Új hozzászólás Aktív témák
-
sanci777
tag
Én nem ismerem az "otthoni RAID" fogalmát. Egy RAID5 amit te lebagatelizálsz, egy elég megbízható rendszer, én is használom. Ha meghibásodik egy HDD, adatvesztés nélkül visszaállítható, bár eddig erre nekem szükségem nem volt. Otthon is lehet megbízható, jó cuccokat és okosan használni, nem kell az otthoni használat körülményeit rögtön gagyizni.
-
Digiflex
tag
Már miért ne tudna hardware raid-et?
BIOS-ból konfigurálható, szóval hardware..
és kis kersgélésset található hozzá olyan bios, amivel mind a 6 sata portot kezeli, nem csak 4-et.
Ez azért jó, mert ha raid 1+0 ba raksz négy diszket, egy ötödiket dedikálhatsz hot-spar nak.Mindenféle idözített ellenőrzés (disk , raid) beállítható az amd raid management windows-os szoftverében, ami e-mailt is küld az eseményekről. Szóval pont úgy, mint a nagyoknál, csak nem raid 5 vagy 6.
Ja, és sima green WD diskekkel 140-180 MB/s folyamatos sebességet tud hálón át nagy fájlokra.
Lehetett hozzá venni HP Essential server 2008-ast 40k nettóért, (ez 15 useres, 1 processzoros limitált szerverszoft.)
Vettünk a gépből egy tartalékot is, ezt most otthon tesztelem: win7 + ati 6450 hdmi kimenettel.
(AOE III-játékra teljesen tutiAp
-
Egon
nagyúr
Nem csak neked megy a válasz.
Régen volt értelme megvenni (sokkal inkább mint most): amíg 30-40K-ba került, valóban az egyik legjobb választás volt, akár NAS célokra is. Ma már csak annak érdemes elgondolkodni rajta, aki relatíve sok (kettőnél több) diszket akar belepakolni, és/vagy olyan szoftvert/szolgáltatást akar rajta futtatni, ami egy NAS-on nem elérhető (ez viszont a home userek max. 5%-ára igaz).
Én is nagyon filóztam rajta, végül mégis inkább NAS-t vettem, pedig akkor még relatíve olcsó volt (asszem 44K). 25K-ért volt Zyxel NSA-320 az edigital-nál, azt választottam (és nem bántam meg). A mikroszervernek van egy sok hátranya is (a nyilvánvaló előnyök mellett):
- Halk? Khmmm.... Tele van a topicja a tápventi túlzott zajszint miatti (nem mellesleg garvesztést okozó) cseréjével...Ráadásul két venti teljesít benne szolgálatot, míg a NAS-okban általában csak egy van. A Zyxel-ben is hangos volt a venti (nekem legalábbis), de ott teljesen szabványos, cserélhető 6 cm-es venti van (amit potméterrel olyan szinten le tudtam halkítani, hogy tényleg csak a vinyókat hallani - a zajszintre elég kényes vagyok, a PC-m hűtése kb. 50K-ba került).
- Az alapára (ami most meglehetősen magas) mellett még egy pár egyéb költséggel is kell számolni, úgy teljes a kép: rambővítés (főleg az előd, az N36L vonatkozásában), esetleg az oprendszert futtató diszk/SSD ára, oprendszer költsége (ha már Windows-ozunk), stb.
- Szöszölni kell vele (telepítés, konfigurálás), lényegesen többet, mint egy NAS-sal.Mik az átlagos otthoni igények?
- filmek stream-elése,
- backup,
- torrent.
Kb. ennyi. Ezt manapság bőőőőven elbírja egy normálisabb NAS (bele lehet olvasni a kapcsolódó topicban levő tapasztalatokba). Torrentezni még médialejátszón is próbálkoznak egyesek, pedig egy jobb router oda-vissza veri a lejtászókat ilyen téren - egy NAS-ban pedig sokkal erősebb hardver (és nem utolsósorban jóval több ram) található, mint egy router-ben.Hálózati sebesség. A 25K-s kis NAS-omra 62-63 MByte/sec-es sebességgel írok, és kb. 75-80 MByte/sec-es tempóval olvasok (jah, nem hótgagyi árnyékolatlan CAT5E kábelezés van, mint sokaknál, az kétségtelen). Szerintem ez nem olyan óriási különbség, ami miatt érdemes lenne tízezrekkel többet kiadni. A nagytesó (Zyxel NSA-325) pedig 42K-ért már fel van vértezve USB 3.0-s portokkal is, ami a HP-ról mintha hiányozna (valaki említette ezt is), illetve 1.2 GHz-es helyett 1.6 GHz-es ARM procival szerelik, ami - többek között - tovább növeli a hálózati másolás sebességét (kb. plusz 10 MByte-tal másodpercenként - ez már tényleg majdnem a max. ami a gigabitből kihozható).
Lemezek száma. Ár/kapacitás szempontjából elég jó árban vannak a 3 TB-os lemezek. Egy kétlemezes NAS esetében ez 6 TB-nyi kapacitást jelent, ami azért elég sok (meggyőződésem, hogy az otthoni igények jó részét lefedi). Raid pedig szerintem otthonra majdnem felesleges (inkább fizikailag jól elkülönített helyen levő külső vinyóra másolni a fontos cuccokat, és/vagy online tárhelyre szinkronizálni: a Raid-del szemben nem csak diszkelhalás esetén véd...). Másrészt 4 lemeznek már elég komoly hangja van, amit nem szívesen hallgatnék a nappalimban (az meg nem játszik, hogy kilométeres kábellal elvigyem a lakás másik végébe).Summa summarum: mivel a cikk most jelent meg, és az N40L árai jelenleg elég elszálltnak mondhatók (hazai árak 100K körül), ennek tükrében kijelenthető, hogy az átlagos igényekkel rendelkező home user sokkal jobban teszi, ha a NAS-ok között nézelődik megoldás iránt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest