- Apple Watch
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- AI társ és butább S Pen a friss Galaxy S25 morzsái között
- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
szucsy89
tag
Hát ezt tudtuk eddig is. De főleg költségcsökkentést volt az indok, valamint nem akarták elvenni a teret a 6-6S elől...
-
BOBAKILL
őstag
válasz janeszgol #41 üzenetére
Pont erről beszéltem. Én vagyok a trollok trolla. Igaz hogy egy rossz szót nem mondtam az iPhone-ról de ne zavarjon. Csupán nem értek egyet eme telefon létjogosultságával ebben a formában. Ha valaki nem azon a véleményen van mint te az troll. Nem is trollkodok itt tovább, legalább meglesz az egyetértés a topikban.
-
Cuccok
tag
válasz Lord Sidious #38 üzenetére
"(nem mellesleg ár/érték arányba is egyre jobbak lesznek ezek a panelek, főleg ha a kijelzőgyártó részlegek mögé beáll az Apple és még pár gyártó,"
Ez már ugye megtörtént és még csak az Apple sem kellett neki.
Tudom hogy csak akkor lesz jobb az amoled amikor belekerül az aktuális csúcs szifonba, de erre még várni kell 1.5 évetSajnos 326ppi felett eljárt az idő, és aki azt állítja hogy nem kell jobb, illetve nincs különbség efelett annak ideje felkeresni a szemészetet, vagy felhajtani a szemellenzőt...
Mindezt leszámítva nincs azzal gond hogy az SE-be nem került nagyobb felbontású kijelző ill force touch, mert ez az alsó kategória modellfrissítése, és így maradhatott olcsó (LOL)
-
ADAM1337
nagyúr
bulllshit szerintem, ois van amúgy benne csak arról nem írnak eddig a hírek sehol.
-
Lord Sidious
senior tag
az a nagy baj a nagyobb pixelsűrűséggel, hogy a GPU-t és a CPU-t is jobban megdolgoztatja. Energiaigényesebb a mozgatása, és ez az üzemidőre sincs jótékony hatással. Én pl. nem vagyok vékonyítás mánia párti, ergo elviselnék plusz egy két milliméter vastagságot simán, és akkor nagyobb teleppel mehetne bele nagyobb felbontás is. (bár, akkor meg az üzemidő stagnálna, vagy nem nőne szignifikánsan) Vannak dolgok, amikbe épeszű döntés az aranyközépút, és szerintem a 4"-on lévő készülékbe is az, ha ebbe a méretbe csak egy 16xx mha-s telepet lehetett beletenni. (ez a 7mm, pedig az 5,5S,5SE dimenzióival nagyon kényelmes és esztétikus szvsz. az iPod touch 5-6 gen vékonysága már viszont zavaró 4"-on, de ott közrejátszik a lekerekített oldalak kialakítása is.)
(plusz a fejlesztők számára nagyon hálás az, hogy sokkal kevesebb kijelzőfelbontásra kell optimalizálni és képarányra, mint más platformon)
[ Szerkesztve ]
-
Balint1408
aktív tag
Mert érezni is lehet azt a 0,2 mm-t?!
A térerő veled van!
-
joey04
titán
-
assemble
addikt
válasz Lord Sidious #38 üzenetére
Ezzel a "sok mindent nem vesz racionálisan figyelembe"-vel gyakorlatilag semmit nem mondtal.. Tobb mindent vesz figyelembe, mint amikor ti az elobb, amikor veritek a melleteket, hogy marpedig 300 ppi mindenre eleg, mikozben ez nyilvanvaloan hatalmas baromsag.
Az elobb meg 10 centirol meg nagyitorol volt szo, most meg mar 40 centinel tartunk. Egyebkent egeszen biztos vagyok benne, hogy egy egeszseges normal szemmel 40 centirol is meg erzekelni a kulonbseget - akkor is, ha konkret pixeleket mar nem tudsz elkuloniteni. Abban igazad van, hogy van az a tavolsag, ahonnan mar tenyleg retina az a kijelzo. A holdrol nezve peldaul egeszen biztosan, hogy az, de onnan mondjuk egy 1 pixelbol allo oriasi stadion is az lenneIgen, fontos a szinhelyesseg is, es abban jellemzoen tenyleg a jobbak kozott szoktak lenni az Apple kijelzoi, de ahogy te is irtad, abban is azert szoktak lenni jobbak nala. Es ez amugy sem kifogas arra, hogy miert van ugy lemaradva a ppi-juk, mas gyartok megoldjak sokszorosan olyan suru kijelzovel is a szinhelyesseget.
-
-
Cathfaern
nagyúr
Szerintem 4"-on ennek egyszerűen nincs jelentősége. Nem állítom, hogy nem látni a különbséget, de a nagyobb felbontás nagyobb fogyasztást is jelent, ami a kisebb fizikai méret miatt eléggé megterhelő az akkumulátornak. Továbbá szerintem aki 4"-os telefont vesz, annak nem elsődleges szempont a képernyő (hiszen akkor nagyobbat akarna).
Plusz nyilván költséghatékonyság, kisebb felbontás miatt olcsóbb a panel, tudják már a meglévő gyártósort / agyontesztelt verziót használni, stb.Hogy miért maradt ki a 3D Touch? Szerintem azért mert nem egy nagy durranás. Én totál Apple mellett állok, de nem érzem azt, hogy ez a 3D Touch túlzottan nagy plusz lenne. Ehhez képest elég plusz költség (főleg ha ahogy lentebb írják kijelzőn túl is plusz hardver kell hozzá), ami egy "budget" modellnek nem tesz jót.
User experience szempontból amúgy a legnagyobb baj vele az, hogy ha az ember nem próbálgatja direkt az appokat, akkor nem fog rájönni, hogy az adott app tud ilyet (értsd: a userek 99%-a nem is tud róla hogy van ilyen funkció). Ráadásul a fejlesztők se nagyon tudnak vele mit kezdeni, sokszor nem túl lényeges / hasznos pontok érhetőek el vele, de még ha azok is, igazából nem gyorsabb elérni a funkciókat, mert a lényeges funkciók úgyis könnyen elérhetők az app főképernyőjéről.
App-on belül gyakorlatilag még nem láttam, hogy használták volna, nyilván rajzolós / hangszeresen appokba jól jöhet (esetleg néhány játék), de belegondolva nem tudok túl sok olyan felhasználási területet mondani ami tömegeket érintene. Illetve nyilván az se segít ezen, hogy azért általában multiplatform appokról beszélünk, szóval annyi energiát nem fognak beleölni egy olyan funkcióba, ami kevés eszközön érhető el.
Majd ha sok eszköz támogatja, fejlesztők rájönnek hogy célszerű használni, akkor lehet egy jó funkció lesz, de jelenleg inkább csak ad egy kis plusz prémium érzést. Ezért meg beletenni egy direkt olcsónak szánt telefonba... lássuk be nem sok értelme van. -
-
Lord Sidious
senior tag
Anno mikor kijött ez a cikk, akkor olvastam. Vannak benne alapigazságok, de sok mindent nem vesz racionálisan figyelembe. Hidd el 40 cm-ről olvasva nem fogsz különbséget látni 326 és 600 ppi között. Nekem jó szemem van, és baromi színhelyesen is látok, (az utóbbit fontosabbnak is tartom <színhelyesség> egy kijelzőpanelbe) és az IPS fronton az Apple által használt megoldások a maguk idejében nagyon korrektek voltak. Persze van a piacon AMOLED is, pl.: S6/S7, amik már bőven kinőtték a panel technológiájának gyerekbetegségeit, és kiválóak. (nem mellesleg ár/érték arányba is egyre jobbak lesznek ezek a panelek, főleg ha a kijelzőgyártó részlegek mögé beáll az Apple és még pár gyártó, évi plusz 300-400 milliós eszközbe való panel igénnyel, szárnyalni fog az innováció ezen a piacon is, mint anno az IPS-en is meglepően gyorsan ívelt felfele a görbe)
-
BOBAKILL
őstag
válasz Crafter32 #32 üzenetére
Összefoglalom neked az elmúlt napok iphone se topikjainak lényegét:
Azért mert ez a telefon úgy a legjobb ahogy van. A legszebb telefon a világon. (lehet még azon túl is) Nem kell jobb kijelző, se ház, minek? Ez a tökéletes! Értsd már meg! Nem is találhatnának ki jobbat, ezért felesleges újjal próbálkozni. Az 5S legtökéletesebb verziója, mindenki ezt akarta mert a 6-os az túl nagy. Ne pofázz bele mert sose használtál iphone-t, nem értesz hozzá. Ha mást állítasz akkor troll vagy és húzzál az iphone topikokból.
.... -
assemble
addikt
válasz Lord Sidious #25 üzenetére
Nekem egyaltalan nincs jo szemem, de nem kell se nagyito, se semmi, es 30 centirol is biztosan rohogve megmondom neked 2 kijelzo kozul, hogy melyik 300 es melyik 400 ppi-s. Ahogy szinte barki mas is, akinek normal latasa van, es meg nincs 60-70 eves. Egy kis olvasnivalo a cultofmac oldalrol, amire aztan nem mondhatod, hogy elfogult lenne az Apple ellen: Why Retina Isn’t Enough
Az iPhone 4 kijelzojenek a ppi-je a maga idejeben rendben volt, ott leginkabb csak a kijelzo merete volt gaz.
A gond, hogy az a telefon 6 eve jelent meg, es azota a teljes piac merfoldeket ment elore ppi (es meret) teren, mikozben az Apple egy helyben maradt, es csak mostanaban, csak a tepsi "plus" modellek kaptak kevesbe gaz kijelzot. Hm, es a plus modell vajon miert kapott 400 ppi-s kijelzot ha a 300 ppi is tokeletesen mindenre eleg? Csak koltoi kerdes, nem kell valaszolni.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Talán az ár valóban indokolható, de nice to have feature lett volna azért kisebb kijelzőn is. Nem hiszem, hogy ez jól védhető indok lenne. Mindenesetre ez egy kompromisszumos, de cserébe olcsó iPhone.
-
Crafter32
őstag
Régen a "retina" kijelző volt az Isten, de most mintha fordítva lenne. Nincs ebben semmi trollkodás. Egyszerűen ha vki prémium kategóriás telefont akar venni kicsit magasabb áron, miért ennyire alacsony a felbontás? Gyors, jó az anyaghasználat, szép a kijelző stb. De nem tudom elhinni, hogy az ár itt tükrözi a kijelző minőségét is. Nem szép legyen, hanem a legjobbak közül való.
Én most kaptam sms-t, hogy húsvéti akció van a szolgáltatónál. Az én flotta csomagomban az 5s 16gb 130 ezer.
[ Szerkesztve ]
-
Mr. Teddy
őstag
Én a drágább kijelzőn kívül egy okot látok még indokoltnak. A 3D touch (szerintem) egyik feltétele a taptic engine. És gondolom elég komoly hardveres újratervezést igényelt volna belehegeszteni a taptic-et a meglévő 5S rezgőmotor helyére. Persze lehet sima ügy lett volna ez is, csak ennyivel kevesebb pénz volt az áttervezés.
Amúgy a 6S-nek pont ez az újfajta rezgőmotorja, ami többek között nagyon bejön, sajnálom hogy nem rakták bele. De ezek még annyira nem lényeges funkciók, viszont az szimplán bosszantó, hogy 1.2-es front kamera maradt...
-
Lord Sidious
senior tag
válasz l.skywalker #29 üzenetére
Sokaknak jó lehet, akik előfizetéssel vásárlónak, mert anno a 5S is jó konstrukcióban nyitott a Telenorba és a T-be is. (legalábbis jobba, mint a 6...)
-
l.skywalker
félisten
Nem vagyok egy iPhone b<#i, de ez a készülék a mérete miatt nagyon kellene. Az ára miatt már kevésbé, de fog ez még csökkenni.
Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet. Szembenézek félelmemmel.
-
madgie
titán
válasz Lord Sidious #25 üzenetére
Mindjárt jön a kartondobozos érv: pixeles a cardboxban az iPhone!
-
Lord Sidious
senior tag
Nyugtass meg minket, hogy Te nem sorolod magad a racionális életformák közé, mert Te inkább valami sziriúszi csodalény lehetsz, akinek a látása az evolúciót meghazudtolva fejlődik.
Gondolom neked, anno a iPhone 4 kijelzője is szégyen volt? Mert, Te már akkor is 500 ppi-be akartad látni a kijelzőket, mert alatta minden cseszte az összetett rovarszemed. Sőt nyomtatott sajtot sem 300 ppi-be olvastál, hanem speckó neked gyártott 800-asba.
Az össze iPhone-ba és az iPad minikbe is 326 ppi-s panel van, ami ha nem 10 centiről nézed a kijelzőt, hogy a belenagyított hangyát ábrázoló képen, annak a pö*sén a szemölcsöt is meg tudd vizsgálni, nem fogod "szőrösnek" érezni a betűket. (és remélhetőleg a hangyának a nevezett részét <ami nincs> sem fogod annak látni. Mert ha igen, akkor Te tényleg sziriúszi vagy, és leborulunk előtted. Vagy lehet csak simán Patkay Attila szindrómába szenvedsz.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
Esetleg rájöttek, hogy hülyeség az egész?
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Dezső1980
újonc
Vagy csak nem akartak a 6s- nek konkurenciát!
-
Scholes9
nagyúr
Hiányzik ez bárkinek is pláne úgy, hogy eléggé megdrágította volna a telefont?
Akkor meg az lett volna a baj. Jó ez így. Szerintem.[ Szerkesztve ]
PS5 Pro + PS VR2 <-> XSX <-> 65” S90C
-
Pompi
MODERÁTOR
"Az utolsó kézzel fogható indok, hogy 4 hüvelyken már nincs akkora szükség a 3D Touch-ra, "
Hogyan van összefüggésben a 3D Touch a képernyő méretével ilyen tekintetben? Ha jól gondolom / láttam / próbáltam, akkor ez egy hasznos kényelmi funkció, én nem tudom párosítani a képernyő méretével így, nem értem, hogy 4"-en miért ne lenne hasznos.
Feel Good Inc.
-
Wesder
félisten
Látom megjöttek a trollok... PLEASE DON'T FEED THE TROLLS
I guess it's easy to see the world the way I do. The emptiness is a promise, the sin is just the proof.
-
assemble
addikt
"Ugyan szinte mindenből a legjobbat kapta a készülék"
Mint peldaul: 1136x640 kijelzo? Azzal a legjobb talan 2010-ben lett volna, 2011-ben mar nem. Es azota sem. -
törölt tag
"5s külsejének már ez nem tenne jót, túl vaskos lenne"
Akkor már nem is tudnák felhasználni a rajtuk maradt házakat.
-
xxman
senior tag
Vagy csak maradt még egy csomó 5/5S kijelző (na meg 1.genes Touch ID) raktáron.
I just wanna have some fun.
-
Velvokaj
csendes tag
Jövőre is el kell adni ugyanazt