Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sb

veterán

válasz janos666 #314 üzenetére

Őszintén, gyors mozgásban mikor és mennyi látod ezeket a különbségeket?
    Nem azt mondom, hogy nincs lassú panel.
    TV-m csak VA LCD volt eddig, 120Hz-es. Nekem megfelelt. Monitorban IPS után most ki akartam próbálni. AOC 75Hz-es VA: sikítva vittem vissza. Fekete képernyőn konkrétan a scrollozott téglalapokból fél centik tűntek el. A többi váltás is lasús volt, a színek is brutálisan torzultak, de talán ez volt a legszemléletesebb mikor téglalap vagy egy ember fél feje tűnik el scroll közben. :D

Viszont ezt a mozgásfelbontás fétist erőltetettnek látom. Bevallom az alapját sem igazán értem, kissé magic-nek tűnik a leírások alapján: mivel a szem így érzékel. A világban sétálva pedig ritkán van BFI, vagyis nagyjából hold&sample módon látok egy széket is a padlón... de ez biztosan az én gondom.
    Ettől függetlenül a gyakorlatban viszont gyors LCD paneleknél én már nem látok egetverő problémákat.
    Pedig relatíve érzékeny vagyok a mozgásgyorsaságra, folytonosságra, lagra (az már más téma) is.

OLED-nél viszont tényleg nem értem mi okozza a gondot BFI nélkül hiszen gyakorlatilag azonnali átmenetről van szó. És itt a forrás is ehhez igazítható ha játékról van szó. (24 mozit felejtsük el, az a szarból várat kategória... legyen gyors és éles miközben nincs hozzá elég információ).

A plazmára 60Hz-et írsz. Tehát 60 képed van másodperceként, ennék több infót nem kap a szemed, vagyis több mozgásfázist nem tudsz élesen látni, max ennyit. Ha az OLED-re is 60-as forrást küldesz és nem mossa szét a képet mert gyk azonnali az átmenet akkor ott hogyan láthatsz kevesebb fázist? Vagyis életlenebb képet mozgásban?
    Ha gyk. 0 a képváltás ideje akkor a kettő között szükségszerűen két eset lehetséges:
    1. Villog (BFI vagy plazma).
    2. Ki van tartva a kép.
    Viszont itt egy állóképről beszélünk. A kitartást így nem látom elméletben problémának. Akkor tudnánk előrelépni (mozgásfelbontásban, vagyis több mozgásfázis élesen megjelenítve), ha úgy csökkenne az "állókép" ideje, hogy több az fps-ünk több valós mozgásfázissal.

De ha már itt tartunk, ez nekem már ágyúval verébre kategória. Nyilván játszani senki nem akar 30fps-sel, de én pl. filmet sem nézek interpoláció nélkül 10 éve. Ennek megfelelően nem a blur-ölt mozgásra szavazok, de 60fps szemmel már elég folytonos és hozzá megfelelő gyorsaságú panellel eléggé éles/kevés a blur is.
    A maradékra szerintem már elmegy a blur további - főleg a fenti, nekem nem igazán valósnak tűnő - megoldások helyett.
    Nyilván ha a csapból is 120fps gaming és 120fps filmek jönnének az sem lenne ellenemre, de talán ha (48)60-ig eljutunk akkor a többi már nem az a pofaleszakító igénytelenség kategória.

• Dilikutya

félisten

Ezért nem költenék pluszban 100+ ezret valami komolyabb monitorra meg egy erősebb kártyára. :)

• schawo

titán

Engem a mozgás és pásztázás darabossága és rángatása sokkal jobban zavar, mint az utánhúzás, márpedig a vsync azt hoz magával. Oké, 120Hz-en már jobb volna, de még a 1080 Ti sem bír el az 1440p kijelzővel 60fpst modern játékokban. A resident evil 2 is gyakran befordul tartósan 50 fps alá.

(#317) janos666
    Szó sincs arról, hogy kikapcsolna vrr alatt az overdrive. Azért tűnik úgy, mert más overdrive beállítás szükséges 40hz és más 144hz-hez. Ha az elektronika nem állít automatikusan utána az fps-nek overdrive-val, akkor bizony magas fps-nél megjelenik a túlhúzás, vagy alacsonynál a túlkompenzálás. A gsync mindig utánállít, ezért van az, hogy az nvidia mindössze 12 Freesync monitort minősített teljesen gsync kompatibilisnek, mert ezek a monitorok csinálják az utánállítást. De mivel az olcsóbb freesync monitorok döntő része eleve nem támogat széles frekvenciatartományt, nem számottevő ez a gond. Egy 40/50-75Hz tartományú monitoron ez még nem olyan kardinális, mint egy 30-144-esen.

• Daelion

őstag

Ugyan engem nem izgat ennyire komolyan ez a része de értem mit akarsz mondani és nem is vitatom,hogy jobb a több ilyen esetbe akinek igénye is van rá.

Láttam jobb monitort jobb frissítésel de nem kapott el az a érzés,hogy nekem ez annyira fontos lenne vagy kéne.
    Majd valamikor kerítek egy IPS Ultra Wide/75Hz monitort freesync-el de nem prioritás.

A válaszidők meg nekem sose jelentettek semmit mert én még a Vsync 'input' lagot se veszem észre.

Hm,valaki mondott egy jót itt PH-n de nem emlékszem ki volt már de valahogy így szólt:

'Arra,hogy Lara seggét bámuld a TR-be nem kell több' :DDD

30 leszek amúgy szal néztem már pár kijelzőt. ;)

• válasz janos666 #302 üzenetére

Érdekes, különösen a vsynctester oldal - csak annyi a "gond", hogy nekem korábban nem tűnt fel, hogy mennyi gond van a "fix" 60 FPS környékén, csak egy töredékük :DDD De most ezeket mind megoldja a FreeSync - vmikor még hozzáteszem azt a finomhangolást, amit schawo ajánlott.

• schawo

titán

válasz janos666 #242 üzenetére

Röviden és tömören: Nem. :)

Vsync-kel a framebufferben várakozó kockák kora változó, azaz az inputlag szórása nagyobb, így mozgáskor mikrolagosnak látszik a kép. A vrr ezt nagyon nagy mértékben csökkenti. A 60Hz vsyncnél sokkal jobb az 55 fps vrr.

• válasz janos666 #242 üzenetére

Nana, csak óvatosan a minősítgetéssel ;) A 2. mondatod természetesen igaz - ezzel együtt látom, amit látok (megvan még a régi monitor is), és az egészből az következik, hogy a stabil 60 FPS marhára nem olyan stabil. Ennek két okát tudom elképzelni:
    - A framerate controllal operáló játékok 60FPS-nél kb. szart se érnek, mert össze-vissza ugrálnak a refresh rate alá / fölé. Ami ennél rosszabb, hogy több vsync implementáció is ezt csinálja.
    - Ha platform + VGA nem tökéletesen folyamatosan nyomja ki magából a 16.6ms-os frame-eket, hanem időnként beugrik 1-1 hosszabb, annak is van hatása - ha 1-2 másodpercenként van ilyen, az már érzékelhető.

A fenti két gondot eltünteti a FreeSync. Viszont ha jobban leesik, akkor már itt is érezhető némi zavar az erőben.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés