- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bkercso
nagyúr
válasz
Crystalheart #61 üzenetére
Ha tartós a változás és nem igényel folyamatos erőfeszítést, akkor jó.
-
SimonMágus
senior tag
válasz
Crystalheart #53 üzenetére
Én sem a művészek találkozóira, beszélgetésekre vagy lektorálásra gondoltam, hanem magára az alkotási folyamatra
Hogy a példádnál maradjunk, hiába van egy név kiírva rendezőként egy színházi bemutatón (vagy éppen filmen), jó eséllyel ő "csak" - nem lebecsülendő módon írtam - a vezérfonalat szőtte, de az alkotás folyamatában nem egyedül vett részt, nem csupán az ő gondolatai jelennek meg, vannak hatással rád az előadás közben.Tényleg eltértünk a témától....
-
SimonMágus
senior tag
válasz
Crystalheart #51 üzenetére
Szerintem az alkotás nagyon sok esetben párbeszédre épül, ha nem is a szélesebb közeggel, hanem egy szűkebb alkotói vagy befolyásoló csoporttal, legyen az írók, festők vagy más művészeti ág csoportja, de sokszor nem is szükséges hogy azonos ágat képviseljenek az alkotói folyamatban résztvevők. Nagyon kevés igazi magányos művésszel lehet találkozni manapság, főleg ebben a rohamosan hálózatosodó világban. De magában a művészetben is egyre többször jelenik meg a kommunikáció, gondoljunk a street art különböző formáira, melyeknek néha a szubsztanciáját adja meg maga a párbeszéd
-
SimonMágus
senior tag
válasz
Crystalheart #49 üzenetére
Ha észrevetted, épp ez volt a kritikai megjegyzésem a cikkel kapcsolatban
Tehát ezt nem én írtam, hanem a szerző, ezt én is máshogy gondolom.
A kommunikáció pedig csak akkor egyirányú, ha passzív befogadásról van szó, szerintem ez a tanulás nehezebb módja, hiszen itt az az egyén saját kognitív folyamataira van bízva. Az egyetemesség és időtállóság pedig nagyon messzire vezető kérdések...
-
SimonMágus
senior tag
válasz
Crystalheart #47 üzenetére
Igen, értem mire gondolsz, és én tényleg nem erről írtam. A mesterek, példaképek természetesen lehetnek alkotások, gondolatok, könyvek is, de ezek közül egyik sem objektív módon ad valamit, hanem a befogadó és a mű között kialakult viszonylat mezsgyéjén. Az egyetemlegességet pedig nem ilyen módon értettem, hanem arra gondoltam, hogy nincs olyan "mester" - akár ilyen átvitt értelemben is -, aki átfogóan és objektív módon tudja az egyént megítélni.
-
SimonMágus
senior tag
válasz
Crystalheart #45 üzenetére
Inkább Aczél elvtársnak (hívták), mégpedig a fővárosi kultúrpolitika terén...
-
Kassadin
addikt
válasz
Crystalheart #38 üzenetére
Inkább a neveltetésén. Ha mindig mindent megkap, semmit sem fog megbecsülni.
-
lapa
veterán
válasz
Crystalheart #20 üzenetére
szerintem az életünknek azért van objektív célja. meg kell oldanunk a fajunk fennmaradását úgy, hogy közben az élőhelyünk is megmaradjon. ez nyilván még mindig tág megfogalmazás, de elég határozottan definiálja a jó és rossz fogalmát ahhoz, hogy irányba állítson.
ez úgy gondolom értelmezhető úgy is, mint a maslow-piramis legalja (fizikai biztonság, étel-ital), csupán stratégiai időtávban. persze nehéz értelmesen kiértékelni a nyugati civlizáció rendszereinek össz biztonságát, de a jelenlegi életformánk folytatása azért elég nyilvánvaló korlátokba ütközik egy-két évtizeden belül.
a másodlagos rendszerek felépítése (önellátás) és a hatékonyság növelése (takarékosság, lábnyom csökkentése) úgy gondolom objektíve jó kell legyen, és elég feladat akár egy egész életre.
-
lapa
veterán
válasz
Crystalheart #18 üzenetére
kicsit ódzkodom belemenni a társalgásba, mert egy szakember már valszeg eddig is könnyesre röhögte magát a sok marhaságomon.
úgy gondolom érdemes kibontani a példakép fogalmát. a példakép szerintem valaki, aki a mi értékrendünk szerint valamilyen területen kiemelkedő, vagy akár a legnagyobb elérhető értéket testesíti meg.
azaz a példakép választása már a saját értékrendnek megfelelően történik. ha otthon csak naponta egyszer jutott kaja az asztalra, akkor az én példaképem xy gazdag ember lesz, akinek mindene megvan. nem fog érdekelni, hogy valaki egy életen keresztüli precíz munkával megtalálta a higgs-bozont.
ez megint a maslow-piramishoz vezet, szerintem érdemes belinkelnem.
ettől függetlenül szerintem a példakép nem kötelező elem. nekem ez a szó eleve kicsit távolivá, predesztinálttá teszi az adott "magasságot". talán úgy fogalmaznám meg, hogy vannak emberek, akik az adott úton (értsd területen) előrébb járnak nálam, és tisztelem, elsimerem az eredményeiket.
az ő eredményeik, illetve az azokhoz vezető munkásságuk tanulmányozása és saját körülményeimre-lehetőségeimre alkalmazása közelebb visz a piramis csúcsához. lásd a kislány olyan popsztár akar lenni mint madonna, és összekeni magát festékkel meg feveszi anya magassarkúját.
a gondolat utolsó része úgy gondolom valahol válasz a kérdésedre is. te a nagy államférfiben képes vagy látni az utat, a módszert, valamiféle belső értéket (stratéga, szegénysorból küzdötte fel magát, jó gazdaként vezette az országot, igazságos mátyás). a másik végletben az éhes kisfiú inkább azért akar király lenni, mert lakoma lenne minden nap. szóval ez egyrészt megint intelligencia, másrészt a piramisban elfoglalt fok kérdése.
-
Raucher
tag
válasz
Crystalheart #25 üzenetére
Például a klasszikus zene értelemszerűen magasabb szinten áll, mint a mai tucatzenék, és eme megállapítást nem bízhatjuk a műveletlenek tömegére.
Ja, ja. Ezt nem is szabad a műveletlen tömegekre bízni. Sőt, művelt emberek sem tudják minden esetben megkülönböztetni a klasszikus zene valódi értékeit, a populáris klasszikus zenétől.
-
Raucher
tag
válasz
Crystalheart #23 üzenetére
Példaképet, szerintem nem azért választunk, mert közmegegyezéssel követendő példának tartják sokan. Minden tiszteletem József Attiláé, de példaképnek sohasem választanám. (Ne csak Pákót emlegessem.)
"...hogy egy adott társadalomban a fennálló értelmiségi réteg szerint mi az, ami hasznos..."
Hibás megközelítés. A társadalom egy rétegét nem lehet kiemelni, hogy az tudja, a többieknek meg 'pofa alapállás'.(És még ezeket is követhetik magasabb rendű ideák.)
Ezt hívják álmodozásnak. -
Raucher
tag
válasz
Ha nem érem el a céljaim, egy utolsó senki maradok.
Nem. Pontosabban nem fekete fehér ez a dolog, vagy igen - vagy nem.
Nehezen, de elérhető célt kell kitűzni, és a hozzátartozó rész célokat is meg kell határozni.
Hiába tűzném ki magam elé célnak, hogy 15 méter magas falat segédeszköz nélkül akarom átugrani, ez lehetetlen az izomzat felépítése miatt. Ez ugye eléggé nevetséges cél.Azt kitűzhetem magamnak, hogy a világ legmagasabb hegyét légzősegédeszköz nélkül akarom megmászni. Ha ezt nem is érem el, garantáltan senki sem fog kiröhögni. Én leszek az az ember, aki légzősegédeszköz nélkül a legmagasabbra jutott.
A különféle példaképek értéke is csak közmegegyezés dolga.
Nem. Csinálhattok közmegegyezést, hogy egy mai celeb példakép. Nem hinném, hogy Pákót példaképnek fogadnám el. Aki meg igen, az nem az én gondom.
A világhír vagy az ország fölemelése is kellően irracionális elképzelés, nem? Mennyi az esélye? Mégis voltak, akiknek sikerült.
Talán nem közvetlenül a világhírt vagy egy ország felemelését tűztek ki célul önmaguknak. Valamit nagyon jól akartak csinálni, és jól is csinálták. Ezzel jött a világhír. Ezzel lehetett megsegíteni például Görögországot, az elmúlt évszázadban.
-
Prophetic
csendes tag
válasz
Itt (célok) jön be a mentalitás kérdése. Szerintem a Logout fórum ebből a szempontból reprezentatív: IT-t kedvelő, ám viszonylag tág érdeklődési körrel rendelkező, jórészt értelmiségiek látogatják és szólnak hozzá.
Sok cikk után elképesztő fikatenger érkezik. A kedvencem talmida cikke, nekem tetszett, de már közben röhögtem, mert tudtam, mi lesz a HSZ-ek között. És az lett...
Ugyanígy lásd indexes, bloghus fórumok.Teljesen tisztában vagyok vele, hogy azért sem vagyok pesszimista, mert fiatal vagyok, és még nem történt meg velem valami, ami sokakkal megtörténik egy bizonyos korban (vagy nem).
Viszont elképedek azon, hogy itt aztán tényleg senkinek nem jó semmi, minden szar, mindenki hülye. Legalábbis az idősebbektől ezt látni. A fiatalabbakon nem, mert vagy nincs velük gáz, vagy egyszerűen csak semmi céljuk nincs az életben.
Akkor már azt mondom: Crystalheartnak igaza van, inkább legyen cél az ország fölemelése. Mert ha tudod, hogy lehet, kudarcba fullad, és ezt el tudod fogadni, akkor már nyugodt szívvel elégszel meg a kisebbel, és teszel kevesebbet, ám sikeresen ez irányba.
Mostanában sokat gondolkodom ezen, hogy nagyon rossz a helyzet, nagyon rossz, de pl. Erdély egyes részein ötször nagyobb a nyomor. A boldogság mégsem ezen múlik.
Egyszer hallottam egy statisztikát, miszerint a magyarok a japánok után a második legboldogtalanabbak a kiválasztott (fejlett) országok közül.Lehet, hogy a mi készülékünk is rossz, nem csak az adás gyenge...
-
Sir Pocok
őstag
válasz
Crystalheart #18 üzenetére
Nem mások másolásáról van szó, hanem arról hogy kellenek olyan emberek akik inspirálnak.
Itt nem a megfelelésről van szó, mindenki járja a maga útját és tanuljon és legyen nyitott. Az, hogy a halálakor a számla végén mi lesz az már az ő felelőssége....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Kingmax 2x2GB DDR3 RAM eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest