- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- VoLTE/VoWiFi
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy Z Flip6 - színt lép
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
mezis
félisten
Igen, van ilyen hátránya stabil op. rendszernek. Kiesik a gazda a gyakorlatból, rég elfelejti mit, hogyan kell csinálni.
Régi idők vicce: Vax/VMS, Linux és Windows op. rendszereket teszteltek. A teszt 1 hónapig tartott. Ez alatt az idő alatt a VMS folyamatosan, leállás nélkül működött. A Linux-ot egyszer újra kellet indítani. A Windowst 3 naponként kellett újra indítani..
Végkövetkeztetés: a Windows a leggyorsabb op. rendszer!. -
-
Előző melóhelyen én is láttam 1000-1500 körülieket (töb is akadmég többel is, szerencsére nem az enyém volt). Csak ott általában azért vannak ilyenek, mert az owner nem ad karbantartásra időt, leginkább azért, mert már senki nincs ott, aki tudja, hogyan kell elindítani, meg már úgy szét van gányolva (=sz*tak rendbentartani) alatta a box., meg a virtuálgépek is, hogy vagy elindul vagy nem.
Volt olyan csapat, ahol elkezdték ezeket rendbehozni, rakás modult cseréltek minden boxban az egyes leállások alkalmával, mert pl. leállították VRM cserére, meghalt az FSP, kiderült, hogy van egy döglött táp, stb -
leviske
veterán
[...]monitorozható az adott eszköz helye, valós időben lehallgatóható a környezet[...]
Ha amerikai a cég termékében van, akkor ez sebezhetőség. Ha kínai cég termékében van, akkor ez backdoor.
-
-
-
Van, akinél a karbantartás hiányát jelenti
Asszonynak is kb. félévente borul össze a gépe (pedig az durván nyúzva van, most Fedora, atomra terhelve, mert nem zár be semmit), de olyankor mindig pánik van, ahelyett, hogy tervezetten néha újranyomná. Én 1-3 hónaponként újra szoktam. -
makkmarce
őstag
válasz
#93448704 #161 üzenetére
értem ezt a nézőpontot, bár én klienseket fejlesztek, serveres részben nem vagyok benne, lehet arra jobb. nem a kigazdálkodással van baj, ha tudnám, hogy 1.5m-ért olyan gépet kapok, ami használható, akkor nem lenne, gond, de mivel a dedikált GPU driverek metál alatt is finoman szólva elég bugosan működnek, így kb nem sok mindenre tudnám használni most. A másik bajom meg pont az, hogy úgy működik, mint egy linux, terminál nélkül használhatatlan, ezt meg 2020-ban azért elfelejteném... sokszor a legegyszerűbb dolog miatt is keresgetni kell a fórumokban, hogy mi a mágikus parancs, ami megold egy problémát, a másik vicc , mikor jön az apple update és hiba van az OS cache-ben, aztán terminálból kell törölgetni a file-okat, hogy be tudjak végre bootolni. Ezt meghagyom inkább a lelkes rajongóknak
-
-
drotsztyuart
tag
válasz
Juhaszatti #69 üzenetére
Akkor van igazán gond.
Mert ott van az csak amíg a biztonsági cégek nem találjak a titkosszolgálatok úgy "eldorádoznak" ahogy akarnak.
Ne legyél már ilyen naív.
Arra itt van abu. -
-
drotsztyuart
tag
Fizess mobillal...
.. majd fuss a pénzed után. -
törölt tag
válasz
makkmarce #158 üzenetére
Én pro Java és Web fejlesztőket kérdeztem, akik képzést tartottak a cégnél, hogy miért használnak mac-et? Nem voltak elszállt arcok, azt mondták azért mert olyan mint egy linux, csak a hardver és az os garantáltan problémamentes + nagyon magas uptime-okat produkál. Azt mondták ki tudják gazdálkodni gond nélkül a 15"-ös komolyabb MacBook pro-kat.
-
Z10N
veterán
Mely chip generaciokat erinti?
-
makkmarce
őstag
válasz
#93448704 #156 üzenetére
én hiszek neked, de mikor megvettem az elsőt, ami egy mini volt (ami asszem szinte ingyen 250k volt újonnan), álmomban se gondoltam volna, hogy 2 év alatt a csigalassú működést kb a HASZNÁLHATATLAN szintre redukálja az apple(és ekkor egy FX4100-as AMD-s pc-m volt, ami spec alapján fényévekkel volt lassabb). 10-20000 USD-ért meg nem fogok pro asztalit venni, hogy tapsikoljak, hogy na.. ez már tud valamit. Az nekem nem buli, hogy apple-nél eszükbe jut egy gombnyomás, és frissíteni kötelező, aztán miután lefrissült, ki is dobhatom a kukába. A grafikárol meg annyit , hogy a megrendelő macbookján indítottunk egy olyan progit, ami egy középszar pc-n 30 fps/fhd. Crossplatform engine-el készült, gondoltuk kiadjuk mac-re, elküldtem neki a buildet, semmi bűvészkedés, az ment fel, ami pc-n, összenéztük a procikat, sima intel APU-n is futott. Az ipari hulladék felizzott és szétfagyott (nem, nem a program hanem a fél éves macbook, konkrétan állóra fagyott és olyan meleg lett, hogy kézben se lehetett tartani), az imac-en meg dedikált GPU mellett ugyanaz 5fps-el ha futott(ugyanezzel a GPU-val pc-n 50fps). Szóval biztos jók valamire, de én bármikor dolgoztam rajtuk, csak estek keltek borultak, és sajnos nem csak az xcode. Akit ismerek és mac-et használ, az csak kb netezik rajta és villog vele a starbucks-ban. (a többiek meg hackhintoshon fejlesztenek
)
-
hokuszpk
nagyúr
en 20 eve abbahagytam ezt a sportot, miutan megallapitottam, hogy a szoftverfejlesztok sacc 80% -a balfasz, es kb. erre kepes.
-
törölt tag
válasz
makkmarce #155 üzenetére
2015-ös MacBook pro (13", i5 2mag, 8GB ram) az normál használatra jó volt, de izmosabb feladatokat nem szerette, főleg a virtuális gépet... 2015-ös (15", i7 4x2.8GHz, 16GB ram) használt MacBook pro-ra cseréltem és minden gondom megszűnt. Virtuális gép, xcode, JetBrains cuccok meg Affinity grafikus alkalmazások is hasítanak. Az Affinity cuccok pl.: nagyon meggyorsultak a dedikált videokártyával. 1-2 havonta előfordul, hogy homokórázik valami miatt, de mindennapi használatban szépen, gyorsan működik, nincs okom újabbra cserélni.
-
-
válasz
makkmarce #152 üzenetére
Na ja, csak a prémiumot meg is kell fizetni. Mondjuk az Almát is (azért vettem iPhone SE-t, mert ugyanúgy 25 ezer körül lett volna nekem megfelelő Samsung A5 is, mondom még egyszer ilyen olcsón, még supportált Apple-t nem kapok
)
Amúgy nem "biztos az akku". Az egy viszonylag érthető kitétel, hogy az akku elhasználódásával korlátozni kell a max. áramfelvételt, csak az a baj, hogy erről elfelejtették tájékoztatni a usereket
"a google tudja force-olni a biztonsági patch-eket"
Erről én csak azt olvastam, hogy várható, de azóta semmit nem találok róla, hogy működne is. Pedig jó vón' -
makkmarce
őstag
hát, kb talán 2012 körül kezdődött az OSX hanyatlása... kicsit olyan érzés, mint az iphonnál a mi majd jól belassítjuk, mert biztos az akku...
namost a régebbi 2015-ös i5-re is kijött a legfrissebb osx, csak már lassan az egérpointer is alig mozog, ha megnyitsz 2 tab-ot. Az xcode meg fájdalmasan lassú kínlódás.
Mobilban okés, bár droidon android ONE-ra nekem vígan jönnek a frissítések kb 1 héttel a bejelentés után, egyszerűen csak vagy ilyet, vagy valami prémiumot kell venni, és kész (bár hivatalosan asszem az os 10-től a google tudja force-olni a biztonsági patch-eket, megkerülve a gyártót, ez volt az egyik nagy újítása a 10-esnek). -
Akkor kb. ott
@makkmarce : Ja, nekem is van bajom az UI-val (telefonon, de itt főleg telefonról volt szó), tényleg nem olyan már, mint ami a 2000-ig volta filozófia. De a felfedezett biztonsági rések 4-5 évig javítva, a szoftver normálisan optimalizálva a hardverre, azért ez a része mondjuk hogy rendben.
Az fura ha lassúaz OSX, amit 2008-10 -15 körül láttam ismerősöknél, az 5-6 év után is atom gyors volt, mindent azonnal csinált.
-
makkmarce
őstag
mondjuk az apple pont a legallja.. elég megnézni az xcode vagy az itunes értékelését, nesze neked almás életérzés meg ökoszisztéma
mondom ezt úgy, hogy 2 asztali apple van itt a sarokban, meg pár ios eszköz. Az ios eszközök még úgy ahogy, de az asztali osx az nálam az ipari hulladék szinonímája. A régebbi i5-ös a pentium 3-as időket idézi, sok sok homokórával(ami az applenál a pörgettyű), az újabb i5-ös már a pentium 4, legalább nem percekig tart a pörgettyűzés. Mindkettőt újonnan vásároltam, és utálom is mindkettőt, mert a windows ennél jóval lassabb processzoron szaladt, futott száguldott (összemértem a pcmmel, mert azthittem valami átverés van), ráadásul a microsoft visual studio egy remekmű az xcode-hoz képest.
-
Nyilván az ember használja, mert nincs más, de én örülnék, ha többszereplős lenne a mobil OS piac, pláne annak, ha a telefonokra is lehetne többféle OS-t telepíteni.
Igen. felhasználói szemmel jobb lenne. Ma (majdnem) ott tartunk, mint a PC piacon. Itt ugyan van 2 féle OS, de az meghatározza a hardvert is. -
válasz
GeryFlash #147 üzenetére
Pont ez az, hogy egy normálisan működő OS-t túl nehéz törni.
Az Androidnak ez is az egyik baja + a rá írt appoknak. Nyilván az ember használja, mert nincs más, de én örülnék, ha többszereplős lenne a mobil OS piac, pláne annak, ha a telefonokra is lehetne többféle OS-t telepíteni.És attól még, hogy nem tudunk vele mit csinálni, leírhatjuk, hogy nem jó ez így.
BTW én csak az e-maileket szinkronizálom le telefonra, a file-jaimat nem. Azt szépen másolom kézzel, ritkán kell.
Amikor Android telefonom van (mert most éppen iPhone - az Alma legalább hosszú supportot ad), akkor az lehetőleg Lineage -s, így kevesebb kicsit a gyártói cucc, meg legalább nyílt OS van rajta. (Sajnos a céges gyári OS-es, és saját fiókkal megy az is - pl. miért nincs normális enterprise management eszköz ilyesmire?)
A tabletemen meg Play Services sincs már -
GeryFlash
veterán
Mert mi lesz ha aggodsz, jobb lesz? Remelem nem kell mondanom hogy BARMIT fel lehet torni. Csinalhatsz barmit ha megvan a kello szandek ugyse tudsz mit csinalni. Fogadd el hogy ez ellen nem tudsz mit tenni. Mi nyugtasson meg? Az erre valo esely.
A kerdes hogy megeri-e belerakni az energiat. A valasz az hogyha nem vmi tomegesen jol autamatizalhato dolog akkor nem igazan. Attol rettegni hogy a mobil SOC-ban levo adatokbol visszanyernek adatokat es elutaljak ezek utan az OTP netbankodon levo penzt egy maltai offshore szamlara olyan mint mindennap rettegve kimenni az utcara hogy jon egy gombvillam es agyonb*sz.
Ha nem akaord bevallalni ezt a 0,01% kockazatot es nagyobb biztonsagot akarsz akkor hasznalj iPhonet. De attol rettegni, hogy a biztonsagi frissitesekkel honapok/evekkel lemarado Androidos keszulekdet majd a Qualcomm SOC-ban levo serulekenyseggel fogjak torni ...
-
ddekany
veterán
Ezt az egészet nagyon parának tartom, hogy "ja, hát az Android az úgy is tiszta lyuk, mindenki tudja". Mindenki eszerint is használja? Google is ezt javasolja? Mert azt gondolnám sokan ugyan azt a Google fiókot használják telefonon, mint a PC-n, nem valami kukázható random fiókot. Akkor annak "elrablása" elég ciki lehet, mert valószínűleg ott az elsődleges e-mail fiókod, és csak hogy egy gondot említsek, más oldalak oda küldik az "elfelejtett" jelszót. Ott az összes kontaktod is, Google Docs, Google Drive ha használod, stb. Aztán persze, FB, Twitter, ha valaki fontosabb dolgokra is használja, nem kellemes ha valami "nyomkodja" helyetted. Aztán, ha van kétfaktoros belépés valahova, nagyon sokszor a második faktor a mobiltelefonon keresztül valósul meg. Aztán, a telefont nagyon gyakran rádugja az ember a PC-jére hogy fájlokat másolgasson, szóval az sem kizárt, hogy az egyik átfertőz a másikra, és akkor az elég tuti, ha megvan mind a kettő, pl. OTP Direktemet úgy lazán lehetne használni. Nem tudom mennyire volt már ilyen. De nem értem, hogy lehet ezt elbagatellizálni. Ezt a "zsebszámítógépet" már sokan többet használnak, mint a "rendeset", és egyre inkább ezeken zajlik az élet.
Nyilván, a biztonsági(!) frissítéseknek úgy kell mennie mint Windows-on, különben megette az egésze a fene. Azaz, nem függhet a vastól, hogy megkapom-e. Legalább is amíg nem valami igazán ősi telefontról van szó.
-
Nem elég a unit teszt, nem is állítottam, de alapvető dolog a szoftverfejlesztésben.
Alapvetően 4 tesztelési szint van:
1. unit test (fejlesztő)
2. integration test (tesztelő)
3. system test (tesztelő)
4. acceptance test (ügyfél)Mind a 4 szintet le kell fedni, és minél korábbi szinten kiderül egy hiba, annál olcsóbb a javítása. Ezért van szükség unit tesztekre, mert úgy olcsóbb a fejlesztés, ha már ott meg vannak fogva a unit szintű hibák, mert hogy lesznek unit szinten is, hiszen egy fejlesztő sem tökéletes, mindenki követ el hibákat.
-
lenox
veterán
Nyilvan azert tetted fel magadnak a kerdest, mert en nem azt kerdeztem, amit megvalaszoltal.
Googlezd meg: "unit testing waste", es kiderul, hogy nem eleg, ha oda tudod rakni a pipat a unit teszt melle, ilyen ertelemben nem kell. Jol mukodo process, az kell, olyan ertelemben, hogy feltetele a hosszu tavu ugyfelelegesettsegnek. -
-
Ennyi
Amúgy a 400 hiba valószínűleg valamilyen hiányosságok variációiból jön össze. Valamilyen jogosultság-emeléshez vezető bugot mondjuk ötféleképpen lehet kihasználni, ilyesmi.@hokuszpk : Merthogy...? Nem oda esnek a memóriacímek, vagy mi?
@zizidor : Meg egyéb kreatív felhasználások, amikre nem szokás gondolni, és akkor hülyeség az egész.
-
-
bambano
titán
én azért látok differenciát a "fullosan 100%" meg a cikk szerinti 400 hiba között. ha egy dsp-ben 400 hibát találtak, akkor az 1-2%-os lefedettséggel volt tesztelve, ha egyébként a hiba nem szándékosan került bele.
továbbra is fenntartom a véleményem: amit a szoftveriparban megengednek maguknak, az vásárlói szemszögből nézve tűrhetetlen.
-
Miért kell unit teszteket írni? Mert az az első lépcső a minőségbiztosításban, és ezzel érhető el az, hogy a lehető legkevesebb pénzt kelljen költeni QA-ra, mivel már a fejlesztés nagyon korai szakaszában kiderül sok programozói hiba, és minél korábban javítják ezeket (itt ugye még az előtt javítja a fejlesztő, mielőtt egyáltalán felkerül a kód a repositoryba), annál olcsóbb a javítás.
Szóval ha valaki nem ír unit teszteket, az gyakorlatilag növeli a szoftver fejlesztésének költségét. -
-
Úgy kerül, hogy nem lehet 100%-osan funkcionális lefedettség szerint tesztelni. A kód lefedettség is hasonló probléma. Egy átlagos Business vagy Project management software például nagyságrendekkel bonyolultabb mint egy számlázó szoftver (néha akár több száz 3rd party rendszerrel vannak integrálva), még egy kis módosítás is óriási QA költséggel jár.
Persze elméleti lehetőség megvan a 100%-os lefedettséghez, de az többnyire olyan nagy erőforrás befektetéssel járna, hogy nem érné meg elkezdeni sem a fejlesztést. -
lenox
veterán
Milyen ertelemben kell? Kulonben borton? Vagy kulonben csodbe megy a ceg? Mert amugy egyik sem igaz. Szerintem vannak modszerek, valamilyen sikerrel alkalmazzak vagy nem alkalmazzak oket, es van a felhasznalo-elegedettseg meg a piaci siker. Ha valami kellene, az nem ezekkel kapcsolatos, hanem inkabb azzal, hogy a termek, amit arulnak teljesiti vagy nem teljesiti a specifikaciot. Egyedi szoftverfejlesztesnel szoktak ezt szerzodesben szabalyozni, tehat van definialva, kritikus, sulyos stb. hiba, amit haladektalanul, x idon belul, kovetkezo release-re, stb. javitani kell. Szerintem annak az iranynak lenne ertelme, hogy felhasznaloi szoftvereknel ilyen szabalyozast bevezetni.
-
ddekany
veterán
válasz
hokuszpk #121 üzenetére
"az Unixxal semmi bajom, de a c... na az aztan az atgondoltsag csucsa"
Akkor te nem számítod az sh-t illetve Bash-t a Unix részének.
Na az... ahhoz képest a C nyelv egy csiszolt gyémánt. Persze, tudom, nem szabad benne hosszabb scriptet írni, de mégis sok helyen az van.
-
hokuszpk
nagyúr
1817-ben meg azt tanitottak, hogy a kod helyesseget lehet bizonyitani.
nem vitatva a teszteles fontossagat szvsz a tesztek 90% -at meg lehetne sporolni, ha bizonyitottan helyes lenne a kod.
de hat uj idok uj teveszmek.
sokaig eljen az AS modszer, arra lehet igazan ujabbnal ujabb vad "ha igy csinaljuk tutti jo lesz" kitalaciokat epiteni. -
zizidor
őstag
"nem is rakok rá olyan dolgot, amit lenne értelme ellopni"
Jellemzően nem a mobilon lévő fájlokat lopják el, hanem a profilozott személyes adatokat, használati szokásokat, statisztikákat. De ezt a weboldalak is megteszik, ma már a legtöbbjük használ valamilyen profilozó, ujjlenyomat készítő scriptet. És elég sok desktop alkalmazás is. A jelenség nem korlátozódik a mobilokra. Szerintem ez ellen még egy Librem 5 sem elég hatékony. Az Apple volt az első, aki elkezdte követni a felhasználó fizikai mozgását a GPS alapján. Aztán a Google is csatlakozott, persze csak a felhasználó érdekében, hogy lásd merre jártál...
-
-
Coccer
tag
Pixi 3a, repülö üzemmódban, semmi mobilnet, no wifi kapcsolat. Minden off.
Hallgatod a zenét a szobában más eszközön és kiirja a Pixi éppen mi szól. Hogyan? Már egy egész adatbázis van a telefonom vagy mégis kommunikál valamilyen távoli adatbázissal valamilyen "csatornán" suttyomban?
-
bambano
titán
-
válasz
titusz99xd #118 üzenetére
Hát, általánosságban lehetett volna írni róla. Kis keresgéléssel máris volt ilyen jellegű portálon bővebb cikk.
-
-
Hallosz
senior tag
Nnnaaa megnyugodtam, az telómban Exynos van.
-
janeszgol
félisten
Persze. A feleséged tudja a te telefonod kódját, ezért ő használni tudja a telefonod. Esetleg a jelszavaid is. Nos ha megtudja harmadik fél is, akkor pánikszerűen átállítod a hozzáférhetőséget.
Itt is ez történik. Egy zárt kör backdoort kér, azon hozzáférnek a rendszer bizonyos elemeihez, vagy bizonyos műveleteket tudnak végezni. Ez eddig backdoor.
Viszont ha kiderül, onnantól kezdve lesz veszélyes a rendszerre nézve, szóval az már sebezhetőség, hiszen nem tudhatod, ki mit fog csinálni vele.Nyilván a backdoor is sebezhetőség, de ha csak egy szűk kör tudja, az kontrollálható.
-
válasz
makkmarce #101 üzenetére
Ne C64-re gondolj. Mini- és nagygépekre.
Mainframe-t sikeres támadás még nem ért. A Z/OS kódjában vannak olyan részek, amikhez a 90-es években nyúltak utoljára. Az kiforrott.Nyilván ez egy extrém példa, de az már annak idején is úgy lett kitalálva, hogy ne álljon meg.
Nyilván egy asztali környezetes OS tök más dolog, de azért van pár fokozat a tökéletes kód és aközött a trágyadomb között, ami most szokás.
Nem mellesleg meg lehet nézni a 8086 Domination-t és társait, hogy mire képes az optimalizálás PC-n. Meg a legtöbb Apple terméket, amiket lehet szeretni, vagy nem szeretni, de azok igen rendesen össze vannak reszelve a hardverrel (persze, mert ott meg lehet ezt csinálni).@GeryFlash : Nem volt jobb minden régen, de azért a ló kissé elszaladt a mindenáron minél gyorsabb szoftverkiadás irányába. Most meg már örülsz, ha elsőre működik valami :S
-
törölt tag
SZVSZ azzal kellene kezdeni, hogy az építőelemeket egyesével, hibamentessé tesszük, ez már elve hiányzik.
Utána lehet gondolkodni a Layerek függőségein, és az abból adódó hibákról.De ehhez az egészhez szükséges egy átgondolt keret, vagyis, hogy valójában miért is csináljuk, és arra mi a legoptimálisabb megoldás.
Itt bukik el az egész, mert sehol nem gondoljak, át az elejétől fogva, és ebből adódik a koton-foltozás.
Ezt úgy mondom, hogy vajmi kevés közöm van a programozáshoz, de látom nap mint nap a hatásait.
Mar a WIN95-os érában is benne volt ez a probléma bőven, hiszen a dll rengetegben sokszor olyan látszólag értelmetlen dolgokat kellett csinálni, hogy valami működő képes legyen az adott program, hogy az hajmeresztő.
Külső szemlélő számára egy csomó összefüggéstelen lépes, de belülről nézve a függőségek, hiányzó komponensek és a regisztrációs adatbázis összefésülése, mert maga a program nem volt rá képes. -
bambano
titán
válasz
GeryFlash #103 üzenetére
amikor egy csapat, szabad szemmel is jól látható mennyiségű pénzbe kerülő raptor ( = mai modern programozás) először lépte át a dátumvonalat, akkor annak kis híján fürdés lett a vége. azért nem peregtek le, mert volt velük egy extender ( = régi (50 éves) ócska programozás)
nem vitatom, tény, hogy a programozás bonyolultabb lett. azt se vitatom, hogy oop meg layer layeren meg api api hátán. azt viszont nem hiszem, hogy ezek a változások egyértelműen az userek javára váltak.
-
bambano
titán
attól, hogy nem tudok tojást tojni, még meg tudom állapítani, hogy a tojás jó-e.
attól, hogy egyesek szerint nincs tapasztalatom szoftverfejlesztésben, még lehet ellenvéleményem a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos indokolatlan tolerancia ellen.
attól, hogy egyeseknek fogalma sincs arról, hogy milyen területeken van tapasztalatom, még lehet tapasztalatom.sorozatosan megtörténik, hogy hülyének nézik itt azt, akinek más a véleménye, mint a többségnek. hogy biztosan azért nem akarok egyetérteni valakivel, mert fogalmam sincs a témáról ( = hülye vagyok hozzá ). miközben a valóság az, hogy tudom és értem, hogy miről beszél, csak más a véleményem.
több száz sebezhetőség egy dsp-ben az igenis tróger munka. igenis legyen javítás. érdekes módon amikor a takata hibája kiderült, akkor nekik kellett "javítást" adni és senkit nem érdekelt, hogy csődbe mennek-e vagy sem (légzsák ügy).
-
lenox
veterán
https://hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem
Ez szerintem a "A körülményektől függő" csoportba esik, amikor is azert teves amit mond, mert nincs tapasztalata szoftverfejlesztesben (legalabbis valaki szerint).
-
makkmarce
őstag
ugyan.. máshol se jobb a helyzet
https://9to5mac.com/2019/01/28/facetime-bug-hear-audio/
mindegyik bugos, bár most talán az apple nem annyira, de tőle se várjunk csodákat -
btprg
senior tag
Részemről egy okostelefon (főleg egy androidos) egy annyira megbízhatatlan eszköznek számít, hogy nem is rakok rá olyan dolgot, amit lenne értelme ellopni
De a valós idejű lehallgatás lehetősége az elég komoly...
-
GeryFlash
veterán
Mondjuk az is igaz hogy régen minden jobb volt és akkor még tudták mi az a programozás, bezzeg ezek a mai OOP bűvészek a hipszter functional component paradigmáikkal meg a századik frameworkkel és 3rd party libjeikkel, kezükbe adnál lyukkártyát és nem tudnák hogy eszik vagy isszák.
-
mezis
félisten
40 éve 5-en fejlesztettünk szoftvereket egyetlen miniszámítógépre. Ez úgy zajlott, hogy íróasztalnál papír, ceruza, folyamatábra sablon! használatával írtuk a programot. Amikor a számítógép termináljához kerültünk, szövegszerkesztővel írtuk, javítottuk a programot. Compiler, futtatás, eredmény, hibalista,.., vissza az íróasztalhoz, ahol inkább csak GONDOLKODNI, TERVEZNI, JAVÍTANI lehetett. Ellentétben a terminállal, ahol inkább gyorsan kellett CSELEKEDNI: programot javítani, módosítani,...
Napjainkban minimum egy számítógép ott van a szoftverfejlesztő előtt, így aztán elsősorban a CSELEKVÉS a kézenfekvő. Az átgondolt, tesztelt részprogramok, eljárások, szubrutinok helyett híznak a programsorok, amivel aztán dicsekedhetnek a managerek, hogy milyen sok van belőle. -
makkmarce
őstag
azért azt tegyük hozzá, picivel bonyolultabb lett a programozás, mint a C64-es időkben
ott még minden bitnek tudtad a helyét.. mostmeg.. a 150-dik shared library és az 1500-dik rendszer thread után már akkora a káosz, hogy ember legyen a talpán, aki rájön, hogy mondjuk egy microlag miért is történik. -
-
makkmarce
őstag
hogyne lenne trehányság, ne vicceljünk már
amit te mondasz, az pont a trehányok védekezése, és nem a hibamentes a kulcsszó
nincs hibamentes software, de :
1. legalább egy hozzáértőt azért tanácsadóként alkalmazzon már a cég a fejlesztés megtervezésekor
2. azt a nyomorult software-t ki kell küldeni akár külsős tesztcsapatnak, és velük is rommáteszteltetni .. igen ez pénzbe kerül, de megéri
3. odadobni koncnak és jutalmat kitűzni az etikus hackerenek, hogy még beta állapotban lőjjék szitává
4. tisztességesen ki kell javítani amiket jeleztek.
Igen, ez pénzbe kerül, meg a mocskos teszterek még eltolnák itt a megjelenést, a sok hiba miatt, emiatt a vezetőség, ha kettőt kattint és úgy látja, hogy kész, akkor már mehet is a marketing gépezet, ha meg megvette, már kit érdekel, hogy működik e.Ne tudd meg milyen hálózati kommunikációkat kértek egyes megrendelők, amit végül el se vállaltam, mert egy 5 éves is rommátörte volna azt a fizetős chat alkalmazást.
-
bambano
titán
azt a hibát követitek el rendszeresen, hogy összekeveritek a nem érti és a nem ért egyet fogalmakat.
csak a példa kedvéért: ha az általam írt számlázószoftver nem jól számolja ki a számla adatait, és erre az adóhatóság rájön, pofánvernek érte. ha az általam írt számlázószoftver nem jól számolta ki a számla adatait és beküldte a navnak, 20ms (tehát a másodperc egy-ötvened része) múlva a nav pofánver és 500 ezer forint/számla bírsággal fenyeget. én így programozok. és akkor is én fizetem a bírságot, ha egyébként a jogszabály olyan, hogy nem is lehet korrekt számlát kiállítani.
ehhez képest nyeljem le szó nélkül, hogy a "gyakori" oprendszer, a processzor, az ssl, a fene tudja mi tele van hibával? ennél sokkal nagyobb baj, hogy az a tény, hogy a szoftverek zöme lyukas, mint a szita, a vásárlók szerint NORMÁLIS... mi ez az elmebetegség?
de. a szoftverekben azért van rengeteg hiba, mert trehányok. ha nem lennének trehányok már 40 éve, akkor ma olyan tudású szoftvereink lennének, mint 10-15 éve, RENDESEN MEGÍRVA. és az lenne az általános, mint a fóccvágen id3-nál, hogyha olyan híg fekáliát adsz ki a kezedből, mint annak a kocsinak a szoftvere, akkor elhajtanak a rákba, mint a vw csoport szoftverfejlesztési vezetőjét. kapus vili meg nem a világ egyik leggazdagabb embere lenne, hanem koldus a golden gate híd alatt. kutler meg még mindig vms-t fejlesztene... és a digital vette volna meg a hp-t, nem fordítva... (
)
-
Akkor esetleg nem gondolod, hogy más van a háttérben?
Pl. törvényi szabályozás... (Nem néztem utána, még sosem kellett felvennem. Bár még talán 7.x -en egyszer teszteltem a BT-s autórádiót, és felvettem a BT hangeszköz hangját.)
@ollie : Nem létezik, de törekedni lehet rá... Egyre kevésbé látom.
-
Ha van szoftverfejlesztési tapasztalatod tudhatnád, hogy rengeteg hiba a szoftverekben és ebből sok nem trehányság miatt van, és azt is, hogy nem létezik hibamentes szoftver (és nem, nem trehányság miatt).
A hsz-emet meg nem személyeskedésnek szántam, hanem egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ha valaki szoftverfejlesztés területén dolgozik, az nincs tisztában a fenti alapvető dolgokkal.
-
bambano
titán
A saját személyes szoftverfejlesztési tapasztalatom akkor számítana, ha én írnám a mobilok oprendszerét. De mivel nem én írom, így ez csak egy gagyi személyeskedési próbálkozás volt tőled.
Gyakorlatilag bárki bármit csinál, vagon szabálynak kell megfelelnie, amit be is hajtanak rajta. Ha például kifőzdém lenne (nincs), akkor a haccp-nek meg kellene felelnem. Mindenkin levernek egy vödör szabályt KIVÉVE a szoftvergyártókon. Miért? Lassan hetven éve programozunk nagyobb mennyiségben, mégis joga van a szoftverfejlesztőknek beleírni a végfelhasználói licenszbe, hogy as-is. Persze, vedd csak meg csilliárdokért a szoftveremet, de semmiféle garanciát nem vállalok rá. Miért? Ráadásul azt se tehetem meg, hogy másikat veszek, mert mind sz.r. Ezt nem lehet kartellként értelmezni? Megegyeznek, hogy egyik gyár se javítja ki, nem kell rá pénzt feccölni a profitból, ami megegyezésen alapuló piactorzító magatartás. Szerintem kartell.
A telefonom (sgs9) 300k+-os kategória. ma megkérdeztem a márkaboltban, a galaxy tab s7+ 5g 400k-s lesz. Ingyen vettem a telefonomat? NEM. Normális, hogy a telefon azelőtt rommá válik, hogy a könyvelésben leamortizáltam volna. NEEEEM!
egyébként kérdésedre konkrétan válaszolva: 5 diplomám van, és arra, amelyiket az elsődlegesnek tartok, az van írva, hogy okleveles programtervező matematikus.
-
-
cog777
őstag
"Neked nincs valami nagy tapasztalatod szoftverfejlesztésben, ugye?"
Azert a cegek elegge sarosak a minoseget illetoleg. Hihetetlenul tulvallaljak magukat es ugy kell "csodat csinalni" - ertsd, tartani a hataridoket.Egyik cegnel
keves fejleszo volt, csusztak rendesen aztan inkabb kiemeltek 4 fejlesztot menedzsernek
- hatha ugy jobban megy a munka. Hat... nem ment.
Lehet hogy a 10 igazgatobol otot el kellett volna kuldeni es a helyukre meg fejlesztot felvenni?Ilyenkor jonne az hogy torvenyi kotelezettsegel rakenyszeriteni a cegeket hogy vagy vallalnak bizonyos ideju garanciat - azaz a fejlesztesi es tamogatasi modelljuket atalakitjak, vagy fizetnenek buntit... bar az MS fele kijavitok 1 hibat es kettot teszek bele modell sem igazan megfelelo.
Nekem van fejlesztesi tapasztalatom.
#83 Reggie
Csak erre reagaltam:
"Az autod sem mondja fel ev utan h nem lehet lehuzni az ablakot, oldjad meg maskeppen"
Ugyanis ha nem viszed el a szervizbe rendszeresen, akkor 1 ev utan hiaba mondod hogy mar pedig 5 ev gari van az auton, javitsak meg az ablakot. Nem fogjak.Amugy egyetertek veled, jo lenne meghatarozott ideju gari extra koltsegek nelkul (gariztatas stb) mert en ugy vettem meg a termeket (autot pl, vagy telefont).
"Az, hogy mi tamogatott egy ember dontesetol es nem az anyag kopasatol fugg."
Hat, ha a CEO-n mulna, akkor semmi nem lenne. Lasd USA, fel ev gari :/
Ezt torvenyileg kellene szabalyozni. -
És? A telefonod is tudja, csak esetleg nem a gyártó beépített appjával. felesleges ezen rugózni (Windowsban is került ki feature...)
Az Intel likak meg nem az elterjedtséggel vannak arányban, hanem azzal, hogy összecsapták az elágazásbecslőt. Az AMD ezért volt mindig kicsit lassabb, mert ott korrektebb munkát végeztek. És még így sem voltak sokkal rosszabbak a procik.
S/M-ból az AMD is érintett volt, de az ARM, Power, és még sok más architektúra is, csak mondjuk 1 bugból, amit mikrokód szinten simán meg lehetett oldani.
Meg aztán az Intelnél ott volt a Management Engine flaw is, ugye gyak. egy Minix OS a procin, ami tök frissítetlen csomó ideje, lyukas mint a sajt, és backdoor az egész rendszerre. (És már a P4-eken is volt, csak ott még a chipseten futott.)Nem melleseg ilyesmit most tapasztalnal a Volkswagen userek
Dízelbotrány utáni sw frissítéstől elvileg gyengébb lesz az autó...
"Pont ez a valasz, miert is nem frissitik az androidot."
Mármint kik?
És miért lenne szarabb? Én szerettem a 4.4.4-et, 5-6-os eszközöm nem volt (nem is bánom, elég öszvérek azok), de 7-8-9 igen (ugyanazon a Samsung S5-ön), és egyre jobb. Mondjuk amit lehet, az Lineage OS-ként használom ezekből, de a céges telefonomon gyári droid van, és ott is max. a Samsung hülyeségei zavarnak bele.
És napi WTF : a 7-8-9 között inkább az újabbakat éreztem gyorsabnak ugyanazon az eszközön (jó, az S5 elég erős, a Nexus7 2012-n meg a 7 és a 8 is tetű, de ember, mivel jött az ki... meg 1GB RAM)
@cog777 : Köszi!
-
cog777
őstag
"Az amcsi kémszoftveres esetre valami linked van?"
Par link: index
The Wall Street Journal fizetos :/ de rakeresve a kulcsszavakra kidob a google tobb angol cikket is.#56 Reggie
"Nem. Azert fizettem amit tud. Az autod sem mondja fel ev utan h nem lehet lehuzni az ablakot, oldjad meg maskeppen"
Ott is fizetsz evente, az evenkenti szakszervizzel, ami nem keves penz. Csak akkor garis az autod ha ez megvan. Raadasul "kopo alkatreszekre" nincs gari. Ugye mi NEM kopo alkatresz
Abban egyetertek hogy egy limitalt ideig elvarna az ember hogy mukodjon a cucc amit vesz az ember ... mondjuk 3 evig extra fizetes nelkul. Aztan en elvarnam (khm EU kotelezze a gyartokat) hogy valami extra penzert lehessen plusz tamogatast venni, ha jo a termek. Pl telefon eseten ha csereled az aksit, akkor meg megfeleloen mukodhet. -
Tigerclaw
nagyúr
Az a baj, hogy android eseten hol lehet talalni megbizhato forrast? A Play-en rendszeresen talalnak adathalasz appokat tucatjaval, szoval ami ma megbizhatonak latszik, holnap mar talan kemprogram.
-
exedoc
senior tag
Az a baj, hogy nagyon ráfeküdtek erre a biztonsági rés kutatásra. Amíg ilyen intenzíven direkt kutatják, biztos, hogy mindig is találnak majd valamit. Most a Qualcomm lett a soros. Önmagában az android mint rendszer is elég szenzitív terület ilyen szempontból. Ez kemény menet lesz azért. Bankügyeket, pénzmozgást én továbbra sem merek intézni telefonról, nem is tettem soha. Persze sokszor jól jött volna, és okozott nem egyszer fejfájást, a "majd ha hazaérek" szitu, de sajnos ez van.
-
Pingüino
senior tag
Nem hinném, hogy önmagában az elterjedtség alapján rámondhatnád, mennyire kutatják. Az AMD-nek most sikerült konkurenciát állítania az Intelnek, minden téren. Közben Intelnél meg folyamatosak a csúszások. Kizárt dolog, hogy nem ragadnak meg minden lehetőséget, hogy lehúzzák az AMD-t. Nem csodálkoznék rajta, ha szép összeggel támogatnának biztonsági cégeket, hogy minél több szakember vizsgálja az AMD procikat is.
Na meg elég megnézni a már megjelent sebezhetőségeket is. Sok Intel only. Nem állítom, hogy az AMD sebezhetetlen, de egyértelműen jóval kevesebb van benne. -
Pingüino
senior tag
Viszont amennyiben feltételezzük, hogy hasonló erőkkel keresik a réseket mindkét oldalt, úgy a talált rések száma alapján lehet következtetni arra is, hogy mennyivel kevesebb van benne. Tökéletes rendszer nincs, de ha valaki kilök egy repülőből, nem mindegy, hogy van 2-3 lyuk az ejtőernyőn, vagy hiányzik az ejtőernyő a hátizsákodból.
-
bambano
titán
-
Reggie0
félisten
válasz
Juhaszatti #64 üzenetére
Az, hogy kutatjak, de nem talaljak nem azt jelenti, hogy nincs.
-
Juhaszatti
addikt
"Azért mert nem kutatták még ki neked hivatalosan... "
Naivitás lenne azt hinni, hogy nem kutatják folyamatosan az AMD termékeiben a lehetséges réseket, már azóta hogy az Intel botránya kirobbant. Nyilván a kékek is ezerrel keresik, és rögtön nagy dobra lesz verve, amint találnak. -
Sajnos az informatika nem így működik, nem behatárolt az, egy eszköz csak így vagy úgy tud működni. Ha kell egy funkció, hozzáadhatod, stb. A számítógépeden is frissebb szoftvert használsz, mint 15 éve
Persze nyugodtan lehet maradni régebbi verzión és vállalni a kockázatokat/macerát, csak az a bajom, hogy esetleg más is szívhat vele (volt már DDOS támadás bugos IP kamerákkal, meg ilyesmi). -
MaraTóni
tag
Ezt a blődséget te jó Isten, a nap beszólása
Azért mert nem kutatták még ki neked hivatalosan, ne vegyél mérget rá hogy nincs benne jó pár tucat spectre/meltdown-nál sokkal cinkesebb "seb"... és az a legcikibb hogy a CIA/NSA/KGB/Moszad és még sorolhatnánk símán tisztába van jó pár még nem nyilvánosságra hozott hardveres chip sebezhetőséggel, amit lazán kihasználnak, ha kémkedni kell...
u.i. lehet csak szarkazmus volt részedről, akkor bocsi, de sokan biztosan ilyen vörös ködben élnek
-
Nem nevezik át. Azt hívjuk sérülékenységnek, ami felhasználható valamilyen módon azon felhasználó ellen, aki azt az eszközt/programot használja. Az elnevezés független attól, hogy megtalálják-e, vagy nem, csak ugye aminek a létéről nem tudunk, azt nem szoktuk hívni sehogy.
-
Azt tudja valaki, hogy miért nevezik át sérülékenységnek a backdoort, ha valaki felfedezi?
-
Megoldod másképpen, mert meg lehet.
@bambano : A Google Play Services mellé minek kémszoftver
Az amcsi kémszoftveres esetre valami linked van?@ollie : Ezért bátorkodtam múltkor olyat írni, hogy mi lenne, ha mobileszközökre is olyan módon lehetne szabványos OS-t kiadni-telepíteni, mint PC-re...
-
-
bambano
titán
"Általános javaslat, hogy a felhasználók csak megbízható forrásból telepítsenek alkalmazásokat": amely általános javaslat nullát ér, tekintve, hogy az a bili is kiborult a napokban, ami szerint amcsi kémszoftvereket építettek legalább 500 hivatalos forrásból telepíthető cuccba.
szóval a kivett akksit leszámítva nincs védelem.
-
-
aprokaroka87
nagyúr
Elég nagy eséllyel a 400 sebezhetőségből pár nem a véletlen műve :D
Simán lehet hogy pár backdoort az NSA, és hasonszőrű társaik aktívan használnak.
Mert azt nem akarom elhinni hogy 400 sebezhetőséget nem használt még ki semmilyen Hacker, vagy Hacker csoport.
-
tibaimp
nagyúr
Erről ennyit, akkor nem csak az Intel cpu-kban van. Majd találnak még az amd csipekben is az tuti.
-
Mindmeghalunk!
Megint valahogy el kell adni az új telefonokat, meg lassítani régieket. Az már nem elég, hogy vírusirtókat ajánluk telepítésre.
-
GeryFlash
veterán
Nem is mondtam ilyet. Szerinted az én 3 éves Android 9.0 Sony XZP-mre mi a legújabb csomag?
Én csak annyit mondtam hogy a userek jó ha 5-10%a nem széthackelhető, kár ezen majrézni, aki ettől fél az használjon iPhonet. Nyilván nem jó hogy biztonsági rések vannak a QUALCOMM SOC-okban, de akinek nem Pixelje esetleg 2020as flagshipje van annak ez rohadtmind1, ha valaki meg akarná hackelni akkor nem memória címkéből viszafejtett boolean változókkal fog szenvedni hanem azokkal amit az elmúlt 1-2 év security patchek befoltoztak. -
papi77
addikt
válasz
Petykemano #4 üzenetére
Pont erre gondoltam én is!
-
De, ez pont így működik. Nyilván nem fair, de ez van, a döntés a Tiéd. Manapság, amikor netbankolunk, családi poreszt is telefonnal forgatunk (már aki), ilyen gyártói magatartás esetén marad az elhajítás. Mindenesetre, éppen ezért szoktam ezt az egyetlen, igen egyszerű tanácsot adni annak, aki tőlem kér javaslatot új telefonra: "Ne. Vegyél. Sz@rt."
-
exedoc
senior tag
Túl gyorsak a Snapi-k valamit találni kellett már, csodálkoztam is, hogy Intel / AMD után mikor kerül végre elő a Qualcomm is a sebezhetőségi listán. Megjött. Így legyen 5-ösöm a lottón.
-
Duck663
őstag
400-nál is több sebezhetőség?
Ez most rendszerchip vagy sajt, hogy ennyire likacsos?
-
Sajnos igen
. Luxusnak számít, ha egy teló 3évnél tovább kap biztonsági frissítéseket, hadviselt s7 edge-em-nek kifejezetten örültem/örülük ebből a szempontból, 4éves és még idén is kapott foltot.
A telefonon kb több érzékeny adat megy át, mint az ember PC-jén: mindenféle fizető/bankos alkalmazások, full levelezés, repjegyek, csillió megjegyzett jelszó...
Ami nagyon érdekelne: mi van a többi ARM gyártó chipjeivel?
-
Semplar
őstag
Közönséges kofalárma.
Elég annyit írni, hogy hardveresen támogatott kapcsolódási pontok. -
nna már vártam a telefonok Spectre/Meltdown sztoriját, természetesen a legnagyobb chipgyártóktól
-
L3zl13
nagyúr
Sebezhetőség vagy feature?
-
Igen, mivel az app futását felügyeli.
@GeryFlash : Jaja, mi szívás olyan régebbi telókat szerezni, amire még van supportált ROM :S
De pl. a Nexus7 2012-mre még mindig van olyan unofficial Lineage, amiben idén nyári patchek vannak@Aurig@ : Az a baj, hogy az ilyen outdated eszköz meg jó kis biztonsági nagykapu. Sajnos rohadt sok ember szaladgál ilyenekkel.
Inkább az a gáz, hogy veszel 100+ ezerért egy telefont, és 2 évig kap biztonsági foltokat? :S@cikk, tök jó, hogy semmi nem derül ki a sebezhetőségek mibenlétéről, kihasználásáról...
-
törölt tag
Mibe nincs sebezhetőség,majdnem meglepődtem
-
joey04
titán
várható volt, amd-n kívül mindenki tele van hibákkal.
-
Na, akkor Mediatek-et kell venni
A kreténeknek pedig jár egy Unisoc.
-
.mf
veterán
"nem tudni, hogy mikor települhet az érintett termékekre a javítás."
Soha. Már 1-2 év után se jönnek frissítések a mobilokra.
-
Petykemano
veterán
[konteó]
nem fogynak az új mobilok ([2020Q1], [2020Q2] ), le kell őket lassítani most már az eddig is ismert, de titokként kezelt sebezhetőségek javításával.
Hasonló történt az intelnél is. Furcsa módon pont akkor pattantak ki a sebezhetőségek, amikor már épp el lehetett volna kezdeni szemezgetni, tesztelgetni a konkurencia ajánlatát. Ehelyett a beeső szerver-teljesítmény miatt pánikszerűen kellett bővíteni a kapacitást a bevált beszállító termékeivel. -
GeryFlash
veterán
Kár szerintem ezen pánikolni, az Android alapból egy óriási sebezhetőség, kapásból elég megnézni a userek hány %-nál van 1 évnél régebbi biztonsági csomag telepítve, szerintem bőven 90% körül. Majd pont ilyen szöszmötölős megoldásokkal fognak szenvedni a hackerek
-
Watchdog
aktív tag
Az operációs rendszerbe épített javítás védeni fog az operációs rendszert megkerülő kódfuttatás ellen is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Interactive Brokers társalgó
- Goddess of Victory: Nikke
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bittorrent topik
- OLED monitor topik
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! R5 9600X / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest