint csökkenteni 60-70%-ra.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #621 üzenetére
A gyári alatt remélem nem a rendes, webes felületről elérhető (nem failsafe) frissítőre gondolsz. A leírásban világosan elmondom, hogy azt még véletlenül se használja senki. Nem véletlenül írtam le.
Amúgy kísérletképpen átraktam a modemet a gyári műanyag házából egy régebbi router fém házába (csak kevés szellőzőpötty van rajta, amúgy tömör fém), minden más ugyanaz, és láss csodát: 1mbit/s-mal magasabb szinkronsebesség, egy nagyságrenddel kevesebb bithiba, az SNR monitornál pedig az eddigi 10-20dB-t produkáló, sok vivőt érintő zajok eltűntek. Most összesen 5dB-t sem éri el a legnagyobb SNR ingadozás. A bitswap-ek száma is 1000-es nagyságrendről 50 alá ment.
És még nincs is kész a földelése
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #615 üzenetére
Telneten a webes felület jelszavával, de nem azzal a felhasználói névvel kell belépni."root" vagy "admin" a user név telneten.
DMT-vel nem is fog menni gyári FW-vel, OrbMT-vel meg néha megy, néha lefut de nem ad spektrumképet, vagy hiányos a spektrumkép. Nálam 10-ből egyszer működött.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #613 üzenetére
Az SNR monitorozás eredménye biztató: szerintem járasd így a vonalat 1-2 napig, de ha nincs szakadás akkor beállíthatod a target SNR margint 60%-ra, így gyorsabb lesz a vonal. Szemlátomást van rajta tartalék vastagon. Szerintem 16-17megáig fel lehet tornázni a sebességet.
QLN-t meg várom
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
desert_camo #608 üzenetére
Ha nem fekete a modem (360R T1), akkor felejtsd el. Vagy kérj egy feketét, vagy vegyél feketét (T-Pont), vagy vegyél 321B-t, illetve a TP-Link egyportosai (8810B, 8816B) is alkalmasak. Mindre fel lehet rakni a saját szoftveremet.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #604 üzenetére
Ha a webes felületről a (magenta színű) QLN térképet még fel tudnád tölteni szemrevételezésre, akkor az jó lenne. Amúgy várom a SNR monitorozás eredményét.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #602 üzenetére
Szia,
Rádióamatőrre, vagy valami helyi AM sávban pofázó rádióadóra tippelnék, ami szarul működik, mert 4-5-ször akkora sávban van elég egyértelmű zavartatás, mint egy AM rádióadó sávszélessége. Ahhoz pedig túl "szép" a karakterisztikája, hogy valami más, interferáló zajforrás legyen.
Azokat csináld meg amiket leírtam. SNR margint a legvégső esetben emelünk, mert általában sokat kell emelni, hogy ettől stabil legyen a vonal, és ezért sok sávszélességet el lehet bukni rajta.
Ezért mindenképpen a szar vivőktől, vagy legalább is a szar vivők nagy részétől kell megszabadulni.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #600 üzenetére
Két helyen jelentős zajosodás látszik, ezek miatt vannak a szakadásaid. Vivőkizárással az alábbi vivőket biztosan ki kell zárnod:
124,125,125,195-207
Van még zajosodás 320-360 között de első körben ezzel ne foglalkozzunk, hátha bitswappel és a fenti csúnya zajosodás kizárásával már meg tud birkózni vele a modem.
A fentiek értelmében a vivő kizárást (tone cancellation) a modem webes felületén be kell kapcsolnod és az alábbit megadni:
0-123,126-194,208-511
Majd elmenteni és újraindítani a modemet.
A változtatások után csinálj ismét 3 órás SNR monitorozást és spektrumképet.
Dchard
-
dchard
veterán
Nem, ez a neve: SFTP.
A kregonet-nél én anno 100m cat6-os fali UTP-t vettem, így valami 45Ft volt bruttó métere. A legolcsóbb méterre szabó boltban valami 80-90 lett volna, aztán gyorsan kiszámoltam, hogy nekem 30m kell, úgyhogy inkább vettem 100m-t a kergonál annyiért, mint amennyibe máshol a 30m került volna. Jól is tettem, mert később még bőven kellett a kábelből, és az sem árt ha mard egy kis tartalék.
Dchard
-
-
dchard
veterán
Szia Deter,
Rég hallottam felőled
A 2. pont a padláson, de már a házon belül (fedett részen) van?
A kötési rendet az alábbi szerint változtasd meg:
Először is fali SFTP kábel vásárlását ajánlom, ami érpáranként és érnyolcasonként is árnyékolt.
Ezzel a kábellel meg tudod azt csinálni, hogy a szűrőt és a modemet felköltözteted rögtön a 2. pontba, és innen elég egyetlen ilyen nyolc eres SFTP kábelt végig húznod a nyomvonalon, mert ebben a kábelben két érpáron (4 ér) elfér az ethernet, ami a modem és a router/PC közötti hálózati kapcsolathoz kell, és még marad két érpárad, amiből az egyiken le tudod hozni az analóg telefont, a másikat pedig akár használhatod PoE-ra is, ha a padláson nincs áram. És csak egyetlen kábelt kell behúzni.
http://www.kabelhalozat.hu/index.php?data[mid]=7&data[cat]=41&data[scat1]=42&data[scat2]=191
Szerintem van 100m-es dobozuk is. Én tőlük vettem, ők voltak a legolcsóbbak. Lehet kapni máshol méteres kiszerelésbe is, csak ott annyi lesz 20-30m kábel, mint itt 100m.
Azt a 20dB-s esést biztosan házon belül szedi össze a cucc? Lehet átkábelezés előtt kéne tartóstesztet csinálni fent az átadási pontban.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #579 üzenetére
321B-hez gyári szoftverrel OrbMT 3.38 működik megbízhatóan. A 3.42 néha szarul rajzolja ki a bitallokációs táblát. UGyanez igaz a D-Link 360R T1-re is gyári szoftver esetén.
Mindkét modemre igaz, hogy támogatja a szoftverem őket, és átszoftverelés után CSAK a DMT 80.7-es verziójával lehet lekérdezni őket, OrbMT-vel nem.
A régi Dlink 360R típusokat (C3 és B3 hw verzió, szürke doboz) az SM50B-vel lehet lekérdezni.
Minden modemre igaz, hogy csak közvetlenül lehet őket lekérdezni és/vagy a webes felületüket/telnetet elérni. Routeren keresztül nem. Természetesen a megfelelő IP-s beállításokat is meg kell tenni, de ezt már milliószor leírtam itt is, a cikkeimben is, meg máshol is.
Dchard
-
dchard
veterán
Ellenőrizni kell az Annex, az ATM, és a modulációs beállításokat, ha azok rendben vannak, akkor 1 percen belül össze kell szinkronizálnia a modemnek. Ja és persze be kell kapcsolni az ADSL-t, mivel az alapértelmezésben ki van kapcsolva! Azon kívül remélem a board ID-dnak megfelelő verziót töltötted le.
Ha szinkronba sem áll a modem, akkor vagy az annex beállítás nem stimmel, vagy az ADSL be sincs kapcsolva, vagy nem a modemedhez való szoftvert töltötted le.
Ha a modem szinkronba áll, de nem tudsz csatlakozni PPPoE-n keresztül, akkor az ATM beállításokkal lesz a gond.
Dchard
-
dchard
veterán
Nem teljesen értem a problémádat. A vonalad messze tökéletes, az 1megás csomagod jön ahogy kell. Ha gyorsabbat szeretnél, fizess elő nagyobb csomagra.
Ha szakad, akkor az SNR margin emelésével lehet nagyobb tartalékot képezni (10%-os lépésben érdemes emelni).
A spektrumképed pedig tökéletes, nincs itt semmiféle zajosodás, csak olyan közel laksz az alközponthoz, hogy a modemnek vissza kell szabályoznia az adásteljesítményt.
Ha valahol problémák vannak, az a 360r-rel készült kép: a -51dB-s UL power biztosan hülyeség, ugyanis -6dB alá nem mehet az adásszint. (nem lineáris skála, lehet negatív érték is!).
Próbáld meg a problémádat összefoglalni, és nem minden másról beszélni, mert nem lehet kihámozni a mondókádból, hogy mi a gond, illetve hogy mit szeretnél.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #564 üzenetére
A szürke neked nem jó! Csak fekete 360R (T1) vagy 321B vagy a tplink 8810, 8816, esetleg a dlink 320B modemjei jók. Összességében elég sok modem készült ugyanabból a hardverből.
A másik kérdésedre a válasz: nem. A modemet bridged módba kell állítani, és a routerben kell megadi felhasználói nevet és jelszót.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #562 üzenetére
Ha az én szoftveremet fogod használni akkor igen. Ha nem, akkor is
Az ADSL beállításokat meg kell csinálni mindkét esetben. A leírásomban megtalálod a részleteket.
A 360R t1-ben és a 321B-ben ugyanaz a hardver van. A különbség annyi, hogy a 360R T1 kisebb csillapítást mutat (vélhetően ez mutatja jól), viszont a 321B-ben van az egyenirányító rész, így ha ott valami fáradás történik, könnyebb cserélni, mert a trafót nem kell szétszedni. Tegyük hozzá, még nem hallottam olyanról, hogy bármelyiket is javítani kellett volna.
Én azt mondom, hogy a kisebb csillapítás és a jobb szellőzés miatt, valamint a jóval alacsonyabb ár miatt vegyél 360R T1-et. Valószínűleg könnyebb is hozzájutni.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
pilot-csaba #555 üzenetére
Szerintem a Pantel is PPPoE-t használt, csak 8/35-ös VCI/VPI-n keresztül. A telekomos beállítások 1/32.
Dchard
-
dchard
veterán
Elég érdekes. Elég durva törés van az SNR marginban: majd a teljes spektrumban 15-20dB-s esés tapasztalható.
Mivel ekkora zajbetörés nem fordulhat elő, így valószínűségi sorrendben a következő problémák lehetségesek:
1. Modem probléma. Csekély rá az esély, de tudjátok: nincs olyan kiváló termék, amiből ne lehetne selejt. A legkönnyebb ezt lecserélni, illetve kipróbálni más modemmel (akár kölcsönkérttel is).
2. Szűrő, és vagy kábelezési probléma. A lakásban/házban lévő telefonhálózatot megkerülve az átadási pontnál csak az ADSL modemet csatlakoztatva kiszűrhető ez a probléma.
3. Valahol a telefonközpont és az átadási pont közötti vezetékszakaszban van a probléma: például beázás, hibás kötés, vezetéktörés, eloxidált kötés.
4. A DSLAM port szarakodik.Szerintem koncentrálj az első kettőre, mert azokat Te magad is könnyen kizárhatod, és csak utána jelentsd be hibára.
Amit még megpróbálhatnál, az egy 160%-os SNR margin beállítása, és nézd meg, hogy úgy szakad-e.
Dchard
-
dchard
veterán
Hát kérlek. Nagyon szívesen
Ha valakit érdekel, hogy mit csinálok most, annak elmondom, hogy a firmware-rel semmit.
Egyetlen problémát kell még leküzdenem: egy külföldi srác jelezte, hogy náluk perverz a szolgáltató, és nem PPPoX-et használnak, hanem dinamikus IP-t DHCP-n keresztül, mint a kábel szolgáltatók. Én ezen meg is lepődtem, de hát végülis az ATM bridge-n átmehet a DHCp kérés, amire állítólag a DSLAM válaszol és nincs usernév. A probléma az, hogy a bridge működik, de nem megy át rajta a DHCP request. Erre próbálok meg rájönni. Ha valaki tudja, hogy miért nem megy át egy Ethernet-ATM bridge-n a DHCP request, illetve mi kellene a kernelben a rendes bridge támogatáson kívül, az megkereshetne, illetve leírhatná. Szerintem semmi, de úgy tűnik valami kimarad.
Dchard
-
dchard
veterán
Mivel a szobádban jobb eredményeket mértél egy picivel, mint a tápfejen, ezért semmi értelme vezetéket cserélni.
Egyébként a korábbi méréseidhez képest látványosan sokkal jobb értékek vannak: eddig az 1280-as DL sebességet 3dB körüli marginnal érted el, most pedig majdnem 10dB.
A vonal nem különösebben zajos, szerintem elértük a maximumot.
Még így is szakad? Trellis és bitswap be vannak kapcsolva a DSL/WAN --> DSL settings oldalon?
Egyébként ha van itt Telekomos ADSL mérnök, hát akkor jól nézze meg: az vajon hogyan lehet, hogy egy ilyen (sz@r) letöltési irányú vonalon nincs bekapcsolva az interleaving? Ha ez a vonal nem felel meg a paramétereknek, akkor melyik?!?
Dchard
-
dchard
veterán
Mivel a rádió csak vesz, ezért nem. De a jelenség hasonló: a telefonvezeték ha nem árnyékolt és sodrott, akkor gyakorlatilag egy antenna, ami gyűjti össze a környezeti zajt. Ezért fontos, hogy sodrott, és lehetőleg árnyékolt kábeleket használjunk.
Hogy állsz a méréssel az átadási pontnál? Nagyon kíváncsi vagyok rá. ne felejts majd el a webes felületről a QLN térképről is készíteni képet a DMT-s mellé.
Dchard
-
dchard
veterán
gabipaci:
Ha a modemet a routerből a gépedbe átdugva fel tudtál tárcsázni, akkor a modemnek nem nagyon lehet baja. Mivel ugye bridged módban fut az egész, ezért a modemnek teljesen tök mindegy hogy mit dugsz a LAN portjába.
Elenőrizd, hogy a router PPPoE beállításai között az Always on, vagy automatic van-e bepipálva. Ha igen, akkor próbáld ki azt, hogy menet közben, amikor működik minden, kihúzod a modemből a telefon vezetéket majd visszadugod. El fog telni 2-3 perc, de a routernek vissza kellene tárcsáznia miután a modem szinkronba állt.
pilot-csaba:
Megkaptam köszi, még nem volt időm elolvasni mert 10-re járok haza.
A másik kérdésre: de igen, ha kizársz egy vivőt, akkor az az SNR és Bitallokációs térképről is eltűnik. Ha a viszont a vivőt például a target SRN margin emelése, power control, esetleg bitswap vagy bármilyen az ADSL belső működése nyomán használaton kívülinek jelölt vivő látszani fog az SNR térképben, hiszen ott van, csak nem modulál rá adatot a modem.
StSanya:
Tovább kéne bonyolítani hozzá a scriptet, de ezt a kis problémát a broadcom faszsága okozza. Nem fogom javítani. gy hogy nem több sornyi hülyeséget köp oda, nincs gáz.
ordogg & xabolcs:
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ha a központ mindenáron G.DMT-t akar (ez lehet akár a távolság miatt is például ordoggnél, vagy frekvencia gazdálkodás miatt például xabolcsnál), akkor hiába van a modem ADSL2+ módban, mivel a szinkronizálás előtt a modem lejelenti, hogy ő tud sima ADSL-t is, csak nem azt szeretné használni, ezzel a DSLAM (=nagyobb f@szú modem
) nem törődik, hanem megmondja (utasítja) az ügyfél oldali modemet, hogy márpedig te abban a módban leszel amit én mondok.
Igazából nálatok ez nem probléma, mert xabolcsnál kicsi a csomag sebessége, ami így is bőven megvan, ordoggnél meg nagy a csillapítás, így ADSL2+-t használni egyik helyen sinc sértelme. Viszont az ADSL2-nek lenne értelme (ordoggnél a ReADSL2-nek), lehet a DSALM amin vagytok nem is támogat egyáltalán ADSL2+-t sem ADSL2-t. (valami öreg szar XpressLink lehet).
Dchard
-
dchard
veterán
Nálam ha olyan módot választok, amit nem támogat a központ (G.Lite, Double Upstream meg még van egy) akkor egyszerűen meg sem próbál összeszinkronizálni.
Ha a támogatott (ADSl1, ADSL2, ADSL2+) módok között váltogatok, akkor amikor egy sikeres ADSL1 szinkron után átmegyek például ADSL2-re vagy ADSL2+-ra, van hogy többször is sikertelen a szinkronizálás, mert időt kell hagyni a DSALm portnak hogy módot váltson.
Különösen igaz ez, ha mondjuk vivőkizárással is operálok.
Dchard
-
dchard
veterán
odorgg:
egészen biztos vagy benne, hogy a webes felületen a DSL beállítások között a modulation mode "ADSL2"-re van állítva, el van mentve és újra lett indítva a modem? Csak azért kérdezem, mert most G.DMT (ADSL1) módban van a modemed, és nagyon kellenének azok az 1 bites konstellációk.
Egyébként a kolléga által javasolt megoldás jó lehet, de ahhoz, hogy a modemet felköltöztesd a padlásra, szintén Cat5-e S/FTP kábel kell, mivel nem csak az ethernete kell lehoznod (4 ér), hanem az analóg telefon vonalat is, ami már fent le lett szűrve.
Mindemellett nem tudom milyen hőmérséklet és páratartam uralkodik a padláson, de azért jó lenne ha azok a modem üzemelési paraméterein belül maradnának tartós üzemeltetésnél.
Dchard
-
dchard
veterán
Megjelent az 1.5-ös verzió, letölthető a cikkben szereplő linkeken.
v.1.5 - (2011.03.20.)
- Új ADSL driverek (Annex A és Annex B)
- ADSL1 módban is kiírja a DMT a sebességeket
- A beállítások most már menthetőek és visszaállíthatóak a webes felületen
- ADSL driver verzió megjelenítéseDchard
-
dchard
veterán
A képen az látszik, hogy a barátod is pont ugyanolyan iszonyat messze van az alközponttól, mint te. Ennek ellenére azért az ő vonala kulturáltabban néz ki.
Ebből az következik, hogy nálad sokkal több zaj éri a vonalat, ami csak a lakásban lévő kábelezéstől lehet, mivel mindketten ugyanazon a környéken, azonos kábelhosszak mellett laktok, és nála sokkal jobb (értsd: kevésbé szarabb) a vonal.
Én a helyedben kipróbálnám a következőt: gondolom családi házról van szó falu lévén:
Ahol a házban először felbukkan a telefonvezeték ott azonnal mindenféle toldás, elosztás, szűrő, tehát minden nélkül bekötni a modemet és csinálni egy spektrumképet. Ebből látszani fog, hogy a lakáson belüli vezetékezésen szedi össze a zajt, és ha így van, akkor ennek megfelelően át lehet alakítani a vezetékezést: a cél, hogy árnyékolt (Cat6 S/FTP) fali kábelt használjunk az átadási ponttól (ami vidéken a ház oldalán vagy a padláson lévő kötődobozból áll) és azon hozzuk le a vonalat a lehető legrövidebb vezetékkel, amit rögtön a szűrőben végződtessünk. A szűrő mellé pedig egy nyúlfaroknyi telefonvezetékkel (lehetőleg 20-30cm hosszúval) rögtön dugjuk be a modemet.
Röviden összefoglalva 3 dolgot kell szem előtt tartani:
1. A lehető legrövidebb kábelhosszakat használni.
2. A lakáson belül mindenhol Cat6 S/FTP fali kábelt használjunk.
3. A szűrőt és a modemet a lehető legrövidebb kábelekkel kössük a telefonvonalra.Családi háznál akár 10-20 méternyi telefonvezeték is lehet kiépítéstől függően, ami árnyékolatlan, nem sodort, így antennaként gyűjti a zajt.
Még arra kérnélek, hogy a webes felületen a Status --> DSL status grafikonokat képkivágással linkeld be nekem. Különösen a magenta színűre vagyok kíváncsi.
Dchard
-
dchard
veterán
A forráskód össze lesz csomagolva aztán feltöltöm valahova. Megkeresem a BS-t ha mást nem legalább hosztolhatnák a cuccomat, de a kapcsolatfelvételből amit feléjük kezdeményeztem az derült ki, hogy ők már régebben eljutottak arra a szintre, ahol most én tartok: nincs erre idő.
A knowhow a forráskódból kiderül annak aki ért hozzá, a kritikus részeken azért kommenteltem a kódban.
Az ADSL-es tudásomat viszont az eddig megjelent cikkeknél jobban nem fogom dokumentálni: sem időm, sem energiám nincs erre, eddig is elég sok munka ment el ezekre. Eddig megelégedtem a sok pozitív kommenttel, de lassan rá kell jöjjek, hogy ebből nem lehet megélni.
Bármelyik hazai ADSL szolgáltató megkereshet fasza állásajánlattal, és a tudásom máris a köz szolgálatába áll, ennyit tudok mondani.
Dchard
-
dchard
veterán
NE tedd!
A moduláció maradjon G.DMT vagy ADSL2, így is power limites a rendszered. Imádom amikor olyanok adnak tanácsot, akiknek fogalmuk sincs arról, hogyan működik a rendszer... Egyébként is ekkora csillapítással valószínűleg szinkronba sem állna a modem 2+-on.
Ha nem stabil sem G.DMT-n sem ADSL2 módban, akkor marad a target SNR növelése, és ezzel együtt a sávszélesség csökkenése.
Csinálhatnál SNR monitorozást is a leírás szerint, hátha van egy-két vivő, ami a problémát okozza, azokat ki lehetne zárni.
Dchard
-
dchard
veterán
pilot-csaba kérésére, vagy inkább felajánlására készítek egy rövid de átfogó teszteset listát, amit a verzió frissítéskor bárki elvégezhet és segítheti a munkát a hibafeltárásban:
Teszteset lista:
1. Ellenőrizni, hogy a DSL/WAN --> DSL settings fülön a mentés tényleg megtörténik-e.
2. A nyitólapot szemrevételezni bekapcsolt, de még nem szinkronban lévő ADSL mellett.
3. Kipróbálni a nyitólapot lehetőleg mind3 ADSL móddal (D.DMT, ADSL2, ADSL2+), és figyelni, hogy minden érték rendben megjelenik-e. Nem hiányzik-e semmi.
4. A 3-mas pontot elvégezni DMT-vel és megnézni, hogy minden értéket kiír-e a szoftver.
5. Kipróbálni a DSL settings menüpontban lévő fontosabb beállításokat, mint a moduláció választás, traget SNR margin és vivőkizárás.
6. DMT-vel kipróbálni (ha lehet mind3 ADSL módban) az SNR monitort, hogy működik-e.
7. Csinálni egy 60 másodperces BERT tesztet és megnézni, hogy kiírja-e az eredményeket.
8. Lehetőleg mind3 ADSL módban ellenőrizni a Status --> DSL status oldalon a kiírásokat, illetve a grafikonokat.Ha a tesztelő úgy érzi, hogy rendellenességet talált, akkor képkivágással együtt jelezze akár privátban, akár itt. Természetesen ha a problémát a teszteset lista által le nem fedett területen találja, azt is jelezze.
Köszönöm előre is!
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
pilot-csaba #500 üzenetére
Jól gondolod, az allow wan web managementnek nincs értelme bridge módban.
A további kérdéseidre:
A LED probléma javítása rendkívül macerás, nem gondolom hogy a következő verzióban erre sor kerül (bár örülnék neki).
A másik dolog: vészesen közeledik a magamnak előirányzott negyed év vége, amit erre a projektre szánok, így inkább azon igyekszem, hogy a hátralévő időben:
1. A funkcionális problémákat megoldjam.
2. Ami új feature még hiányzik azt pótoljam.
3. Minél több termékkel kompatibilis legyen a cucc.Félreértés ne essék: amikor letelik a negyed év, akárhol is tartok, befejezem ezt a projektet. Ti abban tudtok segíteni, hogy minél alaposabban letesztelitek a modemet, az egyes funkciókat, és jelzitek, ha valami probléma van, vagy felmerül még igény újabb funkciók bevezetésére. És ilyen tesztelőnek igencsak híján vagyok. Például az 1.4-es verzió után sem szólt senki, hogy a DMT-s javítás sima G.DMT módban továbbra sem működik.
Elég nehéz ezt így suli + munka mellett csinálni ingyen...
Dchard
-
dchard
veterán
A soron következő 1.5-ös verzióban az alábbi újdonságok várhatóak:
- Új ADSL driverek (Annex A és Annex B) - kész
- ADSL1 módban is kiírja a DMT a sebességeket - kész
- A beállítások most már menthetőek és visszaállíthatóak - kész
- ADSL driver verzió megjelenítése - készKüzdöttem egy sort ismét a firmware frissítéssel webes felületről illetve CLI alól is, de annyi RAM még az optimalizálások és a futó szolgáltatások leállítása után sincs, amennyi elég lenne egy sikeres frissítéshez. Szóval ezzel nem foglalkozom többet.
1-2 nap és lehet majd tölteni az új verziót.
Dchard
-
dchard
veterán
Szerintem a ReADSL mintájára megpróbálhatnád kizárni a magasabb frekvenciákat így az ADSL az adásteljesítményt az alacsonyabb, kevéssé csillapodó frekvenciákra tudja koncentrálni.
Szerintem tedd a következőket:
1. Állítsd a target SNR margint 10%-ra.
2. Állítsd a modulációt ADSL2-re (ne ADSL2+-ra!).
3. A "tones in use"-t állítsd be így:0-140
Ha kész van akkor a lap alján mentés, majd újraindítás.
Ha ADSL2-vel nem akar szinkronba állni, akkor állítsd visszaa modulációt G.DMT-re, a többi beállítás maradhat.
Ha sikerült, akkor kérek még egy DMT-t spektrumképet (mint az előbbi).
PS: annyit azért tudj, hogy ez legalább 4-5km kábelhossz, vagy még több. Ezen a vonalon a maximum a 2mega, de abban sem vagyok biztos, hogy ezt lehetne stabilan szolgáltatni.
Dchard
-
dchard
veterán
A képen egyértelműen valamiféle hiba látszik a gyári szoftverrel. Ugyanis az adsl2 moduláció hiányzik a listáról.
Én azt javaslom, hogy a leírás alapján ellenőrizd, hogy a 321B kompatibilis-e az új alternatív firmware-rel, majd pedig tedd fel azt. Ott tudsz majd modulációt állítani rendesen, ráadásul normális spektrumkép is készíthető.
Dchard
-
dchard
veterán
Igen, nekem mond
Az tisztán látszik, hogy nagyon messze vagy a központtól. Ekkora csillapítást talán csak egyszer láttam életemben, ennek még a fele is sok.
Ami ellentmondás, hogy az iszonyat távolság ellenére alig van bithiba.
Én megpróbálnám ADSL2 (nem ADSL2+) módba kényszeríteni a modemet, mivel ott egybites konstellációk is működnek. Azon kívül ADSL2 módban a QLN térképben lesz is eredmény, mert most nincs. Azt majd újra be kell másolnod.
Azt azért biztos ami biztos javaslom, hogy a lakáson/házon belüli kábelezést nézd át jó alaposan: kötések rendben vannak-e, nincs-e rövidzár valahol, szűrő helyén van-e.
Van erről is leírásom:
http://logout.hu/cikk/adsl_parameterezes/teljes.htmlDchard
-
dchard
veterán
A telnetre pedig szükség lesz ha tovább akarunk jutni. Van egy telnetes leírásom a cikkeim között nézd meg azt:
Telnet leírásHa sikerült belépned, telneten az alábbi parancsok kimenete kellene (úgy hogy az adslmodem syinkronban van):
adsl info --stats
adsl info --SNR
adsl info --Bits
adsl info --QLN(kis és nagybetű különbözik, két kötőjelre is figyelj).
Dchard
-
dchard
veterán
Hamarosan elérhető lesz az 1.5-ös verzió, amiben új ADSL driverek debütálnak mind Annex B mind Annex A vonalon.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
pilot-csaba #472 üzenetére
A beállítások mentése/visszatöltése egyelőre nem működik, bár nem tudom miért nem.
Mindjárt megnézem mi lehet a gond.
Dchard
-
dchard
veterán
Továbbra is az a véleményem, hogy ha a modulation type-ot "ADSL2+"-ra álítod, és az alközpont nem tudja, vagy le van tiltva az ADSL2+ a portodon, akkor sehogy nem fog összeszinkronizálni.
Figyelj arra, hogy amikor a webes felületen megváltoztatod a modulation type-ot, akkor a mentés után újra kell indítanod a modemet!
Dchard
-
dchard
veterán
xabolcs:
Egyrészt frissíts v.1.4-re, mert az már DMT kompatibilis, látszik még egy csomó minden más is.
Másrészt: ha ADSL2+ módban vagy, akkor vagy összeáll ADSL2+ módban, vagy sehogy. Nem lehet hogy allmodulations allowed módban vagy?
Néha egyébként várni kell pár percet, hogy a DSLAM vegye a lapot, hogy mi csak ADSL2+ módban tudunk kapcsolódni és ő is módot tudjon váltani. Eltarthat akár 5-8 percig is.
Egyébként pedig javult a vonalad elég durván: így már megkockáztatom, hogy menne a 15mega is alsó hangom 2+ módban. Szép, zajmentes a vonalad, csillapítás picit nagy lesz 2+ módban.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
pilot-csaba #461 üzenetére
Erről beszéltem az előző posztomban:
A firmware alapját képező BS 16mega rammal rendelkező eszközre íródott,a minénkben 8mega van. 16megán el lehet játszani, hogy a firmware frissítés idejére leválasztok 3-4mga ramot amibe feltöltöm a firmware fájlt és onnan frissítem, de a mi 8megás eszközeinken nem.
A megoldás csak az lehet, hogy mindent kitakarítunk a memóriából, és utána játsszuk el a műveletet, de erről a usernek csak annyi visszajelzése lesz, hogy újraindul a modem, ha sikerült a szoftverelés. Ha netán memóriahibával elszáll a modem egy ilyen közben, arról annyi lesz a visszajelzés hogy nem fog működni, amíg failsafe megoldással helyre nem állítja.
Majd még végiggondolom ezt, de nem ígérek semmit. Így a kernel pucevár után látok rá egy halovány esélyt, de ennél még a ledek működésre bírásának is magasabb a prioritása, pedig az is egyenlő a béka feneke alatti szinttel
Dchard
-
dchard
veterán
Igen, a jelenség az 1.4-es verzióban is megvan:
Ha megy a DMT (főleg ha SNR monitorral jó sűrű lekérési közzel), és közben a webes felületet böngészed, akkor a spektrumképek lekérése közben előfordulhat, hogy megadja magát a webszerver és a telnet szerver is a nagy párhuzamos load miatt. Ilyenkor az ADSL kapcsolat nem szakad meg, de elérni már csak úgy fogjuk tudni a modemet, hogy újraindítjuk.
Ezzel nem tudok mit kezdeni, kevés a RAM. Ne nézegessük párhuzamosan a webes felületet is, meg a DMT-t is.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
pilot-csaba #458 üzenetére
Nagy az áthallási zaj, tele van a rendező ADSL előfizetőkkel az biztos, jó eséllyel a te pászmádban is több van már, mint lehetne.
Ettől függetlenül a relatíve alacosny csillapítás miatt én bejátszanám a 15megás csomagot, aztán ha szakad, lyan 12-13mega körül lehet stabilizálni. Uplink szintén meglenne.
A webes frissítésről: ehhez az kellene, hogy az a 2MB-os firmware fájl elférjen az eszköz ramdiskjében a feltöltés idejére. Ezt nagyon macerás megcsinálni, mivel ehhez le kell lőnöm mindent (webszerver, telnetszerver etc.), mielőtt a firmware fájl feltöltődik. Ha lesz rengeteg időm, akkor megpróbálom, de sokkal biztonságosabb a failsafe megoldást használni, azon kívül amikor újraflasheled, úgyis elvesznek a beállítások, ADSL le lesz tiltva, tehát hiába tudnál távolról frissíteni, utána nem tudnád elérni az eszközt.
PS: az a loppback kábeles megoldás elég gány és szabálytalan is, VLAN-ozni kéne a routeren.
Dchard
-
dchard
veterán
"amúgy, nem is olyan rég kilopták a földkábelt a barna népek, és az egész környéken nem volt vonal napokig...visszaemlékezve mintha azóta szakadozna ilyen gyakran, amióta újra "megcsinálták"..."
Ezt feltétlenül jelezd amikor felveszik a hibajegyet, és semmi esetre se hagyd, hogy lecsapják a kapcsolatodat 5megára. Az nem megoldás.
Dchard
-
dchard
veterán
Jó kérdés.
A mérés elméletileg előre irányú (tehát a központ felől mér a modem felé), elképzelhetőnek tartom, ahogy egyre magasabb frekin nő a csillapítás, úgy egy bizonyos ponton az egyre kisebb frekin megfordul ez a csökkenő tendencia valamilyen fizikai tulajdonság miatt.
Könnyen lehet, hogy ha vissza irányban csinálnánk freki menet vizsgálatot, akkor meg az uplinknél lenne a legalacsonyabb a csillapítás.
De ez csak spekuláció
Dchard
-
dchard
veterán
Nagy szükségem lenne Annex A tesztelőre, aki kipróbálná a firmware-t Annex A vonalon.
Ha van ilyen ember, kérem jelentkezzen.
Az Annex A és Annex B driverek a következő verzióban frissülni fognak.
Dchard
-
dchard
veterán
A mai naptól elérhető az 1.4-es verzió:
v.1.4 - (2011.03.15.)
- Kernel optimalizálás
- Több szabad memória
- Webes felületről elérhető frekvenciamenet-grafikon (Hlog térkép)
- Teljes kompatibilitás a DMT diagnosztikai szoftverrel (le és feltöltési sebességek)
- Soros konzoli hiba is javításra került
- Verzió számozások a webes felületen és a telnetes belépésnél javítvaA letöltési linkek a cikkben a szokott helyen.
Dchard
-
dchard
veterán
Lassan én is kezdek sírva fakadni.
Itt mostmár vagy vonali hiba van, vagy linecard hiba van, mert minden mást kizártunk.
Ha jól értem, akkor:
1. Szar ADSL2+-on, ADSL2-n és G.DMT-n is.
2. Akkor is szar, ha SNR-t növelsz.
3. Akkor is szar, ha emelt SNR mellett eltolod a pilotot.Hacsak nem valami egyedi modem hiba, akkor vonalhiba vagy linecard hiba.
Meg kéne nézetni a DSLAM naplóját a szolgáltatóval, hogy milyen üzenettel szakad meg az ADSL kapcsolat.
Én kifogytam az ötletekből.
Esetleg még annyit kipróbálhatsz, hogy 130%-os margin mellett, ADSL2+ módban, az alábbi vivőkizárással megpróbálod beüzemelni a cuccot:
0-90,100-300
Nem a sávszélesség érdekel, hanem hogy megszűnik-e a szakadás.
Dchard
-
dchard
veterán
Ponpon:
Na kipróbáltam a pilot átmozgatását, és a következőt kell tenned:
1. Először vivőkizárás nélkül, 100%-os target marginon, ADSL2+ módban hagyd a modemet összeszinkronizálni.
2. Ha ez megvan, és szinkronba lépett a modem (connected), akkor állítsd a target SNR margint 130%-ra, majd kapcsold be a vivő kizárást, és a vivőkizárós részhez add meg az alábbi beállítást:0-90,100-511
Majd mentés, és indítsd újra a modemet (Administration --> Reboot).
Elég sokat kell várni (akár 10 percig is eltarthat), de a modem össze fog szinkronizálni, és a pilot vivő más helyre kerül. Ennek a kísérletnek igazából az a lényege, hogy a pilot más helyen legyen, a 130%-os target margint csak azért írtam, hogy biztosra menjünk.
Nekem sikerült így felkényszeríteni a pilot vivőt 96-ról 103-ra a fenti vivőkizárással:
Dchard
-
dchard
veterán
Elméletileg az ADSL2 és ADSL2+ tud más vivőt is pilotnak használni. Mindjárt kipróbálom. Sima ADSL1 módban csak a 96-os vivő működik.
Ha megtennéd, hogy sima ADSL2 beállítás mellett is kipróbálod olyan 200% körüli marginnal, akkor előrébb lennénk.
És igen: a szolgáltatóváltás nem oldja meg a problémádat.
Dchard
-
dchard
veterán
Úgy tűnik a DMT kompatibilitást is sikerült megoldani egy kis trükkel: egy kb. 20 soros shell script megvizsgálja és kijavítja a szintaktikát.
1-2 nap tesztelés és jön az 1.4-es verzió.
Egyébként egy kollégának sikerült a Tp-Link TD-8810B modem alá telepítenie a 360R T1-hez készült verziót.
Dchard
-
dchard
veterán
Információk a készülő, 1.4-es verzióról:
- Kernel optimalizálás: kész
- Hlog grafikon hozzáadása: kész
- Teljes DMT kompatibilitás: folyamatbanDchard
-
dchard
veterán
válasz
Madárpók #422 üzenetére
Nem te vagy az első aki ezt kérdezi. Szerintem effektív hw akadálya nincsen, bár az biztos, hogy a DS modulálásához a központi oldali modemnek jobb minőségű alkatrészekből kell felépülnie a megbízható működéshez, ráadásul nagyobb számítási kapacitással is kell rendelkezzen, mint egy ügyfél oldali modem.
Nem véletlenül különböztetik meg a DSLAM-ben lévő (ATU-C) és a végfelhasználónál lévő (ATU-R) modemeket.
Mivel ma már minden DSP-n futó szoftver kérdése, így nem látom akadályát, de a DSLAM-ben lévő modem szoftvere sokkal bővebb, mint az ügyfél oldali modemé.
A lényeg, hogy neked esélyed sincs két ADSL modemet összekapcsolni házilag
Dchard
-
dchard
veterán
Érdekes:
Az a beszakadás kb. 3 dB SNR vesztést mutat, viszont az a vivő (a 96.) különösen fontos, mivel az a pilot, vagy másnéven jelzésváltásra használt vivő. A pilot vivőn keresztül kommunikál a DSLAM és a modem, ha ezt a vivőt zaj éri akkor szétesik a kapcsolat.
Viszont pontosan azért, mert ennek a vivőnek a minősége nagyon fontos, a normál ADSL vivőkénél sokkal nagyobb zajtűrésű modulációs eljárást alkalmaznak rajta, ami a QPSK.
Ha megnézitek, akkor a képen a 96. vivőnél olyan 45dB-s SNR mérhető, normál esetben itt már mind a 15 bit kódolható lenne, ehhez képest csak 2bitet kódolnak. Ez azt jelenti, hogy a mérésben látható 3dB-s SNR vesztéshez képest 35dB-t kellene romlania a vivőn mérhető SNR-nek, hogy a pilot vivő használhatatlanná váljon.
Egyébként érdekes, hogy a 9.3dB-s snar marginodhoz képest nem volt 4dB-t meghaladó aggregált változás, ami azt jelenti, hogy nem szakadhatna a vonal. Lehet, hogy mégis a pilot környékén van valami?
Derítsük ki:
Állítsd a target SNR margint 300%-ra. Ez iszonyat nagy tartalék (jó lassú is lesz), viszont ha így is szakad, akkor nem az elégtelen tartalékolással lesz a gond.
Ha 300%-os margint mellett is szakad, akkor állítsd vissza a margin-t 100%-ra és állítsd a DSL modulációt ADSL2-re (ne 2+-ra!), és nézd meg így is.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
ufocsalad #409 üzenetére
A szőrök most is látszódnak, de ez után meg pláne látszódni fognak, nem lesz egymásra csúszás.
Az "ugrálás" a spektrumkép változása miatt van:
Az SNR folyamatosan változik (SNR térkép ugrálás), és emiatt a bitswap is működésbe lép, ettől meg a bitallokációs tábla kezd el "ugrálni", de ez normális.
Az IPTV nem ettől akadozik. Ott vagy a bithiba nő meg túlságosan, vagy impulzus zaj van viszonylag sok. A másik dolog: az ADSL keretben ugye az IPTV fast pathon megy, tehát az interleaving nem tudja megvédeni az IPTV csomagokat a vesztéstől. Tiszta hülyeség egyébként...
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
ufocsalad #407 üzenetére
Nem lesznek, mert:
1. Vagy egy pixel széles egy vivő, vagy kettő.
2. Most 1 pixel, tehát 512 oszlop van, ha 2 pixel lenne, akkor 1024 lenne + két oldali menü, ez már nem férne ki normálisan minden monitoron.
3. Sima ADSL és ADSL2 esetén duplázva van de ezt is ki fogom venni, mert lófütty értelme nincs. Mutassa csak szépen az egész spektrumot és ötöljön szembe, hogy ez bizony csak "fél gőzzel" üzemel. Arról nem beszélve, hogy a kettős kirajzolás is aránytalanul nagy terhet ró a memóriára és procira.Az elmúlt két napban végigszívott nagytakarításnak pont az volt a célja, hogy RAM-ot csináljak a negyedik, freki menetet tartalmazó grafikonnak, emiatt kell tovább optimalizálni a kirajzolós témát is.
Egyébként is a szélességnél sokkal fontosabb a vertikális felbontás, ami valószínűleg a jelenlegi 100-ról 150-re fog nőni, mert:
- a 15 megvan a 150-ben maradék nélkül
- a 75 szintén megvan maradék nélkülgyk: a 15 a bitallokációs tábla a 75 pedig az SNR, a QLN és a vonalkarakterisztika átfogása lesz az új rendszerben.
Az eredmény: gyorsabban, kevesebb erőforrással kirajzolt grafikonok, nagyobb és pontosabb felbontás.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
pilot-csaba #400 üzenetére
Igen, IE-vel valóban nem működik, és megmondom őszintén nem is fogok ebbe erőforrást ölni.
Firefox és Chrome alatt is remekül működik, ajánlom azokat. Egyéb egzotikus böngészők sem lesznek támogatva a jövőben. A Chrome 100%-ot ért el Acid3-mon, amint ezt az IE is utána csinálja, és még mindig nem megy a firmware-em vele, rögtön nekilátok a javításnak.
További jóhírek mindenkinek:
A kernel takarítási kísérletem sikerrel zárult: egy csomó fölösleges dolgot sikerült kiszedni a kernelből, nyertünk kb. 250KB RAM-ot, amire nagy szükségünk van a grafikonok stabil működéséhez. Higgyétek el: ez jelentős többlet, és komolyan hozzájárul a rendszer stabilitásához.
Apropó grafikonok: átalakítás alatt van a kirajzoló rendszer is, hogy minél kevesebb számolással ki tudjuk rajzolni a grafikonokat. A bitallokációs tábla kirajzolása enyhén pontatan, ezen is javítani fogunk.
Szeretnék még ATM statisztikákat lekérdeztetni és kirajzoltatni valahova.
Ugyan hazánkban nem használják, de mivel a modem Annex M és Annex J képes, ezeket az opciókat a DSL beállító lapra szintén be fogom fejleszteni.
Kósza gondolatként megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha tömörítenénk a RAM-ot, hogy helyhez jussunk. Van is erre egy remek projekt, akinek a gazdájától tanácsot kértem, hogy ilyen kevés RAM mellett profitálhatunk-e a tömörítésből. Ha pozitív visszajelzést kapok, és relatíve kevés fejlesztéssel be lehet implementálni a kódját, akkor ebből is lehet valami.
És a soros porti problémát is sikerült megoldani (ez csak annak érdekes, aki a modem soros portján keresztül konzollal csatlakozik).
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
pilot-csaba #394 üzenetére
A 360R T1 és a 321B között a méréseim szerint sebesség különbség nincs, érdekes módon a 360R T1 alacsonyabb csillapítást mutat.
És igen: egyelőre nem lehet visszaállni.
Próbálom a D-Linktől behajtani az eredetit, de nem lesz egyszerű.
Dchard
-
dchard
veterán
Most éppen azon munkálkodom, hogy lefaragjak a kernel méretéből, hogy több szabad RAM legyen, ami mindig jól jön, de az újonnan befejlesztett grafikonok miatt sem árt.
Hogy értsétek: 10KB-nyi memóriákért megy a küzdés. A netfiltert akartam egy az egyben kiszedni, de attól megrohadt a bridge rész is, pedig ezzel 100KB-ot is nyerhettünk volna és nincs használatban. Ugye a Broadcom-os gányolt kernel kód... Itt az lesz a megoldás, hogy benthagyom a netfiltert de majd kikísérletezem, hogy csak annyi modul forduljon mellé, amennyi feltétlenül muszály.
A jelenlegi fejlesztési verzióval már 6MB használható RAM fölött vagyok, ami nem rossz, de már tényleg nem sok minden maradt, amit ki lehet szedni.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
joecontra #387 üzenetére
A QLN (Quiet Line Noise) térkép azt mutatja meg, hogy az ADSL modem a szinkronizálás előtt megméri a vonalat amikor még "csend" van, vagyis nincs forgalmazás az egyes vivőkön, és az ott mért zajt mutatja meg.
Sajnos úgy néz ki, hogy a csillapítási karakterisztikát nem fogom tudni kirajzoltatni, mert a 4 térkép kirajzolását a modem nem bírja megcsinálni. El kellett döntenem, hogy melyik a fontosabb és a QLN fontosabb mint a vonalkarakterisztika, Utóbbit a DMT amúgy is megmutatja.
Az ethernet-probléma abból állt, hogy ha úgy indítottad el a modemet, hogy nem volt bele dugva semmilyen hálózati eszköz, majd a modem elindulását követően dugtál bele hálókábelt, a modem eth0 interfésze nem állt fel, ergó csak akkor tudtad elérnia modemet, ha úgy indítottad el, hogy az már a PC-be vagy a routerbe be volt dugva.
A többit tudod.
Dchard
-
dchard
veterán
Elkészült és letölthető az 1.3-mas verzió.
v.1.3 - (2011.03.06.)
- Ethernet-probléma javítása elkészült
- QLN térkép a webes felületen (Status --> DSL status menüpont alatt)
- Kibővült a nyitólap még több hasznos ADSL paraméterrel (SNR, Adásszint, Csillapítás)
- A BER teszthez beraktam a távközlési standard-et hogy legyen mihez viszonyítaniAz ötleteket, esetleges hibákat várom szeretettel.
Dchard
-
dchard
veterán
Flash memória támogatás megoldódott (lásd: leírás).
A LED probléma utolsó utáni, annál fontosabb lenne a QLN és Hlog térképek befejlesztése, a nyitólap megbővítése, az ethernet startup probléma megoldása.
A nyitólapon lesz még csillapítás, power és SNR adat, mint legfontosabb paraméterek, ez hamar el fog készülni.
Az ethernet probléma ezután a legfontosabb.
A LED csak minden után fog jönni.
Amúgy 360R T1-nél egészen jól működik a dolog:
A DSL led működik, ethernet led működik és a power led villog, ha van forgalom
Dchard
-
dchard
veterán
moszat:
"Éjszakára mindent áramtalanítok"
NE tedd. Ezek az eszközök tartós használatra vannak tervezve, nem kimondottan szeretik a kapcsolgatást, arról nem beszélve, hogy az ADSL kapcsolatoknál különösen nem egészséges, ha rendszeresen tűnnek el, majd pedig jönnek vissza előfizetők showtime-ba. Ha ezt sokan csinálnák, akkor használhatatlan lenne az ADSL, mivel akkora különbségek lennének az áthallási zajban az egyes napszakok között.
Szóval ismétlem, NE.
Dchard
-
dchard
veterán
Mint már mondtam, ha nem szakad, akkor lehet az SNR margint 10%-onként csökkenteni addig, amíg a "Path" melleti résznél nem látsz letöltési irányban 18.300kbit/s-ot. Az a vonali maximum egy 15megás előfizetésnél.
Én beállítanék a helyedben 60%-ot, aztán ha nem szakad, akkor 10%-onként csökkentsd, majd figyelj hogy szakad-e. Amíg nem szakad, addig lehet menni lefelé.
Dchard
-
dchard
veterán
Minden méter nem sodrott, árnyékolatlan telefonkábel számít, ami a központ és az ADSL modem között van.
A legjobb, amit tenni lehet, hogy amilyen hamar felbukkan a házban a tápfej (bejövő telefon vezeték), rögöt tenni rá a szűrőt és egy 20centis telefonvezettékel a modemet (akár a padláson is lehet a modem), és onnan lehozni UTP-n a PC-ig vagy a routerig a LAN-t.
A kolléga által említett 1x4-es PVC kábelek ugyanúgy nem sodrottak és ugyanúgy nem árnyékoltak, mint a lapos készülék vezetékek, ergó az vacak, szedi össze a zajt.
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- Lenovo LOQ 15APH8 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7840HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Okostelefonok és eszközök felújítása, akkucsere, törött kijelző csere, ODA-VISSZA FUTÁRRAL IS!
- ASUS Dual RTX 4060 OC 8GB GDDR6/Garancia 26-07-27/
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest