- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Depression
veterán
Mi az, hogy nem veheti fel a versenyt QMSM7227 a snapdragonnal? Mi az, hogy alaptalan összehasonlítás? Ki harcolt akkor eddig azért, hogy ne legyen jobb proci, hanem optimalizálni kell?!
Mellesleg az x10 mini pro meg azért gyorsabb ugyanazzal a procival, mert kb. negyed akkora képernyőjének a felbontása. De én nem erről beszéltem.
-
dabadab
titán
"A programozók mindig csak annyira törekszenek hogy a szükséges minimum meglegyen. Extra/teljesítménynövelő/optimalizáló stb. dolgokkal egyáltalán nem is foglalkoznak, sőt mi több magasról tojnak rá..."
ROTFL.
1. De.
2. A ceges programozok alapvetoen azzal foglalkoznak, amit kiadnak nekik. Ha uj feature-t kell implementalni, akkor azzal, ha bugokat kell javitani, akkor azzal, ha optimalizalni kell, akkor azzal. -
Depression
veterán
Én meg csak annyit nem értek, hogy honnan jönnek neked ezek a számok az optimalizálásról. Honnan tudod azt, hogy most az optimalizálás hiánya, vagy szimplán a túl gyenge vas a rendszer alatt a hibás az akadozásokért?
A blade-emet szanaszét flasheltem, egy közös tulajdonságuk volt: mindegyik rom-on ugyanúgy akadoztak a játékok. -
Rickazoid
addikt
Valamit nem veszel figyelembe (mások sem), pedig nemrég írtam le. Az ARM-nak komolyabb céljai is vannak ennél, az asztali PC és notebook piacra akar betörni két éven belül. Ehhez az kell, hogy legyenek már most hasonló processzorok, amiket ezzel a reklámhadjárattal jó mélyen beültetnek a vásárlók fejébe, hogy a jövőben a PC-jükbe is ARM-os processzort vegyenek, vagy notebookból válasszanak ARM-os példányt.
Senki nem gondolja komolyan, hogy egy telefonban szükséged lenne 4 magra és 2,5 GHz-re, főleg a jelenlegi ARM architektúrával, de ez része az előkészületeknek és része a látszatnak is, hogy milyen közel járnak az asztali PC-k és notebookok teljesítményéhez, mert az átlag júzer csak annyit lát, hogy a 4 magos processzor a gépében 2,5 GHz-en fut, míg az új, sokkal olcsóbb és sokkal kevesebbet fogyasztó 4 magos ARM processzor szintén 2,5 GHz-en fut, a rá írt programok optimalizálásáról és magának az architektúrának a kulcsszerepéről meg fogalma sincs. Magyarul nem tudja, hogy abszolút nem számít a magok száma és az órajel, ha teljesen különböző architektúrákat hasonlítunk össze.
De most ezzel, hogy a telefonokba ezeket beerőltetik, azt érik el, hogy mégis így hasonlítsák össze az emberek őket, ezt itt is láthatod, a legtöbb hsz, ami arról szól, hogy ez már szinte asztali gépes teljesítmény, nem veszi figyelembe, hogy ez egy 32 bites ARM, az meg egy 64 bites x86_64, sok esetben Hyper Threadinggel és sok esetben külső videokártyájuk van, aminek van dedikált memóriája, ami igen gyors és nagy méretű manapság, tehát a különbség ég és föld, a látszat viszont hogy az ARM az Intel nyakát szorongatja. Erre rágyúr még a Windows 8 ARM kompatibilitása is, azzal is megmagyarázzák, hogy húdejó meg húdemindjárt utoléri a PC-kben lévő CPU-videokártya duót.
Ezért kellenek most ezek a processzorok, nem mert szükség van rájuk. -
ddekany
veterán
"nem sikerült normálisan optimalizálni a rendszert még az egy magos készülékekre sem"
Amúgy az alkalmazás programozó szempontjából a több magosra optimalizálás annyit jelentene, hogy igyekszik a hosszabb ideig tartó műveleteket több párhuzamosan elvégezhető feladatra (szálra) szétbontani. Ez független az egyszálas optimalizálástól, mert az másról szól. Szóval ezek nem valamiféle egymás után következő lépések. (Ahol meg a több szálból automatikusan profitálsz, az az, amikor több alkalmazás aktív egyszerre, tehát pl. nem akad meg az angry birds csak mert épp jött egy SMS, vagy ilyesmi.)
"A programozók mindig csak annyira törekszenek hogy a szükséges minimum meglegyen."
Ez olyan, hogy én esetleg szeretnék többre törekedni (mert mondjuk geek meg maximalista vagyok), de a megrendelő nem tart rá igényt. Azaz, nem akar nekem rakás plusz munkaidőt kifizetni, erőszakkal meg bajosan lehetne eladni azt neki ("márpedig én ezt kurvára jól megcsinálom, mert ez a szerelmem, és te kifizeted"). Na meg hát a határidők... úgy szabják meg őket általában, hogy ha nagyon lelkiismeretes vagy, biztosan rondán elcsúszol. Ezzel szemben az újabb és újabb CPU-kat, ha egyszer megtervezték őket, lehet okádni a gyártósoron. Persze ez is pénzbe kerül a vásárlónak, de mivel a készülékeket úgy gyártják, hogy 1-5 év alatt szétrohadjanak, a szoftver vásárlói számára az újabb CPU-k beszerzése nem egy elkerülhető plusz kiadás. Ha akarja a vásárló, ha nem, a gépe teljesítménye nőni fog, és a szoftverek erőforrásigénye meg ahhoz igazodik. Mindig próbálsz hatékonyabban szoftver fejleszteni (ami sokszor az erőforrásigényt növeli), és egészen addig elmész, amíg az elterjedt hardver teljesítménye azt megengedi.
-
Depression
veterán
A szoftver igazodik a hardverhez. Íme, bejelentették!!!, hogy majd lesz 4 magos arm proci, te meg azt kifogásolod, hogy nincs ma semmi, ami ezt támogatná.
Szerinted az android programozói felvették a nagy jutalmat, és épp a bahamákon élvezik a nyugdíjas éveket, az irodát meg már benőtte a gaz, és senki nem foglalkozik az új hardverekhez való igazodással? -
ddekany
veterán
"4 mag nélkül is futna egymástól függetlenül az élő háttérkép, zene, programok, játék meg mi egymás, csak jól kellene beoptimalizálna azt a nyamvadt rendszert."
Az nem "csak" dolog... az is sokba kerülne ám. Mellékesen lehet, hogy maga az OS elég jól optimalizált, de akkor is van néhány harmadik féltől származó alkalmazások ami nem, és erre nincs reálisan ráhatása mobil gyártónak vagy a Google-nek. Meg vannak feladatok, amik egyszerűen eredendően számításigényesek (hangfelismerés pl.), szóval hiába optimalizálod minden kevés neki.
Amúgy sem biztos, hogy a magok számán kéne lovagolni, mert valószínűleg jobb az egy 1 wattra eső számítási teljesítménye 4db 1 GHz-s magnak, mint 2db 2 GHz-snek, csak persze elég szálat kell használnia a programoknak. Ráadásul, mint említettem, lehet hogy az inaktív magot nem fogyasztanak szinte semmit (táp kapuzás).
Ezt a "be"-zést meg próbáljátok már elfelejteni... "beoptimalizálna"? Miben tér el az "optimalizálna"-tól? Szóval, nem kell oda "be".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Airtag Leather Key Ring kulcstartó - Új, csomagolás sérült
- Samsung Galaxy S21 Whitestone Dome Glass 2 pack üvegfólia
- Univerzális 8-10" tablet tok két Bluetooth billentyűzettel
- Karctalan kijelző? Hydrogel fóliával gyerekjáték. Most 3.000 Ft-tól minden telefonra/okosórára!
- Apple Watch Midnight Sport Band S/M, M/L méret 45mm - Újszerű
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- Bomba ár! HP ProBook 450 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest